فهرست مطالب

مجله سبک شناسی نظم و نثر فارسی (بهار ادب)
پیاپی 6 (زمستان 1388)

  • تاریخ انتشار: 1388/10/11
  • تعداد عناوین: 7
|
  • غلامرضا ستوده، محمد باقر شهرامی صفحات 1-14
    از مجموع مقامه های قاضی حمیدالدین بلخی، یک مقامه کامل(مقامه 21) به وصف زمستان اختصاص یافته است که «فی الصفه الشتا» نام دارد.ما در این مقاله،مقامه بیست و یک را که از شاه مقامه های قاضی است از لحاظ سبک شخصی شامل صنعت پردازی، محتوا و مضمون پروری بررسی میکنیم، و چون در مقامات حریری هم مقامه چهل و چهار «شتویه» نام دارد با بررسی آن مقامه و مقایسه آن با مقامه قاضی، اختلاف سبک شخصی این دو ادیب را با توجه به دو موضوع مهم (صنعت پردازی ساختگرایانه و محتوا و مضمون پروری) نشان میدهیم.
    کلیدواژگان: سبک شخصی، سبک شناسی ساختگرا، نظریه بروکس، نحوه داستان پردازی، صنایع ادبی، وصف زمستان
  • علی محمد ذنی، امیر ضیغمی صفحات 15-31
    زمانه بر سر آزار ماست خوی تو داردهمین سزاست کسی را که آرزوی تو دارد مولانا شهیدی قمی(935 یا 936 ق) از شعرای سده نهم و اوایل سده دهم هجری است که در زمان پادشاهی شاه اسماعیل صفوی به هندوستان رفته و در گجرات بدرود حیات گفته است.شهیدی قمی احتمالا نخستین کسی است که بسامد مضامین وقوعی را در شعر اواخر دوره تیموری و اوایل عهد صفوی افزایش داده و بدین وسیله شعر خویش را دارای گونه ای تشخص سبکی کرده است، به همین دلیل در این طرز بر لسانی شیرازی(متوفی941 یا 942 ق) تقدم دارد.مهمترین نقطه ضعف شعر او هم مانند دیگر شاعران وقوعی سستی و نارسایی عناصر آن در جهت تصویر پردازیست.در این مقاله احوال و سبک اشعار مولانا شهیدی قمی مورد بررسی قرار گرفته و تقدم او بر لسانی شیرازی در سرودن اشعار وقوعی اثبات شده است.
    کلیدواژگان: شهیدی قمی، مکتب وقوع، مضامین وقوعی، جز نگری، زبان محاوره
  • علی محمدی، انتصار پرستگاری، مریم ترکاشوند صفحات 33-55
    در این مقاله ابتدا به این نکته پرداخته ایم که چگونه میتوان معضل یک متن ادبی را که در فهم و انتقال پیام دچار مشکل شده است، گشود. برای بیان این نکته از شواهد دیگر متنها مدد گرفته ایم. سپس به تشریح معنایی که دیگر شارحان حافظ از بیت:در کار گلاب و گل حکم ازلی این بودکان شاهد بازاری وین پرده نشین باشد،ارائه داده اند، نگاهی انداخته ایم و پس از نقد شرحهای موجود، با ارائه شیوه ای که بتوان برخی از دیگرمشکلات متنهای ادبی را گشود، با استدلا لهای منطقی و بلاغی، شرحی آورده ایم که با شرح شارحان حافظ، متفاوت و متباین است.
    کلیدواژگان: گل، گلاب، شارحان حافظ، این و آن، بلاغت، سیاق سخن، شواهد متنی
  • رجب توحیدیان، بهمن هوشیاری صفحات 57-75
    کمال الدین حسین خوارزمی یکی از شعرا و عرفای توانا وصاحب سبک اواخر قرن هشتم ونیمه اول نهم هجریست که از شعر واندیشه پیشینیانی همچون خاقانی شروانی، بهره های فراوانی برده و مضامین و ترکیبات سبکی وی را اخذنموده و درلابه لای اشعار واندیشه های خود گنجانیده است. تاثیر پذیری کمال الدین حسین خوارزمی از خاقانی وخصایص سبکی وی را میتوان در موارد زیردسته بندی نمود:- دسته اول: تاثیر پذیری شاعر از خاقانی، از لحاظ مضامین و محتوای متشابه یعنی شاعر از لحاظ محتوا ودرون مایه(فکری) از سبک شعری خاقانی پیروی نموده است.
    - دسته دوم: اشعاری که شاعر از لحاظ وزن و قافیه و ردیف باستقبال اشعار خاقانی رفته است.
    - دسته سوم: اشعاری که شاعر بیت و ابیاتی را ازخاقانی، عینا وبی کم وکاست و یا با اندک تغییری، درمیان اشعارخودآورده است.
    - دسته چهارم: اشعاری را در بر میگیرد که شاعرعینا به بیان ترکیبات وعبارات واصطلاحات دیوان خاقانی پرداخته و از لحاظ زبانی ولغوی از سبک خاقانی استقبال نموده است.
    این مقاله به تاثیر پذیری کمال الدین حسین خوارزمی از خاقانی وخصایص سبکی وی، در چهار زمینه مذکور پرداخته است.
    کلیدواژگان: کمال الدین حسین خوارزمی، خاقانی، خصایص سبکی، عرفان، مضامین متشابه، وزن و قافیه و ردیف، اصطلاحات و تعابیر
  • محمدحسن فؤادیان، محمدرضا عزیزی صفحات 77-92
    رویکردهای لفظی در دیوان قاآنی شیرازی از جایگاهی خاص برخوردار است. او در اغراض گوناگون بویژه ستایش رسول خدا (ص) از آرایه های لفظی و بدیعی فراوانی استفاده میکند. بعنوان نمونه، شاعر در قصیده ای به نام «بردیه»، خود را ملزم میسازد تا در سرتاسر آن، حرف هجایی (الف) را بکار نبرد. از سوی دیگر، اینگونه لفظ پردازی ها و بازی های زبانی بر ادبیات عصر مملوکی و عثمانی در زبان عربی حاکم شده است و در اغراض گوناگون مخصوصا مدایح نبوی اصالت یافته. بنابراین، وجود «بردیه» در دیوان قاآنی، بدیعیات، برخی غلو و اغراقهای نامتعارف و. . را میتوان از تاثیرپذیری های او از ادبیات مصنوع مملوکی و عثمانی دانست.
    کلیدواژگان: قاآنی، مکتب بازگشت، عصر مملوکی و عثمانی، مدایح نبوی، صنایع لفظی
  • لیلا مرادی صفحات 93-108
    در بررسی سبک فردی بیهقی در حوزه زبانی، ترنم پنهانی الفاظ و اصوات و اتحاد الفاظ و معانی و به تبع آن، خلق تداعی های ذهنی، جلوه ای خاص دارد. توجه ویژه بیهقی به نمایش ظرفیت و استعداد زبان فارسی در آهنگین بودن آن با به گزینی و هنرمندی در انتخاب واژه ها و صامتها و مصوتها، تکرار و تناسب آوایی از ویژگی های منحصر به فرد بیهقی است. اعجاز این عوامل در آفرینش نثری آهنگین، جذاب و دلنشین و بسیار تاثیر گذار، محور بحث ما در این نوشتار است.
    کلیدواژگان: سبک فردی بیهقی، ویژگیهای زبانی، تناسب آوایی، همنشینی واژه ها، تکرار، تداعی ذهنی
  • علی اصغر حمیدفر(دینوری) صفحات 109-114
    این مقاله یادداشتی است بر یک ویژگی سبکی قابوسنامه. آن ویژگی عبارتست از ساختن ضرب المثلهای دلنشین با محوریت واژه «دوم». این ویژگی، ظاهرا در میان متقدمان و متاخران مختص عنصرالمعالی است و بدلیل همین یگانگی و نادرگی، ارزشی مضاعف دارد. این ساختار تکرار شونده چنان مقبول طبع فارسی زبانان قرار گرفته که با وجود ندرت، بخشی از نمونه هایش بعنوان امثال سائره در امثال و حکم زنده یاد دهخدا ذکر شده است.
    کلیدواژگان: دوم، قابوسنامه، مثل (ضرب المثل)، تشبیه، ادات تشبیه