فهرست مطالب

مطالعات زبانی بلاغی - پیاپی 12 (پاییز و زمستان 1394)

نشریه مطالعات زبانی بلاغی
پیاپی 12 (پاییز و زمستان 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/12/18
  • تعداد عناوین: 7
|
  • مقصود پرهیزجوان، حسن اکبری بیرق، عصمت اسماعیلی صفحات 7-32
    لغت نامه یا فرهنگ لغت عربی به ترکی اختری کبیر، تالیف «مصلح الدین اختری»، افزون بر ارزش ها و فواید فرهنگ نامه ای و با وجود اینکه هیچ یک از دوسوی زبان هایش فارسی نیست، می تواند نمونه و بستر مطالعاتی خوبی برای نشان دادن نفوذ و تاثیر زبان فارسی در میان اهل علم و ادب، لغت شناسان و عربی آموزان ترک عثمانی در آسیای صغیر باشد و این گونه می تواند ارتباط فرهنگی و زبانی این دو سرزمین کهن و بزرگ را نمایان کند. در این نوشته کوشیده شده است برخی از تاثیرپذیری ها و بهره وری های این فرهنگ لغت از زبان و ادب فارسی در حوزه لغات، اصطلاحات، اسامی خاص، تاریخ، فرهنگ، دستور زبان، شعر و نثر، بررسی و نمایانده شود.
    کلیدواژگان: اختری کبیر، لغت نامه دوزبانه، زبان فارسی در آسیای صغیر
  • اسماعیل تاج بخش صفحات 33-54
    عرفی شیرازی، شاعر باریک اندیش و خیال پرداز قرن دهم هجری (999-963) است که با وجود عمر کوتاه خود زمینه ساز رواج سبکی تازه در شعر فارسی شد. این شاعر که نگاه تیزبین و ذهن سرشار و خلاقی دارد، هم در خلق مضامین تازه و هم در ابداع ترکیبات و لغات بدیع، موفق عمل کرده و مضمون آفرینی تازه خود را در یک سطح زبانی خلاق با ویژگی هایی خاص و ابتکاری شکل داده است. در این مقاله سعی بر این است با بررسی غزلیات این شاعر، برخی ویژگی های اصلی سطح زبانی شعر وی با نگاهی سبک شناسانه و از دیدگاه صرف و نحو تجزیه و تحلیل شود. به این منظور کوشش شده است با ارائه نمونه های مختلفی از غزلیات عرفی، شاخصه های ویژه صرفی و نحوی سبک او که بسامد بیشتری دارد، بررسی شده و وجوه ممیزه شعر او از این زاویه بیان شود. یافته های پژوهش نشان می دهد، عرفی در اشعار خود با استفاده از ویژگی های صرفی و نحوی زبان فارسی به نوآوری هایی در واژه و ترکیب سازی دست یافته است. شیوه این پژوهش کتابخانه ای و به روش توصیفی تحلیلی است. مرجع اصلی پژوهش و پایه تحلیل ها غزلیات عرفی است.
    کلیدواژگان: عرفی شیرازی، سبک، سطح زبانی، صرف، نحو
  • عبدالله حسن زاده میرعلی، محمد رضایی، نرجس مقیمی صفحات 55-76
    هنجارگریزی یکی از شیوه های موثر در برجسته سازی زبان و آشنایی زدایی از آن است که در شعر کاربرد بسیار دارد. این اصطلاح که به دنبال انتشار نظریات شکلوفسکی، تینیانوف و یاکوبسن در زمینه آشنایی زدایی در نقدهای فرمالیستی مورد استفاده قرار گرفت در برگیرنده روش ها و ابزارهایی ادبی و زبانی است که جهان متن را در نظر مخاطب بیگانه می سازد و با ایجاد مکث و به تاخیر انداختن درک مخاطب از اثر، سبب گسترش معنای متن و در نتیجه تولید لذت ادبی می شود.

    شعر معاصر ایران، به ویژه در دوره های اخیر با استفاده از هنجارگریزی به شکل های مختلف، در پی تولید زیبایی و خلق آثاری متفاوت برآمده است که با ساختارهای گوناگون جامعه هماهنگ باشد. جریان ادبی شعراستان یکی از گونه های جدید شعر فارسی است که در سطوح مختلف متن به هنجارگریزی پرداخته و از این راه توانسته است به ابداع طرز تازه ای در شیوه های تولید شعر در محیط ادبی ایران بپردازد.
    این پژوهش برآنست تا با روش تحلیلی-توصیفی در حوزه مکتب ساختگرایی و طبق الگوی هنجارگریزی لیچ به بررسی هشت گونه هنجارگریزی در جریان ادبی شعراستان بپردازد. اشعار مورد استفاده در این پژوهش از دو مجموعه عباخوان و ندیمه نورد اثر وحید ضیایی برگزیده شده اند و نتایج حاصل از این بررسی بیانگر تاثیر بسیار زیاد گونه های مختلف هنجارگریزی در تولید شعراستان می باشد چنان که گویا متن تنها بر پایه هنجارگریزی استوار گردیده و اساسی ترین عنصر موجود در آن همین مورد است.
    کلیدواژگان: هنجارگریزی، الگوی لیچ، جریان های شعری معاصر ایران، شعراستان
  • سمیه صادقیان صفحات 77-102
    از جمله رویکردهای عرفا از ابتدای تالیفات عرفانی و از زمان آمیزش فلسفه با عرفان، عشق است که در هر دو شکل زمینی و آسمانی آن در آثار عرفانی بازتاب یافته است. از اولین کتب مستقل در این زمینه که آثار پس از خود را جهت داده‏اند، «سوانح» احمد غزالی و «عبهرالعاشقین» روزبهان بقلی است. اگرچه این دو اثر بر محور یک موضوع و در یک عصر به نگارش درآمده‏اند، در حوزه زبانی بسیار از هم متمایزند. در این مقاله میزان و کیفیت کاربرد دو گونه برجسته‏سازی در «سوانح» و «عبهرالعاشقین» بررسی می شود تا بتوان دریافت که هر یک از چه قالبی برای بیان مفاهیم عرفانی خود بهره جسته و این قالب چه اندازه در انتقال مضامین موثر بوده است.تفاوت در معنی و پیام سبب شده است یکی از آثار به آرایش زبان بیشتر متمایل شود و دیگری معنا را در مرکز توجه مخاطب قرار دهد.
    کلیدواژگان: سوانح، عبهرالعاشقین، احمد غزالی، روزبهان بقلی، برجسته سازی، قاعده کاهی، قاعده افزایی
  • فاطمه صحرایی سرمزده صفحات 103-116
    هدف از این نوشتار آشنایی هر چه بیشتر با «ای هام» به منزله یکی از صنایع معنوی بدیع و بیان تفاوت آن با توجیه و کنایه است. برای رسیدن به این مقصود، با بررسی و تحقیق در کتب بلاغی و زبان شناسی ابتدا به اثبات زیبایی این صنعت و لزوم آن در گفتار ادبی پرداخته، سپس گزارش مختصری از کاربرد توریه در تاریخ بلاغت، معنا و اقسام آن مطرح شده است. سپس به بیان تفاوت توریه با توجیه و کنایه از دیدگاه صاحب نظران این فن پرداختیم و در انتهای بحث با ذکر چند نمونه از داستان های ادبی و تاریخی مربوط به ای هام، گوشه هایی از زیبایی این صنعت ادبی بیان شده است.
    کلیدواژگان: دومعنایی، توریه، توجیه، کنایه، ایهام
  • زهرا فرج نژاد فرهنگ صفحات 117-136
    وحدتی که در تفکر و بینش و بیان احساسات و ادراکات شاعری متجلی است، تعیین کننده سبک شعری اوست. سبک تنها عوامل لفظی را در بر نمی گیرد؛ بلکه محصول عوامل متعددی است که در تاثیرگذاری کلام بر مخاطب نقش عمده ای دارد. یکی از این موارد، ارتباط لفظ با معنی است. نوع واژه ها و صنایع به کار رفته در شعر، باید با موضوع و نوع ادبی آن متناسب باشد.
    در این مقاله، با فرض اینکه الفاظ به کاررفته در تصاویر بلاغی شعر حماسی، به مقتضای حال و مقام و به تناسب معنی انتخاب شده اند، پس از بحث درباره یکی از نشانه های سبکی و ژانری، یعنی ارتباط لفظ با معنی، کنایاتموجود در حماسه های مذهبی تازیان نامه (خلاصه خاوران نامه ابن حسام خوسفی)، حمله حیدری راجی کرمانی، کلیات حمله حیدری محمد رفیع مشهدی و علی نامه خواجه ربیع، مورد تفحص و بررسی قرار گرفته است. بیشتر کنایات با عنصر خیال مبالغه و خلاف آمد عادات - که جوهر و ذات حماسه است -همراه بوده، با اصطلاحات حماسی بیان شده اند.برخی از این کنایات که مضامین مربوط به ابزار و آلات جنگی و قید حالت و تضاد را در برمی گیرند، شکل حماسی پیدا کرده اند؛ ولی برخی دیگر، از جمله تصاویر مربوط به طلوع و غروب خورشید، به دلیل تصاویر حماسی شان، به حماسی تر شدن کنایات افزوده اند. این کنایات، افزون بر اینکه منعکس کننده اندیشه شاعر و آداب و رسوم حاکم بر جامعه است، با فضای شعر حماسی نیز مطابقت دارند.
    کلیدواژگان: نشانه سبکی، تصاویر کنایی، حماسه های مذهبی، خاوران نامه، علی نامه، حمله حیدری
  • سیدعلی کرامتی مقدم صفحات 137-160
    تشبیه یکی از گسترده ترین مباحث علم بیان است که همزمان با خلقت بشر در گفتار انسان اولیه پدید آمده است. اگر بپنداریم که استفاده از علوم بلاغی و ادبی مختص قوم و ملتی خاص و منحصر به دوره هایی از پیشرفت علوم ادبی بوده است، دچار خطا شده ایم. انسان های اولیه برای بیان ذهنیات خویش و مفاهیم پیچیده و مبهم به تعبیرات مختلف و استفاده وسیع از قوه تخیل نیاز داشتند. در این رویکرد استفاده از تشبیه هر چند به صورت ساده و ابتدایی برای آنان اهمیت ویژه ای داشته است. کاربرد و بسامد آرایه های ادبی تحت تاثیر شرایط مختلف در بین شاعران و نویسندگان تغییر می کند. رودکی پدر شعر فارسی و یکی از بزرگ ترین شاعران عصر سامانی است که در سده های آغازین ادب پارسی دری خدمت بزرگی به زبان و ادبیات فارسی کرده و به مدد نبوغ خویش صور خیال بدیع و شگفت انگیزی را در شعر به کار برده است. سوال پژوهش این است که رودکی با چه هدف و تا چه حدی انواع تشبیه را به کار برده است؟ در این مقاله به بحث و بررسی انواع تشبیه و یافتن شاهد مثال در دیوان اشعار رودکی پرداخته شده و سعی بر آن بوده است که - با توجه به بسامد بالای تشبیه در اشعار رودکی - انواع تشبیه در اشعار او استخراج شده و برخی از این تصویر های شعری نقد و بررسی شود. برای رسیدن به این هدف، برخی از تصاویر و تشبی هات رودکی با تشبی هات سایر شاعران در دوره های بعد مقایسه شده است.
    کلیدواژگان: رودکی، صور خیال، تشبیه، اندیشه، نقد و توصیف
|
  • Maqsood Parhizjavan, Hassan Akbari Beiragh, Esmat Esmaeili Pages 7-32
    Regardless of Its values and advantages as an Encyclopedia, Akhtari-e Kabir or Sihah-e Akhtari Arabic – Turkish lexicon (or dictionary), by Muslih Al-Din Mustafa Ibn Shams Al-din Ahmad karehisari Kutahiyyavi (D.968 / 1561) known as Akhtari, Usmani literary, linguist and faqih, Living in the era of Sultan Süleyman Kanûnî's kingdom, can set a good example to demonstrate growth of Persian language influence among the Scholars, philologists and the Usmani Arabic-learning in minor Asia, Despite the fact that this lexicon doesn’t include Persian language. In such a way, it can illuminate the cultural and linguistic relation between the two vast and ancient countries. In this article, I have tried to demonstrate how this lexicon has been benefited and affected by Persian language and literature in terms of vocabulary, expressions, names, dates, culture, grammar, prose and poetry.
    Keywords: Akhtari, e Kabir, bilingual lexicon, Persian language in minor Asia
  • Esmaeil Tajbakhsh Pages 33-54
    “Orfi Shirazi” is a subtle and imaginative poet in the tenth century of hegira (963-999) who in despite of his short life has been become the propagation plotting of the new style to the Persian poem. This poet who has a sharp-sighted look and an over filled mind has been successful either to the new content creation or to the innovation of the new compositions and words. By this way, he forms his own creation of content in a creative language level with the special and innovative features. In this essay, some of the main features of language level of his poem have been studied with a stylistic look, by reviewing lyric of his poet and it's inflection and syntax has been analyzed. The results show that Orfi has come up with innovations in words and combinations by Morphological and syntactic features of Persian language. The research is based on library studies and descriptive-analytic method and orfi’s Qazals are used as a source of analysis.
    Keywords: Orfi Shirazi, the style, the language level, the inflection, the syntax
  • Abdollah Hasanzade Mirali, Mohammad Rezaei, Narjes Moghimi Pages 55-76
    One of the effective ways of highlighting deviations in language and familiar tool that has many applications in poetry .Contact the effect, expanded the meaning of the text and therefore the production of literary pleasure. Contemporary Iranian poetry, especially in recent times with the use of deviations in different ways, in different works of beauty and creating a harmonious society is emerging with different structures. This study aims to describe the analytical methods in constructivist school and the deviation of the eight species Leech's deviations in Sherastan
    Keywords: deviation, pattern Leech, the contemporary Iranian poetry, Sherastan
  • Somayeh Sadeghian Pages 77-102
    Love is one of the mystical approaches from the beginning of mystical writings and the time of the fusion of philosophy and mysticism, that in both terrestrial and celestial is reflected in mystical works. Some of the first and Independent books in this field that have affected the works after them arr "Savaneh" of Ahmad Ghazali and "Abhar Al Asheghein" of Roozbahan Baqli. Although these works were written around a theme and at the same time, are very distinct in the field of language. In this study, we check the highlighting and the quality of use of these books to know that any work utilized which format to express it's mystical concepts and how much it has been effective in transmission of the themes. The difference in meaning and message has caused one of them to incline toward Arrays of Language more than the other and Second have more attention to means.
    Keywords: Savaneh, Abhr Al Asheghein, Ahmad Ghazali, Roozbahan Baqli, forgraunding, deviation, extra regularity
  • Fatemeh Sahraie Pages 103-116
    The present paper aims at familiarizing the readers with the "amphibology" as one of the exquisite figures of speech and describing its difference with justification and allusion. To this purpose, by investigating rhetorical and linguistic books the beauty of this figure of speech and its importance in literary speech were demonstrated and then a brief report of half-truth application in the history of rhetoric, its semantics and types were described. The differences of half-truth with justification and allusion from scholar's viewpoints were addressed and finally the beauty of this figure of speech was demonstrated by providing some examples of literary and historical stories related to amphibology.
    Keywords: amphibology, half, truth, justification, allusion
  • Zahra Faraj Nezhad Farhang Pages 117-136
    The unity manifested in the thought, the poetic vision, the expression of feelings, and the poetic perception of a poet determines his or her poetic style. Style does not include the lexical items only; but is the product of various factors which wield an important influence on the audience. One such case is the relation between a word and its meaning. The type of words and literary terms used in a poem must correspond with its subject matter and form. In this article, supposing that the lexicons used in the rhetorical pictures of epic poetry have been chosen in accordance with the condition, position, and decorum pertaining to them, after discussing a case of generic and stylistic icon, i. e. the relationship between a word and its meaning, the allusions in the religious epics: Tazian-nameh (a shortened version of Ibn Hassan Khossfi’s Khavaran-nameh), Raji Kermani’s Hamleh-ye Heydari, Mohammad Rafi Mashhadi’s complete edition of Hamleh-ye Heydari, and Khaje Rabi’s Ali-nameh have been researched and analyzed. A majority of the allusions has been mentioned alongside a consideration of the element of hyperbolic imagination and the concept of the rupture of habits-which is the soul and essential ingredient of an epic-and has been given expression to in epic terms. Some of these allusions which contain themes dealing with military tools and equipments and adverbs of manner and also paradox, have gained an epic format. Yet, some others, for instance the pictures related to the sunrise and sunshine, because of their very epic nature, have augmented the epicality of the allusions; these allusions, in addition to reflecting the mind of the poet and the customs and manners permeating the society, are in tune with the atmosphere of the epic poems.
    Keywords: Stylistic icon, Allusive Pictures, Religious Epics, Khavaran, nameh, Ali, nameh, Hamleh, ye Heydari
  • Seyedali Karamati Pages 137-160
    Simile is one of the most widely discussed topics in eloquence, the emergence of which in early human speech has coincided with the creation of the man. To express complicated and vague concepts, early humans needed different figures of speech as well as a strong imagination. The use of simile has played an important role in achieving this aim. It is wrong to assume that the use of rhetorical devices has been specific to a certain ethnicity or era. The use of figures of speech varies among poets and authors under different circumstances.
    Rudaki is the father of Persian poetry and one of the greatest poets in Samani epoch, who has done a great service to Dari Persian in the early centuries of Persian literature and with the aid of his genius used exquisite imagery in his poetry. The question in this research is that for what purpose Rudaki used simile and to what extent he has used different kinds of simile?
    This article reviews different kinds of simile and attempts to extract and review different kinds of simile in Rudaki’s poetry. To reach this goal, in some instances the similes used by Rudaki are compared with those used by poets of following eras.
    Keywords: Rudaki, imagination, simile, ideas, critiques, descriptions