فهرست مطالب

مطالعات زبانی بلاغی - پیاپی 13 (بهار و تابستان 1395)

نشریه مطالعات زبانی بلاغی
پیاپی 13 (بهار و تابستان 1395)

  • 168 صفحه،
  • تاریخ انتشار: 1396/03/01
  • تعداد عناوین: 7
|
  • سعید قاسمی نیا، عصمت اسماعیلی صفحه 7
    یکی از مشخصات بارز سبک حافظ ای هام است و در این میان ای هام سازی با کلمات موسیقایی نمودی آشکار دارد. از میان شاعرانی که حافظ تحت تاثیر آن هاست، خواجوی کرمانی و امیرخسرو دهلوی نیز به طور چشمگیری از ای هام موسیقایی بهره می برند، به گونه ای که پاره ای از کلمات ای هام ساز در شعر هر سه با ساختار مشترکی به کار رفته است. پرسش بنیادین ما این است که حافظ به چه میزان در کاربرد ای هام موسیقایی از خواجو و امیرخسرو تاثیر پذیرفته است؛ برای این منظور ابتدا ای هام های موسیقایی هر سه دیوان را انتخاب کرده ایم، سپس ای هام های مشترک را جدا کرده و به شرح مختصر معنایی و ساختاری هر یک پرداخته ایم و با این کار نشانیم حافظ در این مشخصه سبکی خود نیز نگاهی آشکار به شعر خواجو و امیرخسرو داشته است.
    کلیدواژگان: حافظ، خواجو، امیرخسرو، سبک عراقی، ایهام موسیقایی
  • علی رجبی دوغیکلایی، فرزاد بالو صفحه 33
    «کشف المحجوب» هجویری و« مصباح الهدایه» کاشانی علی رغم اینکه در فاصله زمانی بیش از دو قرن از هم نگاشته شده اند؛ عمدتا در تقسیم بندی سبکی، در حوزه سبک نثر مرسل قرار می گیرند؛ اما درباره چگونگی امکان این فرضیه چندان تامل و تتبعی صورت نگرفته است. ما در این نوشتار برآنیم تا ساختار زبانی این دو اثر را از وجوه مختلف تجزیه وتحلیل کنیم و با ذکر تشابهات و تفاوت های مختصات زبانی آن ها نشان دهیم این تقسیم بندی چندان هم دقیق نیست و به پژوهش ها و تقسیم بندی های دیگر نیاز دارد؛ بدین منظور ساختار زبانی را به دو گروه تقسیم می کنیم: نخست نظام واژگان یا صرفی، با زیرمجموعه های بسامد واژه ها‏، اصطلاحات خاص و کاربرد لغات متروک و لغات نو، تبدیلات آوایی و مترادف و دوم نظام دستوری یا ویژگی های نحوی با زیرمجموعه های کاربرد فعل و شاخه های آن (ماضی استمراری، وجه شرطی، ماضی بعید، جدایی بین (ن) نفی و فعل، تقدیم فعل، فعل های پیشوندی، حذف فعل و...) کاربرد حروف و زیرشاخه های آن (ب تاکید، با به معنی به، انواع را، انواع ی، مر + اسم+را، اندر و...) و کاربرد صفت و کاربرد ضمیر با زیرمجموعه های آن (او برای غیر جاندار، وی به جای او). در پایان نیز تاثیر صرف و نحو عربی در ساختار زبانی این دو کتاب بررسی خواهد شد.
    کلیدواژگان: سبک شناسی، ساختار زبانی، کشف المحجوب، مصباح الهدایه
  • حمید جعفری قریه علی، مهسا کشاورز صفحه 53
    از دیرباز تاکنون، یکی از اشکال شعر شکل کوتاه آن بوده است. این فرم که در دوره معاصر به یکی از گونه های شعر فارسی تبدیل شده است، در سال های اخیر بیشتر به آن توجه شده و در حال استقلال است. صرف نظر از نام هایی که پیش از دوره معاصر بر این شکل شعری نهاده اند، در عصر حاضر از نیما تاکنون عناوینی چون طرح، شعرک، هایکو، فرانو، آنک، شعر پیامکی و سه گانی بر نوع خاص آن اطلاق می شود؛ اما گاه این مفاهیم خاص با مفهوم عام کوتاهی شعر دچار اختلاط و موجب ابهام هایی در تشخیص آن ها از یکدیگر می شود. بر مبنای این، پژوهش حاضر با تکیه بر دو ویژگی بارز شعرک ها؛ یعنی ایجاز و تصویرگرایی به روش تحلیل و توصیف، انواع تصویر را ازلحاظ نوع کارکرد، ساختار و سطح اندیشگی، در شکل های مختلف شعر کوتاه بررسی می کند. هدف از این پژوهش آشنایی با خصوصیت های زیبایی شناسی، به ویژه تصویر آفرینی در جریان های ادبی معاصر و پس از آن شکل کوتاه هر جریان در شعر پیشگامان آن است. پژوهندگان درنهایت به این نتیجه می رسند که کوتاه سرایی به شکل هدفمند و تخصصی با شعر کوتاه اتفاقی تفاوت بسیار دارد و این تفاوت در انتخاب نوع تصویر شعری تاثیرگذار است.
    کلیدواژگان: ادبیات معاصر، شعر کوتاه، تصویر، خیال، شعرک
  • حمید رضایی، محمد رضایی، منیره مسیبی صفحه 77
    تشبیه پرکاربردترین صورخیال در روح الارواح و ابزاری است که نویسنده برای تبیین و توضیح اندیشه های خود از آن استفاده کرده است. بیشترین تشبی هات روح الارواح از نوع معقول به محسوس و نیز از نوع بلیغ است که به صورت اضافه تشبیهی به کاررفته است. با توجه به اینکه از میان عناصر تشبیه، مشبه به بیشترین نقش را در بیان جهان بینی نویسنده دارد، مقاله حاضر با تاکید بر این عنصر به بررسی و تحلیل تشبی هات روح الارواح پرداخته، مشخص کرده است که سمعانی بهترین شیوه در بیان مفاهیم عرفانی و توضیح حالات روحی عارف و احوال و مقامات او را کاربرد تشبیه معقول به محسوس و استفاده از عناصر طبیعت به عنوان مشبه به دانسته است. مواد مشبه به در روح الارواح بسیار متنوع و گسترده است؛ اما مهم ترین موضوعی که نویسنده در تصویرسازی هایش به آن توجه کرده طبیعت است. از مجموع 2640 تشبیه بررسی شده، تعداد 636 به طبیعت و عناصر وابسته به آن مربوط است. پس از آن اسباب و لوازم زندگی، پوشاک و مکان های مختلف به عنوان مشبه به، به کار گرفته شده اند. اصطلاحات رزمی، جانوران، انسان، اعضای بدن انسان، جواهر و معادن، نور، مشاغل و خوراکی ها نیز در رده های بعدی قرار می گیرند.
    کلیدواژگان: روح الارواح، تشبیه، مشبه به، تصویر، احمد سمعانی
  • زهرا سیدیزدی، فرزانه حکیمی پور صفحه 98
    فیروزشاه نامه درواقع دنباله کتابی است که دو مجلد آن به داراب نامه مشهوراست. این کتاب تالیف محمد بیغمی از آثار قرن نهم هجری است و پیداست منشا بسیار قدیمی تر دارد. داستان فیروزشاه نامه پس ازسمک عیار و داراب نامه از مهم ترین داستان های عامیانه و اصیل به شمار می رود. این کتاب از نمونه های برجسته نثرساده فارسی است ونمونهینننننو چون برای مردم نقالی و بازگو می شده است، در آن واژه ها و تعبیرات عامیانه بسیاری یافت می شود. کاربرد فراوان عناصر زبان عامیانه در این اثر سبب شده است، این کتاب ازنظر شاخصه های زبان عامیانه بسیارمهم تلقی شود؛ از این رو یکی از عوامل سادگی و محبوبیت این کتاب است.نوشتار حاضر، نثر فیروزشاه نامه را از نظر بکارگیری عناصر زبان عامیانه در سطوح مختلف زبان، از کوچک ترین واحد زبانی یعنی واج تا بزرگ ترین واحد یعنی جمله، ضرب المثل و عامیانه گرایی نحوی- که نمودهایی در اثر بیغمی دارند- تحلیل کرده است. این پژوهش به روش توصیفی- تحلیلی انجام شده، یافته های آن نشان می دهد عبارت های کنایی بیشترین بسامد را در میان عناصر زبان عامیانه این اثر به خود اختصاص داده است.
    کلیدواژگان: زبان عامیانه، فیروزشاه نامه، محمدبیغمی، سادگی زبان، داستان های عامیانه، نقل قول
  • یدالله شکری صفحه 114
    مطالعه در ساختار و فرم آثار ادبی زمینه گسترش شیوه های رشد معنایی در این متون را فراهم کرده است. داستان ها و قصص، که بخش اعظمی از این آثار را تشکیل می دهد، در ساختار خود شیوه ها و علوم مختلف معنایی را خلق می کند. از میان این علوم «روایت شناسی» نظریه ای است که با روش و اصول ساختاری، اجزای قصه را تا رسیدن به مقصود نویسنده سامان می دهد؛ از این روست که داستان و ادبیات داستانی بستری برای خلق شیوه های نوین ادبیات گسترده است. «روایت شناسی» در حوزه ادبیات معاصر، افزون بر توجه منتقدان به شیوه های جدید تحلیل ساختاری، بکارگیری این شیوه ها در پژوهش های داستانی آنان را نیز فراهم می کند. «ژرار ژنت»، از نظریه پردازان حوزه روایت شناسی، یکی از مهم ترین مباحث این نظریه را بیان کرده و گستره قصه را در سه سطح داستان، روایت و روایتگری بررسی کرده است. نوشتار حاضر داستان شیخ صنعان را از منظر روایت شناسی این نظریه پرداز برسی و تحلیل می کند. حاصل آنکه در این داستان سطوح نظریه روایت شناسی ژنت همچون داستان، روایت و روایتگری و عناصری مانند نظم، ترتیب، تداوم زمانی، صدا و لحن در بخش هایی از داستان وجود دارد و در مواردی نیز عناصر با قدری تفاوت روایت داستان را تا پایان ادامه می دهد.
    کلیدواژگان: ساختارگرایی، روایت شناسی، ژرار ژنت، شیخ صنعان
  • مهدی رمضانی، ناصر علیزاده خیاط صفحه 137
    شعر نوعی اجرا به وسیله کلمات است و هر چه شاعر در گزینش واژگان وسواس و دقت بیشتری داشته باشد، در انتقال تجربیات خود موفق تر خواهد بود. از سوی دیگر، واژه هایی در فرهنگ و زبان وجود دارد که از راه تناسب یا تضاد به شبکه تداعی خیال شاعر وارد می شوند، یا از طریق ای هام، ای هام تناسب، ای هام تضاد و... سبب ایجاد هماهنگی و موسیقی معنوی شعر می شوند. از جمله این واژگان، زوج های شعری هستند مانندآه و آیینه، سنگ و سبو، ذره و آفتاب، کیش و قربان، خسرو و شیرین، روز و شب و... که هر یک با نخ های نامرئی و در لایه های زیرین، به صورت هنرمندانه و ماهرانه به هم بافته شده اند. از دیگر زوج های شعری، گوی و چوگان است که عارفان با استفاده از رابطه تناسب و تضاد و همچنین معنا و کارکردهای مختلف آنها،مضامین مختلفی آفریده اند. بسامد این زوج شعری به قدری است که نظر هر علاقه مندی را به این سوال جلب می کند که شاعران و عارفان چگونه از بازی ای که هیچ گونه ارتباطی با مباحث عرفانی ندارد استفاده کرده اند؟ نوشته حاضر بر آن است تا با بازخوانی متون عرفانی، کارکردهای مختلف گوی و چوگان را بیان کند. حاصل پژوهش نشان می دهد از شاعران و عارفان از این زوج شعری برای مضمون سازی و نمادپردازی در زمینه های گوناگون به ویژه ایراد حالات مختلف عاشق و معشوق بهره برده اند.
    کلیدواژگان: گگوی، چوگان، متون منظوم، مضمون آفرینی، نماد
|
  • Saeed Ghaseminia, Esmat Esmaeili Page 7
    One obvious feature of Hafiz's style is ambiguity and among this, ambiguity of musical words has obvious usage. Among the poets that hafiz was under the influence of them; Khajou kermani and Amir Khosro dehlavi clearly use musical ambiguity too. so that some of words that make ambiguity in their poems have been used with common structures . Our main question is that in use of ambiguity, to what extent hafiz was impressed by Khajou and Amir Khosro. For this purpose, first we have extracted musical ambiguity of the three Divan, then we have separated mutual ambiguities and have written brief description of semantic and structural features of each of them, and by doing so, we have demonstrated that hafiz in his feature style, has paid special attention to khajou's poetry and Amir Khosro's Poetry.
    Keywords: Hafiz, Khajou, Amir Khosro, Iraqi style, musical ambiguity
  • Ali Rajabidoghicolae, Farzad Baloo Page 33
    Kashf al-Mahjub Hjvyry and Mesbaholhedayeh Kashani, At a distance of more than two centuries are written and they are mainly related to the style of simple prose . But the possibility of this hypothesis has not been thought and investigated.
    In this article, we attempt to analyze structure language of Mesbaholhedayeh and Kashf al-Mahjub from different aspects and their similarities and differences that coordinate with the language in the two works and also to show that this division is not quite accurate and there is a need for further research and divisions . For this purpose, the language is divided into two groups: first, the words or morphologies = sub-collections: Keywords frequency and specific terms and the use of new vocabulary, abandoned words, synonymous and phonetics, grammatical and syntactic properties of sub-second = series: it is widely and successfully the use of verbs and their branches (past continuous, subjunctive, past doubt, the distinction between (a) the negation of the verb, present verbs, verbs prefix, delete the action, etc.) widely and successfully these letters are used with (the emphasis, means, types, kinds, "the" man Noun that, enduro, etc.) and the use of the adjective and pronoun of these collections (he abiotic, he in his place) and in the end, the effect of Arabic grammar on the language structure of these two ​​ books will be discussed.
    Keywords: stylistic, linguistic structure, Kashf al-Mahjub, Mesbaholhedayeh
  • Hamid Jafari Ghariyehali, Mahsa Keshavarz Page 53
    Since a long time ago up to now there has been a short form of poem. This form which has changed to one of the species of Persian poem in present time, has been regarded more in recent years and is being independent. Disregarding names called for this form of poem before contemporary period, in present time, from Nima up to now some items such as design, ultra-modern, massage poem and… are allocated to its special one. Sometimes these special meanings integrate with general meaning of short poem and lead to some ambiguities to differentiate them. Therefore, this research studies different images from function, structure and thought level's point of view in several forms of short poem by introducing style characteristics of short poem in contemporary period while relies on two clear characteristics such as laconism and imagination and then analysis and description are used. This research aims to recognize auesthetic characteristics especially imagination in contemporary literal flows and then short form of every flow in its pioneer poem. Author finally concludes that composing short poem purposefully and especially is much different from random short poem and this difference is effective on choosing poem images.
    Keywords: Contemporary literature, Short poem, Image, Fiction
  • Hamid Rezaie, Mohammad Rezaie, Monire Mosayebi Page 77
    Simile is as the most widely used means in Ruh-aharvah that the author has used it to explain his ideas and his thoughts. Most similes of Ruh-aharvah are of kind of reasonable to sensible and also of eloquent which is used for additional simile.
    Since, vehicle of the elements of simile has most roles in expressing the author's worldview, this paper with an emphasis on this element is paid to analyze the similes in Ruh-alarvah and has determined that Samaani is considered the use of reasonable to sensible simile and using natural elements as vehicle as the best practices in mystical concepts and explaining mystic moods and circumstances and his officials.
    Material of vehicle in Ruh-alarvah is diversified. But the nature is the most important subject that the author considered in his illustration. Of total of 2640 review similes, number 636 is related to nature and its elements. Then living devices, clothing and different locations have been used as vehicle.
    Martial of art terms, animals, humans, human organs, jewelry and mining, light, businesses and food are placed in the next category.
    Keywords: Ruh-alarvah, simile, vehicle, nature
  • Page 98
    FirouzShahnameh is the rest of the book that two of its volumes are called Darabnameh. This book was written by MohamadBighamy in ninth century, but it is clear that it has an older origin. After Samakayar and Darabname, Firouzshahnameh is one of the most important vernacular stories with great originality. Because of the prominent example of Persian simple proses that narrated and renarrated for people in this book, there are many vernaculars and colloquial expressions in this work. The wide application of colloquial elements in FirouzShahnameh had made it quite significant with regard to the criterion of colloquialism. The use of slang is one of the simplicity and popularity factors of this book. The present article interpret FirouzShahnameh and analyzes how it made use of the vernacular elements such as proverbs and colloquialism on different language levels starts from smallest language unit (i.e. phoneme) to the largest units (i.e. sentence). This study is carried out as a descriptive-analytical method. The results of this research showed that ironic expressions were the most frequent among other colloquial elements of FirouzShahnameh.
    Keywords: colloquialism, Bighami, FirouzShahnameh, simplicity, quotation mark
  • Yadollah Shokri Page 114
    Study of the structure and form of literary works have provided a background for developing methods for growth of meaning in these texts . Tales and stories that contribute a huge part of world literature create different semantically methods and sciences with their structure .among these, narratology has created a new method in art and narrative literature arena by employing methods and principals for organizing and analyzing elements of the story .Theory of narratology in addition to attracting the attention of critics towards new methods of structural analysis has provided employment of these methods during narrative studies in the field of contemporary literature. "Gérard Genette" as one of the narratology theorists has proposed one of the most important issues of this science .He define narrative from the three levels of story, narrative and narration, with its components .The present article analyzes Sheikh Sanan story from the perspective of this theorist’s narratology .The results show that in this story levels of Genette’ s theory of narrative such as story narrative and narration and elements such as discipline, order, time duration, volume and tone exist in parts of the story and in some cases continue to narrate the story to the end with slightly different elements.
    Keywords: structuralism, narratology, Genette, Sheikh Sanan
  • Page 137
    Poetry is a Kind of performance at the hands of words, more exact choose of words ,the more successful the poet is in transferring his experiences. Additionally, there are words in language and culture, which enter to a poet’s associative mind through harmony and juxtaposition, moreover, they cause harmony and meaningful music through ambiguity,… . Amongst these words are poetic couplets. These include: “sigh” and “mirror”, “stone” and “vase”, “particle” and “Sunshine”, “Khosro” and “shirin”, “day” and ”night” ,…. These have been tied together with invisible threads in lower layers, more artistically and skillfully. Amongst these poetical couplets are the ball and the baton. Using the relationship between harmony and juxtaposition, jementics and their various application, various couplets have been created. The frequency of these poetical couplets are so great that it causes every enthusiast to ask this question: how have poets and mystics made use of a game which has got nothing to do with mystical debates? The present article is an attempt to re –read mystical texts which shed light on the various aspects/ applications of the ball and the baton. It concludes that poets and mystics have conceptualised and symbolised this poetical couplet in various cases especially when dealing with the various states of the lover and the beloved.
    Keywords: Ball, baton, Poetical Texts, conceptualize, Symbol