فهرست مطالب

مطالعات زبانی بلاغی - پیاپی 14 (پاییز و زمستان 1395)

نشریه مطالعات زبانی بلاغی
پیاپی 14 (پاییز و زمستان 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/10/13
  • تعداد عناوین: 8
|
  • قدرت الله خیاطیان*، طناز رشیدی نسب صفحات 35-60
    عرفای متصوفه، در بیان عقاید و دیدگاهشان متونی را به نثر و نظم، در حوزه تفسیر، بیان مکاشفات و احوال، تعلیم و تربیت و تذکره نگاشته اند. این متون، دارای ارزش ادبی و بلاغی اند ؛ وسعت این آثار و ویژگی های خاص زبانی که داشته اند، سبب شده است، تا به عنوان زبان عرفانی، مورد توجه محققان قرار گیرند. پرواضح است که ابن عربی و مولوی، بزرگترین عرفا در عالم تصوف، به شمار می روند. تاثیر اندیشه و ویژگی های زبانی در متون این دو عارف، به حدی بوده است که می توان، آثار عرفای قرون بعد را تفسیر و تحلیل اندیشه های این دو دانست. این پژوهش کوششی است، در جهت فهم تطبیقی و مقایسه ای زبان عرفانی این دو عارف نامی و ضمن آن می توان، به ویژگی های زبان عرفانی این عرفا نیز، دست یافت. در بررسی آثار ایشان، شباهت ها و تفاوتهایی وجود دارد که پس از معرفی آثارشان، ضمن بیان چگونگی تالیف و نقطه نظرشان در باب بیان ناپذیری شهودات ایشان و نوع مخاطبانشان و سپس با بیان و مقایسه ویژگی های زبان عرفانی شان در نوع تمثیل، تناقض گویی، تکرار، اصطلاح سازی و...، به روش توصیفی-تطبیقی، تبیین شده و تفاوت ها و شباهت ها در شیوه گفتاری دو عارف، مورد بررسی و تحلیل، قرار گرفته است.
    کلیدواژگان: عرفان اسلامی، متون عرفانی، زبان عرفانی، ابن عربی، مولوی
  • حامد دهقانی فیروزآبادی*، علی راد صفحات 61-84
    یکی از مهم ترین و اثربخش ترین جنبه های اعجاز بیانی قرآن کریم ، موضوع دقت واژگان این کتاب الهی و رازهای نهفته در چرایی گزینش هر یک از حروف و الفاظ آن است. این موضوع، که بیشتر باید رد پای آن را در مبحث اطناب از دانش معانی پی گرفت، کم کم در دهه های اخیر جای خود را در مجامع علمی مسلمانان باز کرده است. یکی از فروع این موضوع، بحث عدم زیادت واژگان و در پی آن عدم حشو و اضافه گویی در قرآن کریم است. در این مقاله، پس از نگاهی کوتاه به پیشینه موضوع عدم زیادت در قرآن، به بحثی تطبیقی پیرامون عدم رخ داد حشو و زیاده گویی در این کتاب مقدس پرداخته شده است. در طی این بررسی، زمینه های باور به وقوع حشو در قرآن کریم چنین دانسته شده است: هم نشینی واژگان مترادف نما، هم نشینی واژگان لازم و ملزوم، بیان بدیهیات، عطف واژگان عام و خاص بر یکدیگر و تکرار یک واژه.
    کلیدواژگان: اعجاز بیانی، اطناب، حشو، اصالت تعابیر قرآن، تکرار، عدم زیادت
  • عاطفه رحمانی*، احمد پاشازانوس صفحات 85-104
    بیشتر ناقدان ادبی عناصر ادبیات را معنا، عاطفه، صور خیال و اسلوب می دانند نقد فنی یا زیبایی شناسی نیز متن ادبی را بر پایه ی چهار عنصر مذکور مورد بررسی قرار می دهد این نوع نقد به بررسی متون ادبی براساس اصول هنری می پردازد و در این فرآیند از به کارگیری ابزارهای خارجی مانند تاریخ، روانشناسی، جامعه شناسی و... اجتناب می ورزد و زیبایی شناسی با آنکه علم نوپایی نیست به حد کافی از نظام برخوردار نشده است زیرا با حالات درونی سر و کار دارد و احکام و قوانین آن شدیدا قراردادی است. و از آن جایی که نهج البلاغه یک اثر فوق العاده هنری است و از لحاظ زیبایی و شیوایی معتبر است پس جملات این خطبه نشات گرفته از احساس است به طوری که اعماق روح و قلب بشر را تسخیر کرده است و گزینش الفاظ فصیح و دارای سجع، تراکیب مناسب، آرایش های لفظی و معنوی، کاربرد صنایع ادبی و... از امتیازات این خطبه به شمار می آید و به کلام امیرالمومنین جلوه ی زیبایی اعطا کرده است.
    کلیدواژگان: امام علی (ع)، نهج البلاغه، خطبه ی 224، زیبایی شناسی، عناصر ادبی
  • مهدی شریفیان*، مصطفی مرتضایی کمری صفحات 105-134
    بیدل دهلوی یکی از شاعران معروف عصر صفوی در سده یازدهم و دوازدهم هجری و شاعری برجسته در تاریخ ادب فارسی است؛ به گونه ای که بعد از جامی و امیر خسرو بزرگ ترین شاعر تلقی می شود. بیدل را از نظر نازک اندیشی و پرکاری باید نماینده تمام عیار سبک هندی به شمار آوریم؛ زیرا تمام خصایص شعری گویندگان عهد صفوی را به گونه ای روشن تر و مشخص تر می توان در آثار او جست وجو کرد. هنجارگریزی یکی از موثرترین شیوه های برجسته سازی و آشنایی زدایی در شعر است که بسیاری از شاعران از آن بهره بر ده اند. بیدل هم یکی از آن هاست که از هنجارگریزی برای برجسته سازی شعرش استفاده کرده است. این نوشته پژوهشیاست که با رهیافت توصیفی تحلیلی و با استفاده از منابع کتابخانه ای به بررسی زبان شعری غزلیات بیدل بر اساس مکتب فرمالیسم (ساخت گرایی) بر مبنای الگوی لیچ می پردازد و بر اساس این دیدگاه انواع هنجارگریزی را در غزلیات وی بررسی می کند. نتایج پژوهش حکایت از آن دارد که بسامد هنجارگریزی معنایی در غزلیات بیدل، بیش از سایر هنجارگریزی هاست.
    کلیدواژگان: بیدل دهلوی، غزلیات، هنجارگریزی، لیچ
  • محمد امین صراحی* صفحات 135-160
    این مقاله عمدتا مطالعه ای در راستایساختواژهزایشی است که در آن ضمن معرفی نظریات ساختواژی دو تن از پیشگامان این مکتب یعنی هله و اروناف به تحلیل دستگاه واژگان زبان فارسی در چارچوب نظریات فوق می پردازد. مقاله حاضر با ارائه مواردی از زبان فارسی در رد نظریه تکواژ بنیاد هله، نتیجه می گیرد که اگرچه نظریه واژه بنیاد اروناف نظریه ای صائب تر می باشد ولی از نظر ویژگی های قواعد واژه سازی از دید اروناف، مطابقت کامل با دستگاه واژگان فارسی را نشان نمی دهد.از حضور بن های فعلی در اشتقاق، شیوه اشتقاق اصوات و زایایی افراطی برخی از وندها در استدلالهای این تحقیق استفاده شده است.
    کلیدواژگان: ساختواژه زایشی، دستگاه واژگان، زبان فارسی، هله، اروناف
  • رضا کیانی* صفحات 161-192
    از شگردهایی که شاعر به واسطه ی آن، مخاطب را به دریافت نامتعاف از امور عادی می رساند، آمیزش حواس بایکدیگر و نسبت عملکرد یک حس به حس دیگر است. این شیوه که در زبان فارسی «حس آمیزی» نام دارد و معادل اصطلاح «تراسل الحواس» در زبان عربی است، مختص به ادبیات امروزین نیست و رگه هایی از کاربرد آن، در آثار دینی و ادبی گذشته قابل مشاهده است. با این حال؛ خیال انگیزی کارکردهای مجازی حواس در شعر معاصر، خطرپذیری بی وقفه ی شاعران در کاربردهای متنوع است که آنان را به گریز از تصویرپردازی های تکراری و حرکت بر مسیرهای نامکشوف در این زمینه سوق داده است.
    در این پژوهش بر آن هستیم با نگاهی تطبیقی به شعر معاصر ایران و عراق به این پرسش پاسخ دهیم: مهمترین کارکردهایی که به شکل مشترک در سروده های شاعران این دو سرزمین، رابطه ی معمول میان نشانه و مصداق را درهم ریخته و در عرصه ی معنایی حواس پنج گانه، چالش ایجاد نموده،کدامند؟
    نتایج این پژوهش نشان می دهد که شیوه های نوین تصویرپردازی های شاعرانه در سروده های شاعران این دو سرزمین، با «اعتماد برانگاره های ذهنی» و «آشنایی زدایی از کارکردهای حقیقی حواس»، جلوه هایی مشابه از هنجارگریزی معنایی را ارائه نموده است.
    کلیدواژگان: هنجارگریزی معنایی، حس آمیزی، ادبیات تطبیقی، شعر معاصر
  • سید محسن حسینی وردنجانی*، سید جواد مرتضایی صفحات 193-218
    توجه زیاد به صناعات بدیعی یکی از ویژگی های سبک آذربایجانی است. دیوان خاقانی که نماینده تمام عیار این سبک است؛ علاوه بر این که در برگیرنده تمام خصوصیات آن است، دارای ویژگی هایی است که نشان گر سبک شخصی وی است. جناس، به عنوان یکی از آرایش های لفظی بدیعی، یکی از پر بسامد ترین صناعات بدیعی به کار رفته در قصاید اوست که از نشانه های توجه زیاد خاقانی به فرم شعر و شناخته شدن او به عنوان یک شاعر فرمالیست است و می تواند یکی از ویژگی های سبک شخصی او باشد. در این مقاله جناس در قصاید خاقانی با توجه به نقشش در تصویرگری و همراه بودنش با برخی آرایش های کلامی به انواعی از قرار زیر تقسیم شده است:1 جناس تصویرگر 2 جناس تصویردار 3 جناس نقش آفرین در تصویرگری
    4 جناس ملفوف 5 جناس تبعیت کننده از قاعده لف و نشر 6 جناس تام با قاعده طرد و عکس
    7-جناس تابع و یا مزدو
    کلیدواژگان: خاقانی، سبک شخصی، جناس، تصویرپردازی، نگرشی نو
|
  • Ghodratollah Khayatian *, Tannaz Rashidinasab Pages 35-60
    Mystics and Sufis have composed volumes in prose and poetry, in state of revelations and spirits, education and nurture, and biography. These volumes are of rhetorical and literary value; the vest of these works and special characteristics of the language they had, have caused, putting them in the circle of researcher's attention as the mystical language. It is crystal clear that Ibn-Arabi and Molavi are of the greatest mystic in the Sufism world. The effect of their thoughts and the lingual characteristics in the volumes they have composed was so strong that we can consider the works of the mystics of the other centuries just some simple interpretation and analysis of their thoughts. This study is an effort to comparative and contrastive understanding of the mystical language of these too well-known mystics that indeed can reach the characteristics of the mystical language of each one of them. In the investigation of their works, there are similarities and differences.
    Keywords: Islamic mysticism, Mystical texts, Mystical language, Ibn-Arabi, Molavi
  • Hamed Dehghani Firouzabadi *, Ali Rad Pages 61-84
    One of the most important and effective aspects of Linguistic miracles of the Holy Quran is its accuracy in choosing suitable words in this godly book and hidden mysteries in the selection of each letters and terms.
    One of the subordinates of these subjects is the subject of inexistence of redundancy of vocabularies and after that the inexistence of pleonasm in the Holy Quran.
    In this article, after definition of the term pleonasm in Rhetoric, and a quick look at the background of the subject of inexistence of redundancy in the Holy Quran, we will proceed to a comparative discussion about the inexistence of redundancy and excessive use of words in this Holy book.
    According to this, we have tried to show a little bit of the punctuality of the Allah’s word in its Linguistic use by paying attention to some verses of the Holy Quran in which some interpreters hold to have redundancy.
    Throughout the survey, the backgrounds of redundancy in the Holy Quran are as: the syntagmatic of seemingly synonymous words, the syntagmatic of interdependent words, the expression of axioms, the reference of common and proper nouns on each other and the recurrence of a single term.
    Keywords: Linguistic Miracle of the Holy Quran, Rhetoric, Prolixity, pleonasm, originality of expression in the Holy Quran, inexistence of redundancy
  • Atefeh Rahmani *, Ahmad Pashazanous Pages 85-104
    Aesthetic reviews examine the analysis of literary texts on the basis of their artistic and technical principles. In addition to music and structure, following method evaluates literary texts based on the four principles of sense, imagery, style and being spiritual or abstract. Aesthetic reviews of literary works have closer relation to the nature of literature and understanding its secrets, because they derive from the origin of literature and regulate their principles and rules in accordance with it. Common features of the studied sermons are as follows: deep concepts and semantic coherence, emotional power and dynamism due to the components of true affection, fluent expressing without complicacy due to using imagination with aim of deepening the meaning and aesthetic, coherent style, harmonization of music and rhythm of the words with meaning and emotion that prevents the artificial array in these sermons, coordination of the word choice with voice and sentence structure, Eloquence of words, harmonization and coordination of words with meaning and compatibility of the four literary elements.
    Keywords: Imam Ali, Nahjolbalaghe, 224 Sermon, Aesthetics, Literary Elements
  • Mahdai Sharifieyan *, Mostafa Mortezaei Pages 105-134
    Bidel Dehlavi, one of the most famous poets of Safavid era lived in the eleventh and twelfth century .He is considered to be an outstanding poet in the history of Persian literature, so that he is the greatest poet after Jami and Amir Khosrow. Bidel can be known to be the representative of Hindi style in terms of proliferation and detailing as all the features of Safavid scholars and literaries are seen vividly in his works.
    Deviation is a remarkable provision to defamiliarity and prominence in the poetry which the ports have used. Bidel has used this provision and theme in his poetry. Based on the formalism mechanism and Leech`s pattern, this research uses descriptive-analytic method to show different types of deviation in Bidel`s lyrics through the library study. The results show that the frequency of semantic deviation in Bidel`s can be seen to exist more.
    Keywords: Bidel dehlavi, lyrics, Deviation, Leech
  • Mohamadamin Sarahi * Pages 135-160
    This study aims at analyzing Persian lexicon based on the morpheme-based morphological theory of Halle and the word-based theory of Aronoff. In doing so, the researchers make use of the morphological behavior of some Persian verb roots in derivation, interjections manner of derivation, and the overgenerativeness of some Persian affixes. The results of this study show that the morpheme-based theory of Halle, on the one hand, does not suit Persian lexicon. On the other hand, though more appropriate, the word formation rules of the theory of Aronoff fails to explain some word formation processes in Persian.
    Keywords: Generative Morphology, Lexicon, Persian, Halle, Aronoff
  • Reza Kiani * Pages 161-192
    Five senses play a significant role in the formation of the rhetorical images in the poetry and give it artistic dimensions contribute to the deepening of vision which the poet seeks to its transfer.The senses consensus allows the poet to the field to suggest investment in one or more hactin, and allows him to convey his feelings from its usual strange to deviation level. This means that, the five senses leave its usual functions to odd jobs intersect logically familiar with its functions to achieve what he wants from the poet purposes unable to deliver normal installation.From this standpoint, This article pays to the survey and annotation the term of "Synesthesia" as one of the instruments of "semantic deviation" in Contemporary Poetry of Iran and Iraq.The questions that arise here and try to answer them, are summarized as follows: How used both Poets of Iran and Iraq the Correspondance technique in their poetry?
    Keywords: Semantic deviation, Correspondance, Comparative Literature, Contemporary Poetry
  • Mohsen Hoseini *, Javad Mortezaei Pages 193-218
    Paying too much attention to rhetorical figures is one of the charecteristics of in addition to khaghani ‘s works that are the best example of this style they include all of the characteristic which shows his personal style .
    Pun as one of the rhetorical figures is one of the highest frequencies in rhetorical figures used in khaghani’s odes that can be one of the characteristic of his personal style and it includes different types : 1 . Pun Imaging 2 . pictured pun 3 . functional pun in picture making
    4 . pun mlfvf 5 . pun following features of involution and evolution
    6 . absolute pun with convention of rejection and reverse
    7 . dependent and conjugate pun
    Keywords: khaghani, personal style, pun, new view, Imagery