فهرست مطالب

توسعه مدیریت منابع انسانی و پشتیبانی - پیاپی 45 (پاییز 1396)

مجله توسعه مدیریت منابع انسانی و پشتیبانی
پیاپی 45 (پاییز 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/10/11
  • تعداد عناوین: 7
|
  • میرحمید تقوی، علیرضا علی احمدی صفحات 1-24
    امروزه یکی از مهم ترین و جدی ترین موضوعات قابل بحث که در حیات سازمان ها مطرح است، موضوع اعتماد نهادی است. با توجه به ضرورت پاسخ گویی سریع به تحولات محیط متلاطم، وجود مهارت های مدیریتی و به دنبال آن ترویج یک فرهنگ نوآور به معنی تشویق اعتماد به سازمان است. به همان اندازه که اعتماد سازمانی کاهش یابد، توان سازمان برای فعالیت اثربخش نیز کاهش می یابد؛ بنابراین، هدف این پژوهش ارزیابی نقش شایستگی های مدیریتی در ترویج فرهنگ محرک خلاقیت و نوآوری و افزایش اعتماد نهادی در سازمان نیروی انتظامی جمهوری اسلامی ایران (ناجا) به عنوان نمونه مطالعاتی می باشد. این پژوهش، توصیفی و از نوع پیمایشی بوده و از لحاظ هدف کاربردی است. برای انجام تحلیل عاملی تاییدی متغیرها، از روش مدل یابی معادلات ساختاری مبتنی بر روش حداقل مربعات جزیی با نرم افزار اسمارت پی ال اس3 استفاده شده است. برای این منظور، روسای 84 کلانتری سراسر شهر تهران از طریق پرسش نامه طراحی شده بر اساس طیف 5 گزینه ای لیکرت مورد ارزیابی قرار گرفتند. نتایج پژوهش نشان می دهد که 1) شایستگی های مدیریتی تاثیر مستقیم و معناداری بر فرهنگ محرک خلاقیت و نوآوری دارد، 2) شایستگی های مدیریتی تاثیر مستقیم و معناداری بر اعتماد نهادی دارد، 3) فرهنگ محرک خلاقیت و نوآوری تاثیر مستقیم و معناداری بر اعتماد نهادی دارد.
    کلیدواژگان: شایستگی مدیریتی، فرهنگ، اعتماد نهادی، معادلات ساختاری، ناجا
  • حسین رحیمی کلور، الناز حسنی نیا صفحات 25-48
    در محیط های رقابتی امروزی توسعه رفتارهای شهروندی سازمانی در میان کارکنان یکی از عوامل کلیدی برای ارتقای عملکرد سازمانی به شمار میرود. از سوی دیگر مسئولیت اجتماعی و ضرورت کسب مشروعیت محیطی به وسیله سازمان ها توجه به اخلاق را ضروری کرده است؛ بر این اساس، این پژوهش با هدف بررسی رابطه بین ابعاد مدیریت اسلامی و اخلاق اسلامی با رفتار شهروندی سازمانی کارکنان شهرداری ارومیه انجام شده است. روش پژوهش از نوع هم بستگی و از نظر هدف، کاربردی است. جامعه آماری پژوهش کارکنان شهرداری ارومیه هستند که به روش نمونه گیری تصادفی تعداد 170 نفر از آنها با استفاده از فرمول کوکران به عنوان حجم نمونه انتخاب شدند. برای جمع آوری اطلاعات از ابزار پرسش نامه استفاده شد. ضریب پایایی پرسش نامه با استفاده از آلفای کرونباح برای ابعاد مدیریت اسلامی 72/0 و برای ابعاد اخلاق اسلامی 68/0 به دست آمد. تجزیه و تحلیل داده های حاصل از پرسش نامه با آزمون رگرسیون تک متغیره، رگرسیون چند متغیره و آزمون پیرسون در نرم افزار SPSS انجام شد. نتایج پژوهش نشان داد که بین ابعاد مدیریت اسلامی و رفتار شهروندی سازمانی رابطه معنی داری وجود دارد و در این بین بعد معنوی مدیریت اسلامی بیشترین ضریب هم بستگی را با رفتار شهروندی سازمانی داشته است و موثرترین متغیر بر رفتار شهروندی سازمانی با ضریب تاثیر(319/0) است. هم چنین نتایج پژوهش نشان می دهد که بین ابعاد اخلاق اسلامی و رفتار شهروندی سازمانی رابطه معنی داری وجود دارد و در این میان بعد عدالت بیشترین هم بستگی را با رفتار شهروندی سازمانی داشته است و موثرترین متغیر بر رفتار شهروندی سازمانی در بین شاخص های اخلاق اسلامی با ضریب تاثیر(423/0) است.
    کلیدواژگان: مدیریت اسلامی، اخلاق اسلامی، رفتار شهروندی سازمانی، کارکنان شهرداری ارومیه
  • رتبه بندی راهبردهای آماد و پشتیبانی با استفاده از تکنیک فرایند تحلیل سلسله مراتبی فازی (FAHP)
    میلاد آقایی، رضا آقایی صفحات 49-66
    با توجه به محدودیت منابع سازمانی و نظر به این که اجرای همه راهبردها به طور هم زمان و کامل به منابع زیادی نیاز دارد، اولویت بندی راهبردها امری ضروری است که بر ایجاد و برقراری پیوستگی بین اقدامات اولویت دار با در نظر داشتن ضعف و قوت (توانایی ها و منابع)، هم چنین فرصت ها و تهدیدات (عوامل خارجی و جریان های تاثیرگذار) تکیه دارد؛ از این رو، هدف از این مطالعه، رتبه بندی راهبردهای آماد و پشتیبانی یک سازمان نظامی است. در این راستا، می توان از روش فرایند تحلیل سلسله مراتبی که یکی از روش های مناسب تصمیم گیری چندمعیاره است، راهبردهای آماد و پشتیبانی را رتبه بندی و در نهایت اولویت بندی آنها را تعیین کرد. در این پژوهش، با استفاده از نظرات شش نفر از کارشناسان و خبرگان امر راهبرد در آماد و پشتیبانی، رتبه بندی راهبردها با در نظر گرفتن منطق چند ارزشی فازی انجام گرفته است. نتایج حاصل از یافته های پژوهش حاکی از آن است که اولویت بندی راهبردهای آماد و پشتیبانی با استفاده از تکنیک فرایند تحلیل سلسله مراتبی فازی به صورت زیر است؛ دانش بنیان شدن، توانمند سازی نیروی انسانی، استاندارد سازی و یکنواخت سازی، بستر سازی انجام فعالیت های اقتصادی، مشتری مداری، نت بهره ور فراگیر، توسعه سیستم های مکانیزه، پیاده سازی سامانه یکپارچه تامین، پیاده سازی سامانه یکپارچه توزیع، پیاده سازی ذخیره سازی، بهبود توان تحرک.
    کلیدواژگان: رتبه بندی، راهبرد، فرایند تحلیل سلسله مراتبی فازی، آماد و پشتیبانی
  • مریم احمدی زهرانی، حمیدرضا جدیدالاسلامی صفحات 67-92
    رهبران تحول گرا با حمایت از خلاقیت و تنوع فردی و توانمندسازی روان شناختی، پیروانشان را توانمند کرده و یک فضای خلاقانه و متنوع در سازمان برقرار می کنند. هدف این مطالعه بررسی ارتباط تنوع شناختی، انگیزه دورنی تیم و خلاقیت با لحاظ کردن متغیر تعدیلی مدیریت تحول آفرین است. روش پژوهش از نوع توصیفی- هم بستگی و از نوع کاربردی بوده و جامعه آماری آن شامل کارکنان بنیاد تعاون نیروی انتظامی تهران (شرکت گروه هتل ها و مجتمع های پردیس ناجا) است. نمونه به صورت تصادفی ساده از میان جامعه تعیین شد. حجم نمونه با استفاده از جدول مورگان و فرمول کوکران تعداد 132 نفر برآورد شد. نتایج این مطالعه با به کارگیری مدل سازی معادلات ساختاری (SEM) نشان می دهد که تنوع شناختی با خلاقیت تیم رابطه مثبت و معنی داری دارد. اعضای با سبک های تفکر و سیستم های ارزش مختلف می توانند مشکلات را از زوایای مختلف تحلیل کنند و انتخاب های متفاوتی را در نظر بگیرند. تنوع شناختی با انگیزه درونی تیم ارتباطی مثبت و معنی داری دارد؛ هرچه تنوع شناختی تیم بیشتر باشد، احتمال بیشتری دارد که اعضای آن اطلاعات، دانش و دیدگاه های مربوط به وظایف خود را در اختیار داشته باشند. شواهد نشان می دهد که انگیزه درونی تیم در میانجی گری ارتباط مثبت بین تنوع شناختی و خلاقیت تیمی تاثیرگذار نیست. علاوه بر این، ابعاد رفتاری مدیریت تحول گرا می تواند رابطه بین تنوع شناختی و انگیزش درونی تیمی را تعدیل کند. رهبری تحول گرا اثر غیرمستقیم تنوع شناختی بر خلاقیت تیمی را از طریق انگیزش درونی تیمی تعدیل می کند، به طوری که رابطه زمانی قوی تر است که رهبری تحول گراتر است.
    کلیدواژگان: تنوع شناختی، رهبری تحول گرا، انگیزه درونی تیم، خلاقیت
  • حسن سویزی، یوسف محمدی مقدم، احمد نوری صفحات 93-112
    هدف پژوهش حاضر تبیین مولفه های کیفیت زندگی کاری کارکنان بخش آماد و پشتیبانی نیروی انتظامی است. پژوهش حاضر از نظر هدف یک پژوهش کاربردی و از نظر شیوه اجرا یک پژوهش توصیفی-پیمایشی می باشد. مولفه های کیفیت زندگی کاری بر اساس مبانی نظری پیشین استخراج شده و بر اساس آن پرسش نامه ها به منظور بررسی فرضیه های پژوهش تدوین شدند. شیوه گردآوردی داده ها در این پژوهش میدانی توسط ابزار پرسش نامه است که برای سنجش روایی آن از تحلیل عاملی تاییدی و برای سنجش پایایی آن از آزمون آلفای کرونباخ استفاده شد. جامعه آماری پژوهش حاضر شامل کلیه کارکنان معاونت آماد و پشتیبانی ناجا شهر تهران است که تعداد 248 نمونه به روش نمونه گیری احتمالی تصادفی ساده انتخاب شدند. به منظور تحلیل داده های به دست آمده از روش مدل یابی معادلات ساختاری در نرم افزار لیزرل هشت استفاده شد. نتایج به دست آمده از تحلیل داده ها نشان دادند که شرایط محیط کاری در سطح اطمینان 99 درصد ( 30/13=t) از مولفه های کیفیت زندگی کاری است که قادر به تبیین 74/0 از تغییرات کیفیت زندگی کاری است . رضایت شغلی در سطح اطمینان 99 درصد (48/16=t) از مولفه های کیفیت زندگی کاری است که قادر به تبیین 86/0 از تغییرات کیفیت زندگی کاری است . استرس شغلی نیز در سطح اطمینان 99 درصد (52/12- =t) از مولفه های کیفیت زندگی کاری است که قادر به تبیین 71/0- از تغییرات کیفیت زندگی کاری است . مشغولیت کاری نیز در سطح اطمینان 99 درصد ( 60/9- = t) از مولفه های کیفیت زندگی کاری می باشد که قادر است 58/0- از تغییرات کیفیت زندگی کاری را تبیین کند . شرایط محیط کاری، رضایت شغلی، استرس شغلی، فضای کلی زندگی، قانون گرایی، وابستگی اجتماعی، یکپارچگی اجتماعی و توسعه قابلیت های انسانی از مولفه های اصلی کیفیت زندگی کاری در معاونت آماد و پشتیبانی ناجا هستند.
    کلیدواژگان: کیفیت زندگی کاری، شرایط محیط کاری، رضایت شغلی، استرس شغلی، فضای کلی زندگی، قانون گرایی، وابستگی اجتماعی، یکپارچگی اجتماعی و توسعه قابلیت های انسانی آماد و پشتیبانی ناجا
  • فراتحلیل پژوهش های مرتبط با رابطه تعهد سازمانی و رضایت شغلی
    نورمحمد رضایی، حسین بجانی صفحات 113-134
    هدف پژوهش حاضر فراتحلیل پژوهش های انجام شده در زمینه رابطه تعهد سازمانی و رضایت شغلی، برای برآورد اندازه اثر کلی پژوهش های مربوطه است. پژوهش حاضر با توجه به روش آن، از نوع کاربردی و توسعه ای است. جامعه آماری این پژوهش را پژوهش های پیشین در رابطه تعهد سازمانی و رضایت شغلی تا سال 1395 تشکیل داد. برای نمونه گیری از جامعه یادشده، از روش نمونه گیری هدفمند استفاد شده است. از طریق نمونه گیری هدفمند هشت پژوهش که دارای ویژگی های مناسب برای ورود به فراتحلیل بودند انتخاب شدند. جمع آوری اطلاعات به صورت کتابخانه ای و روش تجزیه و تحلیل اطلاعات بر اساس روش فراتحلیل است. بدین صورت که از نمودار قیفی و روش رگرسیونی خطی اگر، هم بستگی رتبه ای بگ و مزومدار و N ایمن از خطا به بررسی خطای انتشار و با آزمون Q به بررسی ناهمگونی مطالعات پرداخته شده است. با توجه به ناهمگونی پژوهش های انجام شده از مدل اثرات تصادفی برای ترکیب و رسیدن به اندازه اثر کلی استفاده شد. اندازه اثر برآورد شده در نمونه های مورد پژوهش 479/0 است که براساس نظام تفسیر کوهن در سطح متوسط می باشد. پس در مجموع می توان گفت تعهد سازمانی در سطح زیادی بر رضایت شغلی کارکنان ناجا تاثیر دارد. از آن جایی که هدف فراتحلیل ترکیب نتایج پژوهش های پیشین است و از این طریق می توان چشم انداز روشن تری از نتایج پژوهش های مختلف ارائه کرد؛ بنابراین می توان گفت با افزایش تعهد سازمانی، رضایت شغلی نیز با شدتی متوسط افزایش می یابد.
    کلیدواژگان: هوش سازمانی، میل به تغییر، فشار عملکرد، تفکر راهبردی، سرنوشت مشترک، کاربرد دانش، بانک قوامین
  • صدیقه طوطیان اصفهانی، شهرزاد طیاران، مریم زندی صفحات 135-154
    هوش سازمانی به عنوان متغیری شناخته شده که به احتمال زیاد می تواند در بهبود عملکرد فردی و سازمانی نقش کلیدی داشته باشد، مطرح شده است. این پژوهش را با هدف شناسایی عوامل موثر هوش سازمانی بر اساس مدل آلبرخت انجام داده اند. روش پژوهش بر مبنای هدف کاربردی و بر اساس گردآوری داده ها توصیفی–پیمایشی است. روش گردآوری داده های پژوهش حاضر، روش میدانی و کتابخانه ای است. در این روش از منابع کتابخانه، اینترنت استفاده شده است. در این پژوهش ابزار گردآوری داده ها پرسش نامه کارل آلبرخت است. جامعه آماری شامل کلیه مدیران ستادی بانک قوامین بود که تعداد آن 180 نفر بودند. نمونه گیری به صورت تصادفی ساده است. حجم نمونه با توجه به جامعه آماری با استفاده فرمول کوکران120 نفر تعیین شد. در این پژوهش برای تجزیه و تحلیل ویژگی های جمعیت شناختی از روش های آمار توصیفی و برای تعمیم نتایج از آمار استنباطی شده است. برای بررسی نرمال بودن جامعه از آزمون کولموگروف - اسمیرنوف وبرای بررسی تاثیر متغیرها از تحلیل عاملی استفاده شد. نتایج حاصل بیانگر آن است که ابعاد هفت گانه مدل آلبرخت بر هوش سازمانی مدیران ستادی بانک قوامین تاثیرگذار است. مدیران ارشد، سالانه می توانند ابعاد هفت گانه هوش سازمانی رادر برنامه راهبردی خود قرار دهند و در برنامه های خود تجدید نظر کنند.
    کلیدواژگان: هوش سازمانی، میل به تغییر، فشار عملکرد، تفکر راهبردی، سرنوشت مشترک، کاربرد دانش، بانک قوامین