فهرست مطالب

مجله توسعه مدیریت منابع انسانی و پشتیبانی
پیاپی 49 (پاییز 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/07/18
  • تعداد عناوین: 7
|
  • جعفر صابر زوارم ، محبوبه سلیمان پورعمران* صفحات 1-13
    پژوهش حاضر باهدف بررسی رابطه فضیلت سازمانی و سرمایه اجتماعی با سلامت معنوی در بین دبیران مقطع متوسطه شیروان انجام شده است. پژوهش حاضر از نظر هدف، کاربردی و از نظر روش، توصیفی پیمایشی از نوع همبستگی است. جامعه آماری پژوهش کلیه دبیران مقطع متوسطه شهرستان شیروان است که با استفاده از جدول مورگان، حجم نمونه برابر با 194 نفر است که به شیوه نمونه گیری تصادفی انتخاب شدند. برای جمع آوری داده ها از پرسشنامه های فضیلت سازمانی (کامرون، 2004) ، سرمایه اجتماعی ناهاپیت و گوشال (1998) و سلامت معنوی پولوتزین و الیسون (1982) استفاده و روایی محتوایی پرسشنامه توسط اساتید تایید شد. ضریب آلفای کرونباخ فضیلت سازمانی 919/0، سرمایه اجتماعی 846/0 و سلامت معنوی 775/0 برآورد شد. برای تجزیه و تحلیل داده ها از ضریب همبستگی پیرسون استفاده شد. نتایج پژوهش نشان داد که بین فضیلت سازمانی و سرمایه اجتماعی همبستگی مثبت و معناداری وجود دارد.
    کلیدواژگان: فضیلت سازمانی، سرمایه اجتماعی، سلامت معنوی
  • سید هدایت الله داور پناه* ، رضا هویدا صفحات 15-36
    هدف از این پژوهش بررسی رابطه ساختار سازمانی با بی تفاوتی سازمانی کارکنان اداری دانشگاه اصفهان است. روش پژوهش توصیفی و از نوع همبستگی و جامعه آماری شامل کلیه کارکنان اداری معاونت های (اداری و مالی، فرهنگی و دانشجویی، پژوهشی و آموزشی) دانشگاه اصفهان به تعداد 344 نفر در سال 95-1394 است. حجم نمونه پژوهش با استفاده از جدول کرجسی و مورگان (1970) ، 182 نفر تعیین شد و روش نمونه گیری، تصادفی است. برای جمع آوری داده ها از دو پرسشنامه ساختار سازمانی رابینز (1393) و چن و هوانگ (2007) ؛ و بی تفاوتی سازمانی دانایی فرد و همکاران (1389) ، استفاده شد. تجزیه و تحلیل داده ها در دو سطح آمار توصیفی و استنباطی (ضریب همبستگی پیرسون و آزمون رگرسیون) انجام شد. یافته های پژوهش نشان داد که بین ساختار سازمانی با بی تفاوتی سازمانی و مولفه های آن بجز بی تفاوتی نسبت به ارباب رجوع، رابطه مثبت و معناداری وجود دارد. همچنین نتایج تحلیل رگرسیون نشان داد که ساختار سازمانی و ابعاد آن قادر به پیش بینی بی تفاوتی سازمانی کارکنان هستند.
    کلیدواژگان: ساختار سازمانی، بی تفاوتی سازمانی، کارکنان، دانشگاه اصفهان
  • مجید حاجی زاده ، امیر رضا نقش* صفحات 37-67
    هدف اصلی پژوهش حاضر تعیین نقش تعدیل گر عزت نفس در تاثیر تعهد سازمانی و استرس شغلی بر عملکرد شغلی است. این تحقیق از جهت هدف، کاربردی و از نظر ماهیت، توصیفی و از حیث ارتباط بین متغیرهای پژوهش از نوع همبستگی است. جامعه آماری پژوهش، کلیه کارکنان اداره کل استاندارد اصفهان هستند که به تعداد 203 نفر گزارش گردید. از این تعداد 133 نفر به عنوان حجم نمونه بر اساس فرمول کوکران به روش نمونه گیری تصادفی ساده انتخاب شدند. ابزار گرد آوری اطلاعات پرسشنامه های استاندارد تعهد سازمانی آلن و می یر (1990) ، استرس شغلی کاهن و دیگران (1964) ، عملکرد شغلی پاترسون (1990) و عزت نفس روزنبرگ (1965) بود. که روایی محتوایی آن به تایید استاد راهنما و تعدادی از متخصصین موضوعی رسید. همچنین پایایی پرسشنامه ها از طریق ضریب آلفای کرونباخ محاسبه شد که برای تمامی ابعاد آنها بالای 7/0 بود که نشان دهنده پایایی بالا است. تجزیه وتحلیل داده های پژوهش در دو سطح توصیفی با استفاده از آماره هایی همچون فراوانی، میانگین و انحراف معیار و سطح استنباطی با استفاده از روش معادلات ساختاری و تحلیل مسیر توسط نرم افزارهای SPSS و SmartPLS صورت پذیرفت. نتایج این تحقیق نشان داد که عزت نفس نقش تعدیل گر در تاثیر تعهد سازمانی و استرس شغلی بر عملکرد شغلی کارکنان در اداره کل استاندارد استان اصفهان دارد. همچنین تعهد سازمانی تاثیر مثبت و معنادار و استرس شغلی تاثیر منفی و معناداری بر عملکرد شغلی دارد.
    کلیدواژگان: تعهد سازمانی، عملکرد شغلی، استرس شغلی، عزت نفس
  • شهرام خلیل نژاد ، سپیده مراد زاده سوماری ، عماد گل محمدی * صفحات 69-84
    هدف پژوهش حاضر بررسی تاثیر اعتمادسازمانی بر رضایت شغلی کارکنان با توجه به نقش تسهیم دانش است. جامعه آماری پژوهش شامل کارکنان دانشگاه های شهر ایلام است که از طریق نمونه گیری تصادفی، اطلاعات از 234 نفر جمع آوری شد. برای سنجش متغیرهای پژوهش (اعتمادسازمانی، تسهیم دانش و رضایت شغلی) از ابزار پرسشنامه استفاده شده است. پایایی پرسشنامه ها با استفاده از ضریب آلفای کرونباخ و روایی نیز با استفاده از نظر 10 نفر از خبرگان تایید شد. داده های تحقیق نیز با استفاده از روش تحلیل عاملی تاییدی ارزیابی گردید. نتایج تحقیق نشان داد که اعتمادسازمانی بر رضایت شغلی کارکنان و تسهیم دانش تاثیرگذار است، تسهیم دانش نیز بر رضایت شغلی کارکنان تاثیر دارد، همچنین نتایج نشان داد که اعتماد سازمانی از طریق تسهیم دانش تاثیری بیشتر بر رضایت شغلی کارکنان نسبت به اثر مستقیم آن دارد و افزایش رضایت شغلی کارکنان در دانشگاه ها به اعتماد سازی و تسهیم دانش و تجربیات کارکنان با یکدیگر بستگی دارد.
    کلیدواژگان: اعتماد سازمانی، تسهیم دانش، رضایتی شغلی، دانشگاه
  • رضا جوادیان، منصور روضه ای، احمد عربی* صفحات 85-100

    پژوهش حاضر به دنبال بررسی تاثیر مثلث بقا بر بهره وری عاملین ذی حساب ناجا می باشد. این پژوهش از نظر هدف کاربردی و از نظر روش توصیفی – پیمایشی است. پرسش نامه محقق ساخته تحقیق مشتمل بر 16 سوال می باشد. پرسش نامه ها در بین 127نفر ازعاملین ذی حساب و مدیران مالی ناجا به صورت تصادفی ساده و بر اساس جدول مورگان توزیع شد. برای تعیین پایایی سوالات پرسش نامه از روش آلفای کرونباخ استفاده شد که با توجه به ضریب 875/0 بدست آمده از اعتبار مطلوبی برخوردار بود. از آزمون تی تک نمونه ای برای آزمون فرضیات، از آزمون رتبه ای فریدمن برای رتبه بندی عوامل و از آزمون کلموگروف-اسمیرنف برای بررسی نرمال بودن متغیرها استفاده شده است. نتایج حاصل از این تحقیق پیرامون بررسی مثلث بقاء بر بهره وری عاملین ذی حساب ناجا نشان دهنده آن است که مولفه های مثلث بقا (مدیریت زمان ،مدیریت هزینه و مدیریت کیفیت) بر بهره وری عاملین ذی حساب ناجا تاثیر مثبت دارد. رتبه بندی تاثیر مولفه های مثلث بقا با استفاده از آزمون فریدمن نیز حاکی از آن است که به ترتیب مدیریت زمان، مدیریت هزینه و مدیریت کیفیت رتبه اول تا سوم تاثیرگذاری را بر بهره وری عاملین ذی حساب ناجا تاثیر دارند.

    کلیدواژگان: مثلث بقا، مدیریت هزینه، مدیریت کیفیت، مدیریت زمان، بهره وری عاملین ذی حساب ناجا
  • سمیه زراعت کار * صفحات 101-117
    از جمله عوامل کاهش کارایی در گروه های کاری، طفره رفتن و از زیر کار در رفتن می باشد. طفره رفتن اجتماعی به پدیده ای اطلاق می گردد که در آن تلاش افراد در هنگام انجام کار گروهی کاهش می یابد. عوامل متعددی در ایجاد این پدیده موثر می باشند. لذا هدف از انجام این تحقیق بررسی تاثیر عدالت و اعتماد بر طفره رفتن اجتماعی می باشد. این پژوهش از نظر روش، توصیفی و از نوع پیمایش است و از لحاظ نیز هدف کاربردی می باشد و ابزار جمع آوری اطلاعات پرسشنامه است. جامعه آماری این پژوهش دانشجویان دکتری دانشگاه کاشان می باشند که این جامعه شامل 448 نفر می باشند و تعداد 220 نفر به صورت تصادفی ساده بعنوان نمونه انتخاب شده اند. به منظور آزمون فرضیات از روش معادلات ساختاری استفاده شده است. نتایج حاصل از پژوهش نشان می دهد که وجود اعتماد و عدالت در گروه های کاری به کاهش طفره رفتن اجتماعی از طریق متغیر میانجی تعهد منجر می گردد.
    کلیدواژگان: طفره رفتن اجتماعی، اعتماد، عدالت و تعهد
  • وحید رنگ ریز* ، سید سعید موسوی صفحات 119-134
    با توجه اهمیت اطلاعاتی که سیستم های اطلاعات حسابداری در اختیار مدیران و تصمیم گیرندگان سازمان قرار می دهد، رعایت ویژگی های خاص آنها ضرورت دارد. از این رو، تحقیق حاضر با هدف بررسی تاثیر ویژگی های کیفی سیستم های اطلاعات مالی بر مدیریت هزینه در ناجا انجام پذیرفته است. جامعه آماری این پژوهش شامل فرماندهان و معاونین و مدیران در سطح فرماندهی انتظامی و فرماندهی مرزبانی و فرماندهی مراکز آموزش و یگان ویژه استان آذربایجان شرقی می باشد. اطلاعات با استفاده از پرسشنامه محقق ساخته جمع آوری گردیده است. نمونه تحقیق نیز با استفاده از فرمول کوکران 91 نفر تعیین و پرسشنامه با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی ساده در بین نمونه آماری توزیع گردید. نتایج پژوهش با استفاده از آزمون ضریب پیرسون نشان داد که ویژگی های کیفی اطلاعات مالی شامل مربوط بودن ، قابل اتکا بودن ، قابل مقایسه بودن و قابل فهم بودن بر مدیریت هزینه در ناجا تاثیر دارد که بر اساس ضریب تعیین محاسبه شده متغیرهای ویژگی های کیفی 37 درصد مدیریت هزینه را تبیین نمود. مولفه مربوط بودن با 30 درصد، قابل مقایسه بودن 28 درصد و قابل فهم بودن 25 درصد، و قابل اتکا بودن با 14 درصد کمترین تاثیر را بر مدیریت هزینه در ناجا دارد.
    کلیدواژگان: ویژگی های کیفی، سیستم های اطلاعات مالی، مدیریت هزینه