فهرست مطالب

زیست شناسی کاربردی - سال بیست و نهم شماره 1 (بهار و تابستان 1395)

نشریه زیست شناسی کاربردی
سال بیست و نهم شماره 1 (بهار و تابستان 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/06/23
  • تعداد عناوین: 10
|
  • مرجان انشاییه*، محبوبه مدنی، آزاده عبدلی، ایرج نحوی، فروغ عسگری کرچکانی صفحات 5-21
    استفاده از میکروارگانیسم ها در زمینه ی تولید مواد با ارزش از نظر اقتصادی و کاربردی، در سال های اخیر توجه زیادی را به خود جلب کرده است. از جمله این مواد با ارزش، روغن تک یاخته و پلی الکل ها با قابلیت کاربرد در عرصه های مختلف صنعتی می باشند. روغن تک یاخته در زمینه تولید سوخت زیستی و پلی الکل ها نظیر زایلیتول، در صنایع غذایی و دارویی بسیار ارزشمند هستند. در این پژوهش تولید بالای روغن میکروبی در مخمر Rhodotorulamucilaginosaبررسی شد و آنالیز روغن تولید شده با تکنیک FTIR Spectroscopy انجام شد. علاوه بر آن تولید زایلیتول توسط این مخمر در محیط دارای زایلوز و آنالیز زایلیتول به دست آمده با استفاده از تکنیک رنگ سنجی صورت گرفت. بهینه سازی شرایط تولید روغن میکروبی و زایلیتول با استفاده از روش تاگوچی انجام داده شد و نتایج با ارزشی فراهم آمد. این سویه در شرایط اپتیمم شامل g/L 100 گلوکز، 72 ساعت انکوباسیون، 5= pH، دمای oC25 و 180= rpm به میزان بالای تولید لیپید معادل g/L 21/10 رسید. علاوه بر آن در محیط دارای 140 گرم بر لیتر زایلوز، میزان بالای تولید زایلیتول معادل g/L 99/54 به دست آمد. از یافته های حاصل از این پژوهش می توان دریافت که مخمرهای بومی دارای پتانسیل بالای تولید مواد با ارزش بوده و با فراهم آوردن شرایط محیطی مناسب، می توان مخمر را به سمت تولید محصول مورد نظر هدایت کرد.
    کلیدواژگان: روغن تک یاخته، زایلیتول، Rhodotorula mucilaginosa
  • مریم بردخوانی، محمدرضا اشرف زاده*، حمید گشتاسب میگونی صفحات 27-49
    پژوهش حاضر، برخی ویژگی های بوم شناختی، ریخت شناسی و ر یخت سنجی جمعیت های خوک وحشی (Sus scrofa) را در جزیره مینو و پارک های ملی خبر و گلستان مورد بررسی قرار داده است. 29 ویژگی ریخت سنجی ظاهری و جمجمه ای برای هر نمونه اندازه گیری شد. اختلاف های معنی دار میان جنس های مختلف در هر منطقه، بر اساس ویژگی های ریخت سنجی، با کمک آزمون T بررسی شد. برای بررسی وجود اختلاف های معنی دار میان جمعیت های مناطق مختلف تحلیل واریانس یک طرفه به کار گرفته شد. آزمون دانکن برای مقایسه میانگین های گروه ها بکار رفت و همچنین آزمون تحلیل ممیزی برای تفکیک جمعیت های مناطق مختلف استفاده شد. بر اساس یافته ها، در جزیره مینو از میان ویژگی های ظاهری مورد بررسی، اندازه های طول سر و بدن (HBL)، طول کل بدن (TL) و طول سر (HL) و از میان ویژگی های جمجمه ای نیز اندازه های طول آرواره پایین (JL)، طول درز آرواره پایین (SJL)، پهنای استخوان پس سری (OB)، مجموع طول استخوان پاریتال و پیشانی(LFP) و طول استخوان کامی (PL) در میان جنس های نر و ماده دارای اختلاف های معنی دار هستند (p
    کلیدواژگان: Sus scrofa، جزیره مینو، پارک های ملی خبر و گلستان، زیست، سنجی، جمجمه سنجی
  • ناصر جعفری*، زهرا علوی، محمد علی ابراهیم زاده صفحات 51-78
    جلبکها از جنبه های بسیار زیادی حائز اهمیت می باشند که می توانند کاربردهای متعددی در صنایع دارویی، غذایی، کشاورزی، مصارف پزشکی و همچنین کاربرد در تصفیه فاضلاب داشته باشند. این تحقیق به منظور بررسی محتوای تام فنولی و فلاونوئیدی دو نوع جلبک سبز به روش اسپکتروفتومتری و کروماتوگرافی مایع با کارایی بالا انجام شد. در این تحقیق جلبک Cladophora glomerata از سواحل دریای خزر و مصب رودخانه بابل رود و جلبکSpirogyra rivularis از برکه مجاور شالیزار و دامداری جمع آوری شدند. سپس عصاره استخراج شده با استفاده از متانول اسیدی تهیه و ترکیبات فنولی تام آن به روش اسپکتروفتومتری اندازه گیری و برای آنالیز فلاونوئیدهای موجود در گیاه از روش HPLC استفاده شد. جلبک کلادوفورا در مصب رودخانه میزان فنول و فلاونوئید و ترکیبات فنولی گالیک اسید، کوماریک اسید و کوئرستین بیشتری نسبت به دریا برخوردار بوده. جلبک اسپیروژیر موجود در منطقه برکه شالیزار هم از میزان فنول و ترکیبات فنولی گالیک اسید، کوماریک اسید و کوئرستین بیشتری نسبت به پساب دامداری برخوردار بوده است. با توجه به کروماتوگرام استاندارد زمان بازداری اسید گالیک (383/2)، اسید کوماریک (817/3) و کوئرستین (217/7) می باشد. بنابراین بیشترین زمان بازداری مربوط به کوئرستین و کمترین زمان بازداری مربوط به گالیک اسید می باشد. این دو نوع جلبک سبز سرشار از ترکیبات فنولی بوده و نیز خاصیت آنتی اکسیدانی بالایی داشته بنابراین از آن می توان به عنوان یک منبع گیاهی که دارای ترکیبات آنتی اکسیدانی است در صنایع غذا و دارو استفاده کرد.
    کلیدواژگان: کلادوفورا، اسپیروژیرا، ترکیبات فنولی، فلاونوئید، HPLC
  • ژاله تحصیلی، مظفر شریفی*، ناصر صفایی، مهرداد بهمنش صفحات 79-102
    کتان سفید (Linum album Kotschy ex Boiss.) یکی از گونه های بومی ایران، دارای پودوفیلوتوکسین و دیگر ترکیبات لیگنانی است. پودوفیلوتوکسین، لیگنانی است که در گونه های گیاهی معدودی حضور دارد و به دلیل خواص ضد سرطانی اهمیت دارویی زیادی پیدا کرده است. دست ورزی محیط های کشت سلولی با الیسیتورها یکی از راهکارهای مهم جهت القای تولید متابولیت های ارزشمند می باشد. در این پژوهش، دیواره جدا شده قارچ Fusarium graminearum پس از تعیین غلظت بهینه، در روز 7 بعد از واکشت به کشت سلولی کتان سفید با غلظت 1 درصد (v/v) اضافه گردید. پس از برداشت سلول ها در روزهای 3 و 5 و 7 بعد از تیمار، میزان ترکیبات لیگنانی با HPLC بررسی گردید. همچنین میزان ترکیبات فنلی، فلاونوئیدی، فلاوونول ها و لیگنین بررسی شد. نتایج نشان داد میزان پودوفیلوتوکسین و لاریسی رزینول بعد از تیمار در مقایسه با نمونه های شاهد افزایش قابل ملاحظه ای داشته است. میزان ترکیبات فنلی در روز 5 بعد از تیمار و میزان ترکیبات فلاونوئیدی و فلاونولی در روز 3 و 7 بعد از تیمار افزایش داشته است. لیگنین نیز به عنوان یک ترکیب دفاعی بعد از تیمار با دیواره قارچ افزایش یافت.
    کلیدواژگان: Linum album، لیگنان ها، الیستور قارچی، کشت تعلیقی
  • سمیرا شوکت یاری*، رشید جامعی صفحات 103-120
    هدف از این مطالعه تعیین محتوای تام آلکالوئیدی، فنلی، فلاوونوئیدی و نیز بررسی میزان فعالیت پاداکسایشی، به روش بررسی فعالیت پاداکسایشی آهن احیا شده FRAP))، قدرت احیاکنندگی و جمع آوری رادیکال آزاد سوپراکسید در برگ ها و غددزیرزمینی گونه های L. leontopetalum و L. armeniaca بود. نتایج نشان داد که در هر دو گونه محتوای آلکالوئید، فنل و فلاوونوئید تام وFRAP در برگ ها از غددزیرزمینی بیشتر ونیز در L. leontopetalum بیشتر ازL. armeniaca بود.برگ و ریشه L. leontopetalum به ترتیب بیشترین (05/0± 146/1) و کمترین (03/0±889/0) قدرت احیا را نشان دادند. در همه نمونه ها درصد مهار رادیکال سوپراکسید بیشتر از 27 درصد بود. درصد مهار رادیکال سوپراکسید برای L. armeniaca در هر دو اندام بیشتر از گونه ی دیگر بود. بین FRAP وقدرت احیاکنندگی با محتوای فنلی و فلاوونوئیدی یک رابطه ی قابل ملاحظه مشاهده شد. محتوای آلکالوئیدی با FRAP یک رابطه نسبتا ضعیف ولی با قدرت احیا یک رابطه ی قوی داشت. با توجه به نتایج این مطالعه، به نظر می رسد که جنس Leontice می تواند یکی از منابع خوب پاداکساینده های طبیعی باشد.
    کلیدواژگان: آلکالوئید، فعالیت پاداکسایشی، فلاوونوئید، لئونتیس، محتوای فنلی
  • عذرا صبورا*، نوشین باریک رو، حمیدرضا شریفی صفحات 121-142
    این مطالعه به منظور بررسی تغییر محتوای اسمولیتهای سازگار (شامل محتوای قند های احیا کننده و پرولین) وهمچنین پلی ساکارید های 4 رقم گندم تحت شرایط کمبود آب در شرایط مزرعه ای اجرا گردید. تیمارهای مورد بررسی شامل تنش رطوبت در مرحله رسیدگی بذر و رقم بودند که به صورت کرت های خرد شده در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی با سه تکرار مورد مطالعه قرار گرفتند. تیمارهای رطوبتی به صورت آبیاری مطلوب و قطع آبیاری از مرحله گلدهی اعمال گردید. ارقام مورد مطالعه شامل ارقام مرودشت (حساس)، پیشتاز و بهار (نیمه مقاوم) و لاین WS-82-9 (مقاوم) بودند. نتایج نشان داد که کمترین میزان افت عملکرد ناشی از قطع آبیاری در مرحله پرشدن دانه در لاین WS-82-9 اتفاق می افتاد و بقیه ارقام تفاوت معنی داری آشکار نکردند (30 درصد در مقابل 43- 35 درصد در ارقام دیگر). بررسی های بیوشیمیایی نشان داد که تنش خشکی سبب تجمع پرولین در برگ پرچم شد (در نمونه های شاهد μg/g FW 21-20 در مقایسه با μg/g FW 57 در لاین WS-82-9 و μg/g FW 83 در رقم بهار در ششمین روز اعمال تنش). با گذشت زمان از تفاوت بین محتوای پرولین برگ پرچم ارقام مختلف درشرایط فراهمی رطوبت و تنش آب کاسته شد. تغییر درصد قندهای محلول نیز روندی مشابه پرولین داشت. بر اساس نتایج ما اعمال تنش رطوبتی سبب افزایش میزان قندهای محلول ساقه به خصوص در رقم مرودشت، بهار و لاین WS-82-9 شد. افزایش میزان قندهای محلول برگ پرچم در رقم بهار و پیشتاز و لاین WS-82-9 در مراحل میانی و در رقم مرودشت در مراحل انتهایی پرشدن دانه رخ داد . طی دوره تنش کم آبی محتوای پلی ساکاریدی برگ و ساقه تمام ارقام مورد بررسی به خصوص در ارقام حساس کاهش یافت (بیشترین شدت کاهش 52/0 و 67/0 درصد به ترتیب در برگ و ساقه ارقام مرودشت و پیشتاز و کمترین آن 31/0 و 37/0 درصد به ترتیب در برگ و ساقه رقم بهار و لاین WS-82-9 مشاهده شد). به نظر می رسد تجمع اسمولیت های سازگار و پرولین واکنشی عمومی در همه ارقام بود ولی سرعت روند افزایش این ترکیبات طی دوره تنش در ارقام مقاوم بیشتر بود.
    کلیدواژگان: پرولین، پلی ساکارید، تنظیم اسمزی، تنش خشکی، گندم، قند های محلول
  • مریم کشاورزی*، سمیه اسفندانی بزچلویی، خدیجه کیارستمی صفحات 143-158
    در این مطالعه به بررسی عصاره کل گیاه به روش خیساندن برای بررسی حضور ترکیبات موثره، سنجش خاصیت آنتی اکسیدانی، ترکیبات فنلی و فلاونوئید کل در میان 6 گونه جنس Stellaria و دوگونه نزدیک آن شامل Myosoton aquaticum وMesostemma kotschyanum متعلق به زیر خانواده Alsinoides از خانواده میخک پرداخته شده است. محتوای ترکیبات فنول و فلاونوئید به ترتیب به روش های فولن- سیوکالتیو و کلرید آلومینیوم اندازه گیری شد. نتایج نشان داد که تفاوت معنی داری بین میانگین های محتوای ترکیبات فنل و فلاونوئید و فعالیت آنتی اکسیدانی گونه های مختلف وجود دارد .(P< 0.01) نتایج نشان داد که محتوای ترکیبات فنل کل در 8 گونه مطالعه شده از 028/0± 1 تا 69/0± 18/8 میلی گرم بر گرم وزن خشک و محتوای فلاونوئید کل از 026/0± 1 تا 59/0± 7/6 میلی گرم بر گرم وزن خشک متغیر بود. بیشترین فعالیت مهارکنندگی رادیکال آزاد DPPH در گونه S. alsinoides با مقدار IC50 معادل 1/0 ± 3 میلی گرم بر میلی لیتر وزن خشک مشاهده شد.
    کلیدواژگان: خاصیت آنتی اکسیدانی، محتوای فنل و فلاونوئید، Stellaria
  • ازاده کریمی جعفری، منیر حسین زاده نمین* صفحات 159-174
    زعفران(Crocus sativus) گیاهی است از تیره زنبقیان که از نظر دارویی و غذایی با ارزش می باشد. تنش شوری یکی از عوامل محدود کننده رشد زعفران می باشد. نانو نقره اثرات زیادی دارد در گیرنده های اتیلن گیاهان، فعالیت کلروفیلاز و DNA دارد، همچنین باعث کاهش اثرات تنش در گیاهان می شود. اثرات نانو نقره با غلظت ppm 40 و تنش شوری NaCl mM 100 بر روی ویژگی های فیزیولوژی و بیوشیمیایی بنه زعفران در مقایسه با شاهد ( آب مقطر) تحت شرایط گلخانه ای مطالعه شد. نتایج نشان داد تعداد ریشه های افشان و میزان پرولین در تنش شوری همراه با نانو نقره و تنش شوری بدون نانو نقره افزایش می یابد ولی میزان قندهای محلول کاهش معنی داری در حد(P≤0.05) نسبت به شاهد داشت. طول ریشه افشان و میزان کارتنوئیدها در تیمار نانو نقره همراه با شوری کاهش ولی وزن خشک بنه دختری افزایش معنی داری در حد(P≤0.05) نسبت به شاهد یافت. نتایج بدست آمده از مطالعه حاضر نشان می دهد نانو نقره مقاومت گیاه در مقابل تنش شوری را افزایش می دهد.
    کلیدواژگان: زعفران، نانو نقره، شوری، پرولین، قندهای محلول
  • زهرا نوغانی، لیلا کوهی، پریسا پناهی *، یوسف ترابیان، مهدی پور هاشمی، آرمین هاشمی صفحات 175-190
    سطح برگ یکی از مهم ترین ویژگی های گیاهان است که ارتباط مستقیم با متغیرهای اکولوژیکی و فیزیولوژیکی گیاه مانند شاخص سطح برگ، جذب نور، تبخیر و تعرق، فتوسنتز و رشد دارد، از اینرو محاسبه آن فوق العاده حائز اهمیت است. در این پژوهش سعی شد با استفاده از یک روش غیرتخریبی (محاسبه مدل های ساده رگرسیونی) و با اندازه گیری متغیرهای کمی برگ شامل طول و پهنا و ترکیب این دو متغیر، سطح برگ 7 گونه درختی شاخص قطعه خزر باغ گیاه شناسی ملی ایران به نام های بلندمازو (Quercus castaneifolia)، ممرز (Carpinus betulus)، توسکای ییلاقی (Alnus subcordata)، آزاد (Zelkova carpinifolia)، نمدار (Tilia platyphyllos)، پلت (Acer velutinum) و شیردار (Acer cappadocicum) برآورد شود. برای این منظور از هر گونه حداقل 10 پایه انتخاب و به طور تصادفی 200 برگ از قسمت های مختلف تاج آنها جمع آوری شد. در آزمایشگاه طول و پهنای برگ ها با استفاده از خط کش میلی متری و همچنین سطح آنها با استفاده از دستگاه سطح برگ سنج اندازه گیری شد. پس از برازش مدل های مختلف رگرسیونی و تحلیل آماری مدل ها، برای هر گونه بهترین مدل برآورد سطح برگ ارائه شد. نتایج نشان داد که میانگین متغیرهای طول، پهنا و سطح برگ بین گونه های مورد مطالعه اختلاف معنی دار آماری دارند. همچنین مشخص شد که در گونه های بلندمازو، آزاد و شیردار، مدل های بدست آمده برمبنای متغیر مستقل ترکیبی (لگاریتم طول+لگاریتم پهنای برگ) و در گونه های ممرز، توسکا، نمدار و پلت، مدل های بدست آمده برمبنای متغیر مستقل ترکیبی (لگاریتم طول×لگاریتم پهنای برگ) نتایج بهتری را بهمراه دارند. در تمام گونه ها مدل های نمایی و توانی به عنوان مناسب ترین مدل ها انتخاب شدند.
    کلیدواژگان: سطح برگ سنج، طول برگ، پهنای برگ، قطعه خزر، مدل رگرسیونی
  • سیامک یاری* صفحات 191-204
    ترمیم زخم فرآیند پیچیده ای هست و مطالعات نشان داده است که شمار زیادی از تولیدات طبیعی همچون داروهای گیاهی تاثیرات مهمی در تنظیم فرایند ترمیم زخم دارند. مطالعات فارماکولوژیکی نشان داده است که گیاه بابا آدم دارای فعالیت ضد التهابی، ضد میکروبی و ضد تکثیری می باشند هدف از این مطالعه بررسی تاثیرات عصاره گیاه بابا آدم بر فرآیند ترمیم زخم می باشد. مدل زخم برشی در رت نژاد ویستار ایجاد شد. حیوانات به سه گروه 6 تایی: کنترل ، حامل و گروه تیمار تقسیم شدند. اندازه زخم، تعداد سلولهای التهابی، انباشت رشته های کلاژن و وسعت بافت التیامی ارزیابی شد. تعداد سلولهای التهابی از لحاظ آماری به روش one-way ANOVA، به همراه تستTukey’s Post hocبررسی شدند. نتایج نشان دادند که تعداد سلولهای التهابی به طور معنی داری در گروه تیمار نسبت به گروه های کنترل وحامل کاهش پیدا کرد. همچنین نتایج نشان داد که وسعت بافت التیامی در گروه تیمار کاهش یافت و میزان انباشت رشته های کلاژن در گروه تیمار به شکل معنی داری نسبت به گروه کنترل و حامل افزایش یافت. مطالعه ما نشان داد که عصاره آبی-اتانولی گیاه بابا آدم تاثیرات مفیدی در بهبود مدل زخمهای برشی دارد.
    کلیدواژگان: گیاه بابا آدم، زخم برشی، سلولهای التهابی رت نژاد ویستار
|
  • Marjan Enshaeieh, Mahboobeh Madani, Azadeh Abdoli, Iraj Nahvi, Forugh Asgari Pages 5-21
    The application of microorganisms in the production of economically valuable products has attracted a great attention in recent years. These valuable materials such as single cell oil and poly-alcohols have potential for application in various industrial fields. Single cell oil in biodiesel production and poly-alcohols such as xylitol in the food and pharmaceutical industries, are valuable. In this study high production of SCO was evaluated and analyzing of SCO was done by FTIR spectroscopy. In addition, xylitol production by the yeast, in the media containing xylose was done and xylitol was analyzed by using colorimetric method. Optimization of microbial oil and xylitol production was done by Taguchi method and valuable results were obtained. This strain was reached to SCO production and dry biomass of 10.21 g/L in optimum condition including 100 g/L glucose, 72 h incubation time, pH = 5, temperature of 25 ºC and rpm=180. In addition, in the medium with 140 g/L of xylose, xylitol production was 54.99 g/L. The results of this study can show that there are native yeasts with high potential of producing valuable materials which can be directed to produce the desired products by providing appropriate medium condition.
  • Maryam Bordkhani, Mohammad Reza Ashrafzadeh*, Hamid Goshtasb Meygoni Pages 27-49
    This study has considered morphologyand morphometry of wild boar (Sus scrofa) populations in Khabr and Golestan National Parks and Minoo Island, Iran. 29 body and cranial characters were measured. The normality of data was analyzed by Kolmogorov- Smironov test. Independent sample T-Test was used to test the statistical significance between different sexes in these regions. Significance of differences among of different populations was tested using one-way ANOVA followed by a Duncan test. Also, Discriminant Analysis was usedto classifying different populations. Results indicated that there are significant differences between male and female sexes in the Minoo Island (p
    Keywords: Sus scrofa, Biometry, Craniometry, Minoo Island, Khabr, Golestan national parks
  • Naser Jafari *, Zahra Alavi, Mohammadali Ebrahimzadeh Pages 51-78
    Algae are important aspects that can be extremely numerous applications in pharmaceutical, food, agricultural, medical uses and also used in wastewater treatment. In this study total phenolic and flavonoid contents of two types of green algae was performed by spectrophotometic and high performance liquid chromatography methods. In this study, Cladophora glomerata was collected from Caspian coast and estuaries of the Babolrood river and Spirogyra rivularis were collected from a pond adjacent rice paddies and livestock. Then extracted with acidified methanol produced a total phenolic compounds spectrophotometric method and HPLC method was used for the analysis of flavonoids in plants. Study of methanol extracts of four different regions of Cladophora and Spirogyra showed the greatest amount of phenolic compounds gallic acid according to Spirogyra algae in ponds and rice fields most of the flavonoid quercetin in terms of Cladophora algae in the estuary. According to the standard chromatogram retention time gallic acid (2.383), coumaric acid (3.817) and quercetin (7.217) was observed. So most of the time to prevent the inhibition of quercetin and gallic acid is less time. The two types of green algae rich in phenolic compounds and also have high antioxidant property so it can be used as a plant source of antioxidant compounds that can be used in food and pharmaceutical industries.
    Keywords: Cladophora, Spirogyra, phenolic content, Flavonoid, HPLC
  • Jaleh Tahsili, Mozafar Sharifi *, Naser Safaei, Mehrdad Behmanesh Pages 79-102
    Linum album Kotschy ex Boiss., one of endemic species in Iran, produces podophyllotoxin (PTOX) and other lignans. Podophyllotoxin which occurs in a few plant species and has pharmacological significance for it's anticancer activities. Manipulation of cell culture media by elicitors is one of the important strategies for inducing secondary metabolism and production of valuable metabolites. In this study, first we isolated cell wall of Fusarium graminearumas described by Di Pietro et al. (2009). We investigated the different concentrations effect of fungal cell wall on cell growth and PTOX and lariciresinol production in cell suspension cultures of L. album. Then, the optimal concentration of fungal cell wall (1% v/v) was selected for further experiments and thus after 7 days of pre-culture, the cells were treated with 1 % (v/v) of cell wall. Lignan analysis with HPLC demonstrated that production of podophyllotoxin and lariciresinol significantly increased. Also phenolic compounds have reached the most accumulation at 5 day after treatment. But flavnoids and flavones had increased at 3 and 7 day after treatment. As defensive compound, lignin increased after treatment.
    Keywords: Linum album, Cell culture, fungal elicitors, Lignans
  • Samira Shokatyari *, Rashid Jamei Pages 103-120
    The purpose of this study was to determine total alkaloid and phenolic contents and antioxidant activities by Ferric Reducing Power (FRAP), reducing power and scavenging of superoxide radical of tuber and leaf of L. Leontopetalum and L. armeniaca. The results revealed that in both species, total alkaloid and phenolic contents and FRAP of leaf were the greater than tuber, also in both organs was: leontopetalum > armeniaca. The highest and lowest reducing power was found in leaves and tubers of L. leontopetalm (1.146±0.055, 0.889±0.037) respectively. In all cases, free radical superoxide scavenging activity was greater than 27%. Radical superoxide scavenging activity in leaf and tuber of L. armeniaca were higher than L. leontopetalum. The correlation (R2) of antioxidant activities, FRAP and reduction power, with, phenolic contents indicatedsignificant correlations except for radical superoxide scavenging activity. Alkaloid content was only significantly associated with reducing power. The results obtained from this study show that Leontice can be a source of natural antioxidant
    Keywords: Alkaloid, Antioxidant activity, Flavonoid, Leontice, Phenolic compound
  • Azra Saboora*, Nooshin Barik Roo, Hamidreza Sharifi Pages 121-142
    This study aimed to investigate the alteration of compatible osmolite contents (including the content of reducing sugars and proline), as well as polysaccharides 4 wheat cultivars under water deficit conditions, this study was conducted in the field condition. Treatments were water stress and wheat genotypes that studied in a split plot experiment in RCBD design with three replications. Water stress treatments were done as cutting irrigation from anthesis period and optimum irrigation. Studied cultivars were Marvdasht (sensitive), Pishtaz and Bahar (semi-resistant), WS-82-9 (resistant). The results showed that the lowest decrease in grain yield was observed in WS-82-9 due to water stress in the grain filling period, the data did not reveal a significant difference among other cultivars (30% vs. 35-43% in the other cultivars). Biochemical studies showed that water stress caused accumulation of proline content in flag leaf, (21-20 μg/g FW in the control plants versus 57μg/g FW in WS-82-9 or 83 μg/g FW in Bahar cultivar, on the 6th days after drought stress). Over time, the difference between leaf proline content of the varieties were decreased in terms of water availability and water stress. Changes in the percentage of soluble sugars and proline contents showed the same trend. According to our results water stress caused to increased levels of soluble sugars in the stems especially in Marvdasht and Bahar cultivars and WS-82-9 line. Increased levels of soluble sugars occurred at the middle stage of grain filling in the flag leaf of Bahar and Pishtaz cultivars and WS-82-9 line, also this was occurred in Marvdasht at the late stage of grain filling. Polysaccharide content of the leaves and stems decreased in all cultivars by Water deficit, especially in susceptible varieties (highest decrease was observed about 0.52% and 0.67% respectively in leaves and stems of Marvdasht and Pishtaz and the lowest was found about 0.31% and 0.37% respectively in leaves and stems of Bahar and WS-82-9. It seems that compatible osmolites and proline accumulation (osmoregulation) is a common response of all wheat genotypes to drought stress but the rate of increase in these compounds was higher in resistant cultivars during stress
  • Maryam Keshavarzi *, Somaye Esfandani Bozchaloyi, Khadijeh Kiarostami Pages 143-158
    In present study whole plant extract was achieved by maceration for effective components, evaluation of antioxidant activity and total phenol and flavonoid for six Stellaria species and its close relatives comprising Myosoton aquaticum and Mesostemma kotschyanum (Caryophyllaceae, Alsinoides). Phenolic and flavonoid contents were measured by Foline-ciocalteu and Aluminum chloride methods. Results indicated that there are significant differences between average content of phenolic and flavonoid compounds and antioxidant activity in different species (P
    Keywords: Flavonoid, phenolic content, Antioxidant activity, Stellaria
  • Azadeh Karimi.Jafari, Monir Hossein Zadeh Namil * Pages 159-174
    Saffron (Crocus sativus L.), a member of Iridaceae family, is valuable in pharmacies and food industries. Salinity is one of the growth limiting factors in saffron. Nano silver has many effects on plants ethylene receptors, chlorophylase activity and DNA, also reduces the stress effects in plants. The effects of nano silver (40 ppm) and salinity stress (100 mM NaCl) on physiological and biochemical properties of saffron corm with compare control (distilled water) were studied under greenhouse condition. The results showed that the number of fiber roots and Proline content in salinity stress plus nano silver and salinity without nano silver were increased but solute carbohydrate content was significantly decreased at level (P
    Keywords: saffron, salinity, nano, silver, proline, solute carbohydrate
  • Zahra Nowghani, Leila Koohi, Parisa Panahi *, Yoosef Torabian, Mehdi Poorhashemi, Armin Hashemi Pages 175-190
    Leaf area, as one of the most important characters of plants, has direct relation with physiological and ecological activities such as photosynthisis, evapotranspiration, light absorption, leaf area index and growth. This research was carried out in hyrcanian collection of National Botanical Garden of Iran on seven tree species; Quercus castaneifolia, Carpinus betulus, Alnus subcordata, Zelkova carpinifolia, Tilia platyphyllos, Acer velutinum and A. cappadocicum. The aim of this research was to calculate the best regression models (non-destructive sampling method) for estimation of leaf area of studied taxa by quantitative variables of leaf. At first, 10 sample trees were selected from each species and 200 leaves were gathered randomly from different sections of sample tree crowns. Leaf length (LL) and leaf width (LW) were measured by rule and leaf area (LA) was measured by leaf area meter (LAM) in Laboratory. Different regression models were tested and the best model was proposed for each species. The results showed that the mean of quantitative variables of leaf had significant differences among studied species. Totally, the best regression models were calculated based on compound variables. The Log LL Log LW variable was the most effective variable to predict leaf area in Q. castaneifolia, Z. carpinifolia and A. cappadocicum with correlation coefficient of 0.86, 0.91 and 0.9, respectively. Besides, the Log LL× Log LW variable was the best variable to predict leaf area in other species with good correlation coefficients. Finally, Power and Exponential regression models had the best results.
    Keywords: Hyrcanian collection, leaf area meter, leaf length, leaf width, regression model
  • Siamak Yari * Pages 191-204
    Wound healing is a complex process and studies show that many natural products such as herbal drugs have important effects on modulating of this process. Pharmacological studies indicated that Arctium lappa have anti-inflammatory, antimicrobial and anti-proliferative activities. The aim of this study was to evaluate the effects of Arctium lappa extract on wound healing process. Excision wound model was created in Wistar rats. The animals divided into three groups (n=6): control, vehicle and treatment group. Wound size, Number of inflammatory cells, collagen deposition and scar tissue area were studied. Number of inflammatory cells, statically were analyzed by one-way ANOVA followed by the Tukey’s post hoc test. Results show that number of inflammatory cells were significantly decreased in treated group compared to control and vehicle groups. Scar tissue reduced in treated groups and collagen deposition significantly increased in extract treated groups. Our study demonstrates that Arctium lappa have beneficial effects on healing of excision wound model.