فهرست مطالب

زیست شناسی کاربردی - سال سی‌ام شماره 1 (بهار و تابستان 1396)

نشریه زیست شناسی کاربردی
سال سی‌ام شماره 1 (بهار و تابستان 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/07/06
  • تعداد عناوین: 14
|
  • سلمان احمدی اسب چین*، حسنا مرادی، رضا تبارکی صفحات 1-17
    تخلیه پساب های رنگی به داخل رودخانه ها و دریاچه ها منجر به کاهش کیفیت آب و کاهش حلالیت گازها می شود.به دلیل محدودیت ها و مشکلات ر وش های غیر زیستی تجزیه زیستی که روشی ارزان و موثر برای پالایش و آلودگی زدایی از فاضلاب های آلوده به مواد رنگزا است استفاده می گردد. در روش تجزیه زیستی از میکروارگانیسم ها مانند باکتری ها، قار چ ها وجلبک ها استفاده می شود. این موجودات تجزیه کننده های باصرفه و سازگار با محیط زیست هستند که کاربرد آن ها در رنگزدایی روز به روز در حال گسترش است. در این مطالعه از باکتری Acinetobacter baumannii برای تجزیه زیستی رنگ ایندیگوکارمین استفاده گردید. برای مشاهده تحمل و مقاومت باکتری به رنگ مذکور،در پلیت نوترینت آگار بعد از اتوکلاو کردن ،قبل سفت شدن 100 گرم رنگ می افزاییم، آنگاه باکتری را در آن کشت می دهیم. رشد باکتری در این حالت نشانه مقاوم بودن باکتری به رنگ است. روش مورد استفاده در این پژوهش بدین گونه است که ازمیان pHهای مختلف6 تا 10، غلظت های25 تا 250 میلی گرم درلیتر، دمای 30 تا 55 درجه سانتی گراد و مدت زمان 72 ساعت، با ثابت فرض کردن سایر فاکتورها و تنها متغیر درنظر گرفتن یک فاکتور در هر مرحله از آزمایش بهترین شرایط به دست آمد. سویه فوق با احراز شرایط بهینه رشد، طی آزمایشات انجام گرفته توانست بیشترین رنگبری را در دمای 55 درجه سانتی گراد و 10 = pH برای 100 میلی-گرم درلیتر از رنگ ایندیگوکارمین در مدت زمان 66 ساعت به میزان 88/98 درصد نشان دهد.به بیانی دیگر حدود 99% رنگ در شراط بهینه تجزیه گردید.
    کلیدواژگان: baumannii Acinetobacter، ایندیگوکارمین، تجزیه زیستی، میکروارگانیسم ها
  • جواد اسحاقی راد *، فوزیه سلیمانی، یحیی خداکرمی صفحات 19-35
    این بررسی با هدف مطالعه و مقایسه فلور در حاشیه و داخل جنگل های بلوط، در دامنه های جنوبی جنگل های استان کرمانشاه انجام شد. سه قطعه جنگلی با جهت جنوبی از جنگل های بلوط با شرایط مشابه از نظر شیب و ارتفاع از سطح دریا انتخاب شد و در هر قطعه، در فواصل 0، 25، 50 ،100 و150 متری، با استفاده از سه ترانسکت که در فواصل 200 متری از هم قرار گرفتند اقدام به نمونه برداری از پوشش گیاهی شد. نتایج نشان داد که در منطقه مورد مطالعه 115 تاکسون گیاهی متعلق به 91 جنس و 25 تیره وجود دارد. تیره کاسنی Asteraceae)) و Fabaceae هر کدام با (20 گونه، 39/17درصد)، بیشترین و 9 تیره گیاهی ازجمله تیره های Fagaceae و Podophyllaceae با (1گونه، 87/0درصد) کمترین تعداد گونه های گیاهی منطقه را به خود اختصاص دادند. بیشتر گیاهان منطقه، از نظر طیف زیستی رانکایر، به تروفیت ها (69 گونه،60 درصد) و از نظر جغرافیای گیاهی به ناحیه رویشی ایرانی تورانی تعلق دارند (74 گونه، 35/64 درصد). از میان تاکسون های شناسایی شده تعداد (15 گونه، 04/13 درصد) تنها در حاشیه و (5گونه، 35/4 درصد) تنها در داخل جنگل می رویند.
    کلیدواژگان: جنگل های زاگرس، ترانسکت، فلور، قطعات جنگلی، کرمانشاه
  • نجف الهیاری فرد*، زرین مینوچهر، مسعود رهگذر، عبدالمنان اورنگ، محمد فضیلتی صفحات 37-58
    براساس اعلام سازمان جهانی آلرژی؛ حدود یک سوم جمعیت جهان متاثر از آلرژی اند. مطابق با ضوابط سازمان جهانی سلامت ارزیابی آلرژنیسیته پروتئین های نوترکیب ضروری است. ارزیابی آلرژنیسیته با پیشرفت های بدست آمده در آنالیزهای بیوانفورماتیکی و تعیین ساختار سه بعدی آلرژن ها تسهیل شده است. آنالیز بیوانفورماتیکی مرحله مقدماتی در ارزیابی آلرژنیسیته پروتئین های نوترکیب است که نتایج آن در سنگینی مستندات و قضاوت آلرژنیسیته اهمیت دارد. کارایی آنالیز بیوانفورماتیکی آلرژنیسیته پروتئین های نوترکیب وابسته به ماهیت و محتوای پایگاه های اطلاعاتی مورد استفاده در تحلیل است. این تحقیق با هدف بررسی و تعیین پایگاه های داده توالی مناسب برای آنالیز بیوانفورماتیکی آلرژنیسیته پروتئین های نوترکیب انجام شد. لذا پایگاه های داده آلرژن پس از مطالعه تطبیقی در سه گروه الف- عمومی، ب- مولکولی و ج- آنالیز موتیف و اپی توپ دسته بندی شد. نتایج نشان داد این پایگاه ها در حجم داده ها، سازماندهی و قابلیت ها متفاوت هستند. به منظور دستیابی به نتایج بهتر و دقیق تر، آنالیز بیوانفورماتیکی آلرژنیسیته پروتئین های نوترکیب باید بصورت ترکیبی و بهره-مندی از گروهی از پایگاه های اطلاعاتی آلرژن ها انجام شود. بدلیل گستره داده ها و الگوریتم های مختلف درباره پیش بینی آلرژنیسیته، پایگاه توالی آلرژن ها شامل Allergome، ADFS، SDAP، FARRP و Alegpred برای آنالیز بیوانفورماتیکی آلرژنیسیته پروتئین های نوترکیب توصیه می شود. همچنین در این تحقیق ارزیابی بیوانفورماتیکی آلرژنیسیته پروتئین اسموتین انجام شد. نتایج تحقیق حاکی از آن بود که براساس آنالیزهای بیوانفورماتیکی اسموتین حساسیت زا است.
    کلیدواژگان: پایگاه داده پروتئینی، آلرژن، بیوانفورماتیک، پروتئین های نوترکیب
  • مریم خوش سخن مظفر*، شاهرخ کاظم پور اوصالو، محبوبه شرافتی صفحات 59-74
    جنس Myosotis دارای پانزده گونه در ایران است و ویژگی تشخیصی آن میوه صاف، سیاه و براق می باشد. به منظور نشان دادن موقعیت فیلوژنتیکی Myosotis، 14گونه از آن به همراه گونه هایی ازقبیله Cynoglosseae s. l. با استفاده از مارکرکلروپلاستیrpl32-trnL و همچنین توالی ترکیبی cpDNArpl32-trnLUAG-nrDNAITS، به دو روش پارسیمونی و بایسین مورد بررسی قرار گرفتند. نتایج، تک تباری جنس Myosotis را تایید نمود. همچنین نشان داده شد دو زیرجنس Myosotis و Strophiostoma، بخشه های Myosotis و Exarrhena، وگونه های یکساله تک تبار نیستند. درکلادوگرام حاصل از توالی کلروپلاستی rpl32-trnL تنها گروه های C، E وF تک تبارند، اما داده های ترکیبی تک تباری شش گروه A، B، C، D، E و F را نشان داد. گروه F با داشتن ویژگی های تشخیصی متعدد، گروهی است که بر اساس تمام توالی ها و روش های آنالیزی تک تبار بود. این گروه با چهار گونه ی M.asiatica، M.alpestris، M.suaveolens و M.lithospermifolia در فلور ایران، با نام Alpestris به عنوان گروهی مجزا و تک تبار معرفی می گردد.
    کلیدواژگان: بوراژیناسه، cpDNArpl32-trnlUAG، فیلوژنی مولکولی، Myosotis، گروه Alpestris
  • سپیده شکری خانقاه، مهرداد آذین*، هاتف آجودانی فر صفحات 75-93
    در طی فرآیند پیش تیمار اسیدی باگاس نیشکر محصولات ناخواسته ای مانند فوران ها و ترکیبات فنولی تولید می شوند که اثر ممانعت کنندگی بر رشد میکروارگانیسم ها دارند. در این تحقیق تاثیر سمیت زدایی با استفاده از آهک اشباع به منظور بررسی اثر فاکتور های pH، دما و مدت زمان واکنش به روش آماری فاکتوریل کامل مورد بررسی قرار گرفت و مقدار اتانول تولید شده توسط مخمر ساکارومایسس سرویزیه در تمام شرایط سمیت زدایی مورد بررسی قرار گرفت.
    سمیت زدایی به روش آهک اشباع در pH های 10، 11 و 12 در دماهای 40 و 60 درجه سانتی گراد به مدت 30 و 60 دقیقه و پس از آن رساندن pH به 5 توسط اسیدسولفوریک انجام شد. سپس سویه موتان ساکارومایسس سرویزیه 5052 PTCC در محیط حاوی هیدرولیزات باگاس سمیت زدایی شده و نشده کشت داده شد. نتایج نشان می دهد افزایش pH، دما و مدت زمان سمیت زدایی سبب افزایش حذف فورفورال و در نتیجه افزایش توان تخمیری ساکارومایسس شده است، به طوری که سمیت زدایی در 12pH و دمای 60 درجه سانتی گراد به مدت 60 دقیقه، سبب 73% کاهش غلظت فورفورال و از طرفی 81% افزایش بازده تولید اتانول، در مدت زمان 18ساعت، شده است. اما از طرف دیگر کاهش غلظت قند طی سمیت زدایی به روش آهک اشباع در pH و دمای بالا، اصلی ترین مشکل در طی این فرایند می باشد، به طوری که در 12pH و دمای 60 درجه سانتی گراد به مدت 60 دقیقه، به ترتیب 47% و 73% کاهش در غلظت قند کل و گلوکز مشاهده شد.
    کلیدواژگان: پیش تیمار اسیدی، باگاس نیشکر، فوران، فنول، سمیت زدایی، آهک اشباع، فاکتوریل کامل
  • سرور عارفی *، حسین لاری یزدی، حمزه امیری صفحات 95-111
    مس یک ریزمغذی اصلی گیاهی است که برای اجزای تشکیل دهنده پروتئین چند آنزیم مورد نیاز است. سالیسیلیک اسید یا اروتو هیدروکسی بنزوئیک اسید و ترکیبات مربوطه به گروهی از ترکیبات فنلی تعلق دارند و نقش اساسی در تنظیم فرآیندهای فیزیولوژیکی مختلف مثل رشد، تکامل گیاه، جذب یون، فتوسنتز و جوانه زنی ایفا می کند. در پژوهش حاضر تاثیر توام غلظت های مختلف سولفات مس (0، 5/0، 1، 5/1 میلی مولار) و سالیسیلیک اسید (5 میکرومولار) در کشت هیدروپونیک بر برخی از فعالیت های فیزیولوژیکی گیاه ماش در دو رقم پرتو وگوهر ماش مورد توجه قرار گرفت. آزمایش ها در قالب طرح کاملا تصادفی و هرتیمار با 4 تکرار انجام پذیرفت. براساس نتایج حاصل از این پژوهش، غلظت بالای مس درگیاه ماش رقم پرتو وگوهرموجب کاهش نشاسته در برگ گردید. در مقابل میزان پرولین ، قندهای محلول و فعالیت آنزیم کاتالاز افزایش یافتند. در این پژوهش سالیسیلیک اسید توانست تا حدودی اثرات منفی مس را تعدیل نماید. و شواهد نشان داد که تحت تنش غلظت بالای فلز سنگین مس در تمام پارامترهای مورد سنجش رقم گوهر نسبت به رقم پرتو ماش مقاوم تر و بردبارتر بود.
    کلیدواژگان: سالیسیلیک اسید، ماش، مس، هیدروپونیک
  • مهری عسکری *، فریبا امینی، سهیلا شکری صفحات 113-136
    این مطالعه اثرات کلسیم کلرید را به عنوان یک عامل تعدیل کننده تنش شوری بر گیاه پریوش بررسی می کند. گیاهان 49 روزه با غلظت های مختلف کلرید سدیم (0، 35، 70 و 100 میلی مولار) به تنهایی و توام با غلظت های مختلف کلرید کلسیم (0، 5 و 10 میلی مولار) به مدت 21 روز تیمار شدند. سپس درصد بازدارندگی رادیکال دی فنیل-2- پیکریل هیدرازیل (I%)، فعالیت آنزیم های آنتی اکسیدان، سطح و تعداد برگ و مقدار رنگیزه های فتوسنتزی اندازه گیری شدند. نتایج کاهش معنی دار مقدار رنگیزه ها، سطح و تعداد برگ را تحت تنش شوری نشان داد. افزودن کلسیم کلرید به گیاهان تحت تنش شوری، مقادیر رنگیزه ها، سطح برگ، فعالیت آنزیم های آنتی اکسیدان و I% را در مقایسه با گیاهان رشد یافته تحت تنش شوری به تنهایی افزایش داد. بیشترین افزایش در تیمارهای ترکیبی (100 میلی مولار کلرید سدیم + 5 میلی مولار کلرید کلسیم) مشاهده شد. نتایج اثرات مفید تغذیه کلسیم بر رشد گیاه پریوش تحت تنش شوری را مطرح می کند.
    کلیدواژگان: آنتی اکسیدان، پریوش، تنش شوری، رنگیزه، کلسیم کلرید
  • فیروزه علیرضایی *، خدیجه کیارستمی، منیر حسین زاده نمین صفحات 137-157
    اسطوخودوس با نام علمی Lavandula angustifolia گیاهی است متعلق به خانواده نعنا عیان ، تمام اندام های این گیاه غنی از ترکیبات ثانویه با خاصیت آنتی اکسیدانی بالا است و می تواند منبع مناسبی برای تهیه آنتی اکسیدانها در شرایط کشت بافت باشد. در این بررسی با هدف افزایش متابولیت های ثانویه با خاصیت آنتی اکسیدانی از الیسیتور غیر زیستی نیترات نقره استفاده شد. میزان 1،2،4و6mg/l نیترات نقره به کالوسهای یک ماهه رشد کرده در محیطMS دارای هورمون های نفتالن استیک اسید (NAA ) mg/l 2وبنزیل آمینوپورین(BAP)mg/l 4 اضافه شد و پس از یک ماه کالوسها برداشت و آنالیزها انجام شد. نتایج نشان داد با افزایش غلظت نیترات نقره در محیط کشت،میزان رشد کالوسها افزایش یافت و افزایش میزان نیترات نقره تا غلظت mg/l 4سبب افزایش میزان رزمارینیک اسید ،ترکیبات فنلی و فلاونوئید و همچنین فعالیت آنتی اکسیدانی شد،اما در غلظت های بالاتر از mg/l4 اثرات سمی یونهای نقره آشکار شد و باعث کاهش میزان رزمارینیک اسید ،ترکیبات فنلی و همچنین فعالیت آنتی اکسیدانی شد.
    کلیدواژگان: اسطوخودوس، رزمارینیک اسید، ترکیبات فنلی، فلاونوئید، فعالیت آنتی اکسیدانی
  • لیلا نورانی، منصور علی آبادیان * صفحات 159-175
    آرایه شناسان به منظور حل ابهامات آرایه شناختی در سطح فراگونه ای از روش ترسیم ابردرخت ها استفاده نموده تا با ادغام کردن درخت ها در مقیاسی بزرگ به بازسازی روابط تبارزادی بپردازند. در این مطالعه به منظور ادغام تمامی درخت های مولکولی موجود و ارائه روابط کامل تبارشناختی بین افراد خانواده مگس گیریان بر روی یک درخت واحد تبارشناختی، تمامی داده های موجود برای ژن های مختلف میتوکندریایی و هسته ای در بانک ژن و نمونه های تعیین توالی شده در آزمایشگاه مولکولی دانشگاه فردوسی مشهد استفاده گردید. در این مطالعه ترسیم ابردرخت براساس ماتریس پارسیمونی (MRP) و با استفاده از 15 درخت منبع برای 166 گونه پرنده از اعضای خانواده مگس گیریان صورت پذیرفت. در ابردرخت ترسیم شده، دو کلاد اصلی دیده می شود که در مجموع حدود 82% از گره های این ابردرخت دارای وضعیت حل شده هستند. باید توجه داشت که بیش از 80 درصد گره ها در این ابردرخت دارای وضعیت حل شده هستند و نحوه قرارگیری کلادهای اصلی مطابق با درخت های مولکولی مطالعات قبلی اعضای این خانواده در ژن های مختلف است. ابردرخت نهایی، نتیجه ای قطعی برای فرضیات روابط بین اعضای خانواده مگس گیریان نیست، ولی قادر است روابط بین گروه ها را بر اساس مطالعات قبلی مولکولی تائید کند. در واقع این روش در کنار مطالعات آرایه شناختی مقایسه ای با استفاده از داده های اولیه حاصل از آنالیزهای مولکولی و ریخت شناسی می تواند منتهی به ارائه مستدل و جامع ترین روابط آرایه شناختی گردد.
    کلیدواژگان: MRP، پرندگان، فیلوژنی، آرایه شناسی
  • فائزه فاضلی * صفحات 177-194
    تحمل به تنش آبی تقریبا در تمام گونه ها یا ارقام گیاهی مشاهده می شود، ولی میزان این تحمل از گونه به گونه یا رقم به رقم متفاوت است. کنجد (Sesamum indicum L.) یک گیاه زراعی روغنی مهم است. هدف این پژوهش بررسی اثرات اکسیداتیو و پاسخ های آنتی اکسیدانی در دو رقم کنجد (Sesamum indicum L.) داراب 14 و یکتا تحت تاثیر سطوح مختلف پلی اتیلن گلیکول 6000 بوده است. تیمارهای پلی اتیلن گلیکول شامل پتانسیل های اسمزی معادل 0، 3/0-، 6/0- و 9/0- مگاپاسکال بود. نتایج نشان داد که با افزایش پتانسیل اسمزی، جوانه زنی بذر، طول دانه رست ها، وزن تر و خشک، محتوای نسبی آب، و پروتئین کاهش، ولی محتوای هیدروژن پراکسید، مالون دی آلدهید و پرولین افزایش می یابد. همچنین فعالیت آنزیم های آنتی اکسیدان شامل سوپراکسیددیسموتاز، پراکسیداز، کاتالاز و آسکوربات پراکسیداز دانه رست های هر دو رقم با افزایش کمبود آب افزایش یافت. بر اساس این پژوهش، دانه رست های رقم یکتا از رقم داراب 14 نسبت به کمبود آب بردبارتر می باشند.
    کلیدواژگان: آنزیم های آنتی اکسیدان، هیدروژن پراکسید، مالون دی آلدهید، پلی اتیلن گلیکول 6000، کنجد
  • مریم کشاورزی*، فریبا رئیسی للری، نسرین فراست صفحات 195-207
    جنس کهور Prosopis با داشتن سه گونه خودرو به نامهای P. cineraria P. koelziana، P. farcta، (با دو واریته) و یک گونه کاشته شده با نام P. juliflora در ایران یکی از گیاهان با ارزش زیر خانواده Mimosoideae است. بررسی های تشریحی تاکنون بیشتر بر خصوصیات چوب این گیاهان متمرکز بوده است. در این پژوهش گونه های جنس Prosopis موجود در ایران از نظر ویژگی های تشریحی محور برگ مطالعه شدند هدف از این بررسی مقایسه و تعیین روابط خویشاوندی این گونه ها با استفاده از برش عرضی محور برگ در این گونه ها بود. با استفاده از 15 صفت کمی و کیفی و تجزیه و تحلیل آماری چند متغیره تنوع مشاهده شده در 37 جمعیت از گونه های این جنس در ایران مورد ارزیابی شد. از تجزیه به عاملها، تجزیه خوشه ایو رسته بندی استفاده شد. با وجود شباهتهای ریختی بین دو گونه P. juliflora و P. cineraria بررسی صفات تشریحی محور برگ در تمیز این دو گونه موثر است. بیشترین شباهت بین دو واریته P. farcta با نامهای var. farcta و var glabra دیده شد. نتایج مشخص ساخت که می توان این گونه ها را با خصوصیات تشریحی محور برگ به روشنی از هم تفکیک نمود.
    کلیدواژگان: Prosopis، برش عرضی محور برگ، جدایی گونه ها
  • سارا مودتی*، جواد حامدی، بهمن زینلی صفحات 209-224
    میکروبیوتای نوزاد تغذیه کننده از شیر مادر عمدتا شامل دو جنس بیفیدوباکتریوم و لاکتوباسیلوس است. زایمان طبیعی در مقایسه با سزارین در استقرار باکتری های مفید و تکوین مناسب سیستم ایمنی و دستگاه گوارش نوزاد نقش به سزایی دارد. هدف از این مطالعه مقایسه ی تاثیر میکروبیوتای مدفوع نوزاد چهار ماهه متولد شده با زایمان طبیعی تغذیه کننده از شیر مادر بدون سابقه مصرف آنتی بیوتیک و بیماری های گوارشی بر بقای زیستی دو نوع سلول متفاوت از نظر ماهیت رشد شامل سلولهای سرطانی روده (Caco-2) و سلولهای بنیادی سوماتیکی نامحدود (USSC) می باشد. استخراج میکروبیوتای مدفوعی با حلال اتیل استات انجام شد. پس از حذف حلال، حاصل استخراج در حجم کمی از DMSO حل شد. اثر غلظت های 2/5 و 5 میکروگرم/ میلی لیتر از میکروبیوتا بر سلول ها پس از 72 ساعت انکوباسیون با آزمون MTT سنجیده شد. نتایج نشان داد که بقای زیستی USSC ها با افزایش دوز افزایش یافت. در حالیکه در همین شرایط ، کاهش بقای زیستی سلول های Caco-2 مشاهده شد.
    کلیدواژگان: میکروبیوتا، بقای زیستی، Caco-2، سلول های بنیادی سوماتیکی نا محدود (USSC)
  • مریم مهاجرانی*، افسانه آقایی صفحات 225-237
    آنزیم پراکسیداز (EC 1.11.1.7) جزء پروتئین های هم دار می باشد که وظیفه اصلی آنها اکسیداسیون سوبستراهای مختلف با استفاده از پراکسید هیدروژن می باشد. پراکسیداز کاربرد گسترده ای در تشخیص های پزشکی و تجربیات آزمایشگاهی مختلف دارد، به همین علت امروزه تلاش زیادی صورت می گیرد تا منابع جدیدی از بافت های گیاهی با فعالیت پراکسیدازی مناسب معرفی گردد. کدو سبز (cucurbita pepo) نوعی کدوی تابستانی است که می تواند تا حدود یک متر رشد کند و از لحاظ گیاه شناسی، کدو سبز یک میوه نارس، حاصل از تورم تخمدان گل آن است. سنجش فعالیت آنزیم و عوامل موثر بر سینتیک آنزیم در دمای 25 درجه سانتیگراد و طول موج 470 نانومتر بررسی شد. تعیین دما و pH بهینه، Km و Vmax ، و تاثیر نمک بر فعالیت پراکسیداز بر روی میوه گیاه و در مرحله نارس بررسی شد. نتایج حاصل نشان داد که حداکثر فعالیت آنزیم در دمای بهینه 50 درجه سانتیگراد و pH 5/6 می باشد. همچنین آنزیم در محدوده pH 4 الی 8 از پایداری بالایی برخوردار است. Km و Vmax برای پراکسید هیدروژن در حضور پراکسیداز کدو سبز به ترتیب 25/6 میلی مولار و 1/0 میلی مولار بر دقیقه اندازه-گیری شد. بررسی تاثیر یونهای (Mg2+، Cu2+ K+، Pb2+، Ag3+، Fe2+ ) در غلظت یک میلی مولار در مخلوط واکنش نشان داد سرب و آهن بر فعالیت آنزیم پراکسیداز بیشترین اثر مهاری را دارند.
    کلیدواژگان: پراکسیداز، کدو سبز، سینتیک آنزیم، دمای بهینه، pH بهینه
  • سهیلا محمدرضاخانی*، فرخنده رضانزاد، زهرا پاک کیش، وحید رضا صفاری صفحات 239-256
    در پژوهش حاضر، به ساختار و تمایز بافت های ترشحی در میوه رسیده و انبار شده ی پرتقال رقم والنسیا (C. sinensis. var.Valencia) تیمار شده با پوتریسین 5/2 و 5 میلی مولار و متیل جاسمونات با غلظت 10، 20 میکرومولار پرداخته شده است. از پوست میوه های شاهد و تیمار نمونه برداری انجام و برش های میکروتومی و دستی تهیه و مطالعه شدند. تغییرات آنتوژنی تشکیل کیسه ها در پرتقال رقم والنسیا دارای 4 مرحله است: شروع بنیان گذاری کیسه، مرحله تشکیل فضای بین سلولی، مرحله گسترش حفره ها و مرحله بلوغ می باشد. محل تشکیل کیسه ها هم درلایه های زیر اپیدرمی و هم عمقی تر صورت می گیرد. در ابتدا تشکیل کیسه ها به صورت شیزوژن و نهایت لیزوژن می باشد. در برش های میکروتومی تعداد کیسه ها در مراحل نموی متفاوت را شمرده، محور طولی و عرضی کیسه ها با عدسی میکرومتری اندازه گیری شد که بین تعداد کیسه ها و محور طولی و عرضی در میوه های شاهد و تیمار شده تفاوت معنی داری در سطح یک درصد مشاهده نشد. مطالعه تعداد، محور طولی و عرضی کیسه ها دربرون بر(فلاویدو) با استفاده از استرئومیکروسکوپ نشان داد که نتایج مشابه نتایج حاصل از برش های میکروتومی می باشد.
    کلیدواژگان: کیسه های ترشحی، شیزوژن، لیزوژن، تکوین، پرتقال
|
  • Salman Ahmady-Asbchin *, Hosna Morady, Reza Tabaraky Pages 1-17
    Colored sewage discharge into rivers and lakes, resulting in decreased water quality and reduce the solubility of gases. highly toxic, carcinogenic and mutagenic can be noted as the problems that dyes created for mammals and aquatic organisms. For the removal of dyes there are two physical and chemical methods. Due to the limitations of this methods we can take biodegradation method which is cheaper and more effective as an alternative for old methods. In biodegradation method, microorganisms such as bacteria, fungi, algae and actioiomycetes are used. Due to the fact that these microorganisms are better and more compatible absorbent Using These microorganisms for decolonization is expanding day by day. In this study, the bacterium Acinetobacter baumannii was used for the biodegradation indegocarmin. After the bacteria resistant to indegocarmin color, the effect of time, initial dye concentration, pH and temperature effects were studied to determine the percentage degredation. The optimum conditions of temperature 55 ° C and pH was about 10, with the requirements of 100 mg /L Indigocarmin of color were analyzed in a period of 66 hours at the rate of 88/98 percent.
    Keywords: Acinetobacter baumannii, Indegocarmin, Biodegradation, Microorganisms
  • Javad Eshaghi Rad *, Fozieh Soleimani, Yahya Khodakarami Pages 19-35
    in Southern slopes of Kermanshah forests. Three patches of oak forests stretched over the southern aspects of oak forests were selected with similar conditions of slope and altitude. Vegetation sampling in each patch was conducted at 0, 25, 50, 100 and 150 meter by using of 3 transects located in the 200m distances. The results show that in the study area there are 115 plant species which belong to 91genera and 25 families. The results show that in this area there are 115 plant species which belong to 91genera and 25 families: The Asteraceae and Fabaceae families (20 species, 17.39%) is the richest families and 9 families such as Fagaceae and Podophyllaceae (1 species, 0.87%) include the least of plant species in region. Most plants in the area belong to Therophytes based on Rankaier’s life forms with (69 species, 60%) and phytogeographically belong to the Iranians Turanian area (74 species, 64.35%). 15 species (13.04%) were only observed at the edges and 5 species(4.35%) were just recorded within forest.
    Keywords: Zagros Forests, Transect, Flora, Forest patches, Kermanshah
  • Najaf Allahyari Fard *, Zarrin Minuchehr, Masoud Rahgozar, Abdolmanan Owrang, Mohammad Fazilati Pages 37-58
    World Allergy Organization has stated that approximately one third of the world population is affected by allergy. Based on regulation of World Health Organization (WHO) allergenicity assessment of recombinant proteins is essential. Allergenicity assessment is facilitated by achieved progress in the determination of 3D structural of allergens and Bioinformatics analysis. Bioinformatics analysis is primary step in allergenicity assessment of recombinant proteins that its result has an important role in weight of evidences. The efficacy of bioinformatics analysis for allergenicity assessment of recombinant proteins depends directly on the nature and content of the databases using for analysis. The aims of this investigation were study and determination of suitable allergen sequence databases for allergenicity assessment of recombinant proteins. Therefore, allergen databases were categorized after comparative study in three groups; A- General, B- molecular analysis and C- motif and epitope. Results indicate that these databases differ in content, organization, and capabilities. In order to get better and more precise results, the bioinformatics assessment must perform with group of allergen sequence databases. Because of number of data and different algorithms about prediction of allergenicity, we recommend FARRP, SDAP, Allergome, ADFS, and Alegpred for bioinformatics allergenicity assessment of recombinant proteins. Also in silico allergenecity assessment of Osmotin was done in this study. The results showed that Osmotin is allergen based on bioinformatic analysis.
    Keywords: Protein database, Allergens, Bioinformatics, Recombinant proteins
  • Maryam Khoshsokhan Mozaffar *, Shahrokh Kazempour Osaloo, Mahboubeh Sherafati Pages 59-74
    Myosotis L. (Boraginaceae) consists of 15 genera in Iran and distinguished by small, black and smooth nutlets. In order to determination of Myosotis phylogenetic position in generic and subgeneric level, 14 species of Myosotis along with some Cynoglosseae species were used. Matrices consist of chloroplstic rpl32-trnlUAG and combined nrDNAITS - cpDNArpl32-trnlUAG sequences were analyzed by maximum parsimony and Bayesian Inference. Results confirmed the monophyly of the Myosotis genus. Also Strophiostoma and Myosotis subgenera, Myosotis and Exarrhena sections and Myosotis annual species are not monophyletic. Based on chloroplast rpl32-trnlUAG sequences, C, E and F groups are monophyletic. Combined nuclear and chloroplast data showed the monophyly of the six A, B, C, D, E and F groups. Fgroup with numerous diagnostic characters was monophyletic in all data. This group is introduced as a distinct and monophyletic group called “Alpestris group” in Iran, consists of four species, M.asiatica, M.alpestris, M. suaveolens and M. lithospermifolia.
    Keywords: Alpestris group, Boraginaceae, cpDNArpl32-trnlUAG, molecular Phylogeny, Myosotis
  • Sepideh Shokri Khaneghah, Mehrdad Azin *, Hatef Ajodanifar Pages 75-93
    During the process of acid pretreatment of sugarcane bagasse, unwanted products such as furans and phenolic compounds are produced which show Inhibitory effect on the growth of microorganisms. In this study, the effect of over-liming detoxification was evaluated by full factorial statistical method where three factors of pH, temperature and reaction time were selected as independent variables. Ethanol production efficiency by Saccharomyces cerevisiae was compared in non-detoxified and detoxified treatments. The Overliming involved increasing the pH of hydrolyzes to 10, 11 and 12, keeping for 30 and 60 min at temperatures of 40 and 60 °c, followed by readjustment of the pH to 5.5. The mutant strain of Saccharomyces cerevisiae PTCC 5052 was cultured in the detoxified and non-detoxified media, containing bagasse hydrolysate. Based on the results increasing the pH, time and temperature resulted in more effective destruction of furfural and lead to better fermentability for hydrolyzes. furfural was decreased 73% after Overliming for 60 minutes, at 60 C, pH 12 and ethanol yield was increased 81% in comparison with non-detoxified hydrolyzed in 18h batch cultivation. But one disadvantage of this method is reducing simultaneous sugars and inhibitor during the reaction, so that, in pH 12 and 60 for 60 minutes, respectively, 47% and 73% of total sugars and glucose was decreased.
    Keywords: Acid pretreatment, Sugarcane bagasse, Furan, Phenol, Detoxification, Over-liming, Full factorial
  • Sorur Arefi * Pages 95-111
    Copper is an essential plant micronutrient, required for the protein components of several enzymes. Salicylic acid (SA) or orthohydroxy benzoic acid and other compounds which are belong to this group are plant phenolic that play a major role in regulation of many physiological processes e.g. growth, develoment , ion absorption and germination. In present research effect of different concentration of Copper sulfate (0,0/5,1,1/5 mM) and salicylic acid (5μM) on some physiological activities in two cultivar (Partov and Gohar) of mung bean (Vigna radiata L.) was studied, in hydroponic culture. The experiment was based on a completely randomized dosing with four replicates.We found that excess Copper, in both cultivar, cause a decrease in starch content of leaves in these plant. Proline, soluble sugar and Catalas activity enzyme was increased. Salicylic acid alleviated effect of excess Cu in leaves. We found that under cu stress Gohar is more resistant than partov cultivar.
    Keywords: Salicylic acid, Vigna, Copper, Hydroponic
  • Mehri Askari * Pages 113-136
    This study evaluated the effects of calcium chloride as alleviator agent in salinity stress on Catharanthus roseus. 49- day- old plants were treated with different concentrations of NaCl (0, 35, 70 and 100 mM) alone and in combination of various CaCl2 concentration (0, 5 and 10 Mm) for 21 days. Then, percent of Inhibition of 1,1-diphenyl-2- picrylhydrazyl radical (I%), activity of antioxidant enzymes, contents of photosynthetic pigments, leaf number and area were measured. The results indicated that pigments contents, leaf area and number were significantly decreased by salinity. Addition of CaCl2 to salinity-stressed plants increased of pigments contents, leaf area, the activitiy of antioxidant enzymes and I% in compared to plants grown with NaCl alone. The maximum enhancement was observed with the combined treatments (100mM NaCl 5mM CaCl2). The results are discussed in terms of the beneficial effects of calcium supply on the growth of vinca under saline conditions.
    Keywords: antioxidant, Catharanthus roseus, calcium chloride, pigment, salinity stress
  • Firuze Alirezayi * Pages 137-157
    Lavender with scientific name of Lavandula angustifolia belongs to Lamiaceae family ¡all parts of this plant are rich of secondary compounds with high antioxidant properties and can be a good source for providing antioxidants in tissue culture conditions.In this research with the aim of increasing plants secondry methabolites with high antioxidant properties ,silver nitrate as abiotic elicitor used in tissue culture of Lavandula angutifolia. Concentrations of 1, 2, 4 and 6 mg/l of silver nitrate as abiotic elicitor added to the one-month calli from leaf explant grown in MS medium with , Naphthaleneacetic acid(NAA)2mg/l, Benzyl amino purine (BAP) 4mg/l.After a month calli were harvested and the analyses were performed.The results showed that with increasing concentration of silver nitrate in the culture medium, growth of calli was increased and increasing the amount of silver nitrate concentration up to 4mg / l, increased Rosmarinic acid, flavonoids ,phenolic compounds and antioxidant activity .But in higher concentration of 4 mg / l the toxic effects of silver ions revealed and reduced the amount of Rosmarinic acid,phenolic compounds and antioxidant activity.
    Keywords: Lavendula angostifolia, Rosmarinic acid, phenolic compounds, flavonoids, antioxidant activity
  • Leila Nourani, Mansour Aliabadian * Pages 159-175
    In order to resolve ambiguities at interspecific levels, supertrees are used by taxonomist as a combining method in large scale to reconstruct the phylogenies. In this study we construscted a unique supertree comprising peresent molecular data of mitochondrial and nuclear sequences from Genbank and Ferdowsi university of Mashhad lab datasets. This study was executed on the Matrix Representation with Parsimony (MRP) with 15 recently published source trees for 166 bird species of Muscicapidae. The Muscicapidae supertree had two main clades and in total, about 82% of the nodes were resolved completely. Duo to relative resolve in supertree nodes and clades arrengment according to recent molecular results with different mitochondrial and nuclear genes, final supertree has not a certain result for Muscicapidae relationships it might confirm recent surveys. In fact, this method beside comparative taxonomy using primary data from molecular and morphological analysis, could lead to the most reasonable taxonomic relashionships among Flycatchers taxa.
    Keywords: MRP, Aves, Phylogeny, Taxonomy
  • Faezeh Fazeli * Pages 177-194
    Water stress tolerance is seen in almost all plant species or cultivars but its extent varies from species to species or cultivars to cultivars. Sesame (Sesamum indicum L.) is an important oilseed crop. The aim of the present investigation was to study the oxidative effects and antioxidant responses in two sesame cultivars (cvs Darab 14 and Yekta) subjected to different levels of poltethylene glycol (PEG 6000). PEG treatments included osmotic potential equal to 0, -0.3, -0.6 and -0.9 MPa and resulted in decrease of seeds germination, seedlings length, fresh and dry masses, relative water content, protein content but increase in contents of hydrogen peroxide, malondialdehyde, proline with increasing of osmotic potential. The activities of antioxidant enzymes such as superoxide dismutase, peroxidase, catalase and ascorbate peroxidase of sesame seedlings changed with the increase of water deficit. According to present study seedlings of cv. Yekta is more tolerant to water deficit than cv. Darab 14.
    Keywords: Antioxidant enzymes, Hydrogen peroxide, Malondialdehyde, Polyethylene glycol 6000, Sesame
  • Maryam Keshavarzi * Pages 195-207
    The genus Prosopis with 3 indigenous species as P. cineraria P. koelziana, P. farcta (with 2 varieties) and one introduced species )P. juliflora) are valuable plants of Mimosoideae in Iran. Anatomical studies mainly considered wood features of Prosopis species. In the present project anatomical structure of leaf rachis in Prosopis species in Iran was studied. The objective of this study was to evaluate the taxa relationships based on anatomical features of leaf axis. By use of multivariate statistical analysis of 15 qualitative and quantitative anatomical features, observed variation in 37 accessions of Prosopis species in Iran were evaluated. Factor analysis, Cluster analysis and ordination were done. Despite morphological similarities between P. cineraria and P. juliflora some rachis anatomical features are of diagnostic value in species separation. Maximum anatomical similarities were observed in two P. farcta varieties (var. farcta and var. glabra). Results of statistical analyses revealed that Prosopis species are clearly distinguished by leaf rachis cross sections.
    Keywords: Prosopis, Rachis cross section, Species separation
  • Sara Mavaddati *, Javad Hamedi, Bahman Zeynali Pages 209-224
    The microbiota of breast-fed infants are mainly consists of Bifidobacterium and Lactobacillus. Normal vaginal delivery has an important role in the colonization of beneficial bacteria and proper development of the immune system and gastrointestinal tract in comparison with infants born through cesarean section. In this study we examined the effect of microbiota of a 4-month-old breastfeeding infant born with normal vaginal delivery, without history of taking antibiotics and gastrointestinal disorders on the cell viability of two types of cells with different growth features including colon cancer cells (Caco-2) and Unrestricted Somatic Stem Cells (USSCs). After fecal sampling, the microbiota was extracted by ethyl acetate. After removing the solvent, the result of extraction was solved in a few volume of DMSO. The effects at concentrations of 2.5 and 5 µg/ ml on the following cells were determined after 72 hours of incubation using MTT assay. The results showed that the cell viability of USSCs was significantly increased as the concentration elevated. While at the same conditions, the viability of Caco-2 cells was decreased at the higher concentration significantly.
    Keywords: Microbiota, Cell viability, Caco-2, USSCs
  • Maryam Mohadjerani *, Afsaneh Aghaei Pages 225-237
    Peroxidase (EC 1.11.1.7) is in class of hemeprotein and has the principal oxidation function using hydrogen peroxide and various substrate. Peroxidases are widely used in medical diagnosis and in various laboratory experiments, therefore, today a lot of effort is made to new sources of plant tissue with the appropriate peroxidase activity. Cucurbita pepo (zucchini) is a summer squash that can grow to about one meter and has a green fruit, swelling ovary of the flower. In this work we have determined the factors affecting on measurement of enzyme activity and enzyme kinetics at 25 ° C and a wavelength of 470 nm. The results showed that the maximum enzyme activity at optimum temperature of 50 ° C and pH 6.5. The enzyme is stable in the range of pH 4 to 8. The Km and Vmax values of peroxidase from zucchini were measured for hydrogen peroxide in the presence of guaiacol, 6.25 and 0.1 mM/min respectively. The effect of the presence of various salts (including: Mg2, Cu2, K, Pb2, Ag, Fe2) in 1 mM concentration was measured in the reaction mixture. Our results showed the highest inhibitory effect of lead and iron ions by peroxidase activity measurements.
    Keywords: Peroxidase: cucurbita pepo, enzyme kinetics, optimum pH, temperature
  • Soheila Mohammadrezakhani * Pages 239-256
    This experiment was carried out to determine effect of putrescine and methyl jasmonate on sacs secretory structure in stored orange (Citrus sinences L.) “Valencia” fruit. Oranges were treated with 0 (control), 2.5 and 5 mlM putrescine and 0 (control), 10 and 20µmol methyl jasmonate and then stored at 5±1°C, 85-90 % relative humidity for 4 month. Microtomey and handy sections were prepared and Studied. Antogeny changes øof formation secretory sacs in orange Valencia were in 4 steps: start structuralization sac, formation space between cell, expansion of the cavities, and finally maturity. Location formation sacs in under epidermis layers, and deeper, too. Preliminary, formation sacs as Schizogeny and finally lysigeny. In microtomey sections, number sacs were counted in different growing stages. No difference was observed in longitudinal, transverse axis sacs and number sacs fruit treated. Number sacs and longitudinal and transverse axis of exocarp (flavedo) in control and treated fruits, investigated by stereomicroscope and no Significant difference was observed between microtomey and handy sections.
    Keywords: secretory sac, Schizogeny, Lysigeny, Genesis, orange