فهرست مطالب

مجله زبان و ادبیات فارسی
سال چهارم شماره 3 (پاییز و زمستان 1386)

  • تاریخ انتشار: 1386/10/11
  • تعداد عناوین: 16
|
  • محمد فاضلی صفحه 7
    پدیده غربت و غریبی که یکی از عوارض زندگی است، ممکن است در هر عصر و مکانی پیش آید. بنابراین طبیعی است که جامعه عرب پیش از اسلام نیز آن را تجربه کرده باشد؛ تا گروهی به ناچار دیار خود را رها کنند، تن به آوارگی دهند، در کوه و صحرا پناه گیرند، و وحوش را به معاشرت و مصاحبت برگرینند.
    آن گاه غربا در دیار تبعیدی به منظور تامین نان و جان، به دست آوردن ارزشهای انسانی خود، و بازگرداندن حقوق پایمال شده شان، تاخت و تازهایی تدارک بینند و به اجرا گذارند. در مواقع فرصت هم ماجراهای تلخ و شیرین و حسب حال خود را به صورت سرودها برای تسکین دردها بر لب زمزمه کنند، سرودهایی که در تامل سپیده دم شعرعرب در غربت محسوب می شود. این مقاله به بررسی این سرودها از جنبه های مختلف می پردازد
    کلیدواژگان: غربت و غریبی، صعالیک، شنفری، تابط شرا، عروه بن الورد، سرودها
  • تقی وحیدیان کامیار صفحه 20
    تعداد واژه های هر زبان بسیار است و چون کار علم، رده بندی است دانشمندان و دستوریان واژه ها را جدا از جمله به صورتهای متفاوتی تقسیم بندی کرده اند ولی رده بندی اقسام کلمه جدا از ترکیب و جمله، خطاست. در این گفتار، تقسیم بندی اقسام واژه های فارسی بر اساس نحو زبان صورت گرفته است.
    کلیدواژگان: واژه، اقسام واژه، رده بندی، نحو
  • جواد مهربان صفحه 30
    اگرچه دقیقی اول کسی نیست که در تاریخ ادب فارسی به نظم منظومه های حماسی اقدام کرده باشد، اما به لحاظ زمانی بر فردوسی فضل تقدم دارد، منظومه ناتمام گشتاسپ نامه او که توسط حکیم توس در مطاوی شاهنامه جاودان شد به وسیله فردوسی و منتقدان گذشته، متاخر و معاصر به محک نقد گذاشته شده و همگی آنان متفق القولند که فردوسی در شیوه پهلوانی گوی سبقت را نه تنها از دقیقی که از همگان ربوده است. در این مقاله سعی شده است تا دلایل برتری و تفوق فردوسی بر دقیقی از دیدگاه های مختلف مورد بررسی قرار گیرد.
    کلیدواژگان: حماسه، شاهنامه، گشتاسپ نامه، نقدصوری، نقد معنوی، نقد محتوا
  • علی عشقی سردهی صفحه 73
    سنجش آثار ادبی دو سرزمین گوناگون سودمندی های بسیاری دارد. در این گفتار دو گونه از این سودمندی ها بررسی شده است. نخستین برآیند ژرف کاوی آثار ادبی، دست یابی به دریافت های تاریخی، اجتماعی است. برای نمونه در این گفتار با سنجش موقعیت زنان در آثار ایرانی و اروپایی، نقش کمتر زنان در آثار ایرانی و تاریخ ایران آشکار شده است. در آثار اروپایی، زنان هم نقش چشمگیرتری دارند و هم به انجام کردارهای آرمان گرایانه می پردازند ولی در آثار ایرانی، نقش زنان کمتر است و آرمان گرایی هم در کردار مردان دیده می شود.
    سودمندی دیگر سنجش آثار ادبی در گستره جهانی، آشنایی با شیوه های داستان پردازی به کار رفته در آثار ایرانیان و غیرایرانیان است. در این بخش با اشاره به شیوه سوررئالیسم، نمونه هایی از همانندی آثار کهن ایرانی با این شیوه آمده است. به جز همانندی شیوه های کلی داستان پردازی مانند سوررئالیسم، جریان سیال ذهن و رئالیسم جادویی، برخی همانندی ها در عناصر داستان پردازی آثار کهن ایرانیان هم دیده می شود که در بخش پایانی به نمونه هایی از این گونه همانندی ها پرداخته شده است.
    کلیدواژگان: موقعیت تاریخی زنان، آرمان گرایی، سوررئالیسم، داستان پردازی
  • محمدعلی خالدیان صفحه 90
    وقتی بخواهیم وارد حوزه تفکر ایرانی و ادب فارسی بشویم، مشکل ترین کار، سخن گفتن درباره حافظ است. او درباره خود از یک معما حرف می زند ولی این تنها معمای او نیست، معمای ملت ایران، یا معمای بشریت است ولی آنچه ویژگی منحصر به فرد حافظ است وازاین جهت هیچ کس دیگر نتوانسته است بر اریکه ای که او نشسته، بنشیند، شخصیت دوگانه اوست؛ یعنی هم قدسی و هم مردود، هم پاکدامن و هم سیاهکار، هم روشن بین وهم گمراه. این چه هنری است که توانسته این دوضد را با هم جمع کند؟ حافظ یکی بیش نیست ولی جلوه های کلامی او دو گرایش عمقی انسان را به نمود می آورد، خود او نیز به این دوگانگی واقف بوده که می گوید: «حافظم در مجلسی، دردی کشم در محفلی»
    کلیدواژگان: دوگانگی شخصیتی، دوگانه اندیشی، وجدان آگاه و ناآگاه، پاکدامن و سیاهکار
  • مهیار علوی مقدم صفحه 110
    یکی ازمناسب ترین نمونه های شعری در بررسی های تاویل گرایی و تحلیل های هرمنوتیکی، شعر حافظ است. تمایز بین لایه های رویین و زیرین در شعر حافظ، جای دادن شعر او در چارچوب زبان اشارت و روی آوردن به تاویل مبتنی برچندگانگی معنایی، از بایستگی های فهم زبان و اندیشه رندانه این شاعر اندیشمند و شیرین سخن است. در شعر تاویل پذیر عرفانی حافظ، چندگانگی معنایی، ویژگی بارز آن است. این چندگانگی معنایی وپریشان ظاهری شعر حافظ، تاویل گرایی وتحلیل هرمنوتیکی شعراورا هرچه بیشتر بایسته می کند؛ چرا که در پرتو تاویل هرمنوتیکی، چندمعنا پذیری وانسجام معنایی کشف ونشان داده می شود.
    اگر بپذیریم که شعر حافظ، نمونه عالی یگانه انگاری، رندانه است و زبان عادت ستیز رمزی او در اوج تاویل پذیری، ضرورت خواندن و تاویل شعر او در دو ساحت معنایی با دوخوانش، دومعنا و دوخطاب بیشتر می شود.
    کلیدواژگان: شعر حافظ، تاویل وتحلیل هرمنوتیکی، زبان اشارت، چندگانگی معنایی
  • سید رضانجفی صفحه 124
    جمله در هر زبان کلید اصلی ارتباط است، بررسی جمل واشباه جمل در زبان عربی به جهت انتقال بحث اعراب به جمله ها، دارای اهمیت ویژه است. بررسی جمله و کلام و قول و فرق میان این اصطلاحات و انواع جمل از نظر اعرابی و غیره، از جمله مباحثی است که بعضی از نحویان به طور پراکنده در کتب گوناگون به آن اشارتی داشته اند، لیکن بررسی انواع جمل با احاطه به همه جمله ها کاری است که کمتر بدان پرداخته شده است. در این مقاله علاوه بر ارائه تعاریف دقیق از مصطلحات مطلوب با رویکردی جدید در جمل و اشباه جمل، به تقسیم جمل در زبان عربی و بویژه در قرآن کریم پرداخته شده است. بدیهی است این تعاریف جدید و تقسیمهای نوین، غالبا به طور کامل یا ریشه ای، متکی بر اقوال دانشمندان و مفسرین پیشین و پراکنده در کتب مختلف است که در لباسی نو و همراه با دستاورد های نوین، برای نسل جدید عرضه می گردد.
    کلیدواژگان: جمله، شبه جمله، انواع، زبان عربی
  • علی سینا رخشنده، سید محمدرضا ابن رسول صفحه 145
    در مقاله «بازآوری شواهد فارسی در کتب بدیع»، نگارندگان در یک جستجوی میدانی با بررسی شواهد رایج منظوم و منثور فارسی در سی و دو (32) کتاب بدیعی در دسترس:1 نشان داده اند بیشتر شواهد فارسی در این کتاب ها مشترک است و تنها نمونه های اندکی، از نویافته های مولفان به شمار می رود.
    2 اثبات کرده اند در این باره، نوآوری متاخران بیش از قدما بوده است، هر چند در برخی از آثار معاصران، حتی یک نمونه مثال ابتکاری دیده نمی شود.
    3 در جدولی نتایج آماری این جستار (شامل موارد نوآوری، بازآوری و بسامد کاربرد شواهد) را ارائه کرده اند.
    کلیدواژگان: بدیع، شواهد، مثال، تقلید، ابتکار، بسامد، آرایه های بدیعی، کتاب های بلاغت
  • حسن نصیری جامی صفحه 200
    یکی از خصال هنری حافظ، خوش سخنی و مجلس آرایی بوده است و بعضی از غزل ها و ابیات شگفت و هنرمندانه وی گواه روشنی از توجه شاعر به این فن و هنر است.
    اساسا اگر باور داشته باشیم که بخشی از معنی و تلقی لقب «حافظ» و نیز تبارشناسی این عنوان، مربوط به خوش کلامی و خوش آوازی بوده، آنگاه جلوه ای از منش و منزلت شعری حافظ که متاثر از هنر مجلس آرایی است، مشخص تر و نمایان تر می گردد.
    در این نوشته، سعی شده با تاکید بر منزلت سخندانی و خوش خوانی حافظ، به جلوه ای بدیع و هنری از شعر وی پرداخته شود.
    کلیدواژگان: سخندانی، خوش خوانی، مجلس آرایی، نکوخوانی
  • غلام محمد طاهری مبارکه صفحه 213
    اسماعیلیان همواره زندگی پنهانی داشته اند (دوران ستر). آنها به دلایل گوناگونی و از جمله پراکندگی و گستردگی در دوره های مختلف دارای اصطلاحات فراوان و گاه متفاوت با دیگر جای ها و با همگی شان خود بوده اند. این مقاله به بررسی اصطلاحات اسماعیلیه در دیوان اشعار ناصر خسرو- حجت جزیره خراسان - و نیز آثار منثور او پرداخته است. افزون بر واژه هایی مربوطه به «مراتب دعوت» که در بیشتر شاخه های این مذهب پذیرفته یا شناخته شده است، اصطلاحاتی را نیز که ممکن است مورد توافق دیگر شاخه های آن نباشد، و در آثار منثور و اشعار ناصر با تاکید و بسامد بالا آمده است؛ بررسی کرده ایم.
    کلیدواژگان: مراتب دعوت، تعلیم، جزیره، تاویل، خط خدالله
  • رضا افخمی عقدا صفحه 244
    در اغلب آثار ادبی (منظوم و منثور) مرگ یکی از موضوعات مهم را تشکیل می دهد. موضوعاتی نظیر تهور و بی باکی، زیبایی، لذت، نیستی و نابودی، جاودانگی، حقیقت انکار ناپذیر، قدرت لایتناهی، آزادی روح و جان و...، ابعاد مختلف مرگ در نگاه شاعران است. شاید بتوان گفت موضوع انسان نسبت به مرگ و طرز نگرش وی، این مفاهیم را در شعر و نثر ادبی پیش کشیده است. از این رو مطرح بودن این قضایا در ادبیات بر کنار از زمان خاصی است و می تواند در همه زمان ها مصادیق آن یافته باشد. انتخاب شعر به عنوان شاعر حکمت های جاهلی و مقایسه شعر او با شاعرانی که قرن ها با او فاصله زمانی دارند- یعنی شاعران معاصر- نشانگر استمرار این نگرش است.
    کلیدواژگان: مرگ، زهیر، ادبای معاصر عرب، شعر جاهلی
  • نسرین قدمگاهی صفحه 265
    منوچهری دامغانی چکامه سرای جوان طبع جوان نای قرن پنجم، ستاره ای درخشان در گستره ادب و ادبیات فارسی است. پرورش اندیشه و احساس او در رنگین کمان با تراوت طبیعت همراه با ذوق سرشار و دانش ورزی هنری و عقلی، او را در میان همتایان، بی همتا نموده است، جاندار انگاری و انتخاب الفاظ پویا همراه با خردنگرشنی در طبیعت و زندگی، شعر او را پویا، متحرک و پرجنب وجوش نموده است، نیز لطافت طبع و دانستگی و خیال انگیزی موزون لفظ و معنی، و آراسته نمودن کلام با مانندگی های رنگارنگ و زیبا پروری های شعری چونان صهبای عطر آگینی، دل را سرشار از مستی و خالی از اندوه می کند؛ همچنین او چونان عاشقی، عشق را در همه مظاهر طبیعت چون خورشید، ماه، گل، پرنده، میوه و... جاری می کند علاوه برآن که تناسبی که او بین تمام اجزای طبیعت برقرار می کند الهام بخش وحدت در عالم کثرت است؛ همه این دل انگیزی ها، ژرفایی با شکوه به کلام وی بخشیده است؛ نیز صمیمیت و صداقت کلام، شعر شاعر طبیعت گرای شادکام شادالحان را زیبا و تابناک جلوه داده است.
    کلیدواژگان: جاندارانگاری و پویایی، مانندگی و زیبا پروری، عشق، وحدت در عین کثرت، شادی و شادخواری، تفکر خیامی
  • فرزاد قائمی صفحه 287
    ادبیات آرمان شهری، یکی از انواع فرعی ادبی- در ادبیات جهان - است که در فرهنگ و زبان پارسی نیز نمونه های متعدد و متفاوتی برای آن یافت می شود.
    در این جستار، سعی شده است، برای اولین بار، یک طبقه بندی موضوعی از این گونه ادبی ارائه شود، و این آثار، درسه
    زمینه
    آرمان شهر اساطیری، آمان شهر فلسفی و آرمان شهر ادبی تقسیم بندی شوند. سپس، نمونه های هر کدام از انواع ذکر شده، در آثار ادب کلاسیک فارسی معرفی و بررسی خواهند شد.
    کلیدواژگان: آرمان شهر (مدینه فاضله، ناکجاآباد)، ادبیات آرمان شهری، آرمان شهر اساطیری، آرمان شهر فلسفی و آرمان شهر ادبی
  • جواد قربانی، رسول عباسی صفحه 306
    رویارویی دو مفهوم یا دو واژه ظاهرا متضاد مانند «شهر» و «روستا» در بیشتر موارد باعث پدید آمدن دو مفهوم «خیر» و «شر» می شود. در شعر نیز جایی که شهر و روستا در برابر هم قرار می گیرند نوعی خیر و شر پدید می آید که در بیشتر موارد شر به شهر می رسد.
    برای افرادی که از روستا به شهر و یا از شهر به روستا، به هر دلیلی، کوچ می کنند بیشتر اوقات، شهر و روستا در برابر هم قرار می گیرند و یکی از آن ها جایگاه خوب را اشغال می کند و دیگری جایگاه بد.
    برای شاعران و نویسندگان که دقیق تر و حساس تر هستند روستا، نماد پاکی و سادگی و زیبایی است؛ حتی برای شاعران شهری ده ندیده، روستا ستودنی است و مردم روستا، ساده و بی غل و غش. در عوض شهر، جایی است که همه چیز معامله می شود و نماد ریا و رنگارنگی است. حال اگر شاعر، شوریده ای باشد کوچ کرده از روستا به شهر، ستایش روستا صد چندان می شود و شهر هیچ گاه جای روستا و نهر را نمی گیرد.
    در این مقاله رویارویی شهر و روستا در آثار دو شاعر معاصر یکی عرب بدر شاکر السیاب و دیگری پارسی گوی قیصر امین پور* که هر دو از روستا به شهر کوچ کرده و از لحاظ موقعیت جغرافیایی به هم نزدیکند، برای نمونه آورده شده و بر اساس آنها و نمونه های دیگر ارائه شده، تحلیلی انجام شده است.
    کلیدواژگان: رویارویی، روستا، شهر، بدر شاکر السیاب، قیصر امین پور
  • ابوالفضل وزیرنژاد صفحه 318
    مقاله به مناسبت سال مولانا تهیه شده، بهتر آن دیده شد که با توجه به ارزش کلام و سخن مولوی و اشراف او بر قرآن و حدیث و سیره رسول مکرم اسلام، جلوه های زندگی رسول خدا (ص) در ابعاد مختلف از زبان و اندیشه مولوی برجسته گردد و به منظر نظر دانشجویان و شیفتگان آن دو بزرگ برسد، امید است در این آشفته بازار جهان پر آشوب راهی به جایی ببرد و کلام مولوی که از مکارم اخلاق پیامبر عظیم الشان (ص) ابر بارور را ماند، مایه بهره وری و گشایش گردد. ان شاءالله.
    کلیدواژگان: قرآن - تواضع، حلیمه بلال
  • حسین حسن پور آلاشتی صفحه 338
    مهدی اخوان ثالث، یکی از برجسته ترین شاعران معاصر و وفادارترین شاعر به سنت شعر نیمایی است. تسلط او به ادبیات کلاسیک و نیز علاقه اش به فرهنگ ایران پیش از اسلام از یک سو به شعرش استواری، قدمت و کهنگی بخشیده و میل به نوجویی و هشیاری نسبت به حوادث جاری از دیگرسو، موجب طرفگی و نوآوری شعرش شده و رنگ امروزی بدان داده است. هرچند چنین می نماید که شعر اخوان در نیمه راه از نفس افتاده و اوج خلاقیت شاعری اش در «ازاین اوستا»به کمال و پایان رسیده است، اما به جهت توان بی نظیرش در تلفیق سنت و نو، مکانت رشک برانگیز و دست نیافتنی در شعر معاصر دارد که مطالعه همواره و همه جانبه شعر او را ضروری می سازد. در این مقاله تلاش شده است مجموعه اشعارش، باردیگر، یک به یک از نظر فرم و محتوا در بستر تحول تاریخی آن مورد بررسی قرار گیرد.
    کلیدواژگان: اخوان، آثار، فرم، سبک، محتوا
|
  • M. Fazeli Page 7
    The phenomenon of exile and homesickness is a problem of life, which may occur at any time and in any place. Thus, it was natural for Arabs to have experienced it before Islam. A group of people may inevitably leave their land, give in to exile, take refuge in mountains and deserts, and live with wild animals.To survive, to achieve their human values and to take their suppressed rights back, expatriates may think of some attacks and aggressions and may even wage them. At their leisure, they may speak of their bitter and sweet adventures in their songs in order to alleviate their pains, songs which are considered to be the dawn of Arab poetry in exile. This article studies these songs from different aspects.
  • T. Vahidian Kamyar Page 20
    English language has many words and since science deals with taxonomies, scientists and grammarians have classified words in different ways, unrelated to the senence, but a taxonomy of words, unrelated to the sentence and syntax, is wrong. This article classifies Persian words on the basis of syntax.
  • J. Mehraban Page 30
    Although Daqiqi was not the first to have embarked on epic poetic collections, he was ahead of Ferdowsi in time. His unfinished collection of Garshaspnameh, which was immortalized by Ferdowsi in his Shahnameh, was critiqued by ferdowsi and other past and present critics. All these critics unanimously believe that Ferdowsi has excelled all others including Daqiqi. This article studies the reasons why Ferdowsi was better and more successful from different perspectives.
  • A. Eshqi S. Page 73
    The assessment of literary works has various advantages, two types of which are studied here. The first result of the analysis of literary works is to achieve social-historical perceptions. For instance, the assessment of the situation of women in Iranian and European works has revealed less effective roles for women in Iranian history and works. In European works, women play a more impressive role and have idealistic acts, but in Iranian works, women play a less important role and idealism is revealed in men's deeds.Another global advantage of assessing literary works is to get familiar with story-telling styles in Iranian and non-Iranian works. Some instances of the similarity between the surrealistic style and ancient Iranian works are mentioned. In addition to the general styles, like surrealism, stream of consciousness and magic realism, there are some similarities in story-telling elements observed in ancient Iranian works. Some of such similarities are studied in the final section.
  • M. A. Khaledian Page 90
    When we enter the realm of Iranian thought and Persian poetry and study the thought processes of unique geniuses of mysticism, we find out that brilliant literary geniuses have had dual characters. Hafez suffered from this mental phenomenon more than others. What is specific to Hafez and makes him distinct from others is his dual personality, i.e. heavenly and worldly. He has managed to combine these two opposites. He himself was aware of this duality.
  • M. Alavi Moghaddam Page 110
    One of the most suitable poetic instances of interpretive studies and hermeneutic analyses is Hafez's poetry. To understand the free-spirited language and ideas of this intellectual and eloquent poet, it is necessary to distinguish the surface and deep layers of his poetry in an allusive language framework, and to engage in a multiple semantic interpretation. Semantic multiplicity is a vivid feature of his interpretable mystic poetry. This semantic multiplicity makes it necessary to hermeneutically analyse his poetry, because in the light of hermeneutic interpretation this semantic multiplicity and coherence is elicited and revealed.If we admit that the poetry of Hafez is unique and his mysterious language is highly interpretable, it becomes clear why his poetry must be interpreted and read in two distinct ways.
  • S. R. Najafi Page 124
    The sentence is the key aspect of communication in every language. The study of sentences and pseudo-sentences in Arabic is vitally important. This topic has been sporadically studied by different grammarians, but a complete study of all kinds of sentences has rarely been done.This article, in addition to presenting precise definitions of the suitable intended terms with a new approach to sentences and pseudo-sentences, focuses on the classification of sentences in Arabic and especially in the Koran. It goes without saying that these new definitions and classifications are wholly or basically based on what previous scholars and grammarians have written in different books. They are presented here in a new way along with new achievements.
  • A. S. Rakhshandeh, S. M. R. Ebnerasoul Page 145
    With a research on the common Persian prose and verse instances found in thirty-two books on rhetorics, this article has:1. demonstrated that most of Persian instances found in these books are similar and only a few are innovative.2. proved that recent writers and poets have been more innovative, although even one innovative instance cannot be found in some contemporary works.3. presented the statistical results of the research in a table (including innovation, reviews and the frequency of the instances).
  • H. Nassiri J. Page 200
    An artistic characteristic of Hafez has been his eloquence and his good companionship. Some of his marvellous and artistic poems are clear evidence of his attention to this art and skill.If we believe that the meaning of the title "Hafez" and the etymology of this title were partly due to his sweet tongue and pleasant voice, a manifestation of his poetic style and position, which is influenced by his art of good companionship, becomes clearer.This article, taking into account the place of his eloquence and sweet voice, tries to focus on an artistic and innovative manifestation of his poetry.
  • Gh. M. Taheri M., M. Rafatnia Page 213
    Ismailis always lived secret lives. Because of various reasons, like living in different areas and eras, they have had plenty of terms, which are sometimes different from those used in other places and by other coreligionists. This article studies Ismaili terms in Nasser Khosrow's book of poems as well as prose works. In addition to the words pertaining to "the ranks of invitation," which are accepted or known in most branches of this sect, the terms which may not be agreed by all but have frequently occurred in Nasser Khosrow's prose and verse works are studies here.
  • R. Afkhami A. Page 244
    Death is an important topic in most literary works. Topics, such as bravery and courage, beauty, enjoyment, annihilation, immortality, undeniable fact, endless power, the freedom of soul, etc., reveal different aspects of death according to poets. It can be said that man's attitude toward death has effected such concepts in literature. Thus, such topics are timeless and instances for them can be found in all times. Choosing Zahir as a pre-Islamic Arab poet of wisdom and comparing his poems with those by poets centuries after him (contemporary poets) shows the continuation of this attitude.
  • N. Qadamgahi Page 265
    Manoochehri Damghani, the young-natured, young-voiced fifth century (A.H.) poet, is a brilliant star in the sky of Persian literature. His high feelings and thoughts about the youthful and colourful nature as well as his taste and talent and his artistic knowledge have made him unique among his contemporaries. His choice of animated and dynamic expressions as well as his micro-approach to nature and life has made his poems animated, dynamic, and lively. His delicate nature and knowledge, his harmonic combination of form and meaning, and his adornment of words with the colours of nature and poetic beauties fill the heart with love and empties it of sorrows. Like a lover, he flows love into all aspects of nature: the sun, the moon, flowers, birds, fruits, etc. Not only the harmony he creates in all elements of nature implies unity in the pluralized world, but also such features have given his poems such a depth that sincerity and honesty are manifest in the attractive and beautiful poems of this nature-loving, sweet-tongued poet.
  • F. Qaemi Page 287
    Various and different instances of utopian literature, a literary form in the world literature, can be found in Persian culture and language.This article has, for the first time, tried to present a topic classification of this literary genre. Such works have been divided into three categories: mythical utopia, philosophical utopia, and literary utopia. Then, for each category, instances from Persian classic literature are presented and studied.
  • R. Abbassi, J. Qorbani Page 306
    The confrontation of two apparently opposite concepts or words, like the city and the village, mostly lead to the appearance of the two concepts of "good" and "evil." When the two come face to face in poems, a kind of good-evil contrast is effected and in most cases, the city is considered to be the evil.For those who migrate from the village to the city or vice versa, the two stand in opposition to each other: one taking the position of the good, the other the position of the evil. For poets and writers, who are more sensitive, the village is the symbol of innocence, simplicity and beauty. Even for some never-been-to-a-village city poets, the village is adorable and the villagers are simple and honest. Instead, a city, where everything is traded, is a symbol of hypocrisy. Now, if the poet has migrated from a village to a city, the city can never replace the village for him.This article deals with this confrontation in the works of two contemporary poets: Badr Shaker al-Siyab, an Arab poet, and Qeisar Aminpour, a Persian poet. Both of them migrated from the village to the city and are geographically very similar.
  • A. Vazirnejad Page 318
    To mark the year of Mowlana, this article focuses on the manifestations of the Prophet's life from different aspects in Mowlavi's language and ideas, especially on account of the fact that Mowlavi was a master at the Koran and the Prophet's traditions. It is hoped that it can help students and the followers of these two great men to be safe from the problems of this chaotic world and to benefit from Mowlavi's words, which are like laden clouds due to the effects received from the Prophet's elevated ethics.
  • H. Hassanpour Page 338
    Mehdi Akhavan Saless is a notable contemporary poet and the most faithful poet to Nima's poetic tradition. On the one hand, his command of Persian literature and his interest in the pre-Islamic Iranian culture has given his poems a kind of firmness and oldness. On the other hand, his awareness of current events has made his poetry innovative and modern. Although his poetry seems to have stopped half-way and "From This Avesta" seems to be the height and end of his poetic creativity, he has an unachievable and envy-inspiring position in contemporary poetry due to his unique ability in combining tradition and modernity. This article tries to study the form and content of his poems one by one from a historical and developmental view.