فهرست مطالب

مجله زبان و ادبیات فارسی
سال ششم شماره 3 (پاییز 1388)

  • تاریخ انتشار: 1388/09/09
  • تعداد عناوین: 9
|
  • محمد فاضلی صفحه 7
    سخن که از جلوه های فصل ممیز انسان از سایر جانداران است وخوانید «بیان»- بزرگترین فضیلتی که خداوند آن را به بشر ارزانی بخشیده- در دایره فصاحت و بلاغت از چنان شعاعی برخوردار می باشد که از صفر تا بی نهایت امتداد می یابد. تردیدی نیست که این صعود و نزول مولود نحوه چینش و گزینش و سازش و پوشش واحدها و اجزای بافت هنری کلام به حساب آید.زیرا مهره ها در نظم سخن حالتهای نامحدود را تجربه می کنند و چهره های متفاوت را در القای بار امانت به خود می گیرند.
    مقاله حاضر بر آن است تا گوشه هایی تامل برانگیز و مشخص در ارتباط با چگونگی چینش و گزینش و سنجش گوشه نشین ترین اعضای جمله یعنی «حروف معانی»آن هم «حروف جر»- که آن را نگین می خوانیم-در محدوده کوچکش چون: «علی» «فی» و «ل» از قرآن مجید مورد بحث قرار دهد. آنها را در ارتباط با ساختارهای مربوطه نبض شناسی کند، جلوه گری، الهام بخشی، پویایی و تاثیرگذاریشان را به وقت «ذکر» و «حذف» بنمایاند.
    کلیدواژگان: حروف جر، نگین، مهره ها، چینش، گزینش و سنجش
  • تقی وحیدیان کامیار صفحه 22
    فعل مرکب بحث انگیزترین موضوع در دستور زبان فارسی است و دستوریان درباره آن بحثهای بسیار کرده و نظرات متفاوت و حتی متضادی داده اند و اکثر در تشخیص فعل مرکب دچار سردرگمی شده اند و بسیاری از آنچه فعل مرکب یا مصدر مرکب مثال آورده اند فعل مرکب نیست؛ مثل: سوگند خوردن که سوگند مفعول است؛ باز هم همان سوگند را خورد. یا مسند است مانند ترش شدن به معنی ترشیدن که ترش مسند است.
    کلیدواژگان: فعل مرکب، فعل ساده، مفعول، مسند
  • احمد کریمی، آلیس سعیدی صفحه 28
    یکی از جنبه های زیبای غزلیات عرفی تصویر است. بنابراین دراین مقاله کوشش شده عناصر تصویری غزلیات عرفی آشکار شود؛ از این جهت عناصری چون تشبیه، کنایه، مجاز، پارادوکس و حسامیزی مورد تحلیل قرار گرفته است. در حوزه تشبی هات بیشتر از تشبی هات فشرده و یا بلیغ اضافی بهره گرفته و این نوع تصاویر بیشتر از نوع انتزاعی و عقلی و حسی است؛ تشبی هات عرفی از نظر ساختار در غزلیات از تنوع برخوردار می باشد. موضوع مشبه اغلب خود شاعر، معشوق و مفاهیم انتزاعی می باشد و از طرفی موضوع مشبه به، اغلب عناصر غیرانتزاعی چون طبیعت و اشیا می باشد. از انواع استعاره، نوع کنایی و تشخیص، بیشترین بسامد را دارا بوده و نیز از خلاقیت برخوردار می باشد. عناصر سازنده خیال او به لحاظ مستعارمنه بیشتر طبیعت و اشیاء و به لحاظ مستعارله، معشوق و شاعر می باشد. در غزل او عنصر غالب در ساختار تشخیص مفاهیم تجریدی و انتزاعی می باشد. استعاره فعلی نیز از دیگر ویژگی های تصویری اوست که به صورت ردیف و یا در داخل ابیات نمود دارد. پارادوکس به صورت بیانی یا اسنادی آمده است، که نسبت به عناصر پیشین کمتر به کار رفته و حسامیزی نیز به صورت محدود، با نسبت دادن دو حس ظاهری به یکدیگر و یا نسبت دادن یک حس ظاهری به یک امر ذهنی صورت گرفته است.
    کلیدواژگان: تصویر، تشبیه، استعاره، مجاز و کنایه، پارادوکس، حسامیزی
  • احمد شوقی نوبر صفحه 53
    ذهن حافظ غالبا در ابداع صور خیال، ترکیب گر است؛ یعنی صور خیال برگرفته از طبیعت را با نام و نشان، و رنگ و بویی که دارند در زمینه متنی مناسب کنار هم می نشاند و تابلوهای خیال انگیز «به تحریر کارگاه خیال» پدید می آورد که همه مناظر را در آن باید یک جا تامل کرد و گرنه در نگرش انتزاعی، نازک خیالی های خواجه در ایجاد تناسبات میان آن پرده های خیال، از نظر به دور می ماند. از آن جا که حافظ پژوهان تا آن جا که ما می دانیم هر یک از صور خیال را بطور انتزاعی مورد بررسی قرار داده و از ظرایف و دقایق ترکیبی آن به تسامح گذشته اند؛ در این مقاله سعی شده که تودرتویی صور خیال در شعر حافظ، در ابیاتی چند با نگرش ترکیبی مورد بررسی قرار گیرد.
    کلیدواژگان: صور خیال، استعاره، کنایه، تشبیه، ایهام، تناسب، پارادوکس
  • نسرین قدمگاهی صفحه 67
    تفسیر قرآن مبتنی بر کلام پیامبر است و نخستین مفسر قرآن که همه مفسران به کلام مبارکش استناد جسته اند، رسول خداست(ص).
    (ناصری، دانش پژوه، 1369، ده)در این راستا ابوالفتوح رازی مفسر برزگ شیعی مذهب قرن ششم برجسته ترین اثر خود را، تفسیر گران سنگ و ارجمند قرآن، در صفحاتی به فراخنای حیات جاودان بشری نگاشته است؛ صرف نظر از تفسیر قرآن، این مجموعه مشحون از کلمات و تعبیرات اصیل پارسی است؛ هم چنین متن، سرشار از ذوقی حکیمانه و ادیبانه است.
    در این کوتاه سخن، هدف آشنایی با تفسیر چند سویه این مفسر هنرمند- و معرفی فرهنگی ارزشمند بر اساس این تفسیر شگرف است، از طریق این فرهنگ سه جلدی- دو جلد عربی به فارسی، یک جلد فارسی به عربی- به ارزش کار مولف و ظرافت او در فن تفسیر ادب، زبان شناسی، وجه تسمیه و پیشینه برخی الفاظ و... آشنا می شویم.
    کلیدواژگان: تفسیر ابوالفتوح رازی، فرهنگ نویسی، فرهنگ لغات و، ، ، براساس تفسیر ابوالفتوح رازی
  • حسن نصیری جامی صفحه 90
    نثر شیخ جام را می توان از ارزنده ترین و زیباترین نمونه های نثر دوره سلجوقی به شمار آورد. نثری گرانبار و ارجمند و مشحون از ویژگی ها و اشارت های کلی این دوره اعم از توجه به تمثیل و استشهاد به آیات و اخبار و تقلید از نثر عربی. اما نثر شیخ جام امتیازات دیگری نیز دارد که توجه به لغات سره و ترکیبات خاص پارسی از جمله مهم ترین آنهاست. لغات و اصطلاحاتی نادر و اصیل که بیانگر توجه خاص و عمیق شیخ به زبان و باورهای عصر و دوره خویش است.
    بدون شک این نمونه های مغتنم می تواند نشانه ای از گرانباری و دیرپایی بسیاری از مفاهیم و اصطلاحات امروز ما نیز به شمار آید. در این نوشته به چند واژه و اصطلاح جالب توجه در زبان شیخ پرداخته شده است.
    کلیدواژگان: بردادن، پی خست، تلخ، جحود کردن، داهول
  • داوود مدنی، محمود خسروی شکیب صفحه 101
    تجلی شعرکودک، همچون هنر شعر حوزه بزرگسال، در زبان و ساختار خاص آن است؛ اما تمایز شعر کودک، از شعر بزرگسال، در ضرباهنگ و موسیقی سرشار همراه با ریتم تند زبان، استفاده از دست مایه های زبانی نشاط انگیز، کنش تصویری بالا، بیرونی بودن زبان، استفاده از مکان و محیط بیرونی در شخصیت پردازی مطلق، یک پارچگی و عدم فاصله گذاری و حذف در خط روایی شعر، تک آوایی بودن زبان شعری در محور عمودی، کوتاهی و مقطوع بودن زبان در محور افقی، ترجیح زبان بر پیام، از نشانه های مربوط به حوزه تفکیک شده شعر کودک است. غنای موسیقیایی شعر کودک بسیار پیچیده و دشوارتر از کاربرد صحیح دیگر عناصر زبانی است؛ چراکه استخدام درست و آگاهانه عناصر موسیقیایی در شعرکودک نیازمند دقت، حوصله و از همه مهمتر تسلط و درک درست از زبان کودکانه می باشد. این مقاله در خدمت تشریح و بازکردن مهمترین نشانه (ویژگی) های زبانی شعر کودک قرار گرفته است.
    کلیدواژگان: نشانه شناسی، شعر کودک، عناصر زبان، موسیقی زبان، کنش تصویری
  • محمد شفیعی صفحه 115
    گرایش های دینی در مثنوی چندان گسترده نیست که بتوان مولوی را به مثابه دانشمندی دینی فرض کرد که در مثنوی خود به شرح و تفسیر آیات و روایات پراخته است، اما گسترده معلومات مولوی شامل مسایل فقهی هم می شود.
    یکی از مباحثی که مورد توجه ایشان واقع شده؛ بحث نماز است. ضرورت عبادت و نماز و مقدمات و شرایط قبولی و کمال و ارکان و واجبات و برخی اسرار نماز و نماز جماعت و نماز جمعه و برخی احکام دیگر فقهی نماز، که مبتنی بر شریعت می باشد، در این مقاله از دیدگاه مولانا مورد بررسی، و استنادات قرآنی و روایی آن ها مورد اشاره واقع شده است.
    کلیدواژگان: قرآن، نماز، پیامبر(ص)، اذان، ارکان نماز
  • ماه نظری صفحه 138
    ابن فارض از یکسو قدرت و استعداد شاعری را به کمال داراست و از سوی دیگر احساس و ادراک دینی وعرفانی او، در غایت علو وکمال است. وجود این دو امتیاز برجسته موجب شده است که او لوای شعر روزگار خود را در دوره فترت ادبی بعد ازجنگ های صلیبی بر دوش گیرد و بر فراز قله صوفیانه عرب بایستد که دو قصیده تائیه کبری و خمریه او،گلستان عشق الهی را بارور ساخته،گرچه حب ابن فارض، نمودار عاطفه نفسانی ذاتی است ولی در ضمن شامل بسیاری از معانی لطیف صوفیانه ای است که، به رنگ فلسفی آراسته شده.
    ابن فارض مانند ابن عربی، جلال الدین رومی، عطار و...تنظیم کننده بی همتای موسیقی افلاک و بیان کننده اسرار الهی است، برای اتصال به منشا هستی مطلق، طریق عرفان اسلامی را که جنبه پویا و مثبت دارد، برگزیده و مراحل سیر و سلوک را طی نموده و به سبب طاعت و عبادت آشکار و پنهان، قلبی و روحی و جسمی، مجذوب حق شده و با کشف و شهود و اشراق، به حقایق دست یافته، به همین دلیل «وحدت و معرفت، اصل خلقت، جوهر شرایع و ادیان» مذهب اوست. در این مقاله جهان بینی و راه و رسم و طریقت وی با عارفان و صوفیان روشن بین زبان و ادب فارسی که تحت تاثیر علوم و معارف اسلامی و قرآن و احادیث، شاهکارهای ادبی و عرفانی خلق نموده اند، مورد مقایسه وتطبیق قرار گرفته است.
    کلیدواژگان: ابن فارض، عرفا، می، عشق، تجلی، جمع
|
  • M. Fazeli Page 7
    Speech is what distinguishes humans from other living things. It is the general privilege that God has granted human beings. It is so vast and extensive that there can be no end to it. Undoubtedly this rise and fall of expression can be considered to be the result of the way units and components of the artistic context of speech are selected, arranged, adapted and covered, since in organizing speech, pieces can take indefinite and various positions to convey this message. The present article tries to study some specific thought-provoking features of the less noticed sentence elements, prepositions such asعلی فی لِ in the Koran, in respect with their selection and arrangement. They are going to be analyzed in relation to their relevant structures in order to show their inspiring, dynamic, effective and impressive nature.
  • T. Vahidian Kamyar Page 22
    The compound verb is a very controversial issue in Persian grammar. Grammarians have extensively discussed this topic and have presented different, and sometimes contradictory, opinions. Most of them have been confused in recognizing a compound verb. Many examples considered to be compound verbs are not in fact compound verbs. For example, سوگند (oath) in سوگند خوردن (to take an oath) is an object, as in باز هم همان سوگند را خورد. ترش (sour) in ترش شدن (to become sour) is a subjective complement.
  • A. Karimi , A. Saeedi Ba Page 28
    One of the beautiful aspects of Orfi's sonnets is their images. Thus, this paper tries to reveal the imagery elements of Orfi’s sonnets. Therefore, such elements like simile, irony, figure, metaphor, paradox, and synesthesia have been analyzed. In the realm of similes, Orfi has more often used concise simile and eloquence. Such images are abstract, intellectual and tangible. Orfi’s similes are various in structure. The subject of the likened is often the poet, the beloved and abstract concepts, and the subject of that to which a thing is likened is often non-abstract elements, like nature and objects. Of different kinds of metaphor, irony and personification arrays are more frequent and also creative. The componential elements of his imagination from the viewpoint of the thing metaphored mostly include nature and objects and from the viewpoint of that to which a thing is metaphored the beloved and the poet.In his sonnets, he himself is the predominant element in making abstract concepts distinct.Verbal metaphor is another feature of his imagery that is manifest in lines or verses. Paradox appears in the form of explanation or predication which is used less in comparison with previous elements; synesthesia limitedly appears in connecting two apparent senses with each other or an apparent sense with a mental task.
  • A. Showqi Nowbar Page 53
    Hafez's mind is often integrative in the innovation of imagination forms. That is, he sets together the imagination forms of nature with their own properties in an appropriate context and creates such imaginary pictures that you should contemplate on the whole scenery simultaneously.Otherwise, in an abstract view, Hafez's delicate imagination in creating proportions among those imaginary pictures may be neglected.Since, as far as we know, Hafezologists have examined each of the imagination forms in an abstract way and overlooked its details and delicacies, this study attempts to investigate the layers of imagination forms in some images of Hafez's poems from an integrative point of view.
  • N. Qadamgahi B.A Page 67
    The exegesis of the Koran is based on the Prophet's words. The Prophet is in fact the first exegesist of the Koran, whose speech has been referred to by all exegesists.Abu al-Fath Razil, the great six-century Shiite exegesist, has written his invaluable and elevated exegesis for all human life. Apart from being an exegesis of the Koran, this collection is replete with original Persian words and expressions with a philosophical and literary taste.This article aims to present this multi-faceted exegesis and to introduce a valuable dictionary based on it. The reader is made familiar with the value of this work and the author's literary interpretation skills, linguistics, etymology of some words through this three-volume dictionary.
  • D. Madani Page 101
    Like adult poetry, the main characteristic of child poetry is in its special language and structure. What distinguishes child poetry from adult poetry is the abundant rhythm and music along with a fast linguistic rhythm, the use of happy language, high pictorial function, the use of external environment in personification, integration, lack of space and omission in the narrative line of the poem, the monophthong nature of the poetic language at a paradigmatic level, the shortness of language at a syntagmatic level, and the priority of language over message.The musical richness of child poetry is much more complex and difficult than the correct use of other linguistic elements, because the correct and informed employment of musical elements in child poetry requires attention, patience, and more importantly a good command and right comprehension of childish language. This article tries to analyze and clarify the most important linguistic features of child poetry.
  • M. Shafiee Page 115
    Religious tendencies in Mathnavi are not so vast as to consider Mowlavi a religious scholar who has interpreted and explicated traditions and verses in his Mathnavi, but the expanse of Mowlavi's knowledge covers religious jurisprudential affairs as well.One of the subjects he has noticed is the necessity of worshipping and praying, the preparations and conditions of acceptance and perfection, religious precepts and pillars, some secrets of praying, Friday prayers and collective prayers, and some other jurisprudential commandments related to prayer. The above mentioned factors are studied in this paper, based on Mowlana’s ideas, and traditional and Koranic documents are taken into account.
  • M. Nazari Page 138
    Ibn Farez is perfectly talented and powerful; furthermore, religious and mystical feeling and understanding is at its highest elevation and excellence in him. The existence of these two prominent privileges has caused him to carry the banner of the poetry of his time in the period of literary regression after the crusades and stand at the peak of Arab mysticism. His two odes -- Taeeyeh Kobra and Khamriyeh -- have caused the rose garden of the Divine Love to blossom. Although his love is an example of mundane affection, it also includes many witty mystical points embellished with the colour of philosophy.Ibn Farez, like Ibn Arabi, Jalal al-Din Rum, Attar and others, is the composer of the unique heavenly music and reveals the divine secrets. He chose Islamic mysticism, having dynamic and positive aspects, to join the origin of Absolute Being and went through different stages of mystical path. He was fascinated to God on account of his public and private prayers and spiritual, physical and heartfelt obedience to God. He reached the Truth through intuition, epiphany, and illumination; therefore, unity and knowledge, principle of creation, substance of religions and sects constitute his religion. This article compares and contrasts his worldview, tradition and treatment of enlightened mystics and Sufis, who have created literary and mystic masterpieces under the influence of Islamic sciences, the Koran and traditions.