فهرست مطالب

مجله زبان و ادبیات فارسی
سال یکم شماره 2 (پاییز 1383)

  • تاریخ انتشار: 1383/10/11
  • تعداد عناوین: 11
|
  • سید محمد علوی مقدم صفحه 9
    در این مقاله مولف به مقایسه شعر شاعر متعهد با شعر شاعران غیر متعهد می پردازد و دیدگاه های دانشمندان و منتقدین را نسبت به شعر متعهد و شاعر مسوول ذکر می کند. شاعر متعهد پیوسته پیام عالم آفرینش را به یاد انسان می آورد که: جهان را نه بر بیهده کرده اند ترا نز پی بازی آورده انددر حالی که شعر غیر مسوولانه ی شاعران زر دوست عرش را به لرزه در می آورد: می بلرزد عرش از مدح شقی بدگمان گردد زمدحش متقیپس از دیدگاه اخلاقیون هنر محض پسندیده نیست، بل هنری پسندیده است که در خدمت مردم و اجتماع باشد.
  • محمد فاضلی صفحه 17
    «زمخشری» (538 هجری) ابرمرد تفسیرو حدیث و نحو وبلاغت در جوار خانه خدا تفسیری به نام «کشاف» تالیف کرد که به گفته ی خودش «در بین تفسیرهای بی شمار بی نظیر است». این اثر گران سنگ که به نویسنده اش جاویدانگی با عزت بخشید و هنوز در لطایف و اسرار قرآن حرف اول را می زند؛ نگارنده را بر آن داشت تا مقاله ی حاضر را به گوشه هایی از نکته ها و راز و رمزهای قرآن در «کشاف» به ترتیب زیر اختصاص دهد: 1) در ارتباط با حضور یا غیبت «واو» عطف در جمله های مشابه.
    2) در ارتباط با همنوایی و دمسازی لفظ و معنی.
    3) در ارتباط با لطایف تکرار.
    4) در ارتباط با فراهنجاری همنشینی و همخوانی کلمات.
    5) در ارتباط با گزینش یکی از دو عضو خانواده ی لغت که در ظاهر از اولویت کمتری برخوردار است.
    کلیدواژگان: واو عطف، لفظ و معنی، تکرار، همنشینی و گزینش
  • تقی وحیدیان کامیار صفحه 26
    هدف از طرح موضوع این مقاله این است که آیا رودکی تمام کلیله و دمنه را به نظم کشیده است؟ دلایلی که بر رد این مطلب ارائه شده به قرار ذیل است: 1 استناد به این بیت فردوسی: نبیند کسی نامه پارسی نوشته به ابیات صد بار سی2 ابیات موجود منحصر به 5 باب اول کلیله است که خود نشانی از منظوم نشدن باب های دیگر کلیله و دمنه است.
    3 توجه به سکه های دوره سامانی و ارزش آنها که به نظر می رسد این صله و انعام، پاداشی برای نظم تمام کلیله و دمنه نمی تواند باشد.
    کلیدواژگان: کلیله و دمنه، باب های کلیله و دمنه، ابیات منظوم موجود، شاهنامه
  • محمود مهدوی دامغانی صفحه 41
    در این مقاله مولف با تیزبینی، نگاهی منتقدانه نسبت به حکایتی منقول از باب دوم بوستان دارد طرح رفتاری ناملایم از سوی سپاه اسلام به امیران و از آن جمله دختر حاتم طایی، مولف را بر آن داشته که در صحت ماخذ این قول تردید کند تا آنجا که با بررسی و جستجو و سپس با دست یابی به مآخذ دست اول حقیقت مطلب را بر خوانندگان آشکار ساخته است و اینک مقاله:...
    کلیدواژگان: دختر حاتم طایی، داستان بوستان، قتل عام قبیله ی طی، بخشندگی حاتم
  • نعمت الله تقوی صفحه 48
    واژگان اندیشه مند و اندیشمند در متون کهن ادبی به دو معنی عمده به کار رفته اند برخی به کار بردن این واژگان را به معنی اندیشه ور و صاحب نظر درست ندانسته اند. این پژوهش با استناد به متون ادبی کهن موارد به کارگیری این واژه ها را مشخص نموده است و این نکته را در معرض داوری قرار داده است که کدام یک از این معانی جنبه حقیقی دارد و کدام معنی مجازی و سرانجام بدین نتیجه رسیده است که معنی نگران و دل مشغول برای این واژگان مربوط به ادب کهن است و در ادب معاصر این معنی جایگاهی ندارد و معنی حقیقی اولیه این واژه که صاحب نظر و مدقق می باشد امروز پذیرفتنی است.
    کلیدواژگان: نظم و نثر کهن، دگرگونی های معنایی واژگان در گذر زمان، نگران، دل مشغول، مضطرب، متفکر، فکور و تامل
  • حسن بساک صفحه 56
    لفظ و معنا در کلام را به جسم و جان و ظرف و مظروف مانند کرده اند، پیداست در این تشبیه، معنا از اهمیت بسیار بیشتری برخوردار است چنان که مولوی مستمع را به مظروف معنا راهنمایی می کند و از توجه به ظرف لفظ برحذر می دارد ولی برخی از بزرگان ادب فارسی بر این باورند که لفظ و معنا را پیوستگی و تناسبی جدایی ناپذیر است ضمن آن که سخنوران توانا با استفاده از امکانات گسترده و نامحدود زبان یک معنا را گاه به صورت های گوناگون و الفاظ متنوع بیان کرده اند. این نوشتار بر آن است با تامل در لطایف و ظرایف اندیشه های بزرگان ادب فارسی، پیوستگی لفظ و معنا را بپژوهد و بیان کند.
    کلیدواژگان: لفظ و معنا، سخن و محتوا، اشتراک لفظ، ژرفای معنا، تناسب لفظ و معنا، ادب فارسی
  • بتول فخراسلام صفحه 69
    «نامور نامه ی شهریار» در نگاه نخست، آیین شهریاری و جهان داری شاهان گذشته های دور ایران است. راهکارهای سیاسی آنان همراه با رهنمونی های آیینی و هماهنگی شاه و مردم که در نماد رستم نمایان می گردد انگیزه ای نیرومند برای پژوهش در زمینه ی سیاسی شاهنامه است. همچنین «بوستان» سعدی که سراسر حکمت عملی و شبکه ای از روابط ساده و پیچیده ی انسان هاست، با «عدل و رای و تدبیر» آغاز می شود تا چگونگی نظم دادن به ملکی پریشان را به میانجی گری فرمانروایی باسیاست و داد نشان دهد. در این مقاله به مولفه های فکری و سیاسی این دو شاهکار ادب فارسی در سنجشی تطبیقی پرداخته شده است.
    کلیدواژگان: شهریار، شاهنامه، بوستان، خداپرستی، دین داری، نیکوکاری، مردم نوازی، خرد
  • نسرین قدمگاهی صفحه 86
    باز از تیره ی پرندگان شکاری است، فرهنگ خاص ریاضت و تعلیم وی، سپس همدمی او با پادشاهان و خلق و خوی مهترانه ی وی، سبب تمایز او از سایر پرندگان شده است، تا آنجا که در عرفان هم با نگرشی به ویژگی های این پرنده، از آن به عنوان رمزی برای بیان مفاهیم ذهنی اهل دل استفاده شده است، در این مقاله به بازنگری متون و فرهنگ های کهن و معاصر و همچنین به ذکر چگونگی تعلیم و تربیت این پرنده در گذشته، پرداخته شده، سپس اشاره ای به تجلی گوناگون آن در ادب پارسی و در متون عرفانی شده است.
    کلیدواژگان: وز، پرنده ی شکاری، باز خشین، باز سپید، شاهباز، زاغ و بوم، بازیار، طبل باز، جلاجل، کریز، قوشبیگی، بزدره
  • مهدی ستودیان صفحه 108
    مخزن الاسرار از میان آثار نظامی بیش از دیگران مورد تقلید قرار گرفته است. در میان این مثنوی های تقلیدی، نقش بدیع غزالی مشهدی شاعر قرن دهم هجری، از جایگاه خاصی بهره مند است.
    غزالی مشهدی اگر چه شاعر گمنامی است، اما شعرش از چنان پایگاهی برخوردار است که در بسیاری جهات پهلو به مخزن الاسرار نظامی می زند در این مقاله سعی شده است، ضمن معرفی کامل مثنوی نقش بدیع از جهت ساختار و محتوا با مخزن الاسرار نظامی نیز مقایسه شود.
    کلیدواژگان: شعر فارسی، نظامی، غزالی مشهدی، مخزن الاسرار، نقش بدیع
  • دکترعباس خیرآبادی صفحه 120
    مهم ترین آثار منثور صوفیان در فاصله قرنهای پنجم تا هفتم هجری نوشته شده که از آن میان کتاب های کشف المحجوب هجویری و شرح تعرف مستملی بخاری از اهمیت ویژه ای برخوردار است. حجم زیاد کتاب اخیر سبب شده که خلاصه ای ازاین اثر در قرن هفتم پدید آید که خود دارای ارزشهای فراوان است. در این نوشتار، نویسنده بین خلاصه ی شرح تعرف و کتاب کشف المحجوب هجویری مقایسه ای نقدگونه کرده و تفاوتها و شباهتهای این دو تالیف صوفیه را برشمرده است.
    کلیدواژگان: هجویری، کشف المحجوب، خلاصه ی شرح تعرف، مستملی بخاری
  • حمیدرضا سلیمانیان صفحه 132
    دانای یمگان ناصر خسرو قبادیانی از جمله خردورزان سخن گویی است که اگر چه بندرت لحظاتی، وسوسه دلکش شعر و هنر واقعی بر او غالب می شود؛ اما روحیه ذاتی او که همانا تدبر و تعقل در ژرفای هستی است بواطن معانی را در چشم وی می آراید تا ظواهر الفاظ را.
    این نگرش وی را بر آن می دارد تا تلاش خود را در کار میناگری و گوهرتراشی به هدر ندهد و همه چیز را در وادی معنا کشد. با این حساب تشریف «شاعری» بر قامت وی کوتاه می آید و «شعر» او دیگر نه به معنای واقعی هنر، بلکه دستاورد تعقل و استدلال محسوب می شود. سطورحاضرحاصل نگرشی دیگر دراین زمینه است.
    کلیدواژگان: شعر و شاعری، لفظ و معنا، شعر ناصر خسرو، زیبایی
|
  • Seyyed M. Alavi Moghaddam Page 9
    In this article, the author compares the committed poet's poetry with the non-committed poet's and mentions the views of scholars and critics on committed poetry and the responsible poet.The committed poet always reminds man of the message of creation:The universe has not been created on vain;Youve not been brought to earth to play.But the irresponsible poems of money-loving poets shake the heaven:The heaven shakes of a vicious man's eulogyThe pious gets suspicious because of that eulogyHence, according to ethicists, pure art is not acceptable, but the art which is at the service of people and the society is admired
  • M. Fazeli Page 17
    Near the House of God, Zamakhshari (38 A.H.), a great man in interpretation, tradition, syntax, lexicon, and rhetorics, wrote an interpretation called 'Kashshaf', which, according to his own statement, 'is unprecedented among countless interpretations'. This invaluable work, which brought its author eternal reverence and is still number one on the stories and mysteries of the Quran, made the author of this article cover some parts of the subtleties and mysteries of the Quran in 'Kashshaf', like:1. On the presence or absence of the conjunction 'vav' in similar entences.2. On the concord and harmony of form and meaning.3. On the subtleties of repetition.4. On the transnormalcy of the collocation and concordance of words5. On the selection of one member of the two members a word family that apparently enjoys less priority.
  • M. Mahdavi Damghani Page 41
    In this article, the author has a sharp-sighted and critical look at a story narrated from the second chapter of Bustan. The idea, posed in this story, suggests a harsh treatment of POWs, including Hatam Taee's daughter, by the Islamic corps. This made the author doubt the accuracy of the references, so that he searched, studied, and found the original references, and he could reveal the real facts to readers.
  • N. Taqavi Page 48
    The two words Andisha-mand and Andish-mand had two basic meanings in old literary texts. Some scholars do not approve of using these two words to mean 'authority and thinker'. Based on old literary texts, this research has clarified the uses of these words and has exposed them to judgment to see which meaning is literal and which one is figurative. The result is that the meanings – anxious and worried – for these words belong to old literature and they are not used in contemporary literature. The original meanings for this word, i.e. authority and thinker, are acceptable today.
  • H. Bassak Page 56
    Form and meaning in discourse have been likened to 'body and soul' and 'container and contents'. It is clear in this analogy that meaning is more important, as Mowlavi guides the listener to the contents, meaning, and bewares him of focusing on the container, form. But some great men of Persian literature believe that there is an inseparable connection and proportion between form and meaning, while able orators have sometimes expressed the same meaning in different and various forms, using the vast and countless facilities of a language.Focusing on the delicacies and niceties of the thoughts of the great men of Persian literature, this article aims at a search of the connection between form and meaning.
  • B. Fakhr Eslam Page 69
    On the first look, Shahnama is a collection of distant Iranian king's rules of kingship and sovereignty. Their political techniques, along with ritual guidelines and the coordination between the king and the people – manifest in the symbol of Rustam – is a strong motive for research on the political aspects of Shahnama. Saadi's Bustan, which is replete with practical wisdom and includes a network of men's simple and complex relations, starts with 'justice, judgment, and acumen' in order to show how a chaotic state can be regulated through the mediation of a tactful and just ruler. This article focuses on a comparative assessment of the intellectual and political components of these two masterpieces of Persian literature.
  • N. Qadamgahi Page 86
    The falcon is a bird of prey. The special culture of training it, its being in the company of kings, and its kingly temperament make it distinct from other birds, so that mysticism also regards the characteristics of this bird and uses them as codes to express the primary mental concepts of the people of the heart (ahl-e del). This article focuses on a revision of ancient and contemporary texts and cultures, cites the way this bird was trained in the past, and indicates its different manifestations in Persian literature and mystic texts
  • M. Sotoodian Page 108
    Makhzan al-Asrar has been copied more than Nezami's all other works. Of these copied mathnavis (odes), Ghazali Mashhadi's Naqsh-e Badi' in the 10th century A.H. enjoys a special place. Although Ghazali Mashhadi is an unknown poet, his poetry has such a status that it can be on a par with Makhzan al-Asrar in many respects. In addition to a complete introduction of the mathnavi of Naqsh-e Badi' on the bais of structure and contents, this article tries to compare it with Nezami's Makhzan al-Asrar.
  • Kheir Abadi Page 120
    The most important Sufi prose works were written during a period from 5th century to 7th century A.H. Of all these works, the books Kashf al-Mahjub by Hojviri and Sharh-e Taarrof by Mostamli Bukhari enjoy special importance. The large volume of the latter caused a summary, very valuable in itself, to appear in the 7th century. In this article, the author does a critical comparison of the two works and mentions the similarities and differences of these two Sufi works.
  • H. R. Soleimanian Page 132
    This article is aimed at investigating whether Rudaki has put into poetry all 'Kelila and Demna' or not. This will be rejected and the following evidences will be provided:1. On the basis of this line by Firdowsi:Nobody will see the Persian letter Written in three thousand lines.2. Apart from the lines related to the first five chapters of 'Kelila and Demna', no trace of the verse existing in other chapters of Shahnama can be found.3. A look at Samanid coins and their value indicates that this recompense cannot be a reward for the rendering of all 'Kelila and Demna' in verse.