فهرست مطالب

مجله زبان و ادبیات فارسی
سال هشتم شماره 2 (تابستان 1390)

  • تاریخ انتشار: 1390/09/01
  • تعداد عناوین: 11
|
  • محمد فاضلی صفحات 9-22
    گفتاری که در پیش رو قرار دارد به رابطه ی «نقدومتون»می پردازد، تاثیرگذاری آن ها را بر یکدیگر یادآور می شود. بر اهمیت نقش متون در این را ستا پای می فشارد، تسامح و تساهل در بهره گیری از آن در زمینه های فنونی که از مائده ادبا توشه می گیرند زیان بار به حساب می آورد.
    ارتباط نقد و متون را دیرینه و ناگسستنی می داند، هم کاری آن ها را با هم مبارک می شمارد. و در این ارتباط سه نمونه را متذکر می شود:1- نصوص وابداع نظر.
    2- نصوص ونسخه بدلها.
    3- نقد و تعمیق متن.
    کلیدواژگان: نقد، تعمیق، متن، نصوص، مجاورت، سیاق
  • رضا اشرف زاده، مژگان حاجت پوربیرگانی صفحات 23-43
    عطار درآثار ارزشمند خویش به مساله توحید می پردازد وآن را با زبانی ساده بیان می کند. شیخ در منطق الطیر به طور خاص در پنجمین مقام و با به کارگیری داستان و حکایت، توحید را به عنوان یک مطلب دینی و عرفانی بیان می کند.... نگرش عطار به توحید نگرشی زاهدانه است و کاملا با نگرش ابن عربی و دیگران متفاوت است؛ اما در این نگرش زاهدانه شباهت هایی با نظریات نوافلاطونیان دیده می شود، که ذکر آن خالی از لطف نیست.
    این پژوهش به بررسی نگرش عطار به توحید پرداخته و سعی دارد، نظریات مشابه افلاطونیان با دیدگاه عطار را بیان کند.
    کلیدواژگان: توحید، نوافلاطونیان، عرفان
  • محمد فشارکی، خسرومحمودی صفحات 45-60
    نجواها جزو لاینفک گونه های ادبیات، از جمله ادبیات حماسی و اساطیری است. می توان گفت یکی از شگردهای عالی شاعران دربیان داستان ها، درون کاوی قهرمانان از طریق بازگفت اندیشه های درونی آن هاست.
    فردوسی، شاعرسترگ حماسه سرای ایران، گاهی تلاش کرده است، از طریق درون کاوی شخصیت های داستان، برای ایجاد هیجان بیشتر در مخاطب و نیز تحلیل کردارهای قهرمانان، به تصویر ذهنیات آنان بپردازد و پنداشت های آنان را بر زبانشان جاری سازد.
    استفاده از این روش، که یکی ازشگردهای هنرین این شاعر بزرگ است، موجب گردیده که هم به معرفی دقیق تر قهرمانان توفیق یابد، هم جوانب مختلف داستان ها را بررسی کند و هم مخاطب را آماده ی پذیرش کرداری کند که از قهرمان داستان سرخواهد زد.
    در نوشتارحاضر، نویسنده تلاش کرده است، سه داستان تراژدیک ایرج، سهراب و سیاووش راکه فردوسی با درون کاوی قهرمانان آن ها و بیان اندیشه های درونی آنها، بسترسازی مناسب برای شکل گیری آن داستان ها فراهم ساخته است، تحلیل و بررسی کند.
    کلیدواژگان: نجوا، سهراب، اندیشه های درونی، ایرج، درون کاوی، سیاووش
  • محمد جواد شریعت، علیرضا غلامی بادی صفحات 61-69
    نخستین فرهنگ جامع و بزرگ در زمینه ی امثال فارسی، در سال 1310 تحت عنوان «امثال و حکم» توسط ادیب و دانشمند بزرگ معاصر، علی اکبر دهخدا، تالیف شد که می توان آن را کامل ترین، معتبرترین فرهنگ با موضوعیت امثال و حکم فارسی دانست، این اثر پس از انتشار، نظر ادبا و محققان را به خود جلب نموده، شور و شوقی دربین علاقه مندان به ادبیات عامه به وجود آورد، به طوری که عده ای از فضلا و دانشمندان را واداشت تا به ضبط و ثبت امثال بپردازند، لیکن پس از فروکش کردن این هیجانات در طی سال های پس از آن، برخی زوایای این اثر را مورد واکاوی قرار داده، مسایلی چون: آوردن مثل های مربوط به اقوام به قصد برتری قوم ایرانی، عدم ترجمه و اعراب حکمت ها و مثل های عربی، کثرت اشعار نامرتبط با امثال، ذکر مثل های غیرمشهور، نداشتن پیش گفتار و مقدمه، عدم ضبط واژه ها و مثل های مستهجن و... به عنوان معایب و کاستی ها برشمرده اند، در این جستار سعی گردیده، دیدگاه هایی درباره ی این اثر گران سنگ تحت عنوان فرودهای امثال و حکم مورد بررسی قرار گیرد.
    کلیدواژگان: فرود، امثال، حکم
  • محمود مهدوی دامغانی صفحات 71-77
    در تاریخ بیهقی ضمن گفت و گوی بونصرمشرکان و خواجه احمد حسن میمندی که بونصر در شفاهت از بوبکر حصیری پای می فشرد، چنین آمده است «و اخبار مامون و ابراهیم پیش چشم و خاطر خداوند است، محال باشد مرا که از این معانی سخن گویم که خرما به بصره برده باشم».(بیهقی،1383: 180)مصححان گرامی، ابراهیم را که همان ابراهیم بن مهدی عباسی است معرفی نکرده اند، برخی از دانشجویان ارجمند پرسیدند که این مرد کیست؟ در این مقاله کوتاه به معرفی او و آثار و کارهای سیاسی و هنری او پرداخته ام، به امید آن که پرسش کنندگان عزیز را سود بخش باشد.
    کلیدواژگان: مامون، ابراهیم بن مهدی، ابن شکله، خلافت، موسیقی
  • دو شاه در یک اقلیم! / (نگاهی به مراودات و قرابت احوال شاه نعمت الله ولی و شاه قاسم انوار)
    دکترحسن نصیری جامی صفحات 79-91
    پایان قرن هشتم و سراسر قرن نهم (عصر تیموریان) از دوره های مهم و موثر درشکل گیری و بسط فرقه ها و گرایش های عرفانی در قلم رو نظام خانقاهی ایران و خصوصا خراسان بزرگ بوده است. شاه نعمت الله ولی و شاه قاسم انوار از بزرگان ادب و عرفان این دوره به شمار می آیند؛ عارفانی با لقبی هم گون و تامل برانگیز که گرایش های عرفانی و خانقاهی آنان با تمایلات حاکمان دوره ی تیموری و پیران فرقه ی متنفذ خانقاهی آن عصر (نقشبندیه) هم گون و سازگار نبوده است.
    در این مقاله به مراودات و قرابت احوال این دو عارف شاعر و نیز جای گاه آن در نظام خانقاهی عصر تیموری پرداخته شده است.
    کلیدواژگان: شاه (به عنوان لقبی تکریمی و خانقاهی)، شاه نعمت الله ولی، شاه قاسم انوار
  • فرهاد فلاحت خواه صفحات 93-115
    در این مقاله سعی نگارنده بر آن است ضمن بررسی ترکیب و شکل مثنوی های عاشقانه و تجزیه و تحلیل ساختار بعضی از آن ها، به تبیین اسلوب داستان پردازی مثنوی سرایان ادبیات فارسی بپردازد، و نمایی از بافت و ترکیب این مثنوی ها را با ارائه ی شواهدی از آثار گوناگون از جمله سلیم و سلمای عبدالرزاق بیگ دنبلی، که اخیرا تصحیح و به زینت چاپ آراسته شده، نشان دهد و به این طریق، هم سهم عظیم حکیم نظامی گنجوی را درترویج این اسلوب عاشقانه پردازی درمیان پیروانش آشکار کند و هم جای گاه عبدالرزاق بیگ دنبلی را به عنوان یکی از پیروان موفق نظامی در مثنوی سرایی و پیروی از اسلوب داستان پردازی پیشینیان، در مثنوی سلیم و سلمی نشان دهد.
    کلیدواژگان: عبدالرزاق بیگ، مثنوی عاشقانه، ترکیب و ساختار، سلیم و سلمی
  • رضا اشرف زاده، ملوک براتی صفحات 117-135
    خدای نامه ها، روایات تاریخی، شاهنامه ی ابومنصوری، اوستا و روایات شفاهی، منابعی هستند که حکیم فردوسی در سرایش اثر بزرگ خود از آن ها استفاده کرده است، فردوسی با دیدگاه حکیمانه خود بنیان های فرهنگ و تمدن اقوام کهن ایرانی را با شیوه ای دقیق و ظریف در هنر و فرهنگ اسلامی تلفیق نمود تا بدین گونه فرهنگ جهانی ایران زمین تا زمان بی پایان زنده و جاودان باقی بماند. در این وجیزه، دو تن از شاهان پیشدادی شاهنامه، که در آفرینش و گسترش فرهنگ و تمدن قوم آریایی نقش اساسی داشته اند، بررسی شده است. گیومرث، بنیان گذار اولین تمدن بشری و اولین شاه، و جمشید به عنوان چهارمین شاه پیشدادی گسترش دهنده ی این فرهنگ و تمدن بی نظیر است.
    اولین اکتشافات و ابداعات منسوب به این دو شاه در جهت آفرینش وگسترش این فرهنگ و تمدن بزرگ با ذکر شواهدی از شاهنامه فردوسی بیان شده است.
    کلیدواژگان: شاهنامه فردوسی، گیومرث، جمشید، فرهنگ، تمدن
  • سیدمنصور جمالی، محمدرضا نشایی مقدم صفحات 137-161
    رمانتیسم، یک نهضت فکری، ادبی، فرهنگی و اجتماعی است که در اواخر قرن هجدهم میلادی در اروپا ظهور و بروز یافته است. این نهضت توانست فرهنگ و اندیشه ی بسیاری از ملل مختلف جهان از جمله ایران را تحت تاثیر آراء و عقاید خود قرار دهد. مقوله ی رمانتیسم در هر دوره ای از شعر و نثر فارسی به شکل های گوناگون به چشم می خورد؛ اما در عصر مشروطه این نهضت عمدتا از اعماق تحولات ادبی و اجتماعی آن دوره برآمده است. شاعرانی چون: میرزاده ی عشقی، نسیم شمال و ملک الشعرای بهار، چهره های شاخص ادبیات مشروطه هستند که هر کدام از آنان اندیشه های خاص خود را در شعر انعکاس داده اند.
    ملک الشعرای بهار با وجود این که دارای گرایش شعری کلاسیک است، به علت نوگرایی عصر خویش، اشعاری را سروده که با عناصر رمانتیک هم خوانی کامل دارد. پنج اصل مهم از اصول فکری رمانتیک ها یعنی؛ آزادی، هیجان و احساس، گریز و سیاحت، کشف و شهود، تشخیص عمومی (من واقعی) و افسون سخن (صور خیال) بخش گسترده ای از مضامین شعری او را تشکیل می دهد و هیچ گاه نمی توان آنها را از تار و پود شعرش جدا نمود.
    کلیدواژگان: رمانتیسم، مشروطه، بهار، عنصر رمانتیکی، نهضت فکری
  • ناصر ناصری صفحات 163-183
    از دیر باز برای شعر فارسی علاوه برموزون و مخیل و مقفی بودن، اصول و حدودی وضع کرده اند، و همه ی شاعران ملزم به رعایت آن اصول و مقررات بودند و رعایت اصول و توجه به ساختار ظاهری اثر، نشان از توانایی و هنرمندی شاعرمحسوب می شد و شاعران سعی می کردند از چهار چوب این اصول و قوانین حاکم بر فنون ظاهری شعر، خارج نشوند، اما این اصول در مشرب عرفان که توجه از ظاهر به باطن است و عادت های مالوف این جهانی رادرهم می شکند، درحیطه شعر و شاعری هم تحقق می یابد و مولانا درمیان شاعران عارف، گاه پای بند زبان معیار و قواعد و اصول رایج آن نمی باشد و ناآگاهانه در بسیاری از غزل هایش به شکل های مختلف نوعی آشنایی زادیی و ساختار شکنی در وزن، ردیف، قافیه وتعداد ابیات کرده است، البته این هنجار شکنی ها و نوآوری ها ناشی از شور و هیجان روح نا آرام و بی قرار اوست و او را از هوشیاری لازم برای رعایت حال مخاطب و اصول حاکم بر شعر گفتن، آزاد می سازد و این آزادی چارچوب قوانین زبان عادتی و فنون آن را در هم می شکند و با آزادی روح از جسم و فضای جسمانی، ناخود آگاه زبانش نیز آزاد می گردد و حدود و اصول شعر منطقی و معیار را در هم می شکند، به طوری که مولانا هر وقت درساختار ظاهری شعر، هنجارگریزی کرده است عملا روحش از جسمش آزاد بوده است و با شکستن قالب شعر به شکستن قالب تن نیز پرداخته است و گویی با من ملکوتی اش به گفت وگو پرداخته است.
    کلیدواژگان: مولوی، غزلیات، آشنایی زدایی، وزن و ردیف و قافیه، من تجربی و من ملکوتی
  • مالک شعاعی صفحات 185-204
    اگر شعرفارسی را براساس دومکتب عشق و عقل طبقه بندی کنیم، آخرین کتاب مدرسه ی عشق، غزلیات شمس است، دیوانی که وجدوشور وجوش و خروش است و بس. دیوانی که پیوند غزل و موسیقی درآن به کمال است. بخشی از این موسیقی از طریق تکرار است. ارزش تکرار از دیدگاه علم معانی تاکید است و تاکیدگاهی به منظور تعظیم، تحقیر، تحذیر، اغرا و... صورت می گیرد. هدف مولانا از تکرار، پررنگ تر نشان دادن زمینه ی تصویراست؛ و از آن به عنوان نیرویی برای بیان اعلای مفاهیمی استفاده می کند که زبان از بیان آن به ستوه آمده است و به نوعی می توان گفت زبان الکن گشته ومخاطب باید برای درک منظور گوینده درآن ها غوص نماید، و در خود حالی چون سراینده اش بیابد تا ارزش هنری آن را دریابد.
    از طرفی، در بدیع لفظی، تکرار، موسیقی کلام را به وجود می آورد و موجد صناعاتی از قبیل: هم صدایی، هم حرفی، ردالصدرالی العجز، ردالعجزالی الصدر، تبدیل و عکس و... است. نباید فراموش کرد یکی از عوامل موسیقی درشعرفارسی، قافیه و ردیف است؛ که خود نوعی تکرار محسوب می شود.
    کلیدواژگان: تکرار، غزلیات، مولوی، صناعات لفظی
|
  • M. Fazeli Pages 9-22
    The present article focuses on the relation between criticism and texts and their effects on each other. It emphasizes the role of texts and considers leniency and tolerance in using texts harmful. The relation between criticism and texts is old and unbreakable، and their cooperation and relation is welcome. Three examples are mentioned in this respect: 1. Exact texts and innovations2. Exact texts and imitations3. Criticism of texts
  • R. Ashrafzadeh , M. Hajatpour B. Student Pages 23-43
    In his invaluable works، Attar deals with monotheism and expresses it in simple language. In Manteq al-Tayr، particularly in the fifth position، by using stories and parables، he portrays monotheism as a religious status and mystic issue. Attar’s view of monotheism is an ascetic one، completely different from the views of Ibn Arabi and others، but there are some similarities between this ascetic view and neo-Platonic ideas. The present article studies Attar’s view of monotheism and presents Platonic ideas which are similar to Attar’s.
  • M. Fesharaki , K. Mahmoodi Student Pages 45-60
    Whispers are an integral part of literary genres، including epical and mythological genres. It can be said that one of the poets’ techniques in telling stories is the introspection of the heroes through retelling their internal thoughts. Ferdowsi، the great Iranian epic poet، has sometimes tried to create more excitement in the audience through the introspection of the characters in the story to describe their mentalities and have them put their thoughts into words. The use of this method، a technique used by Ferdowsi، has made him successful in introducing the heroes more exactly and helped him to examine the various aspects of the stories and to prepare the audience for the acceptance of the heroes’ deeds. In this article، the author has made an attempt to analyze three tragic stories of Iraj، Sohrab، and Siavash، through the introspection of the heroes، telling their internal thoughts and preparing the grounds appropriately for the formation of these stories.
  • M. J. Shariat , A. Gholami Badi Student Pages 61-69
    The first enormous and comprehensive dictionary on Persian adages، Amsal-o-Hekam، compiled by the great contemporary scholar، Ali Akbar Dehkhoda، is known as the most reliable and complete dictionary on Persian adages. His work caught the attention of many scholars and researches after publication and brought rapture to literature enthusiasts in such a way that many scholars were motivated to record adages. Nevertheless، after the rapture subsided in the next years، some researchers explored the different aspects of this collection and pointed out some of its deficiencies، such as having some adages about races as being superior to Iranian race، not having translations for Arabic adages، containing unknown adages، having no preface or introduction، and containing no obscene words and adages. My attempt in this enquiry is to study the views expressed on this precious work.
  • M. Mahdavi Damghani Pages 71-77
    Reporting a conversation between Bunasr Meshkan and Khajeh Ahmad Hasan Meimandi، in which Bunasr speaks in support of Bubakr Hasiri، Beihaqi states، “The news about Ma`moon and Ebrahim is known to the lord. I won’t speak of this issue، as it is like taking coal to Newcastle.” Ebrahim، whose full name is Ebrahim ibn Mahdi Abbasi، has not been introduced to literature students، who want to know who this man is. The present article introduces him، his works، and his political and artistic activities، hoping to provide an answer to the above questions.
  • H. Nasiri Jaami Pages 79-91
    Late eighteenth century and all the ninth century are important and effective periods in the formation and spread of mystic sects and tendencies in the Khanqahi system of Iran، particularly in the Great Khorasan. Shah Ne`matollah Vali and Shah Qassem Anvaar are two great men of literature and mysticism in this period. They are two mystics with the same thought-provoking title، whose mystic and Khanqahi tendencies were not similar to and compatible with those of the rulers of the Timurid era and the dominant elders of the Khanqah. The present article deals with the relations and similarities between these two mystic poets and their status in the Khanqahi system of the Timurid era.
  • F. Falahatkhah Pages 93-115
    The present article wants to study the composition and form of love mathnavis، analyze the structure of some of them، explicate the style of story-telling followed by Persian mathnavi writers، and illustrate a picture of the context and composition of these mathnavis by presenting evidence from various works، including Abd al-Razzaq Beig’s “Salim and Salma،” which has been recently published. In addition، the article reveals the great part that Hakim Nezami Ganjavi has played in spreading this style and also shows the status of Abd al-Razzaq as a follower of Nezami in composing mathnavis and in his mathnavi of Salim and Salma.
  • R. Ashrafzadeh , M. Barati, Ma Student Pages 117-135
    In composing his great work، Ferdowsi used resources such as Khodaynamehs، historical narratives، Abu Mansoor’s Shahnameh، Avesta، and oral narratives. With his wise views، Ferdowsi precisely and delicately combined the fundamentals of Iranian ancient culture and civilization with Islamic art and culture and thereby made the Iranian global culture last forever. In this article، two early kings of Shahnameh who played great roles in the creation and expansion of Aryan culture and civilization have been studied. Kyumars، the founder of the first human civilization and the first king and Jamshid، the fourth king were influential in spreading this unique culture and civilization. Presenting evidence from Shahnameh، the article mentions the first discoveries and innovations attributed to these two kings in creating and spreading this great culture and civilization.
  • S. M. Jamali , M. R. Neshaei Moghaddam, Ma Pages 137-161
    Romanticism is an intellectual، literal، cultural، and social movement which appeared in the late eighteenth century in Europe. This movement could affect the culture and intellect of many different nations، including Iran. Romanticism could be found in every period of Persian poetry and prose in different ways، but in the Constitutional period it was in the heart of literal and social changes. The poets such as Mirzadeh Eshqi، Nasim Shomal، and Bahar are the most famous ones in constitutional literature، reflecting their special thinking in their poetry. Although Bahar has a tendency toward the classical poetry، because the modernism of his time، he has composed some poems completely compatible with romantic elements. The six main points of romantic thinking (freedom، emotion and feeling، escape and journey، discovery and intuition، common sense، and imagination) constitute a large part of his poetry which can never be separated from it.
  • N. Nasseri Pages 163-183
    Since old times، in addition to rhythm، rhyme، and imagination، other principles and constraints have been devised for Persian poetry. All poets were required to abide by these rules and principles. Doing this and paying attention to the superficial structure of the work indicated the art and skill of the poets، so poets endeavored not to deviate from the main framework of these rules and principles. However، mysticism، which practices a shift of attention from appearance to inner part – from form to meaning – and upsets the familiar habits of this world، applies such beliefs to poetry as well. Mowlana، a great mystic poet، has sometimes not restricted his poetry to current rules and principles، and، in many of his lyrics، has unconsciously practiced defamiliarization and structure deviation in rhyme and rhythm. Such structure deviations and innovations result from the enthusiasm and excitement of his restless soul، which frees him from the necessary consciousness to account for the audience and the rules dominating poetry. This freedom breaks the framework of familiar rules and techniques. The freedom of his soul from his body frees his tongue as well and upsets the logical، standard principles. Whenever Mowlana deviates from current norms of poetry، his soul has practically been free from his body. Breaking away from poetic norms، he flies out of the framework of his body as if he speaks with his divine self.
  • M. Shoaei Student Pages 185-204
    If Persian poetry is divided into two schools of love and wisdom، the last book of the school of love is «The Lyrics of Shams،» a book replete with feelings، emotions، excitement، and enthusiasm، a book in which music and lyrics are perfectly joined. Repetition denotes emphasis; emphasis may be used to praise، despise، warn، …. Mowlana''s use of repetition is aimed to highlight the foreground of the picture. He uses it as a power to express sublime ideas that language is not able to express. In other words، language is not effective enough; the audience should try to feel like the composer of the poem in order to realize its artistic value. Repetition creates music and also arts such as alliteration، anadiplosis، epanalepsis، chiasm…. An important musical element in Persian poetry is the rhyme، which is a kind of repetition.