فهرست مطالب

مجله زبان و ادبیات فارسی
سال هشتم شماره 4 (زمستان 1390)

  • تاریخ انتشار: 1390/10/11
  • تعداد عناوین: 12
|
  • اسماعیل حاکمی والا، عبدالله حکاکیان کاشانی صفحه 9
    جریان تاریخ و حوادث آن بر اساس فکر و اندیشه انسان تحقق و تحول می پذیرد و تمام هنر و فضیلت آدمی به اندیشه اوست. در قرآن بارها به کسب علم و معرفت توصیه شده است و علاوه بر تاکید بر تفکر و تعقل، به دانش اندوزی نیز تاکید شده است؛ واژه علم و مشتقات آن حدود 750 بار تکرار شده است و خداوند به برتری مقام مومنین و صاحبان علم اشاره کرده است. سنایی غزنویی نیز که از عالمان عصر خویش است به ارزش و اهمیت علم و شناخت آن بارها اشاره کرده است، از نظر او معرفت، جان آفرینش است و به انسان ارزش می بخشد و از طرفی مهم ترین امتیاز آدمی نسبت به حیوانات را در معرفت اندوزی می داند. مبانی معرفتی حدیقه در چهار مبحث: خدا، انسان، جهان و آخرت خلاصه می شود، که از آن میان انسان شناسی و خداشناسی او بسیار با اهمیت است. سنایی شناخت انسان را مقدمه خداشناسی و در بحث دنیا و آخرت، شناخت دنیا را مقدمه شناخت آخرت می داند و به نظریه نظام احسن اعتقاد دارد. در این پژوهش، مبانی معرفتی سنایی در مثنوی حدیقه بر اساس تقسیم بندی غزالی مورد بررسی قرار گرفته است تا گامی کوچک در بحث معرفت شناسی باشد.
    کلیدواژگان: حدیقه، معرفت، غزالی، انسان، دنیا، آخرت
  • محمد جواد شریعت، علیرضا غلامی بادی صفحه 30
    امثال و حکم، دو واژه ی نام آشنا، تداعی گر نام علی اکبر دهخدا و اثر وزین چهار جلدی او، کامل ترین و معتبرترین فرهنگ در زمینه ی امثال و حکم فارسی که پس از انتشار، نظر محققان و ادبای بی شماری را به خود جلب نمود تا این که امروزه جامعه ی ادبی، شاهد چندین کتاب فاخر در این زمینه می باشد. اما نکته ی درخور تامل این است که در بین آثاری که هرسال تعداد آن ها رو به افزونی است هیچ اثری به جز امثال و حکم دهخدا این عنوان را به خود اختصاص نداده است پس طرح این سوال منطقی به نظر می رسد که چه رابطه ای بین دو واژه ی «امثال» و «حکم» می تواند برقرار باشد که دهخدا این عنوان را برای اثر وزینش برگزیده است، نامی که به استناد متون تاریخی برای اولین بار در یونان باستان، ارسطو به سبب جمع آوری امثال و حکم و تحقیق علمی بر روی آن ها برای اثر خود برگزید. در این جستار سعی گردیده است دیدگاه هایی در این راستا مورد بررسی و واکاوی قرار گیرد.
    کلیدواژگان: امثال، حکم، مثل، ضرب المثل
  • رضا اشرف زاده صفحه 40
    در الهی نامه ی عطار نیشابوری، داستانی با عنوان «حکایت زن صالحه» آمده است که نمونه ای جالب از «زن» در جامعه ی دینی است. اصل این داستان در کتاب «بختیارنامه» - ترجمه ای از کتاب «هزار داستان»، که مجموعه ای از داستان های ایرانی پیش از اسلام است - آمده، علاوه بر آن، این حکایت در کتاب «الف لیله و لیله» - که بعدها ترجمه ای به فارسی از آن شده - نیز آمده است و اغلب داستان های این کتاب - بنابر تحقیق محققان - پیشینه ای دارد که به قبل از اسلام برمی-گردد. ضمنا، همین داستان با اندکی تفاوت – در صورت و نام اشخاص – در کتاب فروع کافی از قول امام جعفر صادق(ع) نیز آمده است، که حکایت از دیرینه گی این داستان می کند. عطار نیشابوری، سدیدالدین محمد عوفی، ضیاءالدین نخشبی، عمادبن محمد الثغری و بالاخره حبله رودی، این داستان را در کتاب های خود آورده اند. با بررسی و تحقیق در پیشینه ی این داستان، مشخص می شود که این داستان، اصلا ایرانی است و عطارنیشابوری، از ماخذی نزدیک به ماخذ «هزارویک شب» در سرودن شاعرانه ی این داستان، استفاده کرده است و دیگران - بعد از عطارنیشابوری - داستان را از او اخذ نموده اند.
    کلیدواژگان: هزارافسان، بختیارنامه، هزارویک شب، زن صالحه، عطارنیشابوری
  • حسین بهزادی اندوهجردی، مریم شادمحمدی صفحه 56
    جلال آل احمد، در آثار خویش، هم واره دغدغه ی انتقاد اجتماعی و فکری برای رسیدن به جامعه ای مطلوب داشته است. از این ره گذر، حتی رمان مدیرمدرسه نیز با هدف نقد اجتماع کوچک مدرسه در ارتباط آن با فرهنگ و محیط بزرگ جامعه و مانند بسیاری از آثار انتقادی با بهره گیری از طنز به وجود آمده است. هرچند مدیر مدرسه، از لحاظ موضوع، اثری طنزآمیز قلم داد نمی شود، اما کلام راوی به ویژه در توصیفات و گفت وگوهای داستانی، دارای ساختار طنز است. نویسنده از سازوکارهایی چون کنایه ها و تعابیر عامیانه، تشبی هات طنزآمیز، اغراق، تحقیر، تضاد، پارادوکس (در حوزه ی بلاغت) و درهم شکستن قراردادهای هم نشینی زبان، درهم آمیزی گونه های مختلف زبانی، نقیضه سازی واژگان و... (در حوزه ی دستور زبان) برای طنزآفرینی در داستان بهره جسته است.
    کلیدواژگان: طنز، آل احمد، مدیر مدرسه
  • ناصر جان نثاری صفحه 86
    گوهرگران بهای ادب فارسی، خرد است که در تمام دوران مورد ستایش نویسندگان و شاعران قرار گرفته؛ در تطور زمان با تعابیر مختلفی مثل علم، عقل و معرفت از آن یاد شده است. خرد گاهی معادل عقل جزوی و معرفت ابتدایی است و گاهی معادل عقل کلی و معرفت شهودی است. اولی را خرد بسیط و دومی را خرد مرکب نام نهاده ایم. هدف این مقاله آن است که آیا هر خرد بسیط به خرد مرکب تبدیل می شود؟ و آیا منحنی تحول و تبدیل، تاریخی و زمانی است یا به صورت هم زمانی اتفاق می افتد؟ در این تحلیل محتوایی شاعرانی مانند؛ پیشاهنگان ادب فارسی، معاصران رودکی، حکیم ناصر خسرو، عطار و مولانا مورد نقد و بررسی قرار گرفته اند.
    کلیدواژگان: خرد بسیط، خرد مرکب، شهود معرفت (معرفت شهودی)
  • حسین اتحادی صفحه 110
    انوری و خاقانی دوتن از نام دارترین سخن وران تاریخ شعرفارسی هستند. این دو، تاثیر اساسی و عمده ای درغزل فارسی داشته اند. این مقاله جستاری درباره ی مهم ترین جلوه های موسیقی شعر، در غزل های این دو سخن ور پرمایه است. ازین رو، پس از ذکر مقدمه ای پیرامون اهمیت این دو شاعر در تحول و اعتلای غزل، به ترتیب به بررسی موسیقی بیرونی (عروض) و کناری (قافیه و ردیف) در غزل های آن ها پرداخته، هم راه با ارائه ی نمودارها و تحلیل آمارها به این نتایج می رسد که، با وجودی که هردو شاعر خیلی کم از اوزان کم کاربرد و نامطبوع استفاده کرده اند، اما موسیقی بیرونی در غزل های خاقانی گوش نوازترو خوش آهنگ تر است. در زمینه ی موسیقی کناری نیز مشخص می کند که، ردیف های شاعر شروانی بیشتر و هم چنین دراز آهنگ تر از ردیف های شاعر خراسانی است. در مقابل، قافیه های انوری از خاقانی خوش نواتراست. به دلیل آن که حروف مشترک هجاهای قافیه در غزل های او بیشتر است.
    کلیدواژگان: انوری، خاقانی، غزل، موسیقی بیرونی، موسیقی کناری
  • حسین صفری نژاد صفحه 132
    تاثیر نیروهای مافوق انسانی در منظومه های حماسی بسیار چشم گیر است و نمی توان اثر حماسی ملتی را مشاهده کرد که در آن، این نیروها در هنگامه کارزار نقشی را به خود اختصاص ندهند. اما آن چه این نیروهای برتر را از هم متمایز می سازد؛ چگونگی عمل کرد آنان، در حماسه هاست. آن گاه که سر و کار دشمنان در جنگ ها با پهلوانان بزرگ و رویین تنی است که با نیروی شمشیر و قدرت بازو، برابر نباشد؛ حضور این نیروهای مرموز و شگفت، رخ می نماید. اما آیا مداخله و تاثیر نیروهای فراسویی در آثار حماسی با هم برابرند؟ اگر در بعضی آثار دخالت های این قوا بیش از اندازه دیده شود؛ از ارزش حماسی آنان نمی کاهد؟ در مقاله حاضر، شاهنامه فردوسی و ایلیاد هومر را از این منظر مورد بازبینی قرار می دهیم تا ضمن بررسی پرسش های ارائه شده؛ دریابیم کدام اثر با فرهنگ مخاطبان زمینی خود هم گونی نزدیک تری دارد.
    کلیدواژگان: حماسه، نیروهای فراسویی، پهلوانان، خدایان، شاهنامه
  • حسن نصیری جامی * صفحه 155
    هرچند نثر شیخ از نظر تاریخی در شمار نثرهای دوره ی سلجوقی قرار می گیرد، ولی بعضی ویژگی ها و قابلیت های نثر وی قطعا فراتر و درخشان تر از دیگر نثرهای این دوره است؛ نثری بنا به اسلوب مجلس گویی واعظانه، و یادگاری مغتنم و جانبی جذاب و قابل تامل از نثرهای نظام خانقاهی خراسان. توجه خاص به ترجمه آیات و اخبار و کوشش در به گزینی و کاربرد برابر نهاده های پارسی از برجسته ترین جلوه های نثر شیخ است که در این نوشتار به چشم اندازهایی ممتاز و ناشناخته از این نوع اهتمام شیخ پرداخته شده است.
    کلیدواژگان: آثار شیخ جام، ترجمه، واژه گزینی فارسی، آیات
  • احمد کریمی، مهیلا رضایی فومنی صفحه 169
    ساختارگرایی در پی آن است که چه عوامل و فرایندهایی، موجب می گردد تا ساختار بیانی، تبدیل به ساختار هنری گردد. یکی از اصلی ترین روی کردهای ساختارگرایی، توجه به تقابل های دوگانه (binary opposition) است. این مقاله در پی کشف و تحلیل گفتمانی است که موجب شده است تا زبان و اندیشه در غزلیات امیری فیروزکوهی، ساختار ویژه ای داشته باشد. یکی از عناصر ساخت آفرین که هم در سطح نحوی و هم در سطح اندیشه گانی غزلیات امیری تاثیر نهاده، تقابل های دوگانه است. بنابراین سعی شده است تا براساس تقابل های دوگانه، دو سطح نحوی و فکری غزلیات امیری، تحلیل سبک شناختی شود تا جهان دوگانه ای را که در ساختار این اشعار پنهان است، آشکار نماید.
    کلیدواژگان: تقابل های دوگانه، سبک شناختی، سطح فکری و نحوی، غزلیات امیری فیروزکوهیbinary
  • حلیمه کلته، مهرعلی یزدان پناه صفحه 196
    یکی از مسایلی که در کتب دینی و عرفانی، از جمله مثنوی، درباره ی آن سخن گفته شده است، دنیا و دنیاگریزی است. شاعر و عارف بزرگ اسلامی، مولانا به این مساله اهتمام جدی ورزیده است و شایسته است که این موضوع، در اندیشه ی این شاعر عارف مورد تحلیل و بررسی قرار گیرد تا بشر امروز بتواند از گنجینه های ارزشمند آن برخوردار گردد. اوصاف دنیا از دید دنیا گریزان، محدود، بی ارزش وفناپذیر می باشد. دنیا در نظر آنان، گذرگاهی است برای رسیدن به حیات جاودان. ریشه های دنیاگریزی آنان را می توان در مواردی مانند اعتماد بر وجود دنیای ماورای حس، عاریتی بودن دنیای مادی و ناپای داری عشق به ظواهر جست وجو کرد. در نتیجه، باعث می شود که از این دنیای مادی چشم بپوشند وبه عالم معنا راه یابند. پژوهش حاضر، ضمن مطالعه منابع گوناگون، در پی بیان اوصاف دنیا از دیدگاه دنیاگریزان و ابعاد آن، یعنی ریشه ها و پیامدهای دنیاگریزی می باشد که به روش توصیفی و تحلیلی، از مثنوی معنوی استخراج و مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفته است.
    کلیدواژگان: دنیا، دنیا گریزان، ریشه ها و پیامدهای دنیاگریزی
  • حمید جعفری قریه علی، مریم زارع صفحه 223
    مهدی حمیدی شیرازی (1293) با سرودن حدود چهل هزار بیت، در نیم سده ی شاعری خود از شعرای پرکار معاصر شمرده می شود. فصل عمده ای از زندگی ادبی شاعر را سروده های عاشقانه ی وی تشکیل می دهد که به طور عمده در مجموعه ی اشک مهتاب آمده است. از این کتاب می توان به احساسات پاک، صداقت و زود رنجی شاعر پی برد. این شاعر و نویسنده ی معاصر در منظومه ی سال های سیاه یک فضای ملی – مذهبی را با جسارت و بی باکی نشان می دهد و در کتاب ده فرمان کلام او رنگ و بوی فلسفه به خود می گیرد. صداقت، پرهیز از دروغ، نصیحت گری و وطن دوستی از ویژگی های حمیدی است که در اشعارش بازتابی گسترده داشته است. در این تحقیق، شخصیت حمیدی از خلال آثارش نقد و تحلیل می شود. هدف از این تحقیق، روشن شدن خصلت های حمیدی و مسایلی است که باعث بروز مخالفت های بی شمار علیه او شده است. علاوه بر آن چه بیان شد، نتیجه ی حاصل از این بررسی نشان می دهد که نوعی از اخلاق «اومانیستیک» بر شعر حمیدی حاکم است و عمده ترین نشانه ی آن غرور بسیار شاعر است که بازتاب آن در اشعارش به گونه ای گسترده دیده می شود.
    کلیدواژگان: مهدی حمیدی، شخصیت، اشک معشوق، سال های سیاه، ادبیات معاصر
  • محمدرضا حصارکی صفحه 256
    تجانس به معنی هم جنس بودن است که در آثار مولوی، طی ابیاتی برای اثبات مسایل و مطالب عرفانی به کار رفته است. مولوی اسباب جذب را در تجانس چهار قسم می داند که هرکدام حوزه عمل و کاربرد خاص خود را دارند. مولوی معتقد است که جنسیت بر اساس امور ذاتی و صفات اصلی است نه شکل و صورت. او در آثارش آورده است که تقابل هم نوعی تجانس است و بقای عالم در کشاکش و اضداد است. حرکت و جنبش در پدیده های عالم، نشان گر نقص است که به سوی کمال در حرکت می باشند. وی معتقد است که، کشش و جذبه هم به صورت مستقیم است هم به صورت غیر مستقیم. عامل سومی نیز برای ایجاد انگیزه کشش وجود دارد. مولوی انبیاء و پیروان انبیا را از جنس ملک و کافران را از جنس شیطان می داند.
    کلیدواژگان: مولوی، تجانس، تقابل، جذب، ذات، عرض
|
  • E. Hakemi Vala, A. Hakkakian Kashani Page 9
    The course of history and historical events change and develop on the basis of man’s thoughts and ideas. A man’s art is revealed in his ideas. The Koran has frequently emphasized the attainment of knowledge. The word science and its derivatives have 750 occurrences in the Koran. God has referred to the elevated status of scientists. Sanayi, a scientist of his time, has frequently referred to the value and importance of knowledge and science. In his view, attainment of knowledge is what distinguishes man from animals. The epistemological fundamentals of Hadiqeh are the four issues of God, man, the universe, and the afterlife. In Sanayi’s opinion, knowing man is an introduction to knowing God, and knowing the world is the way to know the afterlife. This article studies the epistemological fundamentals of Hadiqeh, based on Ghazali’s classification.
    Keywords: Hadiqeh, knowledge, Ghazali, man, world, the afterlife
  • M. J. Shariat, A. Gholami Badi Page 30
    The two familiar words of amthal and hekam (aphorisms and sayings) remind us of Ali Akbar Dehkhoda and his invaluable four-volume work, the most complete and valid dictionary to include Persian aphorisms and sayings. There have been other books in this field, but none of them has carried the name amthal and hekam. Therefore, it seems logical to ask what the relation between the two words is that Dehkhoda chose them as the title for his priceless work. This title was first used by Aristotle for his work. The present article studies and analyzes some perspectives in this respect.
    Keywords: Amthal (aphorisms), hekam (sayings), proverbs
  • R. Ashrafzadeh Page 40
    In attar’s Elahinameh, there is a story entitled “The Story of the Descent Lady,” which is a good example of the woman in a religious society. The origin of this story can be found in “Bakhtiarnameh,” a translation of the book “Hezar Dastan” (One Thousand Stories), which is a collection of pre-Islamic Iranian stories. This story can also be found in the book “One Thousand and One nights,” a collection of stories which most researchers believe has a pre-Islamic origin. The same story is found in the book “Foroo`e Kafi” (quoted by Imam Jafar sadeq) with some changes. This shows how old the story is.
    Keywords: Attar, Elahinameh, Descent Lady, pre, Islamic stories
  • H. Behzadi A., M. Shadmohammadi Page 56
    In his works, Jalal Al-e-Ahamad was always concerned with social criticism in order to reach the ideal society. The novel “The Schoolmaster” was aimed at the criticism of the small society of the school. Although the topic of this novel is not satirical, the narrator’s words, especially the descriptions and dialogues, enjoy a satirical structure. The writer uses irony, colloquial expressions, satirical similes, exaggeration, contempt, paradox, change in collocations, etc. to create satire in this story
    Keywords: Satire, Jalal Al e, Ahamad, schoolmaster
  • N. Jan, Nesari Page 86
    Wisdom is the great pearl of Persian literature that has been praised by many authors and poets. Throughout history, wisdom has sometimes been referred to as knowledge, reason, and insight. It has sometimes been known as the preliminary knowledge and sometimes as the whole and intuitive knowledge. The former is called the simple wisdom and the latter the complex wisdom. The aim of this article is to figure out whether simple wisdom can change to complex wisdom or whether change and development is diachronic or synchronic. In this content-based analysis, poets such as the pioneers of Persian literature, the contemporaries of Rudaki, Nasser Khosrow, Attar, and Mowlana have been studied and critiqued.
    Keywords: Simple wisdom, complex wisdom, intuitive knowledge
  • H. Ettehadi Page 110
    Anvari and Khaqani are two great Iranian poets who have greatly and fundamentally influenced Persian odes (ghazals). The present article has a look at the most important musical manifestations of these two great poets’ odes. After an introduction about the importance of these two poets in developing and elevating odes, the article studies the external music (prosody) and lateral music (rhyme) in their odes, providing tables and figures to show the results of the research.
    Keywords: Anvari, Khaqani, ode, external music, lateral music
  • H. Safarinejad Page 132
    The effect of ultra-human forces is extensively remarkable in epic works. Such forces play important roles in all epics, but what makes them distinct is the way they act in epics. Is the intervention and effect of these forces equal in all epics? If the intervention of such forces is too much in some works, does it reduce the epic value? The present article studies Ferdowsi’s Shahnameh and Homer’s Iliad from this perspective, trying to answer the above questions and to find out which work is more compatible with the earthly culture of its audience.
    Keywords: epic, ultra, human forces, heroes, gods, Shahnameh, Iliad
  • H. Nassiri Jaami* Page 155
    Although Jaami’s prose is historically considered to belong to the Seljukian era, some features and capacities of his prose outperform other kinds of prose in his time. His prose was based on a preaching style; it was a valuable remnant of the Khanqahi system in Khorasan. His special attention to the translation of the Koranic verses and his effort to anthologize and use Persian equivalents are the most outstanding manifestations of his prose that this article is trying to study.
    Keywords: the Sheikh of Jaam's works, translation, Persian vocabulary equivalence, verses
  • A. Karimi, M. Rezaee F Page 169
    Structuralism aims to find out what factors and processes cause the expressive structure to change to an artistic structure. One important structural approach is binary oppositions. This article tries to discover and analyze the discourse that has given Amiri Firoozkoohi’s odes a special structure. Binary oppositions affect both his structures and his ideas. Therefore, the article tries to stylistically analyze Amiri’s odes in terms of syntax and ideas in order to reveal the binary world hidden in the structure of these poems.
    Keywords: binary oppositions, stylistics, intellectual, syntactic, Amiri Firoozkoohi, ode
  • H. Kalteh, M. Yazdanpanah Page 196
    An issue often spoken about in mystic and religious books, including Mathnavi, is asceticism. Mowlana, the great Muslim poet and mystic, has also focused on this issue, which is worth studying so that today\'s man can benefit from this precious treasure. From an ascetic\'s point of view, the world is limited, valueless, and perishable (mortal). This worldly life is a passage to eternal life. There must be different reasons. The present article endeavours to describe the world from an ascetic\'s point of view and focus on the roots and consequences of asceticism in a descriptive-analytic way.
    Keywords: world, asceticism, roots, consequences of asceticism
  • H. Jafari Q., M. Zare Page 223
    Composing about forty thousand lines of poetry in half a century shows that Mahdi Hamidi Shirazi (1914) was an active poet. A major period of his literary life was dedicated to his love songs, mainly published in the collection of \"Ashk-e Mahtab\" (The Tears of the Moonlight). The poems in this collection reveal his pure feelings, honesty, and irritability. In his \"Black Years,\" he depicts a national-religious atmosphere. In his \"Ten Commandments,\" his words have a philosophical tint. His honesty, restraint from telling lies, and patriotism are reflected in his poems. The present research tries to critique and analyze his character through his works in order to show what issues caused opposition against him.
    Keywords: Mahdi Hamidi, character, lover's tears, Black Years, contemporary literature
  • M. R. Hesaraki Page 256
    Homogeneity means to be of the same type (genus). Mowlana has used it in his works to prove mystic issues. He believes that genus is based on internal affairs and main features, not on form. According to him, opposition is also a kind of homogeneity. Movement and development in worldly phenomena indicate an imperfection; phenomena move toward perfection. He believes that attraction and appeal can be direct or indirect. There is also a third factor to create the motivation for attraction and appeal. Mowlavi regards prophets and their followers to be of an angelic type and non-believers to be of a satanic type.
    Keywords: Mowlavi, homogeneity, opposition, attraction, inherence, occurrence