فهرست مطالب

مجله زبان و ادبیات فارسی
سال دهم شماره 2 (تابستان 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/06/04
  • تعداد عناوین: 10
|
  • رضا اشرف زاده، مجتبی گلی آیسک صفحات 9-36
    کلام بسیاری از شاعران پارسی زبان، تجلی گاه دقایق و ریزه کاری های عرفانی و ذوقی است. نمودگاه این تجلیات، زمانی بهتر فهمیده می شود که کلام شاعران ایرانی، نظیر خیام، سنایی، عطار، مولوی، سعدی و حافظ با رسایل جامع پیر هرات در سه حوزه لفظ، معنا، و وزن به طور دقیق مورد واکاوی قرار گیرد. اقتباس های معنایی شاعران، معمولا دارای اصطلاحات و مفاهیم عارفانه می باشد که با برداشتی تقریبا آزاد، سمبلیک و اغلب بسیار نرم تر از پیر هرات به تصویر کشیده شده است. در پاره ای از موارد، برداشت های لفظی شاعران ایرانی با کمک ترفندهای ادبی، بسی دل نشین تر از کلام پیر هرات نقش بندی شده است. وزن اشعار خواجه عبدالله انصاری نیز در سخن شاعران پارسی زبان، گاهی یکسان و گاهی با کمی تغییر، برای بیان مفاهیم ذوقی و لطیف به کار رفته است.
    کلیدواژگان: خواجه عبدالله انصاری، لفظ و معنا، شاعران ایرانی، رسایل جامع پیر هرات
  • مالک شعاعی صفحات 37-60
    نظامی به قهرمانان داستانش مهر می ورزد و دوست ندارد بر دامن آنان لک ننگی بنشیند بدین منظور زن در منظومه های غنایی نظامی از جایگاه والایی برخوردار است. کثرت زنان در کنار عوامل دیگر، بن مای ادبیات غنایی است لذا در بین آثار نظامی بیش ترین حضور زنان به بزرگ ترین کتاب او، خسرو و شیرین (19 زن) اختصاص یافته (کتب لیلی و مجنون11، هفت پیکر 9). کم ترین نقش زن در اسکندرنامه (1 مورد) و مخزن الاسرار (2مورد) دیده می شود. کلا 40 شخصیت زن در خمس نظامی وجود دارد که 8 صورت آن تلمیحی است. در میان زنان، شیرین شخصیتی تاریخی است؛وی حتی در حماسه نیز حضور دارد. زمین داستان های غنایی متفاوت است داستان لیلی و مجنون محصول عربستان است که بوی زنده به گور کردن دخترانشان در این داستان نیز استنشاق می شود و دو اثر دیگر در ایران و ارمنستان اتفاق افتاده است.
    کلیدواژگان: زن، شعر و نظامی
  • رضا اشرف زاده، مریم جعفری صفحات 61-80
    یکی از زمینه های شاهنامه پژوهی، بررسی پرندگان، تصویرهای توصیفی و نمادهای آن ها در اندیشه حکیم توس است. پرندگان، از دیرباز در شعر و ادب فارسی، جای گاهی مهم و والا داشته و دم خوری فردوسی با آن ها همواره زبان زدسخن شناسان بوده است.بهره گیری فردوسی از پرندگان و ارزش های نمادین آنان، گسترده و عمیق است که شاید نتوان هیچ اثر ادبی ممتازی را از این جهت با آن مقایسه کرد. در این مقاله تلاش شده است تا به معرفی پرندگان، نمادها و تصویرهای توصیفی آنان در اندیشه حکیم توس پرداخته شود تا نشان داده شود هر پرنده در شعر فردوسی از مفاهیم ضمنی و پوشیده ای برخوردار است که نیاز به رمزگشایی دارد.
    کلیدواژگان: فردوسی، شاهنامه، پرندگان، نماد
  • علی حمید جعفری قریه صفحات 81-107
    بی گمان در آفرینش آثار سبک دار یا نشان دار، پیوندی آشکار میان خصایص روانی هنرمند و اثر آفریده شده، وجود دارد. این پژوهش با این پرسش بنیادین که چه پیوندی میان اشعار خاقانی و روان شناسی شخصی او وجود دارد؟ در تلاش است تا عوامل تاثیرگذار را در سبک شخصی پیچیده و مطنطن خاقانی واکاوی کند. بنابراین ضرورت پژوهش حاضر به شیوه توصیفی- تحلیلی و مبتنی بر مباحث نظری اندیشه «مزلو» در نظریه «سلسله نیازها» تلاش می کند با شواهد و ادله درون متنی (تاکید بر دیوان اشعار خاقانی) و برون متنی (اوضاع اجتماعی، سیاسی و تجارب زندگی) پیوند بین شخصیت خاقانی و سبک شخصی اش را در سرایش اشعار مطنطن و با ابهت دیوان اش تحلیل کند. بنابر نتایج این پژوهش، خاقانی از نظر روحی و روانی در سطوح اول تا چهارم از سلسله مراتب نیازها سرگردان است و هیچ گاه نتوانسته به قله؛ یعنی مرتبه خودشکوفایی دست یابد.
    کلیدواژگان: خاقانی شروانی، آبراهام مزلو1، روان شناسی شخصیت، سبک شخصی
  • رضا اشرف زاده، علی محمد رحیمی صفحات 108-122
    یکی از وجوه تمایزشاعران، چگونگی بیان شعرشان است.شاعران در طول تاریخ، اشعاری را با موضوع و مضمون های مشابهی سروده اند؛ اما آن چه باعث شده، برخی از این اشعار پس از چندین قرن هنوز هم خوانندگان بسیار داشته باشد، چگونگی بیان و چگونگی به کار گیری زبان و شیوه های گوناگون ارایه این درون مایه های مشابه است. در این عرصه حافظ، فرم هایی بس فاخر و زیبا آفریده است. در این مقاله به چگونگی بیان، یعنی فرم و شکل شعر حافظ با گرایشی فرمالیستی یا شکل گرایی پرداخته شده است.
    کلیدواژگان: فرمالیسم، شکل، شعر حافظ
  • حسن نصیری جامی صفحات 123-139
    سفر به دیگر شهرها و قلم روها سیر آفاق و مراوده با مشایخ و اهل عرفان هر سامان در ادب و آداب تصوف و عرفان جایگاهی خاص داشته است؛ اما گاه، این سفرها در منش خانقاهی به منظور هدف دیگری جز کسب تجربه و تهذیب نفس نیز انجام می یافته؛ سفرهایی برای تبلیغ منش، نوع سلوک و اسلوب خاص عرفانی و هم چنین گسترش قلم رو و حوزه نفوذ شیخی و نظام خانقاهی. سفرهای مشایخ صاحب نام هر عصر غالبا از این نوع است که معمولا با محاکات و مناظرات (منازعات) خاص و تامل برانگیزی هم راه بوده است؛ و از این جمله است سفر شیخ احمدجام (ژنده پیل) به سرخس. سامانی که در آن زمان قلم رو نفوذ و اقتدار مشایخ صاحب نامی هم چون امام محمد منصور سرخسی پیر مورد توجه و ستایش سنایی غزنوی بوده است. این نوشته تاملی است بر مناظرات و مراوده های این سفر پر چالش؛ چالش و نزاعی که سرانجام به آشتی دو پیر انجامید و سنایی نیز قصیده و «آشتی نامه»ای فاخر به آن منظور سرود.
    کلیدواژگان: شیخ احمد جام (ژنده پیل)، امام محمد منصور سرخسی، سنایی
  • علی ساجدی، میثم محتاجی صفحات 140-167
    یکی از مهم ترین بخش های فیلم سازی که از وظایف کارگردان به شمار می رود طراحی یا تنظیم تصویرنامه، یا در اصطلاح سینمایی، دکوپاژ است. بر پایه آن که شعر نیز مجموعه ای از تصاویر است واین مجموعه در کنار هم، گاهی یک روایت را بیان می کند، چنین می نماید که شاعر نیز در شعر خود نوعی تصویرنامه در نظر داشته است. این تصویرنامه از بسیاری جنبه ها کاملا شبیه به دکوپاژ سینمایی است و با آن هم سانی می کند. بنابراین، اشعار فاخر و ماندگار و تاثیرگذار را، هنرمندانی سروده اند که مانند کارگردانی بزرگ، دارای سواد بصری بالا و درک و بینش حکیمانه ای بوده اند و زیبایی شناسی را به خوبی می دانسته اند. هدف از مقایسه هنرهای شاعری و فیلم سازی از این منظر، رسیدن به وجود نوعی وحدت میان هنرهای بصری است که هنر آموزان این دو رشته، فیلم سازی و شاعری، می توانند با چنین مقایسه هایی، تکنیک ها را ملموس تر بشناسند.
    کلیدواژگان: تصویر نامه، شعر، فیلم سازی، تصویر
  • موسی پیری صفحات 168-197
    توجه به باورهای عامه از ویژگی های سبکی خاقانی است. با مطالعه این ویژگی ها می توان از لحاظ ادبی، روان شناختی و جامعه شناختی به حقایقی دست یافت و میزان تاثیر فرهنگ مردمی در پرورش ذهن و زبان شاعر را دانست. از بین مفاهیم عامیانه ای که در شعر خاقانی انعکاس یافته، اشاره به انواع تعویذها چشم گیرتر است. بررسی دیوان شاعر با استفاده از روش انتقاد ادبی و تحلیل محتوایی نشان می دهد که حضور تعویذهایی چون تمیمه و نشره در دیوان شاعر که از لحاظ دین ناپسند و حرام تلقی شده ارتباطی به اعتقاد شاعر به این گونه مفاهیم ندارد و کاربرد این تعویذ ها خمیرمایه ای است که تصاویر و تعابیر زیبای شعری در قالب آن ریخته می شود و جنبه تعلیمی و تبلیغی ندارد و شاعر از این مفاهیم در خلق تصاویر و تعابیر زیبای شعری استفاده کرده است.
    کلیدواژگان: خاقانی، باورهای عامیانه، اعتقادات دینی، تعویذ
  • محبوبه شمشیرگرها صفحات 198-224
    کتاب «اخلاق ناصری» خواجه نصیرالدین طوسی را معمولا ترجمه کتاب «تهذیب الاخلاق» یا «طهاره الاعراق» ابن مسکویه رازی می دانند. چنان که «مصباح الهدایه و مفتاح الکفایه» عزالدین محمود کاشانی نیز ترجمه ای از «عوارف المعارف» شیخ شهاب الدین سهروردی به شمار می آید. در این مقاله سعی شده به روش تحلیل محتوا وجوه تشابه و هم سنخی دو اثر اخلاق ناصری و مصباح الهدایه در ترجمه و تحریر بررسی شود و با نمایش دادن قسمتی از نمودهای هم سانی ویژگی های اخلاق ناصری در سنجش با متن تهذیب الاخلاق با ویژگی های مصباح الهدایه در سنجش با متن عوارف، اخذ روش یکسان در ترجمه، برقراری نسبت یکسان دو اثر به زبان فارسی از روی مصادر عربی در ترجمه و درنهایت اثرپذیری عزالدین محمود از خواجه در شیوه ترجمه و تالیف نشان داده شود.
    کلیدواژگان: اخلاق ناصری، مصباح الهدایه و مفتاح الکفایه، ترجمه
  • سید مجید تقوی بهبهانی صفحات 225-245
    یکی از مباحث جنجالی در عرفان و تصوف اسلامی مقام فنا است. در حالی که باورمندان به عرفان و تصوف، فنا را منزل گاه سالکان دانسته و در آرزوی رسیدن به این مقام هستند، مخالفان عرفان و تصوف مقام فنا را نامعقول و نامشروع دانسته اند. گاه فنا را با نیروانای هندوان یکی دانسته اند و گاه به فنای جسمانی تفسیر کرده اند. دراین مقاله، حقیقت فنا بررسی وتحلیل شده و به نقد داوری موافقان و مخالفان پرداخته شده است.
    کلیدواژگان: عرفان، تصوف
|
  • R. Ashrafzadeh, M. Goli Ayask Pages 9-36
    The use of special words by many Persian speaking poets reveals stylistic and mystic delicacy and nicety. The manifestation is clearer when the poems of such Iranian poets as Khayyam, Sanayi, Mowlavi, Sa’di, and Hafez are meticulously compared with the Sage of Harat’s poems in three areas of form, meaning, and rhythm. The poets have often made semantic adaptations of his mystic terms and concepts in a free, symbolic, and gentle way. In some cases, formal adaptations made by Iranian poets using literary strategies are more agreeable than his poems. The rhythm of his poems has also been utilized by Persian speaking poets to express delicate stylistic concepts.
    Keywords: Khajeh Abdullah Ansari, form, meaning, Iranian poets, the Sage of Harat's treatise
  • M. Shoaee Pages 37-60
    Nezami loves his heroes and does not want them to be infamous. He therefore grants the woman a high stance in his lyric collections. The presence of women enriches lyricliterature. In his greatest collection, Khosrow and Shirin, there are nineteen women. There are eleven women in Leyli and Majnoon and nine in Haft Peikar. The least presence can be seen in Eskandarnameh (one case) and in Makhzan al-Asrar (two characters). A total of forty female characters can be found in Khamseh Nezami; eight of them are allusive. The settings of his stories are different. Leyli and Majnoon happens in Saudi Arabia and two other works occur in Iran and Armenia.
    Keywords: woman, poetry, Nezami
  • R. Ashrafzadeh, M. Jafari Pages 61-80
    One area of Shahnameh research is the study of birds, their descriptive images, and their symbols in the Sage of Toos’s ideas. Birds have always had an important position in Persian poetry and Ferdowsi’s interest in birds has always been spoken of. Ferdowsi’s use of birds and their symbolic values have been so profound and extensive that no other work can be compared with it in this respect. The present article tries to introduce birds, their symbols, and their descriptive images in Ferdowsi’s ideas in order to show that the birds in Shahnameh enjoy implicit and covert concepts. Each one of them has its own symbols and is shrouded in mysteries that have to be discovered.
    Keywords: Ferdowsi, Sahnameh, birds, symbol
  • H. Jafari Gh Pages 81-107
    In the creation of marked or styled works of art, there is no doubt an obvious link between the artist’s psychological features and the created work. The present research begins with a basic question: What are the links between Khaghani’s poetry and his personality? It tries to analyze the effective elements of his complicated and grandiloquent style. Because of this, the present research, using a descriptive-analytic method and based on Maslow’s hierarchy of needs, endeavors to analyze the link between his personality and his personal style with the help of intratextual and extratextual evidence. According to this research, Khaghani psychologically and spiritually wandered between the needs in levels one to four and he could never get to the summit: self-actualization.
    Keywords: Khaghani Shervani, Abaraham Maslow, personality psychology, personal style
  • R. Ashrafzadeh, A. M. Rahimi Pages 108-122
    One distinctive feature of poets is the way they express their ideas. Throughout history, poets have composed poems on similar topics and issues, but what makes some poems appealing to readers after several centuries is the way the poets use the language to express these similar themes, so that these concepts continue to be new and innovative and at the same time the content does not seem repetitive. Hafez has skillfully and artistically succeeded in creating beautiful and fantastic forms. After the passage of several centuries, his poems still shine very brightly and attract more and more readers. What makes his poems attractive is not the content but the form; otherwise, many poems can be found on similar themes. The present article studies the poetry of Hafez with a formalist approach.
    Keywords: formalism, form, poetry, Hafez
  • H. Nasiri Jami Pages 123-139
    Travelling to other cities and countries and visiting the sheikhs and the mystics of every territory was an important tradition in Sufism and mysticism. However, sometimes such trips were taken for a purpose other than gaining experience or cleansing the spirit. They were aimed at propagating a special mystic lifestyle and spreading the territory of a renowned sheikh. The journeys taken by the renowned sheikhs of each era were often of this type, usually accompanied with special thought-provoking debates and arguments. One such trip is Ahamad Jami’s trip to Sarakhs, a city which was under the influence and authority of leading sheikhs such as Imam Muhammad Mansour Sarakhsi, who was admired and praised by Sanayi Ghazanvi. The present article is an overview of the debates and relationships of this challenging journey, a challenge resulting in reconciliation between the two sheikhs.
    Keywords: Sheikh Ahamd Jam, Imam Muhammad Mansour Sarakhsi, Sanayi
  • A. Sajedi, M. Mohtaji Pages 140-167
    An important part of making a film is decoupage, which the director is responsible for. Inasmuch as a poem is a set of images and this set may sometimes narrate a story, the poet may also seem to have a kind of decoupage in his mind. This poetic decoupage is in many respects similar to cinematic decoupage. Hence, long-lasting, effective, and grand poems have been composed by artists who, like directors, enjoyed high visual literacy and scholarly insight and were well aware of aesthetics. The aim of this comparison is to achieve a kind of unity in visual arts so that students of these two fields can study and understand the techniques more tangibly.
    Keywords: decoupage, poet, filmmaking
  • M. Piri Pages 168-197
    A unique feature of Khaghani’s style is to take popular beliefs into account. The study of these features can help us to achieve literary, psychological, and sociological facts and to find out how effective folklore can be in developing the mind and the language of the poet. One folkloric concept prevalent in his poems is the reference to talismans. Studying his collection of poems through a literary-critical method and content analysis suggests that the presence of some unreligious talismans in his poems does not pertain to the poet’s religious beliefs, but they provide the poet with material which he can use to create beautiful poetic images and senses.
    Keywords: Khaghani, folklore, religious beliefs, talisman
  • M. Shamshirgarha Pages 198-224
    The book Akhlagh-e Naseri by Khajeh Nasir Toosi is usually considered to be the translation of the book Tahzib al-Akhlagh by Ibn Moskuyeh Razi. Similarly, the book Mesbah al-Hedaya and Meftah al-Kefaya by is a translation of the book Avaref al-Ma’aref by Sheikh Shahab al-Din Sohrevardi. Jalal al-Din Homayi, in his preface to Mesbah al-Hedaya states that Ezz a-Din Mahmoud seems to have used Khajeh’s statements in the preface and the writing style of his book. In his translation of Avaref, he adapted Khajeh’s method in the translation of al-Tahara. Because of this, the author of the present article decided to study the two books more accurately. The present article tries to study the similarities between these two works in translation and writing.
    Keywords: Khajeh Nasir Toosi, Akhlagh-e Naseri, Ezz al-Din Mahmoud Kashani, Mesbah al-Hedaya, Meftah al-Kefaya
  • S. M. Taghavi Behbahani Pages 225-245
    One controversial argument in Islamic Sufism and mysticism is the position of annihilation (fana). Whereas believers in mysticism and Sufism consider fana to be the destination for disciples, who long to achieve this position, the opponents regard it to be illogical and illegitimate. Fana has sometimes been considered identical with the Hindu Nirvana and has sometimes been taken to mean physical annihilation. The present article analyzes the reality of fana and critiques the arguments of the pros and cons.
    Keywords: mysticism, Sufism, fana