فهرست مطالب

مجله زبان و ادبیات فارسی
سال یازدهم شماره 3 (پاییز 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/09/24
  • تعداد عناوین: 8
|
  • محمود مهدوی دامغانی صفحات 1-8
    رودکی سمرقندی شاعر بنام سه دهه اول قرن چهارم هجری است که به سال 329 یا 330 وفات یافته است. اغلب شرح حال نویسان او را در تبحر و کثرت شعر ستوده اند. ابوالحسن تهامی در تهام (مکه) به دنیا آمد و سپس به رمله دره فلسطین مهاجرت کرد و خطیب آن شهر شد، فردی متقی و زاهد بود و در خراسان آن زمان، شعر وی شناخته شده بود. آنچه در این کوتاه سخن به آن پرداخته می شود، اشتراک در وزن و مفهوم و مضمون مرثیه رودکی در سوگ پسر ابوالفضل بلعمی و قصیده ای از تهامی است که با توجه به آموزه های مشترک شاعران از قرآن، بیشتر از نوع توارد خاطر به شمار می آیند.
    کلیدواژگان: رودکیسمرقندی، ابوالحسن تهامی، مرثیه و خراسان
  • اکبر شعبانی صفحات 9-22
    حافظ از معدود شاعرانی است که با گذشت زمان بیشتر مورد توجه قرار گرفته و مقبولیت عام یافته است؛ به خصوص در دوران اخیر، محققان داخلی و خارجی آثار متعدد درباره جنبه های مختلف هنر او نوشته اند و صد البته شاخص ترین ویژگی شعر حافظ، جنبه عرفانی آن است. به طور طبیعی عرفان با مدح و ستایش و تملق و چاپلوسی، منافات آشکار دارد. درعین حال وجود برخی مدایح در دیوان حافظ، انکارناپذیر است که با توجه به مقام بلند معنوی شاعر، ممکن است برای بعضی ایجاد شبهه کند.
    مولف در این نوشتار، به بهانه پاسخ گویی به شبهات احتمالی، سعی کرده است در حد توان، درباره مدایح حافظ، به بیان واقعیت امر و نه توجیه آن بپردازد.
    کلیدواژگان: شعر فارسی، حافظ و مدیحه
  • مالک شعاعی، نسرین قدمگاهی صفحات 23-50
    سیمرغ، در اوستا «مرغوسائنو» (mereghosâeno) همان مرغ و «سئن» به معنای شاهین و عقاب بوده است. این پرنده، گوهری حقیقی، پرنده ای افسانه ای – اساطیری و از توتم های ادبیات ایران است. صفات خردمندی و آگاهی به رازهای نهان، این پرنده را فراطبیعی ساخته است. حتی شاعران حماسه سرا و عارف مسلک کوشیده اند تا بدین عنصر مابعدالطبیعی، صورتی طبیعی بخشند. در ادبیات غنی این مرزوبوم، جدای از مطالب حماسی، از ظرفیت بالای مفهوم سیمرغ در نوشته های صوفیانه و عارفانه یادشده که غالبا به گونه داستان، تمثیل و حکایت برای بیان سخنان لطیف دل و اسرار الهی به کار رفته است.
    اگر نکوهشی درباره این پرنده وجود دارد یا ناشی از دیدگاه افراد انیرانی است که با بن مایه های فرهنگی ایران آشنایی عمیق ندارند و به این نکته توجه نداشته اند که رفتار این موجود بازخوردی از کردار طرف مقابل است.
    کلیدواژگان: سیمرغ، ماوراءالطبیعه، حماسه و عرفان
  • علی دهقان، فاطمه حمام چی صفحات 51-73
    گرایش تاریخ داستان نویسی ایران، تاریخ انقلاب در زبان نیز هست؛ زبانی که پس از مشروطیت با شیوه گفتار مردم عادی آمده، خود را از بیان پرتکلف و بیهوده لفظی (زبان مجلسی) رهایی داده است. در آثار علی محمد افغانی، این ویژگی دیده می شود. افغانی از نویسندگان دهه چهل است. نوشته های او با توجه به سبک و ساختار آن ها جزء داستان های اقلیمی و ناحیه ای قرار می گیرند. در این نوع از داستان نویسی، توجه به توصیفات محلی و آداب و رسوم و صحبت کردن به زبان عامیانه پایه و اساس داستان به شمار می آید. در مقاله حاضر با ارائه معنی و مفهوم کلی از زبان و گونه های زبانی، به تبیین زبان عامیانه و میزان کاربرد این زبان در رمان های افغانی می پردازیم.
    کلیدواژگان: داستان نویسی، زبان عامیانه، شکسته نویسی و واژه
  • تقی امینی فرد، زینب ترابی صفحات 75-89
    پهنه پهناور تاریخ ادبیات ایران، بزرگانی را در خود جای داده است که در آثار گرا ن ارج خویش به تبیین مضامین و آیین های ارزنده ای پرداخته و از این رهگذر، در اعتلای فرهنگ انسان ساز جامعه بشری، سهمی بسزا داشته اند.
    در میان درج درر آیین های ارزنده، گوهر سوگند دارای جایگاهی ویژه است. این پدیده در قلمرو آثار ادب پارسی نیز نظرگیر است. ازجمله آثاری که آیین سوگند در آن با بسامدی چشمگیر به کار رفته، تاریخ بیهقی است. نویسنده در این اثر، به مقوله هایی چون سوگند خوردن، سوگنددادن، سوگند خلفا و امیران، سوگندنامه نویسی، توقیع سوگندنامه ها و حضور گواهان در سوگندنامه نویسی پرداخته که در این پژوهش، به اختصار گزارشی از آن به دست داده شده است.
    کلیدواژگان: سوگند، سوگندخوردن، سوگنددادن، ور، تاریخ بیهقی
  • علی محمد رحیمی صفحات 90-125
    شیوه بیان سنایی مبدا تحول بزرگی در شعر فارسی شده است به ویژه مثنوی حدیقه (از مهم ترین منظومه های عرفانی و اخلاقی) که تاثیر فراوانی در ادب فارسی و اثری مستقیم در پیدایش مثنوی های دلکش زبان فارسی داشته است؛ ازاین رو، نگارنده با دیدی متفاوت از پژوهش های پیشین به نقد و بررسی حکایت های حدیقه با رویکرد ساختارگرایی پرداخته است. با بررسی صدونوزده حکایت گردآوری شده، روشن شد که اغلب این حکایت های مینی مالیستی، دارای کمترین عناصر و با ساختاری کوتاه و ساده هستند. سنایی از یک دو شخصیت اما به گونه متنوع استفاده کرده است. بنای این حکایت ها بیشتر بر گفت وگو و پرسش وپاسخ بوده و اغلب بدون پی رنگ هستند یا پی رنگی ساده و معمولی دارند. استفاده از تقابل های دوگانه و متضاد یکی از ویژگی های آن هاست. درون مایه حکایت ما توجه به معنویت، عرفان، دانایی، اخلاق، عدل و انصاف برای قرب حق تعالی است.
    کلیدواژگان: نقد، ساختارگرایی، عناصر حکایت و حدیقه
  • بررسی تطبیقی پند و اندرز (حکمت) در اشعار ابوالفتح بستی و سعدی شیرازی
    محمد شایگان مهر صفحات 127-146
    ادبیات غنی ایران، ازجمله سرمایه های جاودانی و مایه فخر و مباهات در جهان است؛ زیرا سرزمین عزیزمان ایران، مهد شاعران و سخنوران فراوانی بوده که نامشان همچنان بر تارک جهان می درخشد. ما در این مقاله برآنیم تا موضوع حکمت عملی (اخلاق عملی) را در اشعار دو شاعر بررسی کنیم؛ «سعدی شیرازی» شاعر فارسی زبان دوره حکومت خوارزمشاهیان (اتابکان) و حمله مغول، قرن هفتم (ه.ق) و «ابوالفتح بستی» شاعر عرب زبان دوره غزنوی، قرن چهارم (ه.ق). اشعار دو شاعر علاوه بر موضوعات شعری دیگر، سرشار از حکمت، پند و اندرز است که در این مجال، سعی داریم ضمن غور در اشعار دل انگیز هر دو شاعر، مضامین و معانی حکمت آمیز -که از طینتی پاک و ضمیری روشن- تراوش کرده، برچینیم و به تشنگان علم و اخلاق و ادب تقدیم کنیم تا گلزار معرفتی برای رسیدن به سعادت باشد.
    کلیدواژگان: ادبیات تطبیقی، حکمت عملی، سعدی شیرازی و ابوالفتح بستی
  • علی پاکمهر صفحات 147-172
    براساس تلمیحات و اشاراتی که در دیوان شعرا و آثار عرفا به چشم می خورد، می توان گفت اندیشه عارفان متاثر از مضامین دینی و چهره های قرآنی است. یکی از سور قرآن کریم که تاثیری شگرف در ادب فارسی به خصوص در حیطه ادبیات عرفانی داشته، سوره یوسف است که قرآن کریم آن را «احسن القصص» خوانده است. «زلیخا» همسر عزیز مصر، از شخصیت های مشهور سوره یوسف و از چهره های برجسته متون عرفانی ادبیات فارسی است. این زن ازجمله شخصیت های شگفت انگیزی است که بیش از دیگران، قصه و حکایات عشق ورزی او با یوسف و بلایا و مصائب او در راه عشق، به تصویر کشیده شده است. اگرچه زلیخا در قرآن چهره ای توحیدی ندارد، حالات و رفتار او در بسیاری از موارد، مورد ستایش اهل تصوف قرار گرفته است. صوفیان و عارفان با تکیه بر حالات و رفتار زلیخا به بیان و اثبات دیدگاه های عرفانی خویش پرداخته اند. این پژوهش درصدد پاسخ به این سوال است که حالات و رفتار زلیخا بر اندیشه عرفای قرن پنجم تا هفتم چه تاثیری داشته است؟
    کلیدواژگان: سوره یوسف، زلیخا، متون عرفانی و دیدگاه عرفا
|
  • Mahmood Mahdavi Damghani Pages 1-8
    RudakiSamarghandi was a renowned and well-read Khorasani poet in the first three decades of the fourth Hegira century. He died in 329 or 330 H.G. He composed many poems. Some scholars have estimated the number to range from 130,000 to 1,300,000 poems, but a few poems have remained. Most biographers unanimously acknowledge his skill in composing different kinds of poems. There are mixed views about his being blind or being blinded and about his religious affiliation. His command of the Arabic language and literature was so high that he translated Kelileh and Demneh back into eloquent Persian poems.
    AbolhassanTahami was born in Taham (Mecca). Then, he migrated to Ramleh, a city in Palestine. He became theoratoer of the city. He was a very virtuous and pious man. He was famous in Khorasan and his poems were memorized by people there. He was believed to be a twelve-imam shiite.
    Keywords: Rudaki, AbolhassanTahami, elegy, Khorasan
  • Akbar Shabani Pages 9-22
    Hafez is one of those few poets whosefame and popularity have been on the increase with the passage of time. In recent years, various works have been written by national and international writers on different aspects of his art. The most outstanding feature of his poetry is the mystic aspect, which, based on the common definition of mysticism, is naturally different from eulogy, praise, and flattery. However, the existence of some undeniable eulogies in his book of poems has caused some to have some doubts about his poems. The present article tries to respond to such doubts about Hafez’s eulogies in a realistic way. It does not aim to justify them.
    Keywords: Persian poetry, Hafez, eulogy
  • Malek Shoaei, Nasrin Ghadamghahi Pages 23-50
    In Avestan, Simorgh meant an eagle. This legendary-mythical bird is a totem of Iranian literature. The virtues of wiseness and awareness of inner secrets have given this bird a supernatural face. Even mystic and epic poets have tried to make this metaphysical creature seem natural. The presence of Simorgh in Iranian epics begins with the birth of Zal and ends with his death. Persian literature has used the concept of Simorgh in mystic and Sufi writings to express divine mysteries and fine words in the form of stories, parables, and allegories. With the features mentioned in mystic and lyric literature about Simorgh, it is no doubt a divine creature. If this bird is viewed negatively, it may be by non-Iranians who are not deeply familiar with Iranian cultural concepts or they are biased towards the behaviour of the Simorgh’s rival. They have overlooked the point thatSimorgh’s behaviour is a reflection of his rival’s behaviour.
    Keywords: Simorgh, metaphysics, epic, mysticism
  • Ali Dehghan, Fatemeh Hamamchi Pages 51-73
    The history of story writing in Iran is also the history of a revolution in the language, which, after the Constitutionalism, approximated lay peoples’ speech and moved away from the bombastic and vain language of the court people. This feature can be seen in Ali Mohammad Afghan’s works. Based on style and structure, his stories are classified under the category of regional stories. In regional stories, describing local rituals and customs and speaking colloquially constitute the basic aspect of the story. Presenting a general conceptualisation of language and language varieties, the present article focuses on the use of colloquial language in Afghan’s novels.
    Keywords: Afghan, story writing, colloquial language, word
  • Taghi Amini Fard, Zeynab Torabi Pages 75-89
    Persian literature in its long and vast history, has introduced great people who have created invaluable meanings and rituals and contributed greatly to the enhancement of a humane and humanitarian culture in the human society.
    Among the estimable and valuable rituals in Persian literature, the ritual of oath has a special status. BeyhaghiHistoryis one of the works in which the ritual of oath has been very frequently used. In this work, the author focuses on such topics as taking an oath, swearing somebody, swearing caliphs and emirs in, making an affidavit, and the presence of witnesses. The present article briefly covers these issues.
    Keywords: oath, swearing somebody, taking an oath, BeyhaghiHistory, the Var ordeal
  • Ali Mohammad Rahimi Pages 90-125
    Sanai style launched a great development in Persian literature. It has influenced Persian works directly or indirectly. Rumi (Mowlana) praises s for his perfection. Abd al-LatifAbbasi, the greatest exegete of Hadiqa, considers Mathnavi to be an exegesis of Hadiqa.
    The present article follows a structural approach to analyse the structure of the parables and their function in the overall structure of Hadiqa. The study of 119 parables suggested that these parables are dialogic and have a simple, minimalist structure. They have afew,yet various, characters. The point of view and the narrator are also various. Each parable has a tripartite structure: introduction, body, and conclusion. The themes in these parables focus on spirituality, mysticism, wisdom, ethics, and justice in order to get closer to God.
    Keywords: critique, structuralism, structure, elements of parables, Hadiqa
  • Wisdom in the Poems of AbolfathBosti and SaadiShirazi
    Mohammad Ahayganmehr Pages 127-146
    The rich Iranian literature is our eternal pride-worthy capital. Iran has been home to many world-famous men of letters. Every Iranian is duty bound to introduce them to the world community. In the present article, the author aims to study practical wisdom (practical ethics) in the poetry of these two poets: SaadiShirazi, who lived in the era of Khorazmia kings and the Mongols’ invasion of Iran (7th century H. G.) and AbolfathBasti, the Arabic speaking poet who lived in the Chaznavid era (4th century H. G.) their poems are replete with wisdom and advice. The present article tries to provide the readers with some wise meanings coming out of the two poets’ pure hearts.
    Keywords: practical wisdom, comparative literature, SaadiShirazi, AbolfathBasti
  • Ali Pakmehr Pages 147-172
    On the basis of the implications and references that can be found in the works of poets and mystics, it can besaid that there has never been a separation between the Koran, the religion, and the mystics, who have always been influenced by religions concepts and Koranic figures.
    One chapter of the Koran which has greatly influenced Persian literature especially in the area of mystic literature is the chapter of Yusuf and Zoleikha. Zoleikha, Egyptian governor’s wife, is a rare and wonderful woman who is renowned for her bold and persistent love. Her love of Yusuf and the predicaments she underwent because of it have been reflected in many poems. Although Zoleikha does not have a religious face and is not praised in the Koran, her actions and emotions have always attracted Sufis and mystics, who have exploited her actions and emotions to express and prove their mystic views. The present article tries to find out howZoleikha’s actions and emotions influenced 5th - 7th century mystics.
    Keywords: chapter of Yusuf, Zoleikha, mystic texts, mystic's views