فهرست مطالب

مجله زبان و ادبیات فارسی
سال یازدهم شماره 4 (زمستان 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/11/26
  • تعداد عناوین: 9
|
  • رضا اشرف زاده، مریم سادات سنگی صفحات 1-15
    تاثیر عمیق و پردامنه شمس الدین محمدبن علی بن ملک داد تبریزی و اثر گران سنگ وی مقالات شمس، بر قطب عرفان ایرانی اسلامی ما -مولانا جلال الدین محمد بلخی- بلامنازع است. از این روی، در این پژوهش کوشیده ایم، برخی عناصر سبک شناسانه این اثر سترگ را با رویکردی بر جدیدترین نظریه معناشناسی و تحلیل مولفه های معنایی، نقد و بررسی کنم. پر واضح است که دلایل ارجمندی و ماندگاری این اثر باشکوه و تاثیر آن در پیشاهنگ بودن (آوانگارد بودن) آن در حوزه نقد تفکر جهانی از نتایج ارزشمند این پژوهش خواهد بود.
    کلیدواژگان: ساختار روایی، گفتمان، معناشناسی کاربردی و مقالات شمس
  • علی اکبر باقری خلیلی، زهرا مقدسی صفحات 17-42
    بسیاری از نظریه پردازان قلمرو زبان و جنسیت، زبان را صرفا بازتابی از جنسیت می دانند و میان زبان نویسندگان زن و مرد در حوزه های دستوری، از دیدگاه واحدهای زبانی، اعم از واژه ،گروه و جمله، تفاوت هایی قائل می شوند. از دیدگاه این گروه، زن و مرد نه تنها از لحاظ ویژگی های جسمانی، فیزیولوژیکی، طرز رفتار و حرکات با هم تفاوت دارند؛ بلکه رفتار زبانی آن ها نیز از پاره ای جهات از یکدیگر متفاوت است. از همین رهگذر، اگرچه عده ای نفوذ فرهنگ مردسالارانه را سبب عمده پیدایش نوعی زبان مردانه در ادبیات می دانند و برای درهم شکستن سلطه آن، به زبان و ادبیات زنانه روی آورده اند، اما تفاوت های کلامی زن و مرد را می توان بیش از هرچیز، برخاسته از موقعیت اجتماعی و نقش آن ها در جامعه دانست. بررسی تاثیر جنسیت در چهار رمان نویسندگان زن و مرد دهه شصت دلالت بر آن دارد که مردان در گریز از هنجارهای زبانی جسورتر و زنان نسبت بدان پایبندترند. همچنین مردان قواعد دستوری زبان را بیشتر از زنان نقض می کنند و زنان به زبان دستورمند مقیدترند. گریز مردان از قواعد دستوری و مقیدبودن زنان بدان، اگرچه حکایت از آن دارد که ذهن زنان نظام پذیرتر از مردان است، اما همین امر جسارت زنان در خلاقیت و نوآوری ادبی را کاهش می دهد. فراوانی کاربرد واژگان تند و خشونت آمیز در آثار مردان نسبت به زنان، علاوه بر نشان از خصوصیات فیزیولوژیکی مردان، می تواند ناشی از نقش سیاسی- اجتماعی آنان نیز باشد. کثرت کاربرد جمله های پرسشی ایجابی در مردان و پرسش های بلاغی در زنان می تواند موید این امر باشد که ابهام، پیچیدگی و رازوارگی دنیای زنان بیش از مردان است و فراوانی کاربرد جمله های تاکیدی در آثار زنان می تواند بیانگر نادیده انگاشتن آن ها در مناسبات اجتماعی و ضرورت اظهار حضور در تعاملات اجتماعی باشد.
    کلیدواژگان: جنسیت، زبان، رمان، جامعه شناسی زبان و زبان شناسی اجتماعی
  • مریم صادقی، حسین صفری نژاد صفحات 43-75
    لحن گفت وگوی اشخاص در کنار سایر عناصر داستانی ازجمله فضاسازی، راوی، طرح، شخصیت و... یکی از شیوه های مهم و هنرمندانه در ایجاد ارتباط بین داستان و مخاطب است و از آنجاکه این عنصر، بازگوکننده حال وهوایی خاص و جنبه های رفتاری هستند که براساس آن باید متن خوانده و فهمیده شود، دارای اهمیت فراوانی است تا جایی که شناخته نشدن درست آن می تواند از یک سو مخاطب را در فهم و برقراری رابطه منطقی بین اجزای داستان و از سوی دیگر از درک صحیح متن و اندیشه صاحبش گمراه سازد. اما لحن چیست و انواع و اهمیت این عنصر داستانی کدام است و ضرورت به کارگیری آن تا چه اندازه می تواند در لذت بردن از یک اثر، تاثیرگذار باشد؟ در پژوهش حاضر، 24 لحن به کار رفته در کتاب چهارمقاله نظامی عروضی سمرقندی بررسی می شود تا ضمن روشن ساختن اهمیت کاربرد این عنصر داستانی در آن، دریابیم که آیا می توان تناسبی بین تعداد و انواع گوناگون لحن ها در هر بخش از این کتاب با محتوای آن مشاهده کرد؟
    کلیدواژگان: چهارمقاله، نظامی عروضی، حکایت، گفت وگو و لحن
  • حمیدرضا مرادیان، حمیدرضا سلیمانیان صفحات 77-104
    مساله اعتقاد به وجود لایه ها و درجات قرآن کریم (ظاهر و باطن)، از مباحث بحث برانگیزی است که علمای اسلامی به آن توجه داشته اند. درک معانی و مفاهیم قرآن بر معیار ظاهر یا باطن نیز شرایط و ضوابط و روش های آن ازجمله مسائل متنازع فیه در حوزه اندیشه های اسلامی است.
    در میان فرق اسلامی، آنکه بیش ازهمه به وجود باطن قرآن و روش دستیابی به آن یعنی «تاویل» توجه و اهتمام داشته و بنیان فکری خویش را بر تاویل نهاده، اسماعیلیه است.
    ناصرخسرو قبادیانی مفسر و ایدئولوگ بزرگ اسماعیلیان و یکی از مبلغان رسمی این مذهب در خراسان است. بررسی آثار وی این مطلب را آشکار می سازد که در آثار منثورش چون وجه دین، جامع الحکمتین، خوان الاخوان و زادالمسافرین، تاویل گرایی گسترده ای را در پیش گرفته است.
    در دیوان بنابه اقتضای سخن شاعرانه و قابلیت نداشتن بیان مفاهیم فلسفی و کلامی بیش از آنکه به حقیقت تاویل و ماهیت آن و بررسی مصادیق آن بپردازد، از جایگاه و اهمیت آن سخن رانده است. دعوت به تاویل گرایی و پرهیز از ظاهرگرایی و تقلید، تعریف تاویل در مقام تشبیه و تمثیل که خاص کلام شاعرانه است، تبیین رابطه تنزیل و تاویل و مثال وممثول و به ویژه مسئولیت خاندان پیامبر(ص) در تاویل قرآن کریم، از مضامین سخن این شاعر است که این مقاله به بررسی آن ها پرداخته است. شماره ذیل هریک از شواهد شعری، مربوط به شماره صفحات دیوان ناصرخسرو به تصحیح مجتبی مینوی و مهدی محقق است.
    کلیدواژگان: اسماعیلیه، تاویل و تنزیل، قرآن و ناصرخسرو
  • موسی پیری، مجتبی گلی آیسک صفحات 105-125
    «میرزا ابوالقاسمقائم مقام» از شخصیت های سیاسی تاثیرگذار بر تاریخ معاصر ایرانبوده است که در ادبیات فارسی نیز آثارارزنده ای دارد. آنچه باعث می شود که محققان امروز بتوانند با قسمت اعظم هنر نظمونثر قائم مقام بهتر و کامل ترآشنا شوند، بررسی دقیق و موشکافانه آثار منظوم و منثور وی، معرفی ویژگی های شاخصآثارش وارائه نمونه ها و شواهد کافی در هر مورداست. برای دستیابی به این هدف، ابتدا پیشینه تحقیق و تا حد ممکن، ویژگی های بنیادین آثار منثور و منظوم قائم مقام فراهانی ذکر شده است؛ سپس ضمن بیان نمونه های بارز، به ارزیابی آن ها پرداخته شده، و برای نتیجه گیری راحت تر و منسجم تر، در جدولی جداگانه ارائه شده اند.
    ازجمله ویژگی های آثار قائم مقام، می توان به بیان دردهای سیاسی با الفاظ خوش آهنگ، حذف عناوین و القاب نامه ها، صراحت لهجه، ترکیب سازی، گرایش نداشتن به مضامین عاشقانه، باستان گرایی و نظایر آن اشاره کرد.
    کلیدواژگان: ادبیات معاصر، باستان گرایی، میرزا ابوالقاسم و قائم مقام
  • ماندانا عظیمی صفحات 126-146
    بررسی درون مایه شعر کودک یکی از روش هایی است که نشان می دهد، شاعران هر عصر و زمان به کدام یک از جنبه های درون مایه ای شعر پرداخته اند و براساس نتایج می توان عوامل موثر بر آن را بررسی کرده یا اینکه با مطالعات قبل از آن مقایسه کرد؛ در پژوهش حاضر، به بررسی اشعار چاپ شده در دهه 80 پرداخته شده است. مضامین مورد بررسی شامل طبیعت گرایی (سیاسی اجتماعی)، سرگرم کننده و لذت بخش، دینی، علمی (آموزشی و تربیتی اخلاقی) بود. نتایج نشان داد که اشعار با مضامین طبیعت گرا، با 9/37درصد و تربیتی اخلاقی با 7/2درصد به ترتیب، بیشترین و کمترین درصد از کل اشعار بررسی شده را شامل شد. در اشعار با مضامین طبیعت گرا، حیوانات با 3/42درصد و شب و روز با 8/2درصد به ترتیب، بیشترین و کمترین درصد را به خود اختصاص دادند؛ گفتنی است این مساله تحقیق و بررسی بیشتری از نظر جامعه شناسی و اتفاقاتی را که در این دهه رخ داده، می طلبد. اینکه چرا شاعران شعرهایی با مضامین تربیتی اخلاقی، علمی، آموزشی و دینی را کمتر سروده اند، جای بحث و بررسی دارد و اینکه چرا مضامین طبیعت گرا و سیاسی اجتماعی، بیشترین سهم را به خود اختصاص داده اند، می تواند تحقیق دیگری را شامل شود
    کلیدواژگان: درون مایه شعر، دهه هشتاد و شعر کودک
  • زهره سرمد صفحات 147-167
    جمشید یکی از ایزدان کهن هندوایرانی است که در وداها، اوستا و شاهنامه به صورت های مختلف نمودار شده است. این شخصیت کهن اساطیری در تحول تدریجی خود از عالم اسطوره وارد جرگه حماسه شده و از مرتبه خدایی نزول کرده و به صورت یکی از شاهان بزرگ در اوستا و شاهنامه درآمده است. داستان زندگی جمشید در اوستا، به اصل اسطوره ای خود نزدیک تر است و در شاهنامه، به واسطه تاثیر ناقلان مسلمان، تفکرات دینی و مذهبی خود شاعر، هماهنگی با خرد و اعتقاد جامعه، از صبغه حماسی بیشتری برخوردار است. با بررسی ابعاد شخصیتی جمشید در وداها، اوستا و شاهنامه می توان به نحوه تحول و وجوه اشتراک و افتراق او در آثار مذکور پی برد.
    کلیدواژگان: جمشید، اسطوره، حماسه، وداها، اوستا، شاهنامه، اشتراک، افتراق
  • کیوان گورک صفحه 168
    قصه های هزارویک شب یکی از متون کهن ادبیات فولکلور جهان است. این کتاب مجموعه ای از حکایت های گوناگون است که توسط دختری به نام «شهرزاد» برای پادشاهی به نام «شهریار» روایت می شود.متاسفانه این اثر جاودانه در ایران بسیار کم مورد کنکاش قرار گرفته است؛ درحالی که شهرتی جهانی دارد. در این پژوهش، سعی می شود داستان «علی بابا و چهل دزد بغداد » که یکی از قصه های مشهور هزارویک شب است، به شیوه ریخت شناسی تحلیل شود؛ در این مسیر،ابتدا آن را به ساختار افقی که نمایانگر دید جزئی نگر خواننده است، تجزیه کرده، آنگاه کنشگرهای اصلی داستان را مشخص کرده و در آخر، داستان را به ساختار عمودی که نمایانگر دید راوی یا دانای کل است، تجزیه می کنیم؛ به این ترتیب، به کامل ترین شیوه، هدف اصلی پژوهش که مطالعه اجزای قصه است، حاصل می شود.
    کلیدواژگان: ساختار افقی قصه، ساختار عمودی قصه، ریخت شناسی، علی بابا و چهل دزد بغداد
  • علی احمدپور صفحات 183-196
    عنوان این مقاله اهمیت وزن و موسیقی در اشعار مهدی اخوان ثالث است که با مقدمه ای کوتاه درباره موسیقی شعر و اشاره به برخی کارها و آراء و نظرات و تحقیقات اخوان در این خصوص شروع می شود و به بررسی عوامل عمده ایجاد موسیقی در شعر (وزن، قافیه، ردیف و تناسبات لفظی) منتهی می شود. جهت تکمیل بحث و ارائه نظرات اخوان در باب موسیقی شعر، علاوه بر بررسی آثار منظوم وی به تحقیقات و آثار منثور و مصاحبه های وی نیز پرداخته شده که جای جای و در ضمن ارائه شواهد هریک، اجمالا و در حد امکان به آن ها اشاره شده است.
    کلیدواژگان: موسیقی شعر، وزن، قافیه، ردیف، تناسبات لفظی
|
  • Reza Ashraf Zadeh, Maryam O. Sadat Sangi Pages 1-15
    The profound, extensive influence of Shamsoddin Mohammad ibn Ali ibn Malekdad Tabrizi and his invaluable works on the outstanding figure of our Islamic-Iranian mysticism, Mowlana Jalaloddin Mohammad Balkhi, is indisputable. Hence, the present research tried to review and analyze some of the stylistic elements of this great work with an approach to the newest semantic theory and semantic componential analysis. It goes without saying that the reasons for the greatness of this glorious work and its effects on its pioneering the area of critical thinking will be some of the valuable results of this research.
    Keywords: structure, discourse, applied semantics, Shams articles
  • Ali Akbar Bagheri Khalili, Zahra Moghaddasi Pages 17-42
    Many theoreticians on language and gender believe that language is a mere reflection of gender and acknowledge the existence of some differences between male and female authors in grammatical areas in terms of linguistic units such as words, phrases, and sentences. From their point of view, men and women differ not only in terms of physiology, behavior and gestures, but also in linguistic behavior. Although some scholars blame the patriarch culture for the emergence of a kind of male language in literature and have turned to female language and literature in order to break the male hegemony, male and female verbal differences can be due to their social status and roles. The study of the impact of gender in four novels by male and female writers of the sixties suggests that men violate grammatical rules more boldly than women. This shows that the female mind is more systematic, but this reduces women’s boldness in literary creativity and innovation. Violent words are more frequent in male writers’ works, which can result from men’s physiological features. It can also be the result of their social and political roles. The frequency of direct questions in male language and rhetorical questions in female language may suggest that there is more ambiguity, complexity, and mysteriousness in women’s worlds. The presence of emphatic sentences in female works can be due to their being neglected in social interactions.
    Keywords: gender, language, novel, sociolinguistics, social linguistics, feminism
  • Maryam Sadeghi, Hosein Safary Nezhad Pages 43-75
    Along with other story elements such as space-making, narrator, plot, character, etc., the tone is one of the most important and artistic ways to strike a relationship between the story and its audience. Inasmuch as this element speaks of the specific atmosphere and behavioral aspects on the basis of which the text should be read and comprehended, it is so important that not knowing it well may mislead the audience in understanding the text and forming relations between different components of the story and make the correct understanding of the text and its ideas difficult. But what is the tone? What are the types? How important is this element? How much can it influence the enjoyment from a work? The present article studies the 24 tones in Chaharmaghaleh in order to see whether there can be a proportion between the number and the types of tones in every chapter of the book.
    Keywords: Chaharmaghaleh, Nezami Arouzi, narrative, dialogue, tone
  • Hamid Reza Moradyan, Hamid Reza Soleymaniyan Pages 77-104
    The belief in the existence of layers and ranks of the Holy Koran is a controversial issue for Islamic scholars. Understanding the surface and deep meanings and concepts of the Koran is one of the controversial issues in the area of Islamic ideas. Esmaeelieh (Isma`ilism) is the Islamic sect that has paid much attention to the deep meanings of the Koran and the method to elicit them, known as ta`vil (interpretation). Naser Khosro Ghobadiani was a great interpreter of Isma`ilism and an official propagator of this religious sect in Khorasan. The use of interpretation is clearly seen in his works. In his poems, he speaks of the importance and status of interpretation. The present article focuses on his invitation to consider deep interpretation and to avoid imitation and attention to the appearance of the Koran, the definition of interpretation, and the responsibilities of the Family of The Prophet (PBUH) in the interpretation of the Koran.
    Keywords: Koran, Nasser Khosrows, Interpretation, Esmaeelieh
  • Moosa Piri, Mojtaba Goli Pages 105-125
    Mirza Abolghasem Ghaem Magham has been an influential political character in Iranian contemporary history; he also has some valuable works in Persian literature. What enables researchers today to be more thoroughly familiar with the major part of his prose and verse is a precise and accurate analysis of his prose and verse works, the introduction of the outstanding features of his works, and the presentation of sufficient instances and evidence in every case. The expression of political pains in a pleasant language, the omission of the titles of letters, outspokenness, no inclination towards love meanings, and archaism are some features of his works. The present article first gives the research literature, then evaluates the basic features of Ghaem Magham’s works with prominent instances, and finally presents the results in a separate table for convenient and easy use.
    Keywords: contemporary literature, Mirza Abolghasem Ghaem Magham, archaism
  • Mandana Azimi Pages 126-146
    The study of the themes in children’s poems is one way to find out what poetic theme aspects the poets of every era were interested in. the results can contribute to the analysis of the effective factors. The present article studies the poems printed in the eighties (Iranian calendar). The concepts studied include naturalism, socio-political issues, entertainment, religion, science, education, and ethics. The most frequent concept was naturalism (37.9%) and the least frequent was ethics (2.7%). The most frequent topic in the poems focused on nature was the animals (42.3%) and the least frequent topic was day and night (2.8%). Further studies are required to study why there are few poems on the topics of education and ethics and why naturalism and socio-political issues are very prevalent.
    Keywords: children's poems, theme, the decade of eighties
  • Zohreh Sarmad Pages 147-167
    Jamshid is one of the ancient Indian-Iranian gods, whose name has appeared in the Vedas, Shahnameh, and Avesta. This ancient mythical character has gradually changed to an epic character; he has descended from the rank of gods to the form of a great king in Shahnameh and Avesta. The story of Jamshid in Avesta is closer to its original myth. In Shahnameh, the character is more epic due to the influence of Muslim narrators, the poet’s religious beliefs, and coordination with the social beliefs and ideas. Studying the different aspects of this character can help understand the development process and find out the similarities and differences in the mentioned works.
    Keywords: mashid, god, king, myth, epic, the Vedas, Avesta, Shahnameh, similarities, differences
  • Keyvan Goorak Page 168
    Stories from the Thousand and One Nights (the Arabian Nights) is one of the most ancient texts in the world’s literature. The book is a collection of various stories told by a girl called Shahrzad to a king called Shahryar. Despite its universal popularity, this great work has unfortunately not been researched well in Iran. The present article tries to do a morphological study of one of the famous stories of this collection: Ali Baba and the Forty Thieves of Baghdad. First, the story is horizontally analyzed to present the reader’s view, then the main functions of the story are designated, and finally the story is vertically analyzed to represent the narrator’s view.
    Keywords: prop, horizontal structure, vertical structure, morphology, Ali Baba, the Forty Thieves of Baghdad
  • Ali Ahmad Poor Pages 183-196
    The present article begins with a short introduction to music in poetry and a reference to some ideas, opinions, researches, and works by Akhavan in this respect and concludes with a study of the main elements of music in poetry (rhythm, rhyme, and literal harmonies). To complete the study and to present his ideas on this topic, his prose works and his interviews as well as his poems have been analyzed. They have been mentioned in different parts of the article and have been briefly explicated.
    Keywords: music, poetry, rhythm, rhyme, literal harmonies