فهرست مطالب

مجله زبان و ادبیات فارسی
سال دوازدهم شماره 1 (بهار 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/03/13
  • تعداد عناوین: 8
|
  • رضا اشرف زاده، روجا پورفرج بیگ زاده صفحه 7
    عرفان اسلامی پدیده ای شکل گرفته در بستر تفکرات فلسفی و کلامی است این جریان پربار فرهنگی، بار سنگینی از مضامین و آموزه های مکاتب فکری پیشین را بر دوش می کشد. فلسفه نوافلاطونی یکی از مهمترین آبشخورهای عرفان و تصوف اسلامی است و باروری این مکتب از مطالعه آثار برجسته ترین عارفان سده های ششم و هفتم هجری یعنی شیخ فریدالدین عطار نیشابوری و جلال الدین محمد بلخی آشکار می گردد. کشف، دسته بندی و تبین مولفه های موجود در نظام فلسفی نوافلاطونیان در سروده های عطار و مولوی، حاکی از ژرفای تاثیرپذیری این دو قله رفیع عرفان اسلامی از تعالیم فلوطین است. این مقاله با ارایه شواهدی سعی در بازنمایی این تاثیر عمیق و بنیادین دارد.
    کلیدواژگان: عرفان اسلامی، فلسفه نوافلاطونی، فلوطین، عطار و مولوی
  • مهدی نوروز، رضا جلیلی صفحه 43
    فنا مفهومی بنیادی و مهم در عرفان ایرانی- اسلامی و به نوعی محور اصلی مباحث عرفانی به شمار می رود. فنا در لغت به معنی نابودی و نیست شدن است، اما در وادی عرفان، تعریفی دیگر به خود گرفته است. نیست انگاری خویش (فنا) برای رسیدن به حقیقت (بقا) آن چیزی است که در متون صوفیانه از این اصطلاح دانسته می شود. یکی از عارفان برجسته که در این زمینه مباحث موجزی را شرح و بسط داده، عطار نیشابوری است. بسامد بالای این واژه در اندیشه او، نشان از اهمیت فنا در منظومه فکری عطار دارد. به این اعتبار، در پژوهش پیش رو، بر سبیل توصیف و تحلیل رویکردهای عطار به این مقوله بررسی خواهد شد. به نظر می رسد عطار که خود به مرتبه فنا رسیده است، بقای حقیقی را در فانی شدن می داند و عقیده دارد که چنین انسانی ارجمند است و به آرامش دو گیتی دست می یابد. افزون بر این، پیوندهایی که شاعر میان فنا و خرابات (خورآباد)، کمال، غرور، خموشی، فقر و دریا پدید آورده، بسیار درخور توجه است.
    کلیدواژگان: عطار نیشابوری، فنا، بقا، عرفان وتصوف
  • جواد عباسی، مخدره بلوکی صفحه 63
    رفتن برگزیدگان بنی اسرائیل به همراه پیامبرشان به کوه طور، یکی از ماجراهای این قوم در قرآن است و البته همچون دیگر موضوعات قرآنی به یقین بر ذهن و زبان فرهیختگان اهل دل، مژثر بوده است. از دیگر سو، منطق الطیر حکیم عطار نیشابوری از برترین منظومه های عرفانی ایران زمین و ادبیات فارسی به شمار می رود که طرحی از یک سلوک عارفانه به سوی سیمرغ حقیقت را در منظر ما قرار می دهد. آیا نمی توان شباهت هایی میان این دو سلوک دید؟ اگر بتوان سلوک را رفتنی برای رسیدنی دانست، میان همه سیرها و سلوک ها پیوندی برقرار است، خواه محسوس و زودیافتنی و خواه نامحسوس و دیریاب.فرضیه این نوشتار، امکان وجود ارتباطی اگرچه غریب میان این ماجرای قرآنی و داستان عرفانی است: حرکت نخبگان، رهبری آزموده، میعادی در کوه، عذرها و بهانه ها، ممات و حیاتی در انتهای مسیر یا همان فنا و بقا و نیز عرضه تجلی حق از جمله شباهت هاست؛ اگرچه تفاوت هایی هم وجود دارد. در هر صورت، هیچ اصراری بر صحت این مدعا نیست و نقد و داوری این نظریه بر عهده ارباب فکرت و اهل نظر.
    کلیدواژگان: سیر و سلوک، منطق الطیر، کوه، بنی اسرائیل
  • بتول فخرالاسلام صفحه 83
    عرفان پویای عطار بی اعتنا به سرنوشت انسان ها نیست. عطار نیشابوری در مثنوی ها و دیوان خود نگرش انتقادی خاصی دارد و هم جامعه، هم حاکمان و هم ویژگی های اهریمنی و ناپسندی که هویت انسانی را به خطر می افکند، به انتقاد می گیرد.
    در این پژوهش، به مهم ترین دیدگاه های انتقادی عطار در حیطه سیاسی، اجتماعی و فرهنگی به شیوه توصیفی و تحلیلی پرداخته شده است و به نظر می رسد که عطار نسبت به عارفان دیگر بیشتر به کاستی های اجتماعی توجه و انتقاد داشته است.
    کلیدواژگان: انتقاد، عرفان، عطار
  • محی الدین قنبری صفحه 89
    باعثات یا انگیزه های عطار نیشابوری در نگارش تذکره الاولیاء به خامه خود او شمرده شده اند. بررسی این انگیزه ها، کوشش او را در روی آوردن به سوی خدا و دوستانش و برخورداری اخروی نشان می دهد. از سویی دیگر جایگاه والای سخن پیران و پیشروان طریق نزد عطار، رغبتی درونی و اشتیاقی روشن در او ایجاد کرده و چه بسا همین ایمان و دلدادگی اش به سودبخشی سخن عارفان دست کم سبب درخشش تذکره او در میان دیگر تذکره ها از 800 سال پیش تا کنون شده باشد.
    کلیدواژگان: عطار نیشابوری، تذکرهالاولیاء، عرفان اسلامی، ج تصوف
  • زهرا احمدی صفحه 99
    در این مقاله به بررسی و شرح 100 بیت از منظومه مصیبت نامه که در بیان صفت راه سلوک است و نیز مقایسه ضمنی تعاریف شیخ فرید الدین عطار نیشابوری با سایر عرفا و آنچه در کتب اططلاحات عرفانی ضبط شده است، می پردازیم.
    عطار با تعریف صد صفت ستوده و نکوهیده، سالک را به راه راست رهنمون می شود و پس از پایان این صد بیت متذکرمی شود که سخن در این مقوله فراوان است و اگر بخواهد همه را به نظم درآورد،بیش از هزار بیت می شود؛ از این روی به همین صد بیت بسنده کرده،می گوید:... .
    کلیدواژگان: عطار، مصیبت نامه، عرفان، سلوک
  • رضا اشرف زاده، مسعود نارویی صفحه 143
    بشر مدرن امروز،در اثر استیلا بر کره خاکی و دستاوردهای علمی، چنان در سرخوشی و غفلت فرو رفته است که آن چه زندگی گذشته اش را معنادار کرده بود به کلی از اندوخته ذهنش فرو ریخته است. عواملی چون: پوچ گرایی، عصبیت های نژادی، اصالت سود و سرمایه، خودخواهی و فردگرایی، علت اصلی این معضلات و بحران ها است. در این جستار با روش توصیفی و تحلیلی و ره یافت های دانش نقد نوین، بهره گیری از مفاهیم اخلاقی بکار رفته در آثار این دو عارف جلیل القدر، مورد بحث و تحلیل قرار می گیرد. شاید بتوان بر اندکی از زخم های ناشی از بحران های بشر امروز، التیام گذاشت. در نهایت نتیجه گیری شده که اگر بشرامروز، به توصیه های تربیتی و معنوی آنها، عمل نماید آن چه را که برای تمامیت و کمال خود طلب می کند می تواند در پژواک کلام این عارفان وارسته بیابد.
    کلیدواژگان: عطار، مولانا، زندگی مدرن، آموزه ها، ره یافت ها
  • رضا اشرف زاده، راضیه رضازاده صفحه 163
    منطق الطیر عطار، مجموعه ای از لطایف حکمی و نکات قرآنی و اشارات و عبارات اولیای حق است که در قالب الفاظ مناسب گنجانده شده است .در این مجموعه، شاعر گروهی از پرندگان را به عنوان سمبل های خاص برگزیده است که نمودار بازتاب اندیشه ها و داستان های ملت های گوناگون است. این گروه قدم در راهی بزرگ می گذارند که هدف رسیدن به سیمرغ، بیان می شود.
    عطار شاعری است که در دنیای آرمانی اش سیر می کند، مدینه فاضله ای می سازد که هدفش رهایی از دنیا و رسیدن به جان جان است و مدینه فاضله او، جایگاه سیمرغ و معبود مطلق است وکسانی در این وادی، سالک راه عشق می گردند که از وادی های گوناگون گذر کرده و گزینش شده باشند. عاشق دلسوخته تن گرفتارش را از قیدوبند های حوادث عالم خاک می رهاند تا از دست شاهد مقصود که مقصد همه عالمیان است شربت حقیقت بنوشد، پس با تمام سعی و تلاش، گمراهان را هدایت و ارشاد می کند تا با اندیشه آرمانی خود با راهنمایی هدهد آن ها را به جایگاه سیمرغ -همان مدینه فاضله اش- برساند.
    کلیدواژگان: مدینه فاضله، عطار نیشابوری، منطق الطیر، هدهد، سیمرغ
|
  • Reza Ashraf Zadeh, Roja Poorfaraj Beigzadeh Page 7
    Islamic mysticism is a phenomenon formed on the grounds of philosophical and theosophical thoughts. This rich cultural process holds many meanings and teachings of previous schools of thought. Neo-Platonic philosophy is an important origin for Islamic mysticism and Sufism, reflected in the works of the outstanding mystics of the 6th and 7th Hegira centuries: Farid al-Din Attar Neishaburi and Jalal al-Din Mohammad Balkhi. Discovery, classification, and explication of the components existing in the Neo-Platonic philosophical system in Attar’s and Mowlavi’s poems reveal deep influences of Plato on these two summits of Islamic mysticism. The present article tries to present some evidence for this deep and basic influence.
    Keywords: Keywords: Islamic mysticism, Neo, Platonic philosophy, Plato, Attar, Mowlavi
  • Mehdi Nowrouz, Reza Jalili Page 43
    Annihilation is an important fundamental concept in Iranian-Islamic mysticism and is somehow the pivot of mystic issues. The literal meaning of annihilation is destruction and dissipation, but it has a different meaning in mysticism: annihilation of the self to reach the truth (survival). Attar Neishaburi is an outstanding mystic who has explained and explicated mystic issues succinctly. The high frequency of this word in his works reveals the importance it has in his thoughts. Therefore, in the present research, Attar’s approaches to this issue will be studied and analyzed. Having attained the rank of annihilation, Attar seems to see true survival in annihilation and believes that such a man, who has reached the rank of annihilation, is to be revered since he has achieved the peace of the two worlds. Moreover, the links that the poet creates between annihilation and taverns, perfection, pride, silence, poverty, and the sea are noteworthy.
    Keywords: Attar Neishaburi, annihilation, survival, mysticism, Sufism
  • Javad Abbasi, Mokhaddareh Bolooki Page 63
    The journey of the Israelite elite to Mount Sinai in company of their prophet is one of the stories about the Israelite in the Koran, which, like other Koranic issues, has influenced mystics. Hence, Attar’s Manteq-o-Teyr is considered to be one of the best mystic works of Persian literature, which exposes to us a mystic journey towards the truth. The two journeys can be similar. A journey is done to reach a destination. The present article hypothesizes that there might be a connection, though strange, between the Koranic story and the mystic story; the movement of the elite, an experienced leader, a destination in the mountain, the excuses and pretexts, the life and death at the end of the route (survival and annihilation), and the revelation of the Truth are some of the similarities.
    Keywords: journey, Manteq-o-Teyr, Mount Sinai, the Israelite, revelation
  • Batool Fakhr Eslam Page 83
    Attar’s dynamic mysticism is not inconsiderate of man’s destiny. Attar, in his poems, has a special critical attitude and criticizes the society, the rulers, and the evil and satanic features that endanger the human identity. The present research focuses on Attar’s most important critical views in political, social, and cultural areas in a descriptive-analytic way. Compared to other mystics, Attar seems to have paid more attention to social weaknesses and criticized them.
    Keywords: criticism, mysticism, Attar
  • Mohiodin Ghanbari Page 89
    Attar himself has penned his motives for authoring Tazkerat-ol-Owliya. The study of these motives reveals his efforts to reach God, to be with his friends, and to achieve salvation. The sublime status of the words of the elders and pioneers of the mystical path created, in Attar’s heart, a clear inclination and enthusiasm. It is very probable that his faith and trust in the efficiency and effectiveness of the words of the mystics has caused his biography to shine among the biographies written in the past 800 years.
    Keywords: Tazkerat-ol-Owliya (Biographies of the Saints), Islamic mysticism, Sufism
  • Zahra Ahmadi Page 99
    The present article studies and explicates 100 lines of Attar’s Mosibatnameh, which describe the journey to perfection. It also tries to compare his definitions with those by other mystics and what has been recorded in the books on mystic terms. Attar presents the wayfarer (saalek) 100 virtues and vices to lead him to the right path. He stipulates that there can be more than 1000 if he intends to include all of them. What Attar mentions in these lines has also been stated in other mystic books and works, but what is noteworthy here is that his unique definitions are very different from those by other poets, authors, and mystics. The main difference is that Attar defines each vice or virtue in one line, while other poets, authors, and mystics have written lines or pages to define each of them. It is necessary to note that a few lines are vague and may not be explicated clearly.
    Keywords: Attar, Mosibatnameh, mysticism, the journey to perfection
  • Reza Ashraf Zadeh, Masoud Narooei Page 143
    Modern man, as a result of his domination over this mundane world and his scientific achievements, has been so deeply lost in ecstasy and ignorance that he has forgotten what had made his past life on this planet meaningful. The main reason for the complexities and crises of the present era is the factors such as nihilism, racial discrimination, the centrality of capital and profit, and self-centeredness and individualism. The present research uses a descriptive-analytic method to study and analyze the moral concepts used by these two outstanding mystics in the hope that some of the wounds resulting from today’s crises could be healed. The conclusion is that if modern man obeys the spiritual and educational advice presented in these works, he can find what he needs for perfection.
    Keywords: Mowlana, modern life, teachings, approaches
  • Reza Ashrafzadeh, Razieh Rezazadeh Page 163
    Attar’s Manteq-o-Teyr is a collection of fine stories, Koranic references, and mystics’ words and speeches, presented in the best possible words. The poet, in this parable, has selected a group of birds as specific symbols, which reflect the ideas and stories of various nations. With a sudden decision, the group set foot on a great path in order to reach Simorgh. Attar lives in his ideal world; he creates a utopia whose aim is to get rid of the world and get to God. His utopia is the land of Simorgh, and only those who pass various lands and are chosen can meet Simorgh. As a heartbroken lover, Attar, like a Hodhod (hoopoe), endeavors to guide the lost to his utopia.
    Keywords: utopia, Attar Neishaburi, ManteqoTeyr, Hodhod, guide, Simorgh