فهرست مطالب

مجله زبان و ادبیات فارسی
سال دوم شماره 2 (تابستان 1384)

  • تاریخ انتشار: 1384/06/01
  • تعداد عناوین: 11
|
  • محمد فاضلی صفحه 6
    هدف نویسنده در گفتاری که پیش رو است تاملی در آیاتی از قرآن است با توجه به رمزورازی که در صورتگری ها، تعبیرات، کلمات و حتی حروف، نهفته است.
    صورتگری در این مقاله فراتر از معنی متعارف است، زیرا غرض از آن ساختارهای خاص کلامی اند که با تکیه بر آفرینشهای فوق متعارف، چرخشها و چینشهای بدیع بیانی، پویایی و حرکت، و قوت و حرارت؛ معانی و مفاهیم را تجسم بخشند و دست نیافتنی ها را ملموس و مانوس سازند، و جلوه و جمال یار را، بر خلوتیان محرم بنمایانند.
    صورتگری های این ساختارهای خاص چه بسا مستقل و جدا از معنی متعارف تصویگری باشند، و در دایره ی آن نگنجد.
    کلیدواژگان: آیه و تعبیر، صورتگری، رمز و راز، خلاقیت و آفرینش، فراهنجاری
  • رضا اشرف زاده صفحه 19
    بعضی از مطالب علمی، فرهنگی، عادات و رسوم در گذشته مورد اعتقاد و باور مردم بوده است که امروزه با توجه به گذشت زمان و تبدیل وضعیت اجتماعی و برخورد فرهنگها حتی فرهنگ شهری و روستایی و علل دیگر، آن مطالب از ذهن مردم پاک یا کم سو شده است و به همین جهت برای نسل امروز یا نسلهای آینده، برای دریافت مضمون و معنی «گفته های گذشتگان» مشکلاتی ایجاد کرده است.
    تدوین فرهنگی از این گونه مطالب، از یک سو باعث بقا و ذخیره ی این مطالب می شود و هم مشکلات متون گذشته را می گشاید و هم نیاز دانشجویان و طالبان علم و ادب را برمی آورد.
    کلیدواژگان: آبنوس و ته نشینی، آتش گرفتن، آتش و سمندر، آدم آبی، آفتاب و جنین، آیینه ی پیل، آیینه ی تصویر، آیینه و افعی و دیو، خاک سم اسب جبرئیل، خال خون و قربانی، خروس سپید، خط 9، خودسوزی زنان، نور محمدیه
  • مدبر عزیزی صفحه 47
    هدف مولف از طرح و شرح و تفسیر این داستان، این است که انسان گمشده ای دارد و نشان گمشده خویش را هم می داند و انسان دیگری که هر چند او هم گمشده ای دارد اما او را از یاد برده است و به صرف تقلید از دیگران قانع شده و نقش یک فرد شتر گم کرده را بازی می کند و مقلدوار همان نشانی ها را تکرار می کند و خود نمی داند چه می گوید؛اما از آن جا که: دوست دارد یار این آشفتگی کوشش بیهوده به از خفتگیفروغ جستجو می تواند او را به حق رهنمون کند؛ بدین ترتیب مولوی یک آشتی بین نحله های فکری مختلف برقرار می کند. اما اگر سرانجام انسان گمشده ی خود را نیابد، نمی تواند ره به مقصد برد و البته مولوی در حین داستان، پیام های دیگری را هم برای جویندگان حق و حقیقت بیان می کند؛ از این قرار: عشق الهی، گمشده، مسافر، شتر، وطن اصلی، نور بصیرت مذاهب، فلاسفه و متکلمین، اضداد، تقوی.
    اشتری گم کرده و جستیش چست چون بیایی، چون ندانی آن توست...
    (دفتر دوم مثنوی، ابیات 2911 به بعد)
  • حسن بساک صفحه 68
    قلم ابزار نوشتار است، سخن ره آورد آمد و شد قلم مشیت الهی بر لوح هستی؛ بدین سبب است که خداوند متعال بدان سوگند یاد کرده است: «ن و القلم و مایسطرون» (قلم / 1) بنابراین نه تنها آنچه در باب ارج و اعتبار سخن گفته اند در باب قلم مصداق دارد بلکه حتی گاه نوشتن را از گفتن مهم تر دانسته، در فضلیت قلم داد سخن داده اند. اگر چه در ادب فارسی بیشتر از مناظرات مربوط به شمشیر و قلم که دوام و قوام جهان بدان مربوط است یاد شده است اما همواره اهل قلم را بر اهل سیوف فضلیت نهاده اند که پاسداران حریم معنوی جامعه بشری هستند. نگارنده در این مقاله از دریچه ی سخن به اهمیت قلم پرداخته، پیوستگی و تعامل سخن و قلم را در ادب فارسی بیان نموده است.
    کلیدواژگان: قلم، کلک، قول، سخن، ادب فارسی
  • مهدی ستودیان صفحه 78
    داستان لیلی و مجنون از معدود داستانهایی است که بسیار مورد توجه شعرای فارسی زبان قرار گرفته، به نحوی که قریب هفتاد و سه مثنوی با عنوان لیلی و مجنون در ادب فارسی به یادگار مانده است. این تنها بخشی از تاثیرگذاری داستان لیلی و مجنون است. چه بسیار شاعرانی که الفاظ و مضامین عشق لیلی و مجنون را زیور سخن خود ساخته اند و معدود شاعرانی نیز یافت می شوند که با ابتکار و نوآوری به خلق حوادث و حکایاتی از این عشق جانسوز پرداخته اند که در منابع عربی داستان و مثنوی های لیلی و مجنون اثری از آنها یافت نمی شود. عطار نیشابوری از جمله شاعران نوآوری است که علاوه بر ذکر الفاظ و مضامین عشق لیلی و مجنون، حکایات و حوادث زیبا و جذابی نیز به لیلی و مجنون نسبت داده است. در این مقاله سعی بر آن است که برخی از آثار عطار نیشابوری را از این جهت مورد بررسی قرار دهیم.
    کلیدواژگان: شعر فارسی، عطار نیشابوری، لیلی و مجنون
  • تقی امینی مفرد صفحه 90
    نیایش پدیده ای است که پیشینه ی آن همزاد آفرینش آدمی است و ریشه در ژرفای جان و فطرت بشر دارد بدیهی است که واکنشی عالی و انگیخته ای مقدس، ره آورد انگیزه هایی است اهورایی و ارزشمند. مثنوی مولانا جلال الدین، محمد از جمله آثاری است که نیایش بسان گوهری تابناک بر آن صحیفه ی شریف می درخشد. نیایش های مثنوی نیز حاصل انگیزه های فراوانی است که در این نوشتار سعی شده تا به اختصار به مقوله ی «اظهار عجز بنده و بیان قدرت الهی» به عنوا فراگیرترین و برجسته ترین انگیزه پرداخته شود.
    کلیدواژگان: مولانا جلال الدین محمد، مثنوی، انگیزه ی نیایش، اظهار عجز بنده و بیان قدرت الهی
  • جواد محقق نیشابوری صفحه 99
    «ملامتیه» یکی از فرق صوفیه در تاریخ تصوف ایرانی اسلامی است که گسترش و تاثیر قابل توجهی در میان اهل تصوف، نویسندگان و شاعران عارف مسلک داشته است. اندیشه ی ملامت اول بار در نیشابور و از سوی حمدون قصار نیشابوری بروز کرد. ابوعبدالرحمن سلمی که خود در نزد بوعمروبن نجید درس خوانده و پیرو طریقه ی ملامتیه بوده است، در کتاب «طبقات الصوفیه» از حمدون قصار نیشابوری و طریقه ی ملامت سخن رانده است و در این باب مرجعیت بیشتری دارد. در میان اهل تصوف دو گروه شاخص وجود داشتند: اهل صحو، اهل سکر. گروه اول به حفظ ظواهر شریعت و دوری از شطح و سماع اعتقاد داشتند و گروه دوم به ظواهر شریعت اعتنایی نداشتند و اهل شور و سماع صوفیانه بودند. ملامتیه دسته ای بودند که نه اعتقاد به سکر داشتند و نه معتقد به اهل صحو بودند. در مقاله ی حاضر به بررسی بیشتر اندیشه ی ملامت با محوریت زندگی و تفکر حمدون قصار نیشابوری پرداخته شده است.
    کلیدواژگان: تصوف، حمدون قصار نیشابوری، ملامتیه، صوفیان ملامتی، تعالیم ملامتیه
  • ابوالفضل وزیرنژاد صفحه 108
    هدف نویسنده از این مقاله رسیدن به این موضوع است که تصحیح متون بازمانده از گذشتگان ما می تواند در غنی کردن منابع فرهنگی ما اثر قابل توجه داشته باشد و تا کلیه متون گذشته مورد دقت قرار نگیرد آثاری که در این زمینه داریم ناقص است.
  • مهدی نوروز صفحه 115
    در میان رنگین کمان آفرینش الهی، کوه از شاخصه هایی پر شور و جذبه قاف تا قاف عالم هستی است به گونه ای که در کتب آسمانی و فرهنگ اسلامی و عرفانی و اساطیری جنبه ی وسیع و قابل تاملی دارد. اینک به اختصار به جنبه های نمادین و پر رمز و راز قاف در برخی از متون ادب پارسی می پردازیم.
    کلیدواژگان: کوه، المپ، طور، موسی، البرز، ضحاک، جمشید، فریدون، قاف، عنقا، سلیمان، کشف الاسرار
  • علی بابک صفحه 131
    شمس قیس رازی، جست و جوگر سده ی هفتم هجری، از هوش مندان کم مانند تاریخ ادب ایران است. کتاب ارج مند او، المعجم فی معاییر اشعارالعجم، تا به امروز، در شناخت شعر، در بلندای تنهایی مانده است. از سده ی هفتم تا روزگار نیما، همه ی ادیبانی که در شناخت شعر قلم زده اند، و پس از آن، همه ی ادیبان سنت گرا که به شناخت شعر پرداخته اند، جز بازنوشت مطالبی از المعجم، کار چشم گیری نکرده اند و شگفتا که این کتاب، دست مایه ی نوگرایان هم بوده است و چه انتحال، سلخ و المام هایی که در این باز نوشت ها و دست مایه گی ها روی داده! ما، در این کار، به شناخت قافیه از دید شمس پرداخته ایم تا شاید، اندکی از حقی که این مرد بزرگ بر ما هم دارد، گزارده باشیم.
    کلیدواژگان: حرف، حرکت، حرکت نهفته، روی، شعر، قافیه، وابسته ی قافیه، واژه ی قافیه، هسته ی قافیه
  • حسین قربانیون صفحه 153
    اختلافی که در مورد نقد اشعار سپهری چه در زمان حیات و چه بعد از مرگش میان منتقدان وجود داشت و دارد، خود دلیلی براین است که «ابهام آگاه» در زبان و تفکر وی که به قول کلینت بروکس «از مختصات شعر خوب است» تا چه حد در کلام او موج می زند. زبان شعری سپهری نیز هم چون زبان شعری نظامی و حافظ سرشار از انحراف از هنجارهای عادی است یعنی زبانی با جلوه های تازه ی حسی معنایی به همراه حصول تازگی شیوه ارائه ی بیانی جدید؛ چرا که هم سیر مکتبی آگاهانه از رمانتیسم اروپایی به سوی سوررآلیسم شرق دور در آن وجود دارد و هم انحراف از هنجارهای طرز تازه ی نیمایی.
    کلیدواژگان: اهیمسا، مایا، سرسوتی، فورگراندنیگ، دارماگایا، تائو، غریب سازی، پارناسیسم، راجه یوگه، پودیسم، هندویسم، تائوئیسم
|
  • M. Fazeli Page 6
    In this article, the writer aims to ponder on some verses of the Quran, paying attention to the secrets hidden in its imageries, expressions, words, and even letters. Imagery in this article goes beyond the conventional meaning, since it refers to the special verbal structures that crystallize meanings and concepts through non-conventional creations, innovative figurative arrangements, dynamism, movement, strength, and enthusiasm, make the unattainable tangible and familiar, and reveal the beauty and attraction of the Yar (God) to the confidential confidants.
  • R. Ashrafzadeh Page 19
    People in the past believed in some scientific and cultural matters, customs, and traditions, but the Passage of time, chnanges in Social Situations, cultural encounters- even urban and rural cultures- and other reasons have faded them away in people's minds. Hence, present or future generations may find it difficult to understand the meaning of the language of past generations. The cultural codification of such materials can contribute to the survival and retention of these materials, solve the problems in the past texts, and satisfy the needs of literature students.
  • M. Azizi Page 47
    The author's aim of presenting and explaining this story is that man has lost something and he knows the whereabouts. Another man, too, who has lost something but has forgotten it imitates others, is satisfied with this, and plays the role of somebody who has lost his camel. He blindly follows the same traces and he himself does not understand what he says. But because The Yar (God) loves this confusion so, idle trying is better than nothing, this light of searching can guide him to the Lord (haq). In this way, Mowlavi brings about a reconciliation among different religious ideas. But if man does not finally find what he has lost, he cannot get to his destination. During the story, of course, Mowlavi has other messages for the seekers of truth.
  • H. Bassak Page 68
    The pen is a writing instrument; words reflect the movement of the pen of God's will on the tablet of existence. Hence, God has sworn by the pen: "By the Pen and what they inscribe" (The Pen/1). Therefore, not only what has been said about the value and honour of words is true of the pen, but also writing has sometimes been considered more important than speaking and a lot has been said about the privileges of the pen. Although the sword and the pen, upon which the world is based, have been cited in most relevant debates in Persian literature, the people of the pen have always been regarded superior to the people of the sword, since they guard the spiritual borders of the human society. In this article, the author deals with the importance of the pen through words and focuses on the continuity of and interaction between words and the pen.
  • M. Sotoodian Page 78
    The story of Leili and Majnoon is one of the few stories that has attracted many Farsi-speaking poets, so that there are about seventy three mathnavis entitled Leili and Majnoon in Persian literature. This is only one of its effects. Many poets have decorated their language with the words and meanings of love found in Leili and Majnoon. There are a few no؛ poets who have innovatively created stories and parables out of this heart rendering love traces of such stories can be found in the Arabic sources and Leili and Majnoon mathnavis. Attar Neishaburi is an innovative poet who has attributed attractive and interesting stories and parables to Leili and Majnoon through the use of the words and meanings of Leili and Majnoon's love. This article tries to review Attar's works in this light.
  • T. Amini Fard Page 90
    Worshipping is a phenomenon that dates back to the creation of man and is rooted in the soul and nature of mankind. It goes without saying that a supreme reaction and sacred motivation is the fruit of godly and valuable incentives. Mowlana Jalal al-Din Muhammad's Mathnavi is a work which has worshipping like a glittering gem on its holy face. Worshipping in Mathnavi is the result of abundant incentives and this article tries to briefly focus on the most prevalent and outstanding category God:" the powerlessness of the servant and the power of God."
  • Mohaqqeq Neishaburi Page 99
    Malamatia (the people of remonstration) is a sufi sect that has remarkably been prevalent among mystic poets, writers and people. The idea of remonstration was first introduced by Hamdun Qassar Neishaburi in Neishabur. Abu Abd al-Rahman Salmi, Abu Amr ibn Najidd student, was a follower of Malamatia. He has spoken about Hamdun Qassar Neishaburi and the cult of remonstration (malamat) in his book "Tabaqat al-Sufia". He is an authority in field. There were two outstanding groups among Sufis: the people of sahv (sobriety) and the people of sokr (inebriety). The former believed in the respecting the appearances of the religion and avoiding dancing and singing, but the latter took no heed of the appearances and loved the sufi audition and enthusiasm. This article deals with the idea of remonstration in the life and thoughts of Hamdun Qassar Neishaburi.
  • A. Vazirnejad Page 108
    The writer aims to present the idea that the edition of past texts can considerably enrich our cultural resources and we will have poor works in this field unless all past texts are studied accurately.
  • M. Nowrouz Page 115
    In the rainbow of the divine creation, the mount is an attractive and exciting issue in the world of existence, so that it appears extensively and thought-provokingly in holy books and in Islamic, mystic, and mythic culture. This article briefly focuses on the symbolic and mysterious aspects of (Mount) Qaf in Persian literature.
  • Babak Page 131
    Shams Qays Razi, a seventh century (A.H.) researcher, is a unique intellectual in the history of Iranian literature. His invaluable book al-Mujam fi maayir al-ajam is unique in terms of understanding poetry to this day. From the seventh century to the age of Nima, all men of letters who have penned on this topic and, after that, all traditionalist men of letters who have focused on this topic have done nothing more than a re-writing of materials borrowed from al-Mujam. It is surprising that innovators have also exploited it. And so much plagiarism has occurred in these re-writings and exploitations! In this article, the writer deals with the understanding of rhyming according to Shams in the hope that we can at least do a little of our responsibility toward this great man.
  • H. Qorbaniyun Page 153
    The disagreement that existed and exists among critics on criticizing Sepehri's poems whether during his lifetime or after his death proves that "conscious awareness" in his language and thoughts, which Clint Brooks calls "a feature of good poetry", is profusely found in his words. Like Nezami's and Hafiz's poetic language, Sepehri's poetic language too is replete with deviations from norms. It is a language with new sensory-semantic manifestations as well as a new way of presenting new expressions, because you can find in it a conscious movement from European romanticism to oriental Surrealism and deviates from the norms of the new Nima approach.