فهرست مطالب

نشریه معماری و شهرسازی آرمان شهر
پیاپی 3 (پاییز و زمستان 1388)

  • تاریخ انتشار: 1388/10/11
  • تعداد عناوین: 14
|
  • اسماعیل شیعه، فاتح کبیری صفحه 1
    ناژوان جزیی از پیکره شهر اصفهان و تنها باقی مانده فضای سبز طبیعی حاشیه رودخانه زاینده رود درحومه شهر اصفهان است که به دلیل قابلیت های بی همتای آن، مورد توجه اقشار مختلف اجتماعی بااهداف کاملا متفاوت قرارگرفته است.درحالی که دوستداران طبیعت و طرفداران محیط زیست برحفظ وگسترش سرسبزی ناژوان پا می فشارند گروه هایی از جمعیت به ویژه مهاجران و سوداگران زمین و مسکن با سوء استفاده از خلاء های قانونی، اراضی کشاورزی و باغ ای محدوده را نابود می کنند. ادامه این روند و نیاز شهروندان به فضای تفریحی موجب گردید که در همین راستا مدیریت شهری ازسال 1374 اقدامات وسیعی را درعرصه های مختلف و با تهیه طرح جامع اراضی ناژوان در دستور کارخود قرار دهد. طی این سالها تلاش براین بوده است که اراضی ناژوان به عنوان یک پارک طبیعی حومه ای در مجاورت شهر اصفهان درعین اینکه از توسعه شهر بر روی اراضی کشاورزی و باغها محافظت می شود بتواند به نیازهای گردشگری فراغتی مردم نیز درغالب تفریحات طبیعت محور پاسخگو باشد. در این مقاله سعی شده است با تکیه بر رویکرد تحلیل راهبردی (SWOT) به ارائه راهبرد درجهت توسعه گردشگری پایدار در قالب پارک طبیعی حومه ای شهر اصفهان با توجه به اینکه این اراضی عمدتا کشاورزی، بیشه زار و باغ بوده و درطول تاریخ، محل انشعاب مهمترین مادی های شهر اصفهان و حومه و تولید میوه های مرغوب و صیفی جات بوده است؛ پرداخته شود.
    کلیدواژگان: گردشگری پایدار، پارک طبیعی حومه ای، تحلیل راهبردی
  • منوچهر طبیبیان، مرتضی هادی، جابری مقدم صفحه 10
    شهرسازی دوران مدرن در برنامه ریزی جهت تعیین میزان و نحوه استفاده از اراضی شهری متبلور شده است و در قرن گذشته این فعالیت سیر تحول پر فراز و نشیبی را از سر گذرانده است. امروزه شهرسازان تلاش دارند تا با تکیه بر انگاره هایی چون نوشهرسازی و توسعه پایدار به گونه ای کاربری زمین شهری دست یابند تا از طریق آن شهرهایی مطلوب و زیست پذیر داشته باشد. چالش های مبنائی موجود بر سر راه نظریه پردازان و متخصصین باعث شده تا پژوهش در این موضوع روندی مستمر داشته باشد. اگر چه سابقه برنامه ریزی در ایران طولانی است لیکن اقدامات انجام گرفته و طرح های تهیه شده در قالب انگاره های اولیه برنامه های کاربری زمین و آن هم در اشکالی پر نقص هم از نظر تهیه و هم از نظر اجرا بوده است. اصلاح این روند ضرورتی است که باید با توجه به واقعیت های موجود در حرفه شهرسازی و مدیریت شهری صورت پذیرد. در عین حال از تجربیات و نظریات شهرسازی مطرح در جهان بهره مند باشد. مقاله حاضر بخشی از مبانی نظری و روش پیشنهادی در این رابطه است که بر اساس پژوهش تفصیلی صورت گرفته، ارائه می گردد. اتخاذ رویکردی ترکیبی و فرآیندی گام به گام که به تدوین الگویی تحت عنوان محدوده های همگن عملکردی در شهرها می انجامید و جهت ارتقاء توان مدیریتی در برنامه ریزی کاربری زمین بر اساس بانک های اطلاعاتی کارآمد و هدفمند قادر خواهد بود تا گامی اولیه و موثر را در اصلاح برنامه های کاربری اراضی به لحاظ معیارهای اجتماعی و فرهنگی بردارد؛ در این نوشتار مورد بحث قرار خواهد گرفت.
    کلیدواژگان: برنامه ریزی کاربری زمین، توسعه پایدار شهری، نوشهر سازی، محدوده های همگن عملکردی
  • کیومرث حبیبی، اسماعیل شیعه، کمال ترابی صفحه 23
    آمادگی قبلی برای برخورد با زلزله، یکی ازمهم ترین عوامل در کاهش خسارت های ناشی از زلزله است. آمادگی برای برخورد با زلزله جنبه های گوناگونی دارد و می توان با استفاده از تمهیدات برنامه ریزی کالبدی، شهرها را به گونه-ای طراحی و برنامه ریزی کرد که به هنگام زلزله کمترین آسیب به آن ها وارد شود. در این مقاله شناساندن نقش برنامه ریزی شهری و کالبدی و موضوعات مرتبط با آن مانند: «ساختار شهر، بافت شهر، شکل شهر، تراکم های شهری و نحوه کاهش خسارت های زلزله از دیدگاه برنامه شهرسازی» بررسی شده است. ساختارهای شهری گوناگون، مقاومت های متفاوتی در برابر زلزله دارند و شاید بتوان گفت که به طور مثال: ساختار چند مرکزی بیش از ساختار تک مرکزی در برابر زلزله مقاومت دارد. با افزایش نسبت ساخته شده به کل سطح زمین و یا به فضای باز، آسیب پذیری فضای باز ناشی از ریزش آوار ساختمان ها و غیر قابل استفاده شدن بافت افزایش می یابد. بعضی از کاربری ها در شهر وجود دارند که نقش بسیار حساسی در جلوگیری از آسیب پذیری شهر در برابر زلزله دارند؛ این کاربری ها به «کاربری های ویژه» معروفند. آسیب دیدن این کاربری ها به دلیل عملکرد حساسی که به هنگام وقوع زلزله دارا می باشند،از حساسیت فوق العاده ای برخوردارند و ضروری است در مکانیابی این گونه کاربری ها دقت فراوان صورت گیرد تا حداقل به این مراکز آسیبی وارد نشود.
    کلیدواژگان: برنامه ریزی کالبدی، آسیب پذیری، زلزله
  • مصطفی بهزادفر، پیام محمودی کردستانی صفحه 32
    محوریت «انسان» در طراحی شهری، از بدو ظهور حرفه دانش طراحی شهری مدنظر بوده است. به علاوه، با نگاهی به دیدگاه های نظریه پردازان این حوزه معرفتی، گرایش به انسان و آزادی های منتسب به او در بیشتر اظهار نظرها قابل ردیابی است. از این رو آن چه در این نوشتار به عنوان فضای شهری مردم مدار (آزادی مدار)2 مطرح است، نخ تسبیح گرایش های نوعا پراکنده انسان مدارانه، مردم دوستانه و آزادی خواهانه طراحی شهری از نگاه اندیشمندان این رشته به شمار می رود. در یک کلام، طراحی فضاهای شهری مردم مدار مفهوم واره ای3 معطوف به «طراحی برای همگان» می باشد که حمایت از حقوق استفاده کننده گان، ایجاد دسترسی، آزادی عمل و... را دنبال می کند. مع هذا، به ندرت از حوزه هم پیوندی هنجارهای انسان مدارانه و آزادی مدارانه جوامع با قالب های حرفه ای، مفهومی و فرایندگاری طراحی شهری سخن گفته شده است. آگاهی از شاخص ها یا هنجارها و زیرهنجارهایی که موجودیت آنها در بار محیطی فضاهای شهری (همگانی) مبین مردم مدار بودن آنها باشد، مقدمه ای است که می تواند چه گونه گی ارتباط طراحی شهری با مردم مداری را نشان دهد. محیط های پاسخ ده واجد هنجارهایی هستند که شناخت آن ها از نگاه آزادی مداری یا مردم مداری می تواند هنجارهای مذکور را بازشناسایی نماید. این مقاله در راستای دست یابی به هنجارهای کیفی طراحی فضاهای شهری مردم مدار، روش شناسی خاصی را دنبال می نماید، که بر اساس آن، طی مطالعات جداگانه ای در حوزه دموکراسی(مردم مداری) و طراحی شهری، ویژگی های عمومی دموکراسی و هنجارهای کیفی پاسخ دهندگی محیط از نگاه نظری و مطالعات موردی نمونه حاصل گردیده است. و با تطبیق و قیاس آن ها با یکدیگر، دسته بندی های جداگانه ای از هنجارهای کیفی محیطی در قالب ویژگی های مردم مداری به دست می آید که زمینه را برای یافتن نقاط اشتراک هنجارهای محیطی و استنتاج «هنجارهای کیفی طراحی فضاهای شهری مردم مدار» مهیا می نماید. در انتها هنجارهای کیفی مذکور به تفکیک، خلاصه وار مورد بررسی قرار می گیرند.
    کلیدواژگان: دموکراسی، مردم مداری، آزادی مداری، فضای شهری مردم مدار، هنجارهای کیفی، پاسخ دهندگی
  • سید علیرضا ارباب زادگان هاشمی، احسان رنجبر صفحه 49
    موضوع کیفیت فضاهای عمومی شهری یکی از نقاط تمرکز پژوهش های اخیر طراحی شهری بوده و تلاش در جهت ایجاد فضای عمومی شهری که رضایت شهروندان در وجوه مختلف را جلب نماید، به عنوان یکی از راهبردهای اصلی پروژه های طراحی شهری مطرح شده است. به نظر می آید در این میان کیفیت بصری فضا به علت تعامل دیداری مستقیم با چشم انسان یکی از نخستین گام های درک خوشایندی فضا توسط شهروندان می باشد. در مبانی طراحی شهری این موضوع با زیبایی شناسی بصری فضاهای عمومی شهری همراه می شود و مفاهیم پایه ای همچون تناسب، تباین، هماهنگی، تضاد و... در این ارتباط مطرح می شوند. در میان این مفاهیم تباین و تضاد از ابهام بیشتری نسبت به بقیه برخوردار بوده و نوع استفاده از آن ها می تواند برآیندهای مختلفی را به همراه داشته باشد. به نوعی می توان گفت بین درجه های انتهایی تباین و درجات ابتدائی تضاد یک همپوشانی ایجاد می شود. با وجود آن که در ظاهر واژه تضاد بار منفی به ذهن متبادر می شود ولی هنگامی که این موضوع در طراحی شهری مطرح می شود چگونگی استفاده از آن است که می تواند منفی یا مثبت باشد. نگاه به اغلب فضاهای شهری شاخص بیانگر این مطلب است که در عمده این فضاها درجه ای از تضاد وجود داشته است. تاریخ طراحی شهری در ایران دارای گنجینه ای از تجربه های غنی استفاده هوشمند از تضاد در فضاهای شهری است. در تاریخ معماری و شهرسازی قرن بیستم نیز موضوع پیچیدگی و تضاد یکی از مهم ترین نقدهای پست مدرنیسم بر دوران مدرنیسم بوده است. با توجه به یکنواختی حاکم بر سیمای فضاهای عمومی شهری در شهرهای امروزی ایران به نظر می آید می توان از پتانسیل های تضاد در ایجاد تنوع بصری بیشتر بهره برد. میدان بهارستان تهران یکی از بارزترین نمونه هایی است که با وجود داشتن این پتانسیل غنی از تضاد به خوبی مورد بررسی قرار نگرفته و جایگاه این تضاد در زیبایی شناسی فرمی میدان به خوبی تحلیل نشده است. این امر خود زمینه ساز عدم وجود یک انجام بصری و عدم ادراک بصری مناسب شده است. این مقاله با تکیه بر روش تحقیق توصیفی و گردآوری اطلاعات به روش میدانی و مشاهده ای ابتدا به تعاریف تضاد و تباین و درجه های آن ها پرداخته، سپس رابطه بین پیچیدگی و تضاد با جالب بودن و دلپذیر بودن فضاهای عمومی شهری را در تحلیل میدان بهارستان مورد بررسی قرار می دهد. مجموع تحلیل ها در بازخوانی مفهوم تضاد در میدان بهارستان حکایت از آن دارد که تجربه طراحی دوره های مختلف تاریخی در مهم ترین عناصر ساختار بصری میدان بهارستان یعنی مجلس ملی، مسجد سپهسالار و مجلس شورای اسلامی سبب ایجاد صحنه ای از همنشینی این عناصر در یک تضاد مثبت دارد و فضای باز میدان بهارستان به نوعی روایتگر این تابلوی تنوع بصری است. توجه به این پتانسیل یکی از مهم ترین گام ها در ارتقا تنوع بصری میدان بوده که در ارتباط باارتفاع جداره ها و عناصر ارتفاعی میدان می باشد. این پتانسیل تضاد می تواند به درون میدان نیز رسوخ کرده و در طرح های ساماندهی میدان با استفاده از تضاد در کف، بدنه و مبلمان در همراهی با تضاد موثر عناصر فرمی میدان در راه دستیابی به هویت خاص میدان بهارستان گام برداشت.
    کلیدواژگان: تضاد، تباین، تنوع بصری، دلپذیری، میدان بهارستان
  • سید علیرضا نوفل، پارین کلبادی، محمدرضا پورجعفر صفحه 57
    شهر بزرگترین نماد تمدن بشری است که بشر آن را برای امنیت و آسایش خود بنا نموده است. شهر تنها یک سکونتگاه نیست، بلکه آبادی است که روح اجتماع در آن دمیده شده است و از آن هویت می گیرد هویت شهری، هویت جمعی است که با تبلور عینی در فیزیک و محتوای شهر معنادار می شود و به واسطه ایجاد تداعی خاطرات عمومی در شهروندان، و تعلق خاطر شهرنشینان را به سوی شهروند شدن هدایت می کند. پس هرچند که هویت شهر خود معلول فرهنگ شهروندان آن است؛ لیکن فرآیند شهروند سازی را تحت تاثیر قرار داده و می تواند باعث تدوین معیارهایی مرتبط با مشارکت و قضاوت نزد ناظران و ساکنان گردد. از آنجایی که «هویت» مجموعه ای از صفات و مشخصاتی است که باعث «تشخص» یک فرد یا اجتماع از افراد و جوامع دیگر می شود؛ شهر نیز به تبعیت از این معیار، شخصیت یافته و مستقل می گردد. مقوله هویت به طور عام و هویت شهری به طور خاص از جمله مقولاتی است که به جهت نقشی که در شناخت افراد، اشیا، اجتماعات و مکان ها دارد، حائز اهمیت فراوان است. علی رغم اهمیت این موضوع در دوران اخیر بحران هویت شهری به صورت نگران کننده ای احساس می گردد شهرها و فضاهای شهری در گذشته از استقلال، شخصیت و هویت ویژه ای برخوردار بوده اند؛ در حالی که آنچه از اغلب شهرهای کنونی در ذهن عموم شکل می گیرد جز مجموعه ای از ساختمان های بلند، خیابان ها، ادارات و پارکها نیست که در نتیجه آن، تعلق خاطر به این فضاها به مرور کمتر و کمتر می شود. در واقع باید گفت در دوره معاصر و به خصوص در سال های اخیر ساختن برای ساختن و نه ساختن برای زیستن مجالی را برای توجه به مقولاتی مهم و عمیق همچون هویت در شهرسازی و معماری باقی نگذاشته است. مدیران و طراحان شهری به جدیت با تدوین قوانین سعی بر اعمال نظر خود را بر کالبد مصنوع شهر داشته و از سوی دیگر شهروندان نیز که تابع فرهنگ و عناصر فرهنگی جامعه خویشند، اصرار بر هدایت کالبد شهر بر اساس فهم خویش از هویت شهری دارند. این مسئله مشکلات عدیده ای در فرآیند شکل گیری کالبد شهرها ایجاد نموده است و عملا خلاهای بزرگی در وضع موجود با آرمان شهر پدید آورده است. از طرفی به علت عدم آموزشهای لازم و تقلیدهای بدون اندیشه از مظاهر غربی و الگوهای مدرن، شهرهای زیادی بر خلاف هویت اصیل شهر ایرانی، در حال شکل گیری و گسترش اند. در این میان فضاهای شهری و به ویژه فضاهای شهری تاریخی به سبب نقشی که در شکل دادن تصویر ذهنی و نقشه شناختی از شهرها در هویت بخشی به شهرها از جایگاه ویژه ای برخوردارند. در مقاله حاضر شاخص-های موثر بر هویت شهری و محله ای در محله جلفا، واقع در منطقه پنج شهرداری اصفهان که شکل گیری آن به دوران صفوی باز می گردد؛ معرفی شده است. این شاخص ها در ابعاد گوناگون زیست محیطی، اجتماعی، اقتصادی و کالبدی فضایی و میزان تاثیرشان برمبنای مطالعات میدانی وتطبیقی بوده است درانتها راهکارهایی درراستای ارتقای هرچه بیشتر این شاخص ها دراین محله ارائه شده است.:
    کلیدواژگان: هویت، تعلق خاطر، حس مکان، خاطره جمعی، حس شهروندی
  • علیرضا توکلی صفحه 70
    در تعریف هویت شهر و رابطه آن با عناصرش، توجه به دگرگونی ها و تحولات اجتناب ناپذیر تاریخی و اجتماعی ضرورت دارد. دلیل ظهور و شکل گیری مداوم مکان ها را در دگرگونی ها و تحولات فرهنگی و تاریخ باید جستجو کرد. این تحولات سبب می شود که عناصر جدیدی به یک مجموعه اضافه شده، عناصری از آن حذف شوند و به این ترتیب مولفه تاریخی مکان ها که خود ناشی از تحولات فرهنگی هستند، به ارکان هویتی آنها تبدیل شوند. در مطالعات شهری، هویت به واسطه رابطه متقابلی که با مفهوم فضا دارد و نیز به واسطه نقشی که در ایجاد تصویر ذهنی از مکان و در نتیجه کیفیت زندگی شهری ایفا می کند مورد توجه است. از این رو نقش شهر ها به عنوان مراکزی برای اشاعه شاخص های فرهنگی جوامع پذیرفته شده است، چرا که در فضا های عمومی است که روابط متقابل اجتماعی رخ می دهد و به بلوغ می رسد و در حقیقت یک رابطه درونی نزدیک میان فضای شهری و هویت فرهنگی به وجود می آید. بدین ترتیب فضاهای شهری عموما در طول زمان مشمول یک هویت تداوم یافته تاریخی می شوند. شاخص هایی که در تبیین این هویت تاریخی موثر هستند در طی زمان تاثیرات کارکردی مشابهی را در فضای مورد نظر باعث می شوند. این شاخص ها باعث تداوم هویت فضاهای شهری می شوند به طوری که می توان به آن یک هویت تاریخی اطلاق کرد. می توان گفت در میان انواع فضاهای شهری، خیابان ها دارای اهمیت ویژه ای می باشند. از دید عملکردگرایان، خیابان فضایی ارتباطی است که جهت دهنده، تقسیم کننده و تقویت کننده ساختار شهر است و آنان که به ادراک محیط اهمیت می دهند راه ها را مهم ترین عامل سازمان یافته در نقشه پردازی ذهنی انسان می دانند. از طرف دیگر امروزه با برخی از این فضاهای شهری روبرو هستیم که فاقد هویت مثبت و یا واجد نوعی هویت خنثی هستند. از این رو با توجه به اینکه هر یک از فضاهای شهری ممکن است در گذشته دارای یک یا چند شاخص هویتی بوده یا هم اکنون قابلیت ارائه چنین کارکردهایی را داشته باشند، می توان به کنکاشی در جهت شناسایی و تقویت وجوه شاخص هویت تاریخی آن ها اقدام کرد. در این نوشتار پس از تعریف و بازخوانی مفهوم هویت در فضاهای شهری به بررسی شاخص های موثر و تداوم یافته در شکل دهی به هویت فضای مورد مطالعه و در انتها به بیان سیاست های کلی در جهت تقویت و احیاء هویت آن پرداخته شده است.
    کلیدواژگان: هویت، شاخص های تداوم یافته، فضای شهری، خیابان لاله زار
  • سیدمجید مفیدی شمیرانی، محمد جواد مهدوی نژاد، الهام علوی زاده صفحه 78
    رویکرد پایدار به محیط بصری شهر در راستای طراحی پایدار، بر اساس سه اصل ساختار اجتماعی- فضایی پایدار، الگو برداری از طبیعت و استفاده از منابع انرژی تجدید پذیر، معرف جایگاه و نقش جدید منظر شهری است که در آن بایستی پاسخ های مناسب به مسائل اکولوژیک، رفاه اقتصادی و زندگی جمعی در بستر زیبایی شناسی اکولوژیک، با یکدیگر تلفیق شده باشند. در این میان سیستم طراحی پارک به عنوان هدایتگر و جلودار طراحی شهری جامع و همه جانبه و فضای سبز به عنوان بستر اصلی طراحی پارک و بخشی از سیمای شهر، محل ارتباط انسان شهرنشین و طبیعت است. انسانی که با توسعه سریع پیشرفت های صنعتی و تکنولوژیکی، حضور فعال خود را در فضاهای باز شهری از دست داده و با طبیعت نیز بیگانه شده است. به این ترتیب احتیاجات روانی و اجتماعی افراد از محیط زیست تحت تاثیر مستقیم مسائل اقتصادی و صنعتی قرار گرفته و فرم تازه ای یافته است. از سال 1991 با مطرح شدن عنوان جدیدی از پارک های شهری به نام پارک های اکولوژیکی، چالش جدیدی در زمینه ارتباط انسان و محیط زیست پیرامونش در بستر شهر مطرح شد که بسیار متفاوت از پارک های منظری گذشته است و همگام با اصول طراحی چشم انداز شهری پایدار که حاصل الگوی طراحی شهری پایدار است، گام بر می دارد. این نوشتار بر آن است تا با مروری توصیفی بر ادبیات موضوع و تحلیل قیاسی نمونه های موردی موفق چنین پارک هایی، به این مساله بپردازد که ویژگی های پارک اکولوژیکی در باز تولید هویت طبیعی-فرهنگی مکان و تقویت چشم انداز شهری پایدار چیست؟ آیا منظور از لغت اکولوژی در طراحی پایدار صرفا اکولوژی طبیعی است یا در واقع یک اکولوژی فرهنگی و شاید ترکیب این دو، و در این راستا برای طراحی اکو محور چه روندی باید در نظر گرفته شود. نتایج حاصل از این بررسی ها در نهایت معرف ویژگی های پارک اکولوژیکی به عنوان ترکیبی از منظر طبیعی و منظر فرهنگی است که در آن فضایی جمعی با رویکرد اکولوژیکی طراحی می شود و عواملی از جمله افزایش تعاملات اجتماعی هدفمند در راستای آموزش مستقیم و غیر مستقیم و ارائه راهکارهای حفاظت از محیط زیست، چهارچوب اصلی طراحی و عملکردی آن را تشکیل می دهند. اکثر نمونه های موفق این پارک ها، با توجه به ماهیت موضوع در سایت هایی که زمانی در آنها چرخهای از فعالیت های تولیدی- مصرفی انجام می شد شکل گرفته اند تا گذشته سایت را دوباره احیا کنند. چنین تلاشی بیانگر ضرورت توجه همزمان به بوم شناسی طبیعی و بوم شناسی فرهنگی در راستای ایجاد محیط بصری و عملکردی دینامیک و پویا در شهر است و این خود می تواند راهکاری در باز-زنده سازی و احیای اکوسیستم های فراموش شده شهری باشد.
    کلیدواژگان: اکولوژی، زیبایی شناسی اکولوژیک، پارک اکولوژیکی، منظرشهری پایدار، بوم شناسی طبیعی، بوم شناسی، فرهنگی
  • هانیه اخوت، احسان زمانی، آرین امیرخانی، محمدرضا پورجعفر صفحه 90
    طبیعت کلیت و مظهر تجلی وجود است مقام خاص و مقدسی دارد در باغ و در آن همه چیز در حال نظم و تعادل قراردارد در باغ طبیعت از پیش اندیشیده شده، رابطه انسان و طبیعت را در نهایت هماهنگی نشان می دهد. باغ به کمک اشکال منظم هندسی رابطه میان طبیعت و دنیای درون به تصویر می کشد. دراین میان معماری منظرایرانی مفهوم عرفانی و مذهبی طبیعت و نظم جهانی را منعکس و مفاهیم فضاها را مطرح می کند معماری منظر ایرانی آن فضای سبز و منظم در واقع الگویی ابتدایی و قدیمی است که پیچیده ترین نیازهای انسان را برآورده می کند و علایم بیرونی و قابل رویت از شکوهی درونی و غیر قابل رویت را عرضه می کند و نظم و معنایی ابدی درتلاطم بحران دنیوی زندگی جاودانی علی رغم آرامش و هیاهو را وعده می دهد. این مقاله با هدف تحلیل نظام های ساختاری و شکلی حاکم بر معماری منظر ایرانی و بسط و توسعه فرآیند تاثیرپذیری ساختار شکلی و مفهومی معماری منظر در ایران از مفاهیم مذهبی و غالب ادیان توحیدی ایران شامل زرتشت و اسلام، به منظور ارتقاء کیفی مصادیق معماری منظر تنظیم گشته است. روش تحقیق از نوع تحلیلی- توصیفی و انتخاب پنج نمونه موردی از مصادیق باغ های ایرانی و روش جمع آوری اطلاعات از نوع کتابخانه ای و میدانی توسط مشاهده نمونه های باقی مانده از مناظر ایرانی از دوره زرتشت و اسلامی می باشد. پس از تجزیه و تحلیل نظام های ساختاری و شکلی حاکم بر معماری مناظر ایرانی در نهایت چنین نتیجه می شود که کیفیت تاثیر پذیری محیط مصنوع زیست بشر از مفاهیم مذهبی، به دلیل غنای آموزه های هر مسلک توحیدی و تاثیر شگرفی که این تاثیر پذیری می تواند بر افزایش کیفیت محیطی بگذارد، ضرورت بررسی پژوهشی این جستار را به منظور تعیین فاکتورها و عواملی که توجه به آنها می تواند سبب ارتقای کیفی محیط در طرح ها و پروژه های دوران حاضر گردد، مشخص می نماید.
    کلیدواژگان: نظام ساختاری، منظر ایرانی، باغ ایرانی، ادیان توحیدی
  • سارا رسولی، سمیرا رحیم دخت خرم صفحه 103
    حرکت پیاده طبیعی ترین، قدیمی ترین و ضروری ترین شکل جا به جایی انسان است و پیاده روی هنوز مهم ترین امکان برای مشاهده مکان ها، فعالیت ها و احساس شور و تحرک زندگی و کشف ارزش ها و جاذبه های نهفته در محیط است. پیاده روی دارای اهمیت اساسی در ادراک هویت فضایی، احساس تعلق به محیط و دریافت کیفیت های محیطی است. مسیر پیاده یا پیاده راه ها جزئی از فضاهای شهری هستند که به دنبال تردد بیش از حد سواره و کاهش ایمنی تردد پیاده در شهرها، پس از سال ها دوباره ایجاد شده اند. این مسیرها که می توان گفت به دنبال نیاز به پیاده روی شهروندان به وجود آمده اند یکی از عناصر اصلی فضاهای شهری محسوب می شوند؛ آن جایی که امکان مراوده بین انسان ها، تفریح، پیاده روی، گذران اوقات فراغت، بازی، خرید، تجمع و تظاهرات، دیدار، نشستن، نگاه کردن، دسترسی، تردد، تبلیغات، اطلاع رسانی و غیره را برای همگان فراهم می آورد. با افزایش اولویت دهی به اتومبیل ها در شهرهای امروز تقریبا همه چیز از کمیت ها تا کیفیت ها، برای سرعت اتومبیل و درک سواره ها ساخته و طراحی می شود و شهروند پیاده به عنوان عضو اصلی سازنده شهر و نیازهای او به کلی به فراموشی سپرده شده است. از جمله این مسائل فراموش شده، توجه به منظر شهری در مسیرهای مخصوص پیاده است. منظر شهری محیطی است محسوس و موثر بر رفتار فرد و نتایج آن. میزان موثر بودن محیط بر فرد بستگی به میزان ادراک فرد دارد که خود وابسته به آمادگی ناظر برای ادراک، ظرفیت ادراکی و شرایط محیطی ادراک می باشد. مطالعه حاضر بر آن است تا پس از تعریف مسیر پیاده و منظر شهر، به صورت توصیفی تحلیلی و از طریق مطالعات اسنادی، با در نظر گرفتن یک مسیر پیاده به عنوان فضای شهری و با برشمردن عناصر منظر شهری و شاخص هایی که سبب ایجاد مطلوبیت در منظر شهری می شوند؛ راهکارهایی جهت مطلوب ساختن منظر شهری مسیرهای پیاده عرضه کند و در این زمینه چارچوب اصلی از نظریات سایمون بل، جهانشاه پاکزاد، گوردون کالن، کوروش گلکار و... استخراج شده است. قابل ذکر است که به دلیل کمبود مجال تحقیق در این مطالعه، تنها به عوامل کالبدی موثر بر منظر شهری مسیر پیاده پرداخته شده، اما باید توجه داشت که سایر عوامل نیز به نوبه خود نقش مهمی در ایجاد مطلوبیت منظر دارند
    کلیدواژگان: مسیر پیاده، منظر شهری، شاخص های مطلوبیت
  • سید باقر حسینی، الناز ابی زاده، وحیده باقری صفحه 113
    معماری و سینما مجموعه ای از هنر و فنونی هستند که به کمک دستان توانای معمار و فیلم ساز درهم آمیخته اند. معماری و سینما هر دو به ایجاد فضا و روح زندگی می پردازند و در فرآیند ادراک فضا، هر دو هنر به اصول مشترکی پایبندند. جهان معماری و دنیای سینما از عناصر بنیادی مشترکی همچون صحنه، فضا، نور، حرکت و دید برخوردارند. هنر معماری در سینما به عنوان عامل اصلی ایجاد تعادل و هماهنگی در شکل تصاویر و ترکیب صحنه مطرح می شود. خاصیت مکانی یا زمانی فضا، رنگ، نور، سایه روشن تاثیر متفاوتی بر بیننده می گذارد. همچنین فضاهای بصری مهم ترین عامل بیان در فیلم هستند. عوامل بصری موجود در بافت یک بنای معماری مانند: «رنگ، سطح، خط، نقطه و...» نیز می تواند عوامل بصری برای پس زمینه تصاویر یک فیلم باشند و معانی مورد نظر کارگردان را تقویت کند و فیلم سازان با بهره گیری از معماری از طریق معنا و فضاسازی بصری به شخصیت پردازی، ایجاد هویت و خلق مکان بپردازند. در این میان فضاهای شهری و بناهای معماری به عنوان مکان یک رویداد فیلم از اهمیت زیادی برخوردارند و معرف موقعیت زمانی، فرهنگی، تاریخی، اجتماعی و... در فیلم هستند. به طوری که توجه به مقوله شهر در سینما به صورت جدی و آگاهانه، ایده جدیدی است که می تواند مورد توجه کارگردانان و فیلم سازان قرار گیرد. فضاهای شهری ما در سینمای ایران باید دارای شخصیت گردیده و به عبارتی منعکس کننده هویت ایرانی باشند. در این مقاله بر آنیم به ارتباط متقابل معماری و سینما به عنوان دو عنصر مکمل و نقش آنها درهویت بخشی به مکان ها و فضاهای شهری، پرداخته و همگامی این دو هنر و فن را مورد بحث و بررسی قرار دهیم.
    کلیدواژگان: معماری، سینما، مکان، هویت، فضای شهری
  • محمد ملت پرست صفحه 121
    عدم توجه به بنیادهای پایداری معماری سنتی ایران و عوامل گوناگون موثر بر آن، پیکری فرسوده و ناپایدار از بافت شهری به جای گزارده است. بدون شک پیشرفت تکنولوژی ضرورتی است که از آن نمی توان چشم پوشید، ولی این عامل نباید ارزش های ما را خصوصا در زمینه پایداری محیط زیست دستخوش مخاطره نماید. در همین راستا می بایست راهکارهای فراموش شده در طراحی محیط مسکونی پایدار شناسایی شده و با به روز نمودن آنها با توجه به تکنولوژی های موجود، از آنها در طراحی ساختمان هایی پایدار استفاده نمود. در این جهان، معماران نیز همسو با سایر دانشمندان در پی یافتن راهکارهایی جدید برای تامین زندگی مطلوب انسان بوده اند. بدیهی است که زندگی، کار، تفریح، استراحت و... همه و همه فعالیت هایی می باشند که در فضاهای طراحی شده توسط معماران صورت پذیرفته و از آنجا که نقاط ضعف و قوت یک ساختمان بر زیست بوم جهان تاثیر مستقیم خواهد داشت، وظیفه ای بس حساس در این خصوص بر عهده معماران می باشد. کاربرد مفاهیم پایداری در معماری، مبحثی تازه را به نام معماری پایدار، معماری اکولوژیکی، معماری سبز و معماری زیست محیطی باز کرده است که همگی اینها دارای مفهوم یکسانی هستند و بر معماری سازگار با محیط زیست دلالت دارند. با جمع بندی نظرات و ایده های تمام نظریه پردازان فوق می توان گفت معماری پایدار که در واقع زیرمجموعه طراحی پایدار است؛ یکی از جریان های مهم معاصر است که عکس العملی منطقی در برابر مسایل و مشکلات عصر صنعت به شمار می رود. معماری پایدار مانند سایر مقولات معماری، دارای اصول و قواعد خاص خود است و به طور کلی این سه مرحله را در برمی گیرد: 1 صرفه جویی در منابع 2 طراحی برای بازگشت به چرخه زندگی 3 طراحی برای انسان، که هرکدام آنها استراتژی های ویژه خود را دارند. بررسی شهرهای کویری ایران همچون یزد، کرمان و کاشان نشان می دهد که ویژگی های کالبدی بخش های تاریخی و سنتی شهرهای مزبور به میزان قابل توجهی با یافته های علمی جدید تطابق دارد. همچنین به نظر می رسد که هماهنگی محیطی مزبور، محصول فرایندی طولانی از آزمون و خطاهای مکرر بوده که در طی تاریخ و در جریان طراحی و ساخت بناها و بافت های شهری به وقوع پیوسته است. با توجه به اینکه معماری سنتی ایران در مناطق کویری دارای پشتوانه ای قوی و پر بار از جنبه های گوناگون پایداری است؛ بررسی این ویژگی ها می تواند در خدمت برنامه ریزی، طراحی و مردمی نمودن محیط زندگی امروز قرار گیرد. بنابراین در این مقاله سعی می شود با مطالعه در مورد ویژگی های معماری سنتی از نظر پایداری و با توجه به نکات مثبت و قابل تطبیق شیوه ی زندگی امروزی و با بهره گیری از مزایای تکنولوژی در طراحی محیط مسکونی، فرصتی فراهم شود که در ادامه ی روند مذکور و در تطبیق و ترکیب آن با شرایط زمانی حال در راستای توسعه پایدار گام های بیشتری برداشته شود.
    کلیدواژگان: معماری پایدار، توسعه پایدار، معماری سنتی شهرهای کویری
  • خیزران اسماعیل زاده صفحه 129
    این مقاله به بررسی تاریخی روایات ترسیم شده در نقاشی های قهوه خانه ای با موضوع عاشورا می پردازد و طی یک مطالعه ی تطبیقی، آنها را با مقتل روضه الشهدا مقایسه می کند. در نقاشی های قهوه خانه ای، شاهد تجمع تعداد زیادی از روایات در یک اثر هستیم؛ که در مورد منشاء و چگونگی پیدایش آنها اطلاع دقیقی در دست نیست و به نظر می رسد که سرمنشاء بسیاری از آنها را می توان در حوادث تاریخی، مرثیه ها و سوگواری ها، مجالس وعظ، تعزیه ها و خرافات یافت. از مهمترین منابعی که احتمال می رود در ترسیم روایات این نقاشی ها موثر بوده باشد مقاتل (کتاب های تاریخی که به شرح چگونگی حادثه ی کربلا می پردازند) هستند و از جمله ی پرآوازه ترین این مقاتل بین مردم، مقتل «روضه الشهدا» اثر «ملاحسین کاشفی» است. نثر بسیار جذاب و آمیخته بودن حوادث با جزئیاتی بیش از یک کتاب تاریخی، باعث رواج و انتشار گسترده ی این کتاب در اواخر قرن دهم (ه.ق) و پس از آن شد؛ به نحوی که تاثیر بسیار وسیعی روی مراسم وعظ و روضه خوانی و سپس تعزیه ها و نقاشی های مذهبی داشته است و این همه در حالی است که بسیاری از پژوهشگران به صحت و سقم تاریخی روایات آورده شده در این کتاب، انتقادات شدیدی وارد ساخته، بسیاری از آنها را در زمره ی تحریفات تاریخی شمرده اند. در این مقاله، تعدادی از نقاشی های «حسن اسماعیل زاده» یکی از مشهورترین نقاشان مکتب قهوه خانه، به عنوان نمونه انتخاب شده و با متن کتاب روضه الشهدا تطبیق داده شده است؛ تا بدین ترتیب میزان وام گیری نقاشی ها از این مقتل مشخص شود. در مرحله ی بعدی، میزان صحت و سقم تاریخی این روایت بررسی شده و برای این منظور از چند کتاب که به بررسی انحرافات تاریخی، در حادثه ی عاشورا پرداخته اند و همین طور دو مقتل معتبر، استفاده شده است. در نتیجه ی این تحقیق، روشن می شود که اگرچه میزان تاثیر پذیری این آثار از روضه الشهدا بالا است؛ اما نقاش از سایر مقاتل و همین طور داستان هایی که بین مردم رواج داشته نیز بهره ی زیادی برده است. اصالت تاریخی روایات چندان برایش اهمیت نداشته و بیشتر سعی کرده وقایعی را به تصویر بکشد که از لحاظ عاطفی بر روی خودش و مخاطبش تاثیرگذاری بیشتری داشته است.
    کلیدواژگان: نقاشی قهوه خانه ای، مقتل، روضه الشهدا، عاشورا، حسن اسماعیل زاده، تحریفات تاریخی
  • الهام سوری، سمیرا مشایخی صفحه 140
|
  • Mohammad Mellatparast Page 1
    Miss attention to Sustainability basic of Iranian traditional architecture and various effective impacts on it, has caused a declined and unsustainable body of urban fabric be remained. Undoubted technological advances are necessities which are not deniable, but this factor shouldn’t endanger our values in environmental sustainability Context – Base on these forgotten strategies in sustainable residential environment should be recognized and by upgrading them and considering present technologies, they can be used in sustainable building design. Up to now, architects have parallels to other scientist been trying to find new strategies for providing a sustainable life for human beings. It is obvious that life, work, recreation, rest and … all are activities which have been handled by architect in designing spaces. Because the direct impact of building strength and weaknesses on earth system, there has been a massive duty on architecture's shoulder. Applying sustainability concept in architecture has opened new debate named, Sustainable Architecture, Ecological Architecture, Green Architecture and Environmental Architecture, which all have got the same meaning and refer to architecture compatible to environment. By concluding mentioned ideas it can be declared that sustainable design is one of the most important contemporary streams which can be taken into account as a logical response and reflex to industrial age problems. Sustainable architecture such as other architectural issues has got its own specific principles, which can be defined in 3 stages: 1- Saving recourses. 2- Design as a tool to get back to life cycle. 3- Design for human. Which all the above have got their strategies. Studying desert cities of Iran, such as Yazd, Kerman and Kashan shows that physical characteristic of historical and traditional part of cities is adoptable to recent scientific findings. Besides, mentioned environmental coordination, is a product of a long process of trial and errors which have been done during the time in designing and building the urban fabric. Considering that the Iranian traditional architecture. In desert areas has got a strong background, full of various aspect of sustainability, studying these characteristic can be taken in to account in planning and designing nowadays. Therefore, in this article, by studying traditional architecture from sustainability point of view and by considering positive and adoptable aspects of present life style and by applying new technologies in designing residential environmental, an opportunity is provided to keep on design more sustainable.
    Keywords: Sustainable Architecture, Sustainable Development, Traditional Architecture in Desert Cities
  • Manoocheher Tabiban, Morteza Hady, Jabery Moghadam Page 10
    Modern urbanism has been crystallized in order to determine landuse boundary and how to use them in planning. In the last century, this activity has passed a upward and downward trend. Nowadays, urban designers tries to achieve a kind of landuse application depends on ideas such as new-urbanism and sustainable development to have desirable and with the ability of habitance. The basic challenges with theorists and experts has caused research to have a continuous procedure. Although the record of planning is very long in Iran, but measures which have been done and designs which have been prepared, in the figure of primitive landuse plans has been highly defective in both prepare and perform stages. Improving this procedure is a necessity that should be accomplished due to the facts in urbanism and urban management. Also, it should profit urbanism experiments and theorists which are considered in the world. Present article is a part of theoretical bases and suggestive method in this case which has been presented based on detail research. Adopting synthetic approach and a step by step process in order to compile a plan of compatible functional border lines in cities and in order to promote management capability in landuse planning based on informative skilled banks will be able to take first and effective steps to correct landuse planning as per social and cultural standards. these are topics which in this article will be discussed here below.
    Keywords: Land use Planning, Sustainable Urban Development, New, Urbanism, Functional Compatible Boundaries
  • Kiumars Habibi, Esmaeil Shieh, Kamal Torabi Page 23
    One of critical elements to reduce the damage of earthquake is the community`s preparation to confront it. Making preparations to confront earthquake can be treated in many ways. By applying physical planning mechanisms, cities can be designed and planned in a way that they suffer the least damage during the earthquake. This paper tries to Study the role of urban physical planning and concerning urban topics such as urban structure, urban texture, urban form and urban density within theoretical framework of urban planning in mitigating earthquake damages. Diverse urban structures show different reactions against the earthquake. For instance, multi-center urban structures are able to handle the earthquake better than single center structures. By increasing the ratio of built area to whole area of parcel or to open space, the vulnerability of open space due to piled up debris in it will be decreased substantially. Some land-uses play a crucial role in situating urban vulnerability against the earthquake. These land-uses are called "Special Land-Uses". Due to their critical function in confronting earthquake, any damage to these land-uses during the earthquake, may lead to catastrophic consequences. Hence, it is imperative to appoint special land-uses with delicate and knowledgeable consideration so that the least damage will be suffered by these centers.
    Keywords: Physical Planning, Vulnerability, Earthquake
  • Mostafa Behzadfar, Payam Mahmoudi Kurdistani Page 32
    Considering humanity was a basic issue from the emergence of urban design discipline. In addition, looking into the views of theoreticians of this field, a tendency for humanity and the liberality related to social life could be vividly traced during history. Therefore, what has been introduced as Democratic Urban Space Design is the consideration of ideas linking of humanities, people friendliness, and democratic concerns in urban context. In short, Democratic Urban Space Design is a concept which aims at "designing for all" and is concerned with the user's rights, freedom of access, and freedom of action in public places. Nevertheless, there has rarely been argued about the linkage between humanitarian and freedom norms in urban design process & professions fields. Having appropriate knowledge about environmental criterion & norms which their existence in public spaces addresses the people friendliness of such space, can be an introductory cue for understanding relationship between urban design & freedom. The responsive environments include such norms whose understanding from the freedom centeredness and people centeredness points of view can help us to identify these types of norms. This article is addressing specific methodology aiming to find appropriate norms for designing democratic urban public spaces. First of all, the general attributes of democracy and the normative characteristics of responsive environment have been studied from related field views & related case studies. Then, a comparative study in these areas could identify the common norms which play active role both in public spaces and in the arena of democracy. In the end, the aforementioned qualitative norms will be investigated briefly understanding their capabilities for design of a responsive public space/place in relation to democracy, human rights and freedom.
    Keywords: Democracy, Freedom, Democratic Urban Design Space, Environmental quality, Norms, Responsiveness, Friendliness
  • Seyed Alireza Arbabzadegan Hashemi, Ehsan Ranjbar Page 49
    Urban public spaces quality is one of the most important concentrations in recent urban design research. Trying to achieve urban public spaces that atones citizens is one of main strategies of urban design projects. Because of visual relationship, it seems that visual quality is one of the first stages of urban spaces pleasure. In urban design fundamentals this subject argued in visual aesthetics of urban public spaces and basic concepts like proportion, contrast, harmony and etc is considering. Among these concepts contrast has an ambiguity that usage way of it has different results. We can say there is common border between last degrees of contrast and first degrees of opposition. Notwithstanding negative look of opposition when we consider it in urban design way of using can be negative or positive. Review of great urban public spaces shows that there is degrees of opposition and contrast. Urban design history in Iran has rich treasure of intelligent use of contrast. We can see this intelligent use of contrast in all city and urban spaces like streets, plazas and etc. Yazd and Isfahan in center of Iran are the famous cities for using contrast. Complexity has been one of main concept in architecture and urban design of 20 century and one of main critical subject between modernism and post modernism. Robert Venturi is famous person for this subject. His famous book, complexity and contradiction is one of main references for using contrast in architecture. According to monotony in urban public spaces aspect of Iranian cities, it seems that we can use potential of contrast for creating more visual diversity. Visual diversity can effect on urban vitality. Baharestan square is one of the best cases that have potential of contrast and opposition, but this subject has not been analyzed in formal aesthetic of square. Not pay attention to this potential leads to lack of visual integration and visual perception. In this article with description method and data collection with observation method, first we define contrast, opposition and their degrees; second we try to analyze relation between contrast and pleasure of urban public space in Baharestan square. It seems that using contrast can enhance quality of Baharestan square and this contrast can effect on urban identity of this square. All considerations about contrast recognition in Baharestan square shows that different design experiences of different historical period in main elements of main structure like National Assembly, Sepahsalar Mosque and Islamic Assembly creates positive contrast. They have built in different time from Ghajar period to now. Baharestan square is a scene for showing this beautiful companion and narrative of this visual diversity picture. Pay attention to this potential is one of main steps to enhance visual diversity of square. This subject relates to wall height. This potential of contrast can deliver into square and in organization project of Baharestan square we can use contrast in floor, walls and urban furniture in accompany with effective contrast of formal elements to achieve special identity of Baharestan square. Baharestan square with this identity introduce one of good pattern for other urban public spaces.
    Keywords: Opposition, Contrast, Visual Diversity, Baharestan Square
  • Seyed Alireza Noofel, Parin Kolbadi, Mohammadreza Pourjafar Page 57
    City is the greatest symbol of human civilization that human built that for its security and comfort. City is not just a settlement, but it is a place in which spirit of society is blown and takes identity from that. Urban identity is the identity of a group that finds meaning by objective emergence in body and concept of the city and leads citizens toward urbanization via creating recall of common memories in citizens, belongingness and dependence. Although, the city's identity is depending on culture of its citizens, it influences the process of citizenship creation and may cause to composition of relative criteria with cooperation and judgment of residents and viewers. Since "identity" is a complex of attributes and specifications that cause "distinguish" of an individual or society from other people and societies; the city is also characterized and becomes independent following this criterion. The issue of identity in general and urban identity in particular is among issues being important due to its role in cognition of individuals, things, societies and places. Despite importance of this case in recent periods, the crisis of urban identity is worryingly felt; because in the past, cities and urban spaces have been having independence, character and a specific identity. While what is formed in public minds is nothing but a complex of tall buildings, streets, offices and parks that as a result of that sense of belonging to these spaces becomes low and lower. In fact, it should be said that in contemporary period and especially in recent years building for construction not for living has not left any space for considering important and deep issues like identity in urbanization and architecture. Urban planners and managers are seriously trying to supervise human-made body of the city by composing regulations and on the other hand, the citizens who are following culture and cultural elements of their society are insisting to lead the city's body based on their understanding of urban identity. This issue has created major problems in process of formation of citie's body and practically has created large voids in existing situation from the "Utopia". Today, due to lack of necessary educations and non-thought following of western approaches and modern patterns, many cities are forming and developing against original identity of Iranian city. Beyond this, urban spaces and especially historical urban spaces have great importance due to their role in formation of mental image and cognitive plan of cities in giving identity to them. At the present paper, effective indicatives on urban and neighboring identity in Jolfa neighborhood, located in district 5 of Isfahan Municipality that its formation goes back to Safavi era is introduced. These indicatives are studied in different environmental, social, economic, physical and spatial dimensions and their effects on formation and sustainability of the identity of this neighborhood were analyzed. Information gathering and analysis done in this regard has been based on case study and adjustment researches. At the end strategies are provided along with more promotion of these indicatives in this neighborhood.
    Keywords: Identity, Belongingness, Sense of Place, Collective Memory, Sense of Citizenship.
  • Alireza Tavakoli Page 70
    In the definition of urban identity and its relationship with its elements it is necessary, pay attention to changes and inevitable historical and social developments. The cause of the continuous formation and development of the places should be searched in the cultural and historical changes. These changes will be cause to add the new elements to a collection or to be removed some elements of it. In This Way, historical component of places that are derived from cultural developments, to into their identity bases. In urban studies, identity is considered through its interaction with concept of space, and also through its role in creates mental space and thus the quality of urban life. Therefore, the role of cities as centers to promoting the cultural indicators has been approved because in the public spaces the social interaction occur and maturate. In fact, a close internal relationship occurs between urban space and cultural identity. Generally, urban spaces are covered a historical identity during the time. Indicators which are effective on historical identity explosion have caused a similar functional effect in the above mentioned space during the time. These indicators cause continuity of identity in urban spaces so that it is also acceptable to named a historical identity. On the other hand, today we are faced with some urban spaces which lacking positive identity or are eligible for a neutral identity. Therefore, regarding each of the urban spaces may have one or more indicators of identity in the past or already the ability to offer such functional can be survey in order to identify and index funds to strengthen their historical identity. In this article, after defines and readout the concept of identity in urban spaces, the author is dealing with the effective indicators and continuous in formation of the space identity of the under investigation and finally the author is dealing with the general policies to strengthen the identity and the restoration.
    Keywords: Identity, Continuous Indicators, Urban Spaces, Lalehzar Street
  • Seyed Majid Mofidi, Mohammad Javad Mahdavinegad, Elham Alavizadeh Page 78
    A sustainable approach to visual environments of cities along with sustainable urban planning is based on three principles, sustainable socio-spatial structure, patterning from nature, and applying renewable sources of energy, presenting a new position and image of townscape, in which proper answers to the ecological issues, economical welfare and public life on a Green (ecological) aesthetics’ basis have been synthesized. Among these, a planning system to establish parks as a guideline and a pioneer for comprehensive, multilateral urban planning and green space /greenbelt designing as a fundamental procedure for park planning and as a part of the cityscape is a joint between citizens and nature. Man as a citizen has lost his active presence in outdoors due to rapid industrial, technological advances and has become stranger to nature. In this way, their emotional and social needs to the environment are under the direct influence of economical, industrial issues and have got a new form. Since 1991, introducing a new topic of city parks, called ecological parks, has put a new challenge on the human-nature relationship and his environment. These new ecological parks which are very different from the previous picturesque parks are in harmonious with sustainable cityscape planning rules resulted from a sustainable urban planning. This paper purposes to have a descriptive survey on the related literature and a comparative analysis on the successful examples of such ecological parks, handling what the characteristics of those ecological parks are in reproducing the cultural-natural identity of a place and reinforcing a sustainable townscape? Does the ‘ecological’ term attached to ‘a sustainable planning’ phrase just mean natural ecology or indeed, it means a social ecology and or maybe a combination of these two? And along this, to design eco-oriented, which trend must be considered to follow? Resulted from these surveys /studies extremely introduce the characteristics of an ecological park as a combination of a natural scope and a cultural scope through which public spaces are planned along with an ecological approach. Many factors, including increasing purposeful social relations along with direct and indirect teaching and introducing techniques for protecting environment consists basic outlines for a suitable planning and its functions. Most successful examples of these parks, regarding the spirit of the matter, have formed in sites which some time a producing-consuming cycle performed to vitalize it once again. Such endeavor explains a simultaneously serious attention to natural ecology and cultural ecology to create a dynamic visual and functional condition for a city and this, itself may, in turn, introduce a technique to revitalize and renovate forgotten urban ecosystems.
    Keywords: Ecology, Green Aesthetics, Eco, Park, Sustainable Urban Landscape, Cultural Ecology, Natural Ecology
  • Okhovat Hanie, Zamani Ehsan, Amirkhani Aryan, Pourjafar Mohammadreza Page 90
    Nature is the source and a symbol of existence. It is a sacred being in which all the organs are in order and balance. In gardens, our relation with the nature is in extreme. Meanwhile, Iranian landscape architecture and the gardens particularly crystallize the mystical balance of the world. This landscape design is in fact an old primary pattern to provide the human being with his complicated wills. It reflects the hidden aspects of an unvisual splendor which ends in peaces and complacency. The scope of this article is to analyze the structural and formal systems in Iranian landscape architecture in order to achieve a better understanding of the relationships between the ethical concepts and the formation of the Persian green space design. Herein, the ethical believes of the main two religions of Iran (Zoroaster and Islam) are of a greater importance. Considering these relations between the ethics and architectural design could indeed increase the quality of sensible green spaces in the context of Islamic cities. The research method of this article is analytical and descriptive. The contents rely heavily on three bases: 1) the information provided by observational methods during several inspections of the old Persian gardens before and after Islam (as a part of the authors` field work) 2) The consultancy of leading experts on landscape design and Iranian ethical architecture specialists from the University of Tarbiat Modares in Tehran. 3) Historical documents and travel accounts concerning the traditional design techniques and the architectural heritage of the Iranian region. The results show that the affection from different ethical concepts could increase the quality of design conformed to the country`s religious thoughts. And this could indeed provide a better condition for the survival of our landscape design.
    Keywords: Structural System, Iranian Landscape, Persian Garden, Ethics
  • Sara Rasooli, Samira Rahim Dokht Khorram Page 103
    The presence of pedestrians in urban spaces creates social life and character. Walking on foot is the oldest, most normal and the most essential shape of human move and walking is still the most important possibility for visiting places, activities and feeling the motion and emotion of life, to find out the values and hidden attractions in the environment. Walking has major important in the perception of space identification, feeling of belonging to the environment and conceiving qualities of environment. Today, the number of pedestrians has decreased because most people do not use walkways. They instead use motorcars as an alternative to commute and, since motorcars play the major role in transportation systems, everything in our cities are built depend on car’s speed, (quantities to qualities) and pedestrians and their needs are ignored as major members of city maker. So Urban planners and designers endeavor to find out the best way to eliminate roadway and convert to walkway, in order to recreate this livelihood to the city center. It becomes necessary to have this urban character that able to attract people to use pedestrian walkways as an indication to successful urban place. Pedestrian ways that are rebuilt after years, because of decrease of the people’s safety and people’s need to walk, are the major part of urban spaces, where provide for all people, possibility of interrelation, walking, spending times of leisure, playing, shopping, gathering and manifesting, meeting, sitting, looking at, accessing, travelling, advertising, informing and …. One of the forgotten issues that is the important problem in our cities is no attention to the urban scape in the pedestrian ways. Urban scape is the sensible environment that effect on people’s behavior and its results. A degree of affect of environment on people, depends on degree of human’s perception that itself depends on preparedness of visitor for perception, perceptual capacity and situation of environment of perception. In this study, it’s tried to present some strategies to improve the pedestrian way's urban scape. To achieve these strategies, the descriptive-analytical method is used. For that, major theorists are Symon Bell, Jahanshah Pakzad, Gorden Cohlen and Koorosh Golkar and so on. It is important to know that because of circumstances of the research, it’s focused on form factors but it is necessary to attention to other factors too. Because they have important role in making desirability of urban scape.
    Keywords: Pedestrian Way, Urban Scape, Desirability Indicators
  • Seyed Bagher Hoseini, Elnaz Abizadeh, Vahideh Bagheri Page 113
    Architecture and the cinema are series of arts and techniques combined by talented architects and filmmakers. Sharing common elements (including the scene, the atmosphere, light and view), they both deal with the creation of sense of life and adhere to common principles as well. Regarding that the scene, color, light and contrast provide spectators with different impressions; architecture is considered as a key element to set up balance and harmony in graphic composition of the shots. Visual spaces are substantial means to reflect the main idea in a film. The visual components of a building such as color, surface, line, point and etc, serve as the graphic elements of the background and thus present the directors theme and contribute to the creation of sense of place and identity. Urban spaces and architecture could represent the historical period as well as cultural and historical situation in a film. In this article we set out to discuss the mutual relation of architecture and cinema as a complementary couple and study their collaborative roles in establishing the identity of urban spaces and places.
    Keywords: Architecture, Cinema, Place, Identity, Urban Space
  • Mohammad Mellatparast Page 121
    Miss attention to Sustainability basic of Iranian traditional architecture and various effective impacts on it, has caused a declined and unsustainable body of urban fabric be remained. Undoubted technological advances are necessities which are not deniable, but this factor shouldn’t endanger our values in environmental sustainability Context – Base on these forgotten strategies in sustainable residential environment should be recognized and by upgrading them and considering present technologies, they can be used in sustainable building design. Up to now, architects have parallels to other scientist been trying to find new strategies for providing a sustainable life for human beings. It is obvious that life, work, recreation, rest and … all are activities which have been handled by architect in designing spaces. Because the direct impact of building strength and weaknesses on earth system, there has been a massive duty on architecture's shoulder. Applying sustainability concept in architecture has opened new debate named, Sustainable Architecture, Ecological Architecture, Green Architecture and Environmental Architecture, which all have got the same meaning and refer to architecture compatible to environment. By concluding mentioned ideas it can be declared that sustainable design is one of the most important contemporary streams which can be taken into account as a logical response and reflex to industrial age problems. Sustainable architecture such as other architectural issues has got its own specific principles, which can be defined in 3 stages: 1- Saving recourses. 2- Design as a tool to get back to life cycle. 3- Design for human. Which all the above have got their strategies. Studying desert cities of Iran, such as Yazd, Kerman and Kashan shows that physical characteristic of historical and traditional part of cities is adoptable to recent scientific findings. Besides, mentioned environmental coordination, is a product of a long process of trial and errors which have been done during the time in designing and building the urban fabric. Considering that the Iranian traditional architecture. In desert areas has got a strong background, full of various aspect of sustainability, studying these characteristic can be taken in to account in planning and designing nowadays. Therefore, in this article, by studying traditional architecture from sustainability point of view and by considering positive and adoptable aspects of present life style and by applying new technologies in designing residential environmental, an opportunity is provided to keep on design more sustainable.
    Keywords: Sustainable Architecture, Sustainable Development, Traditional Architecture in Desert Cities
  • Kheizaran Esmaeilzadeh Page 129
    This article is a comparative study about the relationship between content of "Rozat-Al-Shohada" and depicted stories of "Qahve-Khaneh" paintings of Ashura. In Qahve-Khaneh paintings, so many stories are observable just on one painting canvas, when there is not exact information about origins of many of them. It seems that possibility of sources of these stories is something ranked between historic events, elegies and lamentations, sermons, taziahs and superstitions. It is presumable that one of the most important sources of these depicted stories are "Maqtals"-historic books about how on "Ashura" day "Imam Husain" and his loyal friends martyred in "Karbala"- and one of the most famous and popular maqtals between people is Rozat-Al-Shohada written by "Molla Husain Kashefi". Having wealthy literary prose and combining incidents with some details more than historic stories caused prevalence of Rozat-Al-Shohada in the latest ten century- anno hegirae- and after it as this book affected sermon rites and Taziahs and religious paintings after it; whereas, it s historic credit is criticized by most of the researchers. This article studies some of paintings drawn by "Hasan Ismaelzadeh" - one of the most famous painters of Qahve-Khane painting style- which declare Ashura incident as case study according to content of rozat-Al-Shohada to clarify how much these stories are affected by the book. In the next step how much rozat-Al-Shohada s stories are right historically is probed." hemaseye Hosayni" and "Lolo va Marjan" are two books written by "Morteza Motahari" and "Mohades Noori" about falsifications and permutations of Ashura incident and "Nafas-Al-Mahmoom" and "Lohoof" written by "Abbas Qomi" and "Ibn Tavoos" are two maghtals described this epoch mostly right historically, according to most researcher s idea, are the books that are used to distinct real historic stories from the others. This article clarifies although Qahvekhaneh painters were strongly affected by Rozat-Al-Shohada, the influence of the other Maqtals and also stories and legends about Karbala incident which are popular between people are not ignorable. Painters often preferred stories that impressed themselves and their addresses emotionally no matter how much historically they are right.
    Keywords: Qahvekhaneh Painting, Maqtal, Rozat, Al, Shohada, Ashura, Hasan Ismaelzadeh, Historic Falsification