فهرست مطالب

آمایش محیط - پیاپی 15 (زمستان 1390)

فصلنامه آمایش محیط
پیاپی 15 (زمستان 1390)

  • تاریخ انتشار: 1391/01/07
  • تعداد عناوین: 8
|
  • احمد انصاری لاری، اسماعیل نجفی، سیده فاطمه نوربخش صفحه 1
    بسیاری از شهرهای ایران از نظر روند توسعه فیزیکی با محدودیت های ژئومورفولوژیکی مواجه هستند. شهر ایلام در یک دشت میانکوهی واقع شده است. این شهر از اطراف توسط ارتفاعات محصور شده و این مسئله توسعه فیزیکی این شهر را محدود نموده است. این تحقیق با هدف مطالعه و بررسی قابلیت ها و محدودیت های ژئومورفولوژیکی توسعه فیزیکی شهر ایلام و شناسایی مخاطرات ناشی از فرآیند های ژئومورفولوژیکی انجام شده است. روش تحقیق بر پایه روش توصیفی- تحلیلی و با انجام مطالعات کتابخانه ای و میدانی و استفاده از نرم افزارGIS و مدل تحلیل سلسله مراتبی AHP و به کمک نرم افزار Expert Choiceانجام شده است و طی آن نقشه پهنه بندی جهات توسعه فیزیکی شهر ایلام پیشنهاد شده است. نتایج حاصل از این پژوهش نشان می دهد که در انتخاب مکان شهر ایلام درگذشته عوامل ژئومورفولوژیکی، زمین شناسی و محیطی کمتر مورد توجه بوده است. محدودیت های ژئومورفولوژیکی از جمله توپوگرافی و فرآیند های دامنه ای، فرونشست زمین و فرسایش، افزایش هزینه ها و مخاطرات محیطی را به دنبال داشته است. با این وجود به جز اراضی دیم واقع در شمال غرب شهر ایلام، سایر جهات به دلیل افزایش شیب و قرار گرفتن در حریم مسیل ها و حرکات دامنه ای، مخاطره آمیز بوده و در روند توسعه فیزیکی محدودیت ایجاد می کنند.
    کلیدواژگان: ژئومورفولوژی، فرآیند های ژئومورفولوژیک، توسعه فیزیکی، مخاطرات محیطی، ایلام
  • رحمت الله منشی زاده، مظفر صادقی، پژمان رضایی صفحه 17
    در بررسی سوابق سکونتی جوامع روستایی ایران، ملاحظه می گردد که الگوهای جدایی گزینی و استقرار واحدهای سکونتی، برخاسته از روابط و مناسبات عشیره ای و متاثر از پیوندها و تعلقات قومی و زبانی است. بطوریکه در روستاهای مورد مطالعه این پژوهش، وابستگی هر فرد به تعلقات و وابستگی های طایفه ای خاص، تعیین کننده محل استقرار واحد سکونتی متعلق به وی در روستا بوده است. اما امروزه به موازات تغییر و تحولات صورت گرفته در جوامع روستایی و مناسبات و پیوندهای روستا- شهری، در نتیجه گسترش بی رویه و بی ظابطه شهرها و اثرگذاری آن بر گسترش کالبدی-فضایی روستاهای پیرامون و ساختار کالبدی – فضایی آنها و برخی عوامل دیگر، الگوی جدایی گزینی اجتماعی در سکونتگاه های روستایی، دگرگونی های زیادی را بخود دیده است و این مسئله به ویژه در روستاهای واقع در پیرامون شهرها نمود عینی تری یافته است.
    در نتیجه این پژوهش که در روستاهای پیرامون شهر نورآباد ممسنی انجام گرفته، روشن شد که در اتر تحولات صورت گرفته در جریانات، روابط و مناسبات روستاهای مورد مطالعه با شهر نورآباد از یکسو، تحولات جمعیتی- کالبدی و فضایی متاثر از ورود مهاجرین و نیز نقش آفرینی سرمایه های شهری از سوی دیگر، الگوی جدایی گزینی اجتماعی در روستاهای مورد مطالعه به شدت متحول شده و از الگوی جدایی گزینی با ریشه های قومی و قبیله ای به جدایی گزینی مبتنی بر وضعیت اقتصادی و معیشت رسیده است. بنحوی که امروزه در این منطقه، استقرار واحدهای سکونتی بیشتر براساس وضعیت اقتصادی صاحبان آن انجام می گیرد و نقش تعلقات و پیوندهای قومی و قبیله ای در این زمینه به مراتب کم رنگ شده است.
    کلیدواژگان: شهر نورآباد ممسنی، روستاهای پیرامون شهر، جدایی گزینی، الگوی جدایی گزینی
  • زهره داوودپور، ملیحه نیک نیا صفحه 31
    در حال حاضر بسیاری ازشهرهای کشور با مساله ای به نام بافتهای فرسوده مواجه هستند.این بافتها یا هسته های قدیمی شهرها بوده وبه مرور زمان دچار فرسودگی و عدم کارایی شده اندو یا در دوران معاصر بدون رعایت ضوابط ومقررات معماری و شهرسازی شکل گرفته و از این رو اکنون با مسائل و مشکلات بسیاری روبرو بوده و این مشکلات را به کل شهر نیز تسری می دهند.
    به نظر می رسد در بافتهای فرسوده با توجه به وسعت دامنه و شدت مسائل گریبان گیر این بافت ها کارآمدترین رویکرد که بتوان برای مواجهه با کاستی ها و نارسائی ها اتخاذ نمود، نیل به اهداف توسعه پایدار درعرصه بهسازی این بافت ها می باشد.
    روش به کار گرفته در این پژوهش از نوع توصیفی است و اطلاعات به دو طریق مطالعات اسنادی و میدانی (پرسشنامه، مصاحبه و مشاهده) جمع آوری شده است. جامعه ی آماری این تحقیق، ساکنین کوی سجادیه با جمعیتی بالغ بر 5347 نفر هستند. با بررسی ویژگی های اقتصادی، اجتماعی، کالبدی و زیست محیطی محدوده ی مورد مطالعه و مصاحبه با ساکنین محله مورد نظر، مشکلات و معضلات کالبدی با 36 درصد، بیشترین اسباب نارضایتی ساکنین را فراهم ساخته است. پس از مشکلات کالبدی، به ترتیب معضلات اقتصادی با 26 درصد و معضلات اجتماعی با 25 درصد و مشکلات زیست محیطی با 13 درصد بیشترین درصد معضلات را به خود اختصاص داده است.برای تجزیه و تحلیل اطلاعات از نرم افزارهای Gis، Excel و Spss استفاده شده است.
    بنابراین در این تحقیق سعی گردیده بهسازی و نوسازی بافتهای فرسوده شهری را از چشم اندازی دیگر و با نگرش به مقوله توسعه پایدارمورد تحلیل قرار دهد.
    کلیدواژگان: توسعه ی پایدار، نوسازی و بهسازی، بافت فرسوده، کوی سجادیه
  • مهران لشنی زند، سارا غلامرضایی صفحه 61
    در شرایط موجود با عنایت به روند رو به تزاید جمعیت، توسعه فعالیت های کشاورزی، صنعتی و افزایش نیاز به آب، بهره برداری غیر اصولی از یک سو و وقوع خشکسالی ها، نوسانات آب و هوایی ازطرف دیگر، شناخت پتانسیل های آبی هر منطقه را جهت تصمیم گیری در حفاظت و استفاده بهینه از منابع آب ضروری ساخته است. با توجه به اهمیت فراوان منابع کارست، لزوم شناخت و مطالعه عوامل موثر در میزان آبدهی آن ها از اهمیت ویژه ای برخوردار است. در این پژوهش به ترتیب 27، 24 و 23 متغیر مهم اقلیمی در مقیاس سالانه، فصلی و ماهانه از آمار هواشناسی ایستگاه سینوپتیک شهر خرم آباد استخراج و با به کارگیری روش های مختلف رگرسیونی نقش مهم ترین آن ها را در رابطه با متغیر وابسته میزان آبدهی سالانه، فصلی و ماهانه 4 سراب کارستی شهر خرم آباد با توجه به شاخص های آماری از جمله شاخص R-Sqar مورد بررسی و تجزیه و تحلیل قرار گرفت. از طریق روش «بهترین زیر مجموعه ها» 3 تا 5 پارامتر درمعادله رگرسیونی هر سراب استفاده و پس از آزمون فرض های لازم، کاربردی بودن این مدل ها در مقیاس سالانه برای چهار سراب مطهری، گلستان، کیو، گرداب سنگی با R-Sq به ترتیب1/73، 55/ 0، 50/ 0 و 5/82 تایید گردید. به طور کلی نتایج این تحقیق نشان داد که در معادلات رگرسیونی چند متغیره بدست آمده برای پیش بینی دبی سراب های کارستی شهر خرم آباد، متغیر های بارشی در دوره های ماهانه، فصلی و سالانه نقش به مراتب ضعیف تری از متغیرهای دمائی داشته اند.از بین متغیرهای دمائی، حداقل مطلق دما موثرترین متغیر در برآورد مقادیر دبی شناخته شد.
    کلیدواژگان: سراب کارستی، میزان آبدهی، مدل همبستگی رگرسیونی، پارامتر اقلیمی، شهر خرم آباد
  • فاطمه ادیبی سعدی نژاد، آزاده عظیمی صفحه 81
    در این مقاله امنیت در شهر بابلسر از دید شاخص ها کالبدی مورد تحلیل قرار گرفته است. برای گردآوری داده های مورد نیاز تحقیق منابع اطلاعات ثانویه مورد بررسی و مطالعه قرار گرفته است.بخش اصلی داده های تحقیق به منظور تحلیل احساس امنیت در محیط کالبدی شهر در چارچوب شاخص های تعریف شده، از طریق مشاهده و برداشت میدانی در محلات 16گانه شهر صورت گرفته است. هدف این مقاله تحلیلی بر سلسله مراتب امنیت محلات شهر بابلسر از دید شاخص های کالبدی است.
    روش این تحقیق توصیفی-تحلیلی می باشد. به منظور تحلیل و بررسی امنیت در سطح محلات شهر بابلسر از مجموعه شاخص هایی بهره گرفته شده است که به نحوی ویژگی های کالبدی و طراحی محلات را به تصویر می کشد. این شاخص ها شامل، کیفیت معابر، پوشش گیاهی، روشنایی، مبلمان شهری، فشردگی بافت و در نهایت باز یا بسته بودن فضا می شود. به منظور تحلیل و تبیین امنیت در فضای کالبدی از یک مقیاس 0و1 استفاده شده است. و رتبه بندی محلات بر اساس تکنیک SAW صورت گرفته است.
    بر اساس بررسی های صورت گرفته در سطح محلات شهرهای بابلسر بر مبنای 6 شاخص کالبدی(کیفیت معابر، بافت شهری، باز و بسته بودن فضا، پوشش گیاهی، روشنایی و مبلمان شهری) محلات 4(شهرک قائم)، 3(شهرک دانشگاه)، 5(شهرک ساحلی) و محله15(نخست وزیری) از منظر شاخص های مورد بررسی دارای بهترین شرایط در مقایسه با سایر محلات در ارتباط با فرم کالبدی پیشگیر جرم دارند. در عین حال محلاتی که دارای کمترین استانداردهای لازم جهت کاهش زمینه بروز جرم هستند(محلات بی بی سروزه، جوادیه، کاظم آباد، یورمحله بالا، محله16) در واقع محلاتی هستند که در موج چهارم توسعه شهر بابلسر عمدتا در قالب اضطرار شکل گرفته و در بیشتر موارد محل سکونت افراد کم درآمد می باشد.
    کلیدواژگان: امنیت، شاخص های کالبدی، محلات، بابلسر
  • محسن احدنژاد روشتی، علی زلفی، حسین شکری پور دیزج صفحه 107
    در سال های اخیر، اراضی بسیاری از شهرهای ایران مخصوصا اراضی حاشیه ای شهرها تحت تاثیر روند شهر نشینی و نیاز شهروندان به مسکن جدید، تغییر کاربری داده و به اراضی ساخته شده تبدیل شده است. با توجه به اینکه شهر اردبیل نیز مانند سایر شهرها در سال های اخیر با افزایش جمعیت مواجه بوده، تغییر و تحولات قابل توجهی را در کاربری اراضی شهری این شهر شاهد هستیم. تحقیق حاضر در پی ارزیابی تغییرات اراضی حاشیه ی شهر اردبیل در طی سال های 1363- 1390 و سپس پیش بینی این تغییرات تا سال 1400 می باشد. از این رو برای پی بردن به نوع و میزان تغییرات رخ داده در منطقه فوق تصاویر سنجنده لندست TM، سال های 1363، 1370، 1379، 1390 و همچنین تحولات جمعیتی این شهر بین سال های 1363 تا 1390 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفته است. پس از عملیات بارز سازی، برای کشف و ارزیابی تغییرات از روش های فازی مبتنی بر شدت انطباق(Fuzzy Artmap) و مقایسه بعد از طبقه بندی(Crosstab) استفاده شده است. همچنین برای پیش بینی روند تغییرات تا سال 1400 از روش ترکیبی زنجیره های مارکوف و سلول های خودکار استفاده گردیده است. نتایج بدست آمده از این تحقیق نشان داد که در طی 27 سال مورد بررسی، جمعیت این منطقه در حدود یک و نیم برابر افزایش یافته و در حدود 34 درصد تغییر کاربری صورت گرفته که عمدتا ناشی از فعالیت های انسانی بوده که از آن جمله می توان به گسترش سکونتگاه ها و اراضی ساخته شده بر روی اراضی کشاورزی در پیرامون شهر اشاره کرد.
    کلیدواژگان: تغییر کاربری اراضی، زنجیره های مارکوف، سلول های خودکار، فازی مبتنی بر شدت انطباق، توسعه فیزیکی شهر، اردبیل
  • محمدرضا بمانیان، هادی رضایی راد، امیر مهردادیان صفحه 125
    مناطق حاشیه نشین، بخش های مورد غلفت واقع شده ای از شهر هستند که کیفیت سکونت در آنجا به شدت پایین و نامناسب است. اغلب این سکونتگاه ها بر روی اراضی حاشیه ای شهر که ارزش پایینی دارند واقع شده اند. در گستره های فقیر شهری، مهاجران فقیر و مصیبت زده روستایی اولین خانه ارزان و کوچک خود را بنا کرده و شروع به جست وجو برای یافتن کار و شغل مناسب می کنند. هدف از این پژوهش بررسی اثرات مهاجرت در شکل گیری گستره های فقر شهری و سکونتگاه های غیررسمی بوده و بعنوان نمونه موردی نیز مطالعه اینگونه بافت ها در شهر کاشمر انتخاب شده است. جهت تعیین ویژگی و شاخصه محدوده های مکانی مورد بررسی روش ارزیابی فرآیند تحلیلی سلسله مراتبی (AHP) با استفاده از روی هم گذاری لایه ها در سیستم اطلاعات مکانی (GIS) بعنوان مدل شناسایی این گونه سکونتگاه ها تعیین شده است. خروجی مدل مذکور نشان از آن دارد که شاخص «سهم جمعیت مهاجر از کل ساکنان بافت» جهت تشخیص سکونتگاه های غیررسمی و بافت حاشیه نشینی در بین 9 شاخص اجتماعی فرهنگی با وزن 308/0 امتیاز و در بین مجموعه 30 شاخص کالبدی، اجتماعی، اقتصادی و محیطی با وزن کل 164/0 امتیاز بعنوان مهمترین معیار می باشد. همچنین در خروجی نهایی مدل، این شاخص با نتیجه اعمال کل شاخص ها به میزان 74% همبستگی دارد.
    کلیدواژگان: مهاجرت، اسکان غیررسمی، گستره فقر شهری، کاشمر، ارزیابی فرآیند تحلیلی سلسله مراتبی (AHP)، سیستم اطلاعات مکانی (GIS)
  • ارائه الگوی بهینه مکان یابی فضای سبز شهری با استفاده از GIS و روشAHP / (منطقه مورد مطالعه: منطقه 7 شهرداری اهواز)
    عاطفه احمدی، علی موحد، علی شجاعیان صفحه 147
    منطقه 7 اهواز، با جمعیت 150215 و سرانه فضای سبز 2.78 درجنوب شرق شهر اهواز قرار دارد. سرانه فضای سبز اختصاص یافته به این منطقه تفاوت آشکاری با سرانه پیشنهادی در طرح جامع شهر اهواز (13متر مربع برای هر نفر) و همچنین سرانه قابل قبول برای کلانشهرهای ایران (18 متر مربع)، دارد. پژوهش حاضر براساس روش توصیفی- تحلیلی و با تاکید بر جنبه کاربردی آن، سعی در ارائه الگوی مناسب توزیع بهینه ی فضای سبز منطقه مورد مطالعه براساس ضوابط مکان یابی و نیازهای جمعیتی دارد. در این راستا برای جبران کمبود ذکر شده در زمینه زیست محیطی، باید ارزش های زمین منطقه برای ایجاد فضای سبز، مورد ارزشیابی قرارگیرد، برای این منظور از معیارهای نزدیکی به مراکز مسکونی، به مراکز آموزشی، فرهنگی، تجاری، بهداشتی، مراکز فرهنگی و تاسیسات و تجهیزات شهری و زمین های بایر استفاده شده است. سپس داده های مکانی گردآوری شده مربوط به هر معیار به فرمت قابل تبدیل در GIS برای اعمال مدل و انجام تحلیل های فضایی از طریق تشکیل پایگاه داده ها و ایجاد لایه های اطلاعاتی جدید، تبدیل شدند. نهایتا به منظور الگوسازی هر کدام از معیارها بر اساس ارزش و اهمیت آن ها در مکان یابی فضای سبز، در نرم افزار Expert Choice وزن مناسبی به هریک از لایه های اطلاعاتی داده شده است. نتایج حاصل ازتلفیق لایه های وزن دهی شده براساس میزان اهمیت هر یک از لایه ها در مکان یابی فضای سبز، زمین های منطقه مورد مطالعه را برای انتخاب مکان مناسب برای ایجاد فضای سبز اولویت بندی کرد، سپس این زمین ها با نقشه کاربری اراضی مقایسه کرده و مشخص شد که زمین های با درجه خیلی خوب و خوب و متوسط در فاصله نزدیکی از مراکز مسکونی، فرهنگی، آموزشی که بیشتر مالیکت دولتی داشتند، واقع شده اند. و زمین های با درجه تناسب ضعیف و خیلی ضعیف در فاصله دورتری از کاربری های سازگار قرار گرفته اند و بیشتر در نزدیکی با مراکز صنعتی، اداری، بهداشتی، تجاری که مالکیت اغلب آن ها، خصوصی است، واقع شده اند؛ لذا برای ایجاد فضای سبز پیشنهاد نشدند.
    کلیدواژگان: فضای سبزشهری، سیستم اطلاعات جغر افیایی، روشAHP، شهر اهواز
|
  • Ahmad Ansari Lari, Esmael Najafi, Seyedeh Fatemeh Noorbakhsh Page 1
    Currently, most cities of Iran face geomorphologic constraints on their physical development. Ilam city has a mountainous plane surrounded by highlands. This is assumed to have caused problems and has stopped the physical development of the city. The aim of this research is to study the capabilities and limitations of the geomorphologic development of the city of Ilam. Furthermore, this study attempts to investigate the possible physical risks which have stopped the physical and geomorphologic development of the town. The research methods applied are descriptive- analytic method, library research, field study assisted by GIS and AHP using the EXPERT CHOIEC software which helped to produce and analysis the direction of development of the zoning map of the city of Ilam. The results shows that site selection of Ilam city in the past was not based of geomorphologic, geological and environmental factors which led to geomorphologic limitation such as slop, hillside process and fluvial, subsidence, erosion which in turn these factors led to the increase of cost and the possibility of natural hazards. Except for the land located in Northwest of Ilam city other directions are hazardous which might cause problems due to the increase of slope, location adytum fluvial and mass movement. These factors have appeared to be limiting the development of Ilam city.
  • Rahmat-Allah Monshizadeh, Mozafar Sadeghi, Pejman Rezaie Page 17
    An analysis of rural communities show segregation patterns in villages as the result of tribal and language relationships as well as the pattern of dependence in the past decades in Iran. This case study reveals that dependence of every person on his/her tribe had determined the location of his / her house in the village. Nowadays, segregation pattern has been changing drastically in villages due to change of rural – urban linkage, expand of cities. The impacts of these cities on villages are more visible in peripheral villages.The results of this case study showed that segregation pattern has changed noticeably due to the changing relationship between Nour Abad and peripheral villages, the entrance of the migrants and the impact of city capitals. The segregation pattern that was observed to have had occurred for tribal and language dependence in the past, now, is changing for economic dependence and the types of relationships. It was found that the location of every house in the village is decided based on economic status not for tribal and language status.
  • Zohreh Davoudpour, Maliheh Niknya Page 31
    At the present time, many cities of the country are facing with a problem called erosive textures. These textures were the archaic cores of cities and by lapse of time they have been eroded and are not efficient anymore, or have been shaped against the architecture and urban design regulations. Therefore, they face with so many problems and these problems cover the whole city. According to the scope and the intensity of issues regarding the textures, it seems that the inclination toward the permanent development goals in the field of reformation of these textures is the most efficient approach for dealing with limitations and defaults.The method in this research is descriptive and the information is collected via documentary and observational methods (questionnaire, interview and observation). In the statistical society of this research, Sajadieh street has more than 5347 population. By the analysis of economical, social, anatomical and environmental features of the domain which is under the study, and having interviewed the residents of the mentioned neighborhood, the anatomical problems and difficulties with 36 percent have been located to have had caused dissatisfaction to the residents. After the anatomical difficulties, respectively the economical difficulties with 26 percent and social difficulties with 25 percent and environmental difficulties with 13 percent are the highest percents of all. To analyze the information, software such as Gis, Excel and SPSS are used. In this research it is attempted to look differently at reformation and reconstruction of the erosive textures of city by the analysis of the permanent development issues.
  • Mehran Lashanizand, Sara Gholamrezaee Page 61
    Due to the increasing rate of population, developing the agricultural and industrial activates, sever need for water, wrong usage (of water), on the one hand, and the occurrence of the drought on the other hand, it is necessary in the present situation to understand the water potentials of every region in order to make decision about the protection and utilization of water resources. Because of the great significance of the Karst Water Rsources, it is very important to recognize and study the effective factors in the amount of their discharge. In this research 27, 24 and 23 climatic variable were in turn obtained from the meteorology statistic of the synoptic station of Khorramabad in a large scale and using different regression methods, the role of the most important one about the variable of annual, seasonal and monthly discharge amount of the four Karstic Water Resources of Khorramabad, were studied and analyzed with regard to the statistic indicators such as the R-sq indicator. Through the method of “the best subsets”,3 to 5 parameters were used in the regression equation of every water resource, and after testing the needed theories, the practicality of these models in the annual scale for the water resource of Motahary, Golestan, Kio, and Gerdab Sangy whit the R-sq of in turn 73.1%, 0.55, 0.82.5 was approved. Overall findings showed that multiple regression equations obtained to predict the discharge of Karstic Springs Khorramabad, precipitation variables of Monthly periods, seasonally and annual have weaker roles than the temperature variables. Lowest temperatures were recognized as an effective variable in the estimated values of discharge, among the variables of temperature.
  • Fateme Adibi Saad Nezhad, Azadeh Azimi Page 81
    In this paper, the security in the city of Babolsar have been analyzed considering physical indicators. Secondary sources have been used in this research. The main research data to analyze if the city feels safe physical environment within defined parameters, has been collected through field observation in 16 branches of city neighborhoods. The aim of this article is to analyze the Hierarchy Security in Babolsar city neighborhoods based on physical indicators.The methods used were descriptive - analytical. In order to analyze and review the security in city neighborhoods sets of indicators have been used. These indicators showed the physical features and the design representing the neighborhood. These indicators included quality of streets, vegetation, lighting, urban furniture, texture compression and open or close spaces. In order to analyze and explain the data the physical security space were used in the scales of 0 and 1, and ranking areas was performed based on the SAWtechnique.Based on studies with six physical parameters (quality of streets, urban, open and closed space, vegetation, lighting and urban furniture) that conducted at the neighborhood level Babolsar cities, neighborhood of 4(Shahrak-e-Ghaem), 3 (Shahrak-e-daneshga), 5 (Shahrak-e-saheli) and 15(Nokhost vaziri) it was revealed that they have best conditions compared to other neighborhoods from the perspective of indicators in relation with crime prevention in physical form. However neighborhoods that have minimal standards required to reduce background incidence of crime were located as (neighborhoods of Bi-bi sar rooze, Javadiye, Kazem Abad, Uormahale-ye-bala and the neighborhood of 16) in the neighborhoods that shaped in the Babolsar fourth wave of development. However, these places were created under emergency condition and mainly were location of low income people.
  • Mohsen Ahadnejad Reveshty, Ali Zolfi, Hossein Shokripour Page 107
    In recently years, the lands of many Iranian cities, especially marginal lands, were affected by urbanization trends and need of citizens for new housing has been changed to built-up area. Considering that the city of Ardabil like other cities in recent years has been faced with population growth, substantial changes in urban land use in this city have been observed. The present study tried to assess changes in marginal lands in Ardabil in the years of 1984 - 2011 and predicting of probability land use change till 2021. Hence, to infer the type and extent of these land use changes in this area, Landsat TM imagery for 1984, 1991,2000 and 2011 years and also population changes between 1984 to 2011 were analyzed. After image enchantment and processing, for detection and evaluation of land use changes Fuzzy Artmap and Crosstab methods, also for predicting of probability land use changes till 2021 combination methods of Markov chains and Cellular Automata(CA) has been used in this study. The results of this study showed that during the 27 years, the population of this city increase more than 1.5 times and approximately 34% land use change would have occurred that are mainly caused by human activities such as habitat sprawl and built-up area on agricultural lands in the city around.
  • Mohammad Reza Bemanian, Hadi Rezaei Rad, Amir Mehradadian Page 125
    Marginal regions are forgotten sectors of a city in which the quality of life is very low and unsuitable. Most of these settlements are located on marginal lands of the city which have low value and low price. In poor parts of the city, poor rural immigrants build their first cheap and small houses and then look for a suitable job. The main purpose of this research is studying the impacts of immigration which form urban poor areas and unofficial settlements. In order to do this districts are chosen in Kashmar city. To determine the features of study’s geographic scope, the AHP method using overlay in GIS is chosen as recognition model for such settlements. Output of this model illustrates that "Immigrant's population proportion of whole population" indicator in district between 9 socio-economic indices with a 0.308 of weight and between 30 physical, social, economical and environmental indices with a total weight of 0.164 is the most important indicator in this model. Also in the final output of the model, this indicator has a correlation of 74 percent with the result of applying all of the indices.
  • Atefeh Ahmadi. Ali, Movahed, Ali Shojaian Page 147
    Ahvaz’s 7th region, with a population of 150,215 and per capita green space of 2.78 is located in South East of Ahwaz city. That capitation of space green for this region has obvious difference with environmental standard appointed by the United Nations (20 to 25 Square meters per person). The present research, based on analytical and descriptive methods, is trying to provide a suitable pattern of optimal distribution of green space based on criterions of site selection and population needs. In this regard for rectification of the aforementioned lack in the environmental base, one must evaluate the values of land area for green space before taking any action. For this purpose various criteria can be used such as the proximity to residential centers, training centers, commercial, sanitary, cultural centers and municipal facilities and equipment and lands of arid. Spatial data was collected on any factor and were transformed to format GIS ready for implementation of AHP model. Later the spatial analysis was conducted by make database and creation of layers of new information. Ultimately, for make pattern every criteria based on their value and importance in site selection of green space in Expert Choice software,were given an appropriate value to every date layers. Results obtained of overlay weighting layers based on the importance of each layer in the location of green space prioritize lands of region for selecting an appropriate location for creating green space. Then these lands were compared with the land use map in order to specify lands with degree of very good grade, good grade and medium in proximity to residential centers, training centers and cultural centers that had been most government property and lands with weak and very weak degree were in the farthest from compatible land use which were located more close to industrial, administrative, sanitary, commercial that were often private property. Therefore, theses lands were not proposed for green spaces.