فهرست مطالب

آمایش محیط - پیاپی 16 (بهار 1391)

فصلنامه آمایش محیط
پیاپی 16 (بهار 1391)

  • تاریخ انتشار: 1391/02/19
  • تعداد عناوین: 8
|
  • محمدرضا منعام، فرناز ضرابیان صفحه 1
    امنیت محیط زندگی، یکی از مهم ترین عوامل سازنده کیفیت مطلوب در زندگی انسان به شمار می رود. امنیت همواره از بنیادی ترین نیازهای بشر می باشد و تا این نیاز تامین نگردد او نمی تواند از فضایی که در آن قرار گرفته، برداشتی مطلوب داشته باشد. با توسعه ی روزافزون شهرها لزوم ایجاد بزرگ راه ها و استفاده از آن ها بیش از پیش آشکار می شود و این در حالی است که بزرگ راه ها در حاشیه ی خود دارای فضاهایی هستند که اغلب از پوشش گیاهی برخوردارند، اما به واسطه جدا افتادگی از محلات پیرامون خود و همچنین عدم طراحی و به کارگیری مناسب عناصر کالبدی از نظر امنیت احساس آسیب پذیری را برای استفاده کنندگان به دنبال دارند. هدف اصلی این پژوهش بررسی ارتباط میان ارتقای سطح کیفی فضا و احساس امنیت در فضاهای سبز حاشیه بزرگ راه های شهری از دیدگاه استفاده کنندگان از این فضاها می باشد، در این راستا معیارهایی برای ارزیابی امنیت از لحاظ کالبدی از دیدگاه صاحب نظران استخراج شده است و جامعه آماری این پژوهش را ساکنان و شاغلان و گردشگران حاشیه بزرگ راه شهید همت تشکیل می دهد. حجم نمونه این پژوهش 330 نفر می باشد. یافته های این پژوهش حاکی از وجود ارتباط میان سه متغیر اصلی کنترل فضا، نظارت و فعالیت در فضاهای سبز با احساس امنیت می باشد. در نهایت این نتیجه حاصل گردید که ارتقای سطح کیفی فضا از طریق بهبود شرایط کالبدی منجر به افزایش میزان استفاده از فضا می گردد و این افزایش استفاده، احساس امنیت را به دنبال دارد.
    کلیدواژگان: امنیت، فضاهای سبز، بزرگ راه های درون شهری، تهران
  • ابوالقاسم امیر احمدی، ابوالفضل بهنیافر، مجید ابراهیمی صفحه 17
    به منظور پیش بینی دامنه خسارات ناشی از سیلاب جهت کنترل و مهار آن پهنه بندی خطر سیل امری ضروری است.که هدف از این تحقیق بررسی میزان خطر پذیری سیلاب و ارزیابی خسارت وارده به شهر سبزوار است. پارامترهای خاص موضوع این تحقیق شامل؛ کاربری اراضی، تراکم جمعیت، مسیل ها، طبقات شیب، تراکم مسکونی، ضریب CN، ضریب رواناب، تراکم جمعیت، فضای باز و قدمت ابنیه بوده سپس با تهیه لایه های مورد نیاز محدوده شهر، اقدام به تعیین وزن هر لایه بر اساس میزان اهمیت آن در بروز سیلاب گردید. پس از وزن دهی نهایی، لایه ها به صورت دو به دو (AHP) توسط نرم افزار Expert choice مقایسه و ماتریس حاصل از این مقایسات به نرم افزار Idrisi منتقل و ضریب نهایی برای هر لایه تعیین شد. در نهایت با اعمال این ضرایب از طریق منویRaster calculator در نرم افزار ArcGis نقشه ی پهنه بندی خطر سیلاب در محدوده ی شهر سبزوار تهیه گردید. بدین ترتیب، محدوده های بحرانی بافت شهری در برابر سیلاب و آب گرفتگی مشخص و خسارات ناشی از سیل در قالب نقشه ی ارزیابی خسارت ارائه شد. نقشه پهنه بندی خطر سیل نشان می دهد که حدود 15درصد از محدوده نقشه در پهنه ی خطرخیلی زیاد، 45 درصد در پهنه ی خطر زیاد، 25 درصد در پهنه ی خطر متوسط و 15درصد در پهنه ی کم خطر از لحاظ سیل گیری قرار دارد. هم چنین با تهیه نقشه ی ارزیابی خسارت مشخص شد که پهنه های مشخص شده 80 درصد منطبق با پهنه های مختلف از نظر شدت سیل گیری می باشد.
    کلیدواژگان: پهنه بندی سیلاب، نقشه ارزیابی خسارت، شهر سبزوار، الگوی AHP، GIS
  • مجتبی رفیعیان، مریم عظیمی، حامد مقدم صفحه 33
    فضاهای عمومی، فضاهای اجتماعی نظیر میدان های شهری، پلازاها، پارک ها و خیابان ها محسوب می شوند که به صورت باز بوده و دسترسی به آن ها، برای تمامی افراد، بدون در نظر گرفتن جنسیت، نژاد، سن و سطوح اجتماعی- اقتصادی شان، بدون هیچ گونه مشکلی می باشد. سه طیف اساسی از ارزش های اجتماعی، به واسطه ی این فضاها به شهروندان ارائه می شود: ارزش های تفریحی و فراغتی؛ ارزش های محیطی و اکولوژیکی؛ ارزش های اجتماعی و معنوی. وجه دیگری که می تواند به این وجوه اضافه شود، ارزش عملکردی است که این فضاها عرضه می کنند. فضاهای عمومی به واسطه عملکردشان و طیف متنوع و گسترده مخاطبین، دارای بیش ترین سهم در حیات جمعی شهروندان هستند. از جمله روش های بهبود کیفیت محیط های شهری، افزایش کارآیی آن ها به عنوان مکان بروز تعاملات اجتماعی است. در این میان، نکته ای نیاز به توجه بیش تر دارد و آن، نحوه همپوشانی و کارکرد موجود در این فضاها، با یکدیگر است. هدف این پژوهش، دسته بندی کیفی فضاهای عمومی و محدوده های شهری تحت پوشش آن ها در شهر لار و تعیین مناطق برخوردار و یا بحرانی، از نظر کیفیت دسترسی ساکنین شهر به فضاهای عمومی است. در این پژوهش، با استفاده از روش توصیفی- تحلیلی، و با بهره گیری از پرسشنامه استاندارد ارائه شده توسط موسسه PPS، برداشت مولفه های کیفی فضاهای عمومی، در 31 نقطه شهر قدیم لار انجام گرفته است. در نهایت، پس از محاسبه ارزش کیفی هر فضا، با استفاده از نمودار وزنی ورونی، مناطق تحت پوشش آن، تعیین گردیده است. نتایج نشان می دهد که مناطق کم تر برخوردار از نظر دسترسی به فضاهای عمومی شهری، عمدتا در شرق و جنوب شهر قدیم لار قرار گرفته اند. در نهایت، در مقاله برای بهبود وضعیت کنونی، پیشنهادهای لازم نیز ارائه گردیده است.
    کلیدواژگان: بخش قدیم شهر لار (شهرقدیم لار)، روابط اجتماعی، فضاهای عمومی شهری، نمودار وزنی ورونی
  • امیرحسین راهنما، محمد طالعی صفحه 51
    تعیین میزان آسیب پذیری فیزیکی و انسانی در برابر زلزله از اهمیت بالایی برخوردار است و طبقه بندی واحدهای مکانی شهری از نظر درجه ی آسیب پذیری در برابر زلزله، جهت شناسایی نواحی خطرناک امری ضروری به نظر می رسد. در این مقاله، آسیب پذیری انسانی و پهنه بندی خطر زلزله شهر تهران، پس از تعیین شاخص های موثر در آسیب پذیری انسانی، با استفاده از قوانین استنتاج فازی و مدل های هم پوشانی فازی نقشه های معیار در GIS، تعیین گردیده است. پارامترهای در نظر گرفته شده در آسیب پذیری انسانی مناطق شهری تهران، شامل فاصله از گسل، فاصله از نزدیک ترین خیابان اصلی برای هر ناحیه، تراکم جمعیت در منطقه، تراکم جمعیت زیر پنج سال، میانگین تعداد واحدهای ساختمانی منطقه، فاصله از خطوط انتقال برق و در نهایت فاصله از ایستگاه های سوخت رسانی می باشند. در این تحقیق، با لحاظ نمودن فازی بودن مفهوم پارامترهای فوق، استفاده از مدل فازی و روش Sugeno به عنوان یکی از روش های استنتاج فازی، بر روش های دیگر ترجیح داده شد. در مرحله بعد، نقشه آسیب پذیری انسانی شهر تهران در مدل رستری با در نظرگرفتن پارامترهای فوق، تعیین شده و سپس با بصری سازی، اولویت بازسازی مناطق مختلف شهر تهران، تعیین گردید. نتایج بررسی ها نشان می دهد اولویت بازسازی مناطق شمالی تهران بیش از سایر مناطق است.
    کلیدواژگان: خطر زلزله، آسیب پذیری انسانی، GIS، منطق فازی
  • بیژن رحمانی، ریحانه سلطانی مقدس صفحه 73
    کلان شهرها کارکردهای متفاوتی را برای محدوده های روستایی دور و نزدیک خود شکل می دهند. یکی از مهم ترین آن ها، کارکرد تدارکاتی - خدماتی است که با توجه به کمبود امکانات و خدمات در نواحی روستایی مطرح است و منجر به وابستگی نواحی روستایی به شهرها شده است. بطوری که به جریان های دایمی مهاجرت بین روستاها و کلان شهرها منجر شده است. در این میان، کلان شهرها دارای جایگاه با اهمیتی در این جریان ها به واسطه دامنه عملکردی و گستردگی بخش های اقتصادی هستند. علاوه بر نقش تدارکاتی، نقش تصمیم سازی و انباشت سرمایه و فرصت های شغلی از عواملی است که باعث ایجاد مهاجرت ها می شود. این پژوهش تلاش دارد به جایگاه کلان شهرها در تشدید روند مهاجرت بپردازد و به بازتاب های تحولات جمعیتی و فضایی- مکانی جابجایی های جمعیتی هم اشاراتی داشته باشد. از سویی بر این نکته نیز تاکید دارد که چگونه تحول در حجم جمعیت و ساختارهای دموگرافیک شهری زمینه ساز ناهماهنگی در برنامه ریزی های شهری و مختل شدن سازمان های شهری در ابعاد متفاوت می شود. این پژوهش به «مورد مطالعه» خاصی اشاره ندارد. هدف این بوده است که خواننده خود تصمیم به تعمیم دادن مسایل آن بگیرد و به یک نتیجه برسد. در واقع تطبیق دادن نکات، با آنچه که در کلان شهرها می بیند بر عهده خواننده قرار گیرد.
    کلیدواژگان: کلان شهر، مهاجرت ناحیه ای - انگیزه ها، پیامدها
  • بهمن کارگر، حمید بحیرایی، علیرضا عباسی سمنانی صفحه 89
    در دنیای امروز منابع، از جمله مواهب گران بها و کمیاب به شمار می آیند. به همین دلیل در چگونگی استفاده از این گونه مواهب، میان فعالیت های گوناگون انسانی در محیط طبیعی مانند زراعت و باغداری، جنگل و مرتع، صنعت و معدن، شهر و روستا و... رقابت وجود دارد. تخصیص عادلانه و عاقلانه زمین به این فعالیت ها، از مباحث مهم در امور برنامه ریزی است که اصطلاحا آمایش نامیده می شود. به عبارت دیگر آمایش، تنظیم رابطه ی میان انسان و فضا است و اصولا فعالیت های انسانی در فضا را شامل می شود و هدف از تنظیم این رابطه، بهره برداری منطقی از کلیه امکانات به منظور بهبود وضعیت مادی و معنوی جامعه در طول زمان است. نظر به این که رابطه ی آمایش و برنامه ریزی ناحیه ای در واقع فرآیندی است که از برهم کنش کارکردهای طبیعی و انسان ساخت در فضای جغرافیایی شکل می گیرد، با چنین نگاهی به آمایش و برنامه ریزی ناحیه ای در مرز جمهوری اسلامی ایران و کشور ترکمنستان این مقاله تدوین گردیده است.
    کلیدواژگان: جمهوری اسلامی ایران، آمایش ناحیه ای، منطقه مرزی ایران و ترکمنستان
  • جمال محمدی، مهدی جمالی نژاد * صفحه 107

    با ارزیابی عملکرد شهرداری، مدیریت شهری قادر می گردد میزان بهره وری سیستم خود را ارزیابی و نقاط قوت و ضعف آن را مشخص و برای اصلاح، رشد و توسعه پایدار شهری، برنامه ریزی نماید. در این پژوهش نیز با توجه به اهمیت موضوع، به بررسی و ارزیابی عملکرد برخی خدمات ویژه مناطق 14 گانه شهر اصفهان پرداخته شد. بدین منظور، داده ها و اطلاعات مورد نیاز «بودجه عمرانی، بودجه جاری، بودجه مصوب، تعداد پروانه ساختمانی، تعداد پارک ها، مساحت پارک های احداثی، میزان اقلام بازیافتی، تعداد پارکینگ عمومی، هزینه زیرسازی و روکش آسفالت، تعداد فضای پارک اتومبیل، کل فضای سبز، تعداد مراکز فرهنگی، سرانه خالص عمرانی، تعداد کتابخانه و سالن مطالعه» طی سال های 1387 و 1388 اتخاذ و اوزان آن ها نیز تعیین گردیده و با بهره گیری از روش کاربردیTopsis و ایجاد ماتریس های مورد نیاز طی سال های مشخص شده و محاسبه نتیجه معیار، جواب های ایده آل و ضد ایده آل، به ارزیابی عملکرد این مناطق اقدام و محاسبات لازم انجام پذیرفت. نتایج حاکی از اختلاف چشم گیر عملکرد مناطق در سال 1388 نسبت به سال 1387 می باشد. منطقه 2 دارای بیش ترین ارتقای رتبه و مناطق (1، 3، 4، 5، 6، 8، 9، 10، 11، 12 و 14) دارای کاهش رتبه بوده اند. منطقه 14 با بیش ترین کاهش نرخ رشد و منطقه 2 با بیش ترین افزایش نرخ رشد مواجه بوده اند که در ادامه به دلایل این تفاوت ها نیز اشاره شده است.

    کلیدواژگان: ارزیابی عملکرد، مناطق شهرداری، Topsis، کلان شهر اصفهان
  • مسعود تقوایی، علی جوزی خمسلویی* صفحه 125

    برنامه ریزی کاربری اراضی شهری از مهم ترین برنامه هایی است که می تواند در ایجاد محیطی ایمن و پایدار در شهرها موثر واقع شود. کاهش آسیب پذیری کاربری های شهری و مدیریت بهینه بحران در جهت تقلیل میزان خسارات با بهره گیری از رویکردهای جدید مدیریت بحران از قبیل پدافند غیرعامل از مهم ترین اهدافی است که امروزه برنامه ریزان و مدیران شهری درصدد اجرای آن در کلان شهرها می باشند. وقوع هر گونه بحران به ویژه بحران های انسانی (شورش ها و آشوب های شهری و حوادث ثانویه ناشی از آن ها از قبیل سرقت، آتش سوزی و تخریب) در کلان شهرها می تواند باعث آسیب رسانی به کاربری های شهری و ایجاد ناامنی در شهر شود. مسیرهای راه پیمایی کلان شهر اصفهان نیز در برابر این بحران ها می تواند بسیار آسیب پذیر باشد. به نظر می رسد که آسیب پذیرترین کاربری های واقع در مسیرهای هشت گانه راه پیمایی همان کاربری هایی هستند که پراکنش فضایی آن ها در مسیرهای راه پیمایی زیاد می باشد. مطالعات و مشاهدات میدانی انجام گرفته در این مسیرها و ترسیم نقشه ها در محیط GIS و سپس محاسبه میزان آسیب پذیری کاربری ها بر اساس فرمول سطح بندی نشان می دهد که بانک ها و موسسات مالی و مراکز تجاری واقع در مسیرهای راه پیمایی در معرض آسیب پذیری بسیار زیادی قرار دارند و باید به هنگام وقوع بحران و حتی پیش از وقوع آن تحت مراقبت قرار بگیرند. به عبارت دیگر کثرت پراکنش این دو کاربری در مسیرهای راه پیمایی باعث آسیب پذیری بالای آن ها شده است. ایزوله کردن، مراقبت شدید و متعادل سازی پخشایش فضایی این دو کاربری از راهبردهای مهم برای کاهش آسیب پذیری آن ها به شمار می رود.

    کلیدواژگان: آسیب پذیری، کاربری های شهری، پدافند غیرعامل، مسیرهای راه پیمایی، اصفهان
|
  • Mohammadreza Monam, Farnaz Zarabian Page 1
    Safe environment is an important constituent of quality life. Safety has always been the most fundamental human need. Until his need is met, he may not arrive at an interpretation of the space in which he is dwelling. Increasingly the development of cities has brought about a necessity to create and use highways while the highways have spaces in their own border and often have vegetation. However, due to their separation from their surrounding neighbourhoods and the lack of suitable design to use physical elements, there are some safety concerns over the feeling of vulnerability for users have been observed. The main objective of this research is to check the relationship between upgrading level of space quality and sense of safety in green spaces of border of urban highways from the perspective of users of these spaces. In this context, some measures are extracted for assessment of safety from the point of view of physical aspect from the perspective of scholars. The population of this research consists of the residents, employers and tourists in border of Hemmat highway. The sample size of this research is 330 participants. The findings show that there are relationships between the three main variables of space control, supervision and activity in green space with the established sense of safety. Finally, it was understood that upgrading level of space quality through improving the physical conditions will contribute to the increasing use of space which contributes in turn to sense of safety.
    Keywords: Safety, Green spaces, Inner city highways, Tehran
  • Abolghasem Amir, Ahmadi, Abolfazl Behniafar, Majid Ebrahimi Page 17
    Flood risk zonation is necessary to control and predict the amplitude of flood damage. The purpose of this research is to evaluate the rate of flood risk vulnerability and the flood damage assessment in Sabzevar. Specific variables of this study are land use, population density, river beds, slope classes, residential density, CN coefficient, runoff coefficient, open spaces and old buildings. Methodologically speaking, having determined the necessary layers, the weight of each layer was obtained based on the importance of layer in flood occurrence. After weight determination phase of the research, layers were compared with each other in two-by-two basis by The Expert- Choice software, then the resulted matrices of these comparisons were analyzed by Idrisi Software and final coefficients for layers were calculated. Finally, by applying these coefficients through Raster Calculation menu to ArcGis software, the map of flood risk zonation of Sabzevar suburb was prepared. The critical zones vulnerable to flood and inundation were determined. Moreover٫ the possible flood loss was estimated by developing the flood damage map. Thus, flood critical zones of urban texture and inundation were prepared and the flood loss was determined by producing the map of flood damage evaluation. The flood risk zonation map reveals that about 15 % of study zone is located in the class of very high flood risk, 45 % in high flood risk class, 25 % in medium flood risk class and 15 percent is in the low flood risk class. Moreover٫ there was a compatibility of 80 % between the classes of flood damage evaluation map and those of flood risk map.
    Keywords: Flood zoonation, Flood damage evaluation, Sabzevar, AHP, GIS
  • Mojtaba Rafieian, Maryam Azimi, Hamed Moghaddam Page 33
    A Public space is a social space such as squares, Plazas, Parks, and streets that is open and accessible to public, regardless of gender, race, age, and socio-economic levels. The benefits that urban open space provide the citizens with can be classified into three basic value types: recreation value, ecological value, and social value. The value of urban open space can also be considered with regards to the specific functions it provides. These space, because of their functions and widespread and variety of users, have important influence on the life of inhabitants. One of the methods to improve the quality of urban environments is increasing the efficiency of public spaces as a place for social relationship. The point which should be paying more attention to for planning and designing these spaces is how these places are overlapping each other. The purpose of research is qualitative classification of public spaces and its areas that are related to them in the city of Lar and defining critical regions in these areas from the point of quality of access of the citizens. In this research by using descriptive-analytic method and Standard Questionnaire (PPS) the researchers collected the qualitative data of public spaces at 31 points of old city of Lar. In order to analyse the data, the researchers have used VERONY diagrams to estimate the qualitative value of each space and the dominated regions. The results show the non-critical regions from the view of access to urban public spaces are located in the east and the south of the old city of Lar. Finally, at the end of the survey, the researchers have offered some necessary recommends for the improvement of the current situation of Lar urban spaces in the old city.
    Keywords: Old Town of Lar City, Social relationship, Urban public space, Verony Diagram
  • Amirhosein Rahnama, Mohammad Taleai Page 51
    Determination of physical and human vulnerability against earthquake is significant. Classification of urban units to identify dangerous areas is necessary. In this paper, firstly the effective criteria in human vulnerability was determined, then human vulnerability and classification of earthquake danger in Tehran were specified by fuzzy model and overlaying index maps in GIS. In this research, Parameters of human vulnerability in Tehran include distance to faults, distance to main streets for each zone, population density of each region, the population density for under five years children, average number of building units, distance to power lines and the distance to gas station. Concepts of these parameters were discerned fuzzy; therefore, the fuzzy theory and more accurate Sugeno method as one of fuzzy inference method were used. In the next stage raster map of human vulnerability including the above parameters was determined. Later the reconstruction preference of Tehran regions was specified by visualization. The findings of this research show that reconstruction preference of northern regions of Tehran is more than other regions.
    Keywords: Human vulnerability, GIS, Fuzzy theory, Danger of earthquake
  • Sedigheh Soltani, Bijan Rahmani Page 73
    Today many nations are facing increasing unwanted problems concerning their megapoles. Rural migration, destructive rural – urban relation and overpopulation are pushing them toward an infernal point. Any effort for resolving existing crisis will be fruitless unless the present conditions being reviewed and removed. Unemployment, social injustice, and high rate of urban violence are among the most inconvenient impacts of many mega poles. Migration is considered as the main cause of enlarging urban centres. Therefore, it is necessary to act in both regional and national level managing the flow of newcomers. This paper aims to present different aspects of migration effects on large urban centres and real basis of both rural population movement and urban overpopulation.
    Keywords: Mega, poles, Regional migration, Motivation, Consequences
  • Bahman Kargar, Hamid Bahiraee, Alireza Abasee Semnani Page 89
    Our studied area in North Eastern of Iran can be considered as an area with high potential in terms of agriculture and transitional values. Iran is a vast country with different physical and human characteristics. Among these variable regions, the region which is situated all around the border of Iran and Turkmenistan has been planned in both regional consideration and Iranian National Plans. In this paper we try to pay attention to specifications of these two plans.
    Keywords: Iran, Territorial planning, Regional planning, Turkmenistan, Border
  • Jamal Mohammadi, Mehdi Jamalinejad Page 107

    By evaluating the municipal performance, urban management succeeds in evaluating their system productivity, identifying their strengths and weaknesses and plan for sustainable urban improvement, growth and development. In this study, bearing in mind the significance of the issue, the performance of services specific to the fourteen districts of the city Isfahan were explored and evaluated. To this end, the data required on the developmental, current and approved budgets, building construction licenses, parks,surface area of the parks built, items recycled, public parking lots, the costs of roadbed and asphalt surfacing, automobile parking spaces, total green space, cultural clubs, net civil development per capita, libraries and study rooms were noted for the years 2008 and 2009 and assigned points. Then, utilizing applied TOPSIS and creating the matrices requiredover the above years as well as computing the standard outcome, the ideal and counter-ideal responses, the performances of the above areas were evaluated and computed. The findings indicated a dramatic difference in the performance of the districts in 2009 compared to that for 2008. District 02 underwent the highest promotion whereas Districts 01, 03, 04, 05, 06, 08, 09, 10, 11, 12 and 14 underwent demotion. Districts 14 and 03 underwent the lowest growth and highest growth rates respectively and continued with the aetiology of the differences.

    Keywords: Performance evaluation, Municipal districts, TOPSIS, Isfahan metropolis
  • Massoud Taghvaei, Ali Jovzi Khameslouei Page 125

    Urban land-uses planning is one of the most important plans which can be effective in providing secure and sustainable environment in cities. Reducing land-use vulnerability and efficient crisis management to decrease damage according to new trends of crisis management such as passive defence is nowadays one of the most important objectives which urban managers and planners are trying to accomplish in metropolitans. Each crisis occurrence specially human crisis (urban riots and unrests and second incidents caused by them such as rubbery, burning and etc) in metropolitans can damage land-uses and causes insecurity in cities. March passes of Isfahan can be so vulnerable too. It seems that the most vulnerable land-uses in 8 march passes, also the land-uses with high spatial distribution in march passes. Study and field observations in these passes and GIS mapping and calculating damage ratio of land-uses according to calibration function indicate that banks and financial institutes and central businesses located in march passes are so much vulnerable and must be protected during crisis occurrence and even before that. In other words, Multiplicity distribution of these two land-uses in march passes has caused their high vulnerability. Isolation, strict protection and special distribution equalization of these two land-uses are considered important strategies to reduce their vulnerability.

    Keywords: Vulnerability, Urban land, uses, Passive defence, March passes, Isfahan