فهرست مطالب

آمایش محیط - پیاپی 18 (پاییز 1391)

فصلنامه آمایش محیط
پیاپی 18 (پاییز 1391)

  • تاریخ انتشار: 1391/11/11
  • تعداد عناوین: 9
|
  • صفحه 0
  • جمیله توکلی نیا، محمد شالی صفحه 1
    یکی از موانع اصلی و مهم در روند توسعه ی ملی، برهم خوردن تعادل و توازن منطقه ای به شمار می رود. از این رو اولین گام در برنامه ریزی منطقه ای، شناسایی جایگاه مناطق نسبت به یکدیگر از نظر توسعه و علت نابرابری ها است. در این پژوهش برای ارزیابی توسعه ی منطقه ای و نمایش نابرابری ها در سطح سرزمین 60 شاخص فرهنگی-اجتماعی، صنعتی، اقتصادی- جمعیتی، کالبدی - زیربنایی و بهداشتی- درمانی مورد تحلیل قرار گرفتند. از این روی با بهره گیری از روش تحلیل عاملی در هریک از بخش ها، عوامل و شاخص های تلفیقی استخراج گردید و به عنوان ورودی در روش تاکسونومی مورد استفاده قرار گرفت. در نهایت از روش تحلیل خوشه ایبه منظور گروه بندی استان ها استفاده شد. نتایج حاصله نشان می دهد که در سال 1385 از مجموع 30 استان کشور، یک استان توسعه یافته، 4 استان نسبتا توسعه یافته، 7 استان توسعه میانی، 19 استان توسعه نیافته و یک استان محروم بوده است. بنابراین، الگوی حاکم بر سازمان فضایی کشور، از الگوی مرکز-پیرامون در توسعه منطقه ای پیروی کرده است، به طوری که کلیه استان های توسعه نیافته و محروم در نواحی حاشیه ای، مرزی و مناطق کوهستانی واقع شده اند.این نابرابری ها، برآیند و بازتابی از عوامل محیطی، اقتصاد سیاسی، نارسایی های نظام برنامه ریزی فضایی، بی-توجهی به مدیریت یکپارچه سرزمینی و عدم هماهنگی سازمان های متولی در امر توسعه ی فضایی می باشند.
    کلیدواژگان: نابرابری های منطقه ای، شاخص های توسعه، برنامه ریزی فضایی، توسعه منطقه ای، ایران
  • عسکر سنگی، الهام سنگی، محبوبه جلالی صفحه 17
    این مقاله به بررسی سلسله مراتب شهری در استان اردبیل بر اساس روش تحقیق توصیفی-تحلیلی با به کارگیری مدل های کمی طی دوره سال های 1365-1375و 1385 می پردازد. یافته های پژوهش بیانگر آن است که سلسله مراتب شهری استان، در طول سال های مورد بررسی متعادل نبوده ولی روند رو به بهبودی را طی نموده است. بر اساس بررسی انجام شده شهر اردبیل(مرکز استان) با جذب بخش عمده ای از پتانسیل های توسعه ای در زمینه های مختلف سیاسی، اجتماعی، فرهنگی و اقتصادی سبب جذب جمعیت و انحراف سلسله مراتب شهری از قانون «مرتبه-اندازه» شده است. به طوری که در سال 1365جمعیت شهر اردبیل 9 برابر جمعیت شهر دوم(مشکین شهر) و 10 برابر شهر سوم(پارس آباد) بوده و در سال 1375 پارس آباد به شهر دوم ارتقاء یافته و جمعیت اردبیل 6 برابر آن بوده است، در سال 1385 سلسله مراتب شهری متعادل تر شده و جمعیت شهر اردبیل 5 برابر شهر دوم(پارس آباد) و 7 برابر شهر سوم(مشکین شهر) بوده است. در پژوهش حاضر علاوه بر مدل رتبه -اندازه با محاسبه ضریب آنتروپی، شاخص هندرسون و شاخص چهار شهر مهتا به بررسی سلسله مراتب شهری پرداخته شده و خروجی آن ها نیز نتایج مشابهی را در برداشته است. بر این اساس با ایجاد فرصت های برابر در کلیه شهرهای استان و کمک به ایجاد شهرهای متوسط و حمایت از توسعه روستاشهرها و تبدیل آن ها به شهرهای کوچک می توان در راستای متعادل سازی شبکه شهری و توسعه ی فضایی متعادل در استان گام برداشت.
    کلیدواژگان: سلسله مراتب شهری، قانون رتبه، اندازه، ضریب آنتروپی، شاخص هندرسون، استان اردبیل
  • منیژه لاله پور، هوشنگ سرور، رحیم سرور صفحه 35
    مدیریت شهری به عنوان یک نهاد محلی، مسوول نظارت و کنترل بر گسترش کالبدی شهرها است. در این ارتباط موضوعی که مدیریت می شود فضا و مجموعه ای از فعالیت هایی است که در آن اتفاق می افتد. ایفای این نقش، مستلزم سطح متناسبی از تمرکززدایی سیاسی - مدیریتی و اختیارات کافی برای سیاست گذاری، تصمیم گیری، برنامه ریزی و اجرا در سطح محلی است. پژوهش حاضر با توجه به این دیدگاه، ساختار مدیریت شهری ایران را مورد بررسی قرار داده است. مولفه های مورد بررسی پژوهش شامل؛ سبک تمرکززدایی مدیریتی و سیاسی، عناصر دخیل در مدیریت شهری بر اساس منشا قدرت و حوزه وظایف و نهایتا قلمرو فضایی مدیریت شهری می باشد. یافته های تحقیق نشان می دهد که، تمرکزگرایی در ساختار مدیریتی کشور، منجر به محدودیت اختیارات مدیریت شهری در موضوعات شهری گردیده است. در این ارتباط، بررسی ساختار مدیریت شهری ایران، نشانگر غلبه عناصر حکومتی و دولتی در سیاست گذاری ها، برنامه ریزی و مدیریت فضایی شهرها و ضعف جایگاه ذاتی شهرداری و شورای شهر در فرآیند مدیریت شهری است. نتایج حاصل از بررسی وظایف رسمی عناصر مدیریت شهری و قلمرو فضایی آن ها؛ حاکی از وجود ناهماهنگی ها و تفرق هایی در ساختار مدیریت شهری است. این تفرق ها در عرصه هدایت و کنترل تحولات کالبدی-فضایی شهرها در حوزه هایی چون مدیریتی، سیاسی، قلمرویی و سیاستی مورد بحث قرار گرفته است.
    کلیدواژگان: مدیریت شهری، ساختار مدیریت شهری ایران، تحولات کالبدی، فضایی شهرها، تفرق مدیریتی
  • علی اکبر عنابستانی، مهدی وطن پرست، زهرا عنابستانی صفحه 59
    شهرهای جدید به عنوان یک تجربه در نظام شهرنشینی ایران با هدف جذب سرریز جمعیتی شهرهای بزرگ مکان یابی و احداث شدند. شهرهای جدید گلبهار و بینالود نیز برای کاستن از مشکلات جمعیتی، اقتصادی، اجتماعی و کالبدی مادرشهر مشهد مطالعه و احداث شده است ولی در عمل نتوانسته اند از مشکلات مادر شهر با توجه به اهداف آن ها بکاهند. در این پژوهش تلاش می شود ضمن بررسی رابطه، میزان اثرگذاری روند جذب جمعیت و امکانات و خدمات زیربنایی بر فرآیند دست یابی به کاربری های پیشنهادی از نگاه شهروندان مورد مطالعه قرار گیرد. روش تحقیق در این مطالعه از نظر هدف کاربردی و از نظر روش توصیفی- تحلیلی است که برای گردآوری اطلاعات با استفاده از روش های میدانی (پرسشنامه) از 250 خانوار شهری نمونه، پرسشگری به عمل آمده است. نتایج نشان می دهد رابطه ی معناداری بین جذب جمعیت و امکانات فراهم شده توسط شرکت عمران با فرآیند دست یابی به اهداف طرح جامع در زمینه ی کاربری های پیشنهادی از دیدگاه شهروندان با ضریب همبستگی 627/0 وجود دارد. امکانات و خدمات فراهم شده توسط شرکت عمران 70 درصد تغییرات مربوط به تحقق پذیری کاربری های پیشنهادی را در شهرهای جدید تبیین می کند و روند جمعیت پذیری فقط 10 درصد از تغییرات متغیر وابسته را به دنبال خواهد داشت.
    کلیدواژگان: جمعیت پذیری، شرکت عمران، تاسیسات و تجهیزات شهری، خدمات شهری، مدیریت شهری
  • محمدحسین سرایی، مهدی حشمتی جدید، مریم بیرانوندزاده، سیامک شرفی صفحه 85
    شهر خرم آباد از جمله شهرهایی است که با داشتن استعدادهای فراوان در رشته های مختلف ورزشی، با کمبود امکانات و عدم توزیع مناسب فضاهای ورزشی در سطح شهر مواجه است. پراکندگی نامناسب این فضاها در شهر مشکلاتی را به وجود آورده است که از جمله می توان به عدم توزیع عادلانه کاربری ورزشی در خرم آباد و مشکلات دسترسی شهروندان اشاره کرد. در این تحقیق به منظور مکان یابی فضاهای ورزشی در شهر خرم آباد، لایه های اطلاعاتی مختلف نظیر کاربری اراضی، توپوگرافی و شیب، تراکم جمعیت، تراکم ساختمانی، نحوه دسترسی و عرض معابر، ابعاد زمین، قیمت زمین، سازگاری با کاربری ها و غیره تهیه گردیده است. سپس میزان تاثیر یا نسبت اهمیت هر یک از این لایه ها به عنوان عوامل موثر در مکان یابی مراکز ورزشی مشخص گردیده است. در راستای تعیین نسبت اهمیت و وزنهای استاندارد لایه های اطلاعاتی، از تحلیل های مکانی در نرم افزار Arc GIS استفاده شده است. پس از اولویت بندی لایه های اطلاعاتی استفاده شده و در نهایت با استفاده ازGIS، وزن های استاندارد لایه های مورد استفاده برای مکان یابی استخراج شد. پس از تعیین وزن های استاندارد نسبت به هم پوشانی وزن دار لایه های اطلاعاتی براساس نسبت اهمیت آن ها اقدام شد و لایه های اطلاعاتی براساس وزن خود تلفیق شده و در نهایت نقشه پیشنهادی مکان یابی فضاهای ورزشی در شهر خرم آباد به دست آمده است. نتایج حاصل از این تحقیق نشان می دهد در سطح شهر خرم آباد بیشترین فضا به کاربری مسکونی تخصیص داده شده و تمرکز فضایی مراکز ورزشی در غرب و شمال شهر می باشد، در نتیجه ساکنین جنوب و شرق شهر خرم آباد از توزیع مناسب فضاهای ورزشی برخوردار نمی باشند.
    کلیدواژگان: فضاهای ورزشی، مکان یابی، سیستم های اطلاعات جغرافیایی، سرانه ورزشی، شهر خرم آباد
  • پرویز تیموری، نسرین کیوان صفحه 109
    شهر جدید با نگاهی که در این تحقیق به آن نگریسته شده، شهری است که به عنوان یکی از راهبردها و الگوهای توسعه شهری است که در جهت جذب سرریز جمعیتی منطقه شهری تهران احداث شده است.
    منطقه شهری تهران پر جمعیت ترین منطقه شهری کشور و از نظر توان تولید، بالاترین میزان را از نظر تجهیز سرمایه و تربیت نیروی انسانی به خود اختصاص داده است. به لحاظ بالا بودن نسبی سرانه تولید و درآمد، منطقه شهری تهران مهم ترین قطب جاذب جمعیت در سطح ملی می باشد که مشکلات عدیده ای را از نظر تامین مسکن و تمرکز شدید جمعیتی به وجود آورده است. شهر جدید اندیشه به وسعت 1400 هکتار در فاصله 30 کیلومتری جنوب غربی تهران که از غرب به محدوده کرج، ازجنوب وشرق به محدوده شهریار واز شمال به رودخانه کرج متصل است احداث شدکه بر اساس مصوبه شورای عالی شهرسازی باید بخشی ازجمعیت 21 میلیونی منطقه شهری تهران را تا سال 1395 در خود اسکان دهد.سال 70 مبدا طرح در نظر گرفته شد و قطعات از سال 1371 به مردم واگذار شده است. درراستای رسیدن به اهداف تحقیق دو فرضیه مطرح شده است که عبارتند از: درراستای رسیدن به اهداف تحقیق دو فرضیه مطرح شده است که عبارتند از: اول – قیمت مناسب زمین و مسکن در شهر جدید اندیشه باعث سرریز جمعیت منطقه شهری تهران شده است.
    دوم – فاصله مناسب شهر جدید اندیشه به نواحی صنعتی و خدماتی محور غرب استان تهران باعث جذب سریز جمعیت شهری تهران شده است بنابراین سعی شده است از نمونه گیری وتحلیل آمار با نرم افزار spss برای ثابت کردن این دو فرضیه استفاده شود که در نتیجه هر دو فرضیه ثابت شده است
    کلیدواژگان: شهر جدید، تمرکز زدایی، منطقه شهری تهران، سرریز جمعیت
  • عبدالله رازدشت، حسین یغفوری، آفرین ملکی صفحه 125
    توسعه ی پایدار شهری در دهه های اخیر به الگوواره نوین و مسلطی در برنامه ریزی شهری تبدیل شده و هرگونه برنامه ریزی در شهر چنانچه با رویکرد توسعه پایدار طراحی و تدوین نگردد، عملا در دسترسی به اهداف مورد نظر با موفقیت کمتری مواجه خواهد بود. نظریه توسعه پایدار و توسعه پایدار شهری و منطقه ای مستلزم تغییر زیرساخت های سیاسی، اجتماعی، کالبدی و اقتصادی است که باید مدیریت و برنامه ریزی توسعه شهری و منطقه ای بر مبنای چارچوب اصول توسعه پایدار فراهم گردد.
    وجود مشکلات ناشی از رشد شهرهای بزرگ، تراکم جمعیت و همچین مهاجرت روستائیان به این شهرها موجب توجه و تاکید برنامه ریزان به تقویت و رشد شهرهای کوچک گردید. مطالعه و بررسی های محققان در کشورهای مختلف جهان نشان می دهد که شهرهای کوچک یکی از موفق ترین نمونه های سکونتگاهی در زمینه تحقق توسعه پایدار است.
    مقاله حاضر با هدف تحلیل و مقایسه شاخص های پایداری شهر کوچک دهدشت با مناطق شهری کشور ارایه گردیده است. نوع پژوهش کاربردی- توسعه ای و روش مطالعه تحلیلی و توصیفی است که در آن برای تحلیل داده ها از آزمون های ویلکاکسون و علامت تک نمونه ای در محیط SPSSاستفاده شده است. یافته های پژوهش نشان می دهد که، شهر دهدشت به لحاظ شاخص های توسعه پایدار (زیست محیطی، اقتصادی، اجتماعی و کالبدی) از عملکرد مناسبی نسبت به متوسط نظام شهری کشور برخوردار نمی باشد.
    کلیدواژگان: توسعه پایدار، توسعه پایدار شهری، شهر های کوچک، دهدشت
  • احمد تقدیسی، سیامک پیری، عیسی بهاری صفحه 145
    برنامه ریزی منطقه ای با هدف توسعه و کاهش نابرابری، از موضوعات مهم در کشورهای در حال توسعه محسوب می شود، لازمه ی برنامه ریزی منطقه ای، شناسایی جایگاه مناطق نسبت به یکدیگر به لحاظ توسعه است. کاهش نابرابری در بهره مندی از منابع، دست آوردها و امکانات جامعه، یکی از مهم ترین معیارهای اساسی توسعه به شمار می آید. خدمات بهداشت و درمان یکی از ارکان اصلی توسعه محسوب می شوند و ارائه خدمات بهداشت و درمان در مناطق مختلف باعث کاهش فقر می شود، لذا شرایط را جهت تربیت و رشد سرمایه انسانی و توسعه اقتصادی و اجتماعی در مناطق مختلف کشور را فراهم می نماید. پژوهش حاضر با بهره گیری از دو تکنیک تحلیل عاملی و تحلیل خوشه ایو استفاده از 26 شاخص بهداشتی به تحلیل و سطح بندی شاخص های بهداشتی- درمانی شهرستان های استان گیلان می پردازد. رویکرد حاکم بر این پژوهش توصیفی– تحلیلی و از نوع کاربردی می باشد. یافته های پژوهش نشان می دهد شاخص های بهداشت و درمان در استان گیلان به صورت متوازن توزیع نشده و اختلاف فاحشی بین شهرستان های استان از نظر توسعه ی خدمات بهداشتی ملاحظه می شود. نتیجه به کارگیری تکنیک تحلیل عاملی، شهرستان ها را در 5 سطح بسیار برخوردار، برخوردار، متوسط، محروم و بسیار محروم قرار داده که شهرستان های لاهیجان و لنگرود به ترتیب در بالاترین و پایین ترین سطح قرار گرفته اند. با استفاده از تکنیک تحلیل خوشه ایو ترسیم نمودار دندروگرام، شهرستان های استان در 5 گروه همگن طبقه بندی شده اند. در پایان نیز پیشنهاداتی جهت بهبود وضعیت نواحی محروم ارائه گردیده است.
    کلیدواژگان: سطح بندی، شاخص های بهداشت و درمان، تحلیل عاملی، تحلیل خوشه ای، استان گیلان
|
  • Jamileh Tavakoliniya., Mohammad Shali Page 1
    One of the main obstacles on the way of national development is the disturbed regional balance. Therefore, the first step in regional planning is identifying the position of areas relative to each other regarding the development and disparities causes. To assess regional development in territory level in this study, in addition to showing disparities, we have analyzed 60 cultural - social, industrial, economic-demographic, physical- infrastructure and remedial- sanitary indicators. As the result, we extracted factors and composition indicators using factor analysis and utilized them as inputs of taxonomy methods. Finally, cluster analysis was used for grouping provinces. The results showed that there was one developed province, four relativity developed provinces, seven medium-developed provinces, nineteen underdeveloped provinces and one deprived province in 20006 among the 30 provinces. Dominant pattern on spatial organization of the country follows "Core – periphery" pattern in regional development in a way that all of the underdeveloped and deprived provinces are located in the margin, border and mountain areas. These disparities reflect environmental factors, political economy, and weakness of spatial planning system, inattention to land integrated management and the lack of coordination of responsible organizations in spatial development.
    Keywords: Regional Disparities, Development Indicators, Regional Development, Factor Analysis, Iran
  • Askar Sangi, Elham Sangi, Mahbube Jalali Page 17
    In this paper urban hierarchy of Ardabil province has been studied based on descriptive-analytical method during 1365-1375, and 1385. The results show that the urban hierarchy has been not balanced during the studied years, yet it showed a trend of improvement. According to the results, Ardabil city (province center) has been a permanent immigration destination because of the allocation of the most portion of investment in political, social and cultural aspects. Further, it has caused noncompliance of the urban hierarchy from rank-size rule. Therefore, Ardabil city population has been 9 and 10 times to the second city (Meshkinshahr) and the third city (Parsabad) in 1365, respectively. In 1375, Parsabad has been enhanced to the second city while its population has been one sixth of Ardabil city. Urban hierarchy has been balanced in 1385. This way, Ardabil had 5 and 7 times the population of the second city (Parsabad) and the third city (Meshkinshahr), respectively. In this paper, urban hierarchy is studied not only using rank-size model but also via the calculation of the entropy factor, Henderson index and Mehta Four-City index. The results of these methods were similar. The results revealed that it is possible to establish balancing urban network and development of balanced space in the province using creation of equal opportunity for all cities, as well as making attempts creating mean city and supporting rural-urban areas development to small cities are all possible.
    Keywords: Urban Hierarchy, Rank, Size Rule, Entropy index, Henderson Index, Ardabil Province
  • Manijeh Lalepour, Hooshang Sarvar, Rahim Sarvar Page 35
    Urban management as a local institute is responsible for the supervision and controlling over physical changes of the cities. In connection with this, the subject which is managed is the space and the set of the activities that take place in it. Playing this role requires appropriate levels of political-managerial decentralization and sufficient authority for policy making, decision making, planning and performance at local level. According to this view the present research has analyzed the urban management structure in Iran. The components of this research include political-managerial decentralization styles, elements involved in urban management based on the source of power, domain of tasks and finally the spatial domain of urban management. Results of the study showed that concentration in managerial structure of the country has led to a constraint on urban management authority in urban issues. In this relation, investigating the urban management structure in Iran represents the domination of the governmental elements in policy makings, planning and spatial management of cities and the weakness of the inherent position of the municipalities and the city council in the process of urban management. The results of investigation about the official duties of urban management elements and their spatial domain indicated disharmony and fragmentations in urban management structure. These sparsities have been discussed in the field of guidance and control of physical-spatial changes of the cities in administrative, political, territorial and policy areas.
    Keywords: urban management, the urban management structure in Iran, physical, spatial changes of the cities, managerial fragmentations
  • Aliakbar Anabestani, Mahdi Vatanparast, Zahra Anabestani Page 59
    New towns were started as experiences in order to facilitate the urbanization process in Iran with the aim of attracting population overflow of major cities. Binalud and Golbahar New Towns were also developed to reduce the problems of population, economic, social and structural facilities of Mashhad metropolis. These cities have been studied and constructed with these aims in mind but failed in their objectives to reduce the metropolis problems. In this study it is intended to examine the relationship and the impact rate of population vulnerability and infrastructure facilities and services on the process to achieve the proposed Land Use from citizens’ viewpoint. The method in this study is descriptive and analytical. In order to collect field data questionnaire was distributed to the sample of 250 urban households. The results showed significant correlation between the population vulnerability and facilities provided by Civil Company with the process to achieve Comprehensive Plan objectives in the context of the proposed Land Use from citizen's viewpoint with a correlation coefficient of 0.62. Furthermore, it was realized that facilities and services provided by Civil Company could bring up 70 percent changes to implementation of Proposed Land Use in the New Towns.
    Keywords: Population viability, Civil Company, Urban infrastructure, facilities, Urban service, Urban management
  • Mohammad Hosein Saraei, Mehdi Heshmatijadid, Maryam Beyranvandzadeh, Iyamack Sharafi Page 85
    Khorramabad is one of the cities that have plenty of talents in different sports disciplines, where the lack of facilities and sports spaces in the city is pressing along with the lack of proper distribution of these facilities. Improper distribution of these spaces in the city has created problems including a lack of equitable distribution and access problems the enthusiasts of this sport in Khorram Abad have noted. In this research in order to locate areas of Khorramabad with different information layers such as land use, topography and slope, population density, building density, and width of access based on access roads, land size, land price, compatibility with user various attempts have been done. For the first thing, the effect or relative importance of each of these layers has been identified as factors in the location of sports centers. Secondly, in order to determine the relative importance of standard weights and layers of spatial analysis in Arc GIS software was used. After prioritizing the use of information layers and the use of GIS, standard weight substrates were used for positioning. After determining the overlaps of the standard weights, weighted according to their importance to information layers, layers of information based on the combined weight were estimated. Finally having located these spaces, the proposed map was obtained for Khorramabad sports spaces. Results from this study show the highest level of space is allocated to the residential user. Sports centers in the West and the north of the city is the space focuses on the residents of South and East of the city where suitable distribution of spaces are not entitled to exercise.
    Keywords: sports space, site selection, GIS, sport capitation, khorram abad city
  • Parviz Teymori, Nasrin Keyvan Page 109
    The new town, as it is perceived in this research, is a city which is conceived, established and developed in order to adopt and adapt the overflow of Tehran population. The central urban area of Tehran is the first urban area in Iran from the perspective of the density of population, the capacity of production; the first potential of education center and the highly invested area among the other urban areas. Due to the fact that the relative per capita income is the highest in Tehran compared to the rest of the country, this area has attracted the most number of people and has been developed to the most populated area. This has led to various problems with the residential areas and the density of the urban population in this area. Andisheh new town (14000 acres) within a distance of 40 kilometer from Tehran, in the southwest of Tehran, bordering Kraj from west, extended to Shahryar from south and east and limited by the Kraj river from north, was established and developed to attract part of the population of Tehran which is estimated to be 21 million by 1395. The year 1370 was marked as the debut of the plan and the government stared privatizing the ownership of the area a year later. In the current research there were two main hypotheses tested: the fair price of the land in this area will attract population and the short distance from Tehran will attract population. The two hypotheses were tested using the SPSS software and the results proved the two hypotheses were accepted.
    Keywords: New town, decentralization, Tehran Urban Area, population overflow
  • Abdollah Razdasht, Hoseyn Yaghfoori, Afarin Maleki Page 125
    Urban sustainable development changes to new paradigm in urban planning which is a development in the last decades. Theory of sustainable development, urban and regional sustainable development change requires political, social, economic and physical infrastructure; planning and management of urban and regional development should be provided on the basis of principles of sustainable development. Difficulties arising from the growth of large cities, population density and rural migration to cities led planners to focus attention on the growth of small towns. Study by researchers in different countries shows that small towns are among the most successful habitat examples in achieving sustainable development. This article is aimed at analyzing and comparing indicators of Dehdasht city as sustainability indicators with that of urban areas of the country. The type of research is applied- developmental and the method of the study is analytical. In order to analyze the collected quantitative data, SPSS software was used running the Wilcoxon for non-parametric purposes. Findings indicate that Dehdasht sustainable development indicators (environmental, economic, social and physical) do not show a good performance in comparison with that of average of urban system of the country.
    Keywords: Sustainable Development, Urban Sustainable Development, Small Towns, Dehdasht
  • Ahmad Taghdisi, Siamak Piri, Issa Bahari Page 145
    Generally speaking, planning is a tool for changing the present condition to desirable one aiming at development and progress. It is obvious that there firstly should be an exact and comprehensive understanding of the present situation in order to achieve desirable status. In addition to the growth in all directions, the development concept covers a balanced distribution. Development aims at creating an environment in which not only all people could improve their abilities, but also there will be wide opportunities provided for both the current and future generations. Medical care services are considered as those of the main objectives of development and delivering these services in all regions will decrease poverty. Therefore, it provides conditions for human resources growth and training and social and economical development in different regions of our country. Employing factor and cluster analysis and using 26 medical indexes, current study attempts analyzing and ranking medical care indexes in Gilan Province. Dominant method in this study is descriptive-analytical and this study is of applied type. Findings indicate that medical care indexes do not have balanced distribution in Gilan Province and there is a gross difference among townships in this province with respect to the development of medical care services. Factor analysis ranks townships as much enjoyed, enjoyed, relatively enjoyed, deprived, much deprived with Lahijan and Langerood in the highest and lowest position respectively. By employing cluster analysis and drawing dendrogram, the townships of province were categorized in 5 homogeneous groups. Ultimately, some recommendations are offered for improving the condition of deprived regions.
    Keywords: Ranking, Medical Services Indexes, Factor Analysis, Cluster Analysis, Gilan Provin