فهرست مطالب

آمایش محیط - پیاپی 19 (زمستان 1391)

فصلنامه آمایش محیط
پیاپی 19 (زمستان 1391)

  • تاریخ انتشار: 1392/02/25
  • تعداد عناوین: 8
|
  • حمیدرضا وارثی، میثم رضایی صفحه 1
    گردشگری بخش عمده ی اقتصاد جهانی را تشکیل می دهد و یکی از بزرگ ترین صنایع جهان می باشد. در دهه های اخیر، اهمیت گردشگری در سطح بین المللی هم از لحاظ تعداد گردشگران و هم از لحاظ درآمد ارزی همواره و به طور بی سابقه در حال افزایش بوده است. از مهم-ترین عواملی که می تواند موجب جذب گردشگران بین-المللی و داخلی شود تاسیسات و تجهیزات مربوط به صنعت گردشگری می باشد. از میان این تاسیسات، مراکز اقامتی به عنوان مبدا و مقصد گردش های روزانه در شهر از اهمیت بسیاری برخوردار هستند. از این رو توزیع بهینه و مکان یابی صحیح آن ها از درجه اهمیت بالایی برخوردار است زیرا مکان یابی صحیح این مراکز می تواند باعث آرامش خاطر گردشگران و رفع نیازهای آن ها در زمینه ی اقامت، رونق گرفتن هرچه بیش تر صنعت گردشگری و همچنین موجب رشد اقتصادی و افزایش درآمدهای گردشگری شود.
    روش تحقیق در پژوهش حاضر توصیفی- تحلیلی بوده که اطلاعات مورد نیاز آن از طریق مشاهده میدانی، مصاحبه، مطالعه طرح های صورت گرفته در رابطه با شهر شیراز و نقشه 2000/1 این شهر به دست آمده است. در این تحقیق به دلیل این که شیراز دارای مراکز گردشگری متعددی است به عنوان نمونه موردی انتخاب شده است، سپس با استفاده از GIS، وضع موجود هتل های شهر شیراز مورد بررسی قرار گرفت و پس از پی بردن به توزیع نامناسب و کمبود هتل، به کمک مدل AHP و هم پوشانی شاخص ها در محیط نرم افزار GIS، مکان های مناسب برای تاسیس هتل های جدید در شهر شیراز مشخص گردید.
    کلیدواژگان: سیستم اطلاعات جغرافیایی (GIS)، تحلیل سلسله مراتبی (AHP)، شهر شیراز
  • جبرائیل قربانیان، حسین فتحیان، مهدی اسدی لور صفحه 27
    شهر اهواز با ارتفاع 18 متر از سطح دریا در طرفین رودخانه کارون گسترش یافته است، واقع شدن شهر در اراضی مسطح رودخانه باعث گردیده در فصل بارندگی سال، اراضی مسکونی و تاسیسات مجاور رودخانه در اثر طغیان آب دچار سیلاب گشته و خسارات مالی و جانی فراوانی را باعث گردد. در این پژوهش، تعیین ارتفاع و سیکل فرسایش حوضه و ضرائب آن ها به همراه نقشه های توپوگرافی و زمین شناسی و عکس های هوایی مواد کار و تنظیم جدول و رسم نمودارهای مربوط به حوضه به صورت کمی، روش کار بودند. نتیجه این شد که ضریب هم بستگی حوضه بین دو متغیر مساحت و ارتفاع حوضه، از نوع ناقص و معکوس می باشد که با افزایش ارتفاع مساحت نسبی کاهش و با کاهش ارتفاع متغیر تجمعی مساحت نسبی افزایش دارد. رود کارون نیز به دلیل شیب ملایم اهواز در مرحله ی پیری بوده که باعث ته نشست مواد و تشکیل جزایر شده است.
    کلیدواژگان: ژئومورفولوژی، حوضه، کارون، فرسایش
  • بتول مجیدی خامنه، حجت الله کولیوند صفحه 47
    طی دهه های اخیر مهاجرت های بی رویه به شهرها، زمینه های تحولات و دگرگونی در ابعاد مختلف ساختار فضایی محلات شهری را فراهم آورده است. این امراز بعد اجتماعی منجر به شکل گیری محلاتی با تنوعات گروهی، قومی و فرهنگی شده و در نهایت پایداری اجتماعات محلی یک پارچه را با مشکل مواجه ساخته است. توسعه پایدار اجتماع محور از ابعاد اصلی توسعه ی پایدار می باشد، که توجه جدی به نیازهای مادی و معنوی و کرامت انسانی افراد مهم ترین ویژگی آن محسوب می شود. لذا مشارکت مردم محله، مدیریت مردم محور، تکوین و تقویت سرمایه های اجتماعی و ترغیب آن ها در جهت پایداری از اهداف اصلی آن می باشد. بنابراین یکی از ملزومات مهم آن پذیرش کلیه افراد و تنوع فرهنگی آن ها از سوی مدیران و مردم همان محله است. در این نوشتار که در ارتباط با محله دارآباد واقع در منطقه یک تهران می باشد با این عنوان که انسان محرک توسعه بوده و پذیرش تنوع فرهنگی از سوی ساکنان اصلی محله از عناصر اصلی زیرساختی پایداری اجتماعی می باشد، موجودیت گروه های قومی- فرهنگی و اقتصادی موجود در محله بر اساس یک سری شاخص های مرتبط با ساختار فضای محله به صورت تحلیلی - مقایسه ای مورد ارزیابی قرار گرفته و نشانگر این واقعیت است که زمینه های برخورد میان گروه ها و ایجاد رقابت و اولویت دادن منافع گروهی به منافع کل محله، در حال شکل گیری است. بعد از بررسی این امر در نهایت راهبردهایی مبنی بر راهنمایی و تقویت این گروه ها در جهت یک پارچگی اجتماعی در محله ارائه شده است.
    کلیدواژگان: ساختار فضایی، توسعه پایدار، سرمایه اجتماعی، توسعه محله ای، دارآباد تهران
  • سعید طبری کوچکسرایی، حسنعلی لقایی، سیدمحسن حسینی صفحه 75
    پارک ها و فضای سبز شهری از مهم ترین عوامل موثر در شکل دهی پایداری اجتماعی شهری اند. تامین امکانات و تجهیزات مناسب پارک های شهری در راستای نظر شهروندان سبب افزایش میزان رضایتمندی مراجعان به پارک خواهد شد. هدف این تحقیق ارزیابی پارک های شهری (ولیعصر و سراج) و بهینه سازی قابلیت استفاده آن ها برای شهروندان قائم شهر (استان مازندران) می باشد. روش تحقیق به صورت اسنادی- تحلیلی و پیمایشی بوده و یافته ها با توزیع 117 پرسش نامه بین استفاده کنندگان پارک صورت پذیرفت. ارزیابی میزان رضایتمندی شهروندان از ملزومات پارک با توجه به دستورالعمل استخراج و تحلیل داده ها انجام پذیرفت. نتایج نشان می دهد که در هر دو پارک، مبلمان و امکانات ایمنی پارک در حد متوسط بوده اما به لحاظ امکانات فرهنگی، پارک سراج نسبت به پارک ولی عصر در جایگاه ضعیف تری قرار دارد؛ این درحالی است که هیچ اجزایی از عناصر مورد مطالعه این پارک ها در شرایط مطلوب نبوده است. به طور کلی، در هر دو پارک، رضایتمندی از مجموع شرایط حاکم بر پارک در حد متوسط بوده است. در پایان، جهت استفاده هر چه بیش تر شهروندان از این پارک ها، قابلیت ها برای بهینه سازی استفاده عناصر و اجزاء مورد مطالعه، به همراه دیگر کاستی ها و پتانسیل های توسعه پارک ارائه شده است.
    کلیدواژگان: ارزیابی، بهینه سازی، رضایتمندی شهروندان، فضای سبز شهری، مبلمان پارک
  • ندا کفاش چرندابی، علی اصغر آل شیخ صفحه 99
    احداث تاسیسات زیربنایی به ویژه تاسیسات بهداشتی-درمانی در تمامی کشورها از اهمیت بسیار زیادی برخوردار می باشد. ساخت بیمارستان جدید در یک منطقه نیازمند انجام مطالعات گسترده ای می باشد تا بهترین مکان به لحاظ ویژگی های مکانی، زمانی، محیطی، اجتماعی و اقتصادی انتخاب گردد. برای دستیابی به یک انتخاب دقیق و علمی، تحقیق حاضر بر آن است تا در قالب یک فرآیند ترکیبی متشکل از سه روش فرایند تحلیل سلسله مراتبی ((AHP، بهینه سازی ازدحام ذرات (PSO) و PROMETHEE به تعیین بهترین مکان برای احداث بیمارستان جدید در منطقه سه شهر تهران بپردازد. بدین صورت که پس از آماده سازی لایه های اطلاعاتی مورد نیاز (شامل فاصله از راه های اصلی، فاصله از گسل، تراکم جمعیت، آلودگی و زمان سفر) در GIS، وزن هریک از این لایه ها توسط روش AHP و بر مبنای نظر کارشناس مشخص می شود. سپس به کمک معیارهای انتخابی، وزن های برآورد شده و الگوریتم PSO یک مجموعه ی 30 عضوی از اماکن مناسب برای احداث بیمارستان تعیین می شود. در گام نهایی مکان بهینه برای احداث بیمارستان به کمک روش PROMETHEE از میان نقاط پیشنهادی انتخاب می شود. با اجرای روند ترکیبی پیشنهادی بهترین محل برای احداث بیمارستان جدید انتخاب شد. با احداث بیمارستان جدید درصد پوشش ایجاد شده توسط بیمارستان ها در منطقه نسبت به حالت قبل به میزان 5.7 درصد افزایش خواهد یافت.
    کلیدواژگان: GIS، روش های تصمیم گیری چندمعیاره، مکانیابی، PROMETHEE، AHP، PSO
  • جواد میکانیکی، حجت الله صادقی صفحه 121
    امروزه شناسایی، رتبه بندی معیارها و مکان یابی خدمات و مراکز مختلف شهری امری مهم در برنامه ریزی و طراحی شهری محسوب می شود. در واقع این موضوع به تصمیم گیری مناسب تر مدیران و مسوولان، در انتخاب مکان های بهتر جهت ایجاد مراکز خدمات شهری کمک می کند. در این مقاله هدف این بوده، که مکان یابی مراکز بهداشتی- درمانی شهر بیرجند، با استفاده از شاخص تصمیم گیری چندمعیاره ANP بررسی و مکان های مطلوب برای برنامه ریزی های آینده، مشخص گردد. روش پژوهش توصیفی-تحلیلی و برای بررسی موضوع از سیستم اطلاعات جغرافیایی(GIS)، فرآیند تحلیل شبکه ای(ANP) استفاده شده است. برای اولویت بندی معیارها و مکان یابی بر اساس دو فرآیند تحلیلی نامبرده، از نرم افزارMatlab وExpert Choice، در کنار ARC GIS بهره گرفته شد. بعد از تهیه لایه های مورد نیاز، طبقه بندی مجدد و وزن دهی های لازم به واحدهای مختلف لایه ها و انجام فرآیند تحلیلی، مکان های مناسب و نامناسب در شهر مورد مطالعه تعیین گردید. به گونه ای که مکان های پیشنهادی برای مراکز بهداشتی در برنامه ریزی های آینده نگر تعیین و اولویت بندی و چهار نقطه کلیدی با توجه به معیارهای بکار گرفته شده، مشخص شد. این مکان ها از تلفیق 9 معیار وزن دهی شده حاصل گردید، و مکان های با ارزش بالاتر در هر لایه، مکان های مناسب تر در آن لایه را به خود اختصاص داده است. مکان بسیار مناسب، مساحت 6304759 متر مربع را شامل می شود.
    کلیدواژگان: مکان یابی، مراکز بهداشتی، درمانی، فرآیند تحلیل شبکه ای، شهر بیرجند
  • سوگل فاضل، حسن بیک محمدی صفحه 143
    یکی از مهم ترین مباحث در نظام شهری هر کشور چگونگی توزیع فضایی جمعیت می باشد که بررسی آن لازمه ی بسیاری از برنامه ریزی های محیطی است. در کشور ما طی چند دهه ی اخیر ناهماهنگی در توزیع مکانی جمعیت، تحت تاثیر مهاجرت روستائیان به شهرها و مهاجرت از شهرهای کوچک به شهرهای بزرگ هر منطقه تشدید شده است.
    با توجه به این که نابرابری در اندازه جمعیتی زمینه ساز نابرابری در سایر بخش ها نظیر فعالیت های اقتصادی، اجتماعی و سیاسی می گردد، از این رو باید در جهت باز توزیع جمعیت برنامه ریزی های جدیدی صورت گیرد.
    در این پژوهش به منظور بررسی روند تغییرات نظام شهری و چگونگی پراکنش جمعیت و استقرار سکونتگاه های شهری استان اصفهان طی سال های 1335تا 1385 از شاخص ها و مدل های مختلفی نظیر شاخص های نخست شهری، شاخص های تمرکز، مدل آنتروپی، مدل رتبه – اندازه و روش تحلیل نزدیک ترین همسایگی استفاده گردیده است.
    نتایج حاصل حاکی از آن است که هر چند نظام شهری استان طی پنجاه سال گذشته از نظر کلیه شاخص های ذکر شده تا حدود ناچیزی به سمت تعادل سوق یافته ولی در مجموع به دلیل وجود نخست شهر اصفهان و اختلاف فاحش جمعیتی آن با شهرهای بعدی، ناهمخوانی و عدم تعادل در سلسله مراتب شهری و توزیع فضایی جمعیت استان کاملا مشهود است. همچنین بر اساس روش تحلیل نزدیک ترین همسایگی، الگوی پراکنش سکونتگاه های شهری استان تصادفی و بدون برنامه ریزی می باشد. لازم به ذکر است که این نحوه بررسی و تحلیل قابل تعمیم به دیگر استان ها نیز می باشد.
    کلیدواژگان: توزیع جمعیت، مدل آنتروپی، نزدیک ترین همسایگی، اصفهان
  • سمیه نورانی، فریدنورانی، محمدرضا پورمحمدی صفحه 165
    امروزه فضاهای عمومی شهری، ضرورتی اساسی در برنامه های توسعه ی شهری یافته اند و از آنجا که فضایی برای زندگی اجتماعی ایجاد می کنند، بسیار پراهمیت هستند. فضا های عمومی شهری باید پتانسیل حضور گروه های مختلف اجتماعی را در جامعه فراهم آورد.دراین مقاله با تاکید برضرورت حضور موثر زنان، تلاش شده است با بررسی یک فضای عمومی شهری(مرکز شهر اردبیل) میزان مطلوبیت این فضای شهری،جهت حضور زنان مورد بررسی قرارگیرد.لذا با مطالعه در مورد فضاهای عمومی و تجارب زنان در فضاهای شهری که شامل نیازهاومشکلات زنان در شهرها می باشد و با استفاده از تکنیک شاخص ساز، شاخص هایی را جهت سنجش مطلوبیت مرکز شهر اردبیل برای زنان استخراج نموده و در قالب پرسش نامه هایی بین بانوان استفاده کننده از فضا ارائه شد.
    این مقاله با هدف شناخت و ارزیابی فضاهای شهری مناسب زنان بر اساس یافته ها و نتایج یک بررسی میدانی از مرکز شهر اردبیل تهیه شده است. در نهایت پس از انجام تحلیل های آماری مناسب (آزمون خی دو،رگرسیون)، به بررسی وجود رابطه بین متغیرهای وابسته و مستقل پرداخته شد. نتایج حاصل از تحلیل ها نشان می دهد که بین شاخص های تعریف شده و میزان رضایت زنان از فضاهای عمومی شهری رابطه ای مثبت و خطی وجود دارد و فضای شهری به همان نسبت که می تواند در توسعه عدالت اجتماعی راهگشا باشد، در صورتی که دقت کافی در برنامه ریزی و طراحی آن ها صورت نپذیرد، می تواند عاملی در جهت تعمیق نابرابری های اجتماعی گردد.
    کلیدواژگان: عدالت جنسیتی، رضایت، امنیت، فضای شهری، زنان
|
  • Hamid Reza Varesi, Meysam Rezaei Page 1
    Tourism forms a major part of the world economy and it is one of the biggest industries in the world. During the last decades, the importance of tourism has increased internationally both in respects to the number of the tourists and in respect to the country's income. This improvement has been distinguished. One of the main factors attracting the international and internal tourists is associated to the equipment of this industry. Among these equipment, residential centers, as the origin and the end of the daily Circulation in cites are of great importance. Therefore, having an ideal distribution and a correct location of them is of a high importance, as the correct location of them lend to the satisfaction of the tourists and improvement of tourism industry and the economical growth and increasing income. Research method of the present study has been descriptive analysis and the necessary data are collected through observations, interviews, and the review of the designs of Shiraz city and 1/2000 maps obtained from this city. Shiraz is selected in the present study as a case study because it includes various tourism centers. Then the conditions of the hotels of this city are surveyed based on GIS. After finding the inappropriate distribution of hotels and lack of them, suitable sites for establishing new hotels in this city are locates based on AHP model through applying these in GIS software sites.
    Keywords: Geographical Information System (GIS), Analytic Hierarchy Process (AHP), Shiraz city, Site selection, Hotel
  • Gabraail Ghorbanian, Hossein Fathian, Mehdi Asadiloor Page 27
    Ahvaz Karoon River, 18 meters above sea level, and is spread on both sides. The flat land of the river city in the rainy season, at the time of flooding of residential areas causes enormous human and financial losses. In this paper, formulas, coefficients basin and topographic maps as well as aerial photographs and geological materials and set tables and charts related to the area of quantitative methods were used. The result showed that the correlation coefficient between the two variables catchment basin area and elevation, of the type that was partially reversed by increasing the relative area decreases with increasing height reduction variable and it is the cumulative relative area. Due to the gentle slope of the Karoon River in Ahvaz aging process is caused by deposition of material and forming islands.
    Keywords: Geomorphology, Basin, Karoon River, Erosion
  • Batoul Majidi Khameneh, Hojat Kolivand Page 47
    During last decades, progressive migration to cities has provided the context of alteration in different dimension of spatial structure in urban neighborhoods. From social dimension it has resulted in the formation of neighborhoods cultural, ethnic and communal variation. So, social formation of integrated neighborhoods faced difficulty. Sustainable social oriented development is one of the main dimensions of Sustainable development that actual attention to physical and spiritual demands and human munificence of individuals can be one of the most important characteristic of it. Public participation and people oriented management, genesis and reinforcement of social capitals and their persuasion in rectitude of sustainability is one of the main aims of it. So, one of its important necessities is acceptance of all people and their cultural variation from the urban managers and people themselves. In this paper, that is about spatial structure of Darabad district, by stressing the important role of human being in development in different dimensions, we have tried to recognize situation of neighborhood based on existence of present cultural – ethnic and economic groups. It offers guidelines relying on acceptance of cultural variation and creation and permanency social assets in order to create consensus and solidarity between inhabitants.
    Keywords: Social oriented sustainable, Bridging social capital, Bonding social capital, Community development, Darabad district
  • Saeid Tabari Kouchaksaraei, Hassan Ali Laghai, Seyed Mohesen Hosseini Page 75
    Parks and urban green spaces are the most important affecting factors in urban social stability. Preparing suitable possibilities and equipments of urban parks related to citizens’ ideals cause the increased satisfaction of park users. This research is aimed to evaluate the urban parks (named, Valiasr and Seraj) and suiting their potential for using the citizens of Ghaemshahr (Mazandaran province). The methodology was as attributive -analyzing and surveying and the findings achieved with submitting 117 questionnaires to the park users. Evaluation of satisfaction of citizens to park requirements was conducted based on guidance of derivation and analysis data. The findings show that in both parks, furniture and safety were moderate but cultural feasibilities were weaker in park Seraj; while, no components of park requirements were favorable in these parks. As a whole, in both parks, satisfaction of citizens from whole requirements of park was moderate. At the end, in order to further use of citizens, the potentials to suit the use of requirements and their components,together with other defects and development potentials have been noted.
    Keywords: Assessment, Optimization, Park furniture, Satisfaction of citizens, Urban green space
  • Neda Kaffash Charandabi, Engineering, K.N., Ali Asghar Alesheikh Page 99
    The construction of new facilities, especially health care facilities, is an important issue in all countries. In depth study is needed to construct new hospitals in any region, since it must assess the best places in terms of spatial, temporal, environmental, social and economic characteristics. So in this study, after preparing the required layers of information (including the distance to arterial roads, distance to faults, population density, pollution and travel time) in GIS, the weight of each layers are determined by AHP methodology that is constructed by expert opinion. Base on the selected criteria, the estimated weights, and the results of PSO algorithm for the construction of a hospital, 30 desirable sites are specified. The final step in the choosing of optimal location is the implementation of PROMETHEE method for the 30 proposed sites. The proposed combination procedure is designed and implemented in a case study. With the addition of a new hospital at the optimum site, the coverage of area index improved over about 5.7 percent that indicates the superiority of our proposed model.
    Keywords: GIS, Multi criteria decision making methods, PSO, PROMETHEE, AHP, Hospitals, Site selection
  • Javad Mikaniki, Hojat Allah Sadeghi Page 121
    Identifying, ranking index and location of services standards are very important in Urban planning and Urban design. This subject is actually more appropriate for managers and officials in selected urban centers which will help them create better places. The purpose of this article is location of medical- health centers in Birjand city by using the multi-parameter decision making process (ANP). Research method is descriptive-analytic, using geographical information system (GIS),and network analysis process (ANP). The Prioritization criteria and positioning based on the two analysis of processes abovementioned, were used from Matlab software, Expert Choice and ARC GIS. After the preparation of the required layers, re-classification and weighting of different layers and analysis process were determined. So that, the suggested locations for Medical- health centers in prospective planning were determined and the four key points were founded regarding the criteria used. These places were derived from a weighted combination of nine criteria and places of a higher value in each layer, to be allocated the layer of suitable places, very good place, an area of 6,304,759 square meters, respectively.
    Keywords: Location, Medical, Health Centers, Network Analysis, Birjand City
  • Sowgol Fazel Hasan Beikmohammadi Page 143
    One of the most important points in urban system in every country is the condition of population special distribution, that its analyzing is necessary for most of the environmental planning. In our country in recent decades, inconsistency in population locative distribution has been multiplied because of rural migration to middle cities and migration to big cities. We know of inconsistency in population scale produces, inconsistency in other parts such as economic, social and political activities; so we should have new planning for population distribution. In this research, different models and indices such as "Primate City Indexes, Concentration Indexes, Entropy Model, Rank-Size Rule, and the Nearest Neighborhood Analyzing method" are used for searching about the process of changes in urban systems, population dispersion and the location of settlements in Esfahan province during 1335-1385 are analyzed.The results show that although urban system of province is going toward consistency during the last 50 years, but inconsistency and disharmony in urban hierarchy and population special distribution is obvious because Esfahan is the first city and there is a big difference between its population and the other cities. Also, according to the Nearest Neighborhood Analysis method, the pattern of cities dispersion in this province is random and without planning. It is important to note that this analyzing is useful for other provinces.
    Keywords: population distribution, Entropy model, the Nearest Neighborhood, Esfahan
  • Somaye Nourani, Farid Nourani, Mohammad Reza Pourmohamadi Page 165
    Today, urban the concept of public spaces is an essential issue in urban planning and has important role because these places provide spaces for social life of cities. Urban public space should be provide in the presence of different social groups like women in society. In this paper by putting an emphasis on the necessity of effective presence of special social groups attempt was made by investigating an urban public space (Ardabil) to study the rate of desirability of the urban space for the presence of women. Then we had many indicators to examine the utility of the case study (center of Ardebil city) for women with use of questionnaire by studying about urban spaces and women experiences, needs and their problems in cities. This paper aims to Recognize and evaluate urban spaces appropriate for women based on the findings and results of a field study that has been prepared of center of Ardebil city. Finally after performing the appropriate statistical analysis (chi-square and regression tests), the relationship between dependent and independent variables were discussed. Results showed linear correlation between defined indicators and the women satisfaction. Urban space can be effective on improving social justice and if the attention to urban space has not been made, it can increase social restrictions. It is hoped that the city management take the basic steps in moving towards a more practical way for desirability of the urban space with attention to this issue.
    Keywords: Gender justice, Satisfaction, Security, Urban spaces, Females presence