فهرست مطالب

فصلنامه آمایش محیط
پیاپی 27 (زمستان 1393)

  • بهای روی جلد: 30,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1394/03/01
  • تعداد عناوین: 8
|
  • بختیار عزت پناه، مصطفی شگوری، اکبر مددی صفحات 1-20
    امروزه با افزایش رشد جمعیت و مهاجرپذیری شهرهای بزرگ، کمبود فضاهای پارکینگ عمومی در آن ها محرز می باشد. وجود فضاهای پارکینگ عمومی در شهرهای در حال توسعه یکی از مباحث مهم در سیستم حمل و نقل شهری است. شهر اردبیل به عنوان یکی از مراکز استان های جدید التاسیس کشور به دلیل محرومیت و عدم برخورداری از زیرساخت های لازم در حوزه ی حمل و نقل به تناسب افزایش تعداد خودروها و برخورداری از خیابان های کم عرض (که به گفته ی برخی 60 سال پیش برای عبور درشکه ایجاد شده)، شاید اولین شهر کشور باشد که با وجود این که هنوز به کلان شهر تبدیل نشده، اما به لحاظ ترافیک گوی سبقت را از تمام کلان شهرها ربوده است. این شهر که از بافت قدیمی و فرسوده برخوردار است عمدتا فاقد نقشه های اصولی یا فضاهای لازم برای تردد وسایل نقلیه به خصوص در ساعات پر ترافیک است و این عوامل در کنار توریستی بودن شهر اردبیل لزوم احداث پارکینگ ها را در جهت حذف ترافیک درون شهری ایجاب می نماید. لذا در پژوهش حاضر جهت جلوگیری از حجم ترافیک درون شهری با بهره گیری از روش های تحلیل سلسله مراتبی (AHP) و شاخص همپوشانی وزنی اقدام به مکان یابی احداث پارکینگ در منطقه 2 شهر اردبیل گردید. با بررسی های انجام گرفته در زمینه ی لایه ی خروجی در روش AHP و شاخص همپوشانی، شاهد کارایی هرچه بیش تر روش سلسله مراتبی (AHP) هستیم. زیرا که با توجه به انعطاف پذیری که در این روش وجود دارد، می توان به تولید نقشه های با ریسک کم تا بسیار زیاد اقدام کرد در حالی که در روش شاخص همپوشانی وزنی تنها می توان لایه را در 3 یا 4 طبقه ی نامناسب تا مناسب تقسیم کرد. لایه ی خروجی حاصل از این روش با لایه ی تولیدی روش AHP با ریسک متوسط مطابقت دارد. بیش تر مکان های انتخابی جهت احداث پارکینگ در هر دو روش در زمین های بایر، قرار دارند.
    کلیدواژگان: مکان یابی، ترافیک درون شهری، پارکینگ، GIS، شهر اردبیل
  • سمیه خادمی، محمود قلعه نویی، محمد مسعود صفحات 21-36
    برنامه ریزی کاربری زمین همواره به دلیل تعیین نحوه ی استفاده از زمین و ساختار فضایی شهرها از یک طرف و تعیین ارزش اقتصادی هر قطعه از طرف دیگر، بخش اصلی برنامه ریزی شهری به شمار می آید. به همین دلیل دیدگاه های متفاوتی در مورد نحوه ی استفاده از این منبع مهم ارائه شده است که عمده ی آن ها بدون توجه به مسائل کیفی زندگی انسانی به موارد کمی، سرانه ها و دسترسی ها توجه داشته اند؛ در این راستا، رویکرد توسعه ی پایدار با تاکید بر استفاده بهینه از زمین، نگرشی نوین در برنامه ریزی شهری و به تبع آن در مهم ترین رکن آن یعنی برنامه ریزی کاربری اراضی ارائه کرده است. در این مقاله سعی شده است که مهم ترین شاخص هایی که بر کاربری زمین شهری موثر هستند و با شاخص های توسعه ی پایدار نیز تطابق دارند، جهت ارزیابی کاربری زمین شهری انتخاب گردند. از آنجا که حفاظت از آثار تاریخی و حرایم آن ها یکی از مهم ترین ارکان رسیدن به پایداری محسوب می شود؛ دراین پژوهش شاخص های پایداری با تاکید بر حفاظت آثار تاریخی و رعایت حرایم تاریخی انتخاب شده اند. همچنین تلاش شده است این معیارها با سایر شاخص های پایداری کاربری اراضی تلفیق شوند. به این منظور در جهت ارائه نقشه هایی که تراکم فضایی را نشان می دهند از برآورد تراکم کرنل (KDE) و برای ترکیب لایه ها و ارائه نقشه های نهایی از مدل AHP استفاده شد. نتایج تحقیق نشان داد که محلات واقع در نیمه شرقی یعنی محلات جدید شهر شوش از پایداری بالاتری نسبت به نیمه غربی آن برخوردار است.
    کلیدواژگان: کاربری زمین شهری، پایداری کاربری زمین، توسعه پایدار، حفاظت از میراث تاریخی، شهر شوش
  • امجد ملکی، بیان عزیزی صفحات 37-54
    توپوگرافی و عوارض ژئومورفولوژی در مکان گزینی، گسترش، توسعه ی فیزیکی و مورفولوژی شهرها تاثیر بسزایی دارند. هدف از انجام این پژوهش، شناسایی تنگناهای طبیعی(ژئومورفولوژی) و پیشنهاد مکان های مناسب جهت تعیین سمت توسعه فیزیکی شهر پاوه دراستان کرمانشاه می باشد. محدوده ی مطالعه شده شامل شهر پاوه تا سال 1384 تا شعاع یک کیلومتری آن می باشد. در این پژوهش، بررسی تنگناهای طبیعی توسعه ی فیزیکی شهر پاوه در طی 50 سال و در دو دوره ی زمانی شامل دوره های اول، از سال 1334 تا 1371 و دوره ی دوم از سال 1371 تا 1384 مورد مطالعه قرار گرفته است. بدین منظور لایه های اطلاعاتی(داده های) توپوگرافی (شیب، جهت شیب، ارتفاع) همچنین لایه های ژئومورفولوژی (گسل، رودخانه، پادگانه های آبرفتی) با استفاده از تصاویر ماهواره ای، عکس های هوایی و عملیات میدانی تهیه سپس با استفاده از(روش) مدل AHP و نرم افزار GIS توسعه ی فیزیکی شهر در دوره های مختلف در ارتباط با عوارض ژئومورفولوژی و توپوگرافی بررسی گردید. نتایج تحقیق نشان می دهد که در مناطقی از شهر توسعه فیزیکی در گذشته مناسب با عوارض ژئومورفولوژی و توپوگرافی نمی باشد و شهر در معرض خطر مخاطرات محیطی قرار گرفته است. علاوه بر این در این پژوهش توسعه فیزیکی شهر طبق روند دوره های گذشته با روند پیش بینی شده براساس اصول علمی با روش AHP نیز مقایسه گردیده و مناسب ترین مکان با توجه به عوامل (لایه ها) موثر نیز پیشنهاد گردید.
    کلیدواژگان: ژئومورفولوژی، توسعه ی فیزیکی، تنگناهای طبیعی، پاوه
  • سید هادی حسینی، خدیجه باقریان صفحات 55-78
    کیفیت زندگی یکی از مفاهیم مهمی است که در دهه های اخیر به عنوان هدف نهایی تمامی نظریه ها و برنامه های شهری مورد توجه مسوولان و اندیشمندان قرار گرفته است. هدف اصلی این تحقیق که در محدوده ی شهر نوشهر انجام گرفته است، شناسایی مولفه های سازنده کیفیت زندگی در محدوده ی مورد مطالعه و سنجش سطح کیفیت زندگی شهروندان نوشهر می باشد. روش شناسی تحقیق، روشی ترکیبی است که در آن از روش توصیفی برای بررسی ادبیات و مبانی نظری تحقیق و از روش کمی تحلیلی برای شناخت روابط علی و همبستگی میان متغیرها و عوامل تحقیق استفاده شده است. گرد آوری داده های اصلی نیز مبتنی بر روش های پیمایشی (پرسشنامه) می باشد. یافته های حاصل از تحقیق گویای آن هستند که مولفه های سازنده بعد عینی کیفیت زندگی در محدوده مورد مطالعه در برگیرنده 6 عامل یا مولفه شامل همبستگی و تعاملات اجتماعی، شرایط اقتصادی، دسترسی به امکانات و خدمات، وضعیت کالبدی، امنیت محیطی و مشارکت در امور می باشند که در مجموع 2 /53 درصد کل واریانس متغیر وابسته کیفیت زندگی در بعد عینی را تبیین می کنند. در بعد ذهنی نیز مولفه های سازنده کیفیت زندگی شهر نوشهر دربرگیرنده ی 5 عامل به ترتیب اهمیت شامل احساس ارزشمند بودن، حس تعلق مکانی، بهزیستی ذهنی، شبکه اجتماعی و احساس امنیت می باشند که در مجموع 98 /60 درصد از واریانس متغیر وابسته تحقیق یعنی کیفیت زندگی در بعد ذهنی را تبیین می کنند. همچنین تحلیل داده ها با استفاده از شاخص تجمعی کیفیت زندگی نشان دادند که در بعد عینی امتیاز به دست آمده برابر با 2/726 و در بعد ذهنی امتیاز حاصل برابر با 2/389 می باشد که از میانه نظری داده ها یعنی(3) پایین تر می باشند. بر این اساس، هم در بعد عینی و هم در بعد ذهنی کیفیت زندگی شهروندان شهر نوشهر از وضعیت چندان مناسبی برخوردار به ویژه در بعد ذهنی برخوردار نمی باشد.
    کلیدواژگان: کیفیت زندگی شهری، تحلیل عاملی، بعد عینی، بعد ذهنی، شهر نوشهر
  • بررسی تطبیقی راهکارهای توانمندسازی در بافت های فرسوده شهری GIS / (مطالعه موردی: محله های باربند و فاز 1 زمین شهری فیروزآباد)
    علی شکور، علی شمس الدینی، معصومه حافظ رضازاده، سارا پاکزاد صفحات 79-102
    در حال حاضر، سیستم پویای شهرها پیوسته در حال تغییر و تحول است و این امر سبب رو به رو شدن با مساله ای به نام بافت های فرسوده می شود. این بافت ها یا هسته های قدیمی شهرها بوده که به مرور زمان دچار فرسودگی و عدم کارایی شده اند و یا در دوران معاصر بدون رعایت ضوابط مقررات معماری و شهرسازی شکل گرفته اند. از این رو اکنون با مسائل بسیاری رو به رو بوده و این مشکلات را به سایر نقاط شهر نیز انتقال می دهند. پژوهش حاضر به موضوع توانمندسازی سکونتگاه های واقع در بافت فرسوده شهر فیروزآباد می پردازد، محله های باربند و فاز یک زمین شهری به عنوان محلات فرسوده و نوساز مورد مطالعه قرار گرفته اند. روش تحقیق بر اساس هدف، عملی و بر اساس ماهیت، توصیفی- تحلیلی، می باشد. روش جمع آوری اطلاعات از طریق منابع کتابخانه ای، استفاده از پرسش نامه، مصاحبه و برداشت های میدانی و روش تجزیه و تحلیل در این تحقیق، تحلیلی - تطبیقی بوده که پس از برداشت های میدانی در محلات و سپس محلات از ابعاد اجتماعی، اقتصادی و کالبدی با یک دیگر مقایسه شده اند. نتایج نشان می دهد، با توجه به آزمونt گرفته شده در میان محلات مورد مطالعه، در زمینه خواسته ی ساکنین، بهبود شرایط زندگی و احساس مسوولیت در قبال مشکلات، تفاوت معناداری وجود ندارد و هر دو محله تمایل به بهبود هرچه بهتر شرایط زندگی در محلات خود داشته و در این زمینه حاضر به مشارکت و همراهی می باشند. از طرفی تجزیه و تحلیل کالبدی نشان می دهد راهکار ارائه خدمات کارآمد شهرداری منجر به بهبود بافت فرسوده (محله باربند) شده، همچنین روحیه ی مشارکت در ساکنین در حد بالایی قرار داشته و ایجاد یک نهاد محلی می تواند به بهبود شرایط کمک کند.
    کلیدواژگان: توانمندسازی، بافت فرسوده، محله باربند، محله فازیک، زمین شهری، فیروزآباد
  • بتول مجیدی خامنه، حسن جنگی صفحات 103-120
    بحث زیبایی یکی از مقوله های مهم در راستای تحقق آرامش روحی و روانی شهروندان به حساب می آید. بسیاری از عملکردهای زیباشناسانه که در برگیرنده راحتی محیط، دسترسی یا نفوذپذیری، تنوع و گوناگونی، خوانایی، نظم فضایی، توالی منظر، ادراک فضایی و نمابانی می باشد باید در طرحی منظر شهری مورد توجه قرار گیرد. بدون توجه به عناصر زیباساز در طراحی محیطی شهرها نمی توان به طراوت و شادابی کالبدی که زمینه را برای آرامش روحی و روانی شهروندان مهیا می سازد دست یافت. بدین منظور هدف اصلی این پژوهش تعیین استراتژی بهینه برای بهبود سازمان فضایی و عملکردهای زیباشناسانه در منطقه 6 تهران می باشد. بدون شناخت نقاط ضعف، قوت، فرصت و تهدید نمی توان کاستی های موجود در منطقه را تشخیص داد. برای تحقق این منظور از دو مدل مکمل SWOT و ANP برای تعیین بهترین استراتژی استفاده گردیده است. مدل ANP یکی از موثرترین مدل های کمی برای تشخیص راهبرد بهینه در مطالعات چند شاخصه به حساب می آید. نتایج نهایی مطالعان نشان داد که استراتژی WO موثرترین راهبرد برای وضعیت فعلی منطقه می باشد. استراتژی WO یا محافظه کارانه و تنوع بخشی بر ضعف داخلی منطقه و فرصت های موجود برای بهبود شرایط آتی تاکید دارد. بدین ترتیب در کنار تقویت عوامل قوت و کاهش اثرات تهدید باید به ضعف داخلی و فرصت بیرونی بیش از همه توجه ویژه نشان داد. تاکید بر تندیس های شهری، پارک های منطقه ای، تامین روشنایی، مبلمان شهری، تغییر کاربری اماکن متروک و نظافت محلی مهم ترین راهکارهای پیش رو برای بهبود وضعیت فعلی منطقه در حوزه زیباسازی می باشد.
    کلیدواژگان: زیباسازی، منظر شهری، آرامش روانی، منطقه6 تهران
  • سید حسن صدوق، علی فهیم * صفحات 121-142

    یکی از مشکلات عمده در برنامه ریزی شهری با توجه به رشد جمعیت و کمبود امکانات زیربنایی تعیین جهت مناسب رشد فیزیکی شهر برای جواب گویی به نیازهای فعلی و پیش بینی برای نیازهای آینده می باشد. هدف از پژوهش حاضر، شناخت پدیده ها و فرآیندهای ژئومورفولوژیک موثر بر توسعه ی شهری و تحلیل امکانات و محدودیت هایی است که این عوامل برای توسعه ی شهری فراهم می کنند. در این پژوهش شهر تویسرکان واقع در نیمه جنوبی استان همدان به دلیل وجود تنگناهای ژئومورفولوژیک در جهات مختلف توسعه شهری به عنوان نمونه ی موردی، مورد مطالعه قرار گرفته است. روش تحقیق این پژوهش توصیفی- تحلیلی و پیمایشی است. در این پژوهش سعی شده با مطالعه ی فرآیندهای ژئومورفولوژیک منطقه و محدوده ی شهر تویسرکان، با استفاده از مطالعه میدانی و بررسی نقشه های شهر و منطقه، به کمک سیستم جغرافیایی (GIS) محدودیت های ژئومورفولوژیک موجود درجهات مختلف توسعه ی شهر تویسرکان مشخص شود. یافته های این پژوهش نشان می دهد که شهر تویسرکان از سمت شرق و شمال و شمال شرقی به ارتفاعات محدود می گردد و عامل توپوگرافی در این جهات به عنوان عارضه طبیعی، عامل عدم توسعه شهر تلقی می شود. از سوی دیگر فیزیوگرافی منطقه باعث شده است که در سمت غرب، جنوب، جنوب غربی و شرقی که سطح ارتفاعات به حداقل می رسند، اراضی در دشت واقع شده وقابلیت مناسب و لازم را برای کشاورزی داشته و درحال حاضر نیز مورد بهره برداری قرارگیرند. بنابراین در این جهات نیز وجود اراضی مناسب برای کشاورزی و باغداری در دامنه ها وحاشیه دره ها، عامل محدود کننده توسعه شهر تلقی می گردد. بدین ترتیب شهر تویسرکان محدودیت های فیزیوگرافیک از یک سو و از سوی دیگر با هدف حفظ اراضی کشاورزی و باغی، از محدودیت توسعه برخوردار است.
    پذیرش موانع یاد شده و نگاهی به نقشه توپوگرافی منطقه ذهن را بدین سو هدایت می کند که سمت و سوی توسعه ی کالبد شهر در جهت شمال، شمال غربی و جنوب شرقی با موانع کم تری مواجه است.

    کلیدواژگان: فرآیندهای ژئومورفولوژیک، توسعه فیزیکی، تنگناهای ژئومورفولوژیک، شهر تویسرکان
  • تحلیل و رتبه بندی استان های کشور ایران از نظر ظرفیت های راهبردی سرزمینی
    حیدر لطفی، مصطفی رشیدی صفحات 144-165
    کشورهای مختلف جهان دارای جایگاه متفاوتی به لحاظ اقتصادی، سیاسی، فرهنگی، امنیتی و غیره هستند. مجموع این عوامل سبب تعیین رتبه ی جهانی کشورها در ساختار ژئوپلیتیک جهان می گردد. این جایگاه جهانی را ژئوپلیتیسین ها در اصطلاح جایگاه ژئوپلیتیک و مجموع و حاصل ضرب عواملی که منجر به تعیین این جایگاه ژئوپلیتیک می شود را وزن ژئوپلیتیک می گویند. بخش مهمی از عوامل تعیین کننده ی وزن ژئوپلیتیک را ظرفیت های سرزمینی مشخص می کند. آن دسته از ظرفیت های سرزمینی که دارای نقش مهم و اساسی تری در تعیین وزن و جایگاه ژئوپلیتیک کشور و همچنین توسعه و استقلال آن می شوند، ظرفیت های راهبردی سرزمینی هستند. در این مقاله نگارنده گان سعی نموده اند تا جایگاه و نقش استان های مختلف کشور را از نظر ظرفیت های راهبردی سرزمینی مورد بررسی و تحلیل قرار دهند و به رتبه بندی استان ها بپردازند. در این راستا این سوال اساسی طرح شده است که: چه استان هایی و در چه زمینه هایی به لحاظ ظرفیت های راهبردی سرزمینی بیش ترین نقش و جایگاه را در وزن ژئوپلیتیک کشور ایران دارند؟ راهبردی ترین استان های کشور به لحاظ مجموع ظرفیت های سرزمینی کدامند؟ این مقاله به شیوه ای تحلیلی-توصیفی انجام شده و از نوع تحقیقات تلفیقی (کمی- کیفی) است. داده ها نیز از طریق کتابخانه ای و اسنادی و آمارنامه ها و سایت های معتبر سازمان ها و استان داری ها و وزارت خانه ها گردآوری شده است.
    کلیدواژگان: ظرفیت های سرزمینی، وزن ژئوپلیتیک، استان های کشور، ایران
|
  • Bakhtyar Ezatpanah, Mostaf Ashakori, Akbar Madadi Pages 1-20
    Nowadays with increasing population growth and the tendency of large cities to accept immigrants, the lack of public parking spaces in these cities is obvious. The inclusion of public parking spaces in developing countries is one of the significant issues in city’s transportation system. Ardabil is one of the centers of the country's newly-established provinces that due to deprivation and the lack of necessary substructures in transportation section, proportional to the increase of number of the automobiles and it's narrow streets (that according to some people they were built 60 years ago for carriages to cross), it hasnt changed into a megacity yet and is the first city which forms the traffic point of view has outrun all the other megacities. This city which has old and inefficient structures frequently lacks methodical maps and the essential space to park the vehicles especially during rush hours. These factors along with the characteristics of being a tourism site necessitate building of parking lots for removing and controlling the traffic in this city. Therefore, in this research to prevent the traffic jam inside the city, the Analysis of Hierarchical Procedures (AHP) and Weight Co-covering Index were used to launch locating of parking lots in Ardabil's district 2. Attending the studies that have been done in the field of outer layer in AHP Procedure and Weight Co-covering index, we observe that the efficiency of The Analysis of Hierarchical Procedure (AHP) is remarkably important. Since, this procedure is flexible, we can launch producing the maps with low risk to high risk. While, in Weight Co-covering Index the layer can be divided to 3 or 4 unsuitable categories to suitable ones, outer layer produced by this procedure conforms to the layer produced by AHP with average risk. Most of the selected sites for building parking lots by these two procedures have been located in barren lands.
    Keywords: Locating, Inside City Traffic, Parking, GIS, Ardabil City
  • Somayeh Khademy, Mahmoud Ghalehnooe, Mohammad Masoud Pages 21-36
    Land use planning program has always been the most important factor in urban planning, because it determines land use and spatial structure of cities, on the one hand, and on the other hand it also determines the economic value of each piece of land. Therefore, different perspectives are presented on ways of using this important resource that are important regardless of quality of life issues, while the quantity, per capita and access are considered. In the recent decades changes have happened to the urban planning. Consequently, land use planning has been neglected and attention to land quality issues were rare. There have been times when solutions have been offered for improving it, however, inefficient and inadequate. In this regard, approaches to sustainable development with emphasis on efficient use of land has provided a new approach in urban planning and has been followed by the most important element of it - Land use planning. In this paper ithas been tried to choose most important indicators that are effective on urban land use; also this indicators were adapted on sustainable devel0opment then they were used for evaluation of urban sustainability of urban land use. Since the protection of monuments and their privacy were of the most important elements of sustainable development, indicators were chosen with emphasis on protection of monuments and privacy compliance date. Further we were trying to combined these indicators with other indicators of urban sustainable development. For this purpose order maps showing space density were used to determine Kernel density estimation (KDE) and for combination of layers and providing the final map on AHP model. The results show that districts located in the eastern half – New city districts- have more stability than the districts located in thewestern half in city of Susa.
    Keywords: sustainable land use, land use planning, urban land use, sustainable development indexes, evaluation, city of Susa
  • Amjad Maleki, Bayan Azizi Pages 37-54
    These factors play important roles in the physical development of the morphology of the city, including topography and the geomorphologic destructions. The goal of study is to find the natural limitations and to suggest the suitable spots in order to develop the physical width of Paveh. The research spot includes the Paveh district plus a further one thousand meter areas within the vicinity of the township based on the information collected in 2005. The study is to examine the physical limitations of Paveh across 50 years where the two periods included were 1955 to 1992 and 1992 to 2005. After providing the topographic layers data (steep, the direction, and the height), geomorphologic layers (crack, spring, and water threshold), the AHP models and GIS Microsoft were used to show the physical development in the different careers relating to geomorphology and topography. The results show that the physical development of city has not been suitable in the geomorphologic, topographic destructions and the city is endangered by environment. Furthermore, the study is to find the physical development of the city in the light of the previous careers by the predicted process. It is also compared with AHP scientific method and the most suitable spot is expected in the affective factors (layers).
    Keywords: Geomorphology, Physical development, Natural limitations, GIS, Paveh
  • Seyyed Hadi Hosseini, Khadijeh Bagherian Pages 55-78
    Enhancement of quality of life has remained either explicit or implicit goal of public policy in almost all societies for several centuries.Quality of life has been the focus of numerous studies but a universally acceptable definition has not been arrived yet. To some, it may mean how happy they are and to others, it may mean the level of economic status, education, health or security. Many researchers agree that the concept of quality of life is too broad to describe. It is impossible to develop one universally acceptable definition of the concept. The purposes of present study are identification of main constituent components and measurement of quality of life for residents living in the study area. The study has been conducted in Nowshahr city in Mazandaran province in the north of Iran. Nowshahr is one of the small cities of Iran that in 2012 year had almost 45000 residents. Methodology of the research is mixed-method. In order to collect the data, we useddocumentary and surveys methods and for analysis of data researchers used quantitative – analytical approach and correlation analysis. The results of the study indicated that the objective dimension constituent components of quality of life in the study area had six factors or components including social interactions, economic conditions, availability of facilities and services, physical condition, environmental safety and participation in affairs. These factors in total, have explained 53/2 percent of the total variance in the dependent variable in the objective quality of life explained. In the subjective dimension, main constituent component of quality of life in the city Nowshahr represented five factors, in order of importance, including feelings of worth, sense of place, subjective well-being, social networks and sense of security. These factors in total explained 60/98 percent of the variance in the dependent variable. Moreover, the data analyzed using cumulative indicators of quality of life showed that in objective dimension the scores obtained was 2/726 and in the subjective dimension scores obtained was equal to 2/389, which are lower than the median of the common means of μ= 3. Accordingly, both the objective and subjective dimension of resident's quality of life are not adequate conditions in city of Nowshahr especially in subjective dimension.
    Keywords: The Urban quality of life, Factor Analysis, Objective Dimension, Subjective Dimension, Nowshahr
  • Ali Shakoor, Ali Shamsoddini, Masoomeh Hafez Rezazadeh, Azad University, Sara Pakzad Pages 79-102
    Presently, the dynamic system of cities constantly change and transform. The result is the dilapidated structure of the city. This tissue of the old Nuclear cities has not been reviewed across the time and has suffered from exhaustion and lack of efficiency. However, some of them have been built in the recent period without observing regulations and City Planning regulations. Now facing with many issues and creating problems to the other places of the city which are also transferring, these places need a further attention. The present research is intended to investigate strengthening the old city districts. Firouz Abad city is the focus of the research in which the two districts of Barband and Phaz-e- Yek(phase one) are chosen as the dilapidated and restructured areas, respectively. The method of inquiry is based on the goal and the level of practicality and is based on the nature of the research which is a descriptive method. Information was collected through library resources an annotated sources using the question letter Interview.An analysis of comparative information was conducted after the track in the quarters and then the dimensions of social quarters, Economic and skeletal structures were all determined. The results show that with regard to the conditions in the districts studied, the residents asked in the field showed improvement indicators of their life. Furthermore, they showed feeling responsibility for problems in the neighborhood; meaningful difference were not observed between the feeling of the residents of the two areas for improving their areas with respect to the indicators investigated in the present research. On the other hand, skeletal Analysis shows solutions provided by the efficient services offered by the municipality have led to improvements as well as a high level of interest and enthusiasm in participating for providing solutions to the problems.
    Keywords: Strengthening Strategies in dilapidated cities, FiroozAbad City
  • Batoul Majidi Khameneh, Hassan Jangi Pages 103-120
    Aesthetic concern is one of the most important concepts to realization of mental relaxation for citizens. Many of the aesthetic functions which includes environmental convenience, accessibility or permeability, diversity, readability, spatial order, sequence of perspective, perception of space are attractive in the design of urban landscape. Without attention to beautification elements in urban environmental design, physical freshness and liveliness can not be gained. The main objectiveof thisstudy isdetermining theoptimal strategy, ranking and analysis of aesthetic functions in the 6th district of Tehran. First we used SWOT and ANP for determining the best strategy. Studies show that WO strategy or diversification and conservative strategy is the most important strategy in the district. Then two important variables of Performance and satisfaction of Beautification Organizationwere Evaluated With emphasis on the seven indexes (number of beautification elements, Locating, shape and form, color, environmental harmony, lighting and readability) by means of SPSS running Pearson’s coefficient of correlation formula. The results show that there is direct relation between satisfaction of citizens and Performance of Beautification Organization which means that, performance increases by increasing satisfaction. In relation with performance index of Beautification Organization, the highest average of performance was located for men and color for women. The Minimum average was the elements’ number index for men and for women. In relation with satisfaction index of Beautification Organization the highest average of satisfaction was for color and the minimum average was lighting. Finally for ranking of regions inside the district, the AHP model was used for surveying performance and satisfaction in regions’ scales. The district 2 was ranked as the highest rank and the district 1 was ranked as the lowest rank on the base of performance and satisfaction of the whole citizens. The results of study showed that Emphasis on urban statues, regional parks, lighting, urban furniture, and land use change of abandoned places and local cleaning and gaining innovative ideas are the most important mechanisms to improve the current situation in district beautification.
    Keywords: beautification, urban landscape, mental relaxation, 6th district of Tehran
  • Seyyed Hassan Saduq, Ali Fahim Pages 121-142

    No one can ever deny the geomorphologic constrains for physical development of cities as a main task of Geographers and urban planners. Recent socio-economic issues caused rapid disproportionate balance of natural potentials of the city by making lots of consequences and risks. Rapid growth of population and occupying more lands in the city lead to misbalancing between physical growth and desirable agricultural farms and gardens around the cities by causing lots of Irreparable damage to the environment. Therefore, locating suitable land for urban development is necessary. In this research, by using questionnaire, AHP model and Fuzzy model in ARC GIS, constrains and preferable lands for future development of Tuyserkan based on 9 criteria (slope, distance from river, distance from the fault, height, coverage vegetation, land type, land use, and flooding of the ground material) were analyzed and mapped to 5 units of zoning.

    Keywords: geomorphologic constraints, physical development, positioning Tuyserkan city, inventory, zoning
  • Analysis and Ranking of Provinces of Iranian Terms of Strategic Territorial Potentials
    Heydar Lotfi, Mostafa Rashidi Pages 144-165
    Different countries have a different position in terms of economic, political, cultural, security and so on. These factors would determine the global ranking of countries in the geopolitical structure of the world. This position is global geopolitical situation in terms of sum and product of the factors that contribute to determining the geopolitical position which is called geopolitical weight. Factors determine the potential for a significant part of a country determine its geopolitical weight. Territorial potentials, which have important role in determining the weight and geopolitical position of the country as well as the development and independence of their country's strategic capabilities. In this paper, we have tried to study the role of the different provinces of a country's strategic potential of their analysis and their provincial ranking. In this context, the fundamental question is: What are the provinces in terms of territorial strategic capabilities that have the greatest impact on the country's geopolitical weight? This cross-sectional study was conducted in a manner and the form of mixed-method (quantitative-qualitative). Data of the paper have been collected from the literature and documents of the governors and institutions and reputable sites and ministries.
    Keywords: Territorial Potentials, Geopolitical Weight, Provinces, Iran