فهرست مطالب

آمایش محیط - پیاپی 31 (زمستان 1394)

فصلنامه آمایش محیط
پیاپی 31 (زمستان 1394)

  • تاریخ انتشار: 1395/01/08
  • تعداد عناوین: 8
|
  • پژوهشی
  • محسن کلانتری، ابوذر بخشی * صفحات 1-28
    در پژوهش حاضر، با توجه به مطالعات انجام شده و برداشت های میدانی از برزن شش بادگیر در بافت قدیم شهر یزد به مواردی نظیر توجه به نظرات ساکنین برزن و افزایش ظرفیت های اجتماعی و نهادی آنها، توجه به ابعاد اقتصادی و ارتقاء ظرفیت های اقتصادی برزن، توجه به مولفه های عملکردی و تغییر و ایجاد کاربری های لازم جهت رفع کمبود خدمات و در نهایت بهبود شبکه های دسترسی، اشاره گردیده است. نوع تحقیق کاربردی و روش بررسی آن توصیفی- تحلیلی، میدانی و پیمایشی است. هدف اصلی تحقیق، بررسی راهکارهای بهبود و ارتقاء مولفه های اجتماعی، اقتصادی، عملکردی وکالبدی بافت برزن شش بادگیر شهر یزد از طریق شناسایی و ارزیابی مهم ترین معیارهای تاثیرگذار در امر احیاء و باززنده سازی این برزن و اولویت بندی آنها با استفاده از تکنیک فرآیند تحلیل سلسله مراتبی(AHP) به منظور ارتقاء سطح کیفی برزن می باشد. بر مبنای نتایج حاصل شده، وزن شاخص های پنج گانه عملکردی،کالبدی، اجتماعی، اقتصادی و شبکه ی رفت و آمد به ترتیب 513/0، 261/0، 129/0، 063/0 و 033/0 است. بنابراین نتیجه گرفته می شود که اثر «عامل عملکردی» در احیاء و باززنده سازی محدوده مورد مطالعه از بقیه عوامل بیش تر بوده و بعد از آن سایر عوامل به ترتیب بر مبنای وزنشان تاثیرگذارند. همچنین، معیار «طول مدت اقامت بیش تر ساکنین» در قالب شاخص اجتماعی با وزن 318/0، معیار «اقتصاد خانوار» در قالب شاخص اقتصادی با یوزن 394/0، معیار «اسکلت ابنیه» در قالب شاخص کالبدی با وزن 328/0، معیار «انواع کاربری ها» در قالب شاخص عملکردی با وزن 637/0 و معیار «تعریض دسترسی های محله» در قالب شاخص شبکه رفت و آمد با وزن 565/0 بیش ترین تاثیر را در این زمینه دارند.
    کلیدواژگان: احیاء، باززنده سازی، بافت قدیم شهری، شهر یزد، برزن شش بادگیر، AHP
  • احمد الله سجاسی قیداری*، طاهره صادقلو، حسین صادقی، حسن محمد غفاری صفحات 29-53
    توسعه فناوری اطلاعات به عنوان یکی از معیارهای اساسی پیشرفت و توسعه یافتگی در کشورها بشمار می آید. دستیابی به توسعه فناوری اطلاعات و ارتباطات نیازمند عوامل مختلفی می باشد که یکی از مهمترین این عوامل توسعه زیرساخت ها و سرویس های ICT در کشور می باشد که دستیابی به این هدف نیازمند ارزیابی دقیق وضع موجود و مقایسه آن با وضع مطلوب می باشد. یکی از بهترین روش های دستیابی به چنین هدفی انجام برنامه ریزی راهبردی می باشد که از طریق شناسایی نقاط قوت، ضعف، تهدیدات و فرصت های توسعه سرویس ها و زیرساخت های ICT امکانپذیر می باشد. در این راستا در مطالعه حاضر با استفاده از روش شناسی توصیفی- تحلیلی سعی شده تا با محاسبه مدل SWOT برای استان های نمونه(کرمانشاه، سمنان، آذربایجان شرقی و فارس) و با نظرخواهی چند سطحی از 30 نفر کارشناس خبره در حوزه فناوری اطلاعات و ارتباطات در هر یک از استان ها به بررسی وضع موجود در استان ها پرداخته شود. در نهایت محاسبه داده های به دست آمده حاصل از نتایج کارشناسی در مجموع میانگین چهار استان نیز راهبرد تهاجمی به عنوان راهبرد کانونی مورد توجه قرار گرفت. نتایج نشان می دهد که در سه استان سمنان، آذربایجان شرقی و فارس فاصله ای با وضع مطلوب مشاهده نمی گردد و تنها در استان کرمانشاه فاصله اندکی در این زمینه با شاخص مطلوب که استقرار در راهبرد کانونی تهاجی می باشد، وجود دارد که با انجام برنامه ریزی های عملیاتی در زمینه کاهش تهدیدها و تبدیل ضعف ها به قوت ها در سطح استانی این نیز برطرف خواهد شد. لذا در کل شکاف زیادی را نمی توان به لحاظ آمایش اقتصادی در زمینه توسعه زیرساخت ها و سرویس های ICT در سطح کشور مشاهده کرد که می توان گفت این نتیجه در بین سایر بخش های اقتصادی نیز صادق می باشد.
    کلیدواژگان: آمایش سرزمین، توسعه راهبردی، فناوری اطلاعات و ارتباطات روستایی، آمایش اقتصادی، تکنیک SWOT
  • علی شماعی*، حسن رحمتی تپه رشت، شریف حاجی تاش نالوس، نعمت کرده صفحات 55-76
    این پژوهش به تحلیل فضایی سلسله مراتب شهری استان کرمانشاه طی سال های1390-1375 پرداخته است. هدف این پژوهش تبیین نابرابری های جمعیتی به منظور کاهش این نابرابری ها در سطح شهرهای استان است. بررسی ها مشخص می سازد که در استان کرمانشاه با 29 شهر در سال 1390، شهر کرمانشاه به عنوان مرکز استان با جمعیتی حدود 851405 نفر تقریبا 62.8 درصد جمعیت شهری استان و 8 برابر شهر دوم و 16برابر شهر سوم(کنگاور) جمعیت دارد. در واقع کمبود شهرهای میانی در شبکه شهری استان زمینه های ناپایداری شهری را فراهم آورده است. این پژوهش با روش توصیفی تحلیلی و تطبیقی با بهره گیری از نرم افزارهای GIS،EXCEL، قانون رتبه اندازه، مدل حد اختلاف طبقه ای، ضریب آنتروپی و منحنی لورنز انجام شده است. نتایج حاصل از روش های بکار گرفته عدم تعادل در سلسله مراتب شهری و گرایش به ناپایداری شهری را نشان می دهد. براساس مدل حد اختلاف طبقه ای در سال 1390 بیش از6/96درصد شهرها زیر141 هزار نفر جمعیت دارند معادلات بدست امده از قانون رتبه اندازه شهرهای استان کرمانشاه طی سه دوره بررسی شده بیانگر اختلاف زیاد با خط نرمال می باشد. بر این اساس ضریب آنتروپی از80/ در سال75 به79 / در سال 85 و در سال90 به69/ رسیده که نشانگر ناهمگونی در توزیع جمعیت استان است. در میان شهرستان های استان، شهرستان کرمانشاه به لحاظ توزیع فضایی جمعیت ناموزون ترین توزیع فضایی جمعیت را نسبت به سایر شهرستان ها دارد، به طوری که شهر اول (کرمانشاه) 216 برابر شهر دوم (کوزران) جمعیت دارد.
    کلیدواژگان: تحلیل فضایی، نظام سلسله مراتب شهری، نخست شهری، کرمانشاه
  • هادی قنبرزاده*، ابوالفضل بهنیافر، محمدرضا ثروتی، مهدی موسوی، علی محمد نورمحمدی صفحات 77-98
    واحدهای ژئومورفیکی از اجزاء سیستم رودخانه ای محسوب می شوند، به طوری که در بسیاری موارد فرآیندهای ژئومورفیکی باعث بروز مخاطرات محیطی از جمله سیلاب می گردند. در این مقاله شهر طرقبه و حوضه آبخیز آن از لحاظ مخاطرات ناشی از فرآیندهای ژئومورفیکی رودخانه ای مورد بررسی قرار گرفته است. شهر طرقبه به عنوان منطقه نمونه بین المللی گردشگری در فاصله 20 کیلومتری کلان شهر مشهد، در خروجی حوضه به شدت تحت تاثیر متغیرهای ژئومورفیکی بالادست حوضه می باشد که در سیل خیزی شهر نیز موثر است. روش تحقیق به صورت تجربی- تحلیلی بوده و برای شناخت رفتار حوضه ی مورد مطالعه، ابتدا متغیرهای ژئومورفیکی رودخانه ای و فاکتورهای موثر در مخاطره سیلاب منطقه شامل؛ لیتولوژی، طبقات ارتفاعی، شیب، کاربری اراضی، بارش، پوشش گیاهی، تراکم زهکشی، فاصله از آبراهه، ضریب شکل، جهت شیب و خاک انتخاب شدند. سپس با تهیه لایه های مورد نیاز ، اولویت بندی و تعیین روابط بین این متغیرها با آسیب پذیری از طریق روش تحلیل سلسله مراتبی (AHP) و با کمک نرم افزار Expert Choice انجام گرفت. پهنه های بحرانی به لحاظ مخاطره سیلاب عمدتا در محدوده تراکم روستاها، فضاهای تفرجی و ییلاقی، کاربری های گردشگری و شبکه دسترسی به کلان شهر مشهد می باشد. نکته حائز اهمیت این که عوامل انسان ساخت مانند تعرض مناطق مسکونی و تاسیسات شهری به حریم اصلی رودخانه و آبراهه ها، عدم رعایت اصول مهندسی در طراحی برخی سازه ها مانند ابعاد نامناسب پل ها بر روی رودخانه نیز عامل تشدید کننده مخاطرات سیلاب در منطقه هستند. تسطیح و تراس بندی دامنه ها به منظور ساخت و سازها نه تنها موجب به هم خوردن تعادل دامنه ها شده بلکه موجب افزایش وزن بار دامنه ها، بار جامد و شدت سیل خیزی نیز شده است. به طورکلی آسیب های ناشی از حرکات توده ای و سیلابی در محدوده شهر طرقبه تشدید گردیده است.
    کلیدواژگان: ژئومورفیکی رودخانه ای، مخاطره سیلاب، شهرهای کوهستانی، طرقبه
  • صفحات 99-121
    انسان از طریق حواس پنجگانه با محیط اطراف خود ارتباط برقرار می نماید. از این میان، حس بینایی بیش ترین نقش را در لذت بردن از محیط های طبیعی به خود اختصاص داده است. با توجه به چشم نواز بودن محیط های طبیعی، لازم است مدیران شهری نیز در طراحی محیط پارک ها، عوامل و عناصر بصری را در نظر گرفته تا موجبات رضایت شهروندان فراهم شود. زاهدان به عنوان یک کلان شهر نوظهور در منطقه جنوب شرق، دارای پارک های متعددی از جمله پارک ملت است. این پارک که در مسیر جاده زاهدان - خاش واقع شده، می تواند کارکردی موثر در ایجاد رضایت در مردم شهر داشته باشد. پارک ملت به لحاظ زیبایی شناسی از آسیب های جدی رنج می برد، که این پژوهش سعی در شناسایی و گره گشایی از آن ها دارد. این پژوهش بر اساس رویکرد ترجیحات مردمی، به ارزیابی بصری وضع موجود در پارک ملت زاهدان، با در نظر گرفتن سلیقه شهروندان و با استفاده از مدل طبقه بندی کیفیت(Quality Sorting)، پرداخته است. بر اساس این مدل فضای پارک با توجه به تیپ های منظر موجود به پهنه های مختلفی تقسیم گردیده که عبارتند از: 1. پهنه فضاهای طراحی شده 2. پهنه بازی ها 3. پهنه با پوشش طبیعی. در ادامه تحقیق تعداد 495 عکس در دو نوبت از پهنه ها تهیه شده و با توجه به اهداف مورد مطالعه برای هر پهنه 8 عکس و در مجموع 24 عکس از مجموع عکس های گرفته شده انتخاب گردید، مردم این عکس ها را با توجه به ترجیحاتشان در پنج دسته رتبه بندی نمودند (عکس های خیلی زیبا، زیبا، معمولی، زشت و خیلی زشت). نتایج تحقیق نشان می دهد پهنه فضاهای طراحی شده با 40% ترجیحات، پهنه با پوشش طبیعی با 38% و پهنه بازی ها با 22% از ترجیحات بازدیدکنندگان، به ترتیب از بیش ترین تا کم ترین ترجیحات برخوردارند.
    کلیدواژگان: ارزیابی دیداری محیط و منظر، مدل طبقه بندی کیفیت، پارک ملت زاهدان
  • صفحات 123-145
    پارک ها به عنوان یک عنصر کالبدی، سهم عمده ای در تحقق کارکرد تفریحی برای شهروندان ساکن در فضاهای شهری برعهده دارند. تحقق جنین کارکردی به دو فاکتور اصلی «مکانیابی و توزیع بهینه» و «تنوع کارکردی» وابسته است زیرا اولا حس زیبایی شناسی و تفریح حق هر شهروندی است و ثانیا پارک ها نقش چندکارکردی «اجتماعی، فرهنگی، اقتصادی و زیست محیطی» را برای فضاهای شهری بر عهده دارند. لذا هدف تحقیق حاضر؛ بررسی توزیع آمایشی و بررسی وضعیت پارک های شهر عنبرآباد به لحاظ شاخص های کمی و کیفی پرداخته است. نوع تحقیق؛ توصیفی- تحلیلی بوده و روش گرداوری داده ها؛ بررسی آمار سازمانی، کتابخانه ای و میدانی می باشد. جامعه آماری شهروندان ساکن شهر عنبرآباد، و کارشناسان ذیربط می باشند. حجم جامعه نمونه شامل50 نفر از کارشناسان و 300 نفر از شهروندان می باشد. وزن دهی متغیرها توسط مدل تحلیل سلسله مراتبی(AHP) در محیط نرم افزار Expert Choice انجام شد. استفاده تحلیل داده ها با استفاده از تکنیک رتبه بندی VIKOR[1]، و قابلیت گرافیکی نرم افزار GIS انجام شد. نتایج پژوهش نشانگر سرانه پایین پارک و فضای سبز (4/4 مترمربع) نسبت به استانداردهای ملی و جهانی، توزیع نامناسب پارک ها، و مطلوبیت پایین پارک های شهر عنبرآباد از دیدگاه شهروندان می باشد. نتایج حاصل از مدل ویکور نشان داد پارک لاله، پارک شهرک امام، پارک محله مختارآباد و پارک کوه فجر دارای بالاترین و پارک محله زیارت، پارک حسین آباد، و پارک محله عباس آباد دارای کم ترین کیفیت و مطلوبیت می باشند. بررسی تک تک شاخص ها نیز نشان داد از میان همه پارک های شهر؛ تنها پارک لاله است که شاخص های مطلوبیت و کیفیت آن تا حدی ارتقا یافته است.
    کلیدواژگان: توسعه ی پایدار شهری، ارزیابی کیفیت، کاربری تفریحی، توزیع پارک ها، مدل VIKOR، شهر عنبرآباد
  • سجاد زلفی گل *، حسن سجادزاده صفحات 147-171
    محلات قدیمی شهرها که دارای بافتی با ارزش و کهن بوده اند، به مثابه قلب تپنده شهرها به حساب می آیند و امروزه کارکرد های اجتماعی ، فرهنگی و اقتصادی خود را از دست داده اند. بازآفرینی شهری رویکردی است که درصدد احیا و معاصر سازی این محلات سنتی گام بر می دارد و تلاش تزریق روحی دوباره در این مناطق و فراهم آوردن شرایطی برای حضور و مشارکت همگان در فرآیند آن، از اهداف ارزشمند این رویکرد است. محرک های توسعه بازآفرینی شهری مولدهایی هستند در جهت بازگرداندن رونق و توسعه به مناطق مورد نظر پروژه های بازآفرینی شهری تا چرخه فعالیت زنده و پویا را در این مناطق به راه اندازد. در همین راستا چگونگی تاثیر رویکرد محرک توسعه در فرآیند بازآفرینی شهری در محلات سنتی مساله اساسی این پژوهش است. روش تحقیق به کار گرفته شده در این پژوهش کاربردی است که مبتنی بر دو روش تحلیلی- توصیفی و پیمایشی می باشد. در بخش مطالعات اسنادی سعی بر مرور مستندات مهم و برجسته در حیطه ی بازآفرینی شهری و محرک های توسعه بوده است و در روش پیمایشی با توزیع پرسشنامه در راستای اهداف تحقیق، به تحلیل اطلاعات به دست آمده به وسیله نرم افرارSPSS 22 پرداخته شده است(n=96) . نتایج تحقیق نشان می دهند با توجه به اینکه ابعاد محرک توسعه شامل چهار بعد: اجتماعی فرهنگی، اقتصادی، کالبدی فضایی و زیست محیطی می باشد بر این اساس بعد اجتماعی فرهنگی در محله کلپا اولویت بیشتری را به خود اختصاص داده و توجه به مسائل و موضوعات اجتماعی مسئله اصلی رویکرد محرک توسعه در محله کلپا می باشد ضمن آنکه در بعد اجتماعی، تعاملات اجتماعی، مشارکت، اعتماد و امنیت در اولویت توجه قرار گرفت.
    کلیدواژگان: بازآفرینی شهری، محرک توسعه، محلات سنتی، محله کلپا
  • محمدقاسم ترکاشوند صفحات 173-199
    شرایط آب و هوایی ، یکی از عوامل مهم و اثرگذار بر جنبه های مختلف زندگی، بویژه سلامت و آسایش انسان است. در این پژوهش با استفاده از دو شاخص بیوکلیمایی و توریسم یعنی؛ دمای معادل فیزیولوژیک (PET) و فشار عصبی به ارزیابی آسایش آب و هوایی استان همدان پرداخته شده است. برای هر کدام از شاخص ها از پارامترهای آب و هوایی مربوط به 9 ایستگاه هواشناسی استان همدان در دوره آماری 14 ساله (2014- 2001) بهره برداری شده است. سپس مناطق مختلف استان از نظر شاخصهای بیوکلیمایی فوق مورد ارزیابی قرار گرفته اند. نتایج این مطالعه نشان می دهد؛ پهنه های مختلف استان همدان دارای تنوع زیادی از نظر آسایش آب و هوایی در طی سال می باشد. بر اساس شاخص PET، در ماه می (ایستگاه های ملایر، نهاوند، تویسرکان، رزن، قهاوند و فامنین)، در سپتامبر (ایستگاه همدان) و اکتبر (اسدآباد، فامنین و قهاوند) در شرایط بهینه آب و هوایی و «بدون تنش» می باشند. بر اساس شاخص فشار عصبی نیز ماه های ژوئن در ایستگاه های همدان و فامنین، در جولای همه ایستگاه ها در وضعیت «گرم همراه با آسایش»؛ در آگوست ایستگاه های همدان، ملایر، نهاوند و رزن در «آسایش» و مابقی ایستگاه ها در شرایط «گرم با آسایش» و در ماه سپتامبر نیز همه ایستگاه ها در وضعیت «خنک» قرار دارند.
    به طور کلی با توجه به شاخص های مورد ارزیابی فوق از نگاه شرایط آسایش آب و هوایی، مناسب ترین زمان در استان همدان، ماه های می، سپتامبر و اکتبر می باشند. این در حالی است که بر اساس شاخص عصبی، تنها در ماه آگوست شرایط آسایش فراهم است. در این مدت علاوه بر شرایط بهینه آسایش آب و هوایی، زیبایی های طبیعی در سراسر استان همدان نیز بسیار مطلوب است.
    کلیدواژگان: آسایش آب و هوایی، بیوکلیما، شاخص دمای معادل فیزیولوژیک، فشار عصبی، استان همدان
|
  • A. Bakhshi Pages 1-28
    This study focuses on the views of residents of Sheshbadgir quarter in the old texture of Yazd and their institutional capacities and social enhances, promoting economic and financial capacity. The components (factors) and functional changes and requirements for service deficiency, and network access improvement are the main focuses of the study. This research is applied research where the evaluation methods are description-analysis and survey in nature and is based on creating an understanding of the current situation. The research is set in place to improve and promote the components of social, economic, functional and physical elements in Sheshbadgir quarter in the old texture of Yazd through identifying the main challenges and prioritizing(Rating) them to revive and to promote the level of this quarter. Based on the results, the weight of the five indexes of, functional, physical, social, economic and network traffic were orderly: 0.513, 0.261, 0.129, 0.063 and 0.033. based on the output of the utilized software.
    Therefore, we can conclude that the effectiveness of functional element to revive the this texture was more than others. Also, the criteria of ‘residents stay time’ in terms of social indicators with a mean weight of 0.318, the "Household economy" in terms of economic indicators with a mean weight of 0.394, the buildings Skeleton in physical index with a mean weight of 0.328, the “Criteria of land use” in the form of performance indicators with a mean weight of 0.637 and the criteria of “Quarter access widening “in the form of network traffic index with a mean weight of 0.565, were most effective among others.
    Keywords: Reduction – Revitalization –Urban Old Texture – Yazd City – Sheshbadgir Quarter – AHP
  • A. Sajasiyghidari Pages 29-53
    Information technology development has been counted as a one of the main indexes of progressive measures in the country. Achieving information and communication technology development is bound to different variables such as ICT infrastructures and services development. This would not be possible until precise assessment of the existing condition has been done. Strategic planning is one of the best solutions for achieving these goals that could help ICT services and infrastructures development through identification of strengthens and weakness, threats and opportunities. For this purpose, the present study was conducted using a descriptive- analytic methodology applying SWOT technique for the case study province. Meanwhile analyzing the status quo of the information technology based on 30 expert’s attitude was planned and rendered. The findings of the analyzed data and the expert’s opinions from 4 province show that Offensive Strategy is the most appropriate and the focal strategy. Also, based on the findings, there is no gap between the existing and the optimal states in the research field in Semnan, Fras and Azarbijan provinces. Only Kermanshah province is a bit far from the appropriate index that is defensive strategy and it will be improved by operational planning for threats decreasing and changing weakness to strengthens in province level in future, in accordance with the findings. Therefore, generally ,there is no significant gap in term of economic territorial planning about ICT infrastructures and services development in country . The result is extendable to other sectors of the economy.
    Keywords: territorial planning, strategic development, rural communication, information technology, economic preparation, SWOT technique
  • A. Shojaee Pages 55-76
    This study analyzes the spatial variations of urban hierarchy of Kermanshah province in the period of 1996-2011. This study aimed to explain the uneven distribution of population and social inequality-to reduce the economic disparities across the province. Analysis indicates that 29 cities of Kermanshah in 2011, with a population of about 851,405 people in the city of Kermanshah Province, 62.8% of the urban population ,approximately 16 times and 8times the second and third cities of the same province (Kangavar) population has the most unevenly distributed population. In fact, the lack of central cities in metropolitan networks in urban areas has created instability. This analytic method utilizing GIS, EXCEL, the rank-size model of a class difference, Entropy Coefficient and Lorenz Curve has been done. Results of the entire hierarchy of methods used in urban imbalance and instability tends to show instabilities. Based on a floor equal to 96.6 percent in 2011, more than 141 thousands of people in equations obtained from the following cities ranked as the cities of Kermanshah show much difference between the three periods and the line of normality. The entropy rate of 75 year /8to / 79 in 85 and in year 2011 ¡ /69 which indicates heterogeneity in the distribution of population was reached. The city of Kermanshah in terms of spatial distribution of population is the worst compared to other cities , so that, the first city ( Kermanshah ) has 216 times more population compared to the second city ( Kvzran ).
    Keywords: spatial analysis, urbanhierarchicalsystem, firstcity, Kermanshah, GIS
  • H. Ghanbarzahe Pages 77-98
    The geomorphic units of the fluvial system components are in a way that in many cases geomorphic processes are causing environmental hazards such as floods. In this research Torghabeh city and its basin have been studied for the hazard of a river geomorphic processes. Torghabeh town as a regional and international tourism attraction is 20 kilometers far from the metropolitan city of Mashhad. The output of the upstream catchment basin with regard to the geomorphic variables highly affect the flooding possibility of the city.
    In order to conduct the present research, a laboratory analytical method to investigate the behavior of the studied basin, the fluvial geomorphic variables and factors in the flood hazard area, including lithology, elevation, slope, land use, precipitation, vegetation, drainage density, distance from the stream, form factor, slope and soil were selected and included in the research. The layers were required to prepare, prioritize and establish the relationships between these variables and the vulnerability of the Analytic Hierarchy Process (AHP). The Expert Choice software was used to help wit the analysis . Critical flood hazard zones are mainly rural area with densities, recreational areas and resorts, tourist and Network Access Account in Mashhad. It is important to notice that, the man-made factors such as residential and utility violated the privacy of rivers and streams, lack of engineering structures such as bridges over rivers of improper aggravating factor are the most significant variables in the flood hazard area. Leveling and terracing of slopes for construction not only disrupts the balance , but also it has increased the weight of the load of flood intensity. The damages caused by the flood of mass movements within the city limits has been exacerbated in Torghabeh.
    Keywords: Geomorphic fluvial, Flood Hazards, Mountain steep Towns, Torghabeh
  • Pages 99-121
    Among senses that humans interact with their surrounding is the sense of sight that has the greatest role in enjoying natural environment. The natural environment has a condition that gives calm to the eye of each viewer. For satisfaction of citizens, it is necessary that urban managers consider visual elements in the design of parks. Zahedan as an emerging metropolitan in the South East area, has numerous parks, Mellat Park of Zahedan that is situated on the road of Zahedan to Khash can have a function in the region. However, this park suffered from serious damage in the terms of aesthetic. This study for determining these damages examined two hypotheses: 1. visitors of Zahedan Mellat Park regarding public preferences, preferred area of designed spaces to other areas. 2. Different age groups in the Mellat Park have different evaluations for visual landscape.
    This paper is based on public preferences using a classification model quality (Q-Sort) visual assessment of the present situation in the parks based on the tastes of the citizens. According to this model, with regard to the types of landscape existing park space is divided into different area: 1- Area of designed spaces, 2- Area of games and 3- Area of with natural covering. The 495 photos were taken at two different times of the area and with regard to the objectives of the study and a total of 24 images for each area were elected. The images, according to the preferences, were ranked in five categories (very nice picture, nice, ordinary, ugly and too ugly).
    The results show preferences respectively from the most to the least important priorities: area designed spaces 40%, natural area cover 38% and of the area games 22% with the preferences of visitors.
    Keywords: Green space, environment, landscape visual assessment, urban forest Park, public preference, Q, Sort model, Mellat park of Zahedan
  • Pages 123-145
    Parks “as physical elements” have dominant roles in context of realization of recreational function in urban spaces. Realization of this function depends on two basic factors:“optimum distribution” and “function diversity”. Aim of this research is assessment of distribution and quality of parks among citizen of Anbarabad city. In this study, field observation and review, referring to statistics and information in master plan of Anbarabad are methods for data gathering. For a suitable rating, and the factual affect of each index, the weighting method of paired comparisons(AHP)has been used. For the data analysis Vikor model technique was used. The findings showed: the per capita for the park in Anbarabad city (4.4 square) in comparison with national & international standards is very low, and the parks distributed is unsuitable. The findings of Vikor model showed the best of parks in Anbarabad city are: laleh, shahrake-e- emam, mokhtarabad, abasabad. Ziarat, hossinabad, and abassabad have unsuitable quality. Assessment of indexes showed that Laleh park has the best development indexes among others.
    Keywords: urban sustainable development, recreational function, parks, Vikor model, Anbarabad city
  • S. Zolfigool Pages 147-171
    Quality improvement with the aim of an increase in citizen's presence and human activities has been one of the central point's attracting plan makers and urban designers all around the world. Nowadays, ancient districts of city that have valuable and ancient fabric work like heart of cities and they lose their social, cultural and economics function. Trying to inject new spirit to these areas and make situation to presence and contribution of everyone are the valuable goals of this approach.one of latest policies in urban development in general and specially regeneration of obsolescence textures is using actions and urban catalyst projects with goals of speedup and facilitation in process evolution in fabrics with use of contribution of social citizens power and local capacities. In fact urban catalysts are a new redevelopment strategy that includes landscapes and constructions to guide urban development. Urban catalysts are generators to return prosperity to the area of regeneration projects to initiate the cycle of people`s activities. The main issue of this research is the effect of urban catalysts in regeneration process of ancient texture. Methodology of this research is based on applied ways that include two courses of analysis- descriptive and statistical; the first part tries to review outstanding and important documents in urban regeneration and urban catalyst domain to achieve frame work concept to recognize k whole research ways. The second part, with dispensation of questionnaires ,depends on research goals in analysis of information with SPSS22 software (n=96). Article conclusion points out that according to urban catalyst aspects that include: sociality-cultural, economic, spatial and environmental objects, sociality –cultural aspect in KOLAPA district has allocated more priority and social concern turns out to be the main issue in urban catalyst approach. In social aspect: social interaction, contribution, belief, security are much important than other objects.
    Keywords: Urban regeneration, Urban Catalyst, Ancient Districts, KOLAPA District
  • M. Gh Torkashvand Pages 173-199
    Climate conditions is one of the most important and affecting factors on different aspects of life, especially the health and human comfort. In this study, using bioclimatic and Tourism indices including; Physiological Equivalent Temperature (PET) and Nervous Stress, climatic comfort of Hamedan province is evaluated. For each of the indicators, were used climatic parameters of the 9 meteorological stations in the province in 14-year period (2014- 2001). Then, different areas of the province have been evaluated in terms of above bioclimatic indices.
    The results show that different areas of the province have a large variety of climatic comfort during the year. Based on PET, in May (Malayer, Nahavand, Tuyserkan, Razan, Ghahavand and Famenin Stations), in September (Hamadan station) and in October (Asadabad, Famenin and Ghahavand) are under optimum climate conditions, and "non stress". Also, based on the Nervous Stress index; in June, Hamedan and Famenin stations and in July, all stations are in "warm and comfortable" condition. In August; Hamedan, Malayer, Nahavand and Razan stations are in "Comfortable" and the rest of the stations are in "warm and comfortable". In September; all stations are in the "cool" condition.
    In general, according to the above indicators examined in terms of climatic comfort, the best time in the province are May, September and October respectively. However, based on Nervous Stress index, comfort conditions provides only in August. During this period, in addition to the optimal climatic comfort, natural beauty across the province is also very favorable.
    Keywords: Climate Comfort, Bioclimatic, Physiologically Equivalent Temperature (PET) Index, Nervous Stress Index, Hamedan Province