فهرست مطالب

فصلنامه آمایش محیط
پیاپی 43 (زمستان 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/12/25
  • تعداد عناوین: 10
|
  • پژوهشی
  • اکبر اصغری زمانی *، شاهین علی زاده زنوزی، رحیم غلام حسینی صفحات 1-20
    میزان و چگونگی توزیع کاربری ها و خدمات شهری می تواند نقش موثری در جابه جایی فضایی جمعیت و تغییرات جمعیتی در مناطق شهری داشته باشد و از آنجا که یکی از معیارهای توسعه ی پایدار شهری توجه به توزیع متوازن جمعیت است، لذا توزیع خدمات و کاربری های شهری باید به گونه ای باشد که عدالت فضایی را برقرار نماید. در این پژوهش به صورت موردی مناطق شهر مرند در ارتباط با 12 نوع خدمات و کاربری شهری مورد بررسی قرار گرفته است. اهداف این مقاله شامل بررسی توزیع خدمات و کاربری ها در بین مناطق شهر مرند و رتبه بندی این مناطق بر اساس سرانه های موجود و همچنین شناسایی روند تعادل جمعیتی در مناطق شهر و شناخت اثرات توزیع خدمات در بر هم خوردن تعادل جمعیتی مناطق می باشد. برای دسترسی به هدف اول از مدل های VIKOR و SAW و مدل تلفیقی کپ لند استفاده شده است و برای بررسی هدف دوم مدل اسپیرمن مورد استفاده قرار گرفته است. نتایج حاصل از پژوهش نشان می دهد توزیع خدمات و کاربری ها در مناطق شهر مرند به صورت متعادل توزیع نشده است و نتایج هر سه مدل ویکور، ساو و مدل کپ لند نشان می دهد مناطق 1 و 3 در برخورداری از خدمات رتبه های اول و دوم را دارا می باشند و منطقه 5 در رتبه آخر قرار دارد و با مقایسه این نتایج با نتایج مدل اسپیرمن مشخص می شود ارتباطی بین پراکنش جمعیت و توزیع سرانه ها در مناطق شهر مرند وجود ندارد.
    کلیدواژگان: خدمات شهری، توزیع فضایی، عدالت فضایی، سرانه، شهر مرند
  • سید سلیمان محمدی دوست*، محمد علی خانی زاده صفحات 21-46
    برنامه ریزی کاربری اراضی شهری، هسته ی اصلی نظام برنامه ریزی شهری است. هدف از برنامه ریزی کاربری اراضی، پیشنهاد آرایش فضایی و نظم مکانی مناسب برای کاربری ها و فعالیت های شهری، به ویژه در شهرهایی است که کاربری ها ترکیب و تنوع زیادی دارند. دستیابی به این هدف، نیازمند درک چگونگی تخصیص فضا و توزیع زمین میان کاربری ها است که با روش های ارزیابی کمی و کیفی کاربری ها امکان پذیر است. در مقاله حاضر به بررسی وضعیت کاربری اراضی شهر زرقان پرداخته شده است. به این منظور با استفاده از ارزیابی کمی و کیفی به چگونگی آن پرداخته شده است. در ارزیابی کمی به بررسی سرانه کاربری و مقایسه آنها با استاندارهای موجود پرداخته شده است. در ارزیابی کیفی با استفاده از شاخص های کیفیت محیط اقدام به تشکیل پرسش نامه شده و در بین ساکنین پخش گردیده است. روش این پژوهش از جهت هدف تحقیق، کاربردی- توسعه ای و از منظر چارچوب پژوهش، تحلیلی- توصیفی است. جمع آوری اطلاعات به صورت میدانی، کتابخانه ای، مصاحبه با مسئولین و ساکنین و تدوین پرسشنامه می باشد. نتیجه تحلیل کاربری ها در شهر زرقان نشان می دهد که گسترش کالبدی شهر در دهه های اخیر و افزایش جمعیت آن باعث ایجاد عدم تعادل در پراکنش کاربری ها گردیده، اما بسیار نامحسوس در حال ازدیاد است. اگرچه در حال حاضر به وخامت اوضاع منجر نگردیده، اما روندی صعودی به خود گرفته است. سرانه بسیاری از کاربری ها با استانداردهای موجود تطبیق داشته و میزان رضایت مندی نسبتا مطلوبی را از سوی ساکنین کسب کرده است.
    کلیدواژگان: کاربری اراضی شهری، ارزیابی کمی و کیفی، شهر زرقان، کیفیت محیط
  • زهرا سادات سعیده زرآبادی، محمدرضا شامی *، سیدعلی رضا حسینی صفحات 47-76
    نابرابری در بهره مندی از امکانات و عوامل توسعه در مناطق گوناگون پهنه یک سرزمین مانعی جهت رشد و توسعه همه جانبه به شمار آمده، فلذا در فرآیند برنامه ریزی و مدیریت کشورهای در حال توسعه، موضوع کاهش نابرابری و ایجاد تعادل در روند توسعه مناطق مختلف از اهمیت برجسته ای برخوردار است. آشکار است که توسعه متعادل و متوازن فضاهای جغرافیایی، مستلزم بررسی دقیق و همه جانبه مسائل اقتصادی، اجتماعی، فرهنگی و شناخت بهتر نیازهای جامعه و بهبود آنهاست. تکنیک های ارزیابی چند شاخصه یکی از روش های موثر جهت شناخت و ارزیابی چندین گزینه بر اساس تعدادی معیار با درجه اهمیت متفاوت است. لذا این روش از کارایی بالایی جهت رتبه بندی و تعیین سطوح توسعه در بین مناطق مختلف به شمار می آید. این روش شامل تکنیک های متفاوتی است که در این مقاله با بهره گیری از سه تکنیک TOPSIS، ELECTRE و VIKOR و با استفاده از شاخص هایی در حوزه های اقتصادی، جمعیتی، آموزشی، فرهنگی-مذهبی، بهداشتی-درمانی و زیرساختی، سطوح توسعه یافتگی در بین شهرستان های استان چهارمحال و بختیاری مورد ارزیابی قرار گرفته است. استفاده از سه تکنیک علاوه بر ایجاد امکان مطالعه ی تطبیقی، رتبه بندی نهایی را از دقت بالاتری برخوردار می سازد. نتایج این پژوهش نشان می دهد شکاف زیادی بین شهرستان های استان چهارمحال و بختیاری و توسعه ای نامتعادل مابین آنها با توجه به شاخص های مورد استفاده وجود دارد و مناطق همجوار با استان اصفهان از وضعیت بهتری برخوردار هستند. بر این اساس شهرستان شهر کرد نسبت به شهرستان های دیگر، توسعه یافته ترین و شهرستان های لردگان، بروجن، کیار، فارسان، کوهرنگ و اردل به ترتیب در رده های بعدی قرار دارند.
    کلیدواژگان: تکنیک TOPSIS، ELECTRE، VIKOR، رتبه بندی، سنجش توسعه یافتگی، استان چهارمحال و بختیاری
  • ناصر شفیعی ثابت *، سمیه یوسفی صفحات 77-96
    مطالعه حاضر، در چارچوب توسعه پایدار سکونتگاه های محلی، نگاهی کل گرا و نظام مند به ارتقای مشارکت زنان در توسعه فعالیت های اجتماعی اقتصادی در ناحیه طارم دارد؛ و بر آن است عوامل موثر بر مشارکت زنان و توسعه سکونتگاه های محلی (روستایی و شهری) و درجه اهمیت هر یک از این عوامل را مشخص سازد. این مطالعه توصیفی- تحلیلی، دیدگاه 391 خانوار بهره بردار نمونه در 24 سکونتگاه نمونه را به طور تصادفی بررسی کرد. تحلیل نتایج آزمون های آماری و مطالعه کیفی نشان می دهد که توانایی فردی و خانواری زنان، و توان مندی کشاورزی و غیرکشاورزی خانوارهای بهره بردار بیش از سیاست های حمایتی و هدایتی نظام سیاسی، زمینه مشارکت موثر زنان در فعالیت های اجتماعی اقتصادی را در ناحیه مورد مطالعه فراهم می سازد. بدین ترتیب، توجه به آموزش های فنی و حرفه ای زنان و ارایه مدارک رسمی برای دریافت مجوز تاسیس کارگاه صنایع تبدیلی کشاورزی و اخذ وام خوداشتغالی و توجه به نقش برابر زنان در فرآیند برنامه ریزی توسعه سکونتگا ه های شهری و روستایی پیشنهاد می گردد.
    کلیدواژگان: مشارکت زنان، توسعه سکونتگاه ها، گیلوان و آببر، شهرستان طارم
  • عاطفه فتح بقالی*، حمید صنیعی پور صفحات 97-124
    یکی از مهم ترین عناصر شهری درون شهری، بازار است. این مجموعه در طول تاریخ نقش های متفاوتی غیر از کارکرد اقتصادی ایفا کرده است. نقش های مهمی چون نقش اجتماعی، سیاسی و فرهنگی از جمله این تاثیرات مهم هستند. اهمیت این مقاله به بررسی تاثیر این عنصر ارزشمند شهری و ارتباط آن با دلبستگی به مکان شهروندان پرداخته است. برای شناسایی دارایی ها و ارزش های فرهنگی که نمود میراث تاریخی فرهنگی کشورمان هستند، می توان با برنامه ریزی در ابعاد مختلف اجتماعی آن گام های موثری در جهت احیاء و ارتقای کارکردهای آن مجموعه برداشت. سوال های اصلی این مقاله عبارتند از؛ 1) عناصر کالبد فضایی معماری در ساختار مجموعه بازار همچون بازار تبریز متشکل از چه اصول نظام دهنده ای است؟ 2) چه رابطه ای بین عناصر کالبدی فضایی مجموعه بازار تبریز و دلبستگی به مکان شهروندان وجود دارد؟ که با تحلیل عاملی اکتشافی به شناسایی این عناصر پرداخته و با تحلیل عامل تاییدی به بررسی و ارتباط عامل ها می پردازد. در این تحقیق از اصول نظام دهنده معماری در مجموعه بازار تبریز، هندسه، سلسله مراتب و تقارن برای نخستین بار به عنوان عوامل تاثیرگذار بر دلبستگی به مکان عامه مردم و شهروندان شناسایی شدند. از یافته های مهم این تحقیق می توان به نتایج تحلیل عاملی تاییدی و شاخص های نیکویی برازش منتج از مدل های اندازه گیری در تحقیق حاضر که مدل اندازه گیری طرح شده به خوبی با داده های مشاهده شده برازش داشته و چهار بعد ذکر شده شاخص های دقیقی برای سنجش سازه دلبستگی به مکان محسوب می شوند. این موضوع فرضیه اول تحقیق حاضر را تایید می کند و تحلیل عاملی تاییدی صورت گرفته در مورد عناصر کالبدی نیز بیانگر اعتبار مناسب عناصر مطرح شده در سنجش متغیر کالبدی-فضایی می باشد. نتایج این تحقیق می تواند در برنامه ریزی حوزه معماری و شهرسازی ایران مورد مداقه قرار گرفته و راهگشای پژوهش های آتی باشد. پیشنهادهایی نیز برای تحقیقات آتی و پر کردن خلاء های نیازمند تحقیق در این زمینه ارائه شده است.
    کلیدواژگان: دلبستگی به مکان، عناصر کالبدی-فضایی، بازار تبریز، اصول نظام دهنده معماری
  • علیرضا محمدی*، حجت ارژنگی مستعلی بیگ لو، میلاد حسینی صفحات 125-146

    توزیع مناسب فضای سبز شهری، اهمیت زیادی در ایجاد عدالت فضایی در سطح شهر دارد. شهر اردبیل از جمله شهرهایی است که با مساله کمبود و عدم تعادل در توزیع مناسب پارک ها و فضای سبز عمومی مواجه است. به طوری که سرانه موجود فضای سبز عمومی در این شهر 3/7 مترمربع است. این رقم از استاندارد برنامه محیط زیست سازمان ملل متحد (20 تا 25 مترمربع برای هر نفر) و استاندارد فضای سبز شهری ایران (12 مترمربع) پایین تر است. این پژوهش با استفاده از 9 شاخص کلیدی به رتبه بندی 44 محله از شهر اردبیل، از نظر برخورداری از پارک ها و فضای سبز عمومی پرداخته است. داده های پژوهش از سازمان پارک ها و فضای سبز شهری اردبیل (1395) اخذ شده و به روش برداشت میدانی در سال 1395 نهایی شده است. از مدل های تصمیم گیری چند معیاره شامل TOPSIS، VIKOR، SAW وCOPLAND برای تحلیل، رتبه بندی و تلفیق نتایج استفاده شده است. یافته های پژوهش نشان می دهند که از نظر شاخص های فضای سبز عمومی، 14 محله از شهر اردبیل برخوردار، 15 محله نیمه برخوردار و 15 محله محروم هستند. در نتیجه از نظر کمی و کیفی، ناهمگنی و عدم تعادل فضایی در سطح شهر و محلات شهری وجود دارد. در پایان، بر اساس یافته های پژوهش، پیشنهاد هایی ارائه شده اند.

    کلیدواژگان: فضای سبز عمومی، پارک، سطح بندی، مدل های تصمیم گیری چندمعیاره، GIS، شهر اردبیل
  • توصیفی
  • میترا انصاری، مجید ولی شریعت پناهی *، عباس ملک حسین، مهدی مدیری صفحات 147-182
    با وقوع انقلاب صنعتی روند توسعه شهرنشینی در دهه های اخیر ، فزونی یافته و باعث تقدم شهرنشینی بر شهرسازی شده است. شواهد نشان می دهد که در دهه های اخیر شهرها به صورتی بی برنامه رشد کرده و محدوده های شهری به چندین برابر وسعت اولیه خود رسیده اند.گسترش بی رویه و کنترل نشده شهرها،آسیب زیادی به بافت شهر از لحاظ انسجام فضایی و هم چنین پراکندگی مناسب خدمات وارد کرده است. به همین خاطر برنامه ریزان و سیاست گذاران در سراسر جهان تلاش می کنند تا با شناخت الگوی توسعه کالبدی شهر، رشد آن را در راستای توسعه پایدار شهری هدایت و مدیریت کنند. شهر ملایر نیز در طی 4 دهه، مستثنی از این حادثه عظیم شهرنشینی نبوده است. این تحقیق به صورت پیمایشی و توصیفی-تحلیلی با بهره گیری از مدل های آنتروپی شانون و هلدرن و تراکم و نیز با به کارگیری نقشه های موجود و عکس های هوایی و تصاویر ماهواره ایی، به تجزیه و تحلیل چگونگی توسعه فیزیکی شهر وتعیین پهنه ها و محلات شهری با هدف ساماندهی الگوی فیزیکی توسعه و توسعه درونی شهر ملایر می پردازد. براساس نتایج حاصل از یافته های تحقیق، باتوجه به گسترش شکاف عمیق بین ارزش آنتروپی ناشی از رشد افقی و اسپرال شهری، طی دهه های مختلف که خود متاثر از رشد قطاعی شهر می باشد، الگوی توسعه تمرکز درون بافتی با استفاده از افزایش تراکم ساختمانی و الگوی گسترش قطاعی- پیوسته، با توجه به محدودیت فیزیکی به دلیل عوامل طبیعی و وجود زمینهای کشاورزی، به عنوان الگوی توسعه آتی شهر پیشنهاد شده است.
    کلیدواژگان: الگوی گسترش شهری، شهر فشرده، توسعه پایدار شهری، مدل های کمی، ملایر
  • پژوهشی
  • ازیر بلوچ، حیدر لطفی * صفحات 183-214
    منطقه چابهار به دلایل جغرافیایی، سیاسی، اقتصادی و حتی فرهنگی دارای ماهیتی استراتژیک برای تحرک و توسعه نیمه شرقی کشور و در نتیجه کل ایران، برای کشورهای هم جوار در منطقه و حتی برای ارتباطات اقتصادی جهانی است. هدف اصلی این مقاله عبارت است از برنامه ریزی و سازماندهی سیاسی، امنیتی و اقتصادی فضا در منطقه مکران در راستای ارائه ی یک مدل راهبردی برای مناطق ایران؛ مطالعه ی موردی چابهار. سوال اصلی این مقاله این است که برنامه ریزی و سازماندهی سیاسی، امنیتی و اقتصادی فضا در منطقه مکران بایستی دارای چه ویژگی ها و مختصاتی باشد که بتوان از آن به عنوان مدلی برای همه مناطق این منطقه و از جمله چابهار بهره گرفت؟ علاوه بر این سوال اصلی سایر سوالات فرعی این مقاله عبارت اند از: سازماندهی فضا دارای چه تاریخچه ای است؟ چه نظریاتی در خصوص سازماندهی فضا ارائه گردیده است؟ این مقاله با استفاده از مدل سوآت به منظور دسته بندی عوامل سیاسی، امنیتی و اقتصادی درونی و بیرونی مهم و اثرگذار در برنامه ریزی و سازماندهی فضا در منطقه مکران و شناسایی توانایی ها، کاستی ها، فرصت ها و تهدیدات چابهار در راستای ارائه ی یک مدل راهبردی برای مناطق ایران انجام شده است و برای سنجش وزن سنجه ها از فرآیند تحلیل سلسله مراتبی(AHP) استفاده شده است. نتایج این مقاله نشان می دهد که اولین و بهترین استراتژی مطلوب برای مدیریت و برنامه ریزی فضای سیاسی، امنیتی و اقتصادی در منطقه مکران و چابهار استراتژی های تدافعی است. هدف از این استراتژی، کم کردن نقاط ضعف داخلی و پرهیز از تهدیدات ناشی از محیط خارجی است. این راهبرد مربوط به وضعیت خارجی منطقه مکران و چابهار است و نقاط مثبت (فرصت های) آن را در ارتباط با بیرون ارزیابی می کند. این راهبرد براساس توانمندی های منطقه مکران و چابهار در مقابل تهدیدات بنا شده است و هدف آن افزایش توانمندی های موجود و کاهش تهدیدات است.
    کلیدواژگان: سازماندهی فضا، منطقه مکران، ایران، چابهار
  • کاربردی
  • سعیده کلانتری، احمد اخلاصی *، علی اندجی گرمارودی، آرمان خلیل بیگی خامنه صفحات 215-234
    طراحی فضای معماری، به طور خاص در این پژوهش فضای دانشگاهی، بی توجه به ساختار فضایی منسجم، باعث ایجاد تراکم بالا و یا متروکه شدن بخش های مختلف فضا می شود. این مقاله ارتباط میان ساختار فضایی و حرکت کاربران در مسیرها در پردیس مرکزی دانشگاه تهران را بررسی می کند. به این منظور فضای دانشگاه با هفت دانشکده و سایر ساختمان های مربوطه مورد آزمون قرار گرفت که برای تحلیل ساختار فضایی آن از روش «چیدمان فضا» استفاده شده است. روش انجام این پژوهش شبیه سازی از طریق نرم افزار دپت مپ می باشد، و نیز برای انجام آن از نمونه موردی استفاده شده است. در این تحلیل تعداد چهار شاخص در زیرگروه های اجتماعی، کالبدی و رفتارشناسی مورد بررسی قرار گرفته است که در نهایت با شاخص حرکت طبیعی مورد مقایسه قرار می گیرد. نتایج مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفته، همچنین جداول مربوط به این شبیه سازی استخراج و مورد بحث قرار گرفته است. نتایج نشان می دهد ارتباط معنادار قوی و مستقیم میان ارزش هم پیوندی فضاهای حاصل از تحلیل چیدمان فضا و رفتارهای حرکتی کاربران برقرار است که بصورت گرافیکی نشان داده می شود. بنابراین یکی از دلایل مهم تراکم و ازدحام کاربران در بعضی نقاط فضا و همچنین متروکه بودن و خلوتی بعضی نقاط دیگر، وجود ساختار کالبدی معماری در سایت مورد نظر می باشد. بر اساس نتایج به دست آمده، می توان تغییراتی را در تحرکات کاربران، باتوجه به طرح های پیشنهادی مربوط به کالبد معماری در فضای دانشگاه، پیش بینی کرد. این پژوهش همچنین بر روی روش تحلیل و ارزیابی به روش چیدمان فضا بر روی یک نمونه موردی تمرکز دارد.
    کلیدواژگان: ساختار فضایی، رفتارهای حرکتی کاربران، چیدمان فضا، اتصال، هم پیوندی، عمق، دسترسی
  • پژوهشی
  • بهروز شیری، عباس معروف نژاد * صفحات 235-252
    بافت های ناکارآمد و قدیمی شهرهای کشور که در اغلب موارد هسته ی اولیه و اصلی آن شهرها را تشکیل می دهند. این بافت ها با گذشت زمان و عدم توجه و نگهداری مناسب، دچار فرسودگی و اضمحلال کالبدی و عملکردی شده اند. مسائل اجتماعی- فرهنگی، اقتصادی، فیزکی- کالبدی و زیست محیطی از اعم مشکلات این بافت ها است. از این رو، این پژوهش در قالب یک محله ی منتخب کلانشهر اهواز(محله ی نهضت آباد منطقه ی4 (فرآیند عملکرد بافت ناکارآمد شهری در چهارچوب رویکرد جامعه شناسی با نگاه ساماندهی و بازآفرینی شهری را براساس شاخص های اجتماعی مورد بررسی قرار داده است. جامعه آماری در این تحقیق با استفاده از فرمول کوکران360 نفر محاسبه گردید و پرسشنامه به صورت تصادفی ساده در بین ساکنان محله ی نهضت آباد توزیع شد. سپس برای تحلیل های آماری پرسشنامه ها از نرم افزار Spss و بر اساس آزمون T تک نمونه ای استفاده گردید. نتایج تحلیل نشان داد که مولفه ی توانمندسازی ساکنان و افزایش کیفیت زندگی آنها(عدم میزان رضایت از امنیت اجتماعی محله و عدم میزان رضایت از امکانات محله) به تشدید ناکارآمدی بافت افزوده و بی انگیزه شدن ساکنان را در احیاء آن سبب شده است.
    کلیدواژگان: بافت ناکارآمد، منظر اجتماعی، محله ی نهضت آباد، کلانشهر اهواز
|
  • Akbar Asghari Zamani*, Shahin Alizadeh Zenouzi, Rasoul Ghorbani Pages 1-20
    The amount and distribution of municipal service applications can play an important role in the space mobility in urban areas and cause population and demographic changes. Since one of the criteria for sustainable development is a balanced distribution of population, providing urban services and applications should be spatially fair and well balanced. In the present study, the city of Marand with 12 types of services and urban uses has been examined. The objectives of this study are to investigate the distribution and use of services in various areas of Marand and ranking those areas according to the existing capita in these areas as well as the recognition of the balance of demographic balance in the urban areas as well as identifying the effect of distribution services on demographic imbalance in the area. In order to achieve the first objective VIKOR and SAW models and CopLand model were used. For achieving the second goal Spearman model was used. The results showed that the distribution of services is not manipulated well in Marand and the results of all three models Vikor, Saw, and Cap Land model showed that districts 1 and 3 had the first and second rank as far as access to services is concerned and the fifth district had the last rank. A comparison between the obtained results and those of Spearman shows that there is no significant relationship between the population and capita distributions.
    Keywords: urban services, Spatial distribution, spatial justice, capitation, Marand
  • Soleyman Mohammadi Dust*, Mohammad Ali Khanizadeh Pages 21-46

    Urban land use planning is the core of the urban planning system. The purpose of land use planning is proposing an appropriate configuration and placing for urban land using and activities, especially in towns with a combined land using by lots of variety.
    Achieving this goal requires an understanding of space allocation and land distribution among users that is possible by using qualitative and quantitative methods. In this paper, we evaluate the land using in Zarghan downtown.For this purpose, we used quantitative and qualitative assessment. In quantitative assessment we discussed about the capital account and compared them with existing standards. In qualitative evaluation, by using environmental quality indicators we established the questionairs and spread them among residents.
    Data collection methods contains the field, library, interviews with officials and residents and develop a questionnaire. Results of Zarghan show that expanding urban population has increased in recent decades and it is causing an imbalance in the distribution of land uses. This growth is negligible and although currently not lead to deterioration of the situation but has taken an upward trend. Capitation of lots of land useage is match with existing standards and satisfaction has earned favorable to the residents.
    Keywords: urban land use, quantitative, qualitative assessment, Zarghan City, environmental quality
  • Zahra Sadat Saeideh Zarabadi, Mohammad Reza Shami*, Seyed Ali Reza Hoseyni Pages 47-76

    Nowadays, achievement to comprehensive development in settlements is concerns for regional planners and moving toward sustainable development is final goal for them. Since that social justice is basic concepts of sustainable development so in regional planning process, identifying of existing situation and getting environmental abilities and potentials of regions is very important. It is so clear that thorough study of economic, social, cultural issues and better understanding of community needs are basic for balanced development in geographical areas. Multiple attribute decision making (MADM) techniques are one of the effective methods for identifying and evaluating many alternatives based on some criteria with different degrees of importance so this is a High performance technique in order to evaluation of regional development and classification. This method include some technique which we have used three of them simultaneously in this article. They are TOPSIS, ELECTRE and VIKOR.
    By analyzing the quantitative indices in six categories economic, demographic, educational, cultural-religious, health and infrastructure criteria we have determined levels of development among counties in Chaharmahal va Bakhtiari province. Using three techniques In addition to providing comparative study, we will have a high accuracy in regionalization.
    We can conclude the counties in this province are suited in various levels of development and those which are adjacent to Isfahan province are more developed. The order of developed counties is: Shahrekord, Lordegan, Borujen, Kiar, farsan, Kouhrang, Ardal
    Keywords: Topsis, ELECTRE, VIKOR, Regionalization, Assessment of development, Chaharmahal va Bakhtiari province
  • Naser Shafiei Sabet*, Somayeh Yosefi Pages 77-96
    The present study, in a local settlements sustainable development framework, has a systematic and holistic overview of promoting women's participation in the development of economic and social activities in the Tarom area; It intends to identify factors affecting women's participation and the development of local settlements (urban and rural), and the degree of importance of each factor. In this descriptive- analytical research, views of 391 households in 24 settlements were randomly studied. Statistical analysis and qualitative study shows that family and individual abilities of women, and the capability of agricultural and non-agricultural beneficiary households have provided an effective participation of women in economic and social activities in the study area, rather than supportive and guidance policies of political system. Thus, technical training for women, giving official documents to obtain a license for establishing agricultural processing industries, self-employment loans, and paying attention to the role of women in rural-urban settlements development planning process are recommended.
    Keywords: women's participation, settlements development, Gilvan, Ab bar, Tarom
  • Atefeh Fath Baghali* Pages 97-124
    Bazaar is one of the most important urban elements within the city. It has had several significant economic, social, political and cultural roles in history. So, this study examines the impact of this valuable urban element and its relationship with citizens’ attachment to place. To identify cultural values that are the appearance of historical-cultural heritage of our country; the effective steps can be taken by planning for regeneration and promotion of the functions of this collection in different social dimensions. Some main questions on this article are: 1) what are systematic principles of forming physical-spatial (architectural) elements in bazaar complex structure such as Tabriz bazaar? 2) What is the relationship between physical-spatial elements in Tabriz bazaar complex and citizens’ attachment to place? This study identifies these elements by exploratory factor analysis and investigates the relationship between them by confirmatory factor analysis. In this study, architectural systematic principles in Tabriz bazaar complex, geometry, hierarchy and symmetry are recognized for the first time as the factors influencing citizens’ attachment to place. Among the important findings of this study, the results of confirmatory factor analysis and Goodness-of-fit index resulting from measurement models are mentioned; the designed measurement models can be well fitted by the observed data, and the four mentioned dimensions are considered as exact indicators to measure the structure of attachment to place. This subject confirms the first hypothesis and confirmatory factor analysis conducted on physical elements also indicates a good reliability of the elements introduced in the measurement of physical- spatial variable.
    Keywords: Place attachment, physical-spatial elements, the bazaar of Tabriz, architectural systematic principles
  • Alireza Mohammadi*, Hojat Arzhani, Sayed Milad Hoseeini Pages 125-146

    Appropriate distribution of urban green spaces is very important to increase of spatial justice in the cities. City of Ardabil is among the cities that faced with the problem of the imbalance in the distribution of public parks and green spaces. The per capita public green space in the city of Ardabil is 7.30 square meters. This amount is lower than the green space standards of the United Nations Environment Program (20 to 25 square meters per person) and lowers than the standards of Iran’s urban green spaces (12 square meters). This study by using of 9 key indicators has ranked 44 neighborhoods of the Ardabil city in terms of access to the parks and public green spaces. Research data gathered from the Ardabil City Municipality Department of Parks and Green Spaces and in the next step, have been corrected by using of field study in the year 2016. Multi-criteria decision-making methods, including TOPSIS, VIKOR, SAW and COPLAND have been used for analyzing, ranking and integration of final results. The findings of this research show that in terms of public green space indicators, 14 neighborhoods of the city are developed, 15 neighborhoods are semi developed and 15 neighborhoods of the city are poor in access to the appropriate public green spaces. Finally, based on the findings, recommendations were presented.

    Keywords: Public Green Spaces, Parks, Ranking, Multi-Criteria Decision-Making Models, GIS, Ardabil City
  • Mitra Ansari, majid ValiShareeatPanahi*, Abbas MalekHoseini, mahdi modiri Pages 147-182

    With the advent of the Industrial Revolution, the process of urbanization has increased in recent decades and has made urbanization a priority. Evidence suggests that in recent decades, cities have grown exponentially and urban areas have multiplied their initial reaches. Uncontrolled and uncontrolled expansion of cities has greatly damaged urban integrity Space and also the proper distribution of services. As a result, planners and policymakers around the world are working to identify and manage the city's urban development pattern by developing its sustainable urban development. During the four decades, the city of Malayer has been no exception to this massive urbanization incident. This research is a descriptive-analytical survey using Shannon and Hellendron entropy and density models, as well as using existing maps and aerial photographs and satellite imagery, to analyze how physical development of the city and the determination of the area And urban neighborhoods with the aim of organizing the physical model of development and development of the city of Malayer.
    Based on the results of the research findings, due to the expansion of the deep gap between the value of entropy due to the horizontal and spherical growth of the city during various decades, which is itself influenced by urban growth, the pattern of development of intrathecal focus is increased by increasing the density of the building and the pattern of expansion The continuous mining has been proposed as a future development model due to the physical constraints due to natural factors and the existence of agricultural land
    Keywords: Urban Expansion Pattern, Compressed City, Urban Sustainable Development, Quantitative Models, Malayer
  • Ozair Baluch, heidar lotfi* Pages 183-214
    The main question of this article is that Planning and organizing political, security and economic space in the region of Makran what features and specifics should be which can be used as a model for all areas of the region, including Chabahar? The results of this article show that the region has an exceptional position in terms of communication status. The coastal strip of the Chabahar district is on the same side with the coastal strip of Hormozgan and the north of the Persian Gulf, and on the other side of Pakistan's coastal strip and Karachi. This area is coming by the Sea of Oman, the Gulf of Aden and the Suez Canal, to the Mediterranean Sea and Europe, by the Indian Ocean to Africa and the Nose of Hope (and also the Mediterranean) as well as the Atlantic and the Americas. Also on national security, strategic position of Chabahar ahat on the one hand is due to its location at the entrance to the Oman Sea and Persian Gulf and, on the other hand, having oriental estuaries as well as its harbor because of its proximity to the Indian subcontinent and its natural ability to play the role of covering the Gulf ports in terms of controlling the Strait of Hormuz and its nobility on the southern shores of the Oman Sea, have given Possibility of strict control over the military lines in the Indian Ocean and the Strait of Bab Al-Hamad to the area. Due to the political situation in the region also, the border province of Sistan and Baluchistan, in terms of its neighbors with both Pakistan and Afghanistan and also on the margin of free waters of the Oman Sea has enjoyed strategically and politically sensitive.
    Keywords: Space organization, Makran region, Iran, Chabahar
  • saeede kalantari, Ahmad Ekhlasi*, Ali Andaji garmaroudi, Arman khalilbeigi khamene Pages 215-234
    Design of architectural space, Specifically an academic space in this research, while congested without being aware of the coherent spatial structure and sometimes with the Breakdown, creates high density or abandonment of different parts of space. This paper examines the relationship between spatial structure and user movements in the central campus of Tehran University. For this purpose, the campus ,with seven colleges, a mosque, a central library and other related buildings, was tested that was used to analyze the spatial structure of the "space syntax" method. The method of doing this research is simulation using the Depth map software. A case study ,which is valuable in terms of architecture and scientific and cultural values, was also used to conduct the research. In this analysis, four factors in social, Physical and behavioral subgroups has been investigated Which is ultimately compared to the natural motion factor. The results have been analyzed and the tables for this simulation are extracted and discussed. results show a strong and direct meaningful relationship exists between the value of the integration of space derived from the space syntax analysis and the motor behaviors of users. Therefore, one of the important reasons for users' congestion in some places, as well as being abandoned in some other places, is due to the physical structure of the site. Based on the results, changes can be made to user mobility Considering the proposed architecture in the campus of university. This research also focuses on the methodology for analyzing and evaluating space syntax on a case study.
    Keywords: spatial structure, user motivation behavior, space syntax, degree, integration, depth, connectivity
  • behrouz shiri, abbas maroofnezhad* Pages 235-252
    Texture of old inefficient and cities of the country, which in most cases constitute the first nucleus and its major cities.These tissues over time and lack of attention and proper maintenance, have been suffering from burnout and physical and functional degeneration.The problems of these tissues are social and cultural,economic,physical,structural and environmental. Hence, this research is in the form of a metropolitan area of ahvaz metropolis(Nezat Abad sector of 4th region)Inefficient urban texture performance process in the framework of sociological approach,looking at organizing and urban regeneration based on social indicators is examined. The population of this study was calculated using cochran formula 360 and a questionnaire randomly distributed among the residents of movement Nehzat Abad. Then Spss software was used for statistical analysis of the questionnaires and based on single sample T-test.The results of the analysis showed that the component of empowerment of residents and increase their quality of life(Lack of satisfaction with community social security and lack of satisfaction with neighborhood facilities)has increased the ineffectiveness of tissue and has made residents reluctant to resuscitate them.
    Keywords: Inefficient Texture, Social Perspective, Nehzatabad Sector, Metropolis of Ahvaz