فهرست مطالب

آمایش محیط - پیاپی 36 (بهار 1396)

فصلنامه آمایش محیط
پیاپی 36 (بهار 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/03/28
  • تعداد عناوین: 8
|
  • ایوب ایرانشاهی، حسن دلاکه *، حسین ثمره، محسن دادخواه صفحه 1
    در سال های اخیر جمعیت کلان شهرها و شهرهای بزرگ کشور ایران با نرخ فزاینده ای رو به رشد بوده و در پی مهاجرت فزاینده، فشارهای زیادی بر زیرساخت های اقتصادی، اجتماعی، طبیعی و اکولوژیک این شهرها وارد شده است. شهرهای جدید با اهدافی همچون کاهش جمعیت کلان شهرها، ایجاد اشتغال و غیره به وجود آمده اند، اما بی توجهی به کیفیت های فضای شهری در اثر سرعت ساخت وساز و تسریع در سرریز جمعیت کلان شهرها سبب به وجود آمدن شهرهای جدید عاری از کیفیت مطلوب زندگی شهری و اجتماعی و حتی در برخی موارد شهرهای خالی از سکنه و بی هویت شده اند. شهر جدید بهارستان در نزدیکی شهر تاریخی اصفهان و با بهره گیری از پتانسیل طبیعی مناسب و کیفیت اکولوژیک مطلوب می تواند کمک شایان توجهی به کاهش جمعیت کلان شهر اصفهان و کاهش فشارهای اقتصادی و اشتغالی این شهر بنماید. در این پژوهش توصیفی تحلیلی پس از تدقیق تعاریف و مفاهیم کیفیت های فضاهای شهری و نحوه ارتباط و تاثیر هرکدام از آن ها بر سایر کیفیت ها ، اصلی ترین کیفیت های موثر در ایجاد شهرهای جدید بر اساس نظر متخصصین و اساتید و بر مبنای پرسشنامه استخراج شده است. سپس با استفاده از روش AHP و با بهره گیری از نرم افزار Expert Choice به ارزیابی و اندازه گیری کیفیت های اصلی استخراج شده در شهر جدید بهارستان پرداخته ایم. نتایج نشان می دهد که کیفیت های حضور پذیری، کارایی، حس تعلق، خوانایی و سرزندگی به عنوان کیفیت های اصلی شناخته شدند که تمامی این کیفیت ها در شهر بهارستان در سطحی نسبتا نامناسب و پایین تر از حد مطلوب قرار داشته و کیفیت حضورپذیری از سایر کیفیت ها در سطح نامناسب تری قرار داشت.
    کلیدواژگان: شهر جدید، کیفیت های فضای شهری، تکنیک AHP، بهارستان
  • الهام کاکاوند، سمیه آهنی*، فاطمه زارعی، رحیم هاشم پور صفحه 25
    سرمایه اجتماعی اگر چه مفهومی نوین و نوپا در عرصه مطالعات شهری است، اما این مفهوم ریشه در روابط اجتماعی نوع بشر دارد. انسان به طور ذاتی در تعامل و تقابل با دیگران نیازهای خود را برطرف ساخته و گذران امور می کند. اثرات این کنش ها و نقش آن ها به حدی پیچیده می باشد؛ که سبب شده است سرمایه اجتماعی از ابعاد گوناگون، مورد مطالعه محققین علوم مختلف قرار بگیرد. در برنامه ریزی شهری نیز شناخت و بررسی سرمایه اجتماعی محلات شهری از ملزومات است، چرا که منجر به واقع گرایی در برنامه ها، اقدامات و مدیریت فضا در ساختار محلات خواهد شد. از این رو در مقاله حاضر، با اتخاذ رهیافت تطبیقی به ارزیابی مولفه های سرمایه اجتماعی در معیارهای آگاهی، مشارکت و اعتماد اجتماعی در بین محلات مختلف مناطق سه گانه شهر قزوین پرداخته شده است. با بکارگیری روش انجام پژوهش توصیفی– تحلیلی، داده های کیفی با استفاده از مدل طراحی شده به صورت کمی و قابل سنجش تبدیل گردیده اند. مدل ارزیابی با ایجاد درخت ارزش و با روش فرآیند تحلیل سلسله مراتبی(AHP) و در چهار سطح طراحی شده است. توزیع پرسش نامه ها با شناخت محدوده های مطالعاتی از طریق مطالعه میدانی و تعیین حجم نمونه بر اساس فرمول محاسباتی کوکران به صورت نمونه گیری تصادفی سیستماتیک، انجام گرفته است و در نهایت به بررسی تطبیقی مولفه های سرمایه اجتماعی در محلات مورد نظر پرداخته شده است. یافته های پژوهش بازگوی وجود تفاوت معنی دار در میانگین سرمایه اجتماعی و مولفه های آن در بین محلات مورد بررسی می باشد. به گونه ای که در میان محلات مورد مطالعه محله آخوند در منطقه 1 شهرداری قزوین دارای بیشترین میزان سرمایه اجتماعی و به دنبال آن محله خیام در منطقه 2 و در نهایت محله کوثر در رتبه سوم از لحاظ میزان سرمایه اجتماعی ارزش گذاری شده است.
    کلیدواژگان: ارزیابی، محله های شهری، سرمایه اجتماعی، فرآیند تحلیل سلسله مراتبی (AHP)، قزوین
  • امیر بسطامی نیا*، مسعود صفایی پور، سعید ملکی، یوسف تازش، کورش امیدی پور صفحه 47
    در چند دهه گذشته شهرها با سرعت هر چه بیش تر گسترش یافته اند و خود را به عنوان یک واقعیت غیر قابل انکار مطرح نموده اند. در این میان کلان شهرهای ملی و منطقه ای با تمرکز شدید امکانات و زیرساخت ها در خود، به قطب های اصلی جاذب جمعیت تبدیل شده اند. بی توجهی به نظام شهری و نحوه پراکندگی مراکز شهری همزمان با رشد افسار گسیخته شهرنشینی باعث عدم تعادل و از هم گسیختگی در نظام شهری کشور شده است. روند رو به رشد شهرنشینی، مهاجرت های روستا – شهری و تحولات اقتصادی – اجتماعی باعث به وجود آمدن الگوی نامتوازن شبکه شهری شده است. این امر باعث به وجود آمدن پدیده نخست شهری و عدم تعادل در نظام فضایی شهرها شده است. هدف این پژوهش بررسی و تحلیل وضعیت سیستم شهری استان خوزستان با استفاده از شاخص های نخست شهری، مدل حد اختلاف طبقه ای، منحنی لورنز و ضریب آنتروپی است. روش به کار گرفته شده در این تحقیق از نوع کمی – تحلیلی می باشد. نتایج تحقیق نشان دهنده عدم تعادل در شیب خط رگرسیون در نظام سلسله مراتب شهری استان خوزستان می باشد. این عدم تعادل در سال های 65 و 85 از بقیه دوره ها بیش تر و در سال 75 کمتر می باشد. وضعیت نخست شهری در استان خوزستان از سال 35 تا 55 در حال کاهش می باشد و تا این سال حاکمیت نخست شهری در استان وجود ندارد. اما در سال 65، نخست شهری در استان به علت مسائل ناشی از جنگ به شدت افزایش می یابد. نخست شهری در سال 75 اندکی کاهش یافته ولی در سال 85 دوباره افزایش می یابد. محاسبات ضریب آنتروپی، بیانگر افزایش میزان تمرکز در استان خوزستان در طی سالهای 35 تا 85 است. بطوری که ضریب آنتروپی از 0.747 در سال 35 به 0.692 در سال 85 می رسد.
    کلیدواژگان: سلسله مراتب شهری، تحولات، نخست شهری، استان خوزستان
  • حسین نظر فر*، چنور محمدی صفحه 69
    مفهوم کیفیت زندگی را می توان از جمله مفاهیم گسترده ای دانست که اهمیت آن به طور روز افزونی در بسیاری از عرصه های مطالعاتی رشته های مختلف علمی و دانشگاهی در حال گسترش است. امروزه کیفیت زندگی شهری به عنوان کلیدی ترین مفهوم در برنامه ریزی شهری است. هر جامعه زمانی از پویایی و نشاط لازم برخوردار خواهد بود که شهروندان آن از کیفیت زندگی کافی و مطلوب برخوردار باشند. طی برنامه های اخیر اکثر برنامه ریزان بر ایجاد رفاه اجتماعی و بهبود استانداردهای زندگی پافشاری می کنند، و بهبود کیفیت زندگی، هدف اصلی تمام برنامه ریزی هایی است که از سوی برنامه ریزان و دولت مردان ارائه می شود. هدف پژوهش حاضر، سنجش کیفیت زندگی منطقه دو شهر اردبیل می باشد. پژوهش حاضر از نوع کاربردی است. روش جمع آوری داده ها و اطلاعات به صورت کتابخانه ای و میدانی (پرسشنامه ای) و روش مطالعه و بررسی با توجه به اهداف مورد نظر، موضوع و ماهیت پژوهش توصیفی-تحلیلی می باشد. جامعه آماری مورد نظر محلات یازده گانه منطقه دو شهر اردبیل می باشد که با استفاده از فرمول کوکران، 385 نفر به عنوان نمونه آماری انتخاب شدند. شاخص های پژوهش شامل رضایت از محله، روابط اجتماعی، بهزیستی فردی و رفاه اجتماعی، ارتباطات (حمل و نقل)، اقتصاد، دسترسی، امنیت، محیط زیست و مسکن می باشند . میزان پایایی پرسشنامه با استفاده از آلفای کرونباخ 88/0 بدست آمده است، برای تحلیل پرسشنامه از نرم افزار SPSS (آزمون کروسکال- والیس) استفاده شده است که نتایج حاکی از تفاوت معنادار بین محلات از لحاظ شاخص های کیفیت زندگی می باشد.
    کلیدواژگان: کیفیت زندگی، شاخص ها، آزمون کروسکال - والیس، منطقه دو شهر اردبیل
  • سیامک بهاروند*، سلمان سوری صفحه 93
    تعیین محل دفن زباله های شهری به دلیل تاثیر فراوان بر اقتصاد، اکولوژی و محیط زیست هر منطقه، یک مساله مهم در فرآیند برنامه ریزی شهری می باشد. در فرآیند تعیین محل دفع زباله های شهری سعی می شود نقاطی با کم ترین خطرات برای محیط زیست و سلامت انسان مد نظر قرار گیرد. در این تحقیق ضمن استفاده از تصاویر ماهوارهای TM و ETM+ از لایه های متعدد اطلاعاتی نظیر نقشه فاصله از شهر، سنگ شناسی، شیب، آب های زیرزمینی، فاصله از جاده و... برای مکان یابی محل دفن پسماند شهر کوهدشت استفاده شده است. بر اساس نتایج مکان یابی محل دفن زباله با روش سلسله مراتبی-فازی، به ترتیب 06/35، 85/24، 23/36 و 85/3 درصد از مساحت منطقه در کلاس های خیلی نامناسب، نامناسب، متوسط و مناسب قرار گرفته است.
    کلیدواژگان: زباله جامد شهری، مکان یابی، کوهدشت، سلسله مراتبی - فازی
  • حکمت امیری، نعمت شاکرمی*، محسن کمانداری صفحه 109
    با افزایش روزافزون شهرنشینی و گسترش شهرها انجام طرح های توسعه شهری و اجرای مناسب پروژه های شهری که همه جوانب زندگی شهری و نیازهای شهروندان را برطرف نماید، ضرورتی اجتناب ناپذیر است. در پروژه های شهری، همچون سایر پروژه ها، موفقیت پروژه و رضایتمندی کلیه عوامل آن را می توان مهم ترین امر در مدیریت پروژه دانست. هدف این تحقیق ارزیابی از نقش مدیریت شهری خرم آباد در اجرای پروژه های عمرانی و ارائه راهکارهایی در جهت اجرای بهتر و مناسب تر پروژه های عمرانی می باشد. روش تحقیق توصیفی – تحلیلی از نوع کاربردی می باشد. داده ها و اطلاعات موردنیاز از طریق منابع کتابخانه ای و پرسشنامه ای جمع آوری شده است. داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS و مدل AHP مورد تجزیه وتحلیل قرارگرفته است. نتایج حاصل از مدل AHP نشان می دهد که در بین 5 معیار حمایت مدیران با امتیاز 311/0 و معیار زمان بندی با امتیاز 045/0 به عنوان موثرترین و ضعیف ترین معیارها شناسایی شدند و همچنین در بین 15 زیر معیار زیر معیارهای مشارکت با امتیاز 153/0 و رهبری با امتیاز 139/0 به عنوان موثرترین معیارها در اجرای پروژه های عمرانی و زیر معیارهای تا خیرات با امتیاز 004/0 و زیر معیار تحصیلات مدیر با امتیاز 011/0 به عنوان ضعیف ترین زیر معیارهای در اجرای پروژه های عمرانی رتبه بندی شدند، سپس در گام بعدی نتایج به دست آمده از آزمون همبستگی حاکی از این است که بین تمام عوامل مدیریتی و اجرای پروژه های عمرانی رابطه معناداری وجود دارد. همچنین نتایج حاصل از آزمون رگرسیون نشان داد که در بین عوامل مدیریتی به ترتیب شاخص مدیریت به عنوان مهم ترین عامل اثرگذار در اجرای پروژه های عمرانی و همکاری مردم و شهروندان به عنوان ضعیف ترین عامل در اجرای پروژه های عمرانی شناسایی شدند. درنهایت پیشنهادات و راهکارهایی در جهت اجرای بهتر و مناسب تر پروژه های عمرانی ارائه گردیده است.
    کلیدواژگان: ارزیابی، مدیریت شهری، پروژه های عمرانی، خرم آباد
  • پویان شهابیان، ریحانه اسدی* صفحه 133
    امروزه حمل ونقل به عنوان یکی از مهم ترین عناصر ساختاری بر توسعه شهرها اثرگذار است که در این میان حمل ونقل همگانی به دلیل حجم و ظرفیت کارکردی گسترده خود می تواند در مقیاس وسیع تر عمل نماید. توسعه مبتنی بر حمل ونقل همگانی[1](TOD) با محوریت مترو یکی از رویکردهای ویژه در این زمینه است که در شهر تهران باوجود پتانسیل های فراوان به علت عدم شناخت اصول پیاده سازی و چارچوب عملکردی صحیح، نه تنها نتوانسته است از مزایای چنین توسعه ای بهره مند شود، بلکه مشکلات ترافیکی و اجتماعی فراوانی را نیز بر محدوده های بلافصل مجتمع های ایستگاهی تحمیل کرده است. ایستگاه مترو شهرک اکباتان به عنوان یک مجتمع ایستگاهی، در بخش غربی خط 4 مترو شهر تهران واقع شده است. نظر به اینکه این ایستگاه به عنوان یکی از مجتمع های ایستگاهی تازه احداث به شمار می آید، پژوهش حاضر با بهره مندی از روش تحقیق توصیفی و تحلیلی و با بهره مندی از روش تحلیلی AHP در بستر مطالعات اسنادی و کتابخانه ای و برداشت میدانی و نظرات ساکنین به بررسی میزان تحقق اصول عملکردی توسعه مبتنی بر حمل ونقل همگانی در این مجتمع ایستگاهی پرداخته و پس از تحلیل امتیازات کسب شده در هر بخش، در پایان به این نتیجه می رسد که اگرچه میزان تحقق پذیری اصول مطرح شده به میزان 84.4 می باشد و به طورکلی این ایستگاه از جنبه انطباق با این اصول در شرایط مناسبی به سر می برد، اما عوامل کاهش امتیازات در این محدوده باهدف رفع کاستی های موجود، نیازمند بررسی، اصلاح و برنامه ریزی مجدد می باشد که در این باره در پایان به ارائه چند راهکار و پیشنهاد پرداخته می شود.
    کلیدواژگان: اصول عملکردی، مترو، مجتمع ایستگاهی، شهرک اکباتان، TOD، AHP
  • منیژه لاله پور*، پوران کرباسی فروش صفحه 157
    در توسعه ی فزآینده کنونی شهرها، اداره و ساماندهی برخی از مسائل و پیچیدگی های بوجود آمده، ناشی از ناکامی ها در حوزه ی مدیریت شهری است. یکی از مسائلی که به انبوه مشکلات مدیریت شهری اضافه شده و با توجه به روند کنونی شهری شدن دنیا، وخیم تر شده و حساسیت های خاص خود را برانگیخته مساله سکونتگاه های غیررسمی می باشد. با توجه به این موضوع هدف کلی پژوهش حاضر، تبیین دلایل نهادی- مدیریتی تاثیرگذار در شکل گیری سکونتگاه های غیررسمی در ایران می باشد. روش پژوهش در این تحقیق علی و پیمایشی است. جامعه آماری پژوهش شامل نخبگان و محققینی است که در حوزه سکونتگاهای غیررسمی در ایران مطالعات تجربی انجام داده اند. با توجه به عنوان و ماهیت این پژوهش، اطلاعات لازم از اسناد و منابع مکتوب به صورت توصیفی سازماندهی شد و دلایل نهادی - مدیریتی در شکل گیری سکونتگاه های غیررسمی استخراج گردید. با طبقه بندی و تحلیل نتایج حاصل از پرسشنامه نخبگان و استفاده از آزمون تی تک نمونه ای و مدل تحلیل مسیر (اثرمستقیم و غیرمستقیم) متغیرهای تعریف شده مورد بررسی قرار گرفت. نتایج نشان می دهد نظام مدیریت و برنامه ریزی منطقه ای در ایران با مجموع اثر مستقیم و غیر مستقیم (622/0) در رتبه 1، مدیریت های محلی (515/0) در رتبه 2، ضوابط و مقررات تعیین شده در طرح های توسعه شهری (384/0) در رتبه 3، برنامه ها و مقررات ناظر بر ساخت و سازها در محدوده قانونی و حریم شهرها (309/0) در رتبه 4، سیاست گذاری های کلان اجتماعی- اقتصادی- زیست محیطی (261/0) در رتبه 5، سیاست ها و برنامه های مسکن کم درآمدها (179/0) در رتبه 6، مقررات ناظر بر روند تفکیک و قطعه بندی رسمی زمین در ایران (168/0) در رتبه 7، نهادهای جامعه مدنی و بخش خصوصی (158/0) در رتبه 8 و ضعف فرهنگ شهرنشینی (114/0) رتبه 9 را در شکل گیری سکونتگاه های غیررسمی به خود اختصاص داده است.
    کلیدواژگان: سکونتگاه های غیر رسمی، نهاد، مدیریت شهری، ایران
|
  • Ayoub Iranshahi, Hasan Delake *, Hossein Samare, Mohsen Dadkhah Page 1
    In recent years, the population of metropolitans and large cities of Iran has had an increasing growth. This has caused irreparable damages to the economic, social, natural and ecologic infrastructure and foundations of those cities. Following the irregular population growth, new cities have been built to lower the population rate in metropolitans and to create employment opportunities. However, inattention to the qualities of urban spaces due to hasty construction and a rapid overflow of metropolitan population has created new cities favorable quality of urban and social life. Even in some cases the result has been deserted and with-no-identity cities Baharestan new town, located in the proximity of the ancient city of Isfahan, through its fitting natural potential and appropriate ecologic characteristic, can help considerably in reducing the population growth of Isfahan metropolitan and lowering economic and employment pressure on this city. The present study, after scrutinizing definitions and concepts of qualities of urban spaces and their relation and influence on other qualities presented by leading researchers of the field, came up with the most principal qualities effective in setting up new cities according to professors and experts’ opinions extracted using a questionnaire. Subsequently, using AHP method and Expert Choice software, this research assessed and measured the extracted principal qualities in the Baharestan new town. The results identified variability, efficiency, the sense of attachment, readability and vitality as principal qualities, all of which were at a relatively inappropriate condition and lower than average in Baharestan. The quality of variability was observed to be at a lower level than other qualities.
    Keywords: new city, urban space qualities, AHP technique, Baharestan
  • Elham Kakavand, Somayeh Ahani *, Fatemeh Zarei, Rahim Hashempour Page 25
    Although the concept of social investment is a new and emerging field of urban studies, this concept is rooted in the social relations of mankind. Human naturally engages and interacts with others and satisfy their needs as living creatures. The effects of these interactions and their roles is complex; it is social capital avenue and it can be studied by various researchers.In this paper, by adopting a comparative approach to the evaluation components of social capital metrics awareness, participation and social trust among different communities, three regions of Qazvin had been paid attention. The research is undertaken using descriptive - analytical, qualitative data deploying a model designed to quantify and measure. Assessment model creating value tree and AHP method (AHP) and is designed with four levels .The findings of the study showed significant differences across social capital and its components.
    Keywords: Assessment, social investment, Partnership confidence, AHP, Qazvin
  • Amir Bastaminia *, Masuod Safaeepour, Saied Maleki, Yosef Tazesh, Korosh Omidipoor Page 47
    In recent decades, more and more cities have expanded rapidly and have raised as an undeniable fact. The national and regional metropolises, with its focus on facilities and infrastructure, the main hub of the population have become attractive. Negligence of the urban system and the urban sprawl growth uncontrollable urbanization and fragmentation causes an imbalance in the country's urban system. The growing trend of urbanization includes migration, rural - urban and economic development - social causes and uneven pattern of urban networks.This leads to the creation of the first urban phenomenon and is an imbalance in the urban space. The purpose of this study was to analyze the urban system by using the first city in Khuzestan province, rank - size, the class difference, the entropy coefficient and Lorenz curve. The method used in this research is a quantitative – analytic method. The results indicate an imbalance in the regression slope in the hierarchy of a city in Khuzestan province. This imbalance between the ages of 65 and 85 and 75 years less was more. The first city in the province was of 35 to 55 years in declining to rule .But in 65 years, the first town in the province due to issues arising from the war was greatly increased. First city in 75 years has fallen slightly but rises again in 85 years. Entropy calculations indicate an increase in the concentration of 35 to 85 years in Khuzestan province. So that the entropy factor of 0.747 to 0.692 at 35 years is 85 years.
    Keywords: urban hierarchy. Metropolitan city. Khuzestan
  • Hossein Nazmfar *, Chanvar Mohammadi Page 69
    The quality of life measures to the understanding and satisfaction with the needs of the citizens and is related to aspects of their lives. The objective and subjective criteria is investigated in two dimensions in this research. The purpose of this study is the evaluation of the quality of life in Neighborhoods and Regions of the city of Ardabil. This study is supposed to be objective and analytical in its nature. Data was collected in the field (questionnaire) and through the analysis of the documents (library). Statistical population of the Regions and the neighborhoods of the city of Ardabil is about eleven localities( areas) Using Cochran formula the required sample was estimated and 385 subjects were randomly selected. Indicators have been weighted using Shannon entropy Vikor model and they were evaluated to determine the quality of life in the communities. Research results show there are huge differences between localities in terms of quality of life. As the results, it was understood that the neighborhood four, with zero points, is the most prosperous and is in the first place. Neighborhood three is relatively prosperous in the second position with points 0/451 and six neighborhoods with 0/575,, ten 0/578, eight with 0/586, one with 0/602, two 0/612, nine by 0/623, five And seven with 0/772 Ranking the third to tenth And half prosperous Eleven district with 1 point in last place and have been deprived, respectively.
    Keywords: quality of life, the city of Ardabil, Region two localities, the Shannon entropy, VIKOR
  • Siamak Baharvand *, Salman Soori Page 93
    Waste disposal site selection is a critical issue in the urban planning process because of its enormous impact on the economy, ecology, and the environmental health of the region. Waste disposal site selection process aims to locate the areas that will minimize hazards to the environment and public health. In the present study, in order to select sites for dispose of urban waste of Kouhdasht, in addition to TM and ETM images, the following data layers and maps have been utilized: distance from city, lithology, slope, ground water, distance from road and other important suburban areas. According to the results of use of the AHP-Fuzzy in Landfill Site, 35.06, 24.85, 36.23, 3.85 and 27.4 percent of the area are located in very unsuitable, unsuitable, moderate and suitable classes respectively.
    Keywords: Municipal solid waste, Site Selection, Kouhdasht, AHP-Fuzzy
  • Hekmat Amiri, Nemat Shakarami *, Mohsen Kmandari Page 109
    Performance of projects of civil development and adaptable performance of civil projects which contain all aspects of civil life and satisfies the citizens’ needs with ever-increasing urban and development of cities is an inevitable necessity. In urban projects, like the other projects, the success of the project and all its agents of satisfaction may be the most important issue in project management .The nature of this research, the evaluation of the urban management roles in Khorramabad in the implementation of projects, is descriptive research along with analytical methods. The data and information was collected from library resources through a questionnaire and hundred twenty subjects were consulted from the statistical community of Khorramabad managers .Cochrane formula is used. Data were analyzed using SPSS software and AHP analysis model. Results achieved showed that among the most effective factors, the support from the managers occupies the first position and timing was recognized as the last effective factor. Furthermore, there were fifteen sub-categories among which participation and leadership were recognized as the most important and delays and managers education were the least important sub-categories among the effective factors.
    Keywords: urban management, projects, Khorram Abad
  • Reyhaneh Asadi, Reyhaneh Asadi * Page 133
    Today Transportation is known as a one of the most important elements of urban development structur. Public Transportation, according to its more extensive functional capacity, can play a role in a wider scale. Transit Oriented Development with a focus on subway is one of the special approaches in this field. Recently, Tehran Public Transport Fleet has been significantly improved especially in the field of subway and BRT. Although Tehran has the potential, not only it could not benefited from the advantages of this development, but also has imposed many social and traffic problems of around of stationary complex. These are because of lack of implementation principle of TOD and the proper functioning of them. Shahrak-E Ekbatan complex is a Newly established which located on Tehran subway line 4. Since construction of the station in the standard form requires certain predetermined principles, Shahrak-E Ekbatan Complex Station with its special location in Public Transportation System is expected that it plays role in implementation these principles to achieve an efficient station complex. TOD is a novelty and different approach of traditional theory, with considering four main principles which is consisted of (1) Intensive development, (2) mixed land uses, (3) pedestrian-oriented, (4) Transportation facilities. TOD tries to solve the problems which are occurred due to inattention to the four foregoing principles. In this study, the functional principles of Transit Oriented Development in the Shahrak-E Ekbatan Complex Station are assessed with use of library and archives of the context the Field oriented descriptive and AHP. Consequently achievement to TOD goals and effective utilization of the complex station are restricted. As a main result the Shahrak-E Ekbatan Complex Station with the implementation rate of three forth of the functional principles is in desirable condition.
    Keywords: functional Principles, Subway, Complex Station, Shahrak-E Ekbatan, TOD, AHP
  • Manijeh Lalepour *, Pooran Karbasi Page 157
    In the increasing current development of cities, organizations and institutions, some encountered problems and complexities are the results of the increase of failures in the area of urban management. One of the problems added to the lots of problems of urban management which has become worse, considering the current trend of globalization of the world has been regarded as the crisis, is the issue of informal settlements. This study aims to explain the influencing institutional-administrative reasons in the formation of informal settlements and finally to provide fundamental solutions in order to improve them. The method of research is a scientific-survey one. The data collected from written documents and references has been descriptively organized and analyzed considering the subject and essence of this research. The regional management and programming system in Iran with the total direct and indirect effect (0.622) is ranked 1st, in local management (0.515) is in the rank of 2nd, in the defined terms and conditions in the plans of urban development (0.384) in the rank of 3rd, in the programs and regulations monitoring the constructions in the legal area and privacy of cities (0.309) in the rank of 4th, in the social, economic and bioenvironmental macro policy making (0.261)in the rank of 5th, in the plans and policies of housing of low-income earners (0.179)in the rank of 6th, in the regulations governing the process of separation and segmentation of the land in Iran (0.168)in rank 7th, in the organizations of civil society and privacy section (0.158) in the rank of 8th and in the weakness of urban culture (0.114) is in the rank of 9th, respectively
    Keywords: informal settlements, organization, urban management, Institutional-Administrative Reasons, Iran