فهرست مطالب

زراعت و اصلاح نباتات ایران - سال دوازدهم شماره 3 (پاییز 1395)

فصلنامه زراعت و اصلاح نباتات
سال دوازدهم شماره 3 (پاییز 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/10/11
  • تعداد عناوین: 8
|
  • علمی پژوهشی
  • علی خماری، خداداد مصطفوی*، عبدالله محمدی صفحات 1-13
    تجزیه پایداری و بررسی اثر متقابل ژنوتیپ با محیط از لحاظ تولید و آزاد سازی ارقام حائز اهمیت ویژه ای می باشد. بدین منظور دوازده ژنوتیپ آفتابگردان در پنج ایستگاه شامل اراک، بیرجند، شیراز، کاشمر و کرج به صورت طرح پایه بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار در سال زراعی 1394 مورد کاشت و ارزیابی قرار گرفتند. پس از تجزیه واریانس مرکب عملکرد دانه و معنی دار شدن اثر محیط و اثر متقابل ژنوتیپ با محیط، جهت تجزیه پایداری ارقام از روش های تک متغیره مبتنی بر تجزیه واریانس و تجزیه رگرسیون استفاده شد. بر مبنای نتایج آماره های واریانس پایداری شوکلا و اکووالانس ریک ژنوتیپ های Favorit و Progress از پایداری بالاتری برخوردار بودند. آماره های ضریب تغییرات محیطی فرانسیس و کاننبرگ، واریانس درون مکانی لین و بینز و واریانس محیطی رومر نشان دادند که ژنوتیپ های Sor و Master دارای عملکردی بیشتر از میانگین و از پایداری بالا تری نسبت به سایر ژنوتیپ ها برخوردار بودند. بر اساس روش ابرهارت و راسل ژنوتیپ های Master و Sor با عملکرد نسبتا بالا و ضرایب رگرسیونی غیر معنی دار با یک به عنوان ژنوتیپ های با سازگاری عمومی بالا برای همه مناطق شناخته شدند. ژنوتیپ Zargol با عملکرد نسبتا بالا دارای ضریب رگرسیونی معنی دار و بالاتر از یک بود که حاکی از بالا بودن اثر متقابل ژنوتیپ در محیط در این ژنوتیپ است و دلیلی بر سازگاری خصوصی این ژنوتیپ با محیط های مساعد بوده و با بهتر شدن شرایط عملکرد بالایی از خود نشان می دهد.
    کلیدواژگان: سازگاری، تجزیه واریانس، تجزیه رگرسیون
  • خدیجه لکزایی*، براتعلی فاخری، سارا فرخ زاده، زهره شایان صفحات 15-33
    به منظور بررسی تنوع ژنتیکی لاین های نوترکیب گندم نان از نظر صفات مرتبط باکیفیت نانوائی، 30 لاین نوترکیب گندم نان براساس طرح بلوک کامل تصادفی با دو تکرار مورد ارزیابی قرار گرفتند. صفات فیزیکی دانه (وزن هکتولیتر و وزن هزار دانه)، صفات شیمیایی آرد (درصد رطوبت، درصد ماده خشک، درصد پروتئین، شاخص گلوتن، درصد گلوتن خشک و مرطوب، درصد خاکستر و درصد چربی) و صفات مرتبط با ارزش نانوایی (درصد جذب آب، زمان مخلوط شدن خمیر، زمان گسترش خمیر، زمان شل شدن خمیر، مقاومت به کشش و پایداری یا ثبات خمیر) هر لاین اندازه گیری شد. نتایج تجزیه واریانس نشان داد که لاین های نوترکیب گندم برای همه صفات، تفاوت معنی داری با یکدیگر داشتند. تجزیه به عامل ها شش عامل را استخراج کرد که 14/79 درصد از تغییرات کل داده ها را توجیه کردند. عامل اول با واریانس 76/25 درصد صفات فارینوگراف، عامل دوم با واریانس 81/15 درصد صفات کیفی، عامل سوم با واریانس 29/12 درصد، وزن هزاردانه، مخلوط شدن خمیر و گلوتن خشک و عامل چهارم با واریانس 77/9 درصد صفات درصد رطوبت و ماده خشک را شامل شدند. عامل پنجم نیز با عامل ششم ادغام و در مجموع 52/15 درصد از تغییرات داده های اولیه را توجیه کردند. با توجه به نتایج گرفته شده از ترسیم بای پلات های ژنوتیپ در صفت می توان زمان گسترش خمیر، درصد ماده خشک، مقاومت به کشش، پایداری یا ثبات خمیر، شاخص گلوتن، درصد جذب آب و وزن هکتولیتر را به عنوان بهترین و مهم ترین صفات مرتبط با کیفیت و عملکرد دانه و همچنین به عنوان شاخص های مطلوب در انتخاب ژنوتیپ های گندم نان معرفی نمود. از بین لاین های نوترکیب گندم نان مورد بررسی و بر اساس کلیه فاکتورهای ارزیابی شده، لاین 16 نزدیکترین لاین به ژنوتیپ ایده آل بود که می تواند در برنامه های به نژادی در جهت بهبود کیفیت نانوایی مورد استفاده قرار گیرد.
    کلیدواژگان: ارزش نانوایی، پایداری خمیر، تجزیه به عامل ها، شاخص گلوتن، گندم نان
  • هانا داربوی، قاسم توحیدلو *، سیدمهدی میرطاهری صفحات 35-47
    این تحقیق به منظور تعیین مناسب ترین وزن مخصوص بذر در زمان فرآوری بذر جو رقم صحرا از دستگاه جداکننده وزنی (گراویتی)، نمونه برداری و سپس مطالعات لازم در آزمایشگاه و مزرعه پژوهشی دانشگاه آزاد اسلامی واحد کرج در سال 1394 انجام شد. آزمایش به صورت طرح کاملا تصادفی با شش تکرار اجرا شد. تیمارها شامل چهار خروجی دستگاه جداکننده وزنی (گراویتی) و شاهد بود. خصوصیات بذر حاصله از چهار خروجی دستگاه مذکور مربوط به جوانه زنی بذر شامل سرعت جوانه زنی، درصد جوانه زنی، طول ساقه چه، طول ریشه چه (سانتیمتر)، آزمون جوانه زنی پس از پیری تسریع شده، خلوص فیزیکی و تعیین وزن هزار دانه به روش ایستا اندازه گیری شدند. بر اساس نتایج حاصله دستگاه گراویتی بر صفات وزن هزار دانه، خلوص بذر، سرعت و درصد جوانه زنی در مزرعه، طول ساقه چه و ریشه چه در آزمون پیری اثر معنی داری ایجاد نمود. در حالی که در آزمون جوانه زنی استاندارد تفاوت معنی داری در طول ساقه چه و ریشه چه مشاهده نشد. همچنین سرعت جوانه زنی در مزرعه در سطح احتمال 1 درصد معنی دار بود که بالاترین مقدار سرعت جوانه زنی مربوط به تیمار شاهد حدود 55 بود. با توجه به اثرات مشاهده شده می توان نتیجه گرفت، بوجاری بذر توسط دستگاه گراویتی بر افزایش خلوص بذور تاثیر مثبتی دارد.
    کلیدواژگان: جدا کننده وزنی، بوجاری بذر، بذر جو، صفات کمی و کیفی جوانه زنی
  • عبدالله محمدی*، الهه عبدی خجسته، غلامرضا ریاضی صفحات 49-58
    بررسی تنوع ژنتیکی اولین گام در برنامه های اصلاح گیاهان است. از طرفی مهم ترین متابولیت ثانویه فلفل کپسایسین (capsaicine) می باشد که به دست آوردن هرچه بیشتر این ماده برای محققین مطلوب است. هدف از این تحقیق بررسی تنوع ژنتیکی تعدادی از لاین ها و ارقام فلفل و بررسی روند افزایش این ماده در گیاه تحت شرایط تنش خشکی بود. شش لاین فلفل به همراه رقم 0013 با استفاده از آزمایش فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی با چهار سطح تنش خشکی (شاهد، 75%، 50% و 25% ظرفیت زراعی خاک) مورد بررسی قرار گرفت. صفات مورفولوژیک میوه ها اندازه گیری و جهت سنجش غلظت کپسایسین میوه دستگاه HPLC استفاده شد. لاین های مختلف فلفل از نظر میزان کپسایسین با یکدیگر متفاوت بوده و تنش خشکی بر میزان آن تاثیر به سزایی نداشت. در آزمون کروسکال- والیس بر اساس مقدار کپسایسین مشخص شد که این مقدار در فلفل هایی با اشکال متفاوت با سطح احتمال پنج درصد متفاوت است. رقم 15-2 و 31-6 به ترتیب از منطقه بیارجمند روستای خانخودی شاهرود و اباتر صومعه سرای گیلان دارای بیش ترین میزان کپسایسین در میوه بودند. تجزیه خوشه ایبا روش Average نیز لاین های فلفل را از نظر تمامی صفات مورد مطالعه به دو گروه تقسیم کرد.
    کلیدواژگان: فلفل، تنوع ژنتیکی، تنش خشکی، میزان کپسایسین، HPLC
  • ایمان نادعلی*، فرزاد پاک نژاد، منوچهر جم نژاد صفحات 59-72
    به منظور بررسی پاسخ راندمان مصرف نور و ضریب استهلاک نوری به محلول پاشی متانول در چغندرقند آزمایشی با طرح بلوک های کامل تصادفی در 3 تکرار در اردیبهشت سال 1392 در مزرعه پژوهشی دانشگاه آزاد اسلامی واحد کرج واقع در ماهدشت کرج به اجراء در آمد. فاکتور محلول پاشی متانول با 6 سطح، شاهد (بدون محلول پاشی) 7، 14، 21، 28 و 35 درصد حجمی متانول بود که به هر کدام از سطوح 2 گرم در لیتر گلیسین اضافه شد. محلول پاشی 3 بار طی فصل رشد گیاه و با فواصل 14 روزه اعمال شد. در طول دوره ی تحقیق با احتساب برداشت نهائی 6 بار نمونه برداری ماده خشک انجام گرفت. نتایج تجزیه واریانس نشان داد بین سطوح مختلف متانول و شاهد اختلاف معنی داری در سطح 1 درصد در راندمان مصرف نور وجود دارد. بیشترین راندمان مصرف نور متعلق به سطح 21 درصد حجمی متانول بود. همچنین حداقل شاخص سطح برگی که در آن بیشترین سرعت رشد محصول بدست آمد (شاخص سطح برگ مطلوب) مربوط به سطح 21 درصد حجمی متانول بود. مقدار ضریب استهلاک نوری نیز در سطح 21 درصد در مقایسه با دیگر سطوح کاهش نشان داد ولی اختلاف معنی داری بین سطوح مخلف متانول و شاهد وجود نداشت.
    کلیدواژگان: چقندر قند، متانول، راندمان مصرف نور، ضریب استهلاک نوری، شاخص سطح برگ مطلوب
  • محمدآقا لطف الهی*، غزاله وفایی، علی خانمیرزایی فرد، محمد احمدوند، مهدی معصومی صفحات 73-87
    نیتروژن به عنوان یک عنصر غذایی مهم در افزایش عملکرد کمی و کیفی گندم شناخته شده است که بایستی به آن توجه بیشتری نمود. نیتروژن به دو فرم عمده آمونیاکی و نیتراتی جذب گیاه می شود. در بیشتر مواقع ازت نیتراتی شسته شده و از دسترس گیاه خارج می شود. در مورد کارایی مصرف نیتروژن و درصد بازیافت نیتروژن در ایران کار چندانی انجام نشده است. در این تحقیق بعد از انجام عملیات آماده سازی زمین تیمارهای کودی که شامل 7 تیمار: شاهد (0 N=)، سه تیمار (90N2=، 120N3= و 150 N4= کیلوگرم در هکتار از منبع اوره) و سه تیمار (90N2=، 120N3= و 150 N4= از منبع اوره با پوشش گوگردی (SCU)( با سه تکرار شامل 21 کرت آزمایشی در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با تراکم 400 دانه در متر مربع کاشته شدند. نتایج نشان داد که بیش ترین عملکرد دانه 5630 کیلوگرم در هکتار مربوط به تیمار N4، بیشترین درصد پروتئین 58/9 مربوط به تیمار N7، بیشترین کارایی مصرف NUE به میزان 56/13 کیلوگرم در کیلوگرم و بیشترین درصد بازیافت NARF به میزان 62/17 درصد به ترتیب مربوط به دو تیمار N2 و N4 بود. همچنین عمق تجمع نیترات در خاک بیشتر در عمق صفر تا 20 و 20 تا40 سانتی متر بود.
    کلیدواژگان: نیتروژن، گندم، شتتشوی نیتروژن، کود نیتروژن
  • محمد رسولی *، زهرا عیوضی صفحات 89-100
    به منظور بررسی تنوع ژنتیکی جمعیت های نخود زراعی((Cicer arietinum L. تعداد 26 ژنوتیپ در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار در سال 1393 در ایستگاه تحقیقات حفاظت خاک و آب در اراضی دیم کوهین اجرا شد و نتایج تجزیه واریانس نشان داد که جمعیت‏ها از لحاظ صفات مختلف اختلاف معنی داری دارند . مقایسه میانگین عملکرد ژنو تیپ ها نشان دار که ژنو تیپ های 66 )اردبیل3101) دارای بیشترین و 82 (ورامین3240) کم ترین عملکرد بود. عملکرد تک بوته و عملکرد کل با غالب صفات تفاوت همبستگی معنی داری داشتند. در مدل رگرسیون گام به گام صفات مهم در عملکرد دانه شامل صفات وزن غلاف ها، ارتفاع بوته و تعداد غلاف دوقلو که دارای ضریب تبیین 87% بودند. در تجزیه علیت به ترتیب عملکرد تک بوته و عملکرد بیولوژیک دارای بیشترین اثر مستقیم مثبت بر روی عملکرد بذر بودند. در تجزیه خوشه‏ای ژنو تیپ ها در 5 گروه خوشه بندی گردیدند که ژنوتیپ های 65 (اردبیل 3099)، 66 (اردبیل 3101) به عنوان برترین ژنوتیپ ها در گروه پنجم و ژنوتیپ 15(کرمانشاه3214) با کمترین عملکرد در گروه سوم خوشه بندی شدند. بر اساس تجزیه به مولفه های اصلی، پنج مولفه اصلی حدود87 درصد از تغییرات کل را توجیه نمودند در تحلیل عاملی 5 عامل به ترتیب به نام اجزای عملکرد دانه، خصوصیات دانه، مورفولوژی بوته، زودرسی، ارتفاع بوته مشخص گردیدند که 7/86 درصد تغییرات را توجیه نمودند.
    کلیدواژگان: نخود زراعی، مقایسه میانگین، تجزیه همبستگی، تحلیل عاملی، تجزیه علیت
  • محمدرضا عراقی نژاد، منصور سراجوقی*، محمدنبی ایلکایی دهنو صفحات 109-122
    گلرنگ از جمله دانه های روغنی است که در مناطق خشک و نیمه خشک مورد کشت قرار می گیرد. با توجه به افزایش جمعیت و مصرف سرانه روغن، افزایش سطح زیر کشت دانه های روغنی و افزایش عملکرد آن ها برای کاهش وابستگی به کشورهای دیگر ضروری است. به همین منظور آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار در سال زراعی 94-1393 در مزرعه آموزشی و پژوهشی دانشکده کشاورزی واحد کرج واقع در ماهدشت اجرا شد. فاکتور اول شامل دو رقم صفه و گلدشت و فاکتور دوم شامل چهار سطح کودی سولفات پتاس (0،50، 75، 100 کیلوگرم در هکتار) بود. نتایج حاصل از تجزیه واریانس نشان دادکه عامل رقم بر صفات وزن طبق های تک بوته، وزن هزار دانه، تعداد کل دانه تک بوته، درصد روغن، عملکرد دانه در سطح احتمال 1% معنی دار شدند. عامل کود پتاس بر وزن طبق های تک بوته، تعداد کل دانه تک بوته، وزن ماده خشک تک بوته، عملکرد دانه، عملکرد بیولوژیک، روغن در دانه، شاخص برداشت در سطح احتمال 1% معنی دار شد. اثرات متقابل رقم در سطوح مختلف کود پتاس بر صفات تعداد دانه تک بوته، عملکرد دانه در سطح 1% معنی دار شد. پتاس در فتوسنتز نقش اساسی دارد و از طرفی با توجه به جدول آنالیز خاک که مقدار پتاس کمتر ار 200PPM است، مصرف آن باعث بهبود فتوسنتز و رشد گیاه گردیده است.
    کلیدواژگان: فاکتوریل، عملکرد دانه، گلدشت، گلرنگ، وزن هزار دانه
|
  • A. Khomari, K. Mostafavi *, A. Mohammadi Pages 1-13
    Stability analysis and genotype by environment interactions for production and release of varieties is very important. For this purpose, twelve genotypes of sunflower in five stations including Arak, Birjand, Shiraz, Kashmar and Karaj base randomized complete block design with three replications during 1394 were planting and evaluated. After analysis of variance and significant yield effects of environment and genotype by environment interaction, for stability analysis from univariate methods based analysis of variance and regression analysis were used. Based on the Shukla stability variance statistics and Rick ecovalance, Favorit and Progress genotypes had higher stability. Francis and Kananberg environmental coefficient variation, the Lin and Binns variance and Romer environmental variance showed that Master and Sor genotypes had higher performance than the average and had the higher stability than other genotypes. According to Eberhart and Russell, Master and Sor genotypes with high yield and nonsignificant regression coefficients were identified as stable genotypes for all areas. Zargol genotypes with high performance and a significant regression coefficient that suggests high genotype-environment interaction in this genotype and were the reason for the specific adaptation of this genotype with adequate environment, and with better conditions shows high performance.
    Keywords: Adaptation, Analysis of variance, Analysis of regression
  • K. Lakzaei *, B. A. Fakheri, S. Farokhzadeh, Z. Shayan Pages 15-33
    To study the genetic variation in baking quality related characteristics of 30 wheat bread recombinant inbred lines, an experiment was conducted based on randomized complete blocks with two replications. following traits were measured on each plot: Physical traits of grain (1000-grain weight, hectoliter weight), Chemical traits of grain (humidity (%), dry matter (%), protein content (%), gluten index, wet and dry gluten (%), ash (%) and fat content (%)) and bakihg quality traits of dough by farinograph method including; water absorption (%), mixing dough, dough development time, degree of softening (after 10 and 20 min), resistance to extension and dough stability. Analysis of variance showed significant differences among genotypes for all traits. Factor analysis resulted in six factors that determined 79.14% of the total variation. The first factor defined 25.76% of variation including farinogram triats. The second factor explained 15.81% of variation including; qualitative traits. Third factor explained 12.29% of variation included; 1000-grain weight, mixing dough and dry. The fifth factor along with the sixth factor accounted for 15.52% of total variation. In this study, the purpose of using GGE biplot method on the obtained data, was investigate the relationship between different traits and determining the relative importance of traits associated with quality and yield. According to results from GT biplot, traits of dough development time, dry matter (%), resistance to extension, dough stability, gluten index, water absorption (%) and hectoliter weight can be introduced as the best and most important traits related to quality and yield, as well as the appropriate indicators in the selection of genotypes of of bread wheat. Among bread wheat recombinant inbred lines and based on all evaluation factors, line 16 was the closest line to the ideal genotype. These findings would be employed in bread wheat breeding program to improve the baking quality characteristics in breeding materials.
    Keywords: Baking quality traits, Bread Wheat, Dough satability, Factor analysis, Gluten Index
  • H. Darboi, Gh. Tohidloo*, S.M.Mirtaheri Pages 35-47
    An experiment was conducted to study the most appropriate seeds at the time of processing of the barley (Hordeum vulgare L.) (Sahra cultivar), sorted by gravity separator machine. Experiment formed in completely randomized design with six replications and performed in field and laboratory of Karaj IslamicAzad University at summer in 2015. Treatments consisted of four separate output of gravity separator and sample before conditioning as control. Measured Characteristics of germination included germination rate, germination percent, shoot length (cm), root length (cm), germination characteristics after accelerated aging test, purity and thousand seed mass. All testes were according to ISTA method. Based on the results, thousand seed mass, seed purity, field germination rate and percentage, shoot and root length there was a significant difference in the aging test. No significant difference was observed in standard germination test on the shoot and root length. Also field germination rate was highly significant, the highest germination rate was related to the control treatment, it was about 55. According to observe effects it can be concluded that the seed conditioning by Gravity separator impact on increasing the purity of seeds.
    Keywords: gravity separator, seed winnowing, barley seed, quality, quantity properties germination
  • A. Mohammadi*, E. Abdi, Khojaste, G. Riazi Pages 49-58
    Analysis of genetic variation is the first step in plant breeding programs. The most important secondary metabolites of capsicum are capsaicin that increasing of this material is favorable for researchers. The aim of this study was Evaluation of genetic variation between some variety and lines of pepper and effects of drought stress on its active ingredient. Irrigation of six native lines of capsicum and the cultivar 0013 were conducted at 25%, 50%, 75% and 100% of field capacity. Morphological traits of fruit were noted and HPLC were used for measurement of fruits capsaicin concentrations. The results of morphological measurements were analyzed by factorial experiment in a completely randomized design with the factors of genotypes at seven levels and stress at four levels (control, 75%, 50% and 25% field capacity). Between capsicum lines in term of the amount of capsaicin there were significant differences but drought stress couldn’t significant effect on them. In Kruskal-Wallis assay based on capsaicin amount, we found that levels of fruits capsicum were different between studied lines at 5 percent levels of probability. The cultivars 2-15 and 6-31 from Biarjomand region khanlhodi village of Shahrood and Abater Gilan had the highest amount of capsaicin in fruits, respectively. Cluster analysis with average method for all entered traits divide lines in 2 groups.
    Keywords: Capsaicin, Genetic variation, HPLC, Pepper, Drought stress
  • I. Nadali *, F. Paknejad, M. Jamnejad Pages 59-72
    In order to evaluate light extinction coefficient and radiation use efficiency in response to foliar application of on sugar beet a study was performed using completely randomized block design with factorial treatments in 3 replication at research farm of Islamic azad university, Karaj branch(Maahdasht) in 2008-2009. Aqueos solutions 0 (control), 7, 14, 21, 28, 35 %(v/v) methanol and each solution contained 0.2% glycine. These solutions was sprayed 3 times in two week inervals on foliage parts of sugar beet. The plots were sampled 6 times during growing seaseon. Results of the experiment indicated that there was significant differences between effects of solutions on radiation use efficiency. The comparison of 21% (v/v) and 0 (control) indicated that radiation use efficiency was increased about 43 percent in 21%(v/v) also the maximum optimum leaf area index that was gained the maximum CGR related to 21%(v/v). There was not significant differences between effects of solutions on light extinction coefficient. Light extinction coefficient was decreased in comparison with other levels of solution by 21 %(v/v).
    Keywords: sugar beet, methanol, radiation use efficiency, light extinction coefficient, optimum leaf area index
  • M. A. Lotfollahi*, Gh. Vafaei, A. Khanmirzaei Fard, M. Ahmadvand, M. Masoomi Pages 73-87
    The role of nitrogen in plant nutrition has been studied more than any other elements. Wheat with scientific name of (Triticum aestivum L.), is one of the oldest and the most widely used cultivated plants in the world. The food consumption of wheat per capita in the Iran Based on household expenditure is estimated 135 kg for urban areas, 185 kg in rural areas and 151 kg for the whole country. Soil mineral nitrogen is in form of elemental nitrogen, nitrate nitrogen, ammonia nitrogen and organic nitrogen. Nitrogen is absorbed by plants in two forms: Ammonium (NH4) and nitrate (NO3-). It may be defined the leaching process as the moving of dissolved nitrogen in a certain volume of soil, leaving the root zone into the depth. The Nitrogen use efficiency (NUF) and Nitrogen Apparent Recovery Factor (NARF) in Iran is low compound with another country. In this experiment total nitrogen and micronutrients analysis was performed. More over in this study, 7 treatments N1= (no Nitrogen), N2 (N=90kg/ha urea), N3 (N=120kg/ha urea), N4 (N=150kg/ha urea) N5 (N=90kg/ha SCU), N6 (N=120kg/ha SCU), N7 (N=150kg/ha SCU) and 3 replications were conducted in a randomized complete block design. Plant harvesting was done at 6 square meters of floor. The result showed that the higher grain yield 5630 kg/ha was related to N4 treatment. The higher GPC 9.58% was related to N7 treatment. The higher NUE 13.56 kg/kg and higher NARF 17.62% was related to N2 and N4 respectively the obtained results indicated that the Soil nitrate loss by leaching. The highest concentrations of nitrate in the soil was also at the depth of 0-20 and 20-40 cm.
    Keywords: Nitrogen, Wheat, Nitrate leaching, fertilizer
  • M. Rasooli*, Z. Eyvazi Pages 89-100
    In order to study of genetic variation in cultivars and landraces of chickpea a trial consisted of 26 genotypes of chickpea(ciceraaritinum.l) for one year(1393) in framework of completely randomized bloak design with 3 replcation were evaluated at the experimental field soil and water Koohin.The results of ANOVA showed that there were significant differences among accessions for the studied traits expected for biological yield which reveald genetic variation for different traits.The results of comparing the mean of the Genotypes related to the trait of yield (kg/hac)", showed that genotype number 66 (3101ardabili) had the highest function traitand genotype 82 (3240Varamin) had the lowest amont yield respectively. According to the results of phenotypic correlations,trait yield per plant and total yield with the studied ofen traits had significant differences.Stepwise regression for selection of traits related to yield of the seed indicated that weight pod, plant height, number of pods 2 twins explained 87 percent of to tal varation. The result of path analysis indicated that plant yield and biological yield had the greatest direct effect on seed yield respectively.. The results of cluster analysis with Ward's method genotypes were grouped in five clusters.that the genotypes of 65 (3099ardabili) and 66 (3101ardabili) as the best genotypes yielded in the five groups and genotypes of 15 (Kermanshahi) as the least the yielded genotypes in the tree grouping. The results of the analysis in to the principal components showed that there were five main components selected that in total, they explained %87 of total variation, respectively.Factor analysis showed that five factors: yield components, seed characteristics, plant morphology, precocity and plant height that explained 87% of total variation.
    Keywords: ciceraaritinum.l, meancorrelationanalysis, regressionanalysis, principalcomponent analysis, cluster analysis, factor analysis, path analysis
  • M. R. Araghinejad, M. Sarajooghi *, M. N. Ilkaei Pages 109-122

    Abstract
    Safflower is one of the oil seeds plants than was cultured in arid and semi-arid areas. Due to increasing population and per capita consumption of oil, it is necessary to increase in the area under oilseeds cultivation and increase their yield to reduce the dependence on other countries. For this purpose, a factorial experiment was conducted in a randomized complete block design with three replications at educational and research farm branch of Karaj- Mahdasht in 2014 to 2015. The first factor consisted of two items of Sofeh & Goldasht, and the second factor includes four levels of fertilizers 0, 50, 75 and 100 kg/ha of Potassium sulphate. The results obtained from analysis of variance showed that the characters of, weight of single-bush trays, weight of thousand seeds, total number of single-bush seed, seed function, at probability level of 1% were become meaningful number for the factor. For the factor of Potassium fertilizer, the characteristics of weight of single-bush trays, total number of seeds in single-bush, weight of dry material in single bush, Grain yield, biological yield, Harvest Index was become meaningful at level of 1%. Interactions of number at various levels of potassium fertilizer for the total number of seeds in single-bush, performance of seeds and height of seed’s fullness are meaningful at probability level of 1%. Potash role in photosynthesis. On the other hand, according to the soil analysis that the amount of bromide is less than 200PPM, Its consumption improves photosynthesis and plant growth has been.
    Keywords: Factorial, Grain yield, Goldasht, safflower, 1000- kernal weight