فهرست مطالب

زراعت و اصلاح نباتات ایران - سال سیزدهم شماره 4 (زمستان 1396)

فصلنامه زراعت و اصلاح نباتات
سال سیزدهم شماره 4 (زمستان 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/12/01
  • تعداد عناوین: 8
|
  • علمی پژوهشی
  • سیده سارا موسوی*، پژمان مرادی، سید مهدی میری صفحات 1-11
    درخت عناب یکی از مهم ترین گیاهان دارویی به شمار می رود. نرخ تکثیر این گیاه با استفاده از بذر و پاجوش پایین می باشد، به همین خاطر با به کارگیری تکنیک ریزازدیادی می توان میزان تکثیر آن را به مقدار قابل ملاحظه ای افزایش داد. به منظور مطالعه تاثیر محیط کشت و تنظیم کننده-های رشد بر پرآوری و ریشه زایی عناب رقم Tian-yuzao، این آزمایش به صورت آزمون فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی با چهار تکرار اجرا گردید. جهت پرآوری از محیط های پایه کشت MS و WPM با سطوح 0، 1/0، 5/0، 1 و 2 میلی گرم در لیتر بنزیل آدنین (BA) و برای ریشه زایی نیز از محیط های کشت نام برده حاوی ایندول بوتریک اسید (IBA) در چهار سطح 0، 1، 5 و 10 میلی گرم در لیتر استفاده شد. بر اساس نتایج حاصل از تجزیه واریانس، تفاوت معنی داری بین دو محیط MS و WPM برای صفات پرآوری و ریشه زایی مشاهده نشد. نتایج مقایسه میانگین نشان داد که بیش ترین درصد شاخه زایی (76-73 درصد) و تعداد شاخساره (1/3-3 عدد) در محیط های کشت حاوی 1 و 2 میلی گرم در لیتر BA بدست آمد، اما بیش ترین طول شاخساره (74 میلی متر)، وزن تر (296 میلی گرم) و وزن خشک (44 میلی گرم) در تیمار 1 میلی گرم در لیتر مشاهده شد. درصد ریشه زایی، تعداد ریشه و میانگین طول ریشه های تمامی محیط های حاوی IBA با هم اختلاف معنی داری نشان ندادند اما نسبت به شاهد افزایش معنی داری داشتند. نتایج سازگاری نشان داد که 2/87 درصد گیاهچه ها در بستر رس: پیت: ورمیکولیت: پرلیت (1:1:1:1) زنده ماندند.
    کلیدواژگان: عناب، پرآوری، ریشه زایی، محیط کشت، تنظیم کننده رشد
  • نفیسه مهدی نژاد *، محمود محمد خانی، براتعلی فاخری صفحات 13-29
    این تحقیق در مزرعه مرکز تحقیقات کشاورزی سیستان در سال زراعی 94-93 به صورت طرح آلفالاتیس با دو تکرار تحت دو شرایط نرمال و محلول پاشی منگنز اجرا شد. محلول پاشی منگنز با غلظت یک کیلوگرم در هکتار در سه مرحله پنجه زنی، ساقه دهی و گل دهی بر روی 148 رقم جو بهاره انجام شد. نتایج نشان داد که در مراحل مختلف رشد، محلول پاشی منگنز موجب افزایش صفات کمی ارتفاع، وزن تر و خشک علوفه، تعداد پنجه در بوته، نسبت برگ به ساقه و کاهش صفت نسبت دانه به علوفه در مقایسه با تیمار نرمال گردید. محلول پاشی منگنز باعث افزایش صفات الیاف نامحلول در شوینده اسیدی و خنثی، پروتئین خام، فیبر خام و لیگنین شوینده اسیدی و همچنین کاهش صفات کیفی قابلیت هضم ماده خشک، هیدرات های کربن محلول در آب و خاکستر خام در مقایسه با تیمار نرمال شد. ضرایب همبستگی ساده بین صفات نشان داد که بین کمیت و کیفیت علوفه رابطه معکوسی وجود دارد. در نتیجه عواملی که سبب افزایش کمیت علوفه می گردند، کیفیت آن را کاهش می دهند و بالعکس. در ادامه با استفاده از تجزیه به عامل ها، 14 متغیر در پنج عامل برای شرایط نرمال و چهار عامل برای شرایط محلول پاشی منگنز تعریف شدند که در مجموع به ترتیب 81/80 و 83/75 درصد از تغییرات داده ها را توجیه کردند. نتایج این تحقیق در مجموع قابلیت هضم ماده خشک، هیدرات های کربن محلول در آب، الیاف نامحلول در شوینده اسیدی و خنثی را از پارامتر های خوراکی علوفه معرفی کرد که می تواند در کیفیت علوفه و میزان تغذیه حیوان از علوفه تاثیرگذار باشد.
    کلیدواژگان: پروتئین خام، تجزیه به عامل، ضرایب همبستگی، علوفه جو، محلول پاشی
  • مهدی زهدی اقدم*، فرخ درویش کجوری، مهدی غفاری، آسا ابراهیمی صفحات 31-47
    بررسی ترکیب پذیری عمومی و خصوصی لاین ها تحت شرایط آبیاری مطلوب و محدود به منظور استفاده والدین در ایجاد واریته های هیبرید جدید ضروری است. افزون بر این، نوع وراثت صفات می تواند در تصمیم گیری برای تعیین روش های اصلاحی مناسب و پیش بینی میزان پیشبرد ژنتیکی ناشی از گزینش کمک کند. در این پژوهش،که در دو سال زراعی 1393 و 1394 انجام گردید به منظور بررسی ترکیب پذیری عمومی و خصوصی در آفتابگردان، پنج لاین نر عقیم و چهارتستر بازگرداننده باروری به صورت لاین در تستر در سال 1392تلاقی داده شدند. هیبریدهای حاصل در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار برای آبیاری نرمال وسه تکرار برای تنش بررسی شدند. براساس نتایج میانگین مربعات تجزیه مرکب صفات زراعی و فیزیولوژیک تحت شرایط آبیاری محدود، در صفات مختلف معنی دار گردید. از نظر عملکرد دانه لاین AGK30 بالاترین GCA مثبت و معنی دار و AGK2 بیشترین GCA منفی و معنی دار با صفت مذکور داشت. در بررسی تسترها، تستر(RGHK50) بالاترین میزان GCA مثبت و معنی دار و تستر(RGHK56) بیشترین GCA منفی و معنی داری را با عملکرد داشت در بررسی قابلیت ترکیب پذیری خصوصی هیبرید (RGHK56×AGK44) بیشترین SCA مثبت و معنی دار و همچنین هیبرید(RGHK25× AGK110) بالاترین میزان SCA منفی و معنی دار را به خود اختصاص داد.
    کلیدواژگان: ترکیب پذیری خصوصی، ترکیب پذیری عمومی، واریانس افزایشی، واریانس غالیبت، وراثت پذیری
  • علی خماری*، هانی ناظران، رضا صدرآبادی حقیقی صفحات 49-63
    جهت بررسی و ارزیابی اثرات نیتروژن آلی و شیمیایی بر عملکرد، اجزاء عملکرد و خصوصیات زراعی ذرت، آزمایشی در سال زراعی 1391 در مزرعه تحقیقاتی ایستگاه طرق مرکز تحقیقات کشاورزی خراسان رضوی اجرا شد. اثرات 9 تیمار کودی شامل سه نوع کود آلی کمپوست (16 و 32 تن در هکتار)، گاوی (24 و 48 تن در هکتار)، مرغی (5/9 و 19 تن در هکتار)، کود شیمیایی اوره به میزان 225 و 450 کیلوگرم در هکتار و عدم مصرف کود (شاهد) به عنوان کرت های اصلی و دو رقم ذرت علوفه ای (زودرس سینگل کراس فجر و دیررس 704) در کرت های فرعی به صورت کرت های خرد شده در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار مطالعه شد. نتایج تجزیه واریانس داده های آزمایش اختلاف معنی داری را بین تیمارها در صفات قطر بلال، طول بلال، ارتفاع بلال و طول تاسل در سطح 5% و برای صفات فاصله زمانی بین ظهور دانه گرده و رشته های ابریشمی (ASI)، (تعداد روز از کاشت تا گرده افشانی (ظهور تاسل) و تعداد کل برگ بوته در سطح یک درصد نشان داد. نتایج مقایسه میانگین با روش چند دامنه ای دانکن نشان داد که حداکثر عملکرد علوفه (بیوماس تر و بیوماس خشک) متعلق به تیمار کمپوست 32 تن در هکتار به ترتیب با متوسط عملکرد 41/70 و 84/52 تن در هکتار وکم ترین عملکرد علوفه (بیوماس تر و بیوماس خشک) متعلق به تیمار شاهد به ترتیب 16/49 و 15/39 تن در هکتار است.
    کلیدواژگان: اوره، بیومس، کمپوست، مورفولوژیکی
  • حمیده فاضل تهرانی، محمدنبی ایلکایی دهنو*، خداداد مصطفوی صفحات 65-73
    به منظور بررسی اثر کودهای آلی اسید هیومیک و کمپوست چای بر خصوصیات برگ گیاه ریحان، شامل تعداد برگ، کلروفیل کل برگ، نیتروژن برگ، وزن تر برگ، وزن خشک برگ، سطح برگ و وزن مخصوص برگ، آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی در 4 تکرار در شرایط گلدانی در گلخانه تحقیقاتی دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه آزاد اسلامی واحد کرج اجرا شد. فاکتورهای آزمایشی شامل، مقادیر مختلف اسید هیومیک (HA) (صفر، 50 و 150 میلی گرم در کیلوگرم) و کمپوست چای (CT) (صفر، 5/0 و 1 درصد وزنی خاک) بود. مطابق نتایج اثر متقابل هیومیک اسید و کمپوست چای بر صفات تعداد برگ در سطح احتمال یک درصد و بر صفات کلروفیل کل برگ، نیتروژن برگ وزن تر و خشک برگ در سطح پنج درصد معنی دار بود. همچنین بیشترین میزان کلروفیل برگ در مصرف 100 میلی گرم در کیلوگرم اسید هیومیک و بیشترین میزان نیتروژن برگ، وزن تر برگ، وزن خشک برگ، سطح برگ و وزن مخصوص برگ در مصرف 50 میلی گرم در کیلوگرم اسید هیومیک و کمترین میزان صفات مذکور در تیمار عدم مصرف اسید هیومیک مشاهده شد. همچنین بیشترین میزان تعداد برگ، کلروفیل برگ، درصد نیتروژن، وزن تر برگ، وزن خشک برگ و وزن مخصوص برگ در تیمار 1 درصد از وزن خاک مصرف کمپوست چای مشاهده شد.
    کلیدواژگان: شاخص سطح برگ، کلروفیل برگ، محتوای نیتروژن برگ، وزن مخصوص برگ، تعداد برگ در بوته
  • آرش تافته، محمدرضا امداد * صفحات 75-83
    تاریخ کشت از عوامل موثر در عملکرد محصولات کشاورزی می باشد که انتخاب مناسب آن موجب افزایش عملکرد گیاهان زراعی می گردد. یکی از مدل های پیشرفته و کاربردی مناسب در حوزه آب، خاک و گیاه مدل آکواکراپ هست که قابلیت و توانایی بالایی در شبیه سازی عملکرد در شرایط محیطی مختلف دارد. در این راستا با استفاده از آمار و اطلاعات هواشناسی بلندمدت 14 ساله (1379 الی 1393) تاثیر تاریخ های کشت متفاوت(در بازه 7 روزه) گیاه گندم در منطقه حمیدیه استان خوزستان با استفاده از مدل آکواکراپ بررسی شد. به منظور اعتبارسنجی، نتایج شبیه سازی مدل آکواکراپ با نتایج عملکرد اندازه گیری شده در دو پایلوت منتخب مورد مقایسه و ارزیابی واقع شد. نتایج حاصل از اندازه گیری عملکرد در دو پایلوت در سال زراعی 94-93 نشان داد که چنانچه گندم در محدوده دهه دوم آبان ماه کشت گردد، عملکرد از حدود 2 به 6/2 تن در هکتارقابل افزایش است. نتایج حاصل از مدل و مقادیر اندازه گیری نشان داد که مدل آکواکراپ توانایی و قابلیت بالایی در پیش بینی عملکرد در تاریخ های کشت شده داشته و می توان در شرایط مشابه و با دقت مناسب (ریشه میانگینمربعات خطا 26/0 کیلوگرم در هکتار و خطای مطلق 11 درصد) از این مدل در پیش بینی عملکرد گندم استفاده نمود.
    کلیدواژگان: زمان کاشت، گندم، شبیه سازی، مدل آکواکراپ
  • اعظم زارع بیاتی، خداداد مصطفوی، منوچهر خدارحمی * صفحات 85-95
    سودمندی هر برنامه اصلاحی با توجه به میزان ارتباط بین عملکرد دانه با عوامل موثر بر آن تعیین می شود. به همین منظور 25 رقم گندم زمستانه، در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار در سال زراعی 91-90 در مزرعه تحقیقاتی دانشکده کشاورزی دانشگاه آزاد کرج در دو شرایط آبیاری (آبیاری نرمال و قطع آبیاری بعد از مرحله سنبله دهی) کشت و مورد ارزیابی قرار گرفت. 17 صفت زراعی اندازه گیری و بررسی شد. ضرایب همبستگی ساده صفات، نشان دهنده رابطه مثبت و معنی دار عملکرد دانه با صفات روز تا سنبله-دهی، عملکرد بیولوژیک و شاخص برداشت در شرایط عدم تنش و صفات مرتبط با رسیدگی، عملکرد بیولوژیک، شاخص برداشت و طول بیرون آمدگی پدانکل در شرایط تنش خشکی بود. نتایج حاصل از رگرسیون گام به گام نیز ارتباط بین عملکرد دانه و عملکرد بیولوژیک را تایید کرد. برای صفات وارد شده در مدل رگرسیونی گام به گام تجزیه علیت انجام شد و در هر دو شرایط نرمال و تنش بیشترین اثر مستقیم بر روی عملکرد دانه، متعلق به عملکرد بیولوژیک، بود.
    کلیدواژگان: گندم نان، همبستگی، رگرسیون گام به گام، تجزیه علیت
  • جواد حمزه ئی، سیدمحسن سیدی، ایوب فصاحت، افشار آزادبخت * صفحات 97-107
    به منظور بررسی تاثیر سطوح مختلف کود نیتروژن و تراکم بوته بر عملکرد و اجزا عملکرد گندم آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار در مزرعه تحقیقاتی دانشگاه بوعلی سینا در سال زراعی 91-1390 انجام گرفت. فاکتورهای آزمایشی شامل سطوح کودی (40، 80، 120 و 160 کیلوگرم نیتروژن در هکتار) و تراکم-های بوته (150، 300 و 450 در متر مربع) بودند. بر اساس تجزیه داده ها، اثر کود و تراکم بر کلیه صفات به جز شاخص برداشت معنی دار شد. مقایسه میانگین تیمارها نشان داد که با افزایش کود نیتروژن ارتفاع بوته، تعداد دانه در سنبله، وزن هزار دانه، عملکرد بیولوژیک، شاخص کلروفیل و درصد پروتئین افزایش یافتتند، اما با افزایش تراکم بوته، تعداد دانه در سنبله، وزن هزار دانه، شاخص کلروفیل و درصد پروتئین کاهش یافتند. صفاتی همانند تعداد سنبله در متر مربع، عملکرد دانه و عملکرد پروتئین به طور معنی داری تحت تاثیر اثر متقابل کود در تراکم قرار گرفتند. بیشترین عملکرد دانه و عملکرد پروتئین (به ترتیب 500 و 50/68 گرم در متر مربع) در تیمار 160 کیلوگرم کود نیتروژن تراکم در 300 بوته در متر مربع به دست آمد. با توجه به نتایج پژوهش حاضر، به نظر می رسد تراکم 300 بوته در مترمربع و مصرف 120 کیلوگرم نیتروژن در هکتار برای دستیابی به بیشترین عملکرد دانه و عملکرد پروتئین گندم مناسب است.
    کلیدواژگان: پروتئین، شاخص کلروفیل، عملکرد بیولوژیک، عملکرد دانه، کارایی مصرف نیتروژن
|
  • Seyedehsara Mousavi *, Pezhman Moradi, Seied Mehdi Miri Pages 1-11
    Jujube tree is one of the most important medicinal plants. The propagation of this plant is low using seed and sucker, therefore, by applying the micropropgation technique, the amount of propagation can be considerably increased. In order to study the effect of culture media and growth regulators on proliferation and rooting of jujube cultivar Tian-yuzao, this experiment was conducted as a factorial experiment in a completely randomized design with four replications. For proliferation, MS and WPM culture media supplemented with 0, 0.1, 0.5, 1 and 2 mg.l-1 BA (benzyladenine), and for rooting, the mentioned culture media containing 0, 1, 5 and 10 mg.l-1 IBA (indole-butyric acid) were used. Based on the results of analysis of variance, there was no significant difference between MS and WPM for proliferation and rooting traits. The results of the mean comparison showed that the highest percentage of proliferation (73-76%) and number of shoots (3.1-3) were obtained in medium containing 1 and 2 mg.l-1 BA, but the maximum shoot length (74 mm), fresh weight (296 mg) and dry weight (44 mg) were observed in media supplemented with 1 mg.l-1. Rooting percentage, number of root and root length of all media containing IBA were not significantly different but showed significant increase compared to control. Adaptation results showed that over 87% of plantlets survived in the bed of clay: peat: vermiculite: perlite (1:1:1:1).
    Keywords: Jujube, Proliferation, Rooting, Medium, Growth regulators
  • Nafiseh Mahdinezhad *, Mahmod Mohammadkhani, Brat Ali Fakheri Pages 13-29
    This research was carried out at research farm of agricultural and natural resource station of Zabol, in 2014-2015. Cropping cycle, under alpha lattice design with two replications under two normal conditions and foliar manganese. Foliar Manganese at a concentration of 1 kg/ha was carried out in three stages of planting, stemming and flowering on 148 spring barley cultivars. The results showed that in different growth stages, foliar manganese increased the height, fresh and dry weight of forage, number of tillers per plant, leaf to stem ratio and reduction of seed to forage ratio, compared to normal treatment. Manganese solution increased Crude Protein, Crude Fiber, Acid detergent fiber, Natural detergent fiber and acid detergent lignin traits, as well as reduced qualitative characteristics of dry mater digestibility, Water soluble carbohydrate and ash compared with normal treatment. Simple correlation coefficients between traits showed that there is an inverse relationship between quantity and forage quality. As a result, the factors that increase the amount of forage reduce its quality and vice versa. In the following, using factor analysis, 14 variables were defined in five factors for normal conditions and four factors for manganese soluble conditions which justify 80.81% and 83.85% of the variation of the data, respectively. They made the results of this study indicated the total digestibility of dry mater digestibility, Water soluble carbohydrate, acid detergent fiber and natural detergent fiber from the oral parameters of forage, which can influence on forage quality and animal feed.
    Keywords: Barley Forage, Correlation Coefficients, Crude Protein, factor analysis, Solubility
  • Mehdi Zohdi Aghdam *, Farokh Darvish Kojouri, Mehdi Ghaffari, Asa Ebrahimi Pages 31-47
    Five CMS lines and four restorer lines (tester) were crossed in a line × tester designe in order to analyze general and specific combining abilities and gene effects in sunflower for some agronomic traits. Hybrids were evaluated in a randomized complete block design, with three replications under optimum and limited water conditions in the Agriculture Research Station, Khoy, during 2014 and 2015 growing seasons. Plant height, head diameter, seeds per head, days to beginning of flowering, days to maturity, proline percent, protein percent, and Chlorophyll b were found to be controlled mainly by dominance effects. CMS lines AGK30 and testers RGHK25 and RGHK50 turned out to be the best general combiners for seed and oil yield. The highest positive and significant GCA for plant height, head diameter, and the number of seeds per head were achieved for RGHK25. The hybrid combination of AGK44 × RGHK56 showed high specific combining ability for seed and oil yield. At grain yield AGK30 line had the highest positive and significant GCA and AGK2 had the highest negative and significant GCA it trait. At evaluation of tester, RGHK50 tester had the highest positive and significant GCA and RGHK56 had the highest negative and significant GCA it trait. At evaluation of specific combining ability RGHK56×AGK44 hybrid had the highest positive and significant SCA and RGHK25× AGK110 hybrid had the highest negative and significant GCA it trait.
    Keywords: Addictive variance, Dominance variance, General combining ability, heritability, Specific combining ability
  • Ali Khomari *, Hani Nazeran, Reza Sadrabadi Haghighi Pages 49-63
    To evaluate the efficiency of organic fertilizers on the agronomic characteristics, yield and yield components of maize cultivars SC (704) and (260 ) a experiment was carried out. Agricultural Research Center of Khorasan through the research field station in 2012. The effects of 9 fertilizer treatments included three types of organic fertilizers (16 and 32 tons per hectare), cows (24 and 48 tons per hectare), poultry (9.5 and 19 tons per hectare), fertilizers of 225 and 450 kg of urea Hectar and no fertilizer use (control) as main plots and two varieties of corn (Formerly Single Crossfader and Late 704) in sub plots were split plot based on randomized complete block design with three replications were studied. The results of analysis of variance of the test data showed a significant difference between the treatments in ear diameter, ear length, ear height and length of Tassel at 5% level, and for the time interval between the emergence of pollen and silk fibers (ASI), (days from planting to pollination) (Tassal emergence) and total leaf area at 1% level. The results of mean comparison with Duncan's multiple range showed that the maximum forage yield (biomass and dry biomass) belonging to the compost treatment was 32 tons per hectare with average yield of 70.41 and 52.84 tons per hectare and the lowest forage yield (biomass and Dry biomass) belonged to control treatments 49.16 and 39.15 tons per hectare, respectively.
    Keywords: Urea, Biomass, Compost, morphology
  • Hamideh Fazel Tehrani, Mohammad Nabi Ilkaei *, Khodadad Mostafavi Pages 65-73
    In order to investigate the effect of humic acid organic fertilizers and tea compost on the characteristics of leaf basil, including leaf number, total leaf chlorophyll, leaf nitrogen, leaf fresh weight, leaf dry weight, leaf area per plant and leaf specific weight, a experiment in the forme of factorial based on completely randomized design in four replicate conducted under a potted condition in a research greenhouse of the Faculty of Agriculture and Natural Resources, Islamic Azad University, Karaj Branch. The experimental factors included different humic acid (HA) rates (0, 50 and 150 mg.kg-1) and tea compost (TC) (0, 0.5 and 1% of the soil weight. According to the humic acid and tea compost interaction results were significant on leaves number per plant (p
    Keywords: Leaf area index, Leaf chlorophyll, Leaf nitrogen, Leaf specific weight, Leaf number per plant
  • M. R. Emdad*, A. Tafteh Pages 75-83
    Planting date is one of the effective factors for crop yield production that appropriate chooses; it can increase plant yield production. One of the advanced and practical models in the water, soil and plant is Aquacrop that has high ability and performance in different crop simulation and environmental conditions. In this regard using of long term meteorological data of 14 years (2000-2014), the effect of general different planting dates of wheat (within 7 days) in the Hamidiyeh region using Aquacrop model was investigated. In order to validate and comparing the results of Aquacrop model simulation with measured data, two pilots were considered. The results of yield measured data in two pilots in 2014-2015 indicated that if wheat is cultivated in the range of the second decade of November, the wheat yield production can increase from 2 to 2.6 ton/ha. The results of the model simulation and measured data showed that the Aquacrop model has high performance and ability for wheat yield simulation based on wheat planting date and can be used in the similar conditions with reasonable accuracy(root mean square error and absolute error are 0.26 and 11% respectively) in different planting dates for wheat yield simulation. Regarding to probability of rainfall occurrence in second decade of November (about 37 %), selecting planting date in that range accompanying with increasing soil surface moisture (about 80%), than planting date in first decade, can increase seed germination. In this condition water stress is less and more yields are predictable.
    Keywords: planting date, wheat, Simulation, Aquacrop Model
  • A.Zarebayati, M. Khodarahmi*, K. Mostafavi Pages 85-95
    The usefulness of any corrective program is determined by the relationship between the grain yield and the factors affecting it. For this purpose, 25 winter wheat cultivars were planted and evaluated in a randomized complete block design with three replications in a field experiment at the Faculty of Agriculture, Karaj Azad University, Karaj, Iran under two irrigation conditions (normal irrigation and irrigation after the spike stage). 17 traits were measured and evaluated. Simple correlation coefficients of traits indicated a positive and significant correlation between grain yield and days to flowering, biological yield and harvest index in normal conditions, and traits related to rooting, biological yield, harvest index and peduncle outflow length in drought stress conditions. The results of stepwise regression confirmed the relation between grain yield and biological yield., path analysis was performed for the traits introduced in the stepwise regression model and in both normal and stress conditions the most direct effect on grain yield had belonged to biological yield.
    Keywords: Bread Wheat, Correlation, Stepwise Regression, Path Analysis
  • J. Hamzei, M. Seyedi, A. Azadbakht*, A. Fesahat Pages 97-107
    In order to evaluate the effect of nitrogen fertilizer and plant density on wheat yield and yield component an experiment was done as factorial bases on randomized complete block design with three replications at the Agricultural Research Station, Faculty of Agriculture, University of Bu-Ali Sina, during 2011-12 growing season. Experimental factors were: fertilizer levels (0, 40, 80, 120 and 160 kg N ha-1) and plant density (150, 300 and 450 plant m2). According to the data analysis, effect of nitrogen and plant density on all traits except harvest index were significant. Means comparison showed by increasing at N fertilizer; plant height, grain number per spike, 1000-seeds weight, biological yield, chlorophyll index and protein percentage were increased. But, by increasing at plant density; grain number per spike, 1000-seeds weight, chlorophyll index and protein percentage were decreased. The traits such as spike number per m2, grain yield and protein yield were affected by fertilizer × density interaction, significantly. The highest grain yield and protein yield (500 and 68.50 g m-2, respectively) were achieved at 160 kg N fertilizer × 300 plant per m2 treatment. So, pay attention to the results of present research, it seems that density of 300 plants with consumption of 120 kg N ha-1 is suitable for producing maximum grain and protein yields of wheat.
    Keywords: Biological yield, Chlorophyll index, Fertilizer efficiency, Grain yield, Protein yield