فهرست مطالب

فصلنامه إضاءات نقدیه فی الادبین العربی و الفارسی
پیاپی 10 (صیف 2013)

  • تاریخ انتشار: 1392/07/01
  • تعداد عناوین: 10
|
  • حامد صدقی، حامد فشی* صفحات 9-41
    بررسی دیدگاه های نقدی برای پی بردن به کنه مفهوم شعر غالبا اختلافات معیاری وسخنهای متفاوتی را برمی-انگیزد چرا که غالبا در هر برهه ای از زمان و توسط هر شاعر و ناقدی تعریف به خصوصی از شعر ارائه می-شود، از سوی دیگر شعر در جوهره ی خود هنری با ویژگی های روحی است که همین ویژگی آن را به ذات انسان پیوند می دهد و طبعا هر ادیب نیز به عنوان یک انسان ذاتیت مخصوص به خود را داراست که این امر باعث می شود هر شخص بر حسب حالات ذاتی خود تعریف متفاوتی از شعر نسبت به دیگران ارائه دهد.
    در این پژوهش تلاش شده تا با بررسی دیدگاه دو تن از شاعران ناقد عرب در زمینه مفهوم شعر با ارائه تصویری عام نسبت به این پدیده هنری، ضمن بررسی کتب نقدی به صورت خاص با بررسی موضوعی_تحلیلی آثار منظوم و منثور رافعی و عقاد پرداخته شود تا با محوریت دیدگاه های این دو تن هم در تعریف شعر طرحی نو دراندازیم و هم ستیزه نقدی_ادبی آن دو را از بعد هنری در حد توان داوری کنیم.
    کلیدواژگان: شعر، نقد ادبی، ادبیات معاصر، مصطفی صادق رافعی، عباس عقاد
  • إیروانی زاده، عبدالغنی، زهرا باقری ورزنه * صفحات 43-68

    در عصر عباسی علاوه بر جنگ های بین قبیله ای، جنگ های بسیاری بین خلفای عباسی با رومیان و خرمیان، وهمچنین بین حمدانیان و رومیان در گرفته، این مقاله که شیوه وصفی تحلیلی را دنبال کرده برای بررسی جنگ های عرب با روم اشعار جنگی دو شاعر برجسته ی قرن 3 و4 هجری را مد نظر قرار داده است، دو شاعری که در محیطی مشابه زیسته اند و دینشان اسلام و دشمنشان روم بوده است. یکی از آنها ابوتمام الطائی است که با زبان گویای خود و با اشعارش در جنگ شرکت کرده ودیگری ابوفراس الحمدانی است که با تمام موجودیتش در جنگ حضور یافته است. اما ابو تمام بیشتر در قصیده های مدحی خود به وصف جنگ مسلمانان با رومیان پرداخته است برای همین بیشتر این قصیده ها را با غزل گویی یا وصف خرابه ها شروع کرده و همچنین ناچار بوده که جنگ را همانطور که ممدوحانش می پسندیدند وصف کند، ولی به هرحال او توانسته با این اشعار خود یاد فرماندهانی مثل ابو سعید الثغری را که تاریخ به فراموشی سپرده بود زنده کند. ولی ابو فراس در قصیده های فخری و مدحی خود مستقیما و بدون تکیه بر غزل گویی و مفصل گویی به وصف جنگ پرداخته است.

    کلیدواژگان: ابو تمام، ابو فراس الحمدانی، شعر های جنگی، رومی ها
  • خلیل پروینی، عیسی متقی زاده، محمد کبیری* صفحات 69-90
    هنر تصویر آفرینی به عنوان یک عنصر ادبی که مولفه های مهمی همچون خیال، عاطفه، موسیقی و غیره آن را تشکیل می دهند، از جایگاه بسیار بالایی در نقد و بررسی یک اثر ادبی برخوردار است.
    امام علی(ع) در نامه های خود از این عنصر ادبی بی بهره نبوده، و از آن برای بیان مفاهیم دینی، اخلاقی، اجتماعی و غیره استفاده فراوان نموده است.
    از آنجایی که این عنصر ادبی ارتباط تنگاتنگی با سیاق و انواع مختلف آن دارد، سعی بر آن شد تا در این جستار به بررسی ارتباط سیاق با تصاویر مختلف هنری در نامه های امام علی(ع)، و نقش آن در تبیین و تحلیل این تصاویر پرداخته شود.
    این پژوهش که براساس روش توصیفی- تحلیلی انجام پذیرفت، به این نتیجه دست یافت که سیاق نقشی اساسی در تبیین و تحلیل تصویر آفرینی های ادبی در نامه های امام علی(ع) وتعیین جایگاه و میزان موفقیت آن، إیفا می کند.
    کلیدواژگان: نهج البلاغه، نامه های إمام علی(ع)، هنر تصویرآفرینی، سیاق
  • محمد إبراهیم خلیفه الشوشتری، محمدحسن امرایی* صفحات 91-111
    شریف رضی اغراض و موضوعات مختلفی را به رشته نظم درآورده، و درتمامی آن اغراض نیکو شعر سروده، وتوانسته است با شاعری بی نظیرش، و بلاغت اصیلش، و توانایی شگفت انگیزش در صف مقدم بزرگان شعر ظاهر شود. مخصوصا در رثاء وگریه بر خانواده و خویشاوندان و دوستانش و درتوصیف دگرگونی های روزگار. قصائد او در فن رثاء در قالبی سرشار و پر از احساسات نا آرام و سرگردان ظاهر و نمایان شد. قابل ذکر است قصاید او در رثاء و مصیبت امام حسین(ع) یک اسوه و نمونه کامل شعری است که شاعران پس از وی دربیان مظلومیت حسین(ع) و دردمندیشان از مصیبت مرگ حسین(ع) از او پیروی نمودند. اشعار او را حفظ می کردند و می سرودند. همان مرثیه های کم و اندک (فقط پنج قصیده در رثاء حسین(ع)، ولی همین مرثیه های کم بود که شریف رضی را در میان معاصرانش و شاعران شیعه بارز و برجسته نمود. این مقاله رثاء را در شعر شریف رضی بررسی می کند، و ثابت می کند که شریف رضی بدون شک از بهترین شاعران رثاء در عصر عباسی، و ازبهترین آنها در پرداختن به این فن است.
    کلیدواژگان: شعر عربی قدیم، عصر عباسی، رثاء، شریف رضی
  • علی گنجیان خناری، زهره قربانی* صفحات 113-132
    «الفصول والغایات فی تمجید الله و الله والمواعظ» از مهمترین آثار منثور ابوالعلاء است که تنها بخش کمی از آن به دست ما رسیده است. حجم وسیع رجع ها، غایات و تفاسیر در این کتاب، وپرداختن هر رجع به مضمون جدید خود بیانگر وسعت افکار و عمق اندیشه معری است. این مقاله رجع ها، غایات و تفسیرهای این کتاب را از نظر شکل، بررسی و مقصود از این عناوین را بیان می کند؛ سپس با ذکر بعضی از مضامین و تحلیل های آن به شرح معیارهای ابوالعلاء در تفاسیر و غایاتی که عنوان رجع ندارند، می پردازد.
    پرداخت بدیع معری به مضامین که در آن از انواع علوم و دانش های عصر چون: صرف و نحو، عروض، فقه و... بهره گرفته است و نیز شباهت ظاهری این کتاب با قرآن مجید، حاسدان را برآن داشته که کتابش را به تحدی با قرآن متهم کنند.
    کلیدواژگان: فصول وغایات، تعریف، رمزها، مضامین
  • یحیی معروف* صفحات 133-153
    پدیده بدبینی به کلاغ از صدها سال پیش تاکنون در ادبیات فارسی و عربی منعکس شده است. هر شاعر فارسی زبان و یا عرب که از کلاغ سخن گفته بر این نکته استدلال کرده که کلاغ، سبب ویرانی و نابودی و هلاکت است. بدون شک انگیزه های بدبینی به کلاغ با توجه به کشورها و قومیت ها، متفاوت است. این مقاله بر آن است تا مهم ترین انگیزه های بدبینی به کلاغ را در ادبیات فارسی و عربی، بر اساس عناوین زیر بیان کند:1. افسانه ها و سنت های محلی. 2. تنفر مردم از رنگ سیاه. 3. داستان های شعری. 4. ضرب المثل ها. 5. احادیث منسوب به پیامبر اکرم (ص). 6. استفاده از کلاغ در فنون شعری. 7. اشتقاق لغوی از کلمه واژه کلاغ. 8. تقلید از پدران. 9. تکیه بر تعبیر خواب. 10. برداشت اشتباه از سفر تکوین آیات خلقت در تورات.
    این مقاله به دنبال پاسخ به سوالات زیر است:1. دلایل بدبینی به کلاغ و ظهور خرافه در ارتباط با آن در ادبیات عرب و فارسی چیست؟ 2. آیا بدبینی به کلاغ رنگ مذهبی دارد یا خیر؟ 3. آیا بدبینی واقعیت است، یا صرفا برخاسته از حالات درونی است؟ 4. چرا خداوند کلاغ را فرستاد تا به فرزندان آدم، دفن مردگانشان را آموزش دهد و پرنده دیگری را به عنوان معلم اول انسان نفرستاد؟
    کلیدواژگان: کلاغ، بدبینی، خرافات، ادبیات فارسی، ادبیات عربی
  • ناصر قاسمی* صفحات 155-169
    نمایش ایرانی از آغاز پیدایش، با تاریخ و موضوعات تاریخی همراه بود، و نمایشنامه نویسان از زمان آشنایی با نمایشهای غربی با انگیزه های مختلف، در نمایشنامه های خود از تاریخ الهام می گرفتند؛ انگیزه هایی چون شوق و اشتیاق به گذشته که آکنده از داستان های شگفت انگیز و قهرمانان بزرگ و شخصیت های نادر است، و نیز به انگیزه آگاهی بخشی به مردم و شوراندن آنها علیه حکومتهای طاغوتی و ظالم و کشورهای استعمارگر، و یا به هدف بهره گیری از تاریخ برای به نمایش گذاشتن حوادث معاصر و یا بررسی حوادث امروزی با نقاب تاریخ و برانگیختن مخاطبان برای موضع گیری در برابر اتفاقات روز از طریق تصویرسازی و تجسم گذشته و تاریخ.
    مقاله پیش رو، با نگاهی به پیدایش نمایشنامه تاریخی در ایران، به بررسی عوامل گرایش نمایشنامه نویسان به این نوع از نمایشنامه می پردازد، و در ادامه روند پیشرفت این نوع ادبی در مراحل مختلف را رصد می کند و در نهایت نمایشنامه های تاریخی آن دوره را با روش توصیفی و تحلیلی نقد و بررسی می کند.
    کلیدواژگان: ایران، نمایشنامه، تاریخ، ادبیات، دوره معاصر
  • محمدهادی مرادی، فرید قادری* صفحات 171-192
    بدون تردید، زبان شناسی نوین در همه بخشها و سطوح زبانی تحولات و پیشرفت چشمگیری داشته است. اما چنین تحولاتی بیشتر در بعد سیستماتیک بودن کوششهای زبان شناختی است؛ چه پیشینیان از نظر آشنایی به اصول و ریشه های قضایای مربوط به حوزه زبان شناسی دست کمی از دانشمندان معاصر نداشته اند. این مقاله به بررسی آرای یکی از مفسران گذشته به نام عبدالله بن عمر بیضاوی می پردازد، وی آرائی در تفسیر مشهور خود پیرامون یک پدیده زبان شناختی ارائه داده که امروزه زبان شناسان آن را «جانشین سازی واجی» phonemic commutation نامیده اند و معیاری برای بازشناختن آواهای زبانی قرار داده اند. باشد که از لابلای این کوشش متواضعانه جلوه گر افتد که میراث علمی و معرفتی پیشینان می تواند شالوده کوششهای علمی و معرفتی نوین قرار گیرد.
    کلیدواژگان: بیضاوی، آوا، واج (فونیم)، جانشین سازی واجی
  • ریحانه ملازاده* صفحات 193-208
    شرایط اجتماعی-سیاسی و فکری موجود در جهان عرب پس از سه دهه اول قرن بیستم شرایطی مناسب برای ظهور جنبش رمانتیک بود. این مکتب مدتهای مدیدی بر ذائقه عمومی چیره شد و بر نسل جوان تاثیر گذاشت. این نسل از طریق ترجمه ادبیات غربی با این مکتب آشنا شد و اصول آنرا پایه ریزی کرد. ازجمله فرزندان این نسل شاعر فلسطینی فدوی طوقان را می توان نام برد. او که پس از برادرش- ابراهیم طوقان– به ارکان شعر فلسطینی استحکام بخشید در مجموعه های شعری نخستین خود تحت تاثیر جریان رمانتیک قرار گرفت. پس از جنگ 1967م دیگر مجموعه های شعری او غالبا رنگ واقع گرایانه به خودگرفته است. پژوهش حاضر با رویکرد تحلیلی-توصیفی، نخستین مجموعه های شعری فدوی طوقان رامورد بررسی قرارمی دهد تا ازمهمترین مضمون های رمانتیک دراشعار وی پرده بردارد.
    کلیدواژگان: شعر فلسطینی معاصر، رمانتیک، فدوی طوقان
  • محمد رحیمی خویگانی*، نرگس گنجی صفحات 209-226
    بدیع الزمان همدانی در آخرین مقامه خود از شاعری به نام «بشر بن عوانه» یاد و قصیده ای منسوب به او را با عنوان «قصیده بشریه» در همانجا نقل می کند؛ این قصیده را محمدحسین شهریار شاعر معاصر ایرانی با شیوه ای زیبا به شعر فارسی کلاسیک ترجمه کرده و توانسته است جوانب مختلف و مهم شعریت متن - و از همه مهمتر «موسیقی» شعر - را به متن مقصد انتقال دهد.
    مهم ترین یافته های این تحقیق نشان می دهد که عنصر موسیقی در هر دو متن اصلی و مقصد به خوبی به شاعر کمک کرده است تا مفاهیم و معانی مورد نظر خود را به مخاطب القاء کند، لذا گاهی فضای موسیقی با فخر و حماسه مناسبت دارد و گاهی هم با فضای غزلی و عاطفی. در همین راستا موسیقی وزن و بحر با حماسه و موسیقی قافیه با غزل تناسبی تام دارد؛ این مهم در مورد موسیقی معنوی داخل ابیات هم صادق است.
    کلیدواژگان: قصیده بشریه، بشر بن عوانه، محمدحسین شهریار، ترجمه منظوم، نقد موسیقایی
|
  • Hamed Sedghi, Hamed Fashi* Pages 9-41
    Analysis of critical views to figure out poem’s meaning usually ignites critical disagreements and numerous discussions because, mostly, in any juncture by any poet and textual critic, a special definition is produced. On the other hand, a poem is the heart of art with spiritual quality that this quality will link it to human spirit and so any artist, as a human, has his own spirit. So this would cause that anyone, depending on his spiritual manner gives a different definition than others over poem. The other dimension of this feature is poem’s multilateral aspect because human spirit isn’t a one- dimensional phenomenon. Therefore, whatever linked to spirit can’t be one dimensional and lately leads to complication and hardens the normative logical definition of poem. Thus many contemporaneous literary men try to give a definition based on their experience by contemplating on their own poetic observation. We have chosen two poets who are authoritative at criticism as well, to give a deep, new and different definition of poetry. In this research we aim to practice by analyzing two Arab critics views concerning each poem's definition, context of poetry, with giving public sight about this artistic phenomenon, with a special analysis of critic's books with thematic analysis of Rafeyi and Oghad’s verse and prose literature, to make a new design for poem’s definition by pivoting their opinion, and judging their literary controversy in artistic dimension as far as we can. According to research, a poem is a phenomenon including innate, divine, sensible sentiment, efficient notion, musical words, in both critic's opinion.
    Keywords: poetry, criticism, contemporary literature, Mustafa Sadegh Rafeyi, Abbas Oghad
  • Abdolghani Iravani Zadeh, Zahra Bagheri Varzaneh* Pages 43-68

    In Abbasi era, in addition to tribal wars, many wars have been made between Abbasian caliphs against Romans and khoramian ones and also between Hamedanian caliphs against Roman ones. For analyzing Arab wars, this article using descriptive-analyzing method considered the war poems of two famous poets of third and forth centuries who lived in similar conditions and their religion was Islam and their enemy was Rome. One of them, Abutamam Altai, participated in wars through his clear expression and his poems. The other is Abuferas Hamedani who took part in wars giving his alls. But Abutamam described wars between Muslims and the Roman in his eulogistic odes which is why he began most of these odes by lyricism or describing wreckages. He has no choice but to describe wars in the way that the praised and admired. Anyway, he could revive the remembrance of commanders like Abu said Alsaqari who had been forgotten in history. But Abu Feras described wars in his eulogistic bragging odes directly without lyricism and redundancy. So the poems of both poets including reality not imagination are considered important documents for history.

    Keywords: Abutamam, Abuferas alhamedani, war poems, the Romans
  • Khalil Parvini, Eesa Motaghi Zadeh, Mohammad Kabiri* Pages 69-90
    The art of imagination as a literary element, containing critical components such as image, emotion, language, reality and etc., is highly emphasized in studying and criticizing a literary script. Imam Ali has remarkably used this literary element to convey religious, ethical and social concepts. Since this literary element is closely related to style and different types of that, thus we tried to study the art of imagination in Imam Ali's letters based on various kinds of styles. This study, which uses descriptive-analytical method, concluds that "style" plays the pivotal role in the expression of literary imaginations in Imam Ali's letters and in determining the position and success of their application.
    Keywords: Nahjolbalaghe, Imam Ali letters, art of imagination, style, different types of that
  • Mohamed Ibrahim Khalifa Shooshtari, Mohammad Hassan Amrayy* Pages 91-111
    Sharif Razi has composed different poems on various subjects, and he was very good at all different poems, and could be distinguished with his authentic eloquence and his remarkable and inimitable ability to be highlighted among poets, in particular in elegy and crying on family, relatives, and describing the tribulation of time, and his odes in elegy appeared in passionate feelings and ebullient emotions. It is noteworthy to say that his odes in lamentation for Hussein is a full poetic example for poets who came after him and followed him in their tragedy for Hussein, And they imitated him in their tragedy for Hussein, and they had memorized his poems and had kept it. These few short elegies made Sharif Razi famous and led him to be a pioneer among his contemporaries. This paper is an attempt to examine his elegies as a proof of his unique talent.
    Keywords: Ancient Arabic poetry, the Abbasid era, Elegy, Sharif Razi
  • Yahya Marouf* Pages 133-153
    Phenomenon of pessimism towards crow has existed from hundreds of years ago in the literature: Persian and Arabic. Every Farsi or Arabic poet has spoken about raven and has argued the reason for devastation and destruction perdition. Without repeating that the motives of pessimism to crow are multi, this article refers to the most important motives of crow pessimism in the literature: Persian and Arabic, according to the following addresses:1.Myths and folk traditions. 2. People's hatred of black color. 3. Poetic stories. 4. Proverbs newly industrialized. 5.Hadith attributed to the Prophet Muhammad, peace be upon him and his progeny 6. The use of crow in the poetic arts. 7. Linguistic derivation of the word crow.8. Tradition of the fathers. 9. Reliance on interpretations of dreams. 10. Misperceptions about the Book of Genesis in the Bible. This article seeks to answer the following questions:1.What are the reasons for pessimism and the appearance of crow myth around him in the Arab and Persian literature? 2. Is pessimism to raven due to its religious character or not? 3. Is it for pessimism fact, or is it just words of psychological emissions? 4.Why God sent the crow to teach the sons of Adam bury their dead and did not send another bird to be the first teacher to humans?
    Keywords: Crow, pessimism, superstition, Persian literature, Arab literature
  • Naser Ghasemi* Pages 155-169
    The modern theater has planted its roots in the mid-nineteenth century in different ways, in particular translation, and the Iranian dramatists emotion of French plays, especially plays by Moliere. The theater initially was comedies, which was the neutralization of the gullible villagers and intimates of Iranian society. Then twist and raised plays that focused on live models of life and society. The Iranian theater characterized since its inception and historical tendency, has resorted Iranian playwright since they know the western theater from history and were inspired. Nostalgia to the past which is full of stories and exciting and funny anecdotes and heroic figures, to enlighten the people and awake them against the tyrants and foreign rulers were among common subjects, and also were written for the purpose of projections and re-evaluation of historical events from a contemporary perspective. This article explains the appearance of historical drama in Iran, and the reasons that led the playwrights to this literary genre, and to indicate the path of development through passing various stages, and also studies the historical dramas of that era with descriptive and analytical method
    Keywords: Iran, drama, history, literature, contemporary era
  • Mohammad Hadi Moradi, Farid Ghaderi* Pages 171-192
    It stands to reason that modern linguistics has gone through an immense development at diverse linguistic levels. However, such developments have often happened in the systematic dimension of the current linguistic enterprises, as the preceding scholars have not been less familiar with the origins and principles of the field than the contemporary linguists do. The present paper concerns itself with investigating the ideas of Abdullah Ibn omar Beyzavi, a preceding scholar whose ideas have been introduced in his popular interpretation of a linguistic phenomenon, called "phonemic communication", which is nowadays applied by the contemporary linguists to distinguish the linguist phones. The paper aims at giving insights into understanding the very fact that the literature and the intellectual heritage of the preceding scholars can be the base of the modern intellectual and academic endeavors.
    Keywords: Beyzavi, phone, phoneme, phonemic communication
  • Reyhaneh Mollazadeh* Pages 193-208
    After the third decade of 20th century the social political and intellectual conditions in the Arab world prepared the field for romantic revolution. This school surrounded public favor for a long time. Arab generation was influenced by romanticism and was acquainted with the principles of this school by translation of western literature. One of the offspring’s of this generation is contemporary Palestinian poetess Fadwa Touqan who empowered the base of Palestine poem after his brother Ebrahim Touqan. Her first poetry sequence was influenced by this school. From this point of view this article investigates Fadwa Touqan's poem on the base of descriptive analysis approach reveal the main romantic propositions in her first poetical works.
    Keywords: Contemporary Palestine's poem, romantic, Fadwa Touqan
  • Mohammad Rahimi*, Narges Ganji Pages 209-226
    The "Beshr ibn Avana"s poetry called "Beshriia ode" has been translated to Persian poetry by the contemporary Iranian poet "Mohammad Hossein Shahriar". And he has tried to communicate all aspects of the text into the target language. One of the most important aspects of the poetry is the Music lyrics that we see "Shahriar" transmitted it beautifully. This study tries to make a comparison between translation and the original text.The most important finding of this research is to show that the Music lyrics in two Persian and Arabic poetry helped poets to express thoughts in the best way, as sometimes we see that music and lyrical space suit in the best form sometimes accompanied with saga and pride.
    Keywords: Beshr ibn Avana, Mohammad Hossein Shahriar, Translated verse, musical criticism