فهرست مطالب

فصلنامه إضاءات نقدیه فی الادبین العربی و الفارسی
پیاپی 11 (خریف 2013)

  • تاریخ انتشار: 1392/10/11
  • تعداد عناوین: 9
|
  • إسماعیل حاکمی، راضیه زواریان* صفحات 9-30
    راهیابی به دنیای درون زن و کنکاش در شخصیت و خلق و خوی او، همواره توجه دانشمندان و ادیبان هر عصری را به خود جلب کرده است. شناخت جایگاه زن در فرایند تکاملی بشر نیازمند بررسی های جامعی است، زیرا باید بتواند پرده از ابهاماتی که باعث پیش داوری هایی درباره زن شده و او را به عنوان یک «گناهکار ازلی» معرفی کرده بردارد.
    ما در ایران باستان با زنان کاردانی مواجه ایم که اهانت، بی توجهی و تحقیر را نه تنها برنتافته اند بلکه بعضا چنان عکس العملی نشان داده اند که تمام ساختارهای سیاسی، فرهنگی و اجتماعی حاکم بر جامعه را متزلزل کرده اند. هدف این پژوهش شناساندن چهره واقعی زنانی است که با اراده راسخ خود توانستند در مقابل سرنوشتی که دیگران برایشان رقم زدند بایستد.
    در این مقاله سعی بر این است که ابتدا شخصیت اصلی زن در دو منظومه ویس و رامین فخرالدین اسعد گرگانی و بیژن و منیژه فردوسی مورد بررسی قرار گرفته و سپس جایگاه زن در دو منظومه با توجه به زمان وقوع آنها که دوره اشکانیان است، از دیدگاه زن سالارانه مقایسه شود.
    کلیدواژگان: جایگاه زن، ایران باستان، ویس، منیژه، سرنوشت، نقد زن سالارانه
  • محمد غلام رضایی، چنور برهانی* صفحات 31-57
    تمثیل روایی (آلیگوری) داستانی است به نظم یا نثر که دارای دو معنی است: معنی مقدماتی یا سطحی و ثانوی و باطنی که در زیر لایه سطحی قرار دارد. فابل یکی از انواع آلیگوری و عبارت است از حکایتی کوتاه- چه به نظم و چه به نثر- که به قصد انتقال یک درس اخلاقی گفته شده باشد. در فابل شخصیت ها اغلب حیوانات اند؛ اما اشیای بیجان، انسان ها و خدایان نیز ممکن است در آن ظاهر گردند. فابل در تمثیل های عرفانی فارسی برای بیان مفاهیم عرفان نظری و دستورات عرفان عملی نیز به کار رفته است.
    از جمله جنبه های هنری کار مولوی در غزلیات شمس استفاده از تمثیل های روایی است؛ در بین این تمثیل های روایی 16 فابل وجود دارد؛ این فابل ها از لحاظ ساخت و صورت دو نوع است: 1. فابل هایی با کنش و عمل داستانی (6 تا)، 2. فابل هایی در قالب گفتگو یا داستان صحنه ای(10 تا). این فابل ها، پیرنگ، بن مایه و ساختاری یکسان از نظر پردازش دارند و ساده و ایجاز ویژگی بازر آنهاست. 4 تا از فابل های مولوی تمثیل اخلاقی- عرفانی است و 10 فابل تمثیل مفاهیم عرفان نظری و 2 فابل تمثیل اندیشه های کلامی است.
    کلیدواژگان: آلیگوری (تمثیل روایی)، فابل، مولوی، غزلیات شمس
  • محمد دوابشه* صفحات 59-87
    این مقاله به بررسی جایگاه خلیفه اموی در شعر الاخطل التغلبی – شاعر امویان – می پردازد و نقش این جایگاه را با تمامی مظاهر آن بررسی خواهد کرد. الاخطل در شعر خود بطور قابل توجهی به خلیفه اموی توجه داشته و از او مکرر در شعر خود یاد کرده است، این جایگاه از سه منظر قابل تامل است:جایگاه دینیجایگاه سیاسیجایگاه سنتیبطور کلی الاخطل، خلیفه اموی را دارای جایگاهی دینی معرفی می کند که با سیاست نیز پیوند دارد و این پیوند را می توان از رهگذر دلایل باطلی که درباره اثبات حق امویان در خلافت اقامه می کند، دریافت. پژوهشگر با تکیه بر توصیف و تحلیل و در برخی موارد با کمک از تاریخ، به توضیح و تبیین رویدادهایی که متن در آن خلق شده، پرداخته است.
    کلیدواژگان: جایگاه، خلیفه، الاخطل، اموی
  • عبدالحسین فرزاد، امیرحسین ماحوزی، فرشته ناصری* صفحات 89-110
    در عرصه پهناور ادبیات داستانی، منظومه های غنایی نظامی گنجوی با جنبه های داستانی بی نظیر خود از جمله آثار کلاسیک ادب فارسی است که با توجه به ساختار و بن مایه های داستانی هر یک می توان آنها را مطابق با اصول و موازین ساختارگرایی مورد نقد و بررسی قرار داد. در این پژوهش منظومه های «خسرو و شیرین» و «لیلی و مجنون» به عنوان نمونه ای از دل انگیزترین و زیباترین منظومه های عاشقانه ادب فارسی مورد تحلیل ساختاری قرار گرفته است، بنابراین پس از ذکر نکاتی پیرامون مقوله روایت و عناصر و واحدهای آن، به بررسی و مقایسه عناصر روایی این دو منظومه - از منظر روایت شناسی ساختارگرا که اساس کار ولادیمیر پراپ نظریه پرداز روسی، در تحلیل ریخت شناسی قصه های پریان است - پرداخته ایم. از این روی با تبیین شخصیت ها یا به گفته پراپ نقش مایه های داستان و نیز کارکردها و خویشکاری های قهرمان های قصه به تحلیل ساختارروایی دست زدیم. بدین منظور مقولاتی نظیر پیرنگ، شخصیت، زمان بندی روایت، نظم و ترتیب، تداوم، راوی (راوی دانای کل، روایت سوم شخص محدود، من روایت/اول شخص) در این آثار مورد بررسی قرار گرفت تا به این نتیجه دست یابیم که این عناصر در ترکیب نحوی خود چگونه از شکل خام داستان یا به تعبیر فرمالیست ها، فابیولا، به طرح روایی (به تعبیر فرمالیست ها، سیوژه) تغییر می کند و در این شیوه بیان محتوای غنایی داستان بر این عناصر روایی چه تاثیری داشته است.
    کلیدواژگان: روایت، ساختار روایی، ساختار گرایی، تحلیل ساختاری، پراپ، خسرو و شیرین، لیلی و مجنون
  • حمید احمدیان *، علی سعیداوی صفحات 111-130
    در این مقاله با بهره گیری از نظریه فرمالیست هایی چون یاکوبسن و ویکتور شکلوفسکی به تحلیل و بررسی زیباشناختی خطبه «ولایت» امام علی(ع) پرداخته ایم. به باور فرمالیست ها این فرم Form و شکل است که مضمون و محتوا را می سازد. در این جستار با بررسی ویژگی های دستوری، آوایی، واژگانی و صور بیانی با توجه به قالب کل و اندامور خطبه، و نیز با توجه به مضمون و محتوا، سخنان امام را بررسی کرده ایم و در نتیجه به ساختار مضمونی ژرف رسیده ایم که شاید جز با نقد فرمالیستی میسر نبود. ساختار این خطبه یکسره بر تباین و تقابل بنا گردیده است. تقابل و رویارویی میان: پرهیزگاران و نابکاران، حق و باطل، تقوی و شبهات، آرامش و آشوب. تقابلی که تاریخ اسلام از آغاز تا پایان خلافت امام، شاهد آن بود. امام با نگاه تیزبین و اندیشه ژرف نگر خویش این تقابل، رویارویی و آشوب زدگی را پیش بینی می کرد، از این رو امام در این خطبه با بیانی پرشکوه لحنی استوار، احساسی عمیق، عاطفه ای صادق، تخیلی آفریننده و تیزپر و با وزنی پرهیمنه، گیرا و مهابت انگیز به تبیین آن پرداخت.
    کلیدواژگان: خطبه ولایت، نقد فرمالیسم، آوا، ویژگی های زبانی، تقابل، تباین
  • نرگس انصاری، طیبه سیفی* صفحات 131-146
    رنگ به عنوان برجسته ترین عنصر درحوزه محسوسات از روزگاران پیشین توجه انسان را به خود معطوف کرده و همواره روح انسان را مسحور قدرت خویش کرده است، در این میان شاعران بیش از دیگران به رنگ ها توجه کرده و سخت مجذوب آن گردیده اند، شاعران معاصر هم به دلیل آگاهی از تنوع رنگ ها و تاثیر آن ها در روح و روان انسان با رنگ ها ارتباط برقرار کرده و در تصاویر شعری خود آن ها را به کمک طلبیدند.
    با توجه به حضور جدی دو رنگ سیاه و سفید در اشعار سیاب در مقاله حاضر تلاش شده ضمن بیان اهمیت این دو رنگ، به دلالتهای آن دو در اشعار این شاعر به تفصیل اشاره شود، و ضمن پرداختن به اسباب حضور این دو رنگ، از حالات روحی و روانی شاعر پرده بردارد.
    از مهم ترین دستاورد این مقاله این است که این دو رنگ در مفهوم مقابل خیر و شر، و جنگ و صلح در اشعار سیاب به کار رفته اند. رنگ سیاه از بالاترین بسامد در اشعار او برخوردار هستند که از غلبه حزن و اندوه بر روح و روان شاعر خبر می دهد اما بسامد نسبتا بالای رنگ سفید از امید شاعر به آینده پرده بر می دارد.
    کلیدواژگان: رنگ، تصاویر شعری، بدر شاکر سیاب، سیاه، سفید
  • عباس گنجعلی، عبدالباسط عرب* صفحات 147-170
    نمایشنامه کودک از جمله ابزارهای موثر در رشد عقلی، عاطفی، فرهنگی، و زبانی کودک به شمار می آید، و فرحان بلبل که از جمله برجسته ترین نمایشنامه نویسان سوریه می باشد با نگارش سه نمایشنامه کودک در این عرصه پا گذاشته است. نمایشنامه صندوق سبز وی که بیانگر تبیین اندیشه تلاش و کوشش با کمک دانش و عمل در زندگی می باشد، کشمکش میان کودکان و عفریته ها و ارواح را برای دستیابی به صندوق سبزی که نماد آزادی و موفقیت است مطرح می کند، شخصیت های نمایشنامه در پی دستیابی به صندوقچه و کلید آن هستند و کلید صندوقچه نیز رمز دانش و عمل در زندگی می باشد، چرا که با دانش و کار انسان به موفقیت و خوشبختی می رسد. فرحان در این نمایشنامه بر اسلوب تربیتی تکیه نموده است تا از این رهگذر نیازهای روانی کودکان را برآورده نماید و اهداف تربیتی آن ها را نیز محقق سازد تا بتواند ایشان را نسبت به عالم خیرخواهی به هم نوع آگاه سازد. ما در این پژوهش برآنیم تا بیان کنیم چگونه فرحان همه عناصر این نمایشنامه را به کار گرفته تا دنیای کودکانه را به تصویر بکشد و این که هدف او از گرایش به دنیای کودکانه در این نمایشنامه چیست. با استفاده از روش فنی پژوهش، ابعاد نمایشنامه کودک را در عناصر این نمایشنامه استخراج نمودیم، از جمله این عناصر پیرنگ، شخصیت، اندیشه، گفتگو، زبان و کشمکش می باشد که نمود دنیای کودکان را در این عناصر به روشی متقن و علمی بیان نمودیم، در پایان نیز به این نتیجه رسیدیم که فرحان به خوبی توانسته از این نمایشنامه به عنوان ابزاری برای آموزش و تربیت شخصیت کودک استفاده نماید.
    کلیدواژگان: نمایشنامه کودکان، فرحان بلبل، دنیای کودکانه، صندوق سبز
  • إیرج مهرکی، لیلا خزل* صفحات 171-183
    اندیشه زایش و مرگ یکی از نخستین اندیشه های بشر بوده است، که ادیان و آیین ها و مکاتب فلسفی سعی در توضیح آن یا یافتن پاسخی بر آن داشته اند. تابش حیات آفرین خورشید علت به وجود آمدن آیین خورشید پرستی شد و حتی سبب گردید، پیکر مردگان را به گونه ای به خاک بسپارند که پیوند آنها با خورشید حفظ شود. یکی از جالب ترین قسمت داستان منظومه بهمن نامه، توصیفی است که ایرانشاه از دخمه رستم و اجساد رستمیان می کند. اجساد این دخمه به روشی خاص دفن گردیده اند. چگونگی دفن پیکر خاندان رستم در این دخمه، و همچنین برخی از علل دیگر، به نظر می رسد، که احتمالا این خاندان پیرو آیین میترا بوده اند. از این روی، در این نوشته سعی بر آن است، تا پیوند روش دفن مردگان دخمه رستم با آیین میترا بررسی گردد.
    کلیدواژگان: مرگ، دفن مردگان، دخمه رستم، بهمن نامه
  • مریم اکبری موسی آبادی* صفحات 185-207
    حافظ و ابونواس دو تن از شاعران بنام ایران زمینند. شاعر اول را بیشتر به اشعار غزلی و عارفانه اش می شناسند و دومی به باده سرایی در طول تاریخ ماندگار شده است. اما این ظاهر قضیه است؛ وقتی در اعماق اشعارشان تامل می کنیم رازهای ناگفته ای برملا می شود.
    دو واژه «رندی» و «ظرف» که به ترتیب در شعر حافظ و ابونواس از بسامد بالایی برخوردار است، شخصیت این دو شاعر را معرفی می کند. پس از بررسی معنای این دو واژه در فرهنگ لغتها، به بررسی رندانگی حافظ و ظرافت ابونواس می پردازیم و به این حقیقت دست می یابیم که چطور فاصله شش قرن بین آن دو با توجه به همانندی اندیشه شان، بی معنی می نماید. روش تحقیق در این مقاله تحلیلی تاریخی است؛ با توجه به ویژگی های اجتماعی حاکم بر زمانه دو شاعر و با تحلیل شواهد موجود در آثارشان و با نگاهی نقادانه و بی طرف به بررسی شخصیت رندانه دو شاعر می پردازیم.
    کلیدواژگان: حافظ، ابونواس، رندی، ظرف
|
  • Esmaeel Hakemi, Raziyeh Zavarian* Pages 9-30
    Finding a way into the woman's world and investigating on her personality and temperament has always attracted the attention of scientists, philosophers and scholars in each era. Understanding woman's role and position in the human's complementary process requires continuous investigations and researches to clarify the ambiguities and problems that have led to prejudices about her and have introduced her as "Eternally Guilty".In the ancient Iran, we see wise and smart women that not only do not get angry with contempt, inattention and contemn, but also they have shown such a reaction that has shocked all political, cultural, legal and social structures governing the society. Vays is one of those women. The goal of this study is to present her real personality and determination by which she could resist against the destiny that had been determined for her by others.Efforts are made in this paper to address woman's position in the ancient Iran by considering two poems, namely "Vays & Ramin" by "Fakhredin Asad Gorgani" and "Bijan & Manijeh" by "Ferdowsi" and to investigate the main characters of the poems, i.e., "Vays" and "Manijeh" in order to compare woman's role from matriarchal viewpoint by considering the occurrence time of the two stories which goes back to Ashkanid era.Research method is of library type. The subjects were collected by referring to the resources and were described through analysis and reasoning.
    Keywords: Woman's Position, the Ancient Iran, Vays, Manijeh, Destiny, Matriarchal Criticism
  • Mohammed Qolam Rezaei, Chenour Borhani* Pages 31-57
    Narrative parable (allegory) is a story in poetry or prose which has two meaning: primary or outward and secondary and inward meaning which is below the outward layer. Fable is one type of allegory and consist in a short tale- whether in poetry or prose- which is intended to convey amoral lesson. Characters in fable are often animals; but inanimate objects, humans and gods may also be presented in that. Fable in the Persian theosophical parables also has been used for expressing theoretical theosophy concepts and practical theosophy orders.Amongst artistic aspects of Molavi's work in the Shams's lyrics is employment of the narrative parables; there are 16 fables among these narrative parables; these fables in terms of structure and form are two types: 1. Fables with storied action and operation (6), 2. Fables in the form of dialogue or scenic story (10). These fables have the same theme and structure in terms of processing and simplicity and brevity is their outstanding feature. 4 of the Molavi's fables are moral- theosophical parable and 10 fables are parable of theoretical theosophy concepts and 2 fables are parable of Kalam (Islamic Philosophy) thoughts.
    Keywords: Allegory (narrative parable), Fable, Molavi, Shams's lyrics
  • Mohammed Dawabsheh* Pages 59-87
    This research aims to highlight the caliph image of the Umayyad Caliphin the poetry of Al Akhtal, and focuses on highlighting all the dimensions of this image. Al Akhttal shown this image in his poetry diferent images and he repeated it in strikingly. The image came in the poetry of Al Akhttal through three images:- religious image.- political image.- traditional image. The general image of the umaayad caliph intrudused by Al Akhtal was amixture of politica and religious traits. This image aimed at establishing the rislet of the Umayyad caliph. The researcher relied on the anatical descriptive method to conduct this research as it is the most appropirate to study this subject furthermore. the recourse to history to explain particular events asa well as the context of specific texts was another srategy opetend by the researcher.
    Keywords: Immage, caliph, AlAkhtal, Umayyad
  • Abdol Hossein Farzad, Amir Hosssein Mahouzi, Fereshte Naseri* Pages 89-110
    In the vast world of narrative literature, the lyrical poems of Nezami Ganjavi with their unique narrative aspects, structures and origins are the type of Persian literature classic works that can be considered and criticized in accordance with principles of structuralism. In this research, "Khosrow and shirin " and "leyli and majnun" romances have been analyzed structurally as samples of the most pleasing ones. So, firstly, it has been mentioned some points about narration and its elements and units. secondly,,by explaining characters, or, in another word motifs and their functions, the narrative elements of considered romances have been compared according to structural narration point of view which is the base of Russian theorist Vladimir Propp, s work in morphological analysis of fairy tales.In order to fulfill this, categories like plot, character, narration timing, order and pedagogy, continuity, narrator, have been considered to conclude that how these elements with their own syntactic combination change the story from raw form (fabiola) to narrative form and with this method of expressing, what the effect of lyrical content of story on the narrative elements is.
    Keywords: Narration, narrative structure, structuralism, structural analysis, Propp, Khosrow an Shirin, leyli, Majnun
  • Hamid Ahmadiyan*, Ali Saidavi Pages 111-130
    This article contains an aesthetic analysis of Imam Ali’s Sermon “Welayah”, using the views of the Formalists such as Roman Jakobson and Viktor Shhlovsky. The Formalists believe that it is the “Form” that creates the meaning. In this article, the concept and content of the Imam’s sermon is studied, considering the structural, phonological and lexical features along with its figurative language with regard to its whole form and structure leading to a deep concept which can only be appreciated through a formalistic study. The structure of this sermon is fully established on the opposition between the pious and the wicked, truth and false, virtue and doubt, peace and riot and going back to early Islam, from the beginning to the end of Imam’s Caliphate. In his profound thoughts and views, Imam Ali predicted confusion and confrontation. He expressed it in a sublime language, firm tone, deep affection, awesome and involving rhythm and creative imagination.
    Keywords: Walayah Sermon, Formalists, language features, confrontation, expression
  • Narges Ansari, Tayyebe Seyfi* Pages 131-146
    The colors, as the most important elements in the phenomenal fields, attracted mankind's attentions and enchant its spirit since so many years ago. Poets had more attention to the colors and became amorous of them. Because of the contemporary poet's knowledge from color's variety and their influence to the mankind's ghost, they had a good relation with the colors and used them in their poems.Since the two colors of black and white are so significant in the poems of Siab, this paper tends to the survey the importance of this two colors in the poems of this contemporary poet. After extractracting of the instances of using this colors and presenting statistical tables of their usage, the reasons and the importances are described to demonstrate the mental conditions of the poet and finally to notify the effects of the mental conditions to the abundance of using this colors.The most important results from this paper show that these two colors are used to indicate the concepts of goodness and badness, or war and peace. Black color has most abundance in this poet's poetry which shows the big heartache of his mind. In other side using white color in his many poems indicates his wish for a pleasant future.
    Keywords: Color, Poems, Siab, Black, White
  • Abbas Ganjali, Abdolbaset Arab* Pages 147-170
    Child drama is considered one of effective instrument in mental, emotional, cultural child’s grothe and Farhan Bolbol who is one of the best Arabic dramatis has entered in this field by writing three drama. Drama of “green case” expresses a conflict between childes and ghoasts for gainig a green case which is symbol of freedom and success in this drama. Characters of this drama are going to gain a case and its key. Key in this drama is symbol of knowdlege and attempt in life, because its with knowdlege and attempt that we can reach the happiness. Farahan in this drama is insisting on a edjucational method till satisfy child’s intellectuall needs and inform them about world of benevolence. we in this article are going to explain how farhan use all of drama elements to portray child world and what is the real aim which make him to be interested in child literature. We, by using a technichll research method, try to extract different dimention and element of daram of childs which is somoriezed in plot, character, themes, dialoge, conflict and we have explained instances of child world in this drama by a thecnical method. In the end, we have concluded that faran has used the drama as an instrument to teach and train childes.
    Keywords: Darama of childes, Farhan Bolbol, child world, green case
  • Iraj Mehraki, Leila Khezel* Pages 171-183
    Thought of birth and death was one of the first human thought that tradition and philosophical schools tried to explain or find answer for it. Vitalization of sun lead to worshiping of sun and even to dury the deads on the special way that keep their relation with sun. One of the most interesting part of story of poem of Bahman nameh is description of iranshah from rostam's anter and corpse. Corpse of this anter buried on the special way. how body of rostam's family buried on the anter and even some of other reasons seems that likely this family were follower of Mitra tradition. however, At this writing, clear relationship of bury of dead Rostams Anter with Mitra tradition has investigated.
    Keywords: Death, bury of deads, rostam's anter, bahman nameh
  • Maryam Akbari Mousa Abadi* Pages 185-207
    Hafez and Abu-nowas are tow famous iranian poets. The first is known for his lyrical and mystic poetry and the second, because the wine poetry, historically remained. But this is the outward appearance, when we reflect on the depth we will know the untold secrets. Two words, "Rendi" and "Zarf", are very frequent in their poetry and those will introduce the characters of these two poets. After examining the meaning of these two words in dictionaries, we will find the truth that although the two are separated by six centuries but the similarity between their ideas makes this distance meaningless. The research in this paper is historical - analytical method. According to the social characteristics of the era poets and with critical and objective look at the evidences in their poems we study their personality.
    Keywords: Hafez, Abu, nowas, Zarf, Rendi