فهرست مطالب

فصلنامه إضاءات نقدیه فی الادبین العربی و الفارسی
پیاپی 15 (خریف 2014)

  • تاریخ انتشار: 1393/12/20
  • تعداد عناوین: 7
|
  • مهدی ماحوزی، شبنم لاجوردی زاده* صفحات 9-35
    احمد محمود یکی از برجسته ترین نویسندگان دهه های اخیر ایران است. او کارش را با نگارش داستان کوتاه «صب می شه» آغاز کرد و با مجموعه «مول» ادامه داد و با نوشتن رمان «همسایه ها» در جرگه نویسندگان طراز اول قرار گرفت.
    پژوهشگران بسیار در نقد و بررسی آثار او قلم زده اند و غالبا به محتوای داستان های وی پرداخته اند. این مقاله در آغاز به اختصار به موضوع فرم و ساخت، سپس به آثار و سبک نویسندگی احمد محمود نظری می افکند.
    دربخش اصلی مقاله، شکل شناسی 23 داستان کوتاه احمد محمود در مجموعه «از مسافر تا تب خال» در زمینه های طرح وپیرنگ، زاویه دید، راوی، شخصیت پردازی، آغاز، انجام و... مورد بررسی و تحلیل قرار می گیرد تا نشان دهد چگونه نویسنده با کاربرد زبان توصیف و به کارگیری متوازن اجزاء ساختاری داستان، به روایت سرگذشت طبقات محروم شهری می پردازد.
    کلیدواژگان: احمد محمود، داستان کوتاه، فرم و ساختار
  • طیبه سیفی*، بهزاد حشمتی صفحات 37-59
    ادبیات برای خروج از حالت جمود و ضعف به تجدید و ابداع نیاز مبرم دارد و باید میان تجدید و میراث فرهنگی ادبی پیوند استواری وجود داشته باشد، این تجدید در کنار از بهره گیری از جنبه های مثبت فرهنگ های دیگر، باید زمینه را برای آفرینش اجناس ادبی جدید نیز فراهم سازد. بنابراین این نوع از تجدید مثبت است. حدیث عیسی بن هشام محمد المویلحی از بارزترین آثار ادبی در زمینه تجدید به شمار می رود که در اواخر قرن نوزدهم انتشار یافت. این اثر تجدیدی در حدود معقول است و توانست زمینه را بری آفرینش اجناس ادبی جدید مانند رمان و داستان فراهم سازد. اما گنجاندن این کتاب تحت عنوان یک جنس ادبی خاص دشوار است؛ زیرا این کتاب در برگیرنده ویژگی های ادبیات قدیم عربی و ادبیات تازه وارد غربی است و مویلحی به شکلی از شکل های ادبی سنتی عربی و شکل تازه وارد غربی کاملا پایند نمانده است تا جایی که این کتاب سرآغاز رمان و داستان در ادبیات معاصر عربی به شمار می رود. مقاله حاضر بر آن است تا به بررسی حدیث عیسی بن هشام پرداخته آن را از جهت محتوی و مضمون تحلیل نماید. تا از یک سو جنبه های برگرفته از میراث و از دیگر سو نشانه های تجدید در این اثر را تبیین نماید. بررسی این اثر به وضوح نشان از آن دارد که مویلحی در تالیف این کتاب از میان میراث خویش از مقامات الهام گرفت، همانگونه که از دستاوردهای نوین غرب، قصه و رمان را سرلوحه کار خویش قرار داده است. بنابراین این کتاب پیوند محکمی با مقامات داشته، و از برخی جنبه ها نیز به قصه و رمان شباهت دارد.
    کلیدواژگان: نوآوری، میراث عربی، عیسی بن هشام، محمد المویلحی
  • زینت عرفت پور، امینه سلیمانی* صفحات 61-79
    حس آمیزی یکی از انواع بسط تصویر شعری از راه انتقال حواس پنج گانه از حسی به حس دیگر است که شاعر با گسترش خیال پردازی خود و خلق تصاویری متفاوت و تاثیر گذار در مخاطب، آن را خلق می کند. پژوهش حاضر به بررسی حس آمیزی در شعر ابوالقاسم شابی و سهراب سپهری پرداخته، از آن جهت که این پدیده در جلب توجه مخاطب و انتقال دقیق حس درونی به او و درگیر کردنش با تجربه روحی شاعر، در شعر این دو شاعر بسیار تاثیر گذار بوده است. میزان به کارگیری حس آمیزی در شعر شابی و سپهری و ایجاد الفاظ و معانی بکر و جدید از طریق این تکنیک تصویری موضوع اصلی مورد نظر ما در این پژوهش می باشد که با استفاده از شیوه توصیفی- تحلیلی و آوردن نمونه های شعری تطبیقی از هر دو شاعر، به بررسی و تحلیل این پدیده می پردازد. می توان گفت که در شعر این دو شاعر، آمیزش بین حواس صورت گرفته و بیان حسی با حس دیگر رخ داده، که این امر منجر به شکسته شدن مرز بین حواس شده و مرزهای معانی مانوس در نوردیده شده تا مخاطب حس درونی نویسنده را از رهگذر متن ادبی تجربه کند.
    کلیدواژگان: ادبیات تطبیقی، ابو القاسم الشابی، سهراب سپهری، حس آمیزی
  • عباس کنجعلی*، نعمان انق صفحات 81-111
    قیصر امین پور (1386-1338) از چهره های صاحب سبک در حوزه شعر معاصر فارسی است. یکی از وجوه مهم سبک شناسی اشعار او، زبان متمایز شعرهایش است که در سه محور عمده واژگان، ترکیب ها و نحو برجسته است. در این نوشتار، سعی شده است با تکیه بر این سه محور، به مهم ترین ویژگی های زبانی شعر او پرداخته شود تا در نهایت سبک خاص شاعر در حوزه زبان آشکار شود و به این پرسش اساسی که «مهمترین ویژگی های شعر امین پور برای ساخت سبک خاص خود در اشعارش کدام ها است؟!» پاسخ داده شود. بیان ساده و امروزی، نوآوری در واژگان و ترکیبات، تناسب واژگانی (مراعات نظیر)، برجستگی برخی واژگان، بازی با کلمات و معنا، استفاده از نماد و رمز، دستورمندی و ساختار نثر گونه جملات، مهم ترین ویژگی های زبانی امین پور هستند که در این مقاله مورد بررسی و تحلیل قرار گرفته اند.
    کلیدواژگان: قیصر امین پور، زبان، شعر، واژگان، ترکیب ها، نحو
  • حسن گودرزی لمراسکی*، سیدعلی مفتخرزاده، ایوب حیدری صفحات 113-130
    آزادی یکی از بزرگ ترین و عالی ترین ارزش های انسانی و یکی از لوازم حیات و تکامل است که همواره همه ملت ها خواستار تحقق آن بوده اند، آزادی واژه ای است که قدمتی به درازای تاریخ بشر دارد و از طریق شاخص هایی چون حقیقت طلبی، عدالت خواهی، کمال گرایی و رشد وجودی انسان معیار و میزان یافته و حدود خود را تعریف می نماید و در ادبیات ملل مختلف به صورت های گوناگون جلوه گر است. آزادی در ادبیات معاصر عربی، به طرق مختلف به خصوص آزادی اگزیستانسیالیستی مطرح است که خاستگاه آن آگاهی و خرد انسان است که در شعر صلاح عبدالصبور و ادونیس نمود دارد. این جستار بر آن است تا این مفهوم را در اندیشه یوسف الخال شاعر نوگرای معاصر سوری، در سه محور آزادی سیاسی، اجتماعی و اگزیستانسیالیستی بررسی و تحلیل نماید؛ چراکه او از ظلم وئ ستم صهیونیست ها به ستوه آمده و بر آن است که آزادی جز با تلاش، رنج فراوان و قربانی دادن بدست نخواهد آمد. وی آزادی اجتماعی را برقراری و استواری آزادی در جامعه می داند تا زمینه حضور مردم در عرصه های گوناگون فراهم شود و اگزیستانسیالیستی است که انسان و دغدغه هایش مسئله اصلی و محوری اندیشه اوست. آزادی برای رسیدن به حقیقت محور تفکر و اندیشه وی است و قوه تعقل، مهم ترین بنیانی است که برای آزادی قائل شده و آن را وسیله ای برای رسیدن به آزادی حقیقی می داند.
    کلیدواژگان: یوسف الخال، آزادی های سیاسی، اجتماعی و اگزیستانسیالیستی
  • عیسی متقی زاده*، خاطره احمدی صفحات 131-150
    پژوهش ها این مطلب را که رنگ مانند نیرویی است که بر سیستم عصبی تاثیر می گذارد و این تاثیر، کمتر از تاثیر موسیقی نیست، و چه بسا گاهی شدیدتر از آن است تایید می کنند.
    شاعران در طول تاریخ به رنگ توجه ویژه ای داشته اند، اما این توجه از دوره ای به دوره دیگر متفاوت است، به گونه ای که در دوره جاهلی در بیشتر مواقع رنگ در معنای اصلی خود به کار رفته است، و این دیدگاه کم کم به سوی به کارگرفتن رنگ در معانی دیگر تغییر پیدا کرده است، تا جایی که می بینیم شاعران در دوره های بعد، و مخصوصا در دوره معاصر رنگ را در معنی نمادین آن به کار گرفتند.
    با توجه به اینکه دوره عباسی دوره طلایی ادبیات عربی به شمار می رود و با توجه به جایگاه والای متنبی در میان شاعران، تلاش کردیم پدیده رنگ را در اشعار این شاعر گران سنگ، با استفاده از روش توصیفی-تحلیلی و بیان کاربرد رنگ در دو نوع نمادین و صریح بررسی کنیم. ملاحظه می شود که شاعر، گاهی رنگ را در ابعاد نمادین و گاهی در ابعاد صریح به کار می گیرد و گاهی این دو نوع را در یک بیت می آورد.
    کلیدواژگان: شعر دوره عباسی، متنبی، مفهوم رنگ، نماد، تصریح
  • محمدهادی مرادی، کاوه خضری* صفحات 151-168
    صورولوژی یا تصویر شناسی یکی از شاخه های ادبیات تطبیقی است که عبارت است از بررسی تصویر دیگری بیگانه در متن ادبی. تصویر شناسی بستر مناسبی جهت شناخت انسان ها از هم دیگر است و از رهگذر این شناخت، جوهره مشترک انسانی جلوه گر می شود و دریچه ای به دنیای برادری گشوده می شود که «من» را با «دیگری» پیوند می زند. بنابراین پژوهش های تطبیقی که روابط ما را با دیگری ارزیابی می کند از اهمیت زیادی برخوردار است. بیاتی یکی از بزرگ ترین شاعران معاصر عرب است که تعداد زیادی از قصایدش را به بررسی تصویر دیگری اختصاص داده است که در این میان سه قصیده را در وصف سه هنرمند کرد سروده است: عبدالله گوران، یاشار کمال و ایلماز گونای. «من» عربی در شعر بیاتی منظومه ای از راوبط را با دیگری کرد هنرمند ترسیم کرده است که چهارچوبی کاملا دوستانه دارد و حاکی از ستایش و صمیمیت است. مقاله حاضر تلاش دارد تا با روش توصیفی- تحلیلی و بر اساس نقد تطبیقی به بررسی تصویر بیاتی از دیگری کرد هنرمند بپردازد. نتایج مقاله بیانگر این حقیقت است که شاعر، تصویر دیگری کرد هنرمند را به صورتی مسامحه آمیز نشان داده است. این نوع خوانش دیگری، زیباترین شیوه ممکن و یگانه روش حقیقی شناخت دیگری است.
    کلیدواژگان: تصویر شناسی، ادبیات تطبیقی، عبد الوهاب بیاتی، دیگری کرد هنرمند
|
  • Mahdi Mahoozi, Shabnam Lajvardizadeh* Pages 9-35
    Ahmed Mahmud is one of the most prominent Iranian writers in recent decades. He began his work with writing the short story entitled “Sob Mishe” and continued with” Mool”. He received a position among top rank writers with writing the novel Hamsayeha. Many critics have criticized and studied his works and often dealt with the content of his stories. The paper first addresses form and structure briefly and then looks at Ahmad Mahmud's works and his writing style. In the main part of the paper, morphology of Ahmad Mahmud's 23 short stories in the collection of “az Mosafer ta Tabkhal” is investigated and analyzed in plan and plot, viewing point of view, narrator, characterization, the beginning and the end to show how the author narrates fate of urban poor classes in his stories through applying descriptive language and structural components of story harmonically.
    Keywords: Ahmed Mahmud, short story, form, structure
  • Tayebeh Seyfi*, Behzad Heshmati Pages 37-59
    Literature severely needs innovation and renewal to exit from weakness and inanition mood and there must be a strong connection between renewal and literal- cultural heritage. The renewal must prepare context to create new literal genres in addition to utilizing positive aspects of other cultures. So, this type of renewal is positive. Hadith of Isa ibn Hisham, essay of Mohammad Al Mavilhi is considered as the most significant literary essay in the field of renaissance which is published at the end of 19th century. This renaissance essay is reasonable and could prepare ground for creating new literal genres like story and novel. It is hard to consider this book as a special literary genre because it contains properties of old Arabic literature and also western modern literature simultaneously. So, Mavilhi didn’t completely have commitment to any form of modern literature and traditional shapes of Arabic literature until this book is counted as beginning of story and novel in contemporary Arabic literature.The present paper is going to investigate this essay and its structural and content to explain aspects borrowed from heritage on the one hand and signs of renewal in this work on the other hand. Investigation of this work shows clearly that in compilation of this book, the writer was inspired by Maghamat among his own heritage as he used new western achievements, i.e. story and novel as his pattern in writing. So this book has a strong relation with Maghamat and has similarity with novel or story in some aspects.
    Keywords: Innovation, Arabic heritage, Hadith of Isa ibn Hisham, Mohammad Al Mavilhi
  • Zinat Orfatpour, Amineh Soleimani* Pages 61-79
    Synesthesia is an extended type of poetic image through transferring five natural senses of human from a sense to another which poet creates by expanding his imagination and producing and influencing images on the audience. The present study has investigated Synesthesia in poems of Abol Qasem Ahshabi and Sohrab Sepehri since this phenomenon influences and attracts audience's attention and exacts transferring of his inner sense and involving him in poet's spiritual experience in poems of these poets. Rate of applying synesthesia in poems of Alshabi and Sepehri and creating original and new words and meanings via this visual technique is our subject in this research which investigates and analyzes poems using descriptive- analytical method by bringing comparative poetic samples of two the poets. It can be said that in poems of these poets, senses were synthesized and expressed interchangeably which led to breaking boarder between senses and poets went beyond conventional meanings so that the audience experiences writer's inner impression through literary text.
    Keywords: Comparative literature, Abol Qasim Alshaby, Sohrab Sepehri, synesthesia
  • Abbas Ganjali*, Neman Onegh Pages 81-111
    Qeysar Aminpour (1959-2007) is one of the outstanding figures in contemporary Persian poetry. One of the prominent aspects of his poetic style is the distinct language of his poems in the three areas of lexicon, compositions and syntax. Relying on these three areas, this study attempted to investigate the most important linguistic features of his poetry in order to figure out special style of the poet in the realm of language and to answer the fundamental question “What are the prominent features of Aminpour’s style of poetry that make it idiosyncratic?” Simple and modern language, innovative in lexicon and compositions, collocation of lexicon (symmetry), prominence of some words, playing on words and meanings, using codes and symbols, grammaticality and prosaic structure of sentences are among the most significant characteristics of Aminpour’s language which were examined and analyzed in this paper.
    Keywords: Qeysar Aminpour, language, poetry, lexicon, compositions, syntax
  • Hasan Goodarzi Lemraski*, Ali Moftakharzadeh, Ayoub Heydari Pages 113-130
    Freedom is one of the greatest and highest human values and of necessities of life and evolution that all nations have wanted its realization. The word freedom dates back to human history and it has found criterion and rate through indicators such as truth-seeking, justice and human's existential growth and defines its own limits and is manifested in literature of different nations in various forms. Freedom in contemporary Arabic Literature is proposed in different ways especially existentialistic freedom origin of which is human's knowledge and wisdom that were revealed in Salah Abd-al Sabour's and Adonis’ poems. This inquiry is going to investigate and analyze this concept in the thoughts ofYusuf Alkhal, contemporary modernist Syrian poet, from political, social and existential perspective as he has been tired of Zionist's oppression and believes that freedom will not be achieved without effort, great suffering and sacrifice. He sees social freedom as establishment and stability of freedom in society as far as people's presence will be provided in various areas and is an existentialist whose thought’s main and axial issue is man and his concerns. His thinking and thought is focused on freedom for reaching the truth and power of reasoning is the most important basis of freedom and considers it as a tool for reaching true freedom.
    Keywords: Yusuf Alkhal, political, social, existential freedom
  • Isa Mottaqizadeh*, Khatereh Ahmadi Pages 131-150
    Researches support that color is like a force that affects on nervous system and this effect is not less than music and sometimes it may be more than that. Poets throughout history have shown great interest in color, but this interest varies from time to time. As at Pre-Islamic era, color was used in its original meaning in most situations and this view has slowly gone toward using color in symbolic meanings. As far as we can see poets of next eras especially in contemporary period use color in its symbolic meaning. Since the Abbasid period is golden period of Arabic literature and according to Motanabbi’s prominent situation among the poets of this period, we tried to study color in poems of this valuable poet using descriptive-analytic method and expressing color application in two symbolic and explicit kinds. It is observed that the poet sometimes uses the color in symbolic meaning and sometimes in original meaning and sometimes he uses both meanings together in a couplet.
    Keywords: poetry of the Abbasid period, Motanabbi, concept of color, symbol, clarification
  • Mohammad Hadi Moradi, Kaveh Khezri* Pages 151-168
    Image recognition is a branch of comparative literature studying the image of foreign other in a literary text. This science is a proper context to differentiate human beings from each other and by this recognition, common essence of humanity is revealed and a gate is opened to brotherhood world that brings together "I" with the other. Therefore, comparative researches that evaluate our relation with others are very important. Albayati is one of the biggest contemporary Arab poets most of whose odes have been dedicated to investigating the other's image. Meanwhile, he composed three odes in description of three Kurdish artists: Abd-allah Gooran, Yashar Kamal and Aylmaz Güney. Arabic" I" in Albayati's poem has drawn a system of relations with other Kurdish artist. The present paper tries to investigate Albayati's image of other Kurdish artist using descriptive- analytical method, based on comparative criticism. Results of the paper suggest that the poet has shown image of other Kurdish artist neglectfully. This kind of reading the other is one of the most beautiful possible methods and a unique true way of recognizing the other.
    Keywords: image recognition, comparative literature, Abd, Alwahhab Albayati, another Kurdish artist