فهرست مطالب

اقتصاد شهری - سال دوم شماره 1 (بهار و تابستان 1396)

نشریه اقتصاد شهری
سال دوم شماره 1 (بهار و تابستان 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/06/31
  • تعداد عناوین: 6
|
  • محمدحسین شریف زادگان، حسین قانونی * صفحات 1-18
    موضوع دولت رانتی و وابستگی اقتصاد به منابع طبیعی یکی از دغدغه های بزرگ کشورهایی است که با این پدیده مواجه اند. ایران نیز یکی از این کشورهاست و تاکنون مقالات بسیاری در زمینه تأثیرات دولت رانتی نگاشته شده است؛ ولی کمتر تلاشی برای تلفیق آثار پراکنده و مفهوم سازی نظری دراین باره با تکیه بر تأثیرات آن بر اقتصاد شهری صورت گرفته است. در مقاله پیش رو ابتدا با استفاده از کلیدواژه های «رانت»، «نفت» و «دولت رانتی» مقالات فارسی مرتبط با این پدیده انتخاب شدند و پس از غربال اولیه، مقالاتی برگزیده شدند که به تأثیرات دولت رانتی در حوزه های مختلف توجه بیشتری داشتند؛ سپس با استفاده از نرم افزار Atlas.ti 6.0، مراحل نظریه زمینه ای از کدگذاری باز، به روش سطربه سطر، تا کدگذاری گزینشی دربارۀ آن ها صورت گرفت. نظریه زمینه ای در ابتدا منتج به سه نظریه در تبیین تأثیرات دولت رانتی شد: 1. دولت رانتی شکل گیری (افزایش) ذهنیت کوتاه مدت و تابع منفعت شخصی در افراد را باعث می شود؛ 2. دولت رانتی تضعیف فرایند دولت ملت سازی را موجب می شود؛ 3. دولت رانتی افزایش نابازارسویی اقتصادی را موجب می شود. سپس از تلفیق سه نظریه مذکور، نظریه فراپوش نهایی حاصل شد: «دولت رانتی موجب شکل گیری/افزایش نهادهای مخرب توسعه پایدار می شود». در پایان، براساس سه مفهوم نظری حاصل شده، دربارۀ تأثیرات دولت رانتی بر اقتصاد شهری مباحثی مطرح می شوند.
    کلیدواژگان: رانت، دولت رانتی، اقتصاد شهری، مفهوم سازی نظری، نظریه زمینه ای
  • نعمت الله اکبری، مصطفی مبینی دهکردی*، علیرضا کمالیان، سلمان قاراخانی صفحات 19-36
    رشد شهرنشینی ازجمله مباحث مهم مطالعات بخش مسکن است که در سال های اخیر، جامعه شهری ایران را به شدت تحت تاثیر قرار داده است. سیاست های مالیاتی موجود در بخش مسکن با اثرگذاری بر رشد تعداد پروانه های ساخت، بر رشد شهرنشینی موثر بوده است. سیاست های مالیاتی مطرح شده، یک ابزار در سیاست های شهرسازی و طرح های توسعه شهری است و در این مطالعه از دید اقتصادی به آن نگاه شده است. هدف این پژوهش بررسی اثر سیاست های مالیاتی بر رشد شهرنشینی است و برای واردکردن سیاست های مالیاتی از متغیرهای مجازی استفاده شده است. در مطالعه حاضر تلاش شده است با استفاده از داده های سال های 1369تا1392ش و با بهره گیری از الگوی ARDL و آزمون های پایداری ضرایب، اثر سیاست های مالیاتی بر رشد شهرنشینی ارزیابی شود. نتایج حاصل از الگو و آزمون های CUSUM و CUSUMSQ نشان می دهد به علت سیاست اتخاذشده، ضرایب برآوردی در این دوره دارای ثبات بوده و منجر به این امر شده است که سیاست های مالیاتی اعمال شده بر رشد شهرنشینی اثر منفی داشته است.
    کلیدواژگان: رشد شهرنشینی، سیاست های مالیاتی، ARDL
  • رزیتا مویدفر، عبدالحمید معرفی محمدی، سپیده سعید مهدوی * صفحات 21-66
    پارک های شهری برای گذران اوقات فراغت مردم ارزش تفرج گاهی دارند و به همین علت برآورد ارزش اقتصادی و شناخت تاثیر آنها بر رفاه جامعه شهری، در کانون توجه اقتصاددانان محیط زیست است. در این پژوهش خدمات تفرجگاهی پارک ناژوان، در جایگاه یکی از منابع ارزشمند زیست محیطی شهر اصفهان، ارزش گذاری می شود. برای این منظور از روش هزینه سفر فردی استفاده شده و حجم نمونه معادل 508 نفر محاسبه شد. در روش هزینه سفر فردی برای بررسی اثر متغیرهای توضیحی بر تعداد دفعات بازدید، از الگوی رگرسیون لگاریتمی استفاده شد. برای این منظور تابع سفر به شکل توابع خطی، لگاریتمی، خطی لگاریتمی و لگاریتمی خطی برآورد شد. از میان این فرم ها، براساس معناداری آماره ها، فرم لگاریتمی انتخاب شد. در الگوی لگاریتمی از 15 متغیر توضیحی واردشده، ضریب10 متغیر معنی دار بود. مازاد رفاه گروهی سه نفره در هر بازدید از پارک ناژوان در طول یک سال 79/0میلیون ریال و برای یک فرد در هر بازدید در طول یک سال 24/0میلیون ریال است. مقایسه نتیجه این مطالعه با مطالعه صامتی و همکاران (1391) نشان می دهد مازاد رفاه هر بازدید در روش هزینه سفر فردی، 24/14درصد کمتر از تمایل به پرداخت نهایی افراد در روش ارزش گذاری مشروط است.
    کلیدواژگان: ارزش تفریحی، پارک ناژوان، روش هزینه سفر فردی، مازاد مصرف کننده
  • رسول بیدرام، بابک صفاری، دیانا داروور * صفحات 37-50
    باشگاه های ورزشی هم به لحاظ تولید و عرضۀ کالاهای خصوصی و هم از نظر تولید منافعی که با ویژگی های کالاهای عمومی عرضه می شوند، از نظر اقتصادی برای شهرها اهمیت و ارزش دارند. در پژوهش حاضر تلاش برای کمی سازی ارزش پولی برخی از منافعی است که تیم فوتبال فولاد مبارکه سپاهان، در جایگاه یک تیم ورزشی حرفه ای، برای شهر اصفهان ایجاد می کند. این ارزش ها که ارزش های مصرفی و غیرمصرفی را شامل می شوند، با استفاده از روش ارزش گذاری مشروط برآورد شده اند. برای این منظور با کمک پرسشنامه، از شهروندان اصفهان درباره تمایل آنها برای پرداخت کالاها و منافع تولید ی تیم فوتبال سپاهان پرسیده شد. براساس نتایج پژوهش، میانگین تمایل به پرداخت سالانۀ شهروندان برای حضور تیم فوتبال سپاهان در رقابت های لیگ برتر فوتبال 16هزار و 480 تومان، برای قهرمانی این تیم در رقابت های لیگ برتر 13هزار و 970، قهرمانی در رقابت های جام حذفی 11هزار و 760تومان و قهرمانی در رقابت های لیگ قهرمانان آسیا 24هزار و 480 تومان است. همچنین میانگین تمایل به پرداخت برای خرید بلیت تماشای مسابقات در استادیوم، 4هزار و 433تومان و میانگین تمایل به پرداخت برای تماشای تلویزیونی نیز 2هزار و 773تومان است.
    کلیدواژگان: باشگاه ورزشی، تمایل به پرداخت، روش ارزش گذاری مشروط
  • تبسم توکلی، هما موذن جمشیدی * صفحات 67-88
    در این پژوهش سنجش میزان تاثیرگذاری ویژگی های غیر بازاری آثار تجسمی بر قیمت مبادلات آثار، با روش رگرسیون هدانیک انجام شده است. حوزه و محدوده این پژوهش بازار اولیه هنرهای تجسمی، یعنی گالری ها، شامل 10 گالری در سطح شهر تهران است. جامعه آماری و نمونۀ مطالعه شده نیز 308 تابلو نقاشی و 72 اثر حجم مبادله شده در نمایشگاه های برگزارشده در 5 ماه متوالی، از بهمن 1393 تا پایان خرداد 1394 را در برمی گیرد. متغیر های پژوهش شده به طورکلی به سه دسته متغیر های مربوط به هنرمند، متغیر های مربوط به گالری و متغیرهای مربوط به ویژگی های اثر یعنی سبک ، مواد و مصالح و اندازه اثر تقسیم شده اند. طبق نتایج به دست آمده، در آثار نقاشی، متغیرهای مربوط به هنرمند و گالری در قیمت اثر تاثیر معناداری دارند. از ویژگی های اثر سبک پست مدرن، آبستره و مینیاتور مدرن این است که در مقایسه با سبک های دیگر تأثیر گذاری بیشتری در قیمت دارند و متغیر ترکیب مواد و رنگ روغن در مقایسه با متغیر آکریلیک، بر قیمت اثر تاثیر بیشتری می گذارند. گالری ها نیز بر قیمت آثار حجم مبادله شده تأثیر معناداری دارند. از بین متغیرهای مربوط به مصالح، مواد و مصالح فلزی و پس ازآن ترکیب مواد در مقایسه با متغیر مواد و مصالح غیرفلزی تاثیرگذاری بیشتری بر قیمت دارند و در هر دو دسته آثار، اندازه اثر در افزایش قیمت آن تاثیر گذار است.
    کلیدواژگان: اقتصاد هنر، هنرهای تجسمی، بازار هنرهای تجسمی، روش هدانیک، گالری، تهران
  • زهرا دهقان شبانی *، احمد صدرایی جواهری، مریم شهریاری فهلیانی صفحات 89-105
    یکی از متداول ترین شاخص هایی که از طریق آن می توان به قدرت یک فعالیت صنعتی برای دستیابی به مزیت های نسبی در بین صنایع مختلف پی برد، بهره وری و ارتقای آن است. در این خصوص شناسایی عوامل موثر بر بهره وری کل عوامل تولید ضرورتی اجتناب ناپذیر است. هدف اصلی تحقیق حاضر، بررسی تاثیر تجمیع فضایی فعالیت های صنعتی بر بهره وری کل عوامل تولید در صنایع شیمیایی و ماشین آلات ایران است که با استفاده از روش داده های پانلی پویا بر مبنای گشتاورهای تعمیم یافته (GMM) که توسط آرلانو و باند (1991) توسعه داده شده است، برای 27 استان ایران، طی دوره ی زمانی 1390-1379 برآورد گردیده است. نتایج حاصل از برآورد حاکی از آن است که رابطه متغیر محلی شدن (تخصص) و بهره وری کل عوامل در الگوهای بررسی شده برای صنعت شیمیایی و ماشین آلات به شکل U معکوس است. به این صورت که توان اول این متغیر دارای تاثیر مثبت و معناداری بر بهره وری کل عوامل و توان دوم این متغیر دارای تاثیر منفی و معنادار است به این معنی که اگر محلی شدن از حد آستانه عبور کند موجب کاهش بهره وری کل عوامل خواهد شد. با توجه به اینکه ضریب محلی شدن مثبت است، با افزایش محلی شدن این دو صنعت بهره وری کل عوامل افزایش می یابد. شاخص شهرنشینی (تنوع) نیز اثر مثبت و معناداری بر بهره وری کل عوامل تولید در این دو صنعت دارد، مثبت بودن این متغیر نشان می دهد که با افزایش تنوع فعالیت های صنعتی، بهره وری افزایش می یابد.

    کلیدواژگان: بهره وری کل عوامل تولید، تجمیع فعالیت های صنعتی، داده های تابلویی پویا، صنعت شیمیایی، صنعت ماشین آلات
|
  • Mohammad Hossein Sharifzadegan, Hossein Ghanouni * Pages 1-18
    The formation of Rentier states and dependency of national economy on natural resources is one of the greatest concerns of countries facing this phenomenon. Because Iran is one of these countries, many articles have been written about the effects of rentier states, but little endeavor has been made to combine these effects and theoretically conceptualize them. In this paper, at first, the Persian articles were chosen by keywords "rent", "oil" & "rentier state". After primary screening of articles by subjects, the articles for the purpose of this research were selected according to four criteria. Then, grounded theory procedures were applied on them- from open coding (line by line coding) to selective coding using Atlas.ti 6.0 Software. At the first step, grounded theory analysis resulted to three theories for explaining rentier state's effects, namely: 1) Rentier state leads to formation/increment of short-term mentality and self-benefit-orientation in people; 2) Rentier state weakens nation-state formation process; 3) Rentier state increases economic non-market orientation. At last, by combining these three theories, the final overarching theoretical conceptualization of the effects of rentier state indicates that: rentier state leads to formation/increasing of anti-sustainable development institutions. Finally, the effects of rentier state on urban economy were discussed based on the resulting theories.
    Keywords: Rent, rentier state, urban economy, theoretical conceptualization, Grounded Theory
  • Nematolah Akbari, Mostafa Mobini Dehkordi *, Alireza Kamalian, Salman Gharakhani Pages 19-36
    Urbanization growth which is one of the most important issues in the housing sector studies has deeply influenced Iran's urban population in recent years. Tax policies in the housing sector have affected urbanization growth by their impact on the number of construction licenses issued.These tax policies are a tool in urban policy and urban development programs, and in this study, it has been viewed from the economic. The aim of this study is to evaluate the effect of tax policies on urbanization growth for which dummy variable were used. For this purpose, the ARDL model and coefficients stability tests were applied for 1990-2013 data. The results from CUSUM and CUSUMSQ tests and the model show that the estimated coefficients for the period have been stable due to the adopted policies and these policies have led to a decrease in urbanization growth.
    Keywords: urbanization growth, tax policies, ARDL model
  • Rozita Moayedfar, Abdolhamid Moarefi Mohammadi, Sepideh Saeed Mahdavi * Pages 21-66
    Urban parks have recreational value for people's leisure time and for this reason, environmental economists pay attention to estimation of economic value and understanding their impact on welfare of urban society. In this study, individual travel cost method is used for estimating the value of Nazhvan park’s recreational services. Sample size was calculated to be 508. A logarithmic regression model was used in the Individual travel cost method for assessing the impact of explanatory variables on the number of visits. In order to achieve this goal, travel function has been estimated in form of linear, logarithmic, linear-logarithmic and logarithmic-linear functions, among which logarithmic function was selected based on statistical significance. In the logarithmic model, 10 of 15 independent variables were significant. According to the results, consumer surplus for each visit during a year is equal to 0.79 million Rials for a group of three people and 0.24­ million Rials for each visitor. Comparing our results with Sameti et al.(1391), demonstrates that welfare surplus per visit in individual travel cost method is 14.24 percent less than marginal willingness to pay in contingent valuation method.
    Keywords: Recreational Value, Najvan Park, Individual Travel Cost Method, Consumer Surplus
  • Rasoul Bidram, Babak Saffari, Diana Daruvar * Pages 37-50
    Sports clubs often generate some private and public goods, thus they are economically valuable for cities. The main objective of this study is to find economic value of Foolad Mobarakeh Sepahan football club for city of Isfahan. Both the use and non-use values of this professional sport team are estimated using the contingent valuation method (CVM). The study is based on a survey conducted through interview and obtaining information from citizens with the sample size of 344. The results show that the average willingness to pay for the existence of Sepahan football club in the premier league competitions is 164800 Rials (United States Dollar = 42,000 Iranian Rial), for winning the premier league cup is 139700 Rials, for winning the knockouttournament cup is 117600 Rials, and for winning the AFC Champions League cup is 24480 Rials. Also the average willingness to pay for watching Sepahan matches in the stadium and watching the games from Television respectively are 44330 and 27730 Rials.
    Keywords: Sports Club, Willingness to Pay, Contingent Valuation Method
  • Tabassom Tavakoli, Homa Moazen Jamshidi * Pages 67-88
    The present study was conducted in order to investigate the effect of non-market characteristics of visual art objects on their price, using the hedonic pricing model. Our case consists of 308 paintings and 72 sculptures sold through art exhibits during Bahman 1393 to the end of Khordad 1394 by 10 selected art galleries in Tehran. The determinant factors are divided in three categories including:1.artist characteristics, 2. gallery characteristics, 3. the art object’s characteristics. According to the results for paintings the characteristics of artists and gallery have significant effects on the price. Among art object’s characteristics: post-modern, abstract and miniature are the styles with greater influence on the price, and the paintings using synthetic materials and oil-color are -in the average- sold with higher prices than acrylic paintings. For Sculptures, galleries and the material used in the object have significant effects on the price, among which Shirin art gallery and metal and synthetic objects have greater influence. The size of the object has also significant effect on the price of both paintings and sculptures
    Keywords: Economics of arts, culture, Visual arts, Visual arts market, Hedonic model, Art galleries, Tehran
  • Zahra Dehghan shabani*, Ahmad Javaherei Sadraei, Maryam Shahryari fahliyani Pages 89-105
    explained by the amount of inputs used in production. As such, its level is determined by how efficiently and intensely the inputs are utilized in production. Economists have long recognized that total factor productivity is an important factor in the process of economic growth. It plays a critical role on economic growth and Comparative advantage of industries. So, identification of factors affecting productivity is very important. This paper aims to analyze the effect of spatial agglomeration of industrial activities on total factors productivity in Chemical and Machinery Industries by using the Generalized Methods of Moments (GMM) on panel data for 27 provinces of Iran over the period 2000-2011.The results have shown that the relationship between the variable of localization (specialization) and TFP has quadratic form -U inverse shape- and the urbanization index (diversification) has positive effect on total factor productivity in Chemical and Machinery Industries.

    Keywords: Total Factors Productivity, Agglomeration of Industrial Activities, Dynamic, Panel Data, Chemical Industry, Machinery Industry