فهرست مطالب

Sociological Studies of Youth - Volume:1 Pre-Issue: 3, 2011

Sociological Studies of Youth Journal
Volume:1 Pre-Issue: 3, 2011

  • تاریخ انتشار: 1389/11/19
  • تعداد عناوین: 8
|
  • بررسی جامعه شناختی رابطه سرمایه ی فرهنگی و هویت های اجتماعی فردی و جمعی در بین جوانان
    قربانعلی ابراهیمی، عباس بهنویی گدنه صفحه 9
    مقاله ی حاضر درصدد آن است که به بررسی جامعه شناختی رابطه ی بین سرمایه ی فرهنگی جوانان و مولفه های هویت اجتماعی فردی و جمعی آنان بپردازد و همبستگی بین سرمایه فرهنگی و مولفه های مختلف هویتی را مورد مطالعه قرار دهد. برای بررسی رابطه ی این دو سازه (سرمایه ی فرهنگی و هویت های اجتماعی فردی و جمعی) از نظریه بوردیو، جنکینز و گیدنز استفاده شده است همچنین برای سنجش رابطه این دو سازه از آزمون های T و ضریب همبستگی پیرسون استفاده شده است.
    نتایج حاصل از آزمون ها حاکی از همبستگی بین سرمایه ی فرهنگی جوانان و مولفه های هویت آنان است. لکن بیشترین ضریب همبستگی سرمایه فرهنگی با مولفه های هویت شخصی و گروهی و کمترین میزان همبستگی گونه های هویت ملی، مذهبی و خانوادگی است. از سوی دیگر نتایج نشان داد که گرایش دختران به مولفه های هویت جمعی بیشتر از پسران می باشد در صورتی که بر خلاف دختران، میزان گرایش پسران به مولفه های هویت فردی بیشتر می باشد. همچنین نتایج تحقیق حاکی از این است که میزان سرمایه ی فرهنگی جوانان تقریبا یکسان است.
  • بررسی عوامل اجتماعی موثر بر میزان رضایت اعضاء از عضویت در انجمن N.A در شهر اندیمشک
    مسعود حاجی زاده میمندی، اکبر زارع شاه آبادی، بهروز شاهون وند صفحه 33
    اعتیاد به مواد مخدر یکی از اساسی ترین مشکلات اجتماعی بشر در عصرحاضر است که سرمایه های عظیم مادی و معنوی را به نابودی می کشاند. سیاست های رسمی و دولتی علیرغم تلاش ها و هزینه های زیاد، بهره وری لازم را نداشته است و به سیاست های مشارکت محور نیاز می باشد. یکی از انجمن های شکل گرفته در راستای مبارزه با اعتیاد، انجمن معتادان گمنام (N.A) است که یک انجمن جهانی متشکل از معتادان درحال بهبودی می باشد که هدف اصلی آن کمک به سایر معتادان برای قطع مصرف موادمخدر می باشد. هدف ازاین پژوهش بررسی عوامل اجتماعی موثربر رضایت اعضا از عضویت این انجمن های در شهر اندیمشک است. روش پژوهش به صورت پیمایش و گردآوری داده ها ازطریق پرسش نامه و مصاحبه صورت گرفته است.جامعه آماری اعضای انجمن N.Aدر شهر اندیمشک بوده اند که با استفاده از فرمول کوکران تعداد260 نفر به عنوان حجم نمونه انتخاب شده اند. پس از بررسی اعتبار و روایی پرسش نامه، داده ها با استفاده از نرم افزار SPSSو آزمون های آماری ضریب همبستگی،t، واریانس و تحلیل رگرسیون چندمتغیره تجزیه و تحلیل گردید. براساس یافته های تحقیق متغیرهای میزان پاکی ازمواد مخدر، میزان سلامت جسمانی و روانی، میزان سلامت خانوادگی و اجتماعی، میزان تقویت اعتقادات معنوی، توانایی انجام کار، میزان مشارکت اعضا، گذراندن اوقات فراغت و بیکاری سالم و وضع تغذیه همبستگی معناداری بامیزان رضایت اعضای انجمنN.A ازعضویت دراین انجمن در شهر اندیمشک داشته اند. با کاهش سن، افزایش تحصیلات و کاهش تعداد دفعات ترک مواد، میزان رضایت افزایش می یابد. همچنین میزان رضایت در زنان، مجردان و نیز افرادی که با انگیزه رفع مشکلات شغلی و مالی خود وارد انجمن ها شده اند بیش-از سایرین مشاهده شد.
    نتایج تحلیل رگرسیونی نشان می دهد که متغیرهای مشارکت اعضاء، میزان سلامت خانوادگی و اجتماعی، وضعیت تغذیه و توانایی اشتغال درحدود 49 درصد از تغییرات متغیر وابسته را تبیین می کنند.
  • رابطه خلاقیت و عزت نفس با پیشرفت تحصیلی نوجوانان و جوانان
    رمضان حسن زاده، پریسا ایمانی فر صفحه 55
    هدف این پژوهش بررسی رابطه ی خلاقیت و عزت نفس با پیشرفت تحصیلی نوجوانان و جوانان است. روش پژوهش همبستگی است. جامعه آماری شامل دانش آموزان پایه دوم رشته ریاضی فیزیک و علوم تجربی دبیرستان هستند. نمونه آماری شامل80 دانش آموز دختر و پسر که به روش نمونه گیری تصادفی انتخاب شده اند. ابزار اندازه گیری برای سنجش خلاقیت پرسشنامه خلاقیت (CREE) تورستون، میلن جر و برای آزمون عزت نفس از پرسشنامه کوپراسمیت (58 سوالی) استفاده شده است. نتایج نشان می دهد که بین خلاقیت و عزت و پیشرفت تحصیلی دانش آموزان تفاوت معنی داری وجود ندارد. بین خلاقیت و عزت نفس با رشته های تحصیلی تفاوت معناداری وجود ندارد. بین خلاقیت و جنس نیز تفاوت معناداری وجود ندارد. همبستگی عزت نفس با خلاقیت بیشتر از همبستگی عزت نفس با پیشرفت تحصیلی و همین طور همبستگی خلاقیت با پیشرفت تحصیلی می باشد.
  • بررسی خشونت خانوادگی در میان خانواده های شهر دهگلان با تاکید بر خشونت علیه زنان
    سعید خانی، جمال ادهمی، علی حاتمی، جوای بنی عامریان صفحه 67
    درحالی که بسیاری از روان شناسان، جامعه شناسان و جرم شناسان، نگرانی عمیقی نسبت به افزایش خشونت در خیابان ها و اماکن عمومی دارند، احتمال مورد ضرب و شتم قرار گرفتن یک فرد در خانواده به مراتب بیش تر از بیرون خانواده است. خشونت علیه زنان، به معنای هر نوع رفتار خشونت آمیز وابسته به جنسیت است که موجب آسیب شده یا احتمالا منجر به آسیب های جسمی، جنسی، روانی وغیره می شود. هدف این تحقیق بررسی خشونت خانوادگی به ویژه خشونت علیه زنان در بین خانواده های شهر دهگلان است. متغیرهای مستقل تحقیق (عوامل خانوادگی و اجتماعی) از نظریات یادگیری اجتماعی و منابع استنتاج شد. براساس فرمول نمونه گیری کوکران و به روش نمونه گیری خوشه ایچند مرحله ای تعداد 245 خانواده تعیین و با استفاده از پرسشنامه، اطلاعات مورد نظر در میان زوجین جمع آوری شد. به طورکلی اطلاعات200 پرسشنامه قابلیت تجزیه و تحلیل داشته و این کار به وسیله نرم افزار SPSS و با استفاده از آماره های پیشرفته ای همچون تحلیل رگرسیون چند متغیره انجام گرفت. تحلیل یافته ها حاکی از تایید فرضیات مطرح تحقیق با درجه بالایی از اطمینان بود. برای کشف میزان اهمیت متغیرهای مستقل در برآورد متغیر وابسته، تحلیل رگرسیون چند متغیره نشان داد که متغیرهای وابستگی اقتصادی زنان، تجربه و مشاهده خشونت توسط همسران در دوران کودکی و ضعف حمایت های اجتماعی درجامعه و خانواده از زنان، 62 درصد از تغییرات خشونت علیه زنان را تبیین می کنند. به علاوه براساس ضرایب بتای استاندارد شده، متغیر ضعف حمایت خانوادگی و اجتماعی از زنان بیشترین نقش را در تبیین واریانس متغیر وابسته یعنی خشونت علیه زنان داشته است.
  • بررسی عوامل اجتماعی - اقتصادی موثر بر خشونت علیه زنان در شهر اهواز
    اسحق ارجمند سیاهپوش، فریال عجم دشتی نژاد صفحه 91
    این تحقیق به بررسی عوامل موثر بر خشونت علیه زنان با نگاه ویژه به شهر اهواز پرداخته؛ پس از مختصر توضیحی درباره ساختمان بیولوژی مردان و زنان، تاریخچه خشونت، تعریف خشونت، حوزه های خشونت و انواع خشونت علیه زنان پرداخته-است. همچنین این پژوهش با مطالعه تحقیقات انجام شده در خارج و داخل کشور، پیشینه ای را به عنوان تحقیقات قبل از خود ارائه داده است.
    این تحقیق با استفاده از نظریه هایی همچون نظریه ناکامی–پرخاشگری، رویکرد جامعه شناختی، فمینیسم اگزیستانسیالیست، همچنین نظریات منابع و تضاد به ارائه فرضیات خود اقدام نموده است؛ سپس با ارائه مدل تحلیلی، تعریف مفاهیم و عملیاتی کردن آنها، پرسشنامه ای در حجم نمونه 400 نفر، در فاصله سنی20 تا 39 سال زنان مجرد و متاهل شهر اهواز توزیع، پس از جمع آوری، با استفاده از آزمون های ضریب همبستگی پیرسون و C به آزمون فرضیات خود پرداخته است.
    نتایج حاصله حاکی از آن است که: به نظر می رسد بین فقر معیشتی، عدم اشتغال زنان، اعتیاد مردان، تعدد زوجات، نابرابری جنسیتی، نگرش مردسالارانه، بی سوادی مردان و پایین آمدن آستانه تحریک پذیری جوانان و خشونت علیه زنان رابطه معنی داری وجود دارد
    کلیدواژگان: پرخاشگری، خشونت، خشونت خانگی، خشونت جنسی، خشسونت جسمی و فقر
  • بررسی عوامل موثر بر شکل گیری هویت اجتماعی دانش آموزان متوسطه شهرستان آمل
    علی اصغر عباسی اسفجیر صفحه 121
    این تحقیق با هدف بررسی عوامل موثر بر شکل گیری هویت اجتماعی دانش آموزان متوسطه شهرستان آمل از سه بعد دینی، خانوادگی و ملی شکل گرفته است. پژوهش حاضر با شیوه پیمایشی و از تکنیک پرسشنامه صورت گرفته است و از جمعیت آماری 11652 نفر 372 نفر (پسر و دختر) نمونه گیری شده است.
    یافته های این تحقیق نشان می دهد. متغیرهای رضایت از خود و مورد تایید دیگران بودن، درونی کردن ارزش ها، توانائی عقلانی کردن امور و میزان اعتماد به نفس بر ابعاد مختلف هویت تاثیر دارد. در پایان هر یک از متغیرهای مستقل در غالب نظریات اجتماعی مورد بررسی قرار گرفت.
    کلیدواژگان: عقلانی کردن امور، هویت اجتماعی، هویت دینی، هویت خانوادگی و هویت ملی
  • میزان تعهد حرفه ای کارمندان دانشگاه آزاد اسلامی واحد تهران - شمال و دانشگاه شهید بهشتی و...
    فیض الله نوروزی صفحه 143
    این تحقیق، با هدف بررسی میزان تعهد حرفه ای در بین کارمندان دانشگاه آزاد اسلامی واحد تهران شمال و دانشگاه شهید بهشتی وعوامل موثر بر آن انجام شده است. روش تحقیق، پیمایشی و ابزار گردآوری داده ها، پرسشنامه است. جامعه آماری مورد مطالعه، کارمندان دانشگاه آزاد اسلامی واحد تهران – شمال و دانشگاه شهید بهشتی بوده و حجم نمونه 230 نفرمی باشد که با روش نمونه گیری طبقه ای نامتناسب انتخاب شدند.
    از مجموع 230 نفر پاسخگو،140 نفر(9/60%) زن و بقیه(4/37%) مرد هستند. میانگین سن آنها حدود 35 سال است. 5/31% پاسخگویان مجرد و 5/68% متاهل هستند. میانگین سابقه کار کارمندان دو دانشگاه معادل 5/10 سال و میانگین سواد کارمندان حدود 15 کلاس می باشد. 2/45% پاسخگویان را کارمندان قراردادی و 8/7 % را کارمندان رسمی آزمایشی و 47% را کارمندان رسمی قطعی تشکیل می دهند. میانگین حقوق برابر با 471 هزار تومان است.تعهد حرفه ای کارمندان در دو دانشگاه شهیدبهشتی و آزاد اسلامی (واحد تهران – شمال)تقریبا در حد «متوسط» است.
    بین میزان تحصیلات، میزان حقوق، ابهام نقش های شغلی، احساس حمایت های سازمانی، احساس رضایت شغلی، احساس عدالت سازمانی، بیگانگی از کار، نگرش و اعتقادات دینی، احساس نظارت سازمانی، احساس آنومی و وضعیت تاهل با میزان تعهد حرفه ای رابطه معنی دار وجود دارد. متغیرهای مستقل مجموعا 5/24% از تغییرات متغیر وابسته را تبیین می کنند.
    کلیدواژگان: دانشگاه آزاد اسلامی، دانشگاه شهید بهشتی، تعهد حرفه ای، کارمند
  • بررسی تاثیر سرمایه اجتماعی بر رضایت از زندگی
    محسن نوغانی، احمد فولادیان، حسن احمدی ازغندی صفحه 169
    هدف مقاله حاضر بررسی تاثیر سرمایه اجتماعی بر رضایت از زندگی می باشد. این مطالعه به صورت پیمایشی و با روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای دربین 425 نفر از دانشجویان دانشگاه آزاداسلامی مشهد در نیمسال اول سال 1389 با پرسشنامه ای-خوداجرا انجام شده است. برای روایی پرسشنامه از روایی صوری و برای پایایی از ضریب آلفای کرونباخ استفاده شده که مقدار آن (780/0) می باشد.
    در این پژوهش سرمایه اجتماعی با معرف های«مشارکت اجتماعی، اعتماداجتماعی و شبکه رابطه اجتماعی» با پرسشنامه ای محقق ساخته و «رضایت از زندگی» با پرسشنامه دینر اندازه گیری شده است. برای تحلیل داده ها از ضریب همبستگی پیرسون و رگرسیون چندگانه استفاده شده است.
    نتایج پژوهش نشان می دهد که بین سرمایه اجتماعی با میزان رضایت از زندگی رابطه معنادار وجود دارد. همچنین بین متغیرهای مشارکت اجتماعی، اعتماد اجتماعی و شبکه روابط اجتماعی با رضایت از زندگی هم رابطه معنادار وجود دارد. تحلیل رگرسیون چند متغیره نشان می دهد که متغیر شبکه روابط اجتماعی بیشترین اثر را در تبیین تغییرات رضایت از زندگی دارد.
    کلیدواژگان: سرمایه اجتماعی، اعتماداجتماعی، روابط اجتماعی، مشارکت اجتماعی، رضایت از زندگی
|
  • A Sociological Study of Cultural Capital Relationship with Individual and Collective Social Identities among the Youth (A Case Study in Babolsar City)
    Dr. Ebrahimi, Ghorban Ali, Behnoei Gadane, Abbas Page 9
    This article attempts to study the relationship between cultural capital of the youth with their individual and collective social identities and to scrutinize the correlation between cultural capital and different types of identity. For studying these two constructs (cultural capital and individual and collective identities) Bourdieu, Jenkins and Giddens theories were consulted and for measuring relationship between these two constructs T-Test and Pearson correlation coefficient were used.The results show that there is a relation between the youth’s cultural capital and their social identity. The most relationship of cultural capital is with personal and group identity and the least relationship of cultural capital is with national, religious and family identity. On the other hand, the results show that girls’ tendency toward collective types of identity is higher than boys’ and boys’ tendency toward individual types of identity is higher than girls’. Finally, the results show that the rate of cultural capital for the youth is nearly equal.
  • A Survey on the Rate and the Effective Factors on the Membership Satisfaction of N.A Association in Andimeshk
    Dr. Hadjizadeh Meimandi, Dr. Zare Shahabadi, Shahoonvand, Behrooz Page 33
    The purpose of this study is to assess the factors affecting membership satisfaction in Andimeshk, using the Cochran Formula with 260 people as sample size. Significant relationship between the variables for the statistical tests like Summer's D, Kendall, and Spearman and multivariate regression analysis and path analysis were mental health of family and social levels, and eliminating or controlling the amount of pure drug, the amount of physical and mental health, leisure-time employment and unemployment and community levels, strengthening levels of spiritual beliefs, occupation, level of participation of members, unemployment and role of nutritional status have been effected in Andimeshk. Regression analysis shows that 38 percent of total variable independent of changes in satisfaction are explained for members. Spending time and leisure variables, normal unemployment and spend health levels has direct effect on the whole.
  • A Study on the Relationship between Self- esteem, Creativity and Academic Achievement Among Adolescences.
    Dr. Hasanzadeh, Ramazan, Imanifer, Parisa Page 55
    The purpose of this research is to study the relationship between self- esteem, creativity, and the academic achievement among high school students (adolescences). The statistical sample is 8o high school students. Two questionnaires were used: Self- esteem and Creativity. Cooper Smith self-esteem Questionnaire and Torston. Milenjer creativity Questionnaire(CREE). The results show there is not significant relationship between creativity and academic achievement of high school students. There is not significant relationship between self-esteem and academic achievement of high school students. There are not significant differences between creativity and field of study and there is not a significant difference between self-esteem and field of study. And there arent significant differences between creativity and sexuality of students and no significant relationship between self-esteem and creativity and academic achievement among students.
  • A Study on the Domestic Violence among Families of Dehgolan City; With Emphasis on Violence against Women
    Khani, Saeed. , Adhami, Jamal, Hatami, Ali, Bani-Amerian, Javad Page 67
    While a lot of Psychologists, Sociologists and Criminologists, have profound anxiety with regard to growth of harshness in streets and public places, the probability of ones get into attack in family is more than it. Violence against women is a kind of violent behavior related to sexuality that leads to hurt or perhaps ensue to physical, sexually and psychological damages.The aim of this research is to study the domestic violence particularly violence against women among families of Dehgolan city(western of Iran). Research independent variables (social and familial factors) were deduced from social learning and social sources theories. According to Cochran sampling frame and multi-stage cluster sampling method were chosen about 245 of families and with questionnaire implement was collected intended information among couples.In general information derived from 200 questionnaires was analyzable and this task was performed with SPSS software and with used of advanced statistics like Multiple Regression.Analysis of data was indicating to confirmation of research's hypothesis with high degree of confidence. To detect of importance of independent variables for estimating dependent variable, multiple regression analysis reveals that variables including women's economic dependence, experience and observing violence by husbands in childhood, and weakness of social protections from women in society and family, explain 62 percent of variance violence against women. In addition, with regard to Standardized Beta, the variable of weakness of social protections and familial supports from women has had the most roles in explaining variance of dependent variable
  • A Study on the Effective Socio-economic Factors of Violence against Women in Ahwas
    Dr. Arjmand Siapoush, Ajam Dashtinezhad, Faryal Page 91
    This research is about effective factors of violence against women in Ahwaz city(south west of Iran). This explains biological structure of male and female history and definition of violence areas and kind of violence against women. This investigation is utilized frustration – aggression theory, sociological approach, existentialist feminism and conflict theory. The presentation of analytical model with conceptions explanation and operational definition of conceptions were used here. This research is done with 400 sample (20 to 39 ages) single and married women. For collecting data, hypothesizes inquired with Pearsons correlation coefficient and C one were analyzed.The results showed that there is a significance relation between poverty, on-working women, polygamy, sexuality inequality, patriarchal attitude, man illiteracy and lower excitability threshold and violence against women.
  • A Study on the Effective factors in forming Social Identity among high-schools students.
    Dr. Abbasi. Ali Asqar Page 121
    This paper tries to study the effective factors involving in social identity among high school students in Amol (Northern Iran) from three different viewpoints: Religion, family and national ones.This research is done by survey and questionnaire method.The sample were 372 Boys and girls. The findings show variables like self satisfaction, rationalization of affairs, and self-steastm influences on identity. At the end, each variable was studied from different social theories.
  • Professional Commitment and Social Factors Affecting it Among Islamic Azad University, Tehran North Branch and Shahid Beheshti University Employees
    Dr. Noroozi, Faizallah Page 143
    This paper is an attempt to study the Professional commitment and social factors affecting it. This article is based on a survey, from 230 respondents (37.4 percent were males and 60.9 percent females). The average age was 35 years old and the average salary was 471 $. Among them, 31.5 percent were single and 68.5 percent were married.The average work experience is 10.5 years and classes are about 15. The professional commitment on a scale of 0-4 is 2.1. The results show there is a significant relationship between the education and job role ambiguity, sense of organizational support, job satisfaction, sense of organizational justice, work alienation, religious attitudes and beliefs, sense of organizational control, and marital status with professional commitment at the level of 0.95 is meaningful. The independent variables explain 24.5% changes of the dependent variable.
  • A Study on the Effect of Social Capital on Life Satisfaction
    Dr. Noqani, Mohsen, Dr. Foladian, Ahmad, Ahmadi Azqandi, Hassan Page 169
    This survey is stratified random sampling among 425 students in Islamic Azad University of Mashhad (north east of Iran) in 2011 the questionnaire has been implemented in the research.The validity of the questionnaire for face validity and Cronbach's alpha reliability coefficient is used.In this study, social capital indexes like "social participation, social trust and networks of social relationship" with a questionnaire designed by the researchers and "life satisfaction" questionnaire of Diner has been measured. The Pearson correlation coefficients and multiple regressions were used in the data analysis.There is a significant relationship between social capital and life satisfaction in the research and social participation, social trust and social network with a significant relationship between life satisfactions has been tested. Multivariate regression analysis shows that social network variables in explaining the effect of changes in life satisfaction have special role.