فهرست مطالب

Sociological Studies of Youth Journal
Volume:1 Issue: 1, 2011

  • تاریخ انتشار: 1390/02/07
  • تعداد عناوین: 8
|
  • حبیب احمدی، مریم مرزبان، علی روحانی صفحه 9
    دارا بودن میزان بالایی از سلامت روانی در افراد جامعه از جمله پیش فرض های مهم در مسیر توسعه هر کشوری محسوب می شود، در نتیجه بررسی سلامت روانی دانشجویان به عنوان یکی از اصلی ترین قشرهای تاثیرگذار در تحولات هر کشوری ضرورت می یابد. هدف اساسی این تحقیق نیز بررسی سلامت روانی دانشجویان دانشگاه شیراز می باشد. بدین منظور با انتخاب نظریه مازلو و نوسازی روانی به عنوان چارچوب نظری تحقیق و با استفاده از روش پیمایش و ابزار پرسش نامه، 465 نفر از دانشجویانی که در نیمسال نخست سال تحصیلی 89-88 مشغول به تحصیل بودند، از طریق نمونه-گیری تصادفی طبقه بندی نسبی انتخاب شدند. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از نرم-افزار SPSS 18 انجام شد. یافته های تحقیق نشان گر رابطه معنادار سلامت روانی با محل تولد (مکان جامعه پذیری)، تجربه خشونت در خانواده، میزان دینداری، عضویت در تشکل های دانشجویی (مشارکت پذیری)، میزان رضایت از دانشگاه و پیشرفت تحصیلی است. از دیگر سوی، بین سلامت روانی و سن، جنسیت، وضعیت تاهل و قومیت پاسخگویان رابطه معناداری وجود نداشته است.
    کلیدواژگان: سلامت روان، سلامت روان دانشجویان، اختلالات روانی، توسعه انسانی
  • عبدالرضا ادهمی، الهام اکبرزاده صفحه 37
    یکی از مسائل روز جهان مساله حفظ محیط زیست است. فاجعه زیست محیطی نه تنها آرامش و امنیت را از زندگی انسان می رباید بلکه سلامتی و هستی را تهدید می کند. پژوهش حاضر با هدف شناخت میزان تاثیر عوامل فرهنگی بر حفظ محیط زیست و رفتارهای زیست محیطی انجام گرفته است. چارچوب نظری تحقیق، نظریات دورکیم، وبر، پارسونز، گیدنز و ژرژتومه است. این پژوهش با استفاده از روش تحقیق پیمایش و تکنیک پرسشنامه بر روی400 نفر از افراد در دو منطقه 5 و 18 شهر تهران انجام گرفته است. تجزیه و تحلیل داده ها در سطح آمار توصیفی و در قالب جداول توزیع-فراوانی و در سطح آمار استنباطی با استفاده از ضریب همسبتگی پیرسون، رگرسیون چند متغییره و تحلیل مسیر انجام گرفته است. در این پژوهش براساس آزمون های انجام شده نتایج حاصله نشان داد که متغیرهای احساس مسوولیت، اخلاق اجتماعی، آموزش و ارزش های سنتی و دینی بر حفظ محیط زیست و رفتارهای محیط زیستی موثر هستند اما با توجه به یافته های این تحقیق نشان داده شده که متغیر هنجارسازی بر حفظ محیط زیست تاثیری ندارد. در یک نتیجه کلی می توان گفت که فرهنگ عامل تعیین کننده رفتارهای افراد در یک جامعه است و رفتارهای زیست محیطی تک تک افراد نشات گرفته از این عامل مهم می باشد.
    کلیدواژگان: فرهنگ، حفاظت محیط، محیط زیست
  • حیدر جان علیزاده چوب بستی، محمدرضا سلیمانی بشلی صفحه 63
    ارزش ها دارای کارکردهای بسیارمهم در جامعه هستند و این اهمیت زمانی بیشتر مشخص می شود که جامعه ای در معرض تغییر و تحولات قرار گیرد و تقویت انسجام اجتماعی یک ضرورت اساسی تلقی شود. جامعه ایران در چند دهه گذشته تحولات بزرگی چون انقلاب اسلامی و جنگ تحمیلی را پشت سر گذاشته و در مرحله ی نوسازی و سازندگی است. در این راستا، برحسب تجربه ی مستقیم و یا غیرمستقیم کنشگران اجتماعی از رویدادهای اشاره شده و یا دیگر ملاک ها می توان به وجود نسل ها در ایران پی برد. حال سوال این است. «آیا شکاف نسلی بین نسل ها وجود دارد؟» قصد اصلی این مقاله آن است که از طریق فراتحلیل، وضعیت تحول اجتماعی ایران را در بعد انتقال ارزش ها از منظر شکاف نسلی یا تفاوت نسلی در راستای دستیابی به اهداف زیر بررسی و تحلیل نماید:1- بررسی و تشریح مفاهیم اصلی در حوزه ی ارزش ها و نسل.
    2- بررسی تئوری های تبیین کننده مسائل نسلی و مقایسه ی آنها با یکدیگر.
    3- بررسی تحقیقات تجربی پیشین درخصوص مسائل نسلی اعم از تفاوت، شکاف، و انقطاع نسلی.
    نتایج بیشتر تحقیقات تجربی وجود شکاف یا گسست نسلی را تایید نمی نمایند. تعارض ارزشی و نگرشی میان گروه های نسلی در اکثر پژوهش های انجام شده تایید نمی شود و فرضیه شکاف نسلی با داده های اغلب پژوهش های انجام شده انطباق نداشته و بنابراین معتبر نیست. این نتایج همسویی بیشتری را با کسانی که معتقد به تفاوت نسلی هستند و نه شکاف یا گسست نسلی، نشان می دهند.
    کلیدواژگان: نسل، شکاف نسلی، تفاوت نسلی، گسست نسلی، گسست فرهنگی، انتقال فرهنگی، ارزش ها، ایران
  • غلامرضا جعفری نیا، اسدخالدی صفحه 101
    هدف این تحقیق، بررسی تاثیر عوامل اقتصادی اجتماعی موثر بر فرهنگ پذیری دانش آموزان مراکز پیش دانشگاهی در شهر شیراز می باشد. در این پژوهش ابتدا بعد از بررسی مطالعات انجام گرفته و نظریات موجود جهت تبیین فرهنگ پذیری از نظریات راجرز و بیتس و پلاگ وتبیین عوامل اقتصادی اجتماعی از نظریه پارسونز استفاده گردید. روش تحقیق به صورت پیمایشی می باشد که400 پرسشنامه به صورت تصادفی ساده دراختیار دانش آموزان قرار گرفت. اما با توجه به حجم نمونه با استفاده از فرمول کوکران (382 نفر) درنهایت390 پرسشنامه موردتجزیه و تحلیل قرار گرفت. نتایج این تحقیق نشان می دهد میزان درآمد والدین، هزینه خانوار، سطح تحصیلات والدین و میزان استفاده از کامپیوتر و اینترنت رابطه معنی داری با فرهنگ پذیری دانش آموزان داشته اند اما رابطه میان تماشای تلویزیون، گوش دادن به رادیو، مطالعه مطبوعات و بعد خانوار با فرهنگ پذیری دانش آموزان تایید نگردید. همچنین نتایج حاصل از این پژوهش نیز نشان می دهد که متغیرهای اسمی شغل مادر، شغل پدر و محل سکونت قبلی والدین با میزان فرهنگ پذیری دانش آموزان در ارتباط است.
    در تحلیل رگرسیون چندمتغیره نیز چهار متغیر سطح تحصیلات مادر، محل سکونتقبلی والدین، درآمد کل و میزان استفاده از اینترنت وارد معادله گردید که 84/32% از تغییرات متغیروابسته را تبیین می نمایند.
    کلیدواژگان: فرهنگ پذیری، پیش دانشگاهی، تحصیلات، شیراز
  • علی قاسمی اردهایی، ابوالقاسم حیدرآبادی، نیر رستمی صفحه 125
    هدف از این پژوهش شناخت تاثیر زمینه های خانوادگی بر نابرابری فرصت های آموزشی در میان دانش آموزان است. با مطالعه نظریه های تبیین کننده این اثر، رابطه بین نابرابری فرصت های آموزشی و پایگاه اجتماعی- اقتصادی و روابط هر یک از آنها با دیگر متغیرهای میانی در قالب مدل تحلیل شکل گرفته است. جهت ارزیابی این مدل و شناخت روابط بین متغیرها از روش پیمایش استفاده شده است. اطلاعات مورد نیاز با بکارگیری ابزار پرسشنامه از300 دانش آموز دختر سطح متوسطه ی شهر اهر به روش نمونه گیری تصادفی طبقه بندی شده جمع آوری گردیده است. یافته ها نشان می دهد که بیشترین نابرابری فرصت های آموزشی در بعد مدرسه وجود داشته و سپس ابعاد محله و خانواده قرار می گیرند. همچنین، دانش آموزان به ترتیب در پایگاه اجتماعی- اقتصادی پایین، متوسط و بالا قرارگرفته اند و نیز میزان پایگاه اجتماعی آنان پایین تر از پایگاه اقتصادی شان به دست آمده است. تحلیل های دومتغیره (r پیرسون= 414/0-) و چندمتغیره (βرگرسیون= 313/0-)، معنی داری رابطه معکوس بین متغیرهای پایگاه اجتماعی- اقتصادی و نابرابری فرصت های آموزشی را نشان می دهند. در تحلیل مسیر هم، متغیر پایگاه اجتماعی- اقتصادی با اثر کلی 382/0- به عنوان مهمترین متغیر تاثیرگذار بر میزان نابرابری فرصت های آموزشی است. به طوری که علاوه بر اثر مستقیم، با تحت تاثیر قرار دادن حساسیت آموزشی والدین و مهارت های ارتباطی دانش آموزان، اثر خود را بر نابرابری فرصت های آموزشی می گذارد. با تلفیق این نتایج، نظریه های تضاد و بازتولید اجتماعی و فرهنگی را می توان جهت تبیین اثرگذاری پایگاه اجتماعی- اقتصادی بر نابرابری فرصت های آموزشی دانش آموزان مناسب دانست.
    کلیدواژگان: پایگاه اجتماعی، اقتصادی، فرصت های آموزشی نابرابر، موفقیت تحصیلی
  • سیده زهرا موسوی، سید رفیع موسوی، حسین حیدری صفحه 149
    هدف از این پژوهش، بررسی میزان پایبندی به مناسک و رفتارهای دینی در دانش-آموزان و بررسی عوامل موثر بر آن می باشد. برای تبیین مساله و تعیین چارچوب نظری از نظریه های کارکردی دین و نظریات دورکیم درباره مناسک دینی استفاده شده است. روش تحقیق این پژوهش، روش کتابخانه ای و پیمایشی است و برای گردآوری اطلاعات میدانی از ابزار پرسشنامه بهره گرفته شده است. برای تجزیه و تحلیل داده ها نیز از آزمون های آماری شاخص های پراکندگی مرکزی، ضریب همبستگی پیرسون و ضریب همبستگی چندگانه استفاده شده است. جامعه آماری تحقیق، دانش آموزان مقطع متوسطه شهرستان زنجان در سال تحصیلی91-90 است که تعداد376 نفر از طریق فرمول تعیین حجم نمونه کوکران به دست آمده است. نتایج به دست آمده نشان می دهد که متغیر وابسته یعنی مناسک و رفتارهای دینی با متغیرهای جامعه پذیری دینی، نظارت و کنترل اجتماعی، انسجام اجتماعی و تجدید حیات اجتماعی رابطه معنی داری دارد و کسانی که نمره این متغیرها در بین آنها بالا بود، نسبت به بقیه پای بندی بیشتری بر مناسک و رفتارهای دینی دارند. تحلیل ضرایب همبستگی چندگانه نیز نشان داد که متغیرهای نظارت و کنترل اجتماعی، جامعه پذیری دینی، انسجام اجتماعی و تجدید حیات اجتماعی(دینی) به ترتیب بیشترین تاثیر را بر متغیر وابسته دارند. همچنین تحلیل یافته ها به تفکیک جنسیت حاکی از آن است که میزان پای بندی دانش آموزان دختر به مناسک و رفتارهای دینی بیشتر از دانش آموزان پسر می باشد.
    کلیدواژگان: مناسک و رفتارهای دینی، انسجام اجتماعی، جامعه پذیری دینی، نظارت و کنترل اجتماعی و تجدیدحیات اجتماعی
  • جمال محمدی، نازنین تبریزی صفحه 175
    از جمله متغیرهای مهم برای دستیابی به شهر پایدار و مطلوب، بالا بردن سطح آگاهی عمومی شهروندان در تمام زمینه ها از جمله حقوق شهروندی و قوانین شهری می باشد. از این رو مقاله حاضر با هدف شناخت میزان اطلاع عمومی از حقوق شهروندی و قوانین شهری و افزایش میزان ثمربخشی اقدامات آینده، با استفاده از مطالعات میدانی به بررسی تطبیقی شاخص مذکور میان افراد واقع در سن 20 تا 35 سال در سطح چهار شهر اول استان مازندران پرداخته است. روش پژوهش توصیفی- تحلیلی بوده که با استفاده از نرم افزارSPSS صورت گرفته است. یافته های پژوهش نشان می دهد میزان آگاهی در مورد حقوق شهروندی در جامعه آماری مورد مطالعه بسیار اندک است. از سوی دیگر شاخص مذکور باجنسیت و تغییرات سنی شهروندان ارتباط معناداری داشته ومیزان تحصیلات دانشگاهی براین شاخص تاثیرگذارنمی باشد.
    کلیدواژگان: حقوق شهروندی، قوانین شهری، آگاهی عمومی، شهروندان
  • محمدرضا نعیمی صفحه 191
    از آنجا که کارگزاران جامعه پذیری متعددند، این پژوهش با هدف شناخت چگونگی تاثیر جامعه پذیری بر طلاق به تاثیر دو کارگزار جامعه پذیری یعنی خانواده و ماهواره می پردازد. با تکیه بر نظریات جامعه پذیری پارسنز، اهمیت خانواده از نظر گیدنز، کاشت، تغییر ناگهانی دورکیم و نیاز انتظارات به گردآوری اطلاعات مورد نیاز از دو گروه در حین طلاق و گروه عادی پرداخته شد.روش تحقیق پیمایشی و حجم نمونه برابر با 141 نفر و روش نمونه گیری خوشه ایچند مرحله ای و تصادفی ساده است. نتایج به دست آمده نشان دهنده تاثیر ماهواره در ایجاد ارزش های مدرن در زوجین، تاثیر خانواده در پیدایی ارزش های سنتی در بین زوجین بود. همچنین نتایج حاکی از آن بود که برای ایجاد توازن در ارزش های مسلط در زوجین و برای جلوگیری از تغییرات ناگهانی و یا تضاد ارزشی در بین آنان باید تعاملی سنجیده و بین این دو بال مهم، جامعه پذیری صورت گیرد.
    کلیدواژگان: جامعه پذیری، خانواده، ماهواره، طلاق، ارزش های مدرن، ارزش های سنتی
|
  • Habib Ahmadi, Maryam Marzban, Ali Ruhani Page 9
    One of the most important issues in development trend for any country is having high mental health among the youth, so the study of student's mental health as an important group in every country is so necessary. The main aim of this research is the study of mental health among Shiraz University students as a sample group.With selecting Maslow and psychological modernization as theoretical framework and using survey method and questionnaire, about 465 students by proportional stratified random sampling were elected. The data analysis were done by SPSS 18 software. The result have shown that there are significant relationships between mental health and birth place (the place of socialization), experience of violence in family, the rate of religiosity, membership in student associations, satisfaction of university and academic achievement. There aren’t significant relationships between mental health and age, gender, marital status and ethnicity of respondents either.
  • Abdolreza Adhami, Elham Akbarzadeh Page 37
    In the world of today, the issue of environmental protection is one of the main concerns. This research is created with the purpose of scientifically identification of cultural effects on environmental protection and behaviors. The views analysis is based on Durkheim, Weber, Parsons, Giddens, Tomeh approaches and theories. The research and questionnaire are used for 400 citizens of Tehran selected from two different areas, 5 and 18. Data analysis based on inferential statistics and tables distribution, and in the deductive statistics, Pearson correlation coefficient, multivariable regression and path analysis are used for data analysis as well. Accessing the research in detail and examination of so many variables impact on environmental protection, results showed that the variables such as people's responsibility, sociological behaviors, education and traditional religious values influence on environmental protection and behaviors. But on the other hand, results showed that modeling variable has no effect on environmental protection. It can be concluded that peoples behaviors especially environmental behaviors are originated from their culture and plays an important role in this regard.
  • Heydar Janalizadeh Choobbasti. Soliemani Beshli, Mohammad Reza Page 63
    Values have very important functions in any society. The significance becomes so clear when a society has been exposed to changes and strengthening social cohesion is viewed as an essential subject. Great changes as the Islamic Revolution and the Imposed War have been happened in Iran during last several decades. In this line, generations can be understood via direct or indirect experience of social actors concerning the indicated affaires or other criteria. Therefore, Is there any generation gap between generations or not?” Through meta-analysis, this essay investigates Iran social change in the aspect of values transition from generation gap or generation difference perspective. The following aims help to the idea:• To study and describe original concepts in values and generation areas.• To review the explaining theories of generation affairs and to compare them.• To examine previous experimental research regarding generation subjects including generation difference, gap and separation.The results reject generation gap or separation, Thus Values and attitudes conflict among generation groups is not confirmed. The hypothesis of generation gap has not been verified by the majority of the conducted research. (The research findings support those researchers believe generation difference.)
  • Golamreza Jafarinia, Asad Khaledy Page 101
    The purpose of this research is the analysis of the effects of socio – economic factors on acculturation of pre students in Shiraz. In this research (after examining of the previous studies and existing theories) to explain the concept of acculturation the theories of Rogers and Bits have been used and also the socio – economic factors of Parson's theory have been applied. The research is in the form of survey method. In which 400 questionnaires were given to the students randomly. But regarding the sample size by using the Cochran formula (382 persons) 390 questionnaire were analyzed. Pearson correlation test, the rate of the parent's income, the family's cost of living, the parent's education and the use of computer and internet usage had a significant relationship with the student's acculturation. But the relationship between watching T.V, listening to the Radio, reading journals and the number of the people in family (sister and brother) from one hand with the student's acculturation was not confirmed either the results have shown that the nominal variables of mother's and father's occupation, and the parent's previous dwelling place have relation to the rate of acculturation. In regression multivariate test four variable: the mother's education, the parent's dwelling place, the whole income and the rate of internet usage explained 32. 84% of the changes in dependent variable.
  • Ali Ghasemi Ardahey, Abolghasem Heydarabadi, Nayyer Rostami Page 125
    Inequality of educational opportunities underlies the reproduction of social inequalities and deepens the gap of classes. The origin of the class can be one of the effective factors involved in. The aim of this paper is the study of the impact of family background on inequality of educational opportunities among students. We used the survey method and a questionnaire. We collected needed information from 300 female high school students in Ahar city. The findings show that the highest level of inequality of educational opportunities for students respectively has been in the school size, neighborhood and family, and the level of socioeconomic status is the most. Bivariate analysis (Pearson r = -0.414) and multivariate analysis (regression β = -0.313) indicated that there was a significant negative relationship between inequality of educational opportunities and socioeconomic status. In the path analysis, variable of socioeconomic status is the most important factor affecting the level of inequality of educational opportunities. With combined findings, the conflict and social and cultural reproduction theories are useful to explain the influence of socioeconomic status on inequality of educational opportunities.
  • Sayyedeh Zahra Mosavi, Sayyed Rafie Mosavi, Hossain Heydari Page 149
    This research studies the performing and Commitment of religious behavior and customs among high-school students and the effective factors involved in Zanjan. The research method is documenting and survey. For gathering data, we use questionnaire in the paper. The statistical methods applied here are Pearson coefficient correlation, and multivariate variables as well.About 376 samples were selected from Zanjan in 2011. The result show there are significant relationship between religious behaviour and socialization, social control, social solidarity and social revival.SPSS analysis shows those variable like social control, socialization social solidarity and social revival respect have the most effect on dependent variable. Girls show much more positive tendency toward performing religious behaviour.
  • Jamal Mohammadi, Nazanin Tabrizi Page 175
    One of the most important variable to achieve a sustainable and desirable city is the increasing of general or public information of citizens about civil rights and city regulations or municipal laws.Thus, this paper evaluates general and public information about civil rights and municipal laws to increase the effectiveness of future actions. The recent survey was done among people aged 20 to 35 in four important cities of Mazandaran province, using field studies. The research method is descriptive-analytical, using SPSS software as well.The results reveal that knowledge about civil rights in statistical society (group) is too low and the public information about the civil rights and municipal laws correlates with increasing Age (t = 26.8) and gender (R= 0.86) but this variable has no relation to Academic education (x2 = 4.89).
  • Mohaammad Reza Naeimi Page 191
    Since divorce demolishes the society’s most important social institution, it can be considered as the most important problem. Socialization may play a significant role increasing or decreasing social disorders such as divorce. because socialization agents are somehow different. This research focuses on the effects of socialization on divorce, family and satellite as the most widely influential media, and their interaction on the issue of divorce.Therefore required data were gathered from two groups of ordinary people and those who were at threshold of divorce, concerning Parson’s socialization theories, importance of family from view points of Gidden’s, cultivation theory, suddenly change of Durkheim and needs-expectations theory. The results show that satellite affects creation of modern values and consequently influences families and emergence of traditional values between the spouses. Also the results show that a well-managed interaction should be established between these two important wings of socialization in order to prevent suddenly changes and value contradiction as well as creating stability between dominating norms of the two spouses