فهرست مطالب

Sociological Studies of Youth Journal
Volume:4 Issue: 11, 2013

  • تاریخ انتشار: 1392/09/11
  • تعداد عناوین: 8
|
  • قربانعلی آقااحمدی، زهرا قلی زاده، فریده میرمحمدی صفحات 9-8
    پژوهش حاضر درصدد بررسی رابطه بین قشر بندی اجتماعی(پایگاه اجتماعی -اقتصادی) و مصرف موسیقی در بین جوانان است تا، از طرفی شناخت رابطه بین نظام اجتماعی - نظام فرهنگی در این قشراز جامعه که جمعیت فراوانی را به خود اختصاص داده است، فراهم آورده شود و از طرف دیگر به شناخت وضعیت مصرف موسیقی در این گروه سنی دست یابد. شاخص های قشربندی (پایگاه اجتماعی-اقتصادی) در این تحقیق با توجه به مبانی نظری مالکیت، حیثیت و قدرت ماکس وبر تنظیم و طراحی شده است، مطالعه مصرف موسیقی در پژوهش حاضر با ابعاد میزان، نوع و منبع مصرف در نظر گرفته شده است. روش تحقیق در این پژوهش پیمایشی و ابزار گردآوری اطلاعات پرسشنامه محقق ساخته می باشد. نمونه ای با حجم 200نفر از افراد 15الی 35سال تهران از محله های الهیه وآفریقا (جوردن) به نمایندگی مناطق بالا و آپادانا و انقلاب از مناطق مرکزی و محله کیانشهر، راه آهن از مناطق پایین شهر انتخاب شدند.در این پژوهش، نه فرضیه مطرح شد. وجود رابطه بین مصرف موسیقی جوانان و پایگاه اقتصادی واجتماعی مورد آزمون قرار گرفت. یافته های پژوهش بر حسب محاسبه ضرایب مرتبط مبین وجود رابطه معنادار بین مصرف موسیقی و پایگاه جوانان بود، متغیرهای منزلت و قدرت و وضعیت اقتصادی، با مصرف موسیقی رابطه معناداری داشتند.
    کلیدواژگان: مصرف موسیقی، سبک زندگی، پایگاه اجتماعی، مالکیت، حیثیت، قدرت
  • حسن ارجمندی*، محسن حسن پور، اسحق ارجمند سیاهپوش، بهاره ارجمند سیاهپوش صفحات 29-48
    هدف این پژوهش بررسی پدیده شکاف نسلی در بین دانشجویان دانشگاه آزاد اسلامی واحد اندیمشک می-باشد. روش تحقیق، پیمایشی بوده و با استفاده از فرمول کوکران حجم نمونه 305 نفر تعیین گردید. با روش نمونه گیری خوشه ایچند مرحله ای و تصادفی ساده نمونه ها انتخاب و اطلاعات لازم با تکنیک پرسشنامه جمع-آوری گردید. متغیر وابسته شکاف نسلی با چهار بعد اجتماعی، فرهنگی، سیاسی و اقتصادی ارزیابی شد. بررسی وضعیت شکاف ارزش ها نشان می دهد میانگین ارزش های دانشجویان تفاوت قابل ملاحظه ای با پدران و مادران(والدین) داشته است. نتایج تحقیق نشان می دهد که بین گروه مرجع، گذران اوقات فراغت و میزان استفاده از وسایل ارتباط جمعی با شکاف نسلی بین دانشجویان با والدین رابطه مثبت و مستقیم وجود دارد. وضعیت اقتصادی و اجتماعی نیز بر میزان شکاف نسلی بین دانشجویان با والدین تاثیرگذار است. تحلیل رگرسیون نشانگر آن است که متغیرهای مستقل 3/39 درصد از تغییرات شکاف نسلی بین دانشجویان با والدین را تبیین نموده و بیشترین تاثیر را به ترتیب متغیرهای تغییرات ساختار خانواده و میزان استفاده از وسایل ارتباط جمعی داشته اند.
    کلیدواژگان: شکاف نسلی، وضعیت اقتصادی و اجتماعی، گروه مرجع، گذران اوقات فراغت، ارزش های اجتماعی و میزان استفاده از وسایل ارتباط جمعی
  • فخرالسادات پیلتن، حسین طالبی صفحات 49-64
    گرایش به مد به گونه افراطی سقوط ارزش های اجتماعی، بر چسب انحراف، تضاد بین والدین و فرزندان و یا به عبارتی شکاف بحران زای نسلی و ضررهای مادی فراوانی ایجاد می کند. هدف این پژوهش بررسی عوامل اجتماعی موثر بر گرایش به مد در بین دانش آموزان دبیرستان های دخترانه شهر میناب می باشد. روش تحقیق پیمایشی و چارچوب نظری انتخابی ترکیبی از نطریات بوردیو، زیمل، وبلن است. جامعه آماری شامل کلیه دختران دانش آموز مقطع متوسطه شهر میناب می باشد که با استفاده از روش نمونه گیری خوشه ایچند مرحله ای تصادفی تعداد 312 دانش آموز دختر به عنوان حجم نمونه انتخاب و از طریق پرسشنامه پنج گزینه ای لیکرت داده-های لازم جمع آوری شد و با استفاده از روش های آماری توصیفی و تبینی ارتباط هر متغیر مستقل با متغیر گرایش به مد سنجش و مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. نتایج حاصله بیانگر رابطه معنادار بین گروه دوستان، میزان علاقه مندی به برنامه های رسانه ها، میزان استفاده از رسانه ها، الگو قرار دادن هنرمندان و پایگاه اجتماعی با گرایش به مد می باشد و با ضریب تعیین 5/32 متغیرهای مذکور بر گرایش به مد تاثیر می گذارد.
    کلیدواژگان: گرایش به مد، رسانه های جمعی، الگوپذیری، روابط با خانواده، روابط با گروه دوستان
  • سعید خانی*، حسین ضرغامی صفحات 65-80
    در سال های اخیر، به علت تحولات چشمگیر جمعیتی و در نتیجه افزایش جمعیت جوان در کشور ایران و از جمله استان کردستان، تقاضای کار با افزایش بیش از حدی مواجه بوده و عدم تطبیق این تقاضای روز افزون با سیاستگزاری ها، منجر به خیل عظیم بیکاران شده است. در مطالعه حاضر، روند نرخ بیکاری استان کردستان در سال های 1375 و 1385 با تاکید بر جوانان مورد بررسی قرار گرفته است. سوال اصلی پژوهش این بود که نرخ بیکاری جمعیت به خصوص جمعیت جوان استان در سال 1385 نسبت به سال 1375 با توجه به متغیرهای مختلف چه روندی داشته است؟ روش مورد استفاده، تحلیل ثانویه داده های سرشماری مرتبط با فعالیت و اشتغال استان کردستان در سال های 1375 و 1385 بوده و وضعیت نرخ بیکاری با استفاده از نرم افزار Excel مورد پردازش قرار گرفت. نتایج بررسی نشان داد که شاخص بیکاری از 9 درصد در سال 75 به 2/20 درصد در سال 85 رسیده است. همچنین، نرخ بیکاری در این سال در تمام گروه های سنی هم در نقاط شهری و هم روستایی و هم بین میان مردان و هم زنان روندی صعودی داشته و بیش از دو برابر گشته است (البته افزایش نرخ بیکاری در میان زنان بیش از همه محسوس بود). شاخص بیکاری جوانان نیز به شدت افزایش یافته و از 5/16 درصد به 6/37 درصد رسیده است. در نگاهی دیگر، یافته ها حاکی از نرخ های بسیار بالای بیکاری در میان افراد باسواد در هر دو دوره بود، اما نرخ بیکاری افراد باسواد در سال 85 نسبت به سال 75، 6/2 برابر گشته و از 7 درصد به 2/18 درصد رسیده است. به نظر می رسد که این وضعیت از یک طرف ناشی از وجود خیل عظیم جمعیت جوان در استان و از طرف دیگر نبود و نقصان زیربناهای اقتصادی مولد و اشتغال زا باشد. در نهایت با توجه به شرایط مساعد جغرافیایی و موقعیت استراتژیک این استان، راهکارهایی جهت سیاستگزاری ارائه شده است.
    کلیدواژگان: نرخ بیکاری، نیروی انسانی، میزان اشتغال، ساختار جمعیتی، انتقال جمعیتی، سرشماری، تحلیل ثانویه
  • اقباله عزیزخانی*، صغری ملک پور صفحات 81-94
    تحقیق حاضر به شناسایی ریشه های هویت جویی دانش آموزان دختر دبیرستانی خلخال در سال تحصیلی 9291 پرداخته و اطلاعات لازم به روش پیمایشی(پرسشنامه) و کتابخانه ای به دست آمده است، متغیر وابسته تحقیق هویت جویی و متغیرهای مستقل آن شامل میزان گرایش مذهبی، پایگاه اجتماعی خانواده، میزان دسترسی به شبکه های بیگانه، میزان انسجام گروه دوستان و میزان اعتماد به نفس دانش آموز می باشد که برای تعریف و تبیین روابط آن ها از نظریه های کارکردگرایی پارسونز، تقلید هربرت بلومر، مبادله اجتماعی مید، تضاد کارل مارکس و وبر، نظریه وبلن در حوزه مصرف طبقه تن آسا و زنان، تعامل گرایی نمادین، نظرات دورکیم در مورد دین و همچنین نظریه های حوزه روان شناسی مثل نظریه های پیاژه و تارد استفاده شده است. داده ها پس از جمع آوری توسط نرم افزار spss و آزمون های آماری متناسب مانند آزمون همبستگی پیرسون و آزمون F و همچنین تحلیل رگرسیون چندگانه توام مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند و ثابت شد بین متغیرهای مستقل و متغیر وابسته تحقیق رابطه معنی داری وجود دارد.
    کلیدواژگان: هویت، اعتماد به نفس، رسانه، دین، گروه، پایگاه اجتماعی
  • ملیحه فیروز صمدی*، طهمورث آقاجانی، فاطمه شاطریان، بهزاد شوقی، جمال صادقی صفحات 95-110
    این پژوهش با هدف شناخت ارتباط میان نگرش مذهبی و شایستگی اجتماعی والد– فرزندی با فراشناخت هیجانی انجام شد. جامعه آماری پژوهش حاضر را کلیه دانش آموزان دختر و پسر مقطع دبیرستان شهرستان ساوه که در سال تحصیلی 91-90 مشغول به تحصیل بودند، به تعداد 6120 نفر، تشکیل می داد که با استفاده از فرمول کوکران و روش نمونه گیری تصادفی خوشه ایچندمرحله ای 250 نفر به عنوان حجم نمونه انتخاب شد. پرسش نامه های فراشناخت هیجانی، روی دانش آموزان اجرا گردید و از والدین آن ها نیز خواسته شد تا پرسشنامه های نگرش مذهبی و شایستگی اجتماعی را تکمیل نمایند. داده های بدست آمده از پرسشنامه ها با استفاده از مدل آماری رگرسیون چند متغیره و نرم افزار SPSS مورد تجزیه و تحلیل آماری قرار گرفت. یافته ها نشان داد که حدود 5/27 درصد واریانس متغیر فراشناخت هیجانی بوسیله رابطه خطی با متغیرهای شایستگی اجتماعی و نگرش مذهبی خانواده تبیین می شود که سهم شایستگی اجتماعی تقریبا 8/18درصد و سهم نگرش مذهبی خانواده تقریبا برابر با 7/8 درصد بود. همچنین نتایج پژوهش نشان داد رابطه بین شایستگی اجتماعی و نگرش مذهبی خانواده با فراشناخت در دانش آموزان دختر و پسر تفاوت دارد، بطوریکه در دانش آموزان دختر سهم نگرش مذهبی در تبیین فراشناخت آن ها بیشتر از شایستگی اجتماعی برآورد شده است، و این درحالی است که در دانش آموزان پسر، فراشناخت هیجانی پیش بینی کننده قوی تر نسبت به نگرش مذهبی می باشد.
    کلیدواژگان: نگرش مذهبی، شایستگی اجتماعی والد، فرزندی، فراشناخت هیجانی
  • محمدحسن مقدس جعفری، رضا کریمی صفحات 111-132
    این مقاله به بررسی میزان مشارکت اجتماعی جوانان 29-18 سال شهر بم بعد از وقوع زلزله 5 دی ماه 1382 و عوامل اجتماعی موثر بر آن می پردازد. روش پژوهش، پیمایش و مصاحبه حضوری مبتنی بر پرسشنامه می باشد. در این تحقیق، به وسیله نمونه گیری خوشه ایچند مرحله ای و نمونه گیری تصادفی ساده با 400 نفر از جوانان 29-18 سال شهر بم مصاحبه شده است. چهارچوب نظری غالب در پژوهش حاضر تاکید بر مکتب نوسازی است و از نظریات جامعه شناسانی چون لرنر، اینگلهارت، هانتیگتون، لیپست، آلموند و پاول، راجرز و کولین استفاده شده است. نتایج ضریب همبستگی پیرسون نشان می دهد که متغیرهای احساس تعلق اجتماعی، رضایت اجتماعی، اعتماد اجتماعی، میزان استفاده از رسانه ها، مسوولیت پذیری اجتماعی و عضویت داوطلبانه در نهادهای اجتماعی رابطه مثبت و مستقیمی با میزان مشارکت اجتماعی جوانان دارند. و متغیرهای سن، تحصیلات، تقدیرگرایی، تاثیرپذیری از روابط خویشاوندی، آزادی اجتماعی و مدت زمان سکونت در محل رابطه معناداری با میزان مشارکت اجتماعی جوانان ندارند. از سوی دیگر بین میزان مشارکت اجتماعی جوانان در دو گروه مجرد و متاهل تفاوت معناداری وجود ندارد اما بین میزان مشارکت اجتماعی جوانان در دو گروه زنان و مردان و همچنین در گروه های مختلف دانشجویی، دانش آموزی، زنان خانه دار، شاغلین و بیکاران تفاوت معناداری وجود دارد.
    کلیدواژگان: مشارکت اجتماعی، جوانان، شهر زلزله زده بم، رضایت اجتماعی، مسوولیت پذیری اجتماعی، عضویت در نهادهای اجتماعی، اعتماد اجتماعی
  • محمود یعقوبی دوست*، حلیمه عنایت صفحات 133-160
    میزان دینداری وتقید خانواده ها به اصول و ارزش های مذهبی از عواملی است که برکاهش وافزایش خشونت خانگی نسبت به فرزندان درجامعه نقش موثری دارد. این پژوهش باهدف بررسی رابطه بین میزان دینداری والدین با خشونت خانگی آنها نسبت به فرزندان در شهر اهواز اجراگردیده است. این پژوهش ازنوع پیمایشی می باشد. جامعه آماری این پژوهش شامل کلیه دانش آموزان دختر و پسر مقطع دبیرستان شهر اهواز و والدین آنها بوده است که با روش نمونه گیری خوشه ایچند مرحله ای تعداد 384 نفر آنها به عنوان حجم نمونه انتخاب شدند. ابزارسنجش دراین پژوهش دوپرسشنامه کودک آزاری وضربه (CTQ) برنستاین(1995)، و مقیاس گلاک و استارک با اقتباس از سراج زاده (1377)بود. برای تجزیه وتحلیل داده ها ازشاخص های آماری، انحراف استاندارد،ضریب همبستگی پیرسون وتحلیل رگرسیون استفاده شد. براساس یافته های این پژوهش بین کل میزان دینداری والدین با خشونت خانگی آنها نسبت به فرزندان، رابطه معنا داری وجود دارد. همچنین مشخص گردید که بین ابعاد اعتقادی و تجربی(عاطفی) دینداری با خشونت خانگی والدین نسبت به فرزندان همبستگی مثبت معناداری وجود دارد، ولی نتایج تحقیق نشان داد که بین ابعاد مناسکی و پیامدی دینداری با خشونت خانگی والدین به فرزندان همبستگی معناداری مشاهده نگردید. همچنین نتایج بدست آمده از این پژوهش، حاکی از آن است که بین میزان دینداری والدین با ابعادخشونت خانگی(جسمی، عاطفی، غفلت) آنها نسبت به فرزندان رابطه معناداری وجود دارد. نتایج بدست آمده از رگرسیون چندگانه نیز نشان دادند که متغیر دینداری اعتقادی والدین بیش ترین تاثیر را درتبیین خشونت خانگی نسبت به فرزندان داشته است. باتوجه به یافته های موجود، این مساله نیازمند توجه هر چه بیشتر خانواده ها و مسوولان جهت برنامه ریزی و آموزش های دینی در سطح خانواده و جامعه را نشان می دهد.
    کلیدواژگان: خشونت خانگی، میزان دینداری، والدین، سنجه گلاک و استارک، اهواز
|
  • Qurban Ali Aqa Ahmadi, Zahra Qolizadeh, Farideh Mir Mohammadi Pages 9-8
    This research studies the relationship between socio-economic status and music consumption among the youth. The socio-economic indexes include prestige, power and property from Max Webers Theory. This survey covers a researcher-made questionnaire along with 200 young ones between 15-35 years of age living in Tehran (areas: Elahieh, Jourdan, Apadana, Enghlab, Kianshahr, Ra-ahan). Nine hypotheses were analyzed in the search and statistical coefficients show significant relationship between music consumption and youth status. It also shows that there is a significant relationship among variables like prestige, power and economic status with music consumption.
    Keywords: Music Consumption, Life Style, Socio, economic Power, Prestige, Property
  • Hassan Arjmandi*, Mohsen Hassanpour, Eshaq Arjomand Siapoush, Bahareh Arjomand Siapoush Pages 29-48
    This research studies the generation gap among the students at Andimeshk Islamic Azad University. More than 305 people were chosen by Cochran Formula in the study. The dependent variable was divided to four dimensions social, cultural, political and economic. The obtained mean of the study shows there is a meaningful difference between students and their parents (fathers and mothers). It also shows that there is a direct and positive relationship between reference group, leisure time, media consumption with generation gap among students and their parents. Regression analysis represents that independent variables determine 39.3 percent of generation gap variation between two study groups. Family structure and media consumption both affect more than other variables.
    Keywords: Generation gap, Socio, economic, Reference group, Leisure time, Social values, Mass Media
  • Fakhros, Sadat Piltan, Hossein Talebi Pages 49-64
    Fashion and mode among the youth is a kind of social values and trends. Parentship conflict and generation gap make a great distance between parents and children. This paper tries to study the high school girls attitudes toward fashion in Minab. The present survey uses theories frameworks like, Bourdiou, Zimel and Veblen. More than 312 high-school girls were analyzed as sample group in Minab. Through statistical indexes and Likert Scale, the questionnaire was analyzed. The results show that there is a significant relationship between friendship and mass media. Media consumption, artists pattern and social status with fashion are made. The coefficient number obtained in research is 32.5 for fashion trend and attitudes.
    Keywords: Fashion trends, Mass Media, Pattern, Family Friendship
  • Saeid Khani*, Hossein Zarghami Pages 65-80
    In recent years, due to the significant demographic changes and increasing young population in the country, including Kurdistan, there was too much demand for the labor, and it causes unemployed persons. In this study, the unemployment rate in Kurdistan province has been studied with emphasis on the youth. The main question was the trend of unemployment rate of the young population? Secondary analysis of census data related to employment and activities of the province in 1996-2006 was the method of research, and the unemployment rates were analyzed using Excel software. The results showed that the unemployment index increased from 9% in 1996 to 20.2% in 2006. The unemployment rate in all age groups in both urban and rural areas, (men and women) experienced ascending trend, more than doubled(the unemployment rate among women was remarkable), the youth unemployment rate increased from 16.5 to 37.6 percent. The findings showed the rate of unemployment among the educated was high in both periods, but the index 2006, 2.6 times have been more than and reached from 7 to 18.2 percent at that time. It seems this situation is due of increasing of young people in the province, and the lack of productive infrastructure. At last, with attention to the favorable geographical and strategic position of the region, solutions for policymaking have been offered in the paper.
    Keywords: Unemployment Rate, Human Recourse, Population Structure, Demographic Transition, Census, Secondary Analysis
  • Aqbleh Azizkhani*, Soqra Malekpour Pages 81-94
    This research studies the origins of identity among the female students in Khalkhal high-schools in 2012-2013. Data was gathered through the survey method (questionnaires) and the library method. The dependent variable was the study of identity seeking, but the independent variable includes the degree of religious orientation, social status of the family, the access to foreign networks, the solidarity within friends groups, and the students self –confidence. In order to determine their relationships, theories from Parsons functionalism, Herbert Bliummers imitation, exchange theory of Mead, Karl Marx and Webers conflict theory, symbolic interactionism, Durkheims ideas about religion and also psychological theories were in the study. The data was analyzed in the study. The data was analyzed by SPPS software and appropriate statistical tests such as Pearsons correlation coefficient, T-TEST and multiple regression analysis. The research also shows that there is a significant relationship between dependent and independent variables.
    Keywords: Identification, Self, confidence, Mass media, Religion, Group, Social status
  • Malieh Firozsamadi*, Tahmores Aqajani, Fatemeh Shaterian, Behzad Shoghi, Jamal Sadeqi Pages 95-110
    This study connected with the aim of relationship between attitudes and social competence in parent-child emotional metacognition. With Cochran formula and Multi-stage cluster random sampling method 250 students were selected as a sample size. Emotional metacognition questionnaires conducted on students and their parents to complete the religious attitudes and social competence. Statistical models of multiple regressions and SPSS software was analyzed for the data. Finding showed that 27.5% of the variance in emotional metacognition explained by linear relationship with religious attitudes and social competence. The competence was roughly 18.8% and the family religious attitudes was nearly 8.7%. The results showed that there is significant difference in male and female students in the relationship between religious attitudes and social competence in parent-child emotional metacognition, but for the female students, the religious attitudes in explaining their metacognition are more than estimated variable for male students, emotional metacognition was more than other observed variables.
    Keywords: Religious Attitude, Social Competence, Emotional Metacognition
  • Mohammad Hassan Moqadas Jafari, Reza Karimi Pages 111-132
    This research studies the ration of social participation among the youth aged 18-29 in Bam after the disastrous earthquake in December 2003 and its effective factors. In this paper, the youth more than 400 people were asked directly with an Interview and a Questionnaire in Bam (South of Iran). Theories like modernization school adopted by learner, Ingelhart, Hantington, Lipst, Almound, Powel, Rogers and Kaouline were applied in the paper. That Pearson Coefficient Correlation shows there is a direct and positive relationship between social belonging, social satisfaction, mass media, responsibility, voluntary membership in NGOs with the youth social participation. Those variables like level of age. Education, ritualism, kinship, social freedom. Periods of living in Bam have significant relationship with the youth social participation. It also shows there is no relationship between married and non-married young people in the search.
    Keywords: Social Participation, The youth, Bam, Social Satisfaction, Responsibility, NGOs, Social trust
  • Mohammad Yaghobi Doust*, Halimeh Enayat Pages 133-160
    Religiosity and adherence to the principles and values of families and religious factors decrease the domestic violence towards children in families. This study investigates the relationship between religiosity, parental violence toward children in Ahvaz. The study population consisted of all boys and girls (high school students) and their parents. By multi-stage cluster sampling method, 384 were selected as sample. In this study, two questionnaires, the measure of childhood Trauma Questionnaire (CTQ) (Bernsterin, 1995) and the scale adoption of Stark (1988), were used respectively. For data analysis, statistical indicators, standard deviation and regression analysis were performed. According to the study, the overall dimensions of religiosity, parental violence toward children, there was a significant relationship. The results showed that among the religious rituals and the consequences of violence, significant correlations were observed. The results of this study indicate that the level of parental religiosity of domestic violence (physical, emotional, neglect) there was a significant relationship between the parents and children. The multiple regressions showed that the variables most affected by religious conviction have domestic violence towards children. According to the findings, it needs to pay more attention to families for planning and teaching of religion in the family and society.
    Keywords: Domestic violence, Degree of religiosity, parents, measures, Ahvaz