فهرست مطالب

Sociological Studies of Youth Journal
Volume:4 Issue: 12, 2014

  • تاریخ انتشار: 1392/11/12
  • تعداد عناوین: 8
|
  • حسینعلی پاشاپاسندی*، حسین پارسایی، مکرمه حمیدی صفحات 9-30
    پژوهش حاضر به منظور بررسی چگونگی ارتباط جوانان با مقوله ی مقاومت و پایداری در اشعار شاعران زن معاصر ایران؛ ژاله قائم مقامی، پروین اعتصامی و سیمین بهبهانی و تاثیر اشعار آنها بر اهداف و روحیات جوانان نگاشته شده است. در این پژوهش سعی شده تا دیدگاه های این شعرا را در مورد جوانان و پایداری مورد مطالعه قرار دهیم. لذا روشی که در این تحقیق به کار بستیم توصیفی - تحلیلی بوده و شیوه ی جمع آوری اطلاعات کتابخانه ای است که از کتاب، فیش، نرم افزارهای ادبی به عنوان ابزار این تحقیق استفاده شده است. نتایج این پژوهش نشان می دهد فضای اجتماعی دوران معاصر زمینه را برای خلق این اشعار از طرف شعرای زن معاصر بسیار مهیا کرده بود و بر روحیه ی ایستادگی جوانان موثر واقع گردیده بود.
    کلیدواژگان: جوانان، پایداری، شعر، شاعران زن معاصر، سیمین بهبهانی، پروین اعتصامی و ژاله قائم مقامی
  • حیدر جانعلی زاده چوب بستی*، سیف الله فرزانه، علی اصغر غلامی صفحات 31-56
    این مطالعه به بررسی رابطه بین کیفیت زندگی و بهره وری علمی اعضای هیات علمی دانشگاه مازندران مبادرت نموده است. برای جمع آوری اطلاعات از پرسشنامه استاندارد شده کیفیت زندگی سازمان جهانی بهداشت و محقق ساخته استفاده شده است. جامعه آماری تحقیق حاضر را کلیه اعضای هیات علمی دانشگاه مازندران تشکیل دادند. برای انتخاب حجم نمونه از شیوه تمام شماری استفاده شده است. جهت بررسی پایایی پرسشنامه از پیش آزمون و آزمون آلفای کرونباخ استفاده شد. یافته های حاصل از پژوهش بیانگر هبستگی معنی دار بین کیفیت زندگی و بهره وری علمی اعضای هیات علمی می باشد. این بدان معنی است که اساتیدی که از سطح کیفیت زندگی مطلوب تری برخوردار بوده اند، دارای میزان بهره وری علمی بالاتری نیز بوده اند.
    کلیدواژگان: کیفیت زندگی، بهره وری علمی اعضای هیات علمی، دانشگاه مازندران
  • مصطفی حاج زاده، اعظم منصوری* صفحات 57-76
    هدف تحقیق سنجش میزان آگاهی های عمومی به حقوق شهروندی در استان خراسان شمالی می باشد. روش تحقیق از نظر هدف کاربردی و از نظر روش پیمایشی است. نمونه تحقیق 384 نفر از شهروندان استان خراسان شمالی در سال 92 است. چارچوب نظری با استفاده از نظرات پارسونز، ترنر، هابرماس و مارشال تبیین گردید. این پژوهش 8 فرضیه را بررسی نمود و نتایج نشان داد که میزان آگاهی از حقوق شهروندی استان در حد متوسط بوده است و اکثریت شهروندان از پایگاه اجتماعی پایینی برخوردارند و همچنین با توجه به آزمون همبستگی، تحلیل واریانس آزمون رگرسیون و ضرایب معادله رگرسیونی بین نگرش به حقوق شهروندی، استفاده از رسانه، حضور در عرصه عمومی، تحصیلات و سن با آگاهی از حقوق شهروندی رابطه مثبت وجود دارد ولی بین طبقه اجتماعی، جنسیت و قومیت با آگاهی از حقوق شهروندی رابطه وجود ندارد. نتیجه گیری این تحقیق بیان می دارد که با توجه به آگاهی متوسط شهروندان هنوز لزوم کار بیشتر بر دوش سازمان های دولتی و غیر دولتی احساس می شود. نوآوری پژوهش نیز ارائه مدل محقق ساخته و بررسی میزان آگاهی در میان اقوام مختلف استان بوده است همچنین تفاوت معناداری میان اقوام از نظر آگاهی از حقوق شهروندیشان دیده می شود.
    کلیدواژگان: شهروند، حقوق شهروندی، نگرش به حقوق شهروندی، حضور در عرصه عمومی، پایگاه اجتماعی
  • جلیل سحابی*، سعید خانی، اسعد خانی صفحات 77-112
    هدف اصلی این مقاله، بررسی و شناخت الگوهای ازدواج و ارتباط این الگوها با رضایت زناشویی دانشجویان شاغل به تحصیل در دانشگاه آزاد اسلامی واحد سنندج است. چارچوب نظری مطالعه از ترکیب نظریات نوسازی، همسان همسری، میدانی لوین و مبادله گرفته شده و بر مبنای آن ها، مدل نظری و فرضیات تحقیق ساخته و پرداخته شد. این مطالعه با رویکردی توصیفی- تحلیلی و به روش پیمایشی در سال 1391 انجام گرفت. داده های تحقیق با تکنیک پرسشنامه ترکیبی (محقق ساخته و استاندارد) از 272 نفر دانشجوی همسردار که با روش های طبقه ای متناسب و خوشه اییک مرحله ای انتخاب شدند، جمع آوری گردید. نتایج مطالعه حاکی از به تاییدرسیدن اکثریت فرضیات تحقیق بود، هر چند که برخی از یافته ها در جهت مورد انتظار نبوده است. بر اساس نتایج، سطح و میزان رضایت زناشویی بر حسب الگوهای ازدواج، عوامل همسان همسری و ویژگی های جمعیتی پاسخگویان و همسران آن ها متفاوت و معنی دار بوده است. نتایج رگرسیون چند متغیره حاکی از آن بود که در رضایت زناشویی دانشجویان ترکیبی از عوامل الگوهای ازدواج و عوامل جمعیتی و نوسازی تاثیر دارند و این عوامل حدود 65 درصد از تغییرات رضایت زناشویی را توضیح می دهند. به طور خلاصه، نتایج مطالعه حاضر با پیش فرض های رویکردهای نوسازی و ایده ای، همسان همسری و تا حدودی نظریه میدانی لوین انطباق داشته است.
    کلیدواژگان: الگوهای ازدواج، عوامل نوسازی، عوامل جمعیتی، رضایت زناشویی، دانشجویان همسردار، دانشگاه آزاد اسلامی واحد سنندج
  • ابراهیم صالح آبادی* صفحات 113-136
    با تهاجم فرهنگی در دو قرن اخیر بر جوامع اسلامی، موضوع پوشش و حجاب جزء جنجال برانگیزترین مسائل مطرح شده قرار گرفته که نتیجه آن دست کم از نظر برخی ایجاد تردید در ضرورت آن بوده است. مساله حجاب از مهمترین مسائلی است که بعد از انقلاب اسلامی تاکنون مسوولان نظام جمهوری اسلامی را به خود مشغول داشته است. از نظر جامعه شناسی، حجاب مانند هر پدیده اجتماعی دارای بنیادهای اجتماعی است که مقوم آن هستند. یکی از این بنیادها و مقوم ها، اعتماد می باشد. اعتماد اجتماعی یکی از مقولات و عناصر بنیادین در برقراری تعامل اجتماعی و یکی از عناصر اساسی نظم در جامعه است. در چند دهه اخیر مفهوم اعتماد اجتماعی با چشم اندازهای متفاوتی در نظریات اجتماعی مطرح گردیده و به عنوان یکی از مهمترین مبینهای جهان مدرن مطرح است. در این مقاله تلاش می شود تا با بهره گیری از مفهوم اعتماد، حجاب زنان را توضیح دهد. روش تحقیق پیمایشی و با استفاده از پرسشنامه مشخصات زمینه ای و حجاب 390 زن بین سنین 15-30 سال مورد بررسی قرار گرفت. نتایج نشان داد که بین مولفه های اعتماد(میزان اعتماد به صدا و سینما و مسوولین دولتی، میزان اعتماد عمومی و میزان اعتماد به خانواده) از یک سو و میزان حجاب از سوی دیگر، رابطه معناداری وجود دارد. بیشتر افرادی که به مسولین دولتی و صدا و سیما اعتماد کم دارند، از اعتماد عمومی کمی برخوردارند و همچنین به خانواده خود، کمتر اعتماد دارند، بدحجاب هستند و کسانی که در این مولفه ها میزان بیشتری از اعتماد را دارند، محجبه هستند.
    کلیدواژگان: میزان اعتماد، حجاب، زنان، اسفراین
  • صدیقه لطفی، جاوید ملازاده گنجی، مصطفی قدمی، ابوالحسن شاکری صفحات 137-150
    بررسی رابطه سرمایه اجتماعی با امنیت اجتماعی در فضاهای شهری بویژه برای زنان از اهمیت خاصی جهت رسیدن به یک جامعه شهری پایدار برخوردار است. هدف اصلی این مقاله بررسی تاثیر مولفه های سرمایه اجتماعی بر امنیت زنان در سطح محله ای است. روش تحقیق مبتنی بر روش های توصیفی-تحلیلی و انجام مطالعه پیمایشی جهت تکمیل پرسشنامه ها بوده است..جهت سنجش سرمایه ی اجتماعی از 5 مولفه و 30 گویه و برای سنجش امنیت، از 4 مولفه و 11 گویه استفاده شده است. جهت آزمون فرضیه تحقیق از آزمون های آماری Tو ضریب همبستگی پیرسون استفاده شد، که نتایج آزمونT نشان می دهد که بین 5 مولفه سرمایه اجتماعی، تنها مولفه مشارکت اجتماعی در وضعیت مناسب و چهار مولفه اعتماد، انسجام، روابط اجتماعی و آگاهی در وضعیت متوسط رو به بالا قرار دارند و نتایج ضریب همبستگی پیرسون از وجود همبستگی معنی دار میان مولفه های سرمایه اجتماعی و احساس امنیت بانوان حکایت دارد که بیشترین همبستگی بین مولفه ها، سهم مولفه ی انسجام اجتماعی با مقدار309/0 می باشد.
    کلیدواژگان: سرمایه اجتماعی، امنیت زنان، فضاهای شهری، اعتماد اجتماعی، ساری
  • مجید موحد*، رزگار صالحی صفحات 151-172
    این پژوهش به منظور بررسی رابطه دینداری و هویت ملی و با روش پیمایشی انجام شده است. نمونه پژوهش را تعداد 598 نفر از نوجوانان شهرهای بانه و قروه تشکیل می دهند که داده های آن از طریق پرسشنامه گردآوری شده است. سنجش میزان دینداری افراد براساس مدل چند بعدی گلاک و استارک صورت گرفته است. یافته های پژوهش نشانگر آن است که بین متغیرهای ابعاد مختلف دینداری و میزان کل دینداری، با نگرش نسبت به هویت ملی و ابعاد مختلف آن رابطه معنی داری وجود دارد، و متغیرهای مستقل این تحقیق در مجموع می تواند حدود 41 درصد از تغییرات متغیر وابسته را تبیین نماید. درضمن متغیرهای دینداری و ابعاد مختلف آن با نگرش نسبت به هویت ملی رابطه معکوس داشته اند، یعنی هرچه به میزان دینداری افراد درابعاد مختلف افزوده می گردد، نگرش ایشان به هویت ملی منفی تر می شود.
    کلیدواژگان: دینداری، هویت ملی، نوجوانان، بانه، قروه
  • محسن نوغانی، مرتضی چرخ زرین صفحات 173-188
    نقش جوانان در ساختار جامعه مهم و ارزنده تلقی می گردد، از اینرو پرداختن به مساله های پیش روی آنان امری خطیر است.از جمله مهمترین مسایل جوانان، کیفیت روابط اجتماعی آنان می باشد. فیس بوک به عنوان گسترده ترین شبکه ی مجازی، یکی از عوامل تاثیرگذار بر این امر محسوب می گردد. هر چه میزان استفاده از شبکه-های مجازی در فضای خانواده بیشتر باشد، تعاملات کاهش یافته و سرمایه اجتماعی پیوندی در خانواده رو به زوال می رود از سوی دیگر سرمایه اجتماعی پل زننده در بین آنان افزایش یافته و بر رشد یا انحطاط جوانان تاثیر گذار است. مساله اساسی این پژوهش بررسی تاثیر شدت استفاده از فیس بوک بر میزان سرمایه اجتماعی پیوندی و پل زننده در بین جوانان می باشد. روش تحقیق حاضر، پیمایشی بوده و با استفاده از پرسش نامه انجام گردیده است. جامعه نمونه، کلیه ی دانشجویان دانشگاه فردوسی مشهد در سال تحصیلی91-1390 بوده است که حجم نمونه 156 نفر برآورد گردید.نتایج پژوهش حاکی از آن است که شبکه ی اجتماعی فیس بوک می تواند باعث کاهش سرمایه اجتماعی پیوندی و افزایش سرمایه اجتماعی پل زننده گردد.
    کلیدواژگان: سرمایه اجتماعی پیوندی، سرمایه اجتماعی پل زننده، شبکه های مجازی، فیس بوک
|
  • Housanali Pashpasandi*, Housain Parsaei, Mokarameh Hamidi Pages 9-30
    This article studies the sustainable spirit of the young people in the poems of the contemporary female poets in Iran, Such as Zhaleh Qaemmaghami, Parvin Ehtesami, Simin Behbahani and the like. The article also studies the perspectives of the above-mentioned poets through a research method called descriptive-analytical approach. After gathering the documentary data (referring to books and notes). The research results show that the contemporary social conditions indicate a tendency among the female poets for developing the sustainable spirit among the youth in their notes and poems.
    Keywords: Youth, Sustainable, Poems, Female poets, Behbahani, Ehtesami, Qaem Maghami
  • Haydar Jan Alizadeh*, Sayfoulla Farzaneh, Ali Asghar Qulami Pages 31-56
    This paper tries to study the correlation between the life quality and the effectiveness of academic members at Mazandaran University. A standard questionnaire were applied for gathering the data. Through a survey method and Alpha Cornbach, scale all the data were analyzed systematically. The results show that there is a significant relationship between life quality and the effectiveness among the academic members. It also shows that htose professors who have better life condition (quality) having more scientific effectiveness in their occupation.
    Keywords: Life quality, Scientific effectiveness, Mazandaran University
  • Mostafa Hajzadeh, Azam Mansouri* Pages 57-76
    The research is to assess the level of public awareness of civil rights in the province of North Khorasan. The sample survey of 384 residents in North Khorasan Province was asked. Framework using comments of Parsons, and Turner was explained by Hambermas and Marshal. This study investigated the hypothesis (the public sector, education and age) there is a positive correlation among them, but the awareness of civil rights and social class, gender and ethnicity, there is no awareness of citizens rights. According to conclusions of this study that moderate citizens still need more work and non-governmental organizations, to be felt. The study also presents the research model and evaluation of the knowledge among different ethnic groups in the province have also significant differences between the ethnic groups are aware of civil rights.
    Keywords: Citizen, Citizenship, Attitude toward civil rights in the public sphere
  • Jalil Sahabi*, Saeed Khani, Asad Khani Pages 77-112
    The aim of this article is to investigate the marriage patterns of married students at Sanandaj Islamic Azad University and the relationship between the patterns and martial satisfaction. The theoretical framework of study is a combination of Modernization, Homogamy. Levin s field and Exchange theories and it was introduced the theoretical model long with research hypotheses. This study connected in 2012 with a descriptive-analytical approach by a survey method. The research data collected from 272 married students (that selected used to proportional stratification and one-stage cluster sampling methods) by compound questionnaire. The results indicated that the majority of research hypotheses were confirmed although some results were not anticipated in direction. According to results, the level and scope of martial satisfaction of respondents have been differ and significant in terms of marriage patterns, homo-gamy factors, and demographic characteristics. The results of multivariate regression indicated that there were a combination of factors such as marriage patterns, demographic and modernization characteristics that affected on martial satisfaction and these factors explains around 65 percent of martial satisfaction changes. Briefly, the results of this study have been harmonious to modernization approaches, homo-gamy theory and Levins field theory.
    Keywords: Marriage patterns, Modernization Forces, Demographic Factors, Martial Satisfaction, Married Students, Sannadaj Islamic Azad University
  • Ibrahim Saleh Abadi* Pages 113-136
    After the Islamic Revolution in Iran, Hijab as a kind of Islamic dressing-system was an important subject. Sociologically, Hijab is a kind of social phenomenon, and it is also a key for social trust specially for social interaction in the society. This paper tries to study what else is important in Hijab among the females between 15-30 years old in Isfahan. The results from 390 female respondents, show there is a significant relationship between Hijab and social trust. Those who have less trust to the officials having less trust to their families and people as well. It also indicates that if a female wears Hijab, includes much more trust and is among the trust worthy.
    Keywords: Rate of trust, Hijab, Females, Isfarayen
  • Sedigheh Lotfi, Javid Molazadeh Ganji, Mostafa Ghadami, Abolhassan Shakery Pages 137-150
    Studying the relationship between social capital and social security is special importance particularly for women in urban space to approach a sustainable urban society. The main aim of this paper is to survey the impact of social capital components on women in a neighborhood scale. The methodology of the research is based on descriptive-analytical methods by conducting a field study to complete the given questionnaires. To measure social capital 5 components and 30 factors and for measuring security 4 components and 11 factors were used as well. To test the research hypotheses, T-test and Pearson correlation were applied. The results showed that among the five social capital components, only the component of social participation had an appropriate situation and the four components of trust, cohesion, social relation and knowledge showed a better situation and placed in higher level. The Pearson correlation indicated a significant relationship between social capital components and women security has the highest correlation and belonged to the component of social cohesion with a score of 0.309.
    Keywords: Social capital, Women, Security, Urban spaces, Social trust, Sari
  • Majid Movahed*, Rezgar Salehi Pages 151-172
    This paper is a study on the concept of religiosity and national identity among the 598 young people in Baneh and Qurveh (Western cities in Iran) by a questionnaire. This survey method shows that the rate of religiosity based on Klark and Stark scale and a nation identity have significant relationship with different aspect. The independent variables of the research totally explain 41 percent of the variations. The results also show that there is a negative relationship between religiosity and national identity. If the rate of religiosity increase among the youth, the rate of national identity include negative trend.
    Keywords: Religiosity, National identity, Youth, Baneh, Qurveh
  • Mohesn Nouqani, Morteza Charkh Zarin Pages 173-188
    Face book is virtual and cybernetic network which causes an effective force and among the youth. It shows that if the usage of the face book network increases at home the rate of the interaction and the bounding social capital decreases as well. It also indicates that the effect of face book usage among the young people has increased already. Through a questionnaire by a survey method, more than 156 students in Ferdowsi University were among the respondents. The results show that using face book network decreases the bounding social capital among the youth in Mashhad.
    Keywords: Bounding social capital, Facebook, Virtual networks