فهرست مطالب

Sociological Studies of Youth Journal
Volume:4 Issue: 13, 2014

  • تاریخ انتشار: 1393/03/29
  • تعداد عناوین: 8
|
  • ارسلان خان محمدی اطاقسرا، علیرضا همایونی، سید مرتضی اسحاقی صفحه 9
    تحقیق حاضر رابطه هوش هیجانی با سلامت عمومی را در نوجوانان بزهکار و عادی مورد بررسی و تحقیق قرار داده است. جامعه آماری شامل کلیه نوجوانان بزهکار ساکن در کانون های اصلاح تربیت و نوجوانان عادی کشور ایران می باشد. روش پژوهش از نوع علی- مقایسه ای می باشد. در این پژوهش با استفاده از روش نمونه گیری خوشه ایاز پنج منطقه غرب، شرق، شمال، جنوب و مرکز ایران، تعداد 339 نفر (161 نوجوان غیربزهکار و 178 نوجوان بزهکار) انتخاب شدند و به آزمون های هوش هیجانی شاته پرسشنامه سلامت عمومی گلدبرگ پاسخ دادند. داده ها با استفاده از آزمون همبستگی پیرسون، تحلیل رگرسیون چندمتغیری و t مستقل تجزیه و تحلیل شدند. نتایج نشان داد که بین ابعاد هوش هیجانی با ابعاد سلامت روان در نوجوانان عادی و بزهکار رابطه معکوس و معنی دار وجود دارد. همینطور تحلیل رگرسیون حاکی از وجود همبستگی چندگانه معنی دار بین ابعاد هوش هیجانی با سلامت روانی در گروه عادی بود که از میان مولفه های هوش هیجانی بکارگیری هیجان بهترین پیش بینی کننده سلامت روانی نوجوانان بود. نتایج مقایسه میانگین های دو گروه نیز نشان می دهد که نوجوانان بزهکار نمرات بیشتری در ابعاد بیماری های روانی و نمرات کمتری در ابعاد هوش هیجانی کسب کردند.
    کلیدواژگان: هوش هیجانی، سلامت روانی، بزهکار، نوجوان
  • علی ربانی*، لیلا شعبان، داریوش شعبان صفحه 23
    هدف از مقاله حاضر، تحلیلی جامعه شناختی بر نگرش دانشجویان به تقریب مذاهب اسلامی، می باشد. که در آن تلاش شده است، به این سوال پاسخ دهیم که نگرش دانشجویان به تقریب مذاهب اسلامی چگونه است. در این تحقیق با توجه به نظریه تزیشه و کرومکا که گرایش را به سه بعد عناصر ادراکی، عناصر ارزشیابانه و عناصر عملی و رفتاری تجزیه کرده-اند، نگرش دانشجویان به تقریب مذاهب اسلامی نیز در این سه بعد مطرح شده است. جامعه آماری این تحقیق، کل دانشجویان دختر مشغول به تحصیل در دانشگاه اصفهان در سال تحصیلی 92-1391 بوده اند که تعداد آنها 8103 نفر می باشد. این تحقیق به روش پیمایش انجام شده و تکنیک گردآوری اطلاعات پرسشنامه بوده است. در این تحقیق بر اساس فرمول کوکران 366 نفر به عنوان حجم نمونه انتخاب گردیده و جهت انتخاب نمونه از روش نمونه گیری سهمیه ای استفاده شده است. نتایج به دست آمده، حاکی از وجود ارتباط مستقیم و معنادار بین متغیرهای میزان استفاده از رسانه های جمعی، میزان پیروی ازدوستان و وجود ارتباط معکوس و معنادار بین متغیرهای دینداری، میزان پیروی از شخصیت های مذهبی، سن و مقطع تحصیلی بر نگرش دانشجویان به تقریب مذاهب اسلامی می باشد.
    کلیدواژگان: تقریب مذاهب، اهل سنت، شیعه، نگرش
  • اکبر زراع شاه آبادی*، لیلا بنیاد صفحه 39
    نابرابری آموزشی یکی از انواع نابرابری هاست که همواره بر نظام آموزشی کشور سایه افکنده است وجود نابرابری های آموزشی در کنار دیگر نابرابری ها و در ارتباط متقابل آنها در اغلب و یا همه جوامع وجود دارد. این مقاله سعی دارد تا به بررسی عوامل موثر بر نابرابری آموزشی در شهر کازررون بپردازد. روش تحقیق در پژوهش حاضر از نوع پیماشی و ابزار گردآوری داده ها پرسشنامه است. جامعه ی آماری پژوهش را افراد سرپرست خانوار در شهر کازرون تشکیل می دهند و براساس فرمول کوکران تعداد 275 نفر بعنوان نمونه به شیوه نمونه گیری چند مرحله ای انتخاب شدند. یافته های پژوهش نشان می دهد که نابرابری آموزشی در شهر کازرون با متغیرهای نوع مدرسه، وضعیت تحصیلی شخص، ارزیابی دانش آموز از خودش، معدل ابتدایی، معدل راهنمایی و معدل دبیرستان، دفعات مردودی در دوران مدرسه، تعداد افراد خانواده که دارای مدرک دانشگاهی هستند ارتباط معنادار دار دارد و متغیرهای مستقل تحقیق در مجموع می توانند 21 درصد از تغییرات متغیر را تبیین نماید.
    کلیدواژگان: نابرابری آموزشی، پایگاه اجتماعی، اقتصادی، نوع مدرسه، بعد خانوار
  • سروش فتحی*، منصور وثوقی، گودرز سلیمانی صفحه 69
    پژوهش حاضر با هدف تبیین جامعه شناختی رابطه شبکه های اجتماعی مجازی با سبک زندگی و ابعاد و مولفه های آن از قبیل (اوقات فراغت، مدیریت بدن، میزان مصرف، نوع مصرف) با استفاده از چهارچوب نظری حاکم بر نظریه که بوسیله بوردیو، گیدنز، زیمل و اینگلهارت گسترش یافته طراحی و اجرا گردیده است. این تحقیق به روش پیمایش و با ابزار پرسشنامه انجام پذیرفته است به منظور بررسی این رابطه، 240 نفر از جوانان 15 الی 29 سال ساکن شهر خلخال اعم از(زن و مرد) به روش نمونه گیری خوشهای طبقهای با حجم نامتناسب انتخاب شدند. داده های حاصل از پرسشنامه با استفاده از روش های آماری در دو بخش آمار توصیفی و آمار استنباطی، مورد توصیف و تجزیه و تحلیل قرار گرفته است. نتایج تحقیق، حاکی از این است که بین شبکه های اجتماعی مجازی با سبک زندگی در کلیات رابطه چندانی وجود ندارد ولی با ورود به جزییات این رابطه را می توان مشاهده کرد. مثلا رابطه معنی داری بین متغیرهای تعاملات فرهنگی و تبادل اطلاعات بدون سانسور با سبک زندگی هست. بین دو گروه جنسیت زنان و مردان، مجردین و متاهلین، استفاده کنندگان و غیراستفاده کنندگان، تعاملات سیاسی، تعاملات داخل و خارج از کشور، تعامل با شخصیت های فرهنگی، اجتماعی و سیاسی با سبک زندگی رابطه وجود ندارد.
    کلیدواژگان: شبکه های اجتماعی، سبک زندگی، جوانان، شهر خلخال
  • مهناز فرهمند*، سجاد ممبینی، یاسین خرم، پور صفحه 89
    یکی از کشش های درونی هر انسانی تحقق استعدادهای درونی خود می باشد که بی شک می تواند ثمرات مثبتی در نگرش به پهنه اجتماع و کنش اجتماعی آنان داشته باشد. هدف اصلی پژوهش حاضر بررسی رابطه میزان خودشکوفایی افراد و میزان نگرش آنان به دموکراسی است. در این راستا به بررسی این رابطه در بین 384 نفر از دانشجویان دانشگاه یزد در سال تحصیلی 93-1392 و به روش پیمایش پرداخته ایم. همچنین از نظریات مشابه مازلو و اینگلهارت به عنوان چارچوب نظری استفاده گردیده است. بدین سان پس از جمع آوری داده ها، از طریق نرم افزار SPSS و آزمون های آماری نظیر همبستگی پیرسون، تحلیل واریانس یک طرفه و... به تحلیل داده ها پرداخته شده است. نتایج حاصل از این پژوهش حاکی از آن است که هرچه افراد خودشکوفاتر باشند، از نگرش قوی تری نسبت به دموکراسی برخوردارند. همچنین یافته ها نشان می دهد که از بین متغیرهای زمینه ای تنها مقطع تحصیلی با متغیر وابسته در ارتباط است. بین سن، جنس و وضعیت تاهل با نگرش به دموکراسی رابطه ای مشاهده نگردیده است.
    کلیدواژگان: خودشکوفایی، نگرش به دموکراسی، دانشجویان
  • حسن قلی پور* صفحه 111
    در جهان بینی اسلامی برای تمامی نیازها و غرایز انسانی راهکارهایی در نظر گرفته شده است. در این رابطه می توان گفت مساله ازدواج بهترین راهکار برای یکی از غرایز انسانی است که از دیدگاه اسلامی و ادیان الهی اهمیت بسیاری دارد. روح لطیف انسان همانند جسم او دارای نیازهایی است که در صورت تامین آنها به تکامل واقعی خواهد رسید به همین دلیل محبوب ترین چیزها در نزد خداوند مساله ازدواج است، آنجا که در قرآن مجید می فرماید: «... فانکحوا ما طاب لکم من النساء مثنی و ثلاث و رباع فان خفتم الا تعدلوا فواحده او ما ملکت ایمانکم ذالک ادنی الا تعولو». با زنان پاک دامن ازدواج نمائید، دو یا سه یا چهار همسر و اگر می ترسید عدالت را (درباره ی همسران متعدد)رعایت نکنید، تنها یک همسر بگیرید و یا از زنانی که مالک آنهایید استفاده کنید این کار از ظلم و ستم بهتر جلوگیری می کند(نساء 3). پیامبر عظیم الشان (ص) فرمود: «النکاح سنتی و من رغب عن سنتی فلیس منی» ازدواج سنت و روش من است و هر کسی از آن دوری کند از من نیست. ازدواج به عنوان پایه و اساس یک جامعه صلح آمیز است. ازدواج یک رکن اصلی خانواده و تقریبا اساس تشکیل خانواده و مبنای سازمان اجتماعی هر کشوری محسوب می شود. ازدواج یک سنت الهی است که در تمام ادیان الهی (یهودیت، مسیحیت، اسلام، هندو، بودیسم و غیره) وجود داشته و دارد. از طرفی ازدواج یک حکم فطری و هماهنگ قانون آفرینش است و انسان برای بقاء نسل و آرامش جسم و روح و حل مشکلات زندگی اجتماعی احتیاج به ازدواج سالم دارد. بر اهمیت ازدواج دلایل فراوانی بیان داشته اند، از جمله مساله تولید مثل مساله کسب استقلال، حفظ عفت و مصونیت از گناه و ایجاد آرامش و تامین اجتماعی و... که در این مقاله اشاره شده است. از طرفی خانواده، واحد بنیادین جامعه و مرکز اصلی رشد و تعالی انسان ها است و قرآن کریم به آن اشاره کرده و فرمود: برای هر چیز زوج قرار دادیم و راز بقای بشر این است که این امر به نحو احسن انجام پذیرد. دلیل اهمیت این امر، تاثیر خانواده بر ارزش ها و روابط اجتماعی است و می توان گفت که یک خانواده سالم، جامعه سالم را نوید می دهد و سلامت خانواده، سلامت جامعه را به دنبال دارد، تمام تحولات اجتماعی، در ابتداء در خانواده شکل می گیرد و سپس به جامعه منتقل می شود.
    کلیدواژگان: غرایز، فطری، سنت، جامعه، مصونیت، تکامل
  • محمدرضا مزیدی شرف آبادی، محمودرضا مرتضوی، سید علیرضا افشانی* صفحه 123
    با توجه به نقش رسانه ها در عرصه های مختلف اجتماعی، پژوهش حاضر به بررسی و مقایسه نگرش افراد متاهل و مطلقه به نقش برنامه های ماهواره ای فارسی زبان در انسجام خانواده در شهر یزد پرداخته است. در تحقیق حاضر از روش پیمایش استفاده شده است. این پژوهش به لحاظ معیار زمان، مقطعی، به لحاظ ماهیت، کاربردی و به لحاظ معیار وسعت، پهنانگر است. جامعه آماری این تحقیق، افراد مطلقه و متاهل شهر یزد می باشد که حجم نمونه با استفاده از فرمول کوکران برای افراد مطلقه 211 نفر و برای افراد متاهل، 323 نفر تعیین گردید. افراد مطلقه به شیوه نمونه گیری تصادفی از لیست موجود در مرکز بهزیستی و افراد متاهل نیز بصورت خوشه ایاز مناطق مختلف سطح شهر یزد انتخاب شده اند. ابزار مورد استفاده در این پژوهش، پرسشنامه بوده است که اعتبار آن به صورت محتوایی و سازه ای و پایایی آن با ضریب آلفای کرونباخ به دست آمده است. در مجموع نزدیک به دو سوم پاسخگویان، بیشترین شبکه مورد تماشای خود را کانال های فارسی زبان با موضوعات خانوادگی اعلام نموده اند. همچنین میانگین میزان تاثیر منفی، شبکه های ماهواره ای بر انسجام خانواده از نظر نمونه آماری این تحقیق بیشتر از متوسط است ضمن اینکه افراد مطلقه و افرادی که ماهواره استفاده نمی کردند نگرش منفی تری نسبت به تاثیر ماهواره بر انسجام خانواده داشتند. هرچه پاسخگو بیشتر از شبکه های ماهواره ای فارسی زبان استفاده می کرد میزان تاثیر منفی ماهواره بر روابط زناشویی، روابط والدین و فرزندان، مناسبات خانوادگی و انسجام خانواده را کمتر ارزیابی می کرد.
    کلیدواژگان: ماهواره، روابط زناشویی، مناسبات خانوادگی، روابط والدین و فرزندان، انسجام خانواده
  • فرزانه واصفیان*، محمد باقری، شیوا آزادی پور، فریبا واصفیان صفحه 145
    هدف کلی پژوهش بررسی چگونگی گذراندن اوقات فراغت دانشجویان دانشگاه آزاد اسلامی واحد اردستان بود. پژوهش کاربردی بوده و از روش توصیفی- پیمایشی استفاده شد. به منظور گردآوری اطلاعات از پرسشنامه محقق ساخته استفاده شد. ضریب پایایی پرسشنامه در سطح آلفای کرانباخ 86/. برآورد شد. پژوهش در شش فرضیه به بررسی میزان ساعات مشارکت در فعالیت های ورزشی، استفاده از رسانه ها، مشارکت در فعالیت های هنری، مطالعه، میزان رضایت مندی از چگونگی گذراندن اوقات فراغت و مشارکت در فعالیت های شغلی به منظور کسب درآمد پرداخت. نتایج نشان داد تنها فرضیه ها دوم و ششم یعنی استفاده از رسانه های تلویزیون، رادیو و مشارکت در فعالیت های شغلی به منظور کسب درآمد تایید شد.
    کلیدواژگان: اوقات فراغت، دانشجو، دانشگاه آزاد، واحداردستان
|
  • Arsalan Khanmohammadi, Alireza Homayouni, Seyyed Morteza Eshaghi Page 9
    The present study investigated the relationship between emotional intelligence and the general health among delinquents and normal juveniles in Iran. The design of this study was ex-post facto design. Using a random stratified sampling technique from five districts of Iran, west, East, Norrth, South and the center: 339 juveniles (161 normal and 178 delinquent juveniles) were selected from it. Analysis of data was done with descriptive and inferential statistics such as Pearson correlation coefficient T independent test. The results showed a negative and significant relationship between components of emotional intelligence with the components of the general health among delinquent and normal juveniles; there is also significant difference in components of emotional intelligence and components of general health in two groups. Delinquent juveniles got more scores in components of mental illness and less score in components of emotional intelligence.
    Keywords: Emotional intelligence, General health, Delinquency, Normal, Juveniles
  • Ali Rabbani*, Leyla Shabani, Daryoush Shabani Page 23
    The purpose of the present paper is a sociological analysis on the attitude of the Islamic religions approximation. It is an attempt to answer the question what the attitude of students is to the Islamic religions approximation. According to the theory which tends to Tzyshh and Krvmka, three conceptual elements, evaluative and action elements have been analyzed, and in terms of population, the total female students studying at the university in the academic year of 2012-13 were analyzed accordingly. This survey was conducted and data collection techniques were also used. This research is based on a sample of 366 ones by Cochrane formula selected for quota sampling method. The results showed a significant direct correlation between the variables used in the mass media, compliance friends and a significant inverse correlation between religiosity variables, religious compliance personalities, age and the level of education on attitudes of students to Islamic religions approximation.
    Keywords: Approximation of religions, Sunni, Shite, Attitude, Islamic schools
  • Akbar Zare Shahabadi*, Leila Bonyad Page 39
    Educational inequality is one of the types of inequality which always pervades on an educational system. The existence of the educational inequality alongside other inequalities and their interaction are the most important in a society. This paper attempts to examine the factors that affect educational inequality in Kazeroon city. The method of present study is survey and data collection tool is questionnaire. Statistical sample is- including Head of Household based on Cochran formula (275 cases were selected as examples of multi-stage sampling). Our findings show that the educational inequality has significant relationship with variables like the school's type, student self-assessment, the average elementary school, guidance school and high school, number of failing at school. And the number of family educated members. Overall, the independent variables can explain 21 perent of variations.
    Keywords: Educational inequality, Social, Economic situation, Type of school, Family dimension
  • Soroush Fathi*, Mansour Vosoughi, Goodarz Salmani Page 69
    The aim of this study is a sociological explanation on the relationship between virtual social network's consumption and the youth's lifestyle and its factors such as leisure time, body management and the amount of consumption and the type of consumption was based on theoretical frameworks of Bourdieu, Giddens, Simmel and Engellhart. The research method is survey and a questionnaire is used in the study. A sample of 240 residents of Khlakhal city (male and female) aged 15 to 29 years old is selected through a cluster sampling technique. The results show that there is no significant relationship between virtual social networks and lifestyle in general but in details, there is a significant relationship between cultural interactions and the information exchange and lifestyle among them. There is no significant relationship between gender, marital status, virtual network users and non-users, political interactions, interactions with cultural, social and political cities and the lifestyle.
    Keywords: Social networks, Lifestyle, The youth, Khalkhal city
  • Mahnaz Farahmand*, Sajjad Mombini, Yasin Khorampour Page 89
    The main objective of the present study is to investigate the relationship between the levels of self-actualization of people and their attitude of democracy. In this regard it has investigated the relationship among 384 Yazd university students in 2013-14 by survey method. Thus, after collecting data, through SPSS and statistical tests including Pearson Correlation, ANOVA and etc., the data have been analyzed. The results of this study suggest that if people have higher self-actualization, the attitude to democracy is stronger and there is no relationship among sex and marital status with attitudes to democracy.
    Keywords: Self, actualization, Attitude to democracy, Students, Yazd university
  • Hassan Gholipour* Page 111
    In Islam, marriage is the best answer to all natural and psychic needs of human beings. So marriage is one of the preferences that Divine and Heaven justifies it. According to the Islamic legal: A man can afford four spouses if he could act under Shariat and Justice behavior. Mohammad (pbuh) the prophet of Islamic once mentioned in his teaching that marriage is one of perfect tradition. Thus marriage can build a strong family and society. In Boudism, Judism, Christianity, Hinduism and soon, the act of marriage is accepted historically for establishing a balanced nation. The relationship among the family members specially father and mother can produce a positive and emotional atomosphere in the community which makes a positive attitude among the social actors. Marriage makes a healthy, wealthy and happy family which is important for a developed society.
    Keywords: Nature, Tradition, Marriage, Society, Development
  • Mohammadreza Mazidi Sharafabadi, Mohammadreza Mortazavi, Alireza Afshani* Page 123
    The main purpose of the present study is to examine the role of TV satellite programs on family cohesion in Yazd city. The study was conducted as a survey. The sample size of divorce of people were 211 and for married ones were 323. Those divorced respondents were selected using stratified sampling and married respondents were selected using random sampling. The instrument used here was a questionnaire; Thus the validity and reliability of the scale assessed through Cronbach alpha and factor analysis. Cronbach alpha was more than 0.7 in all of construct variables. The score mean of negative effect of satellite in family cohesion was more than average. The findings show that there were a reverses and significant relationships between uses of satellite programs and attitude toward negative effect of satellite on family cohesion and the relationship between parents and children. Divorced ones and those who did not use the satellite had a negative attitude towards the impact of satellites on family more than others comparatively.
    Keywords: Satellite, Matrimony relationship, Family ties, Parents, children relationship, Family cohesion, Divorce
  • Farzaneh Vasefian*, Mohammad Bagheri, Shiva Azadipour, Fariba Vasefian Page 145
    The aim of the present study is to analyze the types of leisure time spending among the students of the IAY of Ardestan Branch. In a descriptive method of study a researcher-made questionnaire was used for gathering the data. The Alpha Cronbach coefficient was 86% and six hypotheses were applied for the time of participation in sport activities. Mass media, participation at activities, studying, leisure satisfaction and participation for the income. The results show that the mass media and income variables were not rejected.
    Keywords: Leisure time, Student, IAU, Ardestan branch