فهرست مطالب

Sociological Studies of Youth Journal
Volume:5 Issue: 14, 2014

  • تاریخ انتشار: 1393/05/18
  • تعداد عناوین: 8
|
  • اسحق ارجمند، ندا پیرامون صفحات 9-22
    هدف از پژوهش حاضر بررسی آسیب شناختی طلاق عاطفی از دید زنان و پیامدهای آن بر فرزندان ساکن در شهرک بعثت شهرستان ماهشهر می باشد. این پژوهش یک بررسی پیمایشی است که از نظر وسعت پهنانگر می باشد. جامعه آماری آن کلیه زنان ساکن در شهرک بعثت ماهشهر هستند و حجم نمونه مقتضی بر اساس فورمول کوکران، 341 نفر تعیین شده است. ابزار این پژوهش پرسشنامه می باشد و از سه پرسشنامه محقق ساخته طلاق عاطفی و پرسشنامه افسردگی بک و پرسشنامه افسردگی کودکان تهیه شده است به طوری که پرسشنامه طراحی شده با روایی سازه های مناسب (طبق ضریب آلفای کرونباخ) و اعتبار پژوهش از نوع صوری بوده است و بر حسب نسبت بین زنان این شهرک توزیع شده است. در این پژوهش با استفاده از نرم-افزار SPSS21 به تجزیه تحلیل اطلاعات پرداخته شد. نتایج نشان می دهد که طلاق عاطفی و پیامدهای آن بر فرزندان رابطه مثبت و معناداری وجود دارد. همچنین بین طلاق عاطفی با بزهکاری فرزندان، افسردگی فرزندان و تعداد فرزندان همبستگی مثبت و معناداری مشاهده شده است اما رابطه بین طلاق عاطفی و میزان تحصیلات منفی می باشد.
    کلیدواژگان: طلاق عاطفی، بزهکاری، افسردگی زنان و کودکان، کاهش فرزندآوری
  • مصطفی ازکیا، شهلا کاظمی پور، عادل عبداللهی صفحات 23-42
    در عصر اطلاعات و ارتباطات سیال شدن هویت در خلال گسترش رسانه ها و وسایل ارتباطی، سرعتی فزاینده به خود گرفته است. اگرچه روند مذکور، در جوامع در حال گذار کندتر از جوامع توسعه یافته است ولی نکته ی حائز اهمیت آن است که این روند رو به فزونی است و مولفه های ساختاری نفوذ سنتی خود را در هویت بخشی به افراد از دست داده اند. هدف از این مقاله مطالعه ی کیفی تحول هویت فرهنگی دختران دبیرستان اسرای هورامان تخت است. روش کیفی و نظریه ی بنیانی مبنای روش شناسی مقاله را تشکیل داده اند. داده های میدانی مبتنی بر فنون مصاحبه ی عمیق و مشاهده می باشند. نتایج مطالعه نشان داد که عناصر مدرن وارد شاکله ی هویت دختران هورامانی شده و آنها به دنبال تجربه ی منابع جدید هویت ساز هستند. همچنین عواملی از قبیل تجربه ی فضای مدرسه، الگویابی از فضای رسانه و فراخ ترشدن گستره ی موسیقی هویت بخش زمینه-های بازاندیشی روزافزون در منابع سنتی هویت ساز را فراهم نموده است. از این رو، می توان اذعان داشت که بر خلاف نظریه های ساختارگرا، افراد مورد مطالعه درصدد بازاندیشی در کنش های هویت ساز در درون الزام های ساختاری هستند و برآنند تا هویتی متفاوت از اشکال سنتی آن به نمایش بگذارند.
    کلیدواژگان: هویت فرهنگی، دختران، رسانه، اوقات فراغت، هورامان تخت
  • محمدسعید ذکایی، علی اکبر تاج مزینانی، ادیبه کریمی صفحات 43-66
    امروزه تلفن همراه در تمامی جنبه های زندگی انسان حضوری موثر و غیرقابل انکار پیدا کرده است. حضوری که در مقایسه با اینترنت و اثرات آن، گسترده تر و پیشرونده تر است. تلفن همراه و به خصوص قابلیت ویژه آن در شکل سرویس پیام کوتاه دیگر نه ابزاری فنی، بلکه به رسانه ای با کارکردهای مختلف فرهنگی، اجتماعی، اقتصادی و سیاسی تبدیل شده است و فرهنگ خاص خود را شکل داده است. پیام های کوتاه شکل دهنده نظم زندگی روزمره و تکنولوژی ارتباطی مهمی در هویت بخشی و ارتباط کاربران آن با خود، شبکه های بلافصل و آشنای اجتماعی و محیط پیرامون می باشند. مقاله حاضر با هدف بررسی کارکردهای پیامک در بین جوانان و با استفاده توام از پیمایش و مصاحبه های نیمه استاندارد کیفی با طیف متنوعی از دانشجویان تهرانی، می کوشد آثار و کارکردهای سیاسی، دینی، اجتماعی و فرهنگی پیام کوتاه را به تفکیک مورد بررسی قرار داده و فرصت ها و تهدیدهای این سرویس را از نقطه نظر جوانان مطالعه نماید. نتایج مطالعه بیانگر تاثیر پذیری عمیق و گستره فرآیند ارتباطات و نظم زندگی روزمره جوانان از این رسانه و به کارگیری استراتژیک و هدفمند آن برای مدیریت نیازها و هیجانات خویش است.
    کلیدواژگان: تلفن همراه، پیامک، پیامک و زندگی روزمره، کارکردهای پیامک
  • هما زنجانی، مژگان عظیمی، بهاره موفقی صفحات 67-86
    پژوهش حاضر با هدف بررسی دگرخواهی در میان جوانان شهر مشهد، و به روش نظریه ی زمینه ای انجام شده است. اطلاعات از طریق مصاحبه ی عمیق با ده نفر از جوانان 28-18 ساله شهر مشهد(5 مرد و 5 زن) جمع آوری و با استفاده از کدگذاری نظری تحلیل شده است. جوانان در مصاحبه ها دلایل دگرخواهی را توصیف کرده اند. با توجه به شرایط علی، مداخله گر، زمینه ای، پیامدهای دگرخواهی و کنش های دگرخواهانه ی جوانان می توان گفت جوانان به دلیل عواطف انسانی ومبادله اجتماعی (تحلیل هزینه-پاداش) و نیز به واسطه ارزش ها و باورهایی که در آنها درونی شده، در موقعیت های بحرانی، اقدام به کنش های دگرخواهوانه نسبت به دوستان خود می کنند که نتیجه این وضعیت رضایت آنان از خودشان و تقویت انسجام اجتماعی در روابط با دوستان شان می باشد.
    کلیدواژگان: دگرخواهی، نوع دوستی، رفتار جمع گرایانه، مصالح جمعی، رفتارهای حمایتی
  • حمیده سلیم بهرامی، حسین احمدی، فاطمه ذبیحی، محمودرضا علیزاده صفحات 87-102
    بی توجهی به هوش فرهنگی که از بنیان های توسعه در ابعاد مختلفی تلقی می شود، می تواند به پرورشی نامتوازن در دانشجویان بیانجامد. هدف اصلی این تحقیق بررسی میزان هوش فرهنگی دانشجویان دانشگاه آزاد اسلامی شرق استان مازندران بود. روش تحقیق در این مطالعه توصیفی از نوع زمینه یابی انتخاب شد. جامعه ی آماری به تعداد 13917 نفر بوده که بر اساس روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای با استفاده از جدول کرجسی و مورگان تعداد 375 نفر از دانشجویان به عنوان نمونه انتخاب شدند. ابزار گردآوری داده ها پرسشنامه استاندارد هوش فرهنگی ارلی و آنگ(2004) بود. تجزیه و تحلیل داده ها، با استفاده از آمار توصیفی (فراوانی و درصد) و آمار استنباطی (آزمون t تک نمونه ای) انجام شد. نتایج تحقیق نشان داد که میزان هوش فرهنگی و مولفه-های آن در دانشجویان دانشگاه آزاد اسلامی شرق استان مازندران بالاتر از حد انتظار بوده است.
    کلیدواژگان: هوش فرهنگی، دانشجویان، دانشگاه آزاد اسلامی، استان مازندران
  • هوشنگ ظهیری، ناصر پوررضا صفحات 103-122
    اعتماد اجتماعی از جمله شاخص های سرمایه اجتماعی است که کاهش یا افزایش آن می تواند تاثیر بسیار زیادی بر ساختارهای جامعه و روابط اجتماعی آن داشته باشد. به همین دلیل، در دهه های اخیر این موضوع نظر بسیاری از نظریه پردازان مطرح علوم اجتماعی را به خود جلب کرده است. هدف اصلی این پژوهش پاسخ به این سوال است که میزان اعتماد اجتماعی در بین جوانان تهرانی در چه سطحی قرار داشته و رابطه بین ابعاد اعتماد اجتماعی چگونه است؟ بدین منظور پس از مرور دیدگاه های نظری و منابع تجربی، چارچوب مفهومی تلفیقی تنظیم و در قالب آن فرضیات اصلی مطرح و مورد آزمون قرار گرفتند. حجم نمونه ی 402 نفر بوده که با توجه به شاخص توسعه یافتگی مناطق 22 گانه شهر تهران از میان جوانان بالای 15 سال مناطق سه (بالا)، هشت (متوسط) و هفده (پایین) شهر تهران با نمونه گیری خوشه ایچند مرحله انتخاب شده است. تحقیق از نوع پیمایشی بوده و برای بررسی فرضیات از آزمون پیرسون و بررسی رابطه بین متغیرها از رگرسیون چند متغیره استفاده شده است. نتایج نشان می دهد بین ابعاد اعتماد اجتماعی با یکدیگر رابطه معناداری وجود دارد و شدت این رابطه در حد بالایی می باشد.
    کلیدواژگان: اعتماد اجتماعی، اعتماد بنیادی، اعتماد بین شخصی و اعتماد نهادی
  • محمدحسن مقدس جعفری، محسن قلاوند صفحات 123-146
    در این مقاله کوشش شده تا نقش نیازهای جوانان در نوع مصرف موسیقیایی مشخص شود. بر این اساس مشخص ساختن نقش نیازهای جامعه جوان در نوع موسیقی مورد مصرف آنان از اهداف اصلی این پژوهش می باشد. از آنجا که موسیقی در سال های اخیر به عنوان یکی از مصنوعات فرهنگی که تقریبا تمامی عرصه های زندگی خصوصی و عمومی افراد را در برگرفته تلقی می شود، لذا پرداختن به آن در چهارچوب جامعه شناختی اجتناب ناپذیر است. از این رو در اینجا این سوال شکل گرفت که احتمالا تغییراتی در سطح جامعه و به خصوص در سطح نیازها در جامعه رخ داده است که چنین موسیقی هایی (موسیقی های وابسته به فرهنگ بیگانه) در شکل ظاهری فرهنگ نمود پیدا کردند. در این راستا تلاش شده تا با رویکرد تغییرات فرهنگی و نظریه استفاده و خشنودی به موسیقی نگریسته و بر این مبنا بتوان دلایلی را استنتاج نمود. روش تحقیق در این پژوهش براساس روش پیمایشی در بین دانشجویان شاغل به تحصیل در دانشگاه آزاد اسلامی واحد شهرستان اندیمشک که با استفاده از نمونه گیری کوکران، انتخاب گردید و بر این اساس300 نفر از دانشجویان پسر و دختر در مقاطع تحصیلی کاردانی و کارشناسی با شیوه نمونه گیری طبقه بندی شده و با استفاده از تکنیک پرسشنامه اطلاعات این پژوهش گردآوری شد. نتایج پژوهش نشان می دهد که در بین دانشجویان دانشگاه آزاد اسلامی شهرستان اندیمشک به ترتیب نیازهای گریز از تنش، نیاز عاطفی، نیاز شناختی، نیاز انسجام بخش شخصی و نیاز انسجام بخش اجتماعی بیشترین تاثیر را بر روی نوع مصرف موسیقیایی دارند. بنابراین با توجه به نتایج تحقیق می توان گفت: در نوع مصرف موسیقی این نیازها تاثیرگذارند.
    کلیدواژگان: مصرف موسیقیایی، نیازها، جوانان، شهرستان اندیمشک، دانشجویان دانشگاه آزاداسلامی
  • مهرداد نوابخش، شایان رحمانی صفحات 147-178
    موضوع تحقیق حاضر، به بررسی میزان و نوع استفاده از اینترنت و تاثیر استفاده از اینترنت بر روی رفتار اجتماعی، روابط اجتماعی و حالات روانشناختی دربین دانشجویان دانشگاه آزاد اسلامی مشهد معطوف است. همچنین در این تحقیق به عوامل موثر برمیزان استفاده از اینترنت از سوی دانشجویان نیز توجه شده است و از آنها در مورد پیامد های مثبت و منفی استفاده از اینترنت سوال شده است. فرضیات اصلی تحقیق به ارتباط میان جنسیت، سن، مقطع تحصیلی و موافقت خانواده با میزان و نوع استفاده از اینترنت وهمچنین به تاثیر میزان استفاده از اینترنت بر رفتارهای اجتماعی و روانی مانند: افزایش یا کاهش روابط اجتماعی، وابستگی و اعتیاد به اینترنت، انزوا و افسردگی، عصبانیت و پرخاشگری، بی توجهی به خانواده و دوستان، خلل در انجام کارهای روزانه و افزایش اطلاعات و آگاهی های علمی، اجتماعی، اقتصادی، سیاسی، فرهنگی و ورزشی برمی گردد. تحقیق حاضر از نوع پیمایشی می باشد. جامعه آماری این تحقیق را تمامی دانشجویان دانشگاه آزاد اسلامی واحد مشهد که مشغول به تحصیل می باشند، تشکیل می دهند. با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی ساده مبتنی بر دو طبقه دختر و پسر و براساس فرمول کوکران تعداد 378 نفر به عنوان حجم نمونه مکفی به دست آمد که برای اعتبار بیشتر داده ها از 400 نفر از دانشجویان (200 دختر و 200 پسر) پرسشگری و مصاحبه به عمل آمد. نتایج نشان می دهد که بین تحصیلات، سن، میزان موافقت والدین در استفاده از اینترنت، میزان ترس و اضطراب در برقراری ارتباط با متغیر وابسته رابطه و همبستگی معناداری وجود دارد. استفاده از اینترنت باعث کاهش ارتباطات اجتماعی شده و میزان آگاهی های تحصیلی، علمی و اجتماعی را در افراد افزایش می دهد.
    کلیدواژگان: اینترنت، ارتباط، جهان واقعی، جهان مجازی، رفتار اجتماعی، رفتار روانی، پیامدهای مثبت، پیامدهای منفی
|
  • Eshagh Arjomand, Neda Piramoon Pages 9-22
    This paper tries to study the pathological effects of emotional divorce among the women and its effects on their children In Mahshahr. More than 341 women were chosen through Cocharan formula and three types of researcher –made questionnaires for divorce، depression and children were also used. Through usage of SPSS software، all the results were analyzed and it showed that the emotional divorce affected their children as a positive and significant correlation among the emotional divorce and the children''s depression and delinquency but there were no relation between divorce and the level of education.
    Keywords: Emotional divorce, Delinquency, Depression, Children
  • Mostafa Azkia, Shahla Kazemipour, Adel Abdollahi Pages 23-42
    In the era of information and communication the concept of identity is more fluid during the development of media and communications. Although this process in developing societies in slow compared with developed societies، but the point is that the mentioned process is an ongoing and structural patterns that lost their power for identification. The main subject of this study is the study on the evolution of cultural identity among high school girls (Asrae high school) in Horaman-e-Takht region in Kurdistan province. The method employed in this study is the qualitative method، particularly and depth interviews were used as the main means of collecting qualitative data. Then the results of qualitative data were shown in a model based on grounded theory principles. The findings study show that the modern elements have entered in girl''s identity and they try to experience new resources in identification. Also some factors including school environment، media and developing the range of music provided the conditions of rethinking for traditional elements. So it could be said that unlike structuralist theories، Horaman''s girls reconstruct their actions within social and cultural structures and they represent their identity separately from its traditional forms
    Keywords: Cultural identity, Horaman\'s girls, Media, Leisure, Reflexivity
  • Mohaamad Saeed Zokaei, Ali Akbar Tajmazinani, Adibeh Karimi Pages 43-66
    Today، mobile and its effective presence in all aspects of human life has become undeniable. The presence compared to the internet and its effect is broader and more progressive. The mobile phones and especially applications such as the SMS services are no longer a technical tool but it has a various media function، cultural، social، economic، political and shaping its own culture. This paper aims to investigate the functions of political، religious، social and cultural effects of SMS and studies the opportunities and threats of this service in among them. In this study، two methods of qualitative research techniques using in-depth interviews of students has been conducted and the documentation of this study is a quantitative survey using a questionnaire in a sample population of 300 students at Allameh Tabatavaei university. The results show that social، political، cultural and religious disfunctionals are wider than the functional ones in the study sample.
    Keywords: Mobile phone, SMS, Functionalism
  • Homa Zanjani, Mozhgan Zazimi, Bahareh Movafaghi Pages 67-86
    The aim of this research is to study altruism among the youth and is applied by the method of grounded theory. The focus of study is on exploring the social process which shapes altruism. The data were gathered through in-depth interviews 10 youth who lived in Mashhad. The results of the study highlight the complexity and variety of the youth experiences altruism that is a process reflects interaction among psychological، socio-economic and cultural aspects of the experience. Based on the casual and mediating conditions، the contexts and the consequences of altruism is a king of the strategies towards altruism، thus we can say and analyze the human emotional and social exchange (cost-reward analysis) with mediating of internalized values and beliefs in them. In this case they do altruistic action in a critical situation. The result of this action is satisfying themselves and social cohesion.
    Keywords: Altruism, Collective behavior, Interest, Supportive, social Behavior
  • Hamideh Salim Bahrami, Hossein Ahmadi, Fatemeh Zabihi, Mahmoudreza Alizadeh Pages 87-102
    Disregarding the cultural intelligence which is considered as a foundation in various aspects of human development، can lead students to lead students to develop unevenly. The main objective of this study was to evaluate the level of cultural intelligence، Islamic Azad University، the East Mazandaran province. The method of this study was a survey and the statistical population of 13،917 persons which is based on a stratified random sampling of 375 students from Morgan Tables ere selected. The tools for data collection was the standard inventory of cultural intelligence (Early and Ang، 2004). The data analysis using descriptive statistics (frequency and percentage) and inferential statistics (one-sample t-test) were performed. The results showed that the level of cultural intelligence and its components at Islamic Azad University، East Mazandaran province were higher than expected accordingly.
    Keywords: Cultural intelligence, Student, Islamic Azad University, East Mazandaran province
  • Hoshang Zahiri, Nasser Pourreza Pages 103-122
    Social trust is an indicator of social advantage (capital) and its growth and decline can put dramatic impacts on the societal structures and bonds. This is why the issue has attracted many of the prominent sociologists in the recent decades. The main purpose of the present study is to size up the level of social trust among the youth in Tehran and explain how different dimensions of social trust interact with each other. To this effect، a review of the theoretical bases and empirical references was obtained and a conceptual، integrated framework was proposed as the research hypotheses to be tested. The sample size was 402 over age of 15-year-old Tehran youth who were randomly selected according to the stretch index of the city''s 22-district regions from districts 3 (high)، 8 (middle) and 17 (low) based on multistage cluster sampling. This is an experimental survey and to test the research hypotheses، Pearson test was employed while for assessment of the relations between the variables، a multiple regression was used too. The results showed that there is a significant relationship among social trust dimensions and the level of this relationship is so high.
    Keywords: Social trust, Foundational trust, Interpersonal trust, Institutional trust
  • Mohammad Hassan Moghadas Jafari, Mohsen Ghalavand Pages 123-146
    In this paper، we are clarifying the youth''s needs for the consumption of music. As it is said music and its varieties are changing rapidly because of modern possibilities among the societies. As the function of society is altering accordingly، the need for the music is subject for a big change as well. This study was done on the method of survey and the subjects were selected on a random classified sampling system. Boys and girls were chosen among the total population of 4464 students. The results show that the students'' needs for consumption of music is the relief of tension، emotional، cognitive، personal solidarity and the need for social cohesion. Thus these variables have mote effect on the youth music selection.
    Keywords: Music consumption, The youth in Andimeshk, IAU students
  • Mehrdad Navabakhsh, Shayan Rahmani Pages 147-178
    The statistical population of the research is consisted of all of the students of the Islamic Azad University of Mashhad who are studying (not graduated). Using the simple random sampling based on two categories of the boys and the girls and according to Cochran formula، 378 numbers of people were at hand as the adequate sample. For the data being more valid، 400 students (200 girls and 200 boys) were questioned and interviewed. After analyzing the data by SPSS، these results were achieved: there was a significant relationship between the amount of using the Internet and the sex، age، educational degr ee، and the amount of parents’ agreement of the students; however، there was not a significant relationship between the amount of using the Internet and the economic and social level of the person and the amount of fear and anxiety of the person of making contact in the real world. On the other hand، there was a significant relationship between the amount of using the Internet and the amount of the Internet dependency (addiction)، the amount of anger and aggression، the amount of isolation and solitariness، the amount of depression and fatigue، decreasing of social relations with family and friends، and increasing of the information and intelligence of the students in scientific-social fields and in doing the daily routines. There was also a significant relationship between the sex and the amount of the Internet dependency (addiction)، the amount of hiding the person’s sex in the Internet، the amount of trust to people in the Internet، the amount of making contact with the opposite sexes friend، the amount of using the weblogs، economic and social information، political information، sports information، pornography، the music، and the software. On the contrary، there was not a significant relationship between the sex and the satisfaction of having a hidden identity، the amount of using emails، chat، games، movies، jokes، postal cards، and using the Internet scientifically، educationally، culturally، and artistically.
    Keywords: Internet, Relationship, Virtual life, Psycho, social behavior