فهرست مطالب

Sociological Studies of Youth - Volume:5 Issue: 16, 2015

Sociological Studies of Youth Journal
Volume:5 Issue: 16, 2015

  • تاریخ انتشار: 1394/01/24
  • تعداد عناوین: 8
|
  • قربانعلی ابراهیمی*، محمود فرهادی، هادی رازقی صفحات 9-26
    بر اساس آمار و اطلاعات ارائه شده از سوی مسوولان فرهنگی، در 20 سال گذشته میزان مخاطبان سینمای ایران حدود 40 میلیون نفر ریزش داشته است. به بیان دیگر، ایرانی ها به طور متوسط در سال تنها 15 دقیقه را در سالن های سینما سپری می نمایند. هدف اصلی این پژوهش بررسی چرایی این امر می باشد، از این رو با بهره گیری از نظریه بوردیو کوشش شده است تا تاثیر سرمایه های اجتماعی، فرهنگی و اقتصادی بر مصرف سینمایی روشن شود. روش این تحقیق، پیمایش می باشد و اطلاعات تحقیق حاضر، با استفاده از ابزار پرسشنامه جمع آوری شده است. نمونه این پژوهش شامل 400 جوان دختر و پسر شهر ساری می باشد. یافته های تحقیق نشان داده است که تاثیر هر سه متغیر سرمایه اجتماعی، سرمایه فرهنگی و سرمایه اقتصادی بر متغیر وابسته تحقیق (مصرف سینمایی) مثبت می باشد و این مهم بدین معنی می باشد که با افزایش سرمایه های اجتماعی و فرهنگی و اقتصادی، میزان مصرف سینمایی نیز افزایش می یابد.
    کلیدواژگان: سرمایه اجتماعی، سرمایه فرهنگی، سرمایه اقتصادی، مصرف سینمایی
  • حسین احمری*، حسن احمدی صفحات 27-44
    هدف این مقاله بررسی میزان گرایش دانشجویان نسبت به فعالیت ها و نهادهای فرهنگی دانشگاه و ارائه راهکارهایی در جهت بهبود آن می باشد. این مقاله حاصل یک کار پژوهشی می باشد که به صورت پیمایشی و با روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای در بین 350 نفر از دانشجویان دانشگاه آزاد اسلامی مشهد در نیمسال اول سال تحصیلی1392-1391 با پرسشنامه ای خود اجرا انجام شده است. برای روایی پرسشنامه از روایی صوری و برای پایایی از ضریب آلفای کرونباخ استفاده شده است که ضریب آلفای کرونباخ سوالات تحقیق(820/ 0) می باشد. برای تجزیه و تحلیل داده ها از ضریب همبستگی پیرسون و برای مقایسه میانگین ها از آزمون های ANOVAو T-Test، استفاده شد. نتایج نشان می دهد که میانگین نمره میزان شناخت دانشجویان نسبت به فعالیت ها و نهادهای فرهنگی دانشگاه، در بازه (بالاترین 4 و پایین ترین 1) حدود 2.3 نمره میزان علاقه آنها 2.7 و میزان شرکت آنها 2.3 می باشد. نتایج تحلیلی تحقیق نشان می دهد که بین میزان شناخت دانشجویان از فعالیت ها و نهادهای فرهنگی دانشگاه و میزان علاقه و میزان شرکت آنها در فعالیت ها و نهادهای فرهنگی رابطه معنی داری وجود دارد. همچنین رابطه همبستگی و معناداری بین میزان علاقه دانشجویان و میزان شرکت آنها در فعالیت ها و نهادهای فرهنگی وجود دارد.
    کلیدواژگان: گرایش، فعالیت های فرهنگی، نهادهای فرهنگی، دانشجویان
  • نادر رازقی*، فضه امری صفحات 45-62
    تکنولوژی های نوین اطلاعاتی ارتباطی تغییرات بسیاری را در جوامع معاصر ایجاد کرده است و بخش های مختلف زندگی اجتماعی را تحت تاثیر خود قرار داده است. به دلیل جوان بودن این رسانه هنوز بر سر اثرات مثبت و منفی آن توافق حاصل نشده و نظرات مختلفی در مورد تاثیرات اینترنت بر روی سرمایه اجتماعی وجود دارد. با توجه به آمارهای موجود بیشترین استفاده از اینترنت اختصاص به جوانان دارد که به انگیزه های مختلف علمی، پژوهشی، تفریحی و... از اینترنت استفاده می کنند. مطالعه تاثیرات استفاده از اینترنت در میان جوانان می تواند برخی از پیامدهای این تکنولوژی را مشخص سازد. به همین دلیل ما در این تحقیق بر آن شدیم تا تاثیر اینترنت را بر سرمایه اجتماعی جوانان مورد بررسی قرار دهیم. اطلاعات تحقیق با استفاده از روش پیمایش و نمونه گیری خوشه ایچند مرحله ای، از390 نفر از جوانان شهر قائمشهر گردآوری شده است. نتایج تحقیق نشان داد میانگین سرمایه اجتماعی(اعتماد و شبکه اجتماعی) در بین کاربران اینترنت بالاتر از غیر کاربران می باشد و اینترنت نقش تکمیل کننده سرمایه اجتماعی را ایفا می کند. همچنین میانگین سرمایه اجتماعی بر حسب متغیرهای جنسیت، وضعیت تاهل، وضعیت شغلی، نوع شغل، از تفاوت معنی داری برخوردار است. بین متغیر درآمد و میزان سرمایه اجتماعی رابطه معنی دار و معکوسی وجود دارد. نتایج حاصل از ضرایب رگرسونی نشان داد که درآمد خانواده بیشترین تاثیر(منفی)را در تبیین سرمایه اجتماعی دارد. از میان تمام متغیرهای موجود در مدل تحلیل مسیر، متغیر درآمد خانواده بیشترین تاثیر(مثبت) را بر سرمایه اجتماعی دارد.
    کلیدواژگان: اینترنت، سرمایه اجتماعی، اعتماد اجتماعی، شبکه اجتماعی
  • موسی طیبی نیا* صفحات 63-86
    هدف از این مقاله بررسی موانع ازدواج جوانان و شناسایی میزان تمایل آنان به ازدواج در استان همدان می باشد. در این مقاله با استفاده از روش پیمایشی اطلاعات مورد نیاز از یک نمونه 400 نفری از جوانان مجرد با استفاده از روش نمونه گیری خوشه ایچندمرحله ای و طبقه ای تصادفی گردآوری شده است. مهمترین موانع ازدواج در این بررسی برحسب اولویت عبارتند از: موانع فرهنگی با میانگین رتبه ای (94/ 4)، موانع اجتماعی با میانگین رتبه ای(60/ 3)، موانع اقتصادی با میانگین رتبه ای(23/ 2)، موانع حاکمیتی با میانگین رتبه ای (20/ 2) و موانع فردی با میانگین رتبه ای(02/ 2). از نظر پاسخگویان زن میانگین سن مطلوب ازدواج 19/24 و از نظر پاسخگویان مرد 63/ 26 است. از نظر جوانان مرد و زن مهمترین ملاک انتخاب همسر، تفاهم اخلاقی با همسر می باشد. کم اهمیت ترین ملاک انتخاب همسر نیز میزان تحصیلات همسر و تفاوت سنی مناسب با همسر می باشد. در زمینه تمایل جوانان به ازدواج نمره تمایل به ازدواج (8/ 77 درصد) از آنان بالاتر از میانگین مقیاس می باشد. از این رو اکثریت جوانان مورد بررسی در این پژوهش تمایل به ازدواج دارند. البته زنان بیشتر از مردان تمایل به ازدواج داشته اند.
    کلیدواژگان: موانع فرهنگی، موانع اجتماعی، موانع اقتصادی، موانع حاکمیتی، موانع فردی، تمایل به ازدواج
  • ماجده قلی پور* صفحات 87-106
    کجروی اخلاقی و بزهکاری در زندگی نوجوان به یک صورت تجلی نمی کند و معانی و مفاهیم متفاوتی دارد که انواع و علل مختلف آن را می توان برشمرد. تنها نوجوانان بزهکار یا کجرفتار نیستند که جامعه را به فکر و اندیشه و کوشش مداوم در جهت سازگاری مجدد آنها با جامعه وا داشته، بلکه بسیاری از نوجوانان هستند که هنوز جرمی مرتکب نشده اند ولی در خطر انحراف اخلاقی قرار دارند. حمایت از این نوجوانان و پیشگیری از سقوط آنها مورد توجه می باشد. در این بررسی سعی برآن بوده که تاثیر ساز و کار شرمنده سازی در روابط والدین و فرزندان و نقش بازدارنده ی آن در بروز رفتارهای انحرافی نوجوانان بررسی شود. با بررسی آراء صاحبنظران مختلف حوزه جامعه شناسی انحرافات، در نهایت دو نظریه اعم از نظریه پیونداجتماعی هیرشی و فعالیت های شرمنده سازی جهت تبیین فرضیات انتخاب شد. به عقیده هیرشی اگر فرد دارای سطح بالایی از تعلق به والدین باشد و یا هنجارها در فرد به خوبی درونی شده باشد، در رابطه با دیگران خاص حس شرمساری ایجاد می شود و این حس شرمساری، فرد را از ارتکاب به جرم باز خواهدداشت. اطلاعات این پژوهش با استفاده از روش پیمایش و توزیع پرسشنامه در بین 375 نفر از دانشجویان بدست آمد. پس از جمع آوری داده ها برای تعیین روایی سوالات از ضریب آلفای کرونباخ استفاده شد و همچنین از آمارتوصیفی و استنباطی ا عم از ضریب همبستگی پیرسون، آزمونT-test برای سنجش فرضیات و برای پیش بینی تاثیر متغیرهای مستقل بر روی متغیر وابسته (بزهکاری) تحلیل رگرسیون چندمتغیره با روش Enter مورد استفاده قرار گرفته است. نتایج حاصل از آزمون ها نشان داد که همبستگی معنادار و معکوس بین مشغولیت شرمنده سازی و بزهکاری وجود دارد. یعنی هرچه میزان این متغیر بالا رود میزان بزهکاری پایین می آید. همچنین میانگین بزهکاری در شیوه فعالیت شرمنده سازی بازدارنده و تقویت کننده و نوع فعالیت شرمنده سازی (رسمی و غیررسمی) تفاوت معناداری با یکدیگر ندارد و از نظر میزان با یکدیگر برابرند. رابطه بین دو متغیر دلبستگی و فعالیت های شرمنده سازی نشان داد که میان این دو متغیر و بزهکاری رابطه معناداری وجود ندارد و فرض ما در مورد این دو متغیر رد می شود.
    کلیدواژگان: بزهکاری، دلبستگی، مشغولیت، فعالیت های شرمنده سازی
  • مسعود کاوه*، انوش جعفری، سمیه عباسی صفحات 107-122
    مشارکت سیاسی یکی از مصادیق حضور مردم در تعیین سرنوشت خود است. بنابراین با گسترش هر چه بیشتر دموکراسی در جهان، توجه به ابعاد مختلف دخالت مردم در صحنه ی سیاسی هر کشور پررنگ تر می-شود. مشارکت سیاسی از پیش شرط های ضروری، رسیدن به توسعه و پیشرفت است. در این میان، زنان به عنوان بخش قابل توجهی از جمعیت هر کشور که نقشی به سزا در توسعه همه جانبه ایفا می کنند، همواره از توزیع ناعادلانه ی فرصت ها و منابع، رنج می برند. سوالی که در این پژوهش به دنبال پاسخ به آن هستیم این است که میزان مشارکت سیاسی زنان در جمهوری اسلامی ایران به چه میزان است؟ مشارکت سیاسی زنان نسبت به دوران پهلوی افزایش یافته اما هنوز تا بهره مندی از توانایی بانوان برای مشارکت در امور سیاسی فاصله داریم.
    کلیدواژگان: مشارکت سیاسی، مشروطیت، پهلوی، جمهوری اسلامی ایران
  • مریم کاویانی چراتی*، شعبان بریمانی، ابوالقاسم حیدرآبادی صفحات 123-140
    امروزه اساتید دانشگاه های مختلف دنیا با رشته های مختلف دانشگاهی جهت پیشرفت آموزشی و ارتقاء رتبه پژوهشی خود نیاز مبرم به یادگیری زبان انگلیسی دارند. پس لازمه این مهم این است که آنها نگرش مثبتی نسبت به یادگیری زبان انگلیسی داشته باشند. در این رابطه نقش عوامل اجتماعی نیز می تواند تاثیرگذار و مهم باشد. در این پژوهش سعی بر آن است که عوامل اجتماعی موثر بر نگرش اساتید رشته های غیرزبانی دانشگاه-های آزاد منطقه 3 کشور نسبت به یادگیری زبان انگلیسی به عنوان زبان آکادمیک مورد بررسی قرار گیرد و مطالعه موردی این پژوهش دانشگاه آزاد اسلامی واحد بابل می باشد. ابزار گردآوری این پژوهش نیز پرسشنامه بوده که به طور تصادفی توسط 100 استاد عضو هیات علمی و حق التدریس واحد بابل تکمیل گردیده است. نتایج این تحقیق نشان داد که بین عوامل اجتماعی و نگرش اساتید نسبت به یادگیری زبان انگلیسی رابطه معناداری وجود دارد و در واقع برخی عوامل اجتماعی می تواند بر نگرش اساتید رشته های غیرزبانی نسبت به یادگیری زبان انگلیسی تاثیرگذار باشد. حدود 7/ 44 درصد از تغییرات نگرش به متغیرهای مستقل مربوط است و متغیرهای میزان تشویق والدین و دوستان و میزان مهارتهای زبانی در سطح بیش از 99 درصد معنادار هستند. همچنین نقش متغیر مهارت های زبانی بیشتر از نقش سایر متغیرها است. همچنین در انتهای این پژوهش پیشنهاداتی به منظور کمک به پیشرفت آموزش زبانی اساتید مطرح شده است که از جمله آنها اتخاذ سیاست-های خاص توسط دانشگاه ها بوده به طوری که زبان انگلیسی به طور جدی به عنوان یکی از زبان های اصلی یادگیری و آموزش مورد توجه قرار گیرد.
    کلیدواژگان: عوامل اجتماعی، نگرش، تشویق والدین و دوستان، یادگیری زبان انگلیسی، مهارتهای زبانی
  • علی هاشمیان فر، صدیقه افروز، حسین برزگر*، عزیزاله آقابابایی، اسدالله بابامیر صفحات 141-160
    هدف اصلی این مطالعه بررسی تجددگرایی و محرومیت نسبی بر گرایش دختران در استفاده از لوازم آرایش می باشد. امروزه در میان طیف وسیعی از دختران جوان استفاده مفرط از وسایل آرایشی مشاهده می شود. این نیاز توانسته این صنعت را پایدارتر کند منابع نظری موجود و تحقیقات پیشین مدعی تاثیرپذیری وسایل مدرن به عنوان الگوی اجتماعی که جوانان را تحت تاثیر قرار می دهد. این پژوهش با روش پیمایش و از طریق ابزار پرسشنامه انجام شده است. تحلیل آن از طریق نرم افزار آموس صورت گرفته است. جامعه آماری کلیه دانشجویان دختر دانشگاه آزاد اسلامی واحد تهران پزشکی شهر تهران بود. تعداد جامعه آماری برابر800 نفر از این تعداد، 400 نفر بر اساس نمونه گیری تصادفی ساده برای مطالعه انتخاب شدند. یافته های پژوهش نشان می دهد که بین متغیر محرومیت نسبی با میزان استفاده از لوازم آرایشی و میزان تجددگرایی با میزان استفاده از لوازم آرایشی دارای رابطه معنادار می باشد. بین تجددگرایی و میزان گرایش دختران برای استفاده از لوازم آرایش رابطه معنی داری وجود دارد. نتایج معادلات ساختاری نشان می دهد که شاخص ریشه میانگین برابر 058/ 0، نسبت کای اسکوئر به درجه آزادی برابر 31/ 2، مقدار نسبی واریانس و کواریانس برابر 90/ 0 و شاخص برازش تطبیقی برابر 821/ 0 نشان می دهد. همچنین شاخص برازش مقتصد نیز در این مطالعه برابر 67/ 0 می باشد که نشان می دهد مقدار قابل قبول است.
    کلیدواژگان: تجددگرایی، محرومیت نسبی، لوازم آرایش، دختران، دانشجو
|
  • Ghorbanali Ebrahimi*, Mahmoud Farhadi, Hadi Razeghi Pages 9-26
    Based on the data provided by the cultural authorities in the past 20 years، about 40 million audiences of cinema in Iran have been fallen. In other words، Iranians، on average، are spending only 15 minutes in a year at cinemas. The main objective of this study was to investigate this fact; hence Bourdieu''s theory was utilized to study the effects of social، cultural and economic capitals on cinematic consumption. Method of this study was survey and data collected by questionnaire. The sample included 400 young girls and boys of Sari. The findings of this study indicated that the effect of the three variables of social capital، cultural capital and economic capital on the dependent variable (consumption of cinema) was positive. So، this means that by increasing the social، cultural and economic capitals، consumption of cinema would be increased.
    Keywords: Social capital, Cultural capital, Economic capital, Cinema consumption
  • Hossein Ahmari *, Hassan Ahmadi Pages 27-44
    The aim of this study was to evaluate the student's attitudes towards cultural activities and institutions in the university to improve it. This study was based on a survey method along with self-assessment questionnaire and stratified random sampling among 350 university students in the first semester of the academic year 1392-1391. For the validity and reliability of the questionnaire, face validity and Cronbach's alpha coefficient were used. The authors used Pearson correlation and ANOVA tests to analyze the data too. The results indicated that the mean score of student's knowledge towards the cultural activities and institutions was about 2.3, their interest rate 2.7 and its participation rate 2.3. Analytical results of the survey showed that there was a meaningful relationship between the knowledge of the students towards cultural activities and institutions and their interest towards participation in cultural activities and institutions. Also, there was a correlational relationship between student's interest rate and their participation in cultural activities and institutions.
    Keywords: Attitude, Cultural activities, Cultural institutions, Students
  • Nader Razeghi *, Fexeh Amri Pages 45-62
    Communication and modern information technologies have created many changes in the recent societies and have influenced different parts of social life too. Based on the existing statistics, most use of the Internet belongs to the youth who use the Internet for their scientific and research aims. Studies on the effects of using the Internet by young people can help identify some outcomes of this technology. For this reason, the authors tried to investigate the effect of Internet upon the social capital of the youth. In this research, Information collected by using survey method and multi-stage cluster sampling of 390 of the youth from the city of Ghaemshahr. The results showed average social capital (trust and social networks) among Internet users, higher than non-users and hence Internet plays a complementary role of social capital. The results showed that there was a significant negative relationship between income and the amount of social capital. Also, the family income was the most effective (negative) in the explanation of social capital. Among all the variables in the path analysis model, the variable of family income had maximum effect (positive) on social capital.
    Keywords: Internet, Social capital, Social trust, Social network
  • Mousa Tayebinia* Pages 63-86
    This paper examines the obstacles of marriage and analyzes the tendency towards marriage in Hamedan Province. This paper uses survey data required a sample of 400 young individuals by using a multistage cluster sampling and stratified random sampling. The main obstacles of marriage in this study in terms of priority, were cultural obstacles with an average rank (4.94), social obstacles with an average rank (3.60), economic obstacles with an average rank (2.23), governance obstacles with an average rank (2.20) and individual obstacles with an average rank (2.02). It can be found that the average age of favored marriage was 19.24 in females and 26.63 in males. From the viewpoint of the young men and women, the most important criterion for marriage was mutual understanding with partner and the least important one related to the level of education and age difference. It can be resulted most of the youth in this study tend to marry but tendency of marriage in women was higher than men.
    Keywords: Cultural obstacles, Social obstacles, Economic obstacles, Governance obstacles, Personal obstacles, Tendency towards marriage
  • Majedeh Gholipour* Pages 87-106
    Moral deviation and delinquency in the youth life do not appear in one form and have different and diverse meanings and concepts. Not only criminal or guilty youth are the ones who propel the society to continuous thinking and planning and trying for their readjustment to the society, but also there are many youths who have not done any guilt but are exposed to the danger of moral deviation. Supporting of these youths and preventing from their fall are considered. In this investigation it was tried to investigate the effect of consequence of making ashamed in parents and children`s relationships and its preventing role in appearing of the deviational behaviors of youths. For this purpose, the ideas of Braithwaite and Hirshi have been used about the social connection. The sense of belonging and dependency to the family and/ or parents is one of the most important elements in Hirshi`s theory of social connection, in his opinion, if a person has a high level of belonging to parents and/or the norms have been well inner in the person, in relationship with especial others, the sense of shame would be made and this sense of shame will prevent the person from doing of the guilt. The statistical population of this research was 13-19 years girl and boy youths of Babol city which has been investigated by the method of systematic random sampling of 400 samples by using of questionnaire. For analysis of the data, Pearson correlation coefficient, T-test and multivariate regression were used. Finally, the results of the research show a meaningful and reverse relationship between the embarrassing.
    Keywords: Delinquency, Interest, Entertainment, Embarrassing activities
  • Masoud Kaveh*, Anoosh Jafari, Somayeh Abbasi Pages 107-122
    Political participation is one of the evidences of person's presence for determining their fate. So, by developing more democracy in the world, noticing to the different aspects of people involvement in the political scene will be highlighted. Political participation is one of the essential prerequisites for the development and progress. In this regard, women as a significant part of the population of each country always suffered from unfair distribution of opportunities and resources. In this study, the researchers tried to answer this question; to what extent did the women politically participate in the Islamic Republic of Iran? The results showed that political participation of the women has increased over Pahlavi Period but there is always a gap to take advantage of women's ability for participation in the political affairs.
    Keywords: Political participation, Constitutionalism, Pahlavi, Islamic Republic of Iran
  • Maryam Kaviani Cherati *, Shaban Barimani, Abolghasem Heidarabadi Pages 123-140
    Nowadays, professors of different universities around the world with different majors need to learn English for their academic advancement and research promotion. This requires that they have positive attitudes towards English language learning. In this regard, the role of social factors can be useful. Hence, this study was an endeavor to examine the social factors influencing non-English major professor's attitudes towards English as an academic language. To this end, a questionnaire was used as a research instrument. It was administered to 100 non-English major professors of Islamic Azad University Babol Branch, Babol, Iran. The findings revealed that there was a meaningful relationship between social factors and non-English major professor's attitudes towards English language learning. In this regard, about 44/7 percent of attitudes changes related to the independent variable and the variables of the level of English language proficiency and parents and friend's encouragement are more meaningful than other variables with the probability 99 percent. Also, the role of English language proficiency is more prominent than other variables. Finally, on the basis of the findings, the study recommended that the university policy should stipulated that English should be strictly used as a language of learning and teaching with the aim of helping teachers because they need English for their academic improvement.
    Keywords: Social factor, Attitude, Non, English major professors, English language learning
  • Ali Hasheminfar, Sedigheh Afrooz, Hossein Barzegar*, Azizollah Aqababaei, Asadollah Babamir Pages 141-160
    The main objective of this study was to investigate modernism and relative deprivation in girls` tendency in the use of cosmetics. Today, among the range of young girls we have seen excessive use of cosmetics and this requirement could make industry to become more sustainable. Existing theoretical literature and previous research claim to influence modern appliances as a social pattern that has affected young people. This study was conducted to survey data collected through questionnaires. The population was all female students in Islamic Azad University of Tehran Medical Branch. The population was 800 subjects and 400 of them were selected randomly. The results indicate that there is a significant relationship between the relative deprivation of the use of cosmetics(r= 0/375) and the modernism with the use of cosmetics(r=0/53. There is a meaningful relationship between the modernists and the girls tend to use the cosmetics too. Structural equation modeling results indicated that RMSEA index was 0/058 proportion of Chi-square to the degrees of freedom (CMIN/DF) was 2/31, CFI was 0/90 and PCFI index was 0/82.Also the PNFI index in this study was 0/67 that indicated the value was acceptable.
    Keywords: Modernism, Relative deprivation, Cosmetics, Girls