فهرست مطالب

Sociological Studies of Youth - Volume:7 Issue: 22, 2016

Sociological Studies of Youth Journal
Volume:7 Issue: 22, 2016

  • تاریخ انتشار: 1395/06/31
  • تعداد عناوین: 8
|
  • مسعود دارابی، مهناز امیرپور، ابوالقاسم حیدرآبادی صفحات 9-30
    تحقیق حاضر با روش پیمایش با نمونه آماری 300 نفر از جوانان 29 - 19 سال شهر تهران که بصورت دائم از برنامه های ماهواره استفاده میکنند انجام پذیرفته است برای تبییین متغیرها از تئوری های اندیشمندان حوزه رسانه و جامعه شناسان از جمله کلاپر، نئومن، رابرستون، هاروی و گیدنز بهره گرفته شده است. نتایج بیانگر این است که هر چه تماشای ماهواره بیشتر می شود هویت دینی کاهش می یابد، بنابراین شبکه های ماهواره میتوانند با ارائه برنامه های متنوع در زمینه های مصرف گرایی، ابعاد اجتماعی و فرهنگی آن هویت ملی، دینی و حتی بومی کشورهای مخاطب را تحت تاثیر خود قرار دهد که در صورت عدم شناخت از پیامدهای حاصل و عدم برنامه- ریزی های اصولی و حساب گرانه در جهت مواجه شدن با آن پیش زمینه های فرهنگی، اجتماعی و مذهبی را با چالش مواجه خواهد ساخت.
    کلیدواژگان: ماهواره، هویت، هویت دینی، جوانان
  • ویدا ساروی، عارف کمرپشتی صفحات 31-46
    ایران مهد ادب و فرهنگ و سجایای اخلاقی است. توجه به لزوم اخلاق از دیرباز مورد عنایت فرزانگان بوده است. در این میان شاعرانی بودند که علاوه بر تکیه به نکات اخلاقی و اجتماعی، به عنوان یک جامعه- شناس به اجتماع اطراف خود نگاه میکردند. سعدی یکی از آن دسته شاعرانی است که در این حیطه گوی سبقت را از هم طرازان خود ربوده است. او همچون جامعه شناسی آگاه به ریشه یابی آسیب های اجتماعی می پردازد و آموزه های دینی و اخلاقی خود را به زبانی ساده برای اقشار مختلف مردم به خصوص جوانان بیان می کند. گلستان سعدی دایره المعارفی از نظریه های جامعه شناسی است. این کتاب، سال ها در مکتب خانه ها تدریس می شد، تا در دو وجه عبرت و نزهت مد نظر جوانان باشد. از آنجا که در دو باب آخر این شاهکار ادبی به بیش از نود مورد مسائل اخلاقی، اجتماعی، انسانی و تربیتی اشاره شده است، سعی شده است تا در این مختصر به برخی از آن نکات اشاره و با دو سه نظریه ی جدید جامعه شناسی معاصر قیاس شود.
    کلیدواژگان: سعدی، گلستان، اخلاق، جوانان، نظریه های جامعه شناسی
  • حجت الله طالبی قوچانی، مسعود ایمانیان اردبیلی، نعمت الله روشنی مقدم صفحات 47-64
    هدف تحقیق حاضر سنجش «نگرش مردم شهرستان فاروج نسبت به رسانه های نوین (ماهواره) و عوامل اجتماعی موثر بر آن» می باشد. روش این پژوهش پیمایش بوده و جمع آوری اطلاعات با ابزار پرسشنامه و با روش نمونه گیری تصادفی انجام گرفته است. نمونه موردمطالعه این تحقیق شامل 380 نفر از افراد بالای 18 سال شهر فاروج که به ماهواره دسترسی دارند، می باشد. برای بررسی روایی پرسشنامه از روایی صوری و برای پایایی آن از ضریب آلفای کرونباخ استفاده شد و ازآنجاکه ضریب آلفای متغیرهای تحقیق 96 / 0 شد، بیانگر پایایی لازم ابزار تحقیق می باشد. با استفاده از نرم افزار SPSS تجزیه و تحلیل اطلاعات در دو سطح آمار توصیفی و استنباطی انجام گردید. نتایج نشان می دهد که بر اساس آزمون رگرسیون چندمتغیره، متغیرهای پیش بین همچون بعد انتظار فایده نقش مهمی در پیش بینی نگرش مردم نسبت به رسانه های نوین )ماهواره( داشته و طبق نتایج به دست آمده از ضریب همبستگی پیرسون، تی تست و کراسکال والیس، بین بعد انتظار فایده، انتظارات دیگران، تجربه قبلی، جنسیت، تاهل، تحصیلات و شغل بانگرش به رسانه های نوین (ماهواره) همبستگی معناداری وجود دارد( 05 / p<0) و با بررسی رابطه سن با نگرش نشان داد که هیچ گونه همبستگی معناداری بین آنها وجود ندارد ( 05 / p>0 ).
    کلیدواژگان: نگرش، ماهواره، انتظار فایده، انتظارات دیگران، تجربه قبلی
  • علی اصغر عباسی اسفجیر، محسن دهقان، محرم آزاد، نیما خاکپور صفحات 65-86
    در این مقاله در صدد بررسی ارتباط و تاثیر ابعاد سرمایه اجتماعی بر تعهد سازمانی در میان کارکنان دانشگاه آزاد اسلامی واحد آیت الله آملی هستیم. داده های مورد نیاز با استفاده از دو روش کتابخانه ای و میدانی (پیمایش) و ابزار پرسشنامه از میان نمونه آماری 108 نفری از جامعه ی آماری 152 نفری و بر مبنای جدول مورگان، جمع آوری شده اند. یافته های توصیفی تحقیق نشان داد که وضعیت متغیرهای مستقل )سرمایه اجتماعی کل، ساختاری، شناختی و ارتباطی( و متغیر وابسته )تعهد سازمانی( زیر سطح متوسط قرار داشتند که نشان دهنده ی وضعیت نامناسبی است. یافته های تبینی تحقیق نشان داد که تمامی فرضیات تحقیق اعم از فرضیه اصلی )رابطه سرمایه اجتماعی کل با تعهد سازمانی( و فرضیات فرعی )رابطه سرمایه اجتماعی ساختاری، شناختی و ارتباطی با تعهد سازمانی( تایید شدند . در تحلیل رگرسیون چندگانه هم متغیرهای سرمایه اجتماعی ساختاری، شناختی و ارتباطی وارد شدند که تاثیر تمامی آنها معنادار شد و ضریب تعیین ) ( برابر 406 / 0بود که نشان می دهد مجموعه متغیرهای مستقل 6 / 40 درصد از واریانس و تغییرات متغیر وابسته را تبیین کردند که مقدار مناسبی است. برای بررسی توامان تاثیرات مستقیم، غیرمستقیم و کل متغیرهای مستقل بر متغیر وابسته هم از تحلیل مسیر استفاده شد. بیشترین تاثیر کل را به ترتیب متغیرهای سرمایه اجتماعی ارتباطی، شناختی و ساختاری داشتند. نتایج این مطالعه اهمیت، ارتباط و تاثیر ابعاد سرمایه اجتماعی بر تعهد سازمانی را نشان داد.
    کلیدواژگان: تعهد سازمانی، سرمایه اجتماعی کل، سرمایه اجتماعی ساختاری، سرمایه اجتماعی شناختی، سرمایه اجتماعی ارتباطی، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد آیت الله آملی
  • سروش فتحی، جابر میرزاپوری ولوکلا صفحات 87-100
    پژوهش حاضر با هدف بررسی تاثیر پایگاه اقتصادی اجتماعی بر مشارکت اجتماعی جوانان تدوین شده - است. از روش پیمایش، با جمعیت نمونه 385 نفری از میان جوانان شهر بابل، برای بررسی موضوع استفاده شده است. روائی و پایایی پرسش نامه به ترتیب با اعتبار صوری و آلفای کرونباخ به مقدار 85 / 0 مورد سنجش قرار گرفته است. یافته ها نشان میدهد میزان مشارکت اجتماعی در گروه های شغلی و سطوح تحصیلات مختلف در افراد متفاوت است. همچنین میان درآمد و مشارکت اجتماعی رابطه معنادار و مستقیمی وجود دارد. نتایج نشان میدهد میان متغیر پایگاه اقتصادی اجتماعی و مشارکت اجتماعی رابطه معنادار و مستقیمی وجود دارد، بطوریکه با - افزایش)یا کاهش( پایگاه اقتصادی اجتماعی، میزان مشارکت اجتماعی افزایش)یا کاهش( می یابد. تحلیل نتایج بیان - می دارد که افراد در پایگاه اقتصادی اجتماعی بالاتر، به دلیل تعلق و همبستگی به اجتماع، احساس اثربخشی و - قدرت اثرگذاری، قدرت تصور ارتباط میان آینده جامعه با آینده آنها و آگاهی از قواعد و الگوهای کنش اجتماعی، به رفتارهای مسوولانه اجتماعی بیشتری مبادرت می ورزند.
    کلیدواژگان: پایگاه اقتصادی، اجتماعی، مشارکت اجتماعی، مشارکت مدنی، مشارکت نوعدوستانه
  • ماجده قلی پور، محمدصادق مهدوی، باقر ساروخانی صفحات 101-118
    امروزه مساله ای به نام جهانی شدن و استفاده از فناوری اطلاعات، شکل گذراندن اوقات فراغت را متفاوت کرده است. بیشتر مردم و از جمله زنان ترجیح می دهند اوقات فراغت خود را با تکنولوژی مرتبط با فناوری نو پر کنند. بنابراین بیشتر زمان فراغت خود را با دیدن برنامه های ماهوارهای و استفاده از اینترنت میگذرانند. این تحقیق به منظور بررسی جامعه شناختی جهانی شدن ارتباطات)اینترنت و ماهواره ( بر نحوه گذران اوقات فراغت زنان جوان، صورت گرفته است. جامعه آماری کلیه زنان جوان شهرستان چالوس واقع در استان مازنداران می باشد که طبق فرمول کوکران 374 نفر به عنوان نمونه آماری تعیین شدند. در مبانی نظری از نظریه های مرتبط با این حوزه استفاده شده و در پایان مدل نظری تحقیق، طراحی گردیده است. این تحقیق با استفاده از مطالعات میدانی و روش پیمایشی انجام گرفته است. ابزار گردآوری داده ها پرسشنامه محقق ساخته و بعد از برآورد اعتبار و پایایی در بین پاسخ گویان توزیع گردید. پس از گردآوری داده ها، بر اساس آمارهای استنباطی و با استفاده از نرم افزار SPSS ، داده ها مورد تجزیه و تحلیل قرارگرفته اند. نتیجه حاصل شده نشان میدهد که بین استفاده از اینترنت و اوقات فراغت فعال، بین استفاده از اینترنت و اوقات فراغت غیرفعال، بین استفاده از ماهواره و اوقات فراغت غیرفعال، بین استفاده از اینترنت و اوقات فراغت سنتی، بین استفاده از ماهواره و اوقات فراغت سنتی، رابطه معکوس و بین استفاده از اینترنت و اوقات فراغت سنتی مدرن، بین استفاده از ماهواره و اوقات فراغت - سنتی مدرن، رابطه معناداری وجود دارد. همچنین بین استفاده از ماهواره و اوقات فراغت فعال، رابطه وجود - ندارد.
    کلیدواژگان: جهانی شدن، اوقات فراغت فعال، اوقات فراغت غیرفعال، اوقات فراغت سنتی و اوقات فراغت سنتی، مدرن
  • اصغر محمدی، طیبه قرمزی صفحات 119-134
    یکی از ارکان اصلی خانواده حضور و استمرار آن در خانواده است. فقدان حضور پدر تحت تاثیر عوامل متعدد بویژه شهادت پدر اتفاق میافتد. با توجه اهمیت موضوع مزبور این موضوع به بررسی تاثیرات شهادت پدر بر فرزندان(جوانان) شاهد در شهرستان های دهاقان و شهرضا میپردازد. جامعه آماری پژوهش را 492 نفر از فرزندان شهید شهرستانهای دهاقان و شهرضا تشکیل دادند که حجم نمونه انتخاب شده از فرمول کوکران 176 نفر انتخاب شده است. روش مطالعه پیمایش و ابزار گردآوری داده ها پرسشنامه بوده و روایی آن توسط اساتید دانشگاه و خبرگان در این زمینه تایید و به منظور پایایی در یک مطالعه مقدماتی پرسشنامه مذکور توسط 30 نفر از فرزندان شاهد تکمیل و با استفاده از نرم افزار تحلیل آماری ضریب پایایی آن از طریق آلفای کرونباخ محاسبه شد با همساننمودن سوالات ضریب پایایی 87 / 0 برآورد گردید. در تحلیل آماری پژوهش از شیوه های آمار توصیفی و آزمون های آماری استنباطی استفاده شده است در سطح آمار توصیفی آزمون t و تحلیل مسیر شاخص با نرم افزار لیزرل استفاده شده است. جهت رسیدن به اهداف تحقیق در مجموع هشت فرضیه مطرح گردیده و با کمک نرم افزار تحلیل آماری تایید و یا عدم تایید فرضیه ها مورد بررسی قرار گرفت و نتایج حاکی از آن است که بین فقدان پدر (شهادت) و ایجاد روحیه اعتماد به نفس و خودباوری، کمبود روابط عاطفی و کاهش امنیت خانواده و برچسب زدن مردم (دیگران) رابطه وجود دارد، همچنین بین فقدان پدر (شهادت) و مشکلات در زمینه ازدواج، نابسامانی خانواده و فرهنگی رابطه وجود ندارد.
    کلیدواژگان: فقدان پدر، شهادت، امنیت خانواده، برچسب زدن، خودباوری
  • منا مهدیزاده اشرفی، محمد حاجی زاد، حسین باقری صفحات 135-148
    بهره گیری از فناوری های پیشرفته در برنامه های شبکه های تلویزیونی ماهوارهای و افزایش روز به روز جذابیت های آنها باعث شده است جوانان به نا هنجاری ها و رفتارهای متضاد با ارزش های جامعه خویش روی آورند. کشورهای غربی از طریق این برنامه ها ابعاد مختلف هویت جوانان اعم ازدینی، اجتماعی، فرهنگی، سیاسی و امنیتی را هدف قرار دادهاند. هدف این مطالعه بررسی تاثیر برنامه های شبکه های ماهواره ای بر نظام ارزشی دانشجویان میباشد. پژوهش حاضر با روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای صورت گرفت که جامعه آماری آن 1642 نفر از دانشجویان مشغول به تحصیل دانشگاه آزاد اسلامی واحد نکا در دو گروه آموزشی علوم انسانی ( 968 نفر) و فنی و مهندسی ( 674 نفر) در سال تحصیلی 93 - 92 میباشند. برای گردآوری اطلاعات از پرسشنامه استاندارد نظام ارزشی آلپورت، لیندزی و ورنون استفاده شد. روش تحقیق علی مقایسه ای استفاده شد. همچنین برای تجزیه و – تحلیل داده ها از روش های آمار توصیفی(میانگین و انحراف معیار) و آماراستنباطی t(مستقل) استفاده شد. کلیه تحلیل داده ها بوسیله نرم افزار آماری SPSS انجام شد. نتایج این تحقیق نشان داد که بین ارزش های نظری و اجتماعی، مذهبی و ارزش های سیاسی دانشجویانی که برنامه های شبکه های ماهوارهای را مشاهده میکنند با سایر دانشجویان تفاوت معناداری وجود دارد.
    کلیدواژگان: برنامه های شبکه های ماهوارهای، نظام ارزشی، دانشجویان، نکا
|
  • Masoud Darabi, Mahnaz Amirpour, Abolghasem Heidarabadi Pages 9-30
    The present survey study has been carried out to examine the impact of satellite programs on 300 young people who were permanently watching them. The authors used the theories of some scientists and sociologists like Klapper, Newman, Robertson, Harvey and Gidnez to clarify the variables. The results show that the more satellite programs will be watching, the religious identity is reduced. So, Satellite channels can affect cultural and social aspects of religions and even religious identity of some countries by presenting various programs in the context of consumerism. In case of lack of understanding of the consequences and lack of planning principles in using satellite programs, they can challenge religious, social and cultural backgrounds.
    Keywords: Satellite, Identity, Religious identity, Youth
  • Vida Saravi, Aref Kamarposhti Pages 31-46
    Iran is the cradle of literature¡ culture and ethics. Paying attention to ethics has always been considered by sages as an important necessity. There were also some poets who had the sociological look upon the society¡ in addition to relying on moral and social issues. Saadi is one of those poets whose works has overtaken others. He illuminates and deals with the roots of social problems like a sociologist and tries to convey the moral and religious doctrines with a simple language for different groups of people¡ especially young people. Saddi’s Gulistan is an encyclopedia of sociological theories. This book had been teaching for approximately many years as a good book on edification and purity especially for youth. Since the last two chapters of this literary masterpiece allude to more than ninety problems including ethical¡ social¡ humanistic and educational ones¡ an attempt was made to point out some of these problems and compare them with two or three new theories of contemporary sociology.
    Keywords: Saadi, Golistan, Behavior, Youth, Sociological theories
  • Hojatollah Talebi, Masoud Imanian, Nematollah Roshani Pages 47-64
    The aim of this study was to find out the attitude of Faroojian people towards modern media (satellite) and social factors affecting it. This survey used questionnaire and random sampling. To gather data¡ sample selected among 380 people over 18 years old. For measuring the validity and stability of this study we used face validity and Cronbach''s alpha. By using SPSS¡ the data were analyzed descriptively and interferential. In descriptive level many charts and diagrams related to variables which were analyzed and in interferential level¡ we used multiple regression to analyze Pearson correlation coefficient and variance analysis of available relations. Final results stated that¡ anticipation aspects like anticipation for benefits¡ had a great effect on foreseeing people’s attitude towards modern media and on the basis of the drawn conclusion of Pearson correlation coefficient and variance analysis¡ there was a meaningful correlation between anticipation of benefits¡ expectation of others¡ previous experience and education. On the other hand¡ according to findings¡ there was no correlation between gender¡ age and state of marriage (p > 05/0).
    Keywords: Attitude, Satellite, Anticipation of benefit, Expectations of others, Previous experience
  • Ali Asghar Abbasi Asfajir, Mohsen Dehghan, Moharam Azad, Nima Khakpour Pages 65-86
    In this paper¡ we study relation and impact of social capital on organizational commitment among staffs of Islamic Azad University¡ Branch of Ayatollah Amoli. The data required were collected by using field (survey) research method and the questionary tool. Statistical population was included 152 subjects that 108 subjects were selected based on Morgan table. The descriptive results show that conditions of independent variables (total social capital¡ structural social capital¡ cognitive and communicational social capital) and dependent variable (organizational commitment) are under of average level and this is showing unsuitable conditions. The explanation results showed that all the hypotheses whether the main hypothesis (i.e. the relationship between total social capital and organizational commitment) and secondary hypotheses (i.e. the relationship among structural social capital¡ cognitive social capital¡ communicational social capital and organizational commitment) were confirmed. In multiple regression analysis¡ all variables (i.e. structural social capital¡ cognitive social capital and communicational social capital) were applied and the effect of them was the significant and coefficient of determination (AWT IMAGE) was 0.406. This shows that independent variables explained 40.6% of the variance and dependent variable variations that is a good value. Also¡ in order to simultaneously study the direct and indirect effects and all independent variables effects on the dependent variable¡ the path analysis was used. The variables communicational social capital¡ cognitive social capital and structural social capital had the most total effect¡ respectively. The results of this study show the importance¡ relation¡ and the effect of social capital on organizational commitment.
    Keywords: Organizational commitment, Total social capital, Structural social capital, Cognitive social capital, Communicational social capital, Islamic Azad University, Ayatollah Amoli Branch
  • Soroush Fathi, Jaber Mirzapouri Pages 87-100
    This study aims to investigate the effects of socio-economic base on social participation among the youth. The research method is survey¡ with a sample of 385 people from the citizens over 18 years old in Babol city. The reliability and validity of the questionnaire are respectively measured by the exterior validity and Cronbach''s alpha (0.85). The findings show that social participation is different in various occupational groups and levels of education. Also there is a significant and direct relationship between income and social participation. Hence by increasing or decreasing socio-economic base we see an increase (or a decrease) in social participation. The analysis of the results show that people with higher socio-economic base¡ for belonging and solidarity to the society¡ have more emotional effectiveness and impact strength¡ the strength of the connection between the future of society with their future vision and knowledge of the rules and patterns of social action tend to engage more socially responsible patriotic behavior.
    Keywords: Social, economic base, Social participation, Civic engagement, Altruistic participation
  • Majedeh Gholipour, Mohammad Sadiq Mahdavi, Baqer Saroukhani Pages 101-118
    Today¡ leisure time is changing by globalization and using of information technology. Most of people especially women prefer to spend their leisure time by modern technologies. Thus¡ they spend their leisure time to look up satellite programs and use of the internet. This research has done for sociological consideration of the globalization of communications (internet & satellite) on leisure time. Young women in Chalous city of Mazandaran state are regarded as statistical population and statistical sampling is determined 374 persons based on Cochran model. This paper uses related theories in theoretical foundations and finally introduces the theoretical model of the research. Here¡ by using field studies and survey method¡ questionnaire distributed after validation and reliability among interviewees. By data collection¡ they are analyzed based on inferential statistics and using SPSS program. Results show inverse relation between use of internet and active leisure time¡ internet and non-active leisure time¡ satellite and non-active leisure time¡ internet and traditional leisure time¡ use of satellite and traditional leisure time and meaningful relation between use of the internet and traditional–modern leisure time and the satellite and traditional–modern leisure time. Also¡ there is no relation between satellite and active leisure time.
    Keywords: Globalization, Active leisure time, Non, active leisure time, Traditional leisure time, Traditional–modern leisure time
  • Asghar Mohammadi, Tayebeh Ghermezi Pages 119-134
    The aim of this study was to investigate economic¡ cultural¡ social and emotional problems in marriage of martyrs'' children in Dehaghan and Shahreza and effects of absence of father in statistical population. Research method was based on menstruation and collection tool was questionnaire too. Population selected among 492 martyrs'' children in Dehaghan and Shahreza. According to Cochran''s formula¡ 176 persons were selected as a sample. To achieve the aim of the academic study eight assumptions were presented. The findings show that there is a meaningful relationship between absence of the father and family''s self-confidence¡ self-esteem and lack of emotional ties but there is no meaningful relationship between the absence of father and problems in marriage¡ family turmoil and culture.
    Keywords: Absence of father, testimony, Family security, Label, Self, esteem
  • Mona Mahdizadeh, Mohammad Hajizad, Hossein Bagheri Pages 135-148
    Advanced technologies in satellite TV broadcasts have led anomalies and opposite behavior of young people against social values. Western countries have targeted different aspects of youth identity through these programs¡ including¡ religious¡ social¡ cultural and political security. The aim of this study was to evaluate the effect of satellite channels on the value system of students. The aim of this study was to evaluate the effect of satellite channels on the value system of students. This study was conducted using stratified random sampling that statistical population was selected among 1642 students studying at Islamic Azad University in Neka in the Department of Humanities (968 people) and engineering (674 people) in the 93-92 academic year. For collecting data standard questionnaire of the Allport value system ¡Vernon and Lindsey are used. Also¡ causal-comparative research methods were applied. As well as to analyze the data¡ descriptive statistics (mean and standard deviation) and inferential (t test) were used. All data analysis was performed using SPSS statistical software. The results showed that there is a significant difference between students who are viewing satellite programs with other students in theoretical and social¡ religious and political values.
    Keywords: Satellite channel program, Value system, Students, Neka