فهرست مطالب

اکوفیزیولوژی گیاهان زراعی - پیاپی 43 (پاییز 1396)

فصلنامه اکوفیزیولوژی گیاهان زراعی
پیاپی 43 (پاییز 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/09/30
  • تعداد عناوین: 14
|
  • مهدی جودی *، شهرام مهری صفحات 469-484

    رشد و پر شدن دانه در گندم توسط مقدار عرضه مواد فتوسنتزی (قدرت منبع)، توانایی جذب مواد فتوسنتزی (قدرت مخزن) و تعادل بین قدرت منبع – مخزن کنترل می شود. هدف تحقیق حاضر بررسی رابطه منبع یا مخزن در گندم از طریق مطالعه روند تغییرات وزن دانه و تعداد دانه در طی سال های اصلاح گندم بود. پژوهش حاضر در مزرعه آموزشی-پژوهشی دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی مغان- دانشگاه محقق اردبیلی در سال زراعی 90-1389 اجرا گردید. تعداد 81 رقم گندم در شرایط آبی و در قالب طرح لاتیس ساده با دو تکرار مورد بررسی قرار گرفتند. تفاوت معنی داری میان ارقام گندم از نظر صفات زراعی و فیزیولوژیک مشاهده شد. عموما ارقام جدید گندم در مقایسه با انواع قدیمی آن دارای عملکرد دانه بالا بودند. این روند در مورد شاخص برداشت و تعداد دانه در متر مربع نیز دیده شد اما تفاوت معنی داری بین ارقام قدیمی و جدید گندم از نظر عملکرد بیولوژیک و وزن هزار دانه وجود نداشت. وزن سنبله در زمان گرده افشانی و رسیدگی فیزیولوژیک و همچنین مقدار تسهیم مواد فتوسنتزی به سنبله در فاصله زمانی گرده افشانی تا رسیدگی فیزیولوژیک در طی روند اصلاحی گندم افزایش یافته و مقدار آنها در گندم های جدید بیشتر از قدیمی بود. افزایش تعداد دانه در گندم های جدید و نبود تغییر معنی دار در وزن هزار دانه در گذر از سال های قدیمی به جدید پیشنهاد می کند که احتمالا عملکرد دانه ارقام مورد آزمایش بیشتر توسط قدرت مخزن کنترل می شود. بنابراین، در شرایط آزمایش حاضر افزایش تعداد دانه در بوته یا در متر مربع احتمالا با افزایش عملکرد دانه همراه خواهد بود.

    کلیدواژگان: ارقام جدید و قدیم، تعداد دانه، گندم، محدودیت مخزن، وزن هزار دانه
  • عارفه علی پور قاسم آباد سفلی، علی راحمی کاریزکی *، علی نخ زری مقدم، عباس بیابانی صفحات 485-502

    آنالیز رشد روش با ارزشی در بررسی کمی رشد و نمو و تولید محصولات به‏شمار می‏رود. با توجه به این که پارامترهای مدل‏های رگرسیونی غیر‏خطی از لحاظ فیزیولوژیکی پرمعنا می‏باشند، بنابراین، به منظور بررسی تاثیر سرزنی و رقم بر روی شاخص های رشد با استفاده از مدل رگرسیون غیر‏خطی لجستیک، آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی در فصل زراعی 94-1393 در مزرعه آموزشی و پژوهشی دانشگاه گنبد کاووس با سه تکرار اجرا گردید. عامل سرزنی در دو سطح شامل سرزنی و عدم سرزنی و عامل رقم در پنج سطح شامل زهره، شامی، شش بند، سرازیری و برکت بودند. نتایج نشان داد که مدل رگرسیون غیر خطی لجستیک به خوبی روند تغییرات شاخص سطح برگ و تجمع ماده خشک را در برابر زمان توصیف می کند و از این مدل می توان در آنالیزهای رشد استفاده کرد. نتایج استفاده از این مدل نشان داد که ارقام از نظر زمان رسیدن به حداکثر شاخص سطح برگ و مدت‏زمان رسیدن تجمع ماده خشک به 50 درصد حداکثر تفاوت معنی‏دار نداشتند. اثر رقم روی حداکثر شاخص سطح برگ در سطح پنج درصد معنی دار بود. ارقام برکت، زهره و سرازیری از شاخص سطح برگ، تجمع ماده خشک و سرعت رشد محصول بالاتری نسبت به ارقام شامی و شش‏بند برخوردار بودند که باعث عملکرد بالاتر این ارقام شد. شاخص سطح برگ باقلا در تمامی ارقام از نوع بحرانی بود. متوسط شاخص برگ بحرانی در ارقام باقلا 37/1 برآورد شد. حداکثر و حداقل سرعت رشد نسبی در ابتدای فصل رشد به‏ترتیب 066/0 و 055/0 گرم بر گرم در روز به ارقام سرازیری و برکت تعلق داشتند.

    کلیدواژگان: تجمع ماده خشک، سرعت رشد نسبی، سرعت رشد محصول، شاخص سطح برگ
  • فرزاد پاک نژاد *، شیدا معیری پور، فیاض آقایاری، محمدنبی ایلکایی صفحات 503-518

    مدل DSSAT می تواند رشد، نمو و عملکرد گیاه را که در یک سطح یکنواخت کشت شده باشد تحت شرایط مدیریت های مشخص مشتمل بر تغییرات در میزان آب خاک، کربن خاک، نیتروژن خاک و آب شویی نیتروژن شبیه سازی کند. این مطالعه به منظور بررسی اثرات نیتروژن بر عملکرد و اجزای عملکرد ذرت رقم 704 با مدل، و کالیبراسیون مدل CERES-Maize تحت 4 سطح کود نیتروژن N1: 25% کمتر از توصیه شده (150 کیلوگرم در هکتار)، N2: توصیه شده (200 کیلوگرم در هکتار)، N3: 50% کمتر از توصیه شده (260 کیلوگرم در هکتار) و N4: 50% بیشتر از توصیه شده (310 کیلوگرم در هکتار)، آزمایشی در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی در سه تکرار در سال زراعی 1392 در مزرعه تحقیقاتی دانشکده کشاورزی دانشگاه آزاد اسلامی واحد کرج اجرا شد. مقایسه مقادیر اندازه گیری شده و شبیه سازی شده مدل در صفات عملکرد بلال، بیوماس، شاخص سطح برگ و ماده خشک ساقه، صورت گرفت. نتایج حاصل از شبیه سازی بیوماس نشان داد که، در هر چهار سطح کودی RMSE به ترتیب در محدوده 48/2496، 24/2159، 43/2302 و 19/3289 کیلوگرم در هکتار به دست آمدند. در عملکرد بلال بالاترین میزان ضریب تبیین 98/0=R2 مربوط به N4: 50% بیشتر از توصیه شده بود. در حقیقت این تیمار توسط مدل از بالاترین دقت جهت پیش بینی عملکرد بلال برخوردار بود. برای شاخص سطح برگ نیز، دامنه تغییرات ضریب d که در محدوده بین 94/0- 77/0 است، نشان دهنده آن است که مدل در پیش بینی روند تغییرات شاخص سطح برگ موفق بوده است. بنابراین، مدل توانایی مناسبی در شبیه سازی فرایندهای رشد و نمو و عملکرد ذرت در 4 سطح نیتروژن داشته است. لذا می توان بعد از واسنجی و بررسی صحت کارکرد مدل، آن را برای اهداف پژوهشی مورد نظر در شرایط اقلیمی منطقه کرج به کار برد.

    کلیدواژگان: ذرت، عملکرد، شبیه سازی، نیتروژن
  • عیسی پیری، موسی کشته گر، ابوالفضل توسلی، مهدی باباییان * صفحات 519-530

    زنیان یکی از مهم ترین گیاهان دارویی منطقه زاهدان است. تنش شوری و خشکی از عوامل مهم کاهش عملکرد گیاهان زراعی در استان سیستان و بلوچستان هستند. به منظور بررسی اثر تنش شوری بر عملکرد کمی و کیفی گیاه دارویی زنیان آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح پایه بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار، در گلخانه تحقیقاتی دانشگاه پیام نور زاهدان در سال 93 – 1392 انجام گرفت. تیمارهای آزمایشی شامل دو توده زنیان C1: توده محلی و C2: توده پاکستانی به عنوان فاکتور اول و پنج سطح شوری S1: شاهد، S2: 2، S3: 4، S4: 6 و S5: 8 دسی زیمنس بر متر به عنوان فاکتور دوم در نظر گرفته شدند. نتایج حاصل از این آزمایش نشان داد بیشترین صفات طول ریشه، ارتفاع ساقه، وزن تر گیاه و وزن خشک گیاه و عملکرد اسانس از توده محلی و آبیاری با آب معمولی (تیمار بدون تنش شوری) به دست آمد. با افزایش شدت تنش خشکی در کلیه صفات کمی مورد اندازه گیری کاهش معنی داری مشاهده گردید، اما درصد اسانس با افزایش تنش شوری افزایش یافت. اندازه گیری غلظت تنظیم کننده های اسمزی نشان داد میزان غلظت پرولین و کربوهیدرات های محلول تحت تاثیر تیمار تنش شوری در مقایسه با شاهد افزایش یافتند و افزایش شدت تنش شوری موجب افزایش میزان غلظت تنظیم کننده های اسمزی شد. نتایج به دست آمده حاکی از آن است که زنیان نسبتا به تنش شوری مقاوم است، البته سطوح بالای 4 دسی زیمنس بر متر باعث کاهش ویژگی های کمی گیاه می شوند و در صورت وقوع شوری، این گیاه با به کارگیری مکانیزم تنظیم اسمزی و به وسیله افزایش تجمع پرولین و کربوهیدرات در هنگام مواجه با شوری، شرایط تنش را تا حدی تحمل می کند.

    کلیدواژگان: اسانس، تنش شوری، تنظیم کننده های اسمزی، زنیان، عملکرد
  • محسن طریق الاسلامی *، محمد کافی، احمد نظامی، رضا ضرغامی صفحات 531-546

    تنش های سرما و خشکی، از مهم ترین عوامل محدود کننده تولید گیاهان زراعی محسوب می شوند. به منظور بررسی اثر توام تنش سرما و خشکی بر عملکرد و اجزای عملکرد هیبریدهای ذرت، آزمایشی به صورت کرت های دوبار خرد شده در قالب طرح بلوک کامل تصادفی در سه تکرار در سال زراعی 1393در گلخانه و مزرعه تحقیقاتی دانشکده کشاورزی دانشگاه فردوسی مشهد به اجرا در آمد. در این آزمایش عامل اصلی تنش سرما در دو سطح (عدم تنش سرما و تنش سرما در مرحله چهار برگی)، عامل فرعی شامل سه سطح تنش خشکی (آبیاری معادل 100 درصد نیاز آبی گیاه، آبیاری معادل 75 درصد نیاز آبی و آبیاری معادل 50 درصد نیاز آبی گیاه) و عامل فرعی فرعی سه هیبرید ذرت (سینگل کراس 704، سینگل کراس 400 و سینگل کراس 260) بودند. نتایج نشان داد که اثر سطوح تنش خشکی و هیبریدها تفاوت معنی داری در صفات مورد آزمایش از خود نشان دادند، برهمکنش تنش سرما و خشکی و ارقام مختلف ذرت بر صفات مورد مطالعه (تعداد دانه در بلال، وزن 100 دانه، عملکرد دانه، عملکرد بیولوژیکی و شاخص برداشت) معنی دار بودند. بیشترین عملکرد دانه با میزان 7887 کیلوگرم در هکتار و سینگل کراس 400 با عملکرد 6862 کیلوگرم در هکتار در تیمار 100 درصد نیاز آبی گیاه به دست آمدند. سینگل کراس 400 بالاترین میزان بهره وری آب را که همسو با عملکرد دانه بود و سینگل کراس 704 بالاترین کارآیی مصرف آب را دارا بودند و کارآیی مصرف آب برای تولید ماده خشک درشرایط محدودیت آبی افزایش یافت. در برهمکنش تنش سرمازدگی و خشکی بالاترین کارآیی مصرف آب به تیمار عدم تنش سرمازدگی با 100 درصد نیاز آبی گیاه تعلق داشت.

    کلیدواژگان: برهمکنش، بهره وری آب، بیولوژیک، شاخص برداشت، نیاز آبی
  • زهرا رضایی، محمد رفیعی الحسیی * صفحات 547-564

    به منظور بررسی اثر کود دامی و پلیمر سوپرجاذب بر برخی صفات فیزیولوژیکی رازیانه در شرایط تنش خشکی، آزمایشی به صورت کرت های خرد شده در قالب طرح بلوک کامل تصادفی با سه تکرار در سال 1394 در دانشگاه شهرکرد انجام شد. سطوح مختلف تیمار تنش خشکی شامل: سه سطح 50 (شاهد)، 100 و 150 میلی متر تبخیر از تشتک تبخیر کلاس A به عنوان فاکتور اصلی و نسبت های مختلف کود دامی (گاوی) و پلیمر سوپرجاذب در شش سطح شامل: D1: عدم مصرف کود دامی و پلیمر سوپرجاذب، D2: 10 تن در هکتار کود دامی + 150 کیلوگرم در هکتار پلیمر سوپرجاذب، D3: 20 تن در هکتار کود دامی + 100 کیلوگرم در هکتار پلیمر سوپرجاذب، D4: 30 تن در هکتار کود دامی+ 50 کیلوگرم در هکتار پلیمر سوپرجاذب، D5: 40 تن در هکتار کود دامی و D6: 200 کیلوگرم در هکتار پلیمر سوپرجاذب به عنوان فاکتور فرعی بودند. نتایج نشان داد که تنش خشکی و کود دامی و پلیمر سوپرجاذب و اثر متقابل آنها بر محتوای پرولین، کلروفیل b، کارتنوئید، عملکرد دانه و عملکرد اسانس این گیاه تاثیر معنی داری داشتند. همچنین، بیشترین عملکرد دانه (66/146 گرم بر مترمربع)، عملکرد اسانس (99/2 گرم بر مترمربع) و کارتنوئید از تیمار 50 میلی متر تبخیر با کاربرد D6 حاصل شد. بیشترین مقدار پرولین از تیمار 150 میلی متر تبخیر با کاربرد D4 به دست آمد. بیشترین کلروفیل b از تیمار 50 میلی متر تبخیر و کاربرد D3 تولید شد. بیشترین محتوای آب نسبی برگ و کلروفیل کل از تیمار 50 میلی متر تبخیر و D6 و بیشترین کلروفیل a از تیمار 50 میلی متر و D4 حاصل شد. به طورکلی، در شرایط 50 میلی متر تبخیر و 200 کیلوگرم سوپرجاذب در هکتار حداکثر عملکرد دانه و عملکرد اسانس به دست آمدند. از طرف دیگر در شرایط 100 میلی متر تبخیر و با کاربرد 40 تن کود دامی در هکتار اثرات سوء تنش خشکی بر صفات عملکرد دانه و عملکرد اسانس کاهش یافت. همچنین، در تیمار 150 میلی متر تبخیر و کاربرد کود دامی و پلیمر سوپرجاذب (به ترتیب 30 تن و 50 کیلوگرم در هکتار) اثرات تنش خشکی بر صفات عملکرد دانه و عملکرد اسانس نسبت به سایر تیمارها کاهش یافت.

    کلیدواژگان: پرولین، عملکرد اسانس، کارتنوئید، کلروفیل، محتوای آب نسبی برگ
  • حمیده آزاد قوجه بیگلو *، براتعلی فاخری، نفیسه مهدی نژاد، قاسم پرمون صفحات 565-584

    به منظور مطالعه اثر تنش خشکی و محلول پاشی نانو کلات آهن بر رنگدانه های فتوسنتزی، عملکرد و اجزای عملکرد 13 ژنوتیپ بابونه، آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح پایه بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار در گلخانه تحقیقاتی پژوهشکده کشاورزی دانشگاه زابل، در سال 1393 اجرا گردید. تیمار های آزمایشی شامل: تنش خشکی در 2 سطح (شاهد یا آبیاری در 90 درصد ظرفیت زراعی و آبیاری 70 درصد ظرفیت زراعی) و محلول پاشی نانو کلات آهن در 2 سطح (شاهد و 2 میلی گرم در لیتر) و 13 ژنوتیپ بابونه (اصفهان، مشهد، شیراز، کرمان، اراک، اردستان، گچساران، نائین، خوزستان، صفاشهر، کازرون، آلمان و مجارستان) بودند. نتایج نشان داد علاوه بر اثرات اصلی اثر متقابل تنش در ژنوتیپ و ژنوتیپ در نانو کلات آهن و تنش در نانو کلات آهن و اثرات سه جانبه نیز معنی دار شدند، مقایسه میانگین ها نشان دهنده وضعیت متفاوت تغییرات ژنوتیپ ها در هر سطح تنش و نانو کلات آهن می باشد. در تنش خشکی مصرف نانو کلات آهن موجب کاهش کلروفیل a در ژنوتیپ های شیراز، خوزستان، نائین، مجارستان و آلمان، کاهش کلروفیل b در ژنوتیپ های اصفهان، کازرون، اردستان، خوزستان، نائین و آلمان، کاهش کلروفیل کل در ژنوتیپ های اصفهان، شیراز، اردستان، خوزستان، نائین، مجارستان و آلمان و کاهش آنتوسیانین در ژنوتیپ های اصفهان، شیراز، صفاشهر، کازرون، خوزستان و آلمان گردید. در تنش خشکی مصرف نانو کلات آهن نیز موجب کاهش عملکرد گل در ژنوتیپ های مشهد، اراک و نائین و عملکرد بوته در ژنوتیپ های اصفهان، مشهد، اراک، صفاشهر، خوزستان و نائین شد. بیشترین عملکرد بوته (665/0 گرم) از تیمار عدم تنش و مصرف نانو کلات آهن از کرمان و پایین ترین مقدار(164/0 گرم) نیز در تیمار تنش و عدم محلول پاشی از ژنوتیپ اراک به دست آمد. به طورکلی، واکنش ژنوتیپ های بابونه به تنش خشکی متفاوت بود. در بین ژنوتیپ های مورد بررسی، ژنوتیپ شیراز نسبت به بقیه ژنوتیپ ها تحمل بیشتری به تنش از خود نشان داد. تاثیرات نانو کلات آهن نیز با توجه به ژنوتیپ متفاوت بوده و در بیشتر ژنوتیپ ها بهبود عملکرد و سیستم فتوسنتزی را سبب شد و نشان دهنده تاثیرگذاری کودهای نانوکلات در مقادیر کم می باشد.

    کلیدواژگان: اجزای عملکرد، بابونه، تنش خشکی، نانو کود آهن، ژنوتیپ
  • فرهاد فرح وش *، فاطمه هاشم زاده، فرشاد سرخی لله لو صفحات 585-600

    به منظور بررسی تاثیر محلول پاشی سولفات منگنز بر برخی خصوصیات فیزیولوژیکی و عملکرد دانه ارقام هگزاپلوئید (پیشگام و الوند) و تتراپلوئید (چهل دانه و ساجی) گندم تحت رژیم های مختلف آبیاری، آزمایشی به صورت اسپیلت پلات فاکتوریل در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار در ایستگاه تحقیقات دانشکده کشاورزی دانشگاه آزاد اسلامی واحد تبریز در پاییز سال 1392 اجرا شد. فاکتورهای آزمایش عبارتند از رژیم های مختلف آبیاری در 3 سطح شامل آبیاری با دور 7 روز (شاهد)، قطع آبیاری در مرحله طویل شدن ساقه (کد30 مقیاس زادوکس) و قطع آبیاری در مرحله آبستنی (کد 45 مقیاس زادوکس)، فاکتور فرعی کود سولفات منگنز در3 سطح شامل عدم محلول پاشی سولفات منگنز، محلول پاشی 50 و 100 درصد مقدار توصیه شده پس از تجزیه خاک (با غلظت پنج در هزار) و همچنین فاکتور فرعی فرعی در چهار سطح شامل دو رقم هگزاپلوئید پیشگام و الوند و دو رقم گندم تتراپلوئید چهل دانه و ساجی. نتایج نشان داد که رژیم های مختلف آبیاری تاثیر معنی داری بر میزان انتقال ماده خشک از میانگره برگ پرچم، مقدار نسبی آب برگ، طول دوره پر شدن و سرعت پر شدن دانه، مقدار پرولین برگ، کارایی مصرف آب و عملکرد دانه داشتند. قطع آبیاری در هر دو مرحله و همچنین عدم محلول پاشی کود سولفات منگنز سبب کاهش عملکرد دانه، سرعت و طول دوره پر شدن دانه گردید. قطع آبیاری در مرحله طویل شدن ساقه گندم مقدار نسبی آب برگ را 33 درصد نسبت به تیمار شاهد کاهش داد. همچنین، قطع آبیاری منجر به افزایش مقدار پرولین برگ گردید، به طوری که قطع آبیاری در مرحله طویل شدن ساقه گندم مقدار پرولین برگ را از 35/5 به 34/8 میکرومول بر گرم وزن تر افزایش داد. در رژیم های مختلف آبیاری مشخص شد که تیمارهایی که با فواصل 7 روز آبیاری شده بودند در مقایسه با تیمارهای تحت قطع آبیاری، دوره پر شدن دانه طولانی تر (36 روز) داشتند. بیشترین کارایی مصرف آب (0018/0کیلوگرم بر متر مکعب) نیز با حجم کل آب مصرفی 4/2 مترمکعب برای هر کرت فرعی تحت آبیاری با فاصله 7 روز به دست آمد.

    کلیدواژگان: آبیاری، سولفات منگنز، گندم، محلول پاشی
  • پریسا قهرمانی، سلیمان محمدی *، هاشم هادی صفحات 601-618

    به منظور ارزیابی اثرات تنش کمبود آب و زمان بندی مصرف کود نیتروژنه بر عملکرد دانه و اجزای آن در ارقام گندم نان، آزمایشی به صورت کرت های دو بار خردشده بر پایه طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار اجرا شد. فاکتورهای مورد آزمایش شامل سطوح مختلف آبیاری (آبیاری کامل، قطع آبیاری در مراحل ظهور سنبله و گلدهی) در کرت های اصلی، زمان و نحوه مصرف کود اوره (F1- 20 و 100 کیلوگرم در هکتار به ترتیب در مراحل کاشت و پنجه دهی، F2- 20 و 100 کیلوگرم در هکتار به ترتیب در مراحل کاشت و ظهور ساقه، F3- 20 ، 50 و 50کیلوگرم در هکتار به ترتیب در مراحل کاشت، پنجه دهی و ظهور ساقه، F4- 20 ، 50 و 50کیلوگرم در هکتار به ترتیب در مراحل کاشت، پنجه دهی و ظهور سنبله) در کرت های فرعی و ارقام گندم نان شامل زرین، پیشگام، اروم، زارع و میهن در کرت های فرعی فرعی قرار گرفتند. متوسط عملکرد رقم ها تحت آبیاری کامل 5/7 تن در هکتار بود که به 5/6 تن در هکتار در شرایط قطع آبیاری کاهش یافت. بیشترین میانگین عملکرد دانه متعلق به رقم میهن با 1/8 تن در هکتار و کمترین آن متعلق به رقم زرین با 7/5 تن در هکتار بود. در شرایط آبیاری کامل، بیشترین عملکرد دانه با 4/9 تن در هکتار متعلق به رقم میهن تحت تیمار کوددهی F4 به دست آمد. تحت شرایط تنش رطوبتی در مرحله گلدهی و سنبله دهی رقم میهن به ترتیب با 6/8 و 3/8 تن در هکتار در تیمارهای F3 و F4 دارای حداکثر عملکرد دانه بود. در شرایط قطع آبیاری در مرحله ظهور سنبله ارقام پیشگام، زارع و میهن واکنش بهتری به تیمارهای کوددهی F2، F3 و F4 در مقایسه با تیمار کوددهی F1 نشان دادند. براساس شاخص های تحمل به خشکیHARM،STI ،MP وGMP ارقام میهن و پیشگام به عنوان ارقامی با عملکرد بالا در هر دو محیط تنش و بدون تنش شناسایی شدند.

    کلیدواژگان: تیمارهای آبیاری، عملکرد دانه، کود نیتروژنه، گندم نان
  • عزت الله اسفندیاری، مجید عبدلی * صفحات 619-636

    به منظور بررسی اثرات کاربرد خارجی عنصر روی بر عملکرد دانه و برخی از ویژگی های کیفی آن در خاک آهکی، آزمایشی گلدانی در سال زراعی 1393 به صورت فاکتوریل بر پایه بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار در دانشکده کشاورزی دانشگاه مراغه اجرا شد. فاکتورهای آزمایش شامل 4 ژنوتیپ گندم دوروم و 2 سطح کاربرد خارجی سولفات روی (شاهد و کاربرد خاکی به همراه اسپری برگی در مراحل ساقه روی + آغاز پرشدن دانه) بودند. نتایج نشان داد که کاربرد خارجی روی توانست میزان عملکرد بیولوژیک و دانه ژنوتیپ RCOL را به ترتیب در حدود 2 و 4 برابر در مقایسه با شاهد افزایش داد درحالی که در سایر ژنوتیپ های مورد مطالعه کاربرد عنصر روی بر عملکرد بیولوژیک و دانه تاثیر معنی داری نداشت. بر اساس نتایج به دست آمده، بیشترین افزایش وزن هزار دانه در اثر کاربرد عنصر روی به میزان 7/20 درصد در ژنوتیپ RCOL صورت گرفت. در بین ژنوتیپ ها بیشترین میزان کاهش نسبت مولی اسید فیتیک به روی در ژنوتیپ Ege-88 مشاهده شد و این نسبت از 2/52 در شاهد به 4/8 در شرایط کاربرد روی رسید که این امر نشانگر واکنش متفاوت ژنوتیپ های گندم دوروم به شرایط محیطی از جمله کمبود روی در خاک است. نتایج حاصل همچنین نشان داد که کاربرد خارجی سولفات روی سبب افزایش 7/22 درصدی تعداد دانه در سنبله و کاهش 3/62 درصدی میزان اسید فیتیک شد. همچنین با کاربرد سولفات روی غلظت روی دانه از 9/29 میلی گرم بر کیلوگرم در شرایط شاهد به 7/64 میلی گرم بر کیلوگرم رسید. به طور کلی اگرچه کاربرد خارجی عنصر روی منجر به افزایش عملکرد همه ژنوتیپ های مورد مطالعه نشد اما با تاثیر بر پارامترهای مورد مطالعه میزان کیفی عملکرد را بهبود داد. لذا، اگرچه برای اطمینان از نتایج حاصل انجام آزمایشات دیگری لازم است ولی، می توان استفاده از کاربرد خارجی روی را روش مناسبی برای بهبود همزمان عملکرد کمی و کیفی دانست.

    کلیدواژگان: اسید فیتیک، پروتئین دانه، غنی سازی زیستی، کمبود روی، گندم
  • امیر ابراهیمی، سید غلامرضا موسوی *، محمدجواد ثقه الاسلامی صفحات 637-652

    مصرف مقادیر مناسب کود نیتروژن و تراکم بوته از عوامل مهم موثر بر رشد و عملکرد گیاهان دارویی می باشند. با هدف بررسی اثر نیتروژن و تراکم بوته بر عملکرد و اجزای عملکرد گشنیز آزمایشی به صورت کرت های خرد شده در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با 3 تکرار در سال 1392 در مزرعه تحقیقاتی دانشگاه آزاد اسلامی بیرجند انجام گردید. در این تحقیق مقادیر نیتروژن در چهار سطح (صفر، 40، 80 و120 کیلوگرم نیتروژن در هکتار) به عنوان فاکتور اصلی و تراکم در سه سطح (30، 40 و50 بوته در متر مربع) به عنوان فاکتور فرعی در نظر گرفته شدند. نتایج نشان داد که تاثیر مقدار نیتروژن بر تعداد چتر در بوته و متر مربع، تعداد میوه در چتر، عملکرد میوه، عملکرد بیولوژیک، وزن میوه تک بوته، بیوماس تک بوته و درصد و عملکرد اسانس معنی دار بود. همچنین، تغییر در تراکم بوته به جز صفات تعداد میوه در چتر، وزن هزار میوه و درصد اسانس بر سایر صفات مورد مطالعه تاثیر معنی داری داشت. اثر متقابل نیتروژن و تراکم نیز بر همه صفات به جز تعداد چتر در بوته، تعداد میوه در چتر و درصد و عملکرد اسانس معنی دار بود. با افزایش مصرف نیتروژن از صفر به 80 کیلوگرم در هکتار تعداد چتر در متر مربع، عملکردهای میوه، بیولوژیک و اسانس به ترتیب سبب 5/62، 1/74، 3/74 و 8/186 درصد افزایش یافتند. همچنین، افزایش تراکم از 30 به 50 بوته به ترتیب افزایش 6/25، 4/31، 8/21 و 4/37 درصدی این صفات شد. به طورکلی، بر اساس نتایج این تحقیق مصرف 80 کیلوگرم نیتروژن در هکتار و تراکم 50 بوته در متر مربع، بیشترین عملکردهای میوه و اسانس گشنیز در منطقه بیرجند را به خود اختصاص دادند.

    کلیدواژگان: اسانس، تراکم بوته، گشنیز، گیاهان دارویی، نیتروژن
  • خوشناز پاینده *، علیرضا جعفرنژادی، علی غلامی، علیرضا شکوه فر، ابراهیم پناه پور صفحات 653-666

    آلوده شدن خاک با فلزات سنگین موجب تجمع این عناصر در بافت های گیاهی و کاهش کمی و کیفی محصولات کشاورزی شده و به این ترتیب سلامت انسان و دام را به خطر می اندازد. بقایای محصول قبلی و میزان مصرف کود های شیمیایی مصرفی (خصوصا کود های فسفاته) از مهم ترین عوامل تاثیرگذار بر تجمع کادمیوم در بافت های گیاهان می باشد. تناوب کشت عامل مهم و تاثیرگذار دیگری بر قابلیت حل شدگی کادمیوم در خاک می باشد. این تحقیق با هدف ارزیابی اثرات سیستم های کشت و مراحل مختلف رشد بر غلظت کادمیوم گیاه زراعی گندم بر اساس آزمایش کرت های یک بار خرد شده در زمان و در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی در سه تکرار طی سال زراعی 94-93 در ایستگاه مرکز تحقیقات کشاورزی شاوور (استان خوزستان) اجرا شد. فاکتور اصلی شامل دو سیستم کشت (برنج-گندم، آیش-گندم) و فاکتور فرعی در برگیرنده مراحل رشد (پنجه دهی، گلدهی و رسیدگی) بودند. تفاوت غلظت کادمیوم دانه گندم دو سیستم کشت طبق آزمون T (T-Test) در سطح احتمال یک درصد معنی دار شد و غلظت کادمیوم دانه در سیستم کشت برنج-گندم با میانگین 31/0 میلی گرم بر کیلوگرم بیشتر از سیستم کشت آیش-گندم (27/0 میلی گرم بر کیلوگرم) بود که بیشتر از حد استاندارد سازمان بهداشت جهانی است. نتایج تجزیه واریانس نشان داد اثر سیستم های کشت و مراحل مختلف رشد و نمو بر صفات غلظت کادمیوم ریشه و ساقه در سطح احتمال یک درصد معنی دار بود. تجمع مقدار کادمیوم ریشه به میزان 09/1 میلی گرم بر کیلوگرم و ساقه به میزان 73/0 میلی گرم بر کیلوگرم در سیستم کشت برنج-گندم در مقایسه با سیستم کشت آیش-گندم بیشتر بود. غلظت های کادمیوم تجمع یافته در ساقه یا در ریشه طی مراحل مختلف رشد گندم تفاوت معنی داری نداشتند اما در کل از روند افزایشی دارا بودند. به نظر می رسد این امر به دلیل عدم تغییر پذیری غلظت کادمیوم در بازه زمانی کاشت تا برداشت گندم است.

    کلیدواژگان: پایش کادمیوم، تناوب، دانه، گندم
  • محمد نوبخت علیزاده سبزواری، محمد آرمین *، متین جامی معینی صفحات 667-684

    به منظور بررسی اثر دفعات وجین بر میزان کاهش مصرف علف کش در محصول چغندرقند، یک آزمایش مزرعه ای در سال زراعی 91-90 به صورت اسپلیت پلات در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی در سه تکرار در شهرستان جویندر خراسان رضوی اجرا گردید. فاکتور اصلی غلظت مصرفی علف کش (غلظت های صفر، 25، 50، 75 و 100 درصد مقدار توصیه شده علف کش کلریدازون (پیرامین) به مقدار 25/3 کیلوگرم ماده موثره در هکتار) و فاکتور فرعی دفعات وجین (بدون وجین، یک بار وجین و دو بار وجین در 30 و 60 روز بعد از سبز شدن) بودند. صفات تراکم و وزن خشک علف های هرز، عملکرد ریشه، درصد قند ناخالص (عیار قند)، درصد قند خالص، عملکرد قند، ضریب قلیائیت (آلکالیته)، میزان سدیم، پتاسیم، نیتروژن مضر و درصد قند ملاس مورد ارزیابی قرار گرفتند. نتایج آزمایش نشان داد که افزایش دفعات وجین سبب کاهش تراکم علف های هرز، وزن خشک علف های هرز، نیتروژن مضره و افزایش درصد قند خالص، عملکرد ریشه و عملکرد قند شد. کمترین تراکم و وزن خشک علف های هرز در دز توصیه شده علف کش مشاهده گردید. افزایش دز مصرفی علف کش در مقایسه با عدم مصرف سبب افزایش 48/14% عیار چغندرقند، 86/57% نیتروژن مضره، 30/19% قند خالص، 67/77% عملکرد ریشه و 17/111% عملکرد قند و کاهش 77/18% میزان پتاسیم 84/28% میزان سدیم، 76/52% و ضریب قلیایت شد. برای کلیه صفات مورد مطالعه، به جز تراکم علف هرز، اختلاف آماری معنی داری بین دز توصیه شده و 75% دز توصیه شده مشاهده نشد. در مجموع نتایج آزمایش نشان داد که در شرایط یک بار وجین امکان کاهش 25% غلظتمصرفی و در شرایط دو بار وجین امکان کاهش 50% دز مصرفی علف کش پیرامین با تولید عملکرد اقتصادی (عملکرد ریشه) مطلوب ممکن است.

    کلیدواژگان: دز، پتاسیم، عملکرد ریشه، علف های هرز، قلیائیت
  • حسن منیری فر *، بهمن پاسبان اسلام صفحات 685-696

    گیاهان علوفه ای از اجزای مهم یک الگوی کشت مبتنی بر کشاورزی پایدار می باشند و در این میان لگوم ها در الگوهای کشت نقش ویژه ای دارند. به منظور ارزیابی امکان کشت و استقرار گیاه لوپن در دشت تبریز، آزمایشی با طرح بلوک های کامل تصادفی و با سه تکرار در سال 1395 در مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی آذربایجان شرقی اجرا گردید. در این آزمایش سه رقم Dieta، Iris و Pootallong متعلق به سه گونهLupinus albus ،L. angustifolius و L. luteus مورد ارزیابی قرار گرفتند. نتایج حاصل از تجزیه واریانس درصد زنده مانی گونه های مورد بررسی در مزرعه نشان داد که بین آنها و روزهای پس از کاشت اختلاف معنی دار وجود دارد و تفاوت درصد زنده مانی در نوبت های یادداشت برداری متوالی، موجب معنی داری اثر متقابل گونه لوپن در روزهای پس از کاشت گردید. رشد و سبز نمودن ارقام Dieta و Iris شش روز پس از کاشت و در رقم Pootallong در نهمین روز پس از کاشت آغاز شد. ارقام Iris و Pootallong به ترتیب 27 و 18 روز پس از کاشت در مزرعه از بین رفتند. روند رشد و زند مانی رقم Dieta از دو رقم دیگر متفاوت بود و درصد سبز این رقم، 24 روز پس از کاشت به اوج خود رسید. اگر چه رقم Dieta با کسب سرعت سبز 1/50 توانست در مزرعه به طور کامل استقرار یافته و تولید محصول نماید، ولی گیاهان این گونه، با توجه به میزان شوری خاک و آب منطقه که به ترتیب μs/m 4580 و 5634 بودند، در ادامه مراحل رشدی نتوانستند پتانسیل عملکرد خود را بروز دهند. به نظر می رسد شوری خاک و آب منطقه آزمایش موجب محدودیت شدید برای رشد این گیاهان شده و شرایط خاک و آب محل آزمایش برای کشت و کار ارقام متعلق به گونه هایL. angustifolius و L. luteus مساعد نبوده است.

    کلیدواژگان: روند رشد، زنده مانی، شوری، لوپن آبی، لوپن سفید، لوپن زرد
|
  • Mehdi Joudi *, Shahram Mehri Pages 469-484

    Seed filling in wheat is controlled by the availability of substrate (source strength), the capacity of the organs to utilize it for seed growth (sink strength). The aim of this research was to study source-sink relations in wheat, through seed weight and grain number in new and old wheat cultivars. The experiment was performed at Moghan College of Agriculture and Natural Resources, Research Farm (University of Mohaghegh Ardabili) during 2010-2011 growing season. The plant materials (81 wheat cultivars) were evaluated using a simple lattice design with two replications under well-watered condition. The results showed that there were significant differences for measured agronomic and physiologic traits among wheat cultivars tested. Overall, new wheat cultivars showed high values of seed yield as compared with the old ones. This trend was also observed in the cases of harvest index (HI) and grain number per square meter. There were no significant differences in biological yield and 1000-grain weight between old and new cultivars. Spike dry weight measured at anthesis and physiologic maturity and also partitioning photoassimilates to the spike during anthesis-physiologic maturity phases increased more in new cultivars than old ones. Increased grain number in new wheat cultivars and the lack of significant changes in 1000-seed weight suggests that seed yields of the cultivars used under the condition tested are controlled more by sink than source strength. Under conditions tested, it seems that increased grain number, either in plant level or in square meter, might be considered as a way to assess increased seed yield.

    Keywords: Grain number, Grain weight, Modern, new cultivar, Sink limitation, wheat
  • Arefeh Alipour Ghasem Abad Sofla, Ali Rahemi Karizaki *, Ali Nakhzari-Moghaddam, Abbas Biabani Pages 485-502

    Growth analysis is a valuable method to quantify crop growth, development and production. Because, parameters of nonlinear regression models have significant physiological meanings, it was decided to study the effect of topping and variety on crop growth indices by using a logistic nonlinear regression model in a factorial experiment, based on randomized complete block design with 3 replications, at the Research Farm of Gonbad University during 2014-2015. The first factor consisted of five faba bean verities (Zohreh, Shami, Sheshband, Sarazeri and Barkat) and the second factor of two levels, topping and control. Results showed that using this molel described well the variation pattern of dry matter accumulation and LAI by time. It was also revealel that the difference between verities for the time to reach maximum leaf area index and the time required to reach 50 percent of maximum dry matter were not significant. The effect of variety on leaf area index was significant at the 5% level. The maximum and minimum leaf area index, total dry matter and crop growth rate of Barkat, Zohre and the Saraziri were higher than Shami and Sheshband varieties, and thus this was resulted in higher yield. Leaf area index in all varieties was the critical leaf area index. The average critical leaf area index in varieties was 1.37. The maximum and minimum relative growth rate at the beginning of the growing season belonged to the Saraziri and Barkat with 0.066 and 0.055 g/g.day, respectively.

    Keywords: Leaf area index, Total dry matter, Crop growth rate, Relative growth rate
  • Farzad Paknejad *, Sheida Moayeri Por, Fayaz Aghayari, Mohammad Nabi Ilkaei Pages 503-518

    Decision Support System for Agrotechnology Transfer (DSSAT) model is able to simulate plant growth, development, and yield that are grown on a uniform surface under simulated management conditions, including changes in soil water, soil carbon, soil nitrogen contents and nitrogen leaching. This study was aimed to investigate the effects of nitrogen on yield and yield components of maize variety SC704 by using this model, and to calibrate CERES-Maize model under 4 levels of nitrogen fertilizer: N1: 25% less than the recommended level, N2: recommended level (200 kg/ha), N3: 50% less than recommended level (260 kg/ha), and N4: 50% more than the recommended level (310 kg/ha). To evaluate the applicability of this model an experiment based on randomized complete block design with three replications was conducted during 2013 at the Research Field of Agriculture Faculty of Islamic Azad University – Karaj Branch. The measured traits, and their simulated values for ear and biomass yields, leaf area index (LAI) and stem dry matter content were compared. The results of the biomass simulation showed that Root Mean Square Error (RMSE) of the four fertilizer levels ranged 2496.48, 2159.24, 2302.43, and 3289.19 kg/ha respectively. For the ear yield, the highest coefficient of determination (R2 = 0.98) was obtained by N4. In fact, this treatment provided highest accuracy for predicting the yield of maize by the model. For leaf area index, the Willmott Agreement Index (d) varied between 0.77-0.94. This indicates that the model has successfully predicted the variation of leaf area index. Therefore, the model is considered appropriate for simulating growth, development and yield of maize under 4 levels of nitrogen fertilizer. In this case, it is recommended that the model is calibrated and verified, and then, it is applied for research purposes in Karaj climatic conditions.

    Keywords: CERES-Maize Model, Maize, Nitrogen, Yield
  • Isa Piri, Mousa Keshtegar, Abolfazl Tavassoli, Mehdi Babaeian * Pages 519-530

    Ajowan is one of the most important medicinal plants in Zahedan region. Salinity and drought are the main causes of yield reduction of plants in Sistan and Balochestan. To evaluate the effect of salinity on yield and quality of ajowan a factorial experiment with randomized complete block design with three replications was conducted at the greenhouse of the Payam Noor University of Agriculture in Zahedan in 2016. Treatments were two populations of ajowan: C1: local and C2: Pakistani which were considered as the first factor and five salinity levels 0, 2, 4, 6 and 8 d/ms as the second. The results of this experiment showed that highest root length, stem height, plant fresh weight and plant dry weight and yield of essence belonged to local population under saline condition. Increasing salinity levels beyond 4 ds/ms decreased quantitative traits significantly but increased essential oil content and concentrations of osmotic regulants (prolin and carbohydrate) as compared to that of control. This may indicate that ajowan is tolerant to salinity.

    Keywords: Ajowan, Essence, Osmotic adjustment, Salt stress, Yield
  • Mohsen Tarighaleslami *, Mohammad Kafi, Ahmad Nezami, Reza Zarghami Pages 531-546

    Cold and drought stresses are considered as the most important factors limiting crop production. To evaluate the effect of these tow stresses on yield and yield components of corn hybrids, a field experiment was implemented in split plots based on a randomized complete block design in 3 replicates during 2014 at the Research Greenhouse of Ferdowsi University of Mashhad. In this research, chilling stress in two levels (i.e. non-stress, and cold stress) is considered as the main factor and three levels of drought stress (i.e. irrigation equivalent to 100% of plants water requirement, non-stress as control, irrigation equivalent to 75% of plants water requirement, and irrigation equivalent to 50% of plants water requirement) as sub factor and three hybrid corn (i.e. single-cross 704, single-cross 400, single-cross 260). The results showed that the effects of drought and hybrids on traits under study were significant. Cold and drought stresses interaction of different corn varieties on the traits under study (seed number per ear, 100-seed weight, yield, biological yield and harvest index) was also significant. The highest seed yields of hybrid 704 and hybrid 400 under 100% water requirement were 7887 and 6862 kg.ha-1 respectively. Single-cross 400 variety had the highest water productivity in line with the 704 variety with the highest grain yield and water consumption efficiency, water consumption efficiency for biomass production in water-limited conditions increased. Finally, it shows that cold and drought stress interaction resulted in highest water consumption efficiency in the treatments of non-chilling stress and 100% water requirement.

    Keywords: Biological yield, Drought, Harvest index, Water use efficiency, Water requirement
  • Zahra Rezai, Mohammad Rafieolhossaini * Pages 547-564

    To evaluate theeffect of different ratios of animal manure and super absorbent polymer on some physiological characteristics of fennel under drought stress conditions, an experiment was conducted as spilt-plot based on a randomized complete block design with three replications in 2015 at the University of Shahrekord. Different levels of drought stress consisted of three levels of: control (50 mm), 100 mm and 150 mm evaporation from class A pan assigned to the main factor and different ratios of animal manure and super absorbent polymer in six levels including: D1: lack of manure and super absorbent polymer, D2: 10 t.ha-1 manure 150 kg.ha-1 super absorbent polymer, D3: 20 t.ha-1 manure 100 kg.ha-1 super absorbent polymer, D4: 30 t.ha-1 manure 50 kg.ha-1super absorbent polymer, D5: 40 t.ha-1 manure and D6: 200 kg.ha-1 super absorbent polymer to the sub-factor. The results showed that the drought stress and animal manure and super absorbent polymer and their interactions had a significant effect on proline, chlorophyll b, and carotenoid contents, seed and essential oil yields. Also, the highest seed yield (146.66 g.m-2), essential oil yield (2.99 g.m-2) and carotenoid were obtained from control with D6. The highest proline content was obtained from 150 mm with the use of D4. The highest chlorophyll b was obtained from control and D3. The highest relative water content and total chlorophyll were obtained from control and D6, while the highest chlorophyll a was achieved from control and D4 treatment. In general, the highest seed and essential oil yields were obtained from 50 mm evaporation and 200 kg/ha superabsorbent polymer treatments. On the other hand, the effects of drought stress on seed and essential oil yields decreased by application of 40 t/ha manure at 100 mm evaporation conditions. Also, at 150 mm evaporation and use of manure and superabsorbent polymer (30 t.ha-1 and 50 kg/ha, respectively), the effects of drought stress on seed and essential oil yields decreased as compared to the other treatments.

    Keywords: Carotenoids, chlorophyll, Essential oil yield, Leaf relative water content, Proline
  • Hamideh Azade Godjebigloo *, Bartali Fakheri, Nafise Mehdi Nejhad, Ghasem Parmoon Pages 565-584

    To study the effects of drought stress and foliar application of nano iron chelated on photosynthetic pigments, yield and yield component of thirteen genotypes of chamomile, a factorial experiment was conducted in a randomized complete block design with three replications at the Research Greenhouse of Zabol University in 2014. The experimental treatments were: drought stress at 2 levels (control or irrigation at 90% of field capacity and irrigation at 70% of field capacity), foliar application of nano iron chelate at 2 levels (control and 2 mg/l) and 13 genotypes of chamomile consisting at: Isfahan, Mashhad, Shiraz, Kerman, Arak, Ardestan, Gachsaran, Nain, Khozestan, Safashahr, Kazeroon, Germany and Hungary. The results showed that besides the main effects of stress×genotype, the genotype×nano iron chelated and stress×nano iron chelated interactions and the triple effects were also became significant. Mean comparisons showed that the condition of genotypes at any level of stress and nano iron chelated had different trends. Using nano iron chelated in drought stress decreased chlorophyll a in Shiraz, Khozestan, Nain, Hungary and Germany genotypes, decreased chlorophyll b in genotypes of Isfahan, Kazeroon, Ardestan, Khozestan, Nain and Germany, decreased total chlorophyll in genotypes of Isfahan, Shiraz, Ardestan, Khozestan, Nain, Hungary and Germany and decreased anthocyanin content in Isfahan, Shiraz, Safashahr, Kazeroon, Khozestan and Germany genotypes. Using nano iron chelated in drought stress also caused a decrease in flower yield of Mashhad, Arak and Nain and a decrease per plant yield of Isfahan, Mashhad, Arak, Safashahr, Khozestan and Nain genotypes. The highest per plant yield (0.665 g.) belonged to Kerman genotype, were achieved through non-stress and use of nano iron chelate treatments and the lowest per plant yield (0.164 g.) to Arak genotype through the stress and non-spray treatments. Totally the interaction of chamomile genotypes to drought stress were different. Among the genotypes under study the Shiraz genotype were more resistant to stress compared to others. The effects of application of nano iron chelated were different depending on the genotype and for most of the genotypes it increased the photosynthetic pigment contents and yield components of Chamomile. This shows the effectiveness of low rate application of nano iron chelate.

    Keywords: Chamomile, drought stress, Genotype, Nano iron chelated, yield components
  • Farhad Farahvash *, Fatemeh Hashemzade, Farshad Sorkhilalelo Pages 585-600

    To study the effects of spraying manganese sulfate on some physiological characteristics and seed yield of tetraploid and hexaploid varieties of wheat under different irrigation regimes a factorial split plot experiment based on completely randomized design with three replications was conducted at the Research Station of Faculty of Agriculture, Islamic Azad University, Tabriz Branch, Iran, in the fall of 2013. Irrigation regimes were considered as main factor in three levels, including irrigation at every 7 days (control), cutting off of irrigation at stem elongation (code 30 scale Zadoks) and cutting off of irrigation at booting stage (code 45 scale Zadoks), manganese sulfate fertilizer as sub factor including not spraying, spraying with 50% and 100% concentrations of recommended rate based on soil analysis (with 0.005 concentration) and sub sub factor in four levels, including two levels of each hexaploid (Pishgam and Alvand) and tetraploid (Cheheldaneh and Saji) wheats. The results showed that irrigation regimes significantly affected translocation of dry matter of flag leaf internode, leaf relative water content, duration and rate of seed filling, leaf proline content, water use efficiency and seed yield. Cutting off of irrigation at both stages and also not spraying of manganese sulfate reduced seed yield, rate and duration of seed filling.Cutting off of irrigation at stem elongation stage reduced leaf relative water content (by 33%) as compared to control treatment. Also, cutting off of irrigation increased praline content of leaf, cutting off of irrigation at stem elongation stage increased amount of leaf proline content from 5.35 to 8.34 micro moles per gram. Irrigation at 7 day intervals increased seed filling duration in comparison of cutting irrigation, by 36 days. The highest water use efficiency (0.0018 kg/m3) with total volume water use (2.4 m3) was achieved with the irrigation at 7 day intervals.

    Keywords: Irrigation, Manganese sulfate, wheat, Spray
  • Parisa Ghahremani, Soleyman Mohammadi *, Hashem Hadi Pages 601-618

    The assessment of water deficit stress and timing of nitrogen fertilizer application effects on seed yield and its components in bread wheat cultivars were carried out in a an split split plot experiment based on RCB design with three replications was carried out. Experimental factors consisted of different levels of irrigation (full irrigation, stopping irrigation at heading and anthesis stages) that were assigned to main plots, and four levels of nitrogen fertilizer applications (F1: 20 and100 kg/ha at sowing and tillering stages respectively, F2: 20 and 100 kg/ha at sowing and booting stages respectively, F3: 20, 50 and 50 kg/ha at sowing , tillering and booting stages respectively, F4: 20 , 50 and 50 kg/ha in sowing, tillering and heading stages, respectively) to sub plots and five bread wheat cultivars (Zarrin, Pishgam, Urum, Zare and Mihan) to the sub sub plots. The results showed that mean yield of cultivars was 7.5 t/ha and it was decreased to 6.5 t/ha at stopping irrigation. The highest and lowest yield belonged to Mihan (8.1 t/ha) and Zarrin (5.7 t/ha) cultivars, respectively. Highest yield belonged to Mihan cultivar (9.4 t/ha) under full irrigation and F4 fertilizing treatments. Under deficit water stress condition at heading and flowering stages, the Mihan cultivar produced the highest yield with 8.3 and 8.6 t/ha at F3 and F4 treatments, respectively. Pishgam, Zare and Mihan cultivars responded properly to F2, F3 and F4 fertilizing treatments when irrigation stopped at heading stage, in comparison with F1 fertilizing treatment. Based on drought tolerance indices, Mihan and Pishgam identified as high performance cultivars under both stress and non-stress conditions.

    Keywords: Bread wheat, Irrigation treatments, Nitrogen fertilizer, Seed yield
  • Ezatollah Esfandiari, Majid Abdoli * Pages 619-636

    To evaluate the effects of Zn application on seed yield and some qualitative properties of wheat in a calcareous soil an experiment was carried out in factorial randomized complete block design (RCBD) with three replications at the Faculty of Agriculture, University of Maragheh, Iran, during 2014 growing season. The first factor consisted of four durum wheat genotypes and the second factor of levels two zinc sulfate application (control and foliar application of Zn on soil at stem elongation seed filling stages). The results showed that application of zinc sulfate could increase biological and seed yields of RCOL genotype by 2 and 4 times compared to control respectively. The effects application of zinc sulfate on biological and seed yields of other genotypes were not significant. Based on the results obtained from this study the highest increase in seed weight was 20.7% in the RCOL genotype by Zn application. The highest reduction in phytic acid to zinc molar ratio was observed in Ege-88 genotype and this ratio was decreased by 52.2 percent in the control to 8.4% due to Zn application. This may indicate different responses of durum wheat genotypes to the zinc deficiency in the soil. The results also showed that the number of seed per spike was increased by 22.7 percent and phytic acid was decreased by 62.3 percent due to the application of zinc sulfate. Also, application of zinc sulfate increased Zn concentration in seed from 29.9 mg.kg-1 to 64.7 mg.kg-1 in control. In general, however, the application of zinc was not the reason of seed yield improvement of all genotypes studied but it improved seed yield qualities. It can be concluded that use of Zn is an appropriate method to improve the qualitative and quantitative traits of seed yield. To confirm these results other studies are needed.

    Keywords: Biofortification, Grain protein, Phytic acid, wheat, Zinc deficient
  • Amir Ebrahimi, Seyyed Gholamreza Moosavi *, Mohamad Javad Seghatoleslami Pages 637-652

    Application of proper rates of nitrogen fertilizer and plant density are important factors for medicinal plants yield. To study the effect of nitrogen rates and plant densities on yield and yield components of coriander, an experiment was carried out in split-plot based on randomized complete block design with three replications at the Research Field of Islamic Azad University of Birjand, Iran, in 2013. The main plots were nitrogen rates with four levels (0, 40, 80 and 120 kg N per ha) and the sub-plots with three levels (30, 40 and 50 plants per m2). The results showed that nitrogen rate had significant effect on number of umbel per plant and per m2, fruit number per umbel, fruit yield, biological yield, fruit weight of single plant, biomass yield of single plant and percent and yield of essential oil. Changes in plant density, also had significant effect on all traits except fruit number per umbel, 1000-fruit weight and percent of essential oil. Moreover, interaction effect between nitrogen rate and plant density affected all traits except umbel number per plant, fruit number per umbel and percent and yield of essential oil. Mean comparisons showed that as N fertilization rate increased from 0 to 80 kg N ha-1, umbel number per m2, fruit yield, biological yield and essential oil yield increased by 62.5, 74.1, 74.3 and 186.8%, respectively. Results also revealed that increasing plant density from 30 to 50 plants per m2, increased these traits by 25.6, 31.4, 21.8 and 37.4%, respectively. The conclusion is that application of 80 kg N ha-1 and use of 50 plants/m2 produced highest fruit and essential oil yield for coriander in Birjand region.

    Keywords: Coriander, Essential oil, Medicinal plants, Nitrogen, Plant density
  • Khoshnaz Payandeh *, Alireza Jafarnejadi, Ali Gholami, Alireza Shokohfar, Ebrahim Panahpor Pages 653-666

    Soil contamination with heavy metals would accumulate these elements in plant tissues and decrease qualitaty and quantity of agricultural producs and thus endanger human and animal healths. Previous crop residues and rates of fertilizers applications (especially phosphorus fertilizer) are the most important effective factors on accumulation of cadmium in crop tissues. Another influential factor affecting soil shrinkage is crop rotation which induces the solubility of cadmium. This research was aimed to assess the effects of conventional cropping system on cadmium concentrations in wheat at its different growth stages by using a split plot in time experiment based on completely randomized block design with three replications in the 2014-2015 growing season in Shavoor Agricultural Research Station (Khuzestan province). Main plot consisted of cropping system (rice-wheat, fallow-wheat) and sub plot of growth stages at three levels (tillering, flowering and ripening). Different wheat seed cadmium concentrations due to two cropping systems were different significantly at 1% probability level. Cadmium concentration in the seeds at rice-wheat cropping system (0.31 mg.kg-1) was higher than fallow-wheat system (0.27 mg.kg-1) which is higher than World Health Organization standards. Result of analysis of variance showed that the effect of cropping systems and different growth stages of wheat on root and stem cadmium concentrations were significant at 1% probability level. Rice-wheat cropping system resulted in higher cadmium concentration in root (1.09 mg.kg-1) and stem (0.73 mg.kg-1) compared to that of the fallow-wheat cropping system. Accumulation of cadmium in stem or root at different growth stages of wheat were not significant but it was totally additive, because range of variation of cadmium concentration from planting to harvest was low.

    Keywords: Cadmium concentration, Rotation, Seed, wheat
  • Mohammad Nowbakht Alizadeh Sabzevari, Mohammad Armin *, Matin Jami Moeini Pages 667-684

    The effect of times of weeding on reducing herbicide dose in sugar beet was studied in 2011-2012 in Jovein. The experiment was conducted in split plot based on a randomized complete block design with three replications. The main factor was herbicide doses (0, 25, 50, 75 and 100% of recommended dose (Chloridazon 3.25 kg. a.i. ha-1 soil applied) and sub plot was times of hand weeding (0, one time hand hoeing, tow times hand hoeing, at 30 and 60 days after plant emergence). Traits like root yield and white sugar yields, impure sugar content, alkalinity coefficient, sodium, potassium, α-amino nitrogen and sugar content in molasses were evaluated. The result showed that the increased frequency of weeding reduced weed density, weed dry weight, α-amino nitrogen and percentage of impure and pure sugar contents, root yield and sugar yield. The least weed density and biomass of weeds were observed in recommended dose. Increasing the doses of herbicide increased impure sugar content (14.48%), α-amino nitrogen (57.86%), pure sugar (19.30%), root yield (77.67%) and sugar yield (111.17%) while it decreased potassium (18.77%), sodium (28.84%) contents and alkalinity coefficient (52.76%) as compared with that of control. For most of the traits, there were not statistically significant difference between the recommended dose and 75% of the recommended dose. Increasing the number of hand weedings reduced herbicide dosages. The, results finally showed that 25% dose reduction of herbicide in one time weeding and 50% dose reduction of it in twice weedings might produce desirable economic yield (root yield).

    Keywords: Alkalinity, Dose, Herbicides, potassium, Root yield, Weeds
  • Hassan Monirifar *, Bahman Pasban Eslam Pages 685-696

    Forage crops are considered as important components of sustainable farming systems. Legumes have a specific role in farming systems. In order to assess the possibility of growing lupine in Tabriz plain, an experiment based on randomized complete block design with three replications was carried out at the East Azarbaijan Agriculture and Natural Research and Education Center, Iran. Three forage lupins varieties namely Dieta (Lupinus albus), Iris (L. angustifolius) and Pootallong (L. luteus) in this study were evaluated. The results indicated that establishment and survival percentage of varieties under farm condition were significantly different. The intraction effect of variety× days after planting on percentage of establishment among lupine speaces was significantly different. Seedling of Dieta and Iris varieties emerged 6 days after planting, but that of Pootallong could emergent after 9 days. Seedling of Iris and Pootallong varieties dried 27 and 18 days after planting, respectively. The trends of growth and establishment of Dieta variety in the farm was different from the other two varieties. It could achieve the peak emergence after 24 days. Although, Dieta lupine variety, by having 50.1% emergence in the field, was able to grow in the farm and produce seed, but it couldnt express acceptable seed yield and its component. Since the salinity of soil and water used in this experiment were 4580 and 5634 µs/m respectively, growth of these species, specially L. angustifolius and L. luteus (Iris and Pootallong varieties) came across sevrer limitations. More studies are needed to evaluate adaptability and planting time of Dieta cultivar in the region.

    Keywords: Blue lupine, Growth trend, Salinity, Survival, White lupine, Yellow lupine