فهرست مطالب

فصلنامه اکوفیزیولوژی گیاهان زراعی
پیاپی 44 (زمستان 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/12/25
  • تعداد عناوین: 14
|
  • ابوالفضل باغبانی آرانی، سید علی محمد مدرس ثانوی *، مسعود مشهدی اکبر بوجار، علی مختصی بیدگلی صفحات 697-720

    به منظور بررسی اثرات تنش کم آبی، کود نیتروژن و زئولیت بر شاخص های رشد و عملکرد بیولوژیک و دانه شنبلیله آزمایشی به صورت اسپلیت فاکتوریل در قالب طرح بلوک کامل تصادفی با سه تکرار در سال های 1393 و 1394 در مزرعه دانشگاه تربیت مدرس اجرا گردید. تیمارهای آزمایشی شامل پنج رژیم آبیاری (بدون تنش؛ تنش خفیف در مراحل رویشی و زایشی؛ تنش شدید در مراحل رویشی و زایشی) به عنوان عامل اصلی و ترکیب فاکتوریلی از سه تیمار کودی بر اساس نیتروژن مورد نیاز گیاه (شاهد، ورمی کمپوست به میزان 7/2 تن در هکتار و اوره به میزان 11 کیلوگرم در هکتار) و دو مقدار زئولیت (صفر و نه تن در هکتار) به عنوان عامل فرعی بودند. در هر دو سال با افزایش شدت تنش کم آبی شاخص سطح برگ، سرعت رشد محصول، ارتفاع گیاه، عملکرد بیولوژیک و دانه شنبلیله کاهش یافتند به گونه ای که تیمار تنش شدید کم آبی در مرحله زایشی بدون کود و زئولیت (با کمترین مقدار عملکرد بیولوژیک و دانه) در مقایسه با شاهد، به ترتیب در هر دو سال، کاهش 96/60 و 09/48 درصدی در عملکرد بیولوژیک و 18/80 و 62/75 درصدی در عملکرد دانه را نشان داد. با کاربرد کود نیتروژن، خصوصا ورمی کمپوست، میزان شاخص سطح برگ، سرعت رشد گیاه در مراحل مختلف رشدی و به تبع آن عملکرد بیولوژیک و دانه شنبلیله، در رژیم های مختلف آبیاری افزایش یافتند. در رژیم های مختلف آبیاری تیمارهایی که ورمی کمپوست و یا زئولیت در آنها به کار رفته بودند توانستند شاخص سطح برگ و سرعت رشد بالاتری داشته باشند و در نهایت عملکرد بیشتری تولید نمایند.

    کلیدواژگان: تنش خشکی، ورمی کمپوست، کود شیمیایی، شاخص سطح برگ، سرعت رشد گیاه
  • سمیه حاجی نیا، گودرز احمدوند * صفحات 721-742

    به منظور بررسی تاثیر تنش کمبود آب بر سطح برگ، کارآیی مصرف نور و ماده خشک سویا (Glycine max L.) و ارزن (Panicum miliaceum L.) در کشت مخلوط، آزمایشی در سال 1394 در مزرعه تحقیقاتی دانشکده کشاورزی دانشگاه بوعلی سینای همدان به صورت اسپلیت پلات در قالب طرح پایه بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار اجرا شد. تنش کمبود آب در سه سطح (آبیاری پس از 60، 90 و 120 میلی متر تبخیر آب از تشتک تبخیر) به عنوان عامل اصلی و الگوی کاشت جایگزینی در پنج سطح (تک کشتی سویا (100S)، تک کشتی ارزن (100M)، کشت مخلوط جایگزینی 33 درصد سویا+ 67 درصد ارزن (33S:67M)، 50 درصد سویا+ 50 درصد ارزن (50S:50M) و 67 درصد سویا+ 33 درصد ارزن (67S:33M) به عنوان عامل فرعی در نظر گرفته شدند. نتایج نشان داد، بیشترین شاخص سطح برگ سویا و ارزن به ترتیب به میزان 68/5 و 23/3 در تک کشتی آنها به دست آمد. تنش شدید کمبود آب شاخص سطح برگ سویا و ارزن را به ترتیب 03/33 و 33/33 درصد نسبت به عدم تنش کاهش داد. بالاترین ماده خشک در تک کشتی سویا و ارزن به ترتیب به مقدار 613 و 540 گرم بر مترمربع، حاصل شد. تنش شدید کمبود آب ماده خشک سویا و ارزن را به ترتیب 87/39 و 56/31 درصد نسبت به شاهد کاهش داد. کارآیی مصرف نور ارزن در الگوهای کشت مخلوط (33S:67M)، (50S:50M) و (67S:33M) به ترتیب 85/24، 86/29 و 76/26 درصد بیشتر از کشت خالص ارزن بود. در حالی که، کارآیی مصرف نور سویا در کشت مخلوط کاهش یافت و میانگین آن در طول فصل رشد از 97/0 گرم بر مگاژول در نسبت (33S:67M) تا 77/1 گرم بر مگاژول در تیمار کشت خالص سویا متغیر بود. نتایج نشان داد تنش کمبود آب تاثیر منفی بر کارآیی مصرف نور ارزن و سویا داشت.

    کلیدواژگان: تنش کمبود آب، جذب نور، سطح برگ، کشت مخلوط، ماده خشک
  • مهناز ظفری *، علی عبادی، سدابه جهانبخش گده کهریز، محمد صدقی صفحات 743-758

    جهت بررسی اثر تنش کم آبی و کاربرد تنظیم کننده رشد براسینواستروئید بر برخی خصوصیات فیزیولوژیکی گلرنگ بهاره، آزمایشی در مزرعه تحقیقاتی دانشکده کشاورزی دانشگاه محقق اردبیلی در سال 1392 به صورت اسپیلت پلات فاکتوریل در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار اجرا شد. تنش خشکی در سه سطح آبیاری، پس از 80 میلی متر (آبیاری نرمال)، 120 میلی متر (تنش ملایم) و 160 میلی متر (تنش شدید) تبخیر از تشتک تبخیرکلاس A به عنوان عامل اصلی و سه رقم گلرنگ بهاره (گلدشت، سینا خاردار و فرامان) و دو سطح تنظیم کننده رشد براسینواستروئید (شاهد و مصرف 7-10 مولار) به عنوان عامل فرعی بودند. نتایج نشان داد که تنش خشکی باعث کاهش هدایت روزنه ای، سرعت فتوسنتز،CO2 زیر روزنه ای، کارآیی مصرف آب، شاخص SPAD و پروتئین محلول برگ، میزان تعرق و عملکرد دانه گردید. در آبیاری پس از80 میلی متر تبخیر از تشتک، حداکثر مقادیر تعرق و هدایت روزنه ای به رقم فرامان، CO2زیر روزنه ای به رقم سینا خاردار و شاخص SPAD به رقم گلدشت مربوط بودند. در تنش ملایم حداکثر میزان تعرق و هدایت روزنه ای به رقم گلدشت و بالاترین مقدار CO2زیر روزنه ای به رقم سینا خاردار تعلق داشتند. در تنش شدید، حداکثر مقادیر تعرق، هدایت روزنه، شاخص SPAD وCO2 زیر روزنه ای در رقم گلدشت مشاهده شد. به نظر می رسد در منطقه اردبیل، رقم گلدشت در هر دو تنش خشکی ملایم و شدید دارای تحمل بهتری نسبت به دو رقم دیگر است.

    کلیدواژگان: براسینواستروئید، پروتئین محلول برگ، تبادلات گازی، پارامترهای فتوسنتزی، گلرنگ
  • ابراهیم امیری *، فهیمه شیرشاهی صفحات 759-774

    به منظور بررسی عکس العمل رقم هیبرید ذرت دانه ای (سینگل کراس 260) تحت شرایط تیمارهای آبیاری قطره ای در استان فارس در سال های 1390 و 1391، آزمایشی در مزرعه دانشگاه آزاد اسلامی واحد شیراز انجام گرفت. چهار سطح آبیاری به ترتیب 20، 40، 60 و 80 درصد تخلیه رطوبتی در نظر گرفته شدند و آزمایش در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی اجرا شد. از داده های اندازه گیری شده شاخص سطح برگ، ماده خشک کل، عملکرد دانه و بیوماس کل در سال 1390 برای واسنجی و در سال 1391 برای صحت سنجش مدل سواپ (SWAP) استفاده شد. نتایج نشان داد که روند کلی تغییرات عملکرد شبیه سازی شده توسط مدل در مدیریت های مختلف آبیاری بر روند تغییرات عملکرد به دست آمده در مزرعه مطابقت دارد. با مقادیر برآورد شده شاخص های آماری، ضریب تبیین بیشتر از 9/0، آزمون تی بزرگ تر از 05/0 و مجذور میانگین مربعات خطای نرمال شده (RMSEn) بین 9/1 تا 9/6، کارآیی خوب مدل سواپ (SWAP) در برآورد عملکرد دانه و بیوماس کل به دست آمد.

    کلیدواژگان: آبیاری قطره ای، ذرت دانه ای، شیراز، عملکرد، SWAP
  • امیر میرزایی *، رحیم ناصری، سید محمد تراب میری، عباس سلیمانی فرد، امین فتحی صفحات 775-790

    به منظور بررسی اثر باکتری های افزاینده رشد بر عملکرد و اجزای عملکرد چهار رقم نخود در شرایط دیم ایلام، آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوک کامل تصادفی با سه تکرار در سال زراعی 94-1393 در ایستگاه مرکز تحقیقات کشاورزی سرابله اجرا گردید. فاکتورهای آزمایشی شامل چهار رقم نخود (هاشم، آزاد و آرمان و یک توده محلی) و مخلوط باکتری های افزاینده رشد و کود شیمیایی نیتروژن شامل: 1- عدم مصرف باکتری های افزاینده رشد و کود شیمیایی نیتروژن، 2- 10 کیلوگرم کود نیتروژن، 3- 20 کیلوگرم کود نیتروژن، 4- آزوسپیریلوم برازیلنس+عدم مصرف کود شیمیایی نیتروژن، 5- آزوسپیریلوم برازیلنس+10 کیلوگرم کود شیمیایی نیتروژن، 6- آزوسپیریلوم برازیلنس+20 کیلوگرم کود شیمیایی نیتروژن، 7- ازتوباکتر کروکوم+عدم مصرف کود شیمیایی نیتروژن، 8- ازتوباکتر کروکوم+10 کیلوگرم کود شیمیایی نیتروژن و 9- ازتوباکتر کروکوم+20 کیلوگرم کود شیمیایی نیتروژن در نظر گرفته شدند. اثر برهمکنش رقم در باکتری های افزاینده رشد مختلف بر تعداد غلاف در بوته، تعداد دانه در بوته، وزن صد دانه، عملکرد دانه، عملکرد بیولوژیک، ارتفاع بوته و پروتئین دانه و معنی دار بود به طوری که واکنش ارقام تلقیح شده با ازتوباکتر و آزوسپیریلوم معنی دار و استفاده از این باکتری های افزاینده رشد موجب افزایش تمامی صفات مورد مطالعه گردید. بیشترین عملکرد دانه در رقم آزاد و تلقیح با آزوسپیریلوم + 10 کیلوگرم کود شیمیایی نیتروژن با میانگین 1533 کیلوگرم در هکتار و کمترین عملکرد دانه در رقم محلی و عدم تلقیح با میانگین 529 کیلوگرم در هکتار به دست آمد که نسبت به تیمار شاهد 5/65 درصد افزایش نشان داد. در این پ‍ژوهش ارقام هاشم و آزاد واکنش بهتری به آزوسپیریلوم و ارقام آرمان و محلی واکنش بهتری به ازتوباکتر از خود نشان دادند. با توجه به نتایج به دست آمده در این پژوهش، رقم آزاد نخود و تلقیح آن با آزوسپیریلوم + 10 کیلوگرم کود شیمیایی نیتروژن جهت حصول حداکثر عملکرد در شرایط دیم و مناطق مشابه می تواند مد نظر قرار گیرد.

    کلیدواژگان: باکتری های افزاینده رشد، شرایط دیم، عملکرد دانه، نخود
  • امیر طغرایی، بهرام میرشکاری *، جهانفر دانشیان، حمدالله کاظمی اربط، مهرزاد محصص مستشاری صفحات 791-804

    این آزمایش در سال های زراعی 90-1389 و 91-1390 به منظور مطالعه اثر سطوح مختلف کودهای حاوی نیتروژن، آبیاری نرمال و قطع آبیاری در مرحله پر شدن دانه بر عملکرد، برخی اجزای عملکرد و موسیلاژ اسفرزه، در ایستگاه تحقیقات کشاورزی اسماعیل آباد قزوین انجام گرفت. این پژوهش به صورت دو آزمایش جداگانه در هر سال و هر آزمایش به صورت کرت های خرد شده بر پایه طرح بلوک های کامل تصادفی در سه تکرار انجام گرفت. آزمایش ها در دو سال متوالی تکرار و نهایتا با استفاده از تجزیه مرکب نتایج پژوهش مشخص گردید. پلات های اصلی شامل آبیاری نرمال و قطع آبیاری در مرحله پر شدن دانه و پلات های فرعی شامل کودهای حاوی نیتروژن (ورمی کمپوست، کود دامی و کود شیمیایی نیتروژنی اوره) هر یک در سه سطح به میزان 30، 60 و 90 کیلوگرم در هکتار نیتروژن خالص به کار برده شدند. اثرات آبیاری و کودهای حاوی نیتروژن بر عملکرد موسیلاژ (01/0P≤) و درصد موسیلاژ (05/0P≤) معنی دار بود. اثرات متقابل آبیاری × کودهای حاوی نیتروژن بر عملکرد بیولوژیک و محتوای نسبی آب (05/0P≤)، عملکرد دانه و وزن هزار دانه (01/0P≤) معنی دار شد. طبق نتایج این تحقیق؛ بالاترین سطح کاربرد ورمی کمپوست (90 کیلوگرم در هکتار نیتروژن خالص) در شرایط آبیاری نرمال، نتایج بهتری را در تولید گیاه اسفرزه نشان داد.

    کلیدواژگان: اسفرزه، ورمی کمپوست، کود دامی، کود شیمیایی نیتروژنی
  • ابراهیم خلیل وند بهروزیار * صفحات 805-820

    اثرات پیش تیمار بذر با متانول، اتانول و عناصر ریز مغذی بر و منگنز بر تعدادی از صفات مورفوفیزیولوژیک کلزا تحت تنش کمبود آب طی دو آزمایش مجزا در سال 1391 در ایستگاه تحقیقاتی دانشکده کشاورزی دانشگاه آزاد اسلامی واحد تبریز به صورت آزمایشگاهی در قالب طرح کاملا تصادفی و در شرایط گلخانه ی در قالب آزمایش فاکتوریل بر پایه طرح کاملاتصادفی با 3 تکراربررسی گردید. تیمارهای آزمایشی عبارت بودند از ترکیب پیش تیمار بذر در 5 سطح شامل: بدون پیش تیمار (شاهد)، اتانول با غلظت 2 درصد حجمی، متانول با غلظت 2 درصد حجمی، سولفات منگنز و اسید بوریک با غلظت 5 در هزار و تنش کمبود آب در چهار سطح شامل: 25،50، 75 و 100 درصد رطوبت قابل دسترس. نتایج حاصل از تجزیه واریانس نشان داد که اثر پیش تیمار بر صفات متوسط زمان جوانه زنی و سرعت جوانه زنی در سطح احتمال 1 درصد معنی دار بود. همچنین اثر اصلی پیش تیمار بذر با ترکیبات متفاوت و نیز سطوح مختلف تنش کمبود آب بر صفات محتوای رطوبت نسبی برگ و تعداد خورجین در بوته و اثر متقابل پیش تیمار ترکیبات متفاوت در سطوح مختلف تنش کمبود آب بر صفات عملکرد دانه، مقاومت روزنه ای و وزن خشک بوته در سطح احتمال 1 درصد نیز معنی دار شدند. بر اساس مقایسه میانگین داده ها، متوسط زمان لازم برای جوانه زنی و سرعت جوانه زنی در اثر پیش تیمار با اتانول به ترتیب 65 و 72 درصد افزایش نشان دادند. همچنین، صفات مقدار نسبی آب برگ و تعداد خورجین در بوته در اثر پیش تیمار بذر با اتانول به ترتیب 8 و 9% افزایش یافتند. پیش تیمار بذر با اتانول در تیمار 100 درصد رطوبت قابل دسترس نسبت به پیش تیمار بذر با سولفات منگنز در تیمار 25% رطوبت قابل دسترس موجب افزایش 85 درصدی عملکرد دانه گردید.

    کلیدواژگان: پیش تیمار، تنش کمبود آب، عناصر ریز مغذی، کلزا
  • امین پسندی پور، حسن فرح بخش * صفحات 821-836

    تعیین نیاز غذایی گیاه از لحاظ عناصر پرمصرف نیتروژن، فسفر و پتاسیم از نظر بهبود رشد گیاه و کاهش آلودگی های زیست محیطی حایز اهمیت می باشد. به منظور تعیین نیاز غذایی گیاه دارویی- صنعتی حنا آزمایشی به صورت فاکتوریل و در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی در بخش شهداد از شهرستان کرمان در سال 95-1394 اجرا شد. در این مطالعه سه اکوتیپ حنا (بم، شهداد و رودبار) در واکنش به چهار ترکیب کودی (300:200:150، 200:100:100، 100:50:50، 0:0:0،کیلوگرم در هکتار کودهای حاوی نیتروژن، فسفر و پتاسیم) از لحاظ برخی شاخص های رشد نظیر فتوسنتز خالص، سرعت تعرق و هدایت روزنه ای مورد بررسی قرار گرفتند. نتایج نشان داد که بیشترین میانگین پارامترهای سرعت رشد محصول، سرعت رشد نسبی، فتوسنتز خالص، سرعت تعرق، هدایت روزنه ای و عملکرد خشک کل مربوط به اکوتیپ شهداد بود. این در حالی بود که در مورد صفت عملکرد خشک برگ اختلاف بین اکوتیپ های شهداد و رودبار از لحاظ آماری معنی دار نبود. اثر تیمار کاربرد کودهای شیمیایی در مورد اکثر صفات اندازه گیری شده در سطح یک درصد معنی دار گردید. بیشترین میانگین صفات اندازه گیری شده مربوط به تیمار کاربرد کودهای شیمیایی نیتروژن، فسفر و پتاسیم با ترکیب 300:200:150 کیلوگرم در هکتار بود که در مورد صفات عملکرد خشک برگ و سرعت رشد نسبی اختلاف معنی داری با ترکیب 200:100:100 نیتروژن، فسفر و پتاسیم نداشت. در این مطالعه اثر متقابل اکوتیپ در کاربرد کودهای شیمیایی برای هیچ یک از پارامترهای اندازه گیری شده معنی دار نگردید. بنابراین، با توجه به نتایج به دست آمده می توان نتیجه گرفت که اکوتیپ های شهداد و رودبار و ترکیب کودهای نیتروژن، فسفر و پتاسیم با نسبت 200:100:100 کیلوگرم در هکتار جهت کاشت در شرایط آب و هوایی شهداد مناسب می باشند.

    کلیدواژگان: پتاسیم، حنا، شاخص رشد، فتوسنتز خالص، فسفر، نیتروژن
  • حمید مدنی *، بهزاد ثانی، حمید قلی پور صفحات 837-856

    این پژوهش به منظور مقایسه عملکرد دانه و شاخص های مختلف فیزیولوژیک رشد و نمو سه رقم کنجد بومی ایران در پاسخ به استفاده از منابع کود شیمیایی سولفات پتاسیم و کود بیولوژیک پتاس در ایستگاه تحقیقاتی کشاورزی دانشگاه آزاد اسلامی واحد اراک انجام شد. آزمایش به صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوک کامل تصادفی با 3 تکرار اجرا گردید. فاکتور کود پتاسیم شامل چهار سطح کاربرد کود شیمیایی سولفات پتاسیم بر اساس آزمون خاک به عنوان شاهد، کاربرد کود بیولوژیک باکتریایی Bacillus circulans L.، باکتری Bacillus megatherium L. و ترکیب هر دو گونه باکتری و فاکتور ارقام کنجد شامل سه رقم اولتان، یکتا و دشتستان 2 بودند. نمونه برداری ها به صورت تخریبی از 30 روز تا 105روز پس از کاشت با فواصل هر 15روز یک بار انجام پذیرفت. محاسبه میزان شاخص سطح برگ و وزن خشک بوته نیز برای هر مرحله از نمونه برداری انجام و محاسبه میزان سرعت رشد گیاه، میزان جذب خالص و سرعت رشد نسبی گیاه تعیین گردیدند. نتایج نشان داد که رقم یکتا با میانگین 62/18گرم در بوته بالاترین عملکرد دانه را تولید کرد و رقم اولتان از نظر سرعت رشد برتری نسبی خود را نشان داد. رقم اولتان نسبت به رقم یکتا عملکرد دانه کمتری تولید نمود. این رقم همچنین، از نظر روند رشد و نمو نسبت به دو رقم یکتا و دشتستان کاملا متفاوت بود. از طرف دیگر واکنش ارقام کنجد نسبت به کاربرد باکتری های محلول کننده پتاسیم کاملا مغایر بود به طوری که، باکتری Bacillus circulans L. بیشترین تغییرات را در تولید دانه نشان داد. در این بررسی استفاده از پتاسیم توانست تا 90 روز پس از کاشت سرعت رشد کنجد را تحریک کند.

    کلیدواژگان: شاخص سطح برگ، میزان جذب خالص، سرعت رشد گیاه، سرعت رشد نسبی کنجد
  • فائزه محمدی کشکا، همت الله پیردشتی *، یاسر یعقوبیان صفحات 857-874

    حفظ محیط زیست و تولید محصولات کشاورزی سالم از اهداف کشاورزی پایدار می باشد. در این زمینه، استفاده از ریزجانداران افزاینده رشد جهت کاهش نهاده های شیمیایی می تواند مفید باشد. بنابراین، آزمایشی به صورت طرح کرت های خردشده در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار در شرایط مزرعه زارعین در شهرستان قائم شهر، استان مازندران، در سال 1394 انجام شد. تیمارهای مورد بررسی شامل سه سطح کود فسفر (صفر (شاهد)، 50 و 100 کیلوگرم در هکتار از منبع سوپر فسفات تریپل) و روش مایه زنی توام قارچ های T. virens و P. indica در چهار سطح (شاهد، تلقیح بذر، تلقیح نشاء و تلقیح توام بذر و نشاء) بودند. نتایج آزمایش حاکی از تاثیر مثبت و معنی دار قارچ ها بر صفات مورفوفیزیولوژیک و عملکرد شلتوک گیاه برنج در هر سه سطح کودی بود. برای نمونه در شرایط کود فسفر صفر، 50 و 100 کیلوگرم در هکتار، مایه زنی به روش تلقیح بذر باعث افزایش معنی دار تعداد خوشه در بوته (به ترتیب حدود 33، 19 و 40 درصد)، تعداد دانه پر در بوته (به ترتیب حدود 21، 45 و 58 درصد)، عملکرد بیولوژیک (به ترتیب حدود 31، 6 و 18 درصد) و عملکرد شلتوک (به ترتیب حدود 37، 48 و 43 درصد) گیاه برنج شد. مایه زنی قارچ ها با روش های تلقیح بذر، تلقیح گیاهچه و تلقیح توام بذر و نشاء نیز عملکرد شلتوک را به ترتیب حدود 48، 53 و 53 درصد در سطح فسفر 50 و حدود 43، 44 و 15 درصد در شرایط مصرف 100 کیلوگرم در هکتار افزایش داد. به طور کلی، نتایج این آزمایش نشان داد که هر سه روش مایه زنی قارچ ها در سطوح صفر، 50 و 100 کیلوگرم در هکتار کود فسفر مصرفی، باعث بهبود عملکرد شلتوک برنج شدند، که می توان علت این نتیجه را با بهبود صفات مورد بررسی از جمله تعداد خوشه در بوته و عملکرد بیولوژیک مرتبط دانست. درمجموع، کاربرد هم زمان ریزجانداران مورد مطالعه و کود شیمیایی فسفر اثر افزایشی بیشتری نسبت به کاربرد جداگانه کود شیمیایی فسفر به همراه داشت.

    کلیدواژگان: شبه میکوریز، طارم هاشمی، عملکرد بیولوژیک، عملکرد شلتوک، کلروفیل
  • محمد میرزاخانی * صفحات 875-888

    جهت بررسی تاثیر واکنش خصوصیات زراعی گلرنگ پاییزه به زمان، مقدار و روش مصرف نیتروژن این آزمایش در سال زراعی 90-1389 در مزرعه آموزشی دانشگاه پیام نور استان مرکزی به صورت فاکتوریل در قالب طرح پایه بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار انجام شد. تیمار زمان مصرف کود اوره در سه سطح شامل (مصرف نصف کود در زمان کاشت + مصرف نصف کود در مرحله روزت)، (مصرف نصف کود در مرحله روزت + مصرف نصف کود در زمان ساقه دهی)، (مصرف نصف کود در زمان ساقه دهی + مصرف نصف کود در زمان غوزه دهی)، تیمار مقدار مصرف کود اوره در دو سطح شامل (مصرف 150 و 300 کیلوگرم در هکتار) و تیمار روش مصرف کود اوره نیز در سه سطح (خاک مصرف، آب مصرف و روش محلول پاشی) بود. نتایج نشان داد که اثر تیمار زمان مصرف کود اوره بر صفات ارتفاع شاخه دهی، تعداد شاخه فرعی فرعی، تعداد دانه در متر مربع، تعداد دانه در گیاه، عملکرد بیولوژیکی غوزه، وزن دانه های غوزه و شاخص برداشت غوزه معنی دار بود. اثر تیمار مقدار مصرف نیتروژن نیز بر صفات ارتفاع شاخه دهی، تعداد شاخه فرعی فرعی، تعداد دانه در متر مربع، تعداد دانه در گیاه، عملکرد بیولوژیکی غوزه، شاخص برداشت غوزه و کارآیی مصرف نیتروژن معنی دار بود. همچنین، تاثیر روش مصرف کود اوره بر صفات ارتفاع شاخه دهی، تعداد شاخه فرعی فرعی، تعداد دانه در متر مربع، تعداد دانه در گیاه، عملکرد بیولوژیکی غوزه، عملکرد دانه غوزه ها و کارآیی مصرف نیتروژن معنی دار بود. تیمار محلول پاشی کود اوره با میانگین 27/63 کیلوگرم بر کیلوگرم و تیمار خاک مصرف کود اوره با میانگین 86/6 کیلوگرم بر کیلوگرم به ترتیب بیشترین و کمترین میزان کارآیی مصرف کود را داشتند. بنابراین، به نظر می رسد که کاربرد روش محلول پاشی کود اوره علاوه بر کاهش مصرف کود و کاهش آلودگی زیست محیطی، موجب افزایش کارایی مصرف کود اوره تا 27/63 کیلوگرم بر کیلوگرم می گردد.

    کلیدواژگان: روش مصرف، شاخص برداشت، کارایی مصرف نیتروژن، گلرنگ
  • ابوذر عباسیان *، هاشم امین پناه صفحات 889-904

    استفاده از تناوب زراعی مناسب می تواند راهکار مناسبی جهت کاهش مصرف کودهای شیمیایی و افزایش پایداری سیستم های کشت برنج باشد. بدین منظور، آزمایشی به صورت کرت های خردشده در قالب طرح پایه بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار در ایستگاه تحقیقاتی برنج تنکابن واقع در استان مازندران انجام شد. کشت قبلی به عنوان عامل اصلی در دو سطح (شبدر برسیم و آیش (شاهد)) و مقدار کود فسفره به عنوان عامل فرعی در پنج سطح (صفر، 25، 50، 75 و 100 کیلوگرم در هکتار از منبع سوپر فسفات تریپل) بودند. در مرحله رسیدگی دانه، عملکرد و اجزای عمکرد و همچنین غلظت فسفر دانه مورد بررسی قرار گرفتند. نتایج نشان داد که عملکرد برنج در صورت کشت آن پس از شبدر (3/7566 کیلوگرم در هکتار) به طور معنی داری (05/0>p) بیشتر از کشت پس از آیش (1/6465 کیلوگرم در هکتار) بود. کشت شبدر برسیم قبل از برنج سبب افزایش معنی دار تعداد خوشه در مترمربع و تعداد دانه در خوشه گردید، در حالی که اثر معنی داری بر وزن هزار دانه نداشت. با افزایش مصرف فسفر از صفر به 75 کیلوگرم در هکتار، عملکرد شلتوک به طور معنی داری (49/30 درصد) افزایش یافت، اما مصرف بیشتر از 75 کیلوگرم در هکتار فسفر اثر معنی داری نداشت. همچنین، کاربرد کود فسفر به میزان 75 کیلوگرم در هکتار سبب افزایش معنی دار تعداد خوشه در مترمربع (5/20 درصد)، تعداد دانه پر در خوشه (93/12 درصد)، زیست توده (05/22 درصد)، غلظت فسفر دانه (95/14 درصد) و مقدار فسفر جذب شده در دانه (2/49 درصد) نسبت به عدم مصرف کود فسفر شد. با توجه به نتایج این آزمایش، حداکثر عملکرد برنج با کشت شبدر برسیم قبل از برنج و مصرف 75 کیلوگرم فسفر در هکتار به دست آمد.

    کلیدواژگان: آیش، برنج، درصد فسفر دانه، شبدر برسیم، کود فسفره، عملکرد
  • زینب بایگی *، سعید سیف زاده، امیرحسین شیرانی راد، سید علیرضا ولدآبادی، احمد جعفرنژاد صفحات 905-922

    دست یابی به عملکرد بالا از طریق انطباق مراحل رشد رویشی و زایشی گیاه با شرایط مساعد محیطی به وسیله انتخاب تاریخ کاشت مناسب برای ارقام گندم ممکن می باشد. به منظور بررسی عملکرد و اجزای عملکرد برخی ارقام گندم بهاره در تاریخ های مختلف کاشت در نیشابور، این پژوهش طی دو سال زراعی 1394-1392 در ایستگاه تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی نیشابور انجام شد. در این راستا شش رقم گندم چمران، پیشتاز، بهار، سیروان، سیوند و پارسی در سه تاریخ کاشت20 مهر،20 آبان و 20 آذر در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی و به صورت کرت های خرد شده در سه تکرار کشت شدند. تاریخ های کاشت در کرت های اصلی و ارقام گندم در کرت های فرعی قرار گرفتند. نتایج تجزیه واریانس مرکب نشان داد که تاریخ کاشت اثر معنی داری بر تعداد سنبله در متر مربع، تعداد دانه در سنبله، تعداد روز تا سنبله رفتن، تعداد روز تا رسیدگی، طول دوره پرشدن دانه، عملکرد دانه و شاخص برداشت داشت. در بین تاریخ های کاشت بالاترین و پایین ترین عملکرد به ترتیب مربوط به تاریخ کاشت اول (20 مهر) و تاریخ کاشت آخر (20 آذر) بود. اثر متقابل سال × تاریخ کاشت بر عملکرد دانه در سطح یک درصد معنی دار بود. با تاخیر در کاشت عملکرد دانه در سال اول و دوم به ترتیب به میزان 46 و 48 درصد کاهش یافت. بین میانگین های عملکرد دانه در دو سال آزمایش تفاوت معنی داری وجود داشت. عملکرد دانه سال اول و دوم آزمایش به ترتیب 6235 و 5064 کیلوگرم در هکتار بود. نتایج تجزیه همبستگی نشان داد که تعداد سنبله در واحد سطح بیشترین تاثیر را در بین اجزای عملکرد بر عملکرد نهایی گندم داشت. نتیجه این تحقیق نشان داد که بهترین تاریخ کاشت در نیشابور برای دست یابی به بالاترین عملکرد، تاریخ کاشت20 مهر با مقدار 6494 کیلوگرم در هکتار و مناسب ترین رقم پارسی با مقدار 6000 کیلوگرم در هکتار می باشد که بیشترین تولید سنبله در واحد سطح و بیشترین شاخص سطح برگ در مرحله گرده افشانی نیز در این ترکیب به دست آمدند.

    کلیدواژگان: اجزای عملکرد، تاریخ کاشت، گندم بهاره، عملکرد دانه
  • قربان دیده باز مغانلو *، احمد توبه، رسول فخاری، حسن خانزاده، سیده اعظم سعادت صفحات 923-936

    امروزه، کاشت گیاهان پوششی باریک برگ به منظور کاهش استفاده از علف کش ها مورد توجه زیادی قرار گرفته است. بنابراین، گیاهان پوششی یکی از ابزارهای موثر در مدیریت غیرشیمیایی علف های هرز در کشاورزی پایدار به شمار می روند. به منظور بررسی تاثیر گیاهان پوششی بر کنترل علف های هرز و عملکرد اسانس نعناع فلفی، آزمایشی در سال 1394 در مزارع تحقیقاتی دانشگاه محقق اردبیلی، به صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار اجرا شد. فاکتور اول شامل کشت گندم پاییزه، جو پاییزه، چاودار پاییزه، گندم بهاره، جو بهاره و مخلوط چاودار پاییزه + جو پاییزه به عنوان گیاهان پوششی و شاهد (کشت نعناع بدون گیاه پوششی با اعمال و بدون اعمال وجین علف هرز) و فاکتور دوم چگونگی مدیریت خاکپوش (مالچ) گیاهان پوششی در سه حالت (ایجاد مالچ با علف کش، مالچ کف بر، سرزنی مالچ زنده از ارتفاع 20-30 سانتی متری) بودند. نتایج نشان داد که اثر نحوه مدیریت گیاهان پوششی بر صفات نعناع فلفلی (وزن خشک برگ و عملکرد اسانس برگ) و همچنین زیست توده و تراکم علف های هرز تاثیر معنی داری داشت. مقایسه میانگین اثرات متقابل نشان داد که بیشترین عملکرد اسانس برگ (به میزان52 گرم بر هکتار) از تیمارهای مالچ سرزنی شده گندم پاییزه، مالچ کف بر جو بهاره و مالچ کف بر چاودار پاییزه به دست آمد. به طور میانگین در سه مرحله نمونه برداری میزان کنترل زیست توده علف های هرز تاج خروس و پیچک صحرایی برای مدیریت های مالچ کف بر، مالچ سرزنی شده و مالچ ایجاد شده با علف کش به ترتیب 38 و 66 درصد و میزان کنترل تراکم آنها به ترتیب 44 و70 درصد به دست آمد.

    کلیدواژگان: اسانس، بیوماس، تراکم، گیاه پوششی، عملکرد
|
  • Abolfazl Baghbani Arani, Seyyed Ali Mohammad Modarres-Sanavy *, Masoud Mashhadi Akbar Boojar, Ali Mokhtassi Bidgoli Pages 697-720

    This study was conducted to investigate the effects of water deficit stress, nitrogen fertilizer and zeolite on growth parameters, biomass and seed yield of fenugreek. A split factorial experiment based on a randomized complete block design with three replications was conducted at the Research Field of Tarbiat Modares University in 2014 and 2015. Five irrigation regimes (unstressed, mild stresses during the vegetative and reproductive stages, respectively; severe stresses during the vegetative and reproductive stages, respectively) were randomized to the main plots. Subplots consisted of six treatments of a factorial combination of three levels of nitrogen fertilizations (untreated plots, vermicompost fertilizer at a rate of 2.7 t.ha-1 and nitrogen chemical fertilizer at a rate of 11 kg.ha-1) and two rates of zeolite (0 and 9 t.ha-1). In both years, increasing severity of water deficiet stresses reduced leaf area index, crop growth rate, plant height, biological and seed yield of fenugreek; Thus, severe water deficit stress at the reproductive stage without fertilizer and zeolite (with the least amount of biological and grain yield) compared with that of control, caused 60.96 and 48.09 percent reduction in biological yield and 80.18 and 75.62 percent reduction in grain yield, in both years, respectively. Application of nitrogen fertilizer, especially vermicompost, resulted in a significant increase in the leaf area index, crop growth rate of fenugreek in various stages of development, thereby increased biological and grain yield in different irrigation regimes. In various irrigation regimes, higher leaf area index, crop growth rate and finally more yield produced with application of vermicompost or zeolite.

    Keywords: CGR, drought stress, Chemical fertilizer, LAI, Vermicompost
  • Somayeh Hajinia, Goudarz Ahmadvand * Pages 721-742

    To study the effect of water deficit stress on leaf area, radiation use efficiency and dry matter production of soybean and millet in intercropping, a split plot experiment based on randomized complete block design with three replications was carried out, in 2015 at the Research Station of Agricultural Faculty of Bu-Ali Sina University. The main factor consisted of three levels of water deficit stresses (irrigation after 60, 90 and 120 mm evaporation from pan) and sub factor of five replacement intercropping treatments sol cropping of soybean (100S), sol cropping of millet (100M), 67 % S 33 % M (67S:33M), 50 % S 50 % M (50S:50M) and 33 % S 67 % M (33S:67M). The results showed that the highest leaf area index of soybean and millet in sol cropping were 5.68 and 3.23 respectively. Severe water deficit stress significantly decreased leaf area index of soybean and millet by about 30.03 and 30.33 percent, respectively, as compared to well-watered condition. The highest dry matter (613 and 540 g.m-2) belonged to sol cropping of soybean and millet, respectively. Severe water deficit stress reduced dry matter of soybean and millet by 39.87 and 31.556 percent respectively as compared to the control. Radiation use efficiency of millet in (33S:67M), (50S:50M) and (67S:33M) intercropping ratios were 24.85, 29.86 and 26.76 percent more than sol cropping of millet, respectively. Radiation use efficiency of soybean reduced in the intercropping. Mean radiation use efficiency of soybean in growing season ranged from 0.97 g.mj-1 in the (33S:67M) ratio to 1.77 g.mj-1 in the sol cropping of soybean. The results showed a negative effect of water deficit stress on radiation use efficiency of both millet and soybean.

    Keywords: Absorption of radiation, Dry matter, Intercropping, leaf area, Water deficit stress
  • Mahnaz Zafari *, Ali Ebadi, Sodabeh Jahanbakhsh Godehahriz, Mohammad Sedghi Pages 743-758

    To evaluate the effects of water deficit stress and growth regulator (Brassinosteroid) on some physiological characteristics cultivars of safflower, an split plot factorial experiment based on randomize complete block design with 3 replications was conducted at the Research Farm of Faculty of Agriculture, Mohaghegh Ardabili University in 2014. Water stress was in three levels: 80 mm evaporation (normal irrigation); 120 mm evaporation (low water stress); 160 mm evaporation (high water stress) from evaporation pan of class A which were assigned to main plots and three cultivars of safflower (Goldasht, Spiny Sina and Faraman) and two levels of Brassinosteroid, control and 10 -7 mol. in sub plots. The reasults showed that water stress decreased stomatal conductance, photosynthetic rate, sub-stomatal CO2, water-use efficiency, chlorophyll content index (SPAD), seed yield, leaf soluble protein and transpiration rate. The results also showed that use of brassinosteriod, increased photosynthetic parameters and reduced transpiration. Irrigation at evaporation of 80 mm from pan, resulted in the maximom amount of transpiration and stomatal conductance to the Faraman cultivar, sub-stomatal CO2 to Sina spiny cultivar and chlorophyll content index (SPAD) to Goldasht cultivar. Irrigation at 120 mm evaporation from class A pan resulted in the maximum amount of transpiration and stomatal conductance to Goldasht cultivar, while the highest sub-stomatal CO2, belonged to Sina spiny. Irrigation at 160 mm evaporation from class A pan resulted in the maximum amount of transpiration, stomatal conductance, chlorophyll content index (SPAD) and the sub-stomatal CO2 to Goldasht cultivar. It seems that Goldasht cultivar under both mild and severe drought stresses tolerates drought better than the other two cultivars in Ardabil rigion.

    Keywords: Brassinosteroid, gas exchange, Photosynthetic parameters, safflower, Soluble protein
  • Ebrahim Amiri *, Fahimeh Shirshahi Pages 759-774

    This study was conducted to evaluate the response of hybrid varieties of maize (single cross 260) under drip irrigation treatments in the Fars province in 2012 and 2013 at the Experimental Field of Islamic Azad University of Shiraz. Irrigation levels were 20, 40, 60 and 80% deplection of moisture contents and experiment was conducted in a randomized complete block design. The triats measured were leaf area index, dry matter yield and total biomass in 2012 and the measurements were repeated in 2013 to validate the use of SWAP model. The results showed that simulated yield changes by the use of model, at different levels of irrigation levels in the farm, corresponded with the yield changes in the field. Statistical indices including correlation coefficient (greater than 0.9), t-test (greater than 0.05), the root mean square error and normalized root mean square error (RMSEn) equal to 1.9-6.9, indicate good performance for grain yield and total biomass by using the SWAP model.

    Keywords: Drip irrigation, Maize, Shiraz, SWAP, Yield
  • Amir Mirzaei *, Rahim Naseri, Seyed Mohammad Torab Miri, Abbas Soleymani Fard, Amin Fathi Pages 775-790

    To study the effects of plant growth promoting rhizohacteria on yield and yield components of four chickpea (Cicer arietinum L.) cultivars in Ilam region under rainfed conditions, a field experiment was conducted using factorial arrangement based on randomized complete block design with three replications at the Agricultural Research Center of Ilam during 2014-2015 cropping seasons. Cultivars under study were Azad, Hashem, Arman and an ecotype. Treatments were plant growth promoting rhizohacteria (without inoculation, 10 kg nitrogen fertilizer, 20 kg nitrogen fertilizer, Azospirillum brasilense숫憢 nitrogen fertilizer, Azospirillum brasilense kg nitrogen fertilizer, Azospirillum brasilense kg nitrogen fertilizer, Azotobacter chrococcum, without nitrogen fertilizer, Azotobacter chrococcum kg nitrogen fertilizer, Azotobacter chrococcum kg nitrogen fertilizer. The interaction effect of cultivar×plant growth promoting rhizohacteria (PGPR) were significant on pods per plant, seed per pod, 100-seed weight, seed yield, biological yield, plant height and protein content; Thus, application of chemical fertilizer and PGPR in these cultivars increased all traits under study. The highest mean seed yield of 1533 kg.ha-1 was obtained from interaction effect of Azad cultivars×Azospirillum kg nitrogen fertilizer and lowest grain yield with mean yield of 529 kg.ha-1 observed from interaction effect of ecotype×without inoculation that increased 65.5% to check treatment. Inoculation with Azesperilluim was found to be more effective in Azad and Hashem cultivars and inoculation with Azotobacter was found to be more effective in Arman cultivar and ecotype. According to the results obtained from this study, Azad cultivar and inoculation with Azospirillum kg nitrogen fertilizer produced highest sedd yield under rainfed condition of Ilam Agricultural Research Center.

    Keywords: Plant Growth Promoting Rhizohacteria, Rainfed conditions, Grain yield, chickpea
  • Amir Toghraei, Bahram Mirshekari *, Jahanfar Daneshian, Hamdollah Kazemi Arbat, Mehrzad I. Mohasses Mostashar Pages 791-804

    This experiment carried out during 2010-11 and 2011-12 cropping years to study the effect of variant levels of fertilizers containing nitrogen, normal irrigation and irrigation hindering on some agronomical characteristics of isabgol, in Smaeel-Abad Agriculture Research Center of Qazvin. The research was carried out by using two split plot experiments based on randomized complete block designs with three replications. The experiments were repeated for two consecutive years and finally the research results were performed by combined analysis. Main plots were normal irrigation (I1) and cutting off irrigation during seed filling stage (I2), sub plots were nitrogen containing fertilizers: vermicompost, cattle manure and chemical nitrogen fertilizer (urea 46%) with three levels, containing 30, 60 and 90 kg.ha-1 of pure nitrogen. Effects of irrigation and nitrogen containing fertilizers on mucilage yield (P≤0.01) and mucilage percentage (P≤0.05) were significant. Interactions of irrigation × nitrogen containing fertilizers on biological yield and relative water content (P≤0.05), seed yield and 1000 seed weight (P≤0.01) were also significant. According to results of this research; the highest application level of vermicompost in normal irrigation condition, showed better results for production of isabgol plant in the research area.

    Keywords: Cattle manure, Chemical Nitrogen fertilizer, Isabgol, Vermicompost
  • Ebrahim Khalilvand Behrouzyar * Pages 805-820

    To effects of seed priming with ethanol, methanol, boron and manganese on some morphophysiological characteristics of rapeseed under water deficit stress was investigated in greenhouse using a factorial experiment based on completely randomized block design with three replications at the Research Station of the Islamic Azad University, Tabriz Branch, Tabriz, Iran, during growing seasons of 2012-2013. Treatments were 5 priming treatments: without seed priming, control, seeds priming with 2% ethanol, 2% methanol and with 0.5% of H3BO3 and of MnSO4.H2O solutions) and 4 levels of different regimes of irrigation: (irrigation at 100%, 75%, 50%, and 25% of field capacity. The analysis of variance showed significant effects of seed priming on mean germination time (MGT) and germination speed (GS). The analysis of variance also indicated significant effect of seed priming and water deficit stress on relative water content (RWC) and number of pod per plant. Furthermore, the results showed a significant difference of interaction between seed priming and water deficit stress for seed yield per plant, stomata resistance and dry biomass weight per plant. The detailed results of this study showed that ethanol seed priming increased mean germination time (MGT) and germination speed (GS) by 65% and 72% respectively. Seed priming by ethanol increased relative water content (RWC) by 8% and number of pod per plant by 9% as compared with those of untreated seeds. Furthermore, seed priming by ethanol at 100% FC increased seed yield by 85% as compared with seed treatment by MnSO4.H2O at 25% FC.

    Keywords: Macro elements, rapeseed, Seed priming, Water deficit stress
  • Amin Pasandi Pour, Hassan Farahbakhsh * Pages 821-836

    Determination of crop NPK requirements is important for proper crop growth. To determine the NPK nutrition of henna (Lowsonia inermis L.), a factorial experiment based on randomized complete block design was carried out in the Shahdad, Kerman province, in 2015-2016. In this study, response of three henna ecotypes (Bam, Shahdad and Roodbar) with four fertilizer combinations consisting of nitrogen, phosphorus and potassium (N: K: P, 0: 0: 0, 100: 50: 50, 200: 100: 100, 300: 200: 150 kg/ha) were investigated for some growth indices like CGR, RGR, net photosynthesis, transpiration rate and stomatal conductance. The results indicated that the highest mean of CGR, RGR, net photosynthesis, transpiration rate, stomatal conductance and total dry yield belonged to Shahdad ecotype. While, there was no statistically significant difference between the Shahdad and Roodbar ecotypes for leaf dry yield. The effect of NPK nutrition treatment on the most of traits measured was significant at 1% probability level. The highest mean of traits measured belonged to NPK combination of 300: 200: 150, while the difference was not significant from 200: 100: 100 for leaf dry yield and RGR. In this study, the interaction of ecotype and nutrition was not significant for the traits under study. Therefore, according to the results, it can be concluded that Shahdad and Roodbar ecotypes and combinations of nitrogen, phosphorus and potassium fertilizers with a ratio of 200: 100: 100 are appropriate for henna in Shahdad climatic conditions.

    Keywords: Growth indices, Henna, Net photosynthesis, Nitrogen, phosphorus, potassium
  • Hamid Madani *, Behzad Sani, Hamid Golipour Pages 837-856

    To compare the yield and physiological growth indices of three Iranian sesame cultivars under the application of chemical and biological potassium fertilizers a pot experiment was conducted in the summer of 2015 in greenhouse. This study was performed as factorial arrangement based on a randomized complete block design with three replications. The potassium fertilizer application, based on soil test, was in four levels (K1:K2SO4 50%, K2: Bacillus circulans L., K3: Bacillus megatherium L. and K4: KSB1⤠ and three sesame cultivars used were Ultan, Yekta and Dashtestan 2. The plant samples were taken from 30 to 105 days after sowing with 15 days intervals. LAI, TDM, CGR, NAR and RGR were measured during the different growth stages. The results showed that the Yekta cultivar produced the highest seed yield (18.62 g.plant-1). Ultan produced highest growth rate as compared to the other cultivars. Furthermore, it responded differently to the application of biologic KSB1 fertilizer as compared to the other treatments and cultivars. KSB1 improved and accelerated plant growth rate at 90 days after sowing. While, the use of chemical potassium sulfate, KSB2 and combined application of Bacillus circulans L. with KSB1 and 2 improved growth 105 days after sowing.

    Keywords: Leaf area index, Net Assimilation Rate, Crop Growth Rate, Relative growth rate
  • Faezeh Mohammadi Kashka, Hemmatollah Pirdashti *, Yasser Yaghoubian Pages 857-874

    Environmental protection and safity of agricultural products are two major goals in sustainable agriculture. Hence, using plant growth promoting rhizobacteria may be effective to reduce chemical inputs. Therefore, a field split plot experiment based on a randomized complete block design (RCBD) was conducted at Ghaemshahr, Mazandaran Province in 2015. Treatments were consisted of three levels of phosphorus (P) fertilizer (0 or control, 50 and 100 kg.ha-1 as triple super phosphate) and coinoculation of rice seed and seedling with Trichoderma virens and Piriformospora indica fungi with four levels (uninoculated control, inoculation of seed or seedlings and seed seedlings inoculation). Results indicated that inoculation with these fungi significantly and positively affected the morpho-physiological traits and paddy yield of rice plant in all P levels. When, 0, 50 and 100 kg.ha-1 was applied, seed inoculation resulted in significant increase of panicle number per plant (33, 19 and 40 percent, respectively), filled seeds per plant (21, 45 and 58 percent, respectively), biological yield (31, 6 and 18 percent, respectively) and paddy yield (37, 48 and 43 percent, respectively). Also, fungi inoculation of rice seeds, seedlings and seeds seedlings improved paddy yield up to 48, 53 and 53 percent and 43, 44 and 15 percent when 50 and 100 kg.ha-1 of P was applied, respectively. In general, results indicated that all three methods of fungi inoculation had positive effect on rice plants under all P levels, which could be related to those fungi ability to improving the parameters under study such as panicle number per plant and biological yield. In conclusion, the positive effects of using both microorganisms and P were more pronounced than using P alone.

    Keywords: Biological yield, chlorophyll, Mycorrhizae like, Paddy yield, Tarom Hashemi
  • Mohammad Mirzakhani * Pages 875-888

    To investigate the response of safflower agronomic characteristics to time, rate and method of nitrogen applications, an experiment was carried out at the research Field of Payaam Nour Arak University in Markazi province during 2011. A factorial arrangement of treatment in a randomized complete block design with three replications was used. Time of nitrogen treatment was with three levels (half in planting date half in rosette stage), (half in rosette stage half in stem elongation) and (half in stem elongation half in boll forming stage), urea application was two levels (150 and 300 kg.ha-1) and method of application was with three levels (mixed with soil, used in irrigation water and foliar application). Each plot consisted of 4 rows, 5 m long with 50 cm between rows and 5 cm between plants on the rows. Results indicated that the effect of application time on the characteristics like: height of branch, number of sub-branches, number of seeds per m-2, number of seeds per plant, biological yield of bolls, seed yield of bolls, harvest index of bolls were significant. The effect of nitrogen treatment rates on branch height, number of sub-branches, number of seeds per m-2, number of seeds per plant, biological yield of boll, harvest index of boll, and nitrogen use efficiency were also significant. Mean nitrogen use efficiencies for foliar application was 63.27% and for soil mixed application was 6.86%. Thus, it seems that foliar application of urea not only decreases environmental but also increases nitrogen use efficiency.

    Keywords: Harvest Index, Method of consumption, Nitrogen use efficiency, safflower
  • Abouzar Abbasian *, Hashem Aminpanah Pages 889-904

    Growing berseem clover (Trifolium alexandrinum) prior to rice can be a good strategy for reduction of chemical fertilizer consumption and increasing the sustainability of the rice cropping systems. For this purpose, a field experiment was conducted by using a split-plot based on randomized complete block design (RCBD) with three replications, at the Rice Research Station of Tonekabon, Iran in 2014-2015. Growing berseem clover and use of fallow (control), were assigned to main plots, and amount of phosphorus fertilizer (without P and 25, 50, 75 and 100 kg.ha-1 P) to the sub-plots. At crop maturity, seed yield, yield components and phosphorus content of seeds were evaluated. The results showed that seed yield of rice (7566.3 kg.ha-1) after clover was significantly higher than after fallow (6465.1 kg.ha-1) (p

    Keywords: Fallow, rice, Berseem clover, phosphorus fertilizer, Yield, Grain P content
  • Zeynab Baygi *, Saeid Saifzadeh, Amir Hosein Shirani Rad, Seyed Alireza Valadabadi, Ahmad Jafarinejad Pages 905-922

    Highest seed yield of wheat can be produced when planting date coincides with suitable environmental condition for its growth and development. To study the yieldand yield components of some spring wheat varieties in different sowing dates, a field experiment was conducted in Neishabour during 2013-2015 cropping seasons, using a split plot experiment based on a randomized complete block design with three replications. Three sowing dates were October 11, November 10 and December 10 which were assigned to main plots and six sping wheat cultivars Chamran, Pishtaz, Bahar, Sirvan, Sivand and Parsi to the sub –plots. Results of combined analysis showed that sowing date had significant effect on the number of spikes per square meter, the number of seed per spike, number of days to heading, number of days to maturity, grain filling period, seed yield and harvest index. The highest and lowest seed yields were obtained from sowing date of the October 11 and December 10 respectively. Interaction between year and sowing date was significant for seed yield. Delaying the sowing date decreased seed yield for first and second year by 46% and 48% respectively. Mean seed yield of varieties for two years was 5649 kg.ha-1. The mean grain yield for first and second year were 6235 and 5064 kg.ha-1 respectively. The results of correlation analysis showed that the number of spike per square metter had the most effect on seed yield and yield components. In general, results revealed that highest yield for the varieties under study are sowing date of October 11. Parsi is the best one for this region, because is produced highest seed yield, number of spikes per meter squared LAI at anthesis.

    Keywords: Grain yield, sowing date, Spring wheat, yield components
  • Ghorban Didehbaz Moghanlo *, Ahmad Tobeh, Rasoul Fakhari, Hassan Khanzadeh, Seiedeh Azam Saadat Pages 923-936

    Planting of narrow leaf cover crops may have an important effect in reducing the use of herbicide. Cover crops, therefore, are an effective tools in the non-chemical weed management in sustainable agriculture. To evaluate the effect of cover crops on weeds control and essential oil yield of mint, a factorial experiment based on randomized complete blok design with three replications was conducted at the Research Field Mohagheghe Ardabili University, Iran, in 2015. First factor consisted of: spring wheat, spring barley, winter rye, winter wheat, winter barley, mixed winter rye winter barley and second factor consisted of: cutting mulch near ground, heading living mulch 20-30 cm. from ground and killing ground cover by herbicide. Also, two controls were: without cover crop and weeding without cover crop and without weeding, inside conducted experiments. The results showed that the main effect of cover crops management had significant effect on peppermint content and dry weight and density of weeds. Comparison of interaction effects showed that highest leaf oil yield in heading living mulch of winter wheat, undercutting spring barley and winter rye was (52g/h). On the average in three stages of sampling the percent biomass control of redroot pigweed andfield bindweed in undercutting mulch, heading living mulch, killing cover crops with herbicide were 38% and 66% and their density control were 44% and 70%, respectively.

    Keywords: biomass, Cover crop, Density, essential oil, Yield