فهرست مطالب

فصلنامه اکوفیزیولوژی گیاهان زراعی
پیاپی 47 (پاییز 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/07/03
  • تعداد عناوین: 10
|
  • یاسر اسماعیلیان*، محمد رمرودی صفحات 355-376

    امروزه، مدل های رشد گیاهان نقش مهمی در تخمین رشد و عملکرد محصول، برنامه ریزی تولید محصولات کشاورزی، اقتصاد تولید و تعیین راهبردهای تامین محصولات دارند. در این پژوهش، مدل AquaCrop برای سه رقم ذرت DC 370، ZP 677 و SC 704 تحت فراهمی سطوح متفاوت آب (عدم تنش، تنش ملایم و تنش شدید) و نیتروژن (صفر، 120، 180 و 240 کیلوگرم در هکتار) مورد واسنجی و ارزیابی قرار گرفت. برای اعتبارسنجی این مدل از ریشه میانگین مربعات خطای نرمال شده (nRMSE) و ضریب تعیین (R2) استفاده شدند. نتایج نشان داد که مدل با دقت بالایی عملکرد دانه ارقام ذرت را شبیه سازی کرد. اما دقت شبیه سازی با افزایش تنش خشکی کاهش یافت. کمترین nRMSE (5/7 %) و بیشترین R2 (93/0) محاسبه شده از رقم ZP 677 به دست آمدند. مدل با خطای بیشتری عملکرد بیولوژیکی ذرت را نسبت به عملکرد دانه شبیه سازی نمود. هرچند روند تغییرات آن در نتیجه تغییر در سطح تنش خشکی و یا کود نیتروژن به خوبی و مطابق با آزمایش مزرعه ای پیش بینی شد. nRMSE بین 8/6 و 9/10 درصد بدست آمد، درحالی که R2 بین 82/0 تا 92/0 متغیر بود. مدل AquaCrop با دقت قابل قبولی تغییرات کارایی مصرف آب ارقام ذرت را شبیه سازی کرد، به طوری که با افزایش تنش خشکی و کاربرد کود نیتروژنی میزان آن افزایش یافت. البته، نتایج خروجی مدل در اغلب حالات کمتر از مقادیر اندازه گیری شده بودند. بهترین نتیجه ارزیابی مدل (4/6%nRMSE= و 93/0R2=) از رقم ZP 677 حاصل شد. با توجه به نتایج به دست آمده، می توان مدل AquaCrop را با درصد اطمینان بالایی برای شبیه سازی عملکرد ذرت دانه ای در نواحی اقلیمی مشابه با این آزمایش را به کار برد.

    کلیدواژگان: تنش خشکی، شبیه سازی، عملکرد، کارایی مصرف آب، مدل AquaCrop
  • نبی خلیلی اقدم صفحات 377-392

    به منظور بررسی تغییرات عملکرد گندم رقم سرداری و چهارده رقم تغییر یافته ژنتیکی در شرایط دیم ارومیه، یک آزمایش شبیه سازی رایانه ای جهت انتخاب صفات مطلوب گیاهی براساس متغیرهای حداکثر شاخص سطح برگ، بیوماس در زمان پر شدن دانه، عملکرد بیولوژیک، عملکرد دانه و شاخص برداشت با استفاده از مدل SSM-Wheat در طی سه سال (1393-1391) انجام شد. برهمین اساس نتایج خروجی مدل نشان داد که مهم ترین عامل موثر در افزایش عملکرد دانه، سناریوی کاهش 20 درصدی زمان تا شروع پرشدن دانه (رشد رویشی) + افزایش 20 درصدی زمان تا پایان رشد دانه (عدم برخورد دوره پرشدن دانه با خشکی انتهای فصل) و سناریوی افزایش 30 درصدی کارآیی مصرف نور است. حداکثر شاخص سطح برگ در شرایط افزایش 20 درصدی دوره رشد برگ، بالاترین بیوماس در زمان پرشدن دانه و عملکرد بیولوژیک در حالت افزایش 30 درصدی کارآیی مصرف نور، بیشترین عملکرد دانه و شاخص برداشت به ترتیب در سناریوی افزایش کارآیی مصرف نور و افزایش دوره پرشدن دانه+کاهش 20 درصدی دوره رویشی شبیه سازی شد. در تجزیه خوشه ای ارقام فرضی و استاندارد با استفاده از سه روش میانگین لینکاژ، سینگل لینکاژ و مرکزی نیز سه گروه از ارقام شناسایی شدند که براساس آن در گروه اول ارقام C8 وC12 در گروه دوم رقم C11 و سایر ارقام در گروه سوم (C1, C2, C3, C4, C5, C6, C7, C9, C10, C13, C14 و رقم استاندارد سرداری) جای گرفتند. آنالیز تشخیص تابع نیز نشان داد که از مهم ترین صفات موثر در خوشه بندی، حداکثر شاخص سطح برگ و بیوماس در طی شروع پرشدن دانه هستند. نتایج تحقیق همچنین نشان داد که در زراعت گندم باید ضمن توجه به تغییرات اقلیمی، به راه های افزایش دوره پرشدن دانه و تسریع ورود به این دوره و بهبود کارآیی مصرف نور گیاه، بانضمام کسب یک شاخص سطح برگ مطلوب در طی دوره رویشی توجه داشت زیرا که آنها می توانند از مهم ترین عوامل افزایش عملکرد دانه گندم به شمار آیند.

    کلیدواژگان: ارومیه، به نژادی، رقم فرضی، مدل SSM-Wheat
  • جهانبخش بهزادنژاد، زین العابدین طهماسبی سروستانی *، احمد آیین، علی مختصی بیدگلی صفحات 393-410

    به منظور بررسی رفتار گیاه کنجد تحت شرایط کمبود آب به کاربرد روش های مدیریتی، آزمایشی به صورت اسپلیت فاکتوریل و در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار در مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی شهرستان جیرفت در سال زراعی 1394 انجام شد. تیمارهای آبیاری بر اساس شاخص های حد ظرفیت زراعی خاک، نقطه پژمردگی دایم، عمق توسعه ریشه و ضریب سهل الوصول کنجد (شامل چهار سطح 100، 80، 60 و 40 درصد مقدار آب مورد نیاز) انتخاب شدند. ارقام مورد استفاده شامل هلیل، برازجان 2 و توده محلی جیرفت بودند. در این آزمایش از تیمار خاکپوش کاه و کلش گندم در دو سطح بدون کاربرد بقایا و کاربرد بقایا به میزان 5/7 تن در هکتار استفاده شد. نتایج نشان داد اثرات ساده تنش خشکی و مالچ کلشی و اثر متقابل تنش خشکی در مالچ کلشی در مورد تمامی صفات اندازه گیری شده در سطح احتمال یک درصد معنی دار بودند. اثر متقابل تنش خشکی در رقم در مالچ کلشی تنها در مورد صفت درصد روغن معنی دار گردید. بیشترین و کمترین میانگین عملکرد دانه و درصد روغن به ترتیب متعلق به ارقام هلیل و برازجان 2 بود. کاربرد تیمار کاه و کلش به میزان 5/7 تن در هکتار در مقایسه با تیمار عدم کاربرد آن (شاهد) منجر به بهبود میانگین صفات اندازه گیری شده گردید. بیشترین درصد روغن از رقم هلیل با کاربرد کاه و کلش و آبیاری 100% (10/53 درصد) به دست آمد که با میانگین به دست آمده از آبیاری 80% (9/52%) اختلاف معنی داری نداشت. به طورکلی، نتایج نشان داد که کاربرد کاه و کلش گندم تاثیر مثبتی در کاهش اثرات ناشی از کاهش مصرف آب آبیاری داشت.

    کلیدواژگان: آبیاری، بقایای گیاهی، درصد روغن، رنگیزه های فتوسنتزی، عملکرد دانه
  • فاطمه بهمه، عبدالرزاق دانش شهرکی *، زهرا لری گویینی، مهدی قبادی نیا صفحات 411-426

    کشت گیاهان دارویی به منظور استفاده از ترکیبات دارویی حاصل از آنها و حفظ ذخایر ژنتیکی و تنوع در زیست بوم، اهمیت ویژه ای دارد. گیاه مخلصه از جمله گیاهان دارویی است که از خواص دارویی و آنتی اکسیدانی برخوردار می باشد. به منظور بررسی اثر تلقیح بذر با باکتری های ریزوسفری ارتقا دهنده رشد، شاخص های فیزیولوژیک و فعالیت آنتی اکسیدانی گیاه دارویی مخلصه تحت تنش کمبود آب، آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی، به صورت گلدانی در مزرعه تحقیقاتی دانشگاه شهرکرد در خرداد ماه 1395 انجام شد. فاکتورهای آزمایشی شامل آبیاری 100 درصد آبیاری کامل (شاهد) ، 75 درصد آبیاری کامل و 50 درصد آبیاری کامل تلقیح بذر با باکتری در 7 سطح مشتمل بر شاهد (عدم تلقیح باکتریایی) ، تلقیح بذربا باکتری های Azotobacter chroococcum،Bacillus amyloliquefaciens،strain Asp. Bacillus، strain B sp. Bacillus،Pseudomonas fluorescence، Pseudomonas putidaبودند. نتایج نشان داد تیمارهای تلقیح باکتریایی در شرایط تنش اثر معنی داری بر تمام صفات مورد بررسی داشتند (01/0p≤). تیمار تلقیح باکتریایی chroococcumAzotobacter بیشترین تاثیر را بر میزان کلروفیل a، کاروتنوئیدها، عملکرد بیولوژیک، عملکرد اسانس و آنتوسیانین (μmol. ml-1 020/0) ، strain A sp. Bacillus با افزایش 5/2 برابری میزان پرولین نسبت به شاهد بیشترین تاثیر را بر میزان پرولین و strain B sp. Bacillus بیشترین تاثیر را بر فعالیت آنتی اکسیدانی (μg. ml-1 32/5: IC50) داشتند. همچنین، fluoresence Pseudomonasموجب افزایشمیزان کاروتنوئیدها در تنش 50 درصد آبیاری کامل و Pseudomonas putida بیشترین تاثیر را بر میزان کلروفیل b، کلروفیل کل، پایداری غشا و محتوای نسبی آب برگ داشتند. با توجه به نتایج این بررسی تلقیح باکتریایی بذر مخلصه با باکتری های Azotobacter و Pseudomonas به ویژه در روش های کشت کم آبیاری جهت تخفیف اثرات تنش خشکی قابل استفاده است.

    کلیدواژگان: باکتری های ارتقا دهنده رشد، پایداری غشای سلولی، تنش خشکی، کشاورزی پایدار
  • جواد حمزه ئی، سید محسن سیدی، افشار آزادبخت*، ایوب فصاحت صفحات 427-444

    تحقیق حاضر در مزرعه تحقیقاتی دانشکده کشاورزی دانشگاه بوعلی سینا در دو سال زراعی 92-1390 اجرا شد. هدف از اجرای این آزمایش ارزیابی اثر محلول پاشی آهن بر رشد، میزان گره زایی و عملکرد کمی و کیفی نخود زراعی در شرایط آب و هوایی همدان بود. طرح آزمایشی مورد استفاده بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار و هفت تیمار (T1: شاهد (عدم محلول پاشی) ، T2: محلول پاشی 2 گرم در لیتر نانو کود در مرحله گلدهی، T3: محلول پاشی 4 گرم در لیتر نانو کود در مرحله گلدهی، T4: محلول پاشی 2 گرم در لیتر نانو کود در مرحله غلاف دهی، T5: محلول پاشی 4 گرم در لیتر نانو کود در مرحله غلاف دهی، T6: محلول پاشی 2 گرم در لیتر نانو کود در مراحل گلدهی و غلاف دهی، T7: محلول پاشی 4 گرم در لیتر نانو کود در مراحل گلدهی و غلاف دهی) بود. نتایج حاصل از این پژوهش نشان داد، اثر تیمارهای آزمایشی بر اکثر صفات معنی دار بودند. کمترین تعداد غلاف در بوته، تعداد دانه در بوته، وزن هزار دانه، عملکردهای دانه و بیولوژیک و تعداد و وزن خشک گره در ریشه و نیز میزان آهن و درصد پروتئین دانه در تیمار شاهد (عدم محلول پاشی) به دست آمدند. بیشترین میزان عملکرد بیولوژیک (329 گرم در متر مربع) ، عملکرد دانه (152 گرم در متر مربع) درصد پروتئین دانه (85/27 درصد) نیز در تیمار محلول پاشی 4 گرم در لیتر نانو کلات آهن در مراحل گلدهی + غلاف دهی مشاهده شدند. بنابراین، محلول پاشی 4 گرم در لیتر نانو کلات آهن در مراحل گلدهی+ غلاف دهی، توانست بیشترین میزان گره زایی در ریشه، شاخص های زراعی و عملکرد دانه را تولید نماید.

    کلیدواژگان: نخود زراعی، محلول پاشی، نانو کلات آهن، عملکرد دانه، دیم
  • نورالله خیری، یوسف نیک نژاد، مریم عباسعلی پور، * صفحات 445-460

    به منظور بررسی امکان افزایش عملکرد کمی و کیفی برنج رقم طارم هاشمی با کاربرد کودهای آلی و بیولوژیک همراه با کاهش مصرف کود شیمیایی نیتروژنی، آزمایشی به صورت طرح بلوک های کامل تصادفی با 8 تیمار و سه تکرار در سال زراعی 94-1393 در مزرعه ای واقع در شهرستان آمل اجرا گردید. تیمارهای آزمایش عبارت بودند از: T1: شاهد یا عدم مصرف کود، T2: مصرف کود نیتروژن به میزان 46 کیلوگرم در هکتار، T3: مصرف کمپوست آزولا به میزان 10 تن در هکتار، T4: مصرف ورمی کمپوست به میزان 10 تن در هکتار، T5: مصرف کود نیتروژن به میزان 23 کیلوگرم در هکتار + کمپوست آزولا به میزان 5 تن در هکتار، T6: مصرف کود نیتروژن به میزان 23 کیلوگرم در هکتار + ورمی کمپوست به میزان 5 تن در هکتار، T7: مصرف کمپوست آزولا به میزان 5 تن در هکتار + ورمی کمپوست به میزان 5 تن در هکتار و T8: مصرف کود نیتروژن به میزان 12 کیلوگرم در هکتار + کمپوست آزولا به میزان 5 تن در هکتار + ورمی کمپوست به میزان 5 تن در هکتار. نتایج نشان داد که با عدم مصرف کود، درصد گلچه عقیم در خوشه (95/13 درصد) افزایش یافت. بیشترین طول خوشه (47/25 سانتی متر) ، تعداد پنجه بارور در کپه (30/18 عدد) و تعداد دانه پر در خوشه (1/136 عدد) به تیمار T8 تعلق داشتند. حداکثر میزان وزن هزار دانه متعلق به تیمارهای T3 و T4 بود. بیشترین میزان عملکرد دانه (5295 کیلوگرم در هکتار) با کاربرد توام کود نیتروژن، کمپوست آزولا و ورمی کمپوست حاصل گردید که به دلیل افزایش طول خوشه و اجزای عملکردی نظیر تعداد پنجه بارور در کپه و تعداد دانه پر در خوشه بوده است. میزان آمیلوز تحت تیمارهای ترکیبی کاهش یافت. دامنه مطلوب درجه حرارت ژلاتینه شدن (محدوده بین 3 تا 5) فقط در تیمارهای حاوی کود شیمیایی نیتروژن مشاهده گردید. با توجه به نتایج این تحقیق، تیمار T8 به دلیل کاهش مصرف کود شیمیایی نیتروژن و اثرات کمتر زیست محیطی آن، تیمار مناسب تری برای افزایش عملکرد دانه برنج بود، اگرچه کاربرد ترکیبی نیتروژن با هر یک از کودهای بیولوژیک یا آلی به خصوص آزولا اثر معنی داری در بهبود عملکرد دانه داشت.

    کلیدواژگان: آزولا، آمیلوز، برنج، عملکرد دانه، نیتروژن، ورمی کمپوست
  • مصطفی کوزه گر کالجی*، محمدرضا اردکانی، ناصر خدابنده، مجتبی علوی فاضل صفحات 461-476

    به منظور بررسی اثر کودهای آلی و همزیستی میکوریزایی بر اجزای عملکرد و درصد اسانس نعناع آبی آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح کامل تصادفی با 8 تیمار و 4 تکرار در سال 1393 در ساری اجرا شد. عوامل شامل کاربرد میکوریزا در دو سطح (صفر و 10درصد حجم گلدان) ، ورمی کمپوست در دو سطح (صفر و 10 درصد حجم گلدان) و چای کمپوست در دو سطح (صفر و 5/1 لیتر برای هر گلدان) در نظر گرفته شدند. نتایج به دست آمده نشان داد که استفاده از کودهای آلی و همزیستی میکوریزایی به طور معنی دار باعث بهبود خصوصیات کمی و کیفی نعناع آبی می شود. تیمارهای کود آلی تاثیر معنی دار بر اغلب صفات مورد بررسی داشته و منجر به افزایش کلیه صفات در مقایسه با شاهد شدند. به طوری که، بیشترین مقادیر ارتفاع بوته، تعداد برگ، تعداد دانه در بوته، وزن خشک بوته، طول ریشه، قطر ریشه، شاخص سطح برگ، درصد و عملکرد اسانس تحت تاثیر تیمار همزیستی میکوریزایی، کاربرد چای کمپوست، ورمی کمپوست و کمترین آنها در تیمار شاهد حاصل گردیدند. به طورکلی، کاربرد کودهای آلی و بیولوژیک در مقایسه با عدم مصرف آنها منجر به حصول عملکرد بالا در گیاه نعناع آبی گردید. در واقع این افزایش عملکرد در اثر کودهای آلی و بیولوژیک از طریق بهبود فعالیت تنظیم کننده های رشد گیاه و کاهش آبشویی عناصر موجود در خاک و فراهمی بیشتر جذب عناصر غذایی منجر به افزایش رشد گیاه شده و در نتیجه سبب افزایش اجزای عملکرد و درصد اسانس نعناع آبی گردیده است.

    کلیدواژگان: شاخص سطح برگ، عملکرد اسانس، کود آلی، کودبیولوژیک، نعناع
  • محمدتقی شامل رستمی*، عباس بیابانی، عبدالطیف قلی زاده، حسین صبوری صبوری، ابراهیم غلامعلی پور علمداری صفحات 477-496

    نیتروژن یکی از عناصر ضروری در رشد و عامل تعیین کننده ای برای عملکرد و کیفیت توتون محسوب می شود. از این رو، مقدار و زمان کاربرد کود نیتروژنی از اهمیت بسیار زیادی برخوردار است. هدف از انجام این تحقیق استفاده از اعداد دستگاه کلروفیل متر دستی جهت تعیین شاخص تغذیه نیتروژنی از طریق بررسی روابط آن با میزان عملکرد و صفات کیفی توتون در مراحل مختلف رشد توتون در مزرعه می باشد. این تحقیق در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با 10 تیمار شامل سه سطح نیتروژن (40،20 و 60 کیلوگرم در هکتار) و سه روش کاربرد نیتروژن (1: دو قسمت از نیتروژن به صورت پایه قبل از کاشت + یک بار سرک، 2: یک قسمت از نیتروژن به صورت پایه قبل از کاشت + دو بار سرک و 3: دو قسمت از نیتروژن به روش نواری + یک بار سرک) همراه با تیمار بدون کود به عنوان کنترل در 4 تکرار بر روی توتون گرمخانه ای رقم کا-326 به مدت دو سال زراعی 1395-1394 در مرکز تحقیقات و آموزش توتون تیرتاش اجرا شد. با استفاده از دستگاه کلروفیل متر دستی (SPAD-502) میزان سبزینگی برگ های پایین، وسط و بالای بوته و از بخش های نوک، وسط و قاعده هر برگ در مراحل 40، 50 و 60 روز پس از نشاکاری قرائت و ثبت گردیدند. همچنین، صفات طول و عرض برگ های بالا، وسط و پایین بوته، عملکرد برگ سبز، عملکرد برگ خشک، متوسط قیمت و درآمد ناخالص نیز تعیین شدند. نتایج تجزیه واریانس نشان داد که با افزایش کاربرد کود نیتروژنی، عملکرد برگ سبز و عملکرد برگ خشک افزایش یافتند و مقادیر افزایش از نظر آماری در سطح یک درصد معنی دار بودند. نتایج بررسی روابط بین اعداد کلروفیل متر با عملکرد نشان داد که برگ های بالای بوته در مرحله 40 روز و برگ های وسط بوته در مرحله 50 روز پس از نشاکاری به ترتیب با ضریب تبیین R2=0. 86 و R2=0. 89 مناسب ترین برگ ها برای ارزیابی تغذیه نیتروژنی توتون هستند. متوسط قیمت هر کیلوگرم توتون با افزایش مصرف نیتروژن کاهش معنی داری نشان داد؛ به طوری که حداکثر درآمد به تیمار 20 کیلوگرم نیتروژن و تقسیط سه مرحله ای مربوط بود.

    کلیدواژگان: توتون گرمخانه ای، عملکرد توتون، کلروفیل متر دستی، کیفیت شیمیایی
  • بهرام میرشکاری صفحات 497-512

    به منظور مطالعه تاثیر پیش تیمارهای فیزیکی بذر بر سبز شدن، رشد و عملکرد بومادران معمولی (Achillea santolina) و بومادران هزار برگ (A. millefolium) دو آزمایش در قالب طرح کاملا تصادفی در آزمایشگاه و گلخانه و طرح پایه بلوک های کامل تصادفی در مزرعه در سه تکرار در سال 1393 در دانشگاه آزاد اسلامی واحد تبریز انجام شدند. تیمارها شامل امواج اولتراسونیک، لیزر، میدان مغناطیسی، اشعه های گاما و بتا به مدت زمان های 5، 10 و 15 دقیقه به همراه شاهد بودند. با افزایش مدت زمان تیمار با اولتراسونیک وقوع جوانه زنی در بومادران به تاخیر افتاد. تیمار بذور با امواج اولتراسونیک به مدت های 5 و 10 دقیقه و لیزر به مدت 5 دقیقه منجر به تولید گیاهچه هایی با بنیه قوی تر گردید. احتمال می رود که این امر ناشی از نقش تابش امواج در افزایش سرعت انتقال هورمون های دخیل در جوانه زنی در بذر باشد. در بومادران هزار برگفقط 65 درصد بذرها به دنبال هیدروپرایمینگ جوانه زدند. بذور این گونه از بومادران که در معرض میدان مغناطیسی و اشعه های گاما و بتا قرار گرفتند گیاهچه های ضعیفی تولید کردند. درصد اسانس در بوته های حاصل از بذور بومادران تحت تیمار اشعه اولتراسونیک، بالا بود. در هر دو گونه، بذور تحت تیمار اشعه های اولتراسونیک و لیزر از بالاترین عملکرد اسانس برخوردار بودند. در هر دو گونه نقش شاخص بنیه بذر و تعداد شاخه های جانبی در بیان عملکرد به ترتیب بیش از 90/1 و 85/1 برابر نقش درصد جوانه زنی نهایی بود. با قرار دادن بذور در معرض امواج اولتراسونیک و اشعه لیزر ضمن دست یابی به گیاهچه های قوی، می توان محصولی با عملکرد اسانس بالا تولید کرد.

    کلیدواژگان: اسانس، امواج اولتراسونیک، بنیه بذر، بومادران
  • صابر عالی، قربان دیده باز مغانلو *، فرید گل زردی صفحات 513-524

    منطقه مغان یکی از تولید کننده های برتر ذرت در کشور است اما عملکرد این محصول توسط علف های هرز به شدت کاهش پیدا می کند. به منظور تعیین دوره بحرانی کنترل علف های هرز در کشت دوم ذرت، آزمایشی بر پایه طرح بلوک های کامل تصادفی با چهار تکرار در سال زراعی 1389 در منطقه پارس آباد مغان اجرا شد. تیمارهای آزمایشی در دو سری تنظیم شدند. سری اول شامل 7 تیمار کنترل علف های هرز در دوره های رشد صفر، 10، 20، 30، 40، 50 و 60 روز پس از سبز شدن ذرت، و سپس تا زمان برداشت بدون کنترل کردن علف های هرز به رشد خود ادامه دادند و سری دوم نیز شامل 7 تیمار بود که از شروع دوره رشد تا صفر، 10، 20، 30، 40، 50 و 60 روز پس از سبز شدن علف های هرز در مزرعه کنترل نشدند و سپس تا زمان برداشت، علف های هرز کنترل گردیدند. از آنالیزهای رگرسیونی برای تعیین روابط بین عملکرد دانه و دوره های مختلف کنترل و تداخل علف هرز استفاده شد. نتایج نشان داد که طول دوره تداخل موجب افزایش وزن خشک علف های هرز و طول دوره کنترل سبب کاهش وزن خشک علف های هرز شد. به طورکلی، نتایج نشان داد دوره بحرانی کنترل علف های هرز ذرت بر اساس 5 درصد افت عملکرد قابل قبول بین 1 تا 67 روز پس از سبز شدن ذرت معادل90 تا 1051 درجه - روز رشد برآورد شد. این دوره با احتساب 10 درصد کاهش عملکرد قابل قبول در فاصله بین 3 تا 52 روز پس از سبز شدن ذرت معادل 132 تا 844 درجه - روز رشد تعیین شد.

    کلیدواژگان: ذرت، دوره بحرانی، علف هرز، کاهش عملکرد
|
  • Yaser Esmaeilian*, Mahmoud Ramroudi Pages 355-376

    Nowadays, crop simulation models have a key role in crop growth and yield estimation, production planning, production economy and identifying strategies for crops supply. In this research, AquaCrop model was calibrated and evaluated for three corn hybrids; (DC 370, ZP 677, and SC 704) under different levels of water supply (non stress, mid stress, and severe stress) and nitrogen rates (0, 120, 180, and 240 kg N/ha). For model validation, normalized root mean square error (nRMSE) and determination of coefficient (R2) were used. Result showed that the model simulated grain yield of corn hybrids with high precision. Simulation precision decreased with increasing drought stress. The lowest nRMSE (7.5%) and highest R2 (0.93) were obtained from ZP 677 hybrid. The model simulated corn biological yield with more deviation percentage than grain yield. However, it´s variation trend due to variation in drought stress level or nitrogen fertilizer predicted well according to field experiment. nRMSE ranged from 6.8 and 10.9, while R2 varied from 0.82 to 0.92. AquaCrop model simulated the variation of water use efficiency of corn hybrids with reasonable accuracy, so that it´s value increased with increasing drought stress and nitrogen fertilizer application, while, model outputs in most situations were lower than measured values. The best model validation result (nRMSE=6.4% and R2= 0.93) obtained from ZP 677 hybrid. According to the results were obtained, AquaCrop model can be applied with high reliability for simulating corn yield under similar climatic regions of this experiment.

    Keywords: AquaCrop model, Drought stress, simulation, Water use efficiency, Yield
  • Nabi Khalili agdam Pages 377-392

    For assessment of yield changes of wheat (cv. Sardari) and 14 modified genetically cultivars, a simulation experiment was conducted to select optimal plant characteristics based on maximum leaf area index, biomass of seed at filling time, biological yield, seed yield and harvest index, using SSM-Model in rain-fed conditions of urmia for 3 years (2011-2013). Results of simulations showed that the major effective parameter in increasing of grain yield was 20% decreasing in time till grain filling beginning (vegetative phase), 20% increasing in time till grain growth ending and 30 % inversing in radiation use efficiency. The maximum leaf area index, the highest biomass at grain filling time, biological yield, grain yield and harvest index were determined in modified cultivars like: C2, C12, and C8 respectively which was made by increasing in vegetative phase, upgrading of flowering phase (grain filling phase) and improvement of radiation use efficiency (RUE). In cluster analysis which was used by three methods (mean linkage, single linkage and centroid), three groups were obtained: C12 and C8 in group 1, C11 in group 2 and other cultivars in group 3(C1, C2, C3, C4, C5, C6, C7, C9, C10, C13, C14 and Sardari). Recognition analysis of functions indicated that the main effects on clustering of genotypes are LAImax and biomass at the beginning of seed growth. Results, as a whole, showed that it is necessary to take into account climatically changes, methods of increasing of grain filling period, earlier enterance to grain filling period and improvement of RUE in addition to achieving optimum LAI during vegetation growth period in wheat, because it could be the important impacts in increasing of grain yield of wheat.

    Keywords: Eugenic, Modified cultivar, Model, Urmia
  • Jahanbakhsh Behzad Nejad, Zeinolabedin Tahmasebi Sarvestani *, Ahmad Aien, Ali Mokhtassi Bidgoli Pages 393-410

    To study the response of sesame plant under water deficit condition to the management methods, a factorial split experiment using a randomized complete block design with three replications was conducted at the Jiroft Agricultural and Natural Resources Research and Education Center in 2015. Irrigation treatments were soil field capacity, permanent wilting point, root development depth and percent availability water to sesame (with four levels: 100, 80, 60 and 40% of the required water). Ecotypes used, were Halil, Borazjan 2 and local population of Jiraft. In this experiment, wheat straw mulch used with two levels: (without using mulch and using 7.5 tons of mulch per hectare). The results showed that simple effects of drought stress and mulch and the interaction of drought stress × mulch on all measured traits were significant at the probability level of 1%. The interaction of drought stress × ecotypes × mulch was significant only for number of branches and oil percentage. The highest and lowest seed yield and oil percentage were belonged to Haleil and Borazjan 2 ecotypes, respectively. Use of 7.5 tons straw mulch per hectare resulted in improving the means of measured traits as compared to that of control. The highest percentage of oil was obtained from Halil ecotype by using straw mulch and irrigation level of 100% (53.10%), but its difference with irrigation level of 80% (52.9%) was not significant. In general, the results showed that the using of straw mulch of wheat reduced positively the effects of water deficits.

    Keywords: Seed yield, irrigation, Oil percentage, Photosynthetic pigments, Straw mulch
  • Fatemeh Bahmeh, Abdolrazagh Danesh *, Shahraki, Zahra Lorigooini, Mahdi Ghobadinia Pages 411-426

    Growing medicinal plants is important for utilizing their drug precursors, and preserving the genetic resources and diversity in the ecosystem. Tansyis one of the medicinal plants with its valuable therapeutic and antioxidant properties. To investigate the effect of plant growth promoting rhizobacteria on the physiological indices and antioxidant activity of tansyunder water deficit stress, a factorial pot experiment was conducted in a randomized complete block design at the Experimental Farm of Shahrekord University in 2016. The factors consisted at water deficit at three levels: full irrigation (control), 75% full irrigation and 50% full irrigation; and seed biopriming treatments at seven levels: non-bacterial inoculation (control), Azotobacter chroococcum, Bacillus amyloliquefaciens, Bacillus sp. strain A., Bacillus sp. strain B., Pseudomonas fluorescens and Pseudomonas putida. The results showed that bacterial inoculation treatments had a significant effect on all of the analyzed traits (p≤0.01). Azotobacter chroococcum inoculation had the most significant effect on chlorophyll a and carotenoids contents, biological yield, essential oil yield, and anthocyanin contents (0.020 µmol.ml-1). Bacillus sp. strain A showed a 2.5-fold increase in proline content compared to that of control, and Bacillus sp. strain B had the greatest effect on antioxidant activity (IC50 5.32 μg.ml-1). Moreover, Pseudomonas fluorescence increased the carotenoids content in 50% full irrigation treatment, and Pseudomonas putida had the highest effect on chlorophyll b and total chlorophyll contents, membrane stability, and leaf relative water content. The results revealed that the inoculation of Tansyseeds with Azotobacter and Pseudomonas bacteria, especially in deficit irrigation practices, is recommended to alleviate the adverse effects of water stress.

    Keywords: Plant growth promoting rhizobacteria, cell membrane stability, Water Stress, sustainable agriculture
  • Javad Hamzei, Mohsen Seyedi, Afshar Azadbakht*, Ayob Fesahat Pages 427-444

    This research was carried out at the Research Farm, Faculty of Agriculture, Bu-Ali Sina University for two growing seasons (2011-2012). The aim of research was to evaluate the effect of foliar application of iron on growth, nodulation and quantity and quality of chickpea yield in Hamedan. A randomized complete block design with three replications and seven treatments were used (T1: control; non-foliar application, T2: foliar application of 2 g.L-1 of nano fertilizer at flowering stage, T3: foliar application of 4 g.L-1 of nano fertilizer at flowering stage, T4: foliar application of 2 g.L-1 of nano fertilizer at podding stage, T5: foliar application of 4 g.L-1 of nano fertilizer at podding stage, T6: foliar application of 2 g.L-1 of nano fertilizer at flowering and podding stages and T7: foliar application of 4 g.L-1 of nano fertilizer at flowering and podding stages). The effect of treatments on the most traits was significant. Based on means comparisons, lower values for traits like number of pods per plant, number of grain per plant, 1000-seed weight, biological and seed yields, number and dry weight of root nodules and iron content of seed and protein percent were obtained from control (non-foliar application) and foliar application 4 g.L-1 of nano fertilizer at flowering and podding stages treatments. The highest biological yield (329 g.m-2), seed yield (152 g.m-2) protein percent (27.85%) were obtained from treatment of foliar application of 4 g.L-1 of nano fertilizer at flowering and podding stages. Therefore, foliar application of 4 g.L-1 of nano-iron chelate in both flowering and podding stages produced the highest root nodulation, agronomic indices and seed yield.

    Keywords: Chickpea, Foliar application, Seed yield, Nano-iron chelate
  • Norollah Kheyri *, Yousof Niknejad, Maryam Abbasalipour Pages 445-460

    To investigate the possibility of increasing the quantity and quality rice yield (var. Tarom Hashemi) by application of organic and biologic fertilizers with lower rate of chemical nitrogen fertilizer, a field experiment was carried out in a randomized complete block design with eight treatments and three replications in Amol in 2014-2015. Experimental treatments were: T1: control or no fertilizer application, T2: nitrogen fertilizer application of 46 kg.ha-1, T3: azolla compost application of 10 ton.ha-1, T4: vermicompost application of 10 ton.ha-1, T5: nitrogen fertilizer of 23 kg.ha-1 + azolla compost of 5 ton.ha-1, T6: nitrogen fertilizer of 23 kg.ha-1 + vermicompost of 5 ton.ha-1, T7: azolla compost of 5 ton.ha-1 + vermicompost of 5 ton.ha-1 and T8: nitrogen fertilizer of 12 kg.ha-1 + azolla compost of 5 ton.ha-1 + vermicompost of 5 ton.ha-1. Results showed that the percent of sterile floret per panicle increased (13.95%) by not using fertilizer. The highest panicle length (25.47 cm), number of fertile tiller per hill (18.30) and filled grain number per panicle (136.1) belonged to treatment no. T8. Treatments of T3 and T4 resulted in highest 1000-grain weight. The highest grain yield (5295 kg.ha-1) was produced by combined application of nitrogen fertilizer, azolla compost and vermicompost. This was due to the increased panicle length and yield components such as number of fertile tiller per hill and filled grain number per panicle. Amylose content decreased under the combined treatments. The optimum range of gelatinization temperature (ranging between 3 to 5) were observed only in treatments containing chemical nitrogen fertilizer. According to the results of this research, the treatment no. T8, due to reduced nitrogen chemical fertilizer application and its lower environmental impacts was considered to be the best treatment for increasing the grain yield of rice. Although, the combined application of nitrogen with any of the biologic or organic fertilizers, especially azolla, had a significant effect on improvement of seed yield.

    Keywords: Amylose, Azolla, grain yield, Nitrogen, Rice, Vermicompost
  • Mostafa Koozehgar Kaleji *, MohammadReza Ardakani, Naser Khodabandeh, Mojtaba Alavi Fazel Pages 461-476

    To evaluate the effect of organic fertilizers and mycorrhizal symbiosis on yield components and percentage of essence of Mentha aquatica, a factorial experiment based on a randomized complete block design with 8 treatments and 4 replications was conducted in Sari, in 2014. The experimental treatments were mycorrhizal fuangi (Glomus mosseae) with two levels (0 and 10% per pot), vermi-compost with two levels (0 and 10% per pot) and compost of tea with two levels (0 and 1.5 liter per pot). The results showed that use of organic fertilizer and mycorrhizal symbiosis significantly improved the quantity and quality characters Mentha aquatica. Use of organic and biological fertilizers had a significant effect on most of the measured traits and increased all of the traits as compared to those of control. Thus, highest plant height, leaf number, seed number per plant, plant dry weight, root length, root diameter, leaf area index, essence present and essence yield were obtained by using mycorrhizal symbiosis and compost tea, vermin-compost as compared to those of control treatment. Generally, the use of organic and biofertilizers, produced optimum quality and quantity of Mentha aquatica. In fact, increased performance of organic and biological fertilizers improved the activity of plant growth regulators and reduced elemental leaching and thus resulted in higher absorption of nutrients, increased plant growth, seed yield and essential oil content of Mentha aquatica.

    Keywords: Biofertilizer, Essence yield, Leaf area index, Organic fertilizers
  • Mohammadtaghi shamelrostami*, Abbas Biabani, Abdollatif Gholizadeh, Hosein Sabouri, Ebrahim Golamalipour Alamdari Pages 477-496

    Nitrogen is one of the most essential nutritional element in growth and a determining factor in tobacco yield. Therefor, rate and timing of nitrogen application is very important for growth of this plant. The purpose of this study is to use SPAD values to estimate nitrogen usage through correlation of SPAD value with yield and quality traits at different growth stages of tobacco. This study was conducted in a randomized complete block design on flue cured tobacco (K-326 cultivar) in Tirtash Tobacco Research and Education Center for two years (2015 and 2016). Treatments consisted of three nitrogen level (20, 40 and 60 kg.ha-1) and three application methods of nitrogen (1- two parts of nitrogen broadcasted before planting + one part of nitrogen as side dressing, 2- one part of nitrogen before planting + one part as first side dressing + one part as second side dressing, 3- two parts of nitrogen fertilizer as strip application + one part as side dressing) and a control (without fertilizer treatment). Chlorophyll meter (SPAD-502) was used in 40, 50 and 60 days after planting for greenness of lower, middle and upper leaves and various parts of the leaves (top, middle and bottom). During the growing season, length and width of upper, middle and lower leaves, green and dry leaf weights, average price and gross income were determined. The results showed that green and dry leaf weights were increased by increasing nitrogen application and this was significant at %1 probability level. The highest correlation between SPAD value and upper leaves yields of 40 days transplanting was R2=0.86 and middle leaves yield after 50 days of transplanting was R2=0.89 which were the best leaves for estimating tobacco nitrogen usage. Average price of tobacco was decreased as nitrogen use increased and highest gross income was obtained by using 20 kg nitrogen with 3 split applications.

    Keywords: Chemical quality, Chlorophyll meter, Flue Cured Tobacco, Tobacco yield
  • Bahram Mirshekari Pages 497-512

    To study the effect of physical primings on growth and yield of Achillea santolina and A. millefolium two experiments were conducted in Islamic Azad University of Tabriz, Iran, with three replications during 2014. Treatments were ultrasonication, laser, magnetic field, gamma and beta radiations for 5, 10 and 15 min. along with a control. By increasing ultrasonic exposure time of Achillea santolina seed its germination was delayed. Seeds treated with ultrasonic wave for 5-10 min. and laser for 5 min. produced seedlings with higher vigors. Seeds of A. millefolium hydroprimed germinated only by 65%. Also, seeds of plants treated by magnetic field, gamma and beta radiations produced weaker seedlings. Achillea santolina plants treated by ultrasonic waves produced higher essence percentage. Essence yields of seeds of both species expesed to ultrasonic wave and laser were higher than the other ones. The effects of seedling vigor index and number of secondary branches on yield of both species were 1.90 and 1.85 times greater than that of final germination percentage. Ultrasonication and laser treatment of Achillea seeds resulted in both strong seedlings and higher essence yields.

    Keywords: Essence, Ultrasonic waves, seed vigor, Achillea
  • Saber Aley, Ghorban Didehbaz Moghanlo*, Farid Golzardi Pages 513-524

    Moghan region, North West of Iran, is one of the important producers of the corn in the country. To determine the critical period of weed control in corn as second crop in this region, an experiment was carried out in a randomized complete blocks design with four replications during 2010 in the Parsabad Moghan climatic conditions. Two methods of weed control treatments were used. In the first method, weeds controlled at 0, 10, 20, 30, 40, 50 and 60 days after corn emergence. (DAE), and then weeds were allowed to grow until harvest and in the second method of weed control, weeds were allowed to grow during 0, 10, 20, 30, 40, 50 and 60 DAE, and then the plots were kept free of weeds until harvest. The regression was used to determine the relationship between yield and different control periods and weed interference. The results showed that periods of weed- free and weed- infested plot affected differently the dry weight and number of weeds in all treatments. Generally the results showed that critical period of weeds control in corn (AYL) based on growing degree days (GDD) after sowing considering 5% acceptable yield loss, it is necessary to control weeds in a period between 1-67 days after planting or 90-1051 growing degree days and period of weeds control in corn (AYL) based on growing degree days (GDD) after sowing by considering 10% acceptable yield loss, weed control is necessary between 3-52 days after planting or 132- 844 growing degree day.

    Keywords: Maize, Critical period, weed, Yield loss