فهرست مطالب

فصلنامه اکوفیزیولوژی گیاهان زراعی
پیاپی 49 (بهار 1398)

  • تاریخ انتشار: 1398/02/23
  • تعداد عناوین: 10
|
  • سامان معتضدی، سعید سیف زاده*، رضا حق پرست، حمیدرضا ذاکرین، حمید جباری، جهان فر دانشیان صفحات 1-24
    روابط بین عملکرد دانه با برخی از صفات مورفوفیزیولوژیک و تعیین اهمیت نسبی هر یک از آنها، در 25 ژنوتیپ گندم نان از نظر14صفت مورفوفیزیولوژیک طی آزمایشی در دو شرایط دیم و آبیاری تکمیلی در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار در شرایط مزرعه طی سال های زراعی 1395-1393در شرایط آب و هوایی غرب کشور (ایستگاه تحقیقات کشاورزی دیم سرارود کرمانشاه) مورد بررسی قرار گرفتند. نتایج تجزیه واریانس نشان داد که صفات مورد بررسی، به جز طول سنبله، تفاوت معنی داری در دو شرایط دیم و آبیاری تکمیلی داشتند. در شرایط آبیاری تکمیلی، صفات مذکور مقادیر معنی دار بالاتری را نسبت به شرایط دیم نشان دادند. انجام آبیاری تکمیلی منجر به کاهش دمای سطح برگ و دمای کانوپی گردید. ضرایب همبستگی ساده بین صفات در هر دو شرایط دیم و آبیاری تکمیلی نشان داد که صفات پایداری غشای سلولی، طول برگ پرچم، عملکرد کاه و کلش، محتوای آب نسبی، وزن هزار دانه، محتوای کلروفیل، دمای برگ و دمای کانوپی همبستگی معنی دار بالایی با عملکرد دانه دارند. نتایج تجزیه رگرسیون همچنین نشان داد که صفات عملکرد کاه وکلش و طول برگ پرچم در شرایط دیم و صفات عملکرد کاه و کلش، طول برگ پرچم، محتوای آب نسبی و عملکرد سنبله در شرایط آبیاری تکمیلی وارد مدل رگرسیونی شدند و به ترتیب 741/0 و 899/0 از کل تغییرات مربوط به عملکرد دانه را تبیین نمودند. تجزیه علیت نشان داد که بیشترین اثر مستقیم مثبت به عملکرد کاه و کلش و طول برگ پرچم تحت شرایط دیم و عملکرد کاه و کلش، محتوای آب نسبی، طول برگ پرچم و عملکرد سنبله تحت شرایط آبیاری تکمیلی ارتباط داشت و این امر نشان دهنده اهمیت این صفات بر عملکرد دانه می باشد. در هر دو شرایط، عملکرد کاه و کلش بیشترین اثر مستقیم و مثبت را بر عملکرد دانه دارد.
    کلیدواژگان: تجزیه همبستگی، تجزیه علیت، عملکرد کاه و کلش، طول برگ پرچم، صفات مورفوفیزیولوژیک
  • فرزاد جلیلی* صفحات 25-38
    اثر هدایت الکتریکی (EC) و نسبت جذبی سدیم (SAR) بر شاخص های فیزیولوژیکی و عملکرد دو رقم کلزا، طی پژوهشی به صورت گلدانی بررسی شد. عامل EC در سه سطح 35/0 (به عنوان شاهد)، 6 و 12 دسی زیمنس بر متر و عامل SAR در چهار سطح صفر، 6 ،12 و 18، که از منابع نمکی NaCl و CaCl2 تهیه شد و عامل سوم شامل دو رقم طلایه و اوکاپی بود. در این آزمایش صفات محتوای آب نسبی، قندهای محلول، پتانسیل آب برگ، میزان یون های سدیم، پتاسیم و کلسیم در ماده خشک، زیست توده و عملکرد دانه اندازه گیری شدند. نتایج نشان داد که اثر متقابل رقم و EC بر میزان تجمع سدیم، زیست توده و عملکرد دانه معنی دار بود. میزان کاهش عملکرد دانه با افزایش در مقدار EC در رقم اوکاپی کمتر بود، به طوری که در EC برابر 12 دسی زیمنس بر متر برای ارقام طلایه و اوکاپی به ترتیب 99/2 و 13/3 گرم به دست آمد. درخصوص سدیم، در هر دو رقم با افزایش EC، تجمع سدیم در ماده خشک افزایش یافت، با این حال، این تجمع در رقم اوکاپی بیش از رقم طلایه بود و این افزایش در 12EC= دسی زیمنس بر متر در رقم طلایه 44/4 درصد و در رقم اوکاپی 64/4 درصد برآورد شدند. اثر متقابل EC و SAR نیز نشان داد که با افزایش در سطوح فاکتورها، پتانسیل آب برگ، زیست توده و عملکرد دانه کاسته شدند، اما میزان قندهای محلول و سدیم افزایش یافتند. در خصوص عملکرد دانه، با افزایش SAR از تیمار EC1SAR1 به EC1SAR4 میزان کاهش 7 درصد بود، در حالی که از تیمار  EC2SAR1به EC2SAR4 به 7/13 درصد و از تیمار EC3SAR1 به EC3SAR4 میزان کاهش به 25 درصد رسید. هرچند EC و SAR اثرات منفی بر شاخص های فیزیولوژیکی کلزا داشتند اما این اثرات به نوع رقم بستگی داشت، چنانکه رقم اوکاپی در شاخص های فیزیولوژیک نسبت به طلایه برتری داشت. همچنین، با افزایش سهم کلسیم در منبع ایجاد هدایت الکتریکی، از اثرات سوء شوری کاسته شد. بنابراین، در آب های بسیار شور بالا بودن میزان یون کلسیم نسبت به سدیم، برای استفاده در امر آبیاری بهتر خواهد بود
    کلیدواژگان: پتانسیل آب برگ، زیست توده، قندهای محلول، کلزا، SAR
  • عادل پدرام، مهدی تاج بخش، داریوش فتح الله طالقانی، مهدی قیاسی* صفحات 39-56
    به منظور بررسی اثر پرایمینگ های مختلف بر خصوصیات کمی و کیفی چغندرقند، آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح پایه بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار در مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی استان آذربایجان غربی طی دو سال زراعی 95- 1394در دو محیط آزمایشگاه و مزرعه انجام گرفت. تیمارها شامل دو سطح رقم (اکباتان و لاین 7233) و پنج نوع پرایمینگ بذر (هاردنینگ، پرایمینگ با کود نانو، هیدروپرایمینگ، پرایمینگ با کود کبوتری و بدون پرایمینگ) بودند. نتایج تجزیه واریانس مرکب داده ها نشان داد که بین ارقام از نظر عملکرد ریشه و درصد قند خالص اختلاف معنی داری وجود داشت. همچنین، بین تیمارهای پرایمینگ از لحاظ کلیه صفات، به جز در درصد استحصال قند، آلکالیته و درصد قند خالص، اختلاف معنی داری دیده شد. در مطالعه حاضر لاین 7233 در مقایسه با رقم اکباتان از عملکرد ریشه، درصد قند خالص بالاتری برخوردار بود. نتایج همچنین نشان داد که بالاترین درصد جوانه زنی (50/96 درصد)، سرعت جوانه زنی (56/9 بذر در روز)، عملکرد ریشه (33/80 تن در هکتار)، درصد قند ناخالص (11/23 درصد)، عملکرد قند ناخالص (38/18 تن در هکتار) و عملکرد قند خالص ( 33/15 تن در هکتار) به تیمار هیدروپرایمینگ بذر چغندرقند اختصاص داشت. براساس نتایج تجزیه رگرسیون گام به گام صفات، چهار صفت درصد قند ناخالص، عملکرد ریشه، درصد استحصال قند و قند ملاس با تبیین 98 درصد از تغییرات عملکرد قند خالص به عنوان موثرترین صفات بر عملکرد قند خالص شناسایی شدند. در این تحقیق هیدروپرایمینگ به عنوان مناسبت ترین پرایمینگ شناسایی گردید. از این رو، به نظر می رسد هیدروپرایمینگ به عنوان یکی از ساده ترین روش های پیش تیمار بذر می تواند در بهبود عملکرد کمی و کیفی چغندرقند مفید واقع شود.
    کلیدواژگان: پرایمینگ، درصد قند خالص، رگرسیون، همبستگی
  • نادر آشناگر، تورج میرمحمودی*، نادر جلیل نژاد صفحات 57-72
    تاثیر میدان الکترومغناطیس و امواج فراصوت بر جوانه زنی و خصوصیات گیاهچه ای آویشن با انجام دو آزمایش جداگانه به صورت فاکتوریل در قالب طرح آماری کاملا تصادفی در چهار تکرار در سال 1396 در آزمایشگاه علوم و تکنولوژی بذر دانشکده علوم کشاورزی دانشگاه آزاد اسلامی واحد مهاباد بررسی شد. در آزمایش نخست، بذرها به مدت 5، 15 و 30 دقیقه در معرض میدان الکترومغناطیس با شدت های 5، 50، 100 میلی تسلا و در آزمایش دوم، بذرها به مدت 4، 8 و 12 دقیقه در معرض امواج فراصوت با شدت 20، 40 و 60 کیلوهرتز قرار گرفتند. بر اساس نتایج تجزیه واریانس داده ها اثر متقابل زمان در شدت میدان الکترومغناطیسی و زمان در شدت امواج فراصوت بر کلیه صفات و شاخص های مورد بررسی معنی دار بود. در این تحقیق بالاترین درصد جوانه زنی (66/97 درصد)، سرعت جوانه زنی (20/0) طول ریشه چه (70/8 سانتی متر)، طول ساقه چه (67/9 سانتی متر)، وزن خشک ریشه چه (5/41 میلی گرم)، وزن خشک ساقه چه (75/44 میلی گرم)، وزن خشک گیاهچه (21/86 میلی گرم) و وزن خشک اندام هوایی (63/0 گرم) و کمترین میانگین زمان جوانه زنی (84/4 روز) به بذرهای تیمار شده با شدت میدان الکترومغناطیسی 50 میلی تسلا به مدت 15 دقیقه اختصاص یافتند. همچنین، بالاترین درصد جوانه زنی (66/90 درصد) سرعت جوانه زنی (21/0)، طول ریشه چه (78/7 سانتی متر)، طول ساقه چه (65/7 سانتی متر)، وزن خشک ریشه چه (20/41 میلی گرم)، وزن خشک ساقه چه (60/53 میلی گرم)، وزن خشک گیاهچه (80/94 میلی گرم) و وزن خشک اندام هوایی (44/3 میلی گرم) به تیمار شدت امواج فراصوت 60 کیلوهرتز به مدت 16 دقیقه تعلق داشتند. بیشترین درصد اسانس نیز از شدت میدان الکترومغناطیسی 5 میلی تسلا به مدت30 دقیقه (44/3 درصد) و امواج فراصوت 60 کیلوهرتز به مدت 16دقیقه (95/2 درصد) به دست آمد. بنابراین، این دو تیمار برای بهبود ویژگی های جوانه زنی و گیاهچه ای آویشن می تواند مد نظر قرار گیرد.
    کلیدواژگان: اسانس، آویشن، جوانه زنی، وزن خشک گیاهچه
  • حسن نورافکن* صفحات 73-86
    کیتوزان از جمله محرک های زیستی است که باعث تغییرات فیزیولوژیکی و مورفولوژیکی در گیاهان می شود. در این راستا، دو آزمایش جداگانه به منظور بررسی اثر کیتوزان بر صفات مورفولوژیکی و فیزیولوژیکی گیاه به لیمو در شرایط درون شیشه ای و مزرعه ای انجام شد. در شرایط کشت درون شیشه ای، غلظت های 5/12، 25، 50 و 100 میلی گرم بر لیتر کیتوزان به محیط کشت موراشیگ و اسکوگ (MS) اضافه و اثر آنها بر خصوصیات رشدی به لیمو ارزیابی شد. نتایج نشان داد که کیتوزان اثر معنی داری بر تمام صفات مورد ارزیابی، به جز درصد گیاهان سالم، تعداد شاخساره جانبی و تعداد برگ کلروزه، دارد. در شرایط کشت بافت، با افزایش غلظت مصرفی کیتوزان، طول بلندترین شاخه، شاخص کلروفیل و طول گیاه به لیمو در غلظت های 50 و 100 میلی گرم بر لیتر افزایش و برعکس، کیتوزان در تمام غلظت ها باعث کاهش تعداد گره در بلندترین شاخه شد. اثر افزایشی کیتوزان بر درصد ریشه زایی و تعداد ریشه مثبت بوده و در غلظت های 50 و 100 میلی گرم بر لیتر به بالاترین میزان رسید. در وزن تر شاخساره، تعداد برگ و بلندترین ریشه نیز اثر مثبت کیتوزان مشاهده شد و غلظت های کمتر از 100 میلی گرم بر لیتر اثر بهتری داشتند. همچنین، کاربرد کیتوزان تغییرات نامنظمی در میزان سیترال نشان داد. در شرایط مزرعه ای، اثر کیتوزان در غلظت های 5/12، 25، 50 و 100 میلی گرم بر لیتر بر شاخص های رشدی به لیمو ارزیابی و اثر مثبت غلظت 50 میلی گرم بر لیتر کیتوزان در تعداد گل آذین، طول بزرگ ترین گل آذین و وزن تر برگ مشاهده شد. بنابراین، استفاده از غلظت های 50 و 100 میلی گرم بر لیتر کیتوزان در شرایط درون شیشه ای و مزرعه ای به خاطر داشتن اثر مثبت بر بیشتر خصوصیات رشدی به لیمو قابل توصیه می باشد.
    کلیدواژگان: الیسیتور، سیترال، کشت بافت، کیتین، محرک زیستی
  • فاخر کردونی، صادق بهامین*، بهروز خلیل طهماسبی، سیدحسین قویم ساداتی، سید اسماعیل وحدانی صفحات 87-101
    به منظور ارزیابی اثر روش های خاک ورزی و مصرف تلفیقی کود زیستی و شیمیایی بر عملکرد ماش، آزمایشی به صورت اسپلیت پلات در قالب طرح پایه بلوک های کامل تصادفی با 4 تکرار در بهار 1394 در منطقه سرابله کرمانشاه انجام شد. تیمارهای آزمایش شامل سه سطح خاک ورزی (بدون خاک ورزی، خاک ورزی حفاظتی و خاک ورزی مرسوم) و چهار سطح کودی شامل تلقیح بذر با مایکوریزا+50% نیتروژن، بدون تلقیح مایکوریزا +50 % نیتروژن، مایکوریزا+100% نیتروژن و عدم تلقیح با مایکوریزا+100% نیتروژن بودند. نتایج نشان داد که اثر متقابل تیمارهای کودی و خاک ورزی بر عملکرد دانه معنی دار بود، به طوری که بیشترین عملکرد دانه در تیمار خاک ورزی حفاظتی به همراه مصرف 50% کود نیتروژن همراه با تلقیح بذور با مایکوریزا به میزان 1510 کیلوگرم در هکتار به دست آمد. این مقدار بیشتر از تیمار خاک ورزی مرسوم به همراه مصرف 50 % کود نیتروژن و بدون تلقیح مایکوریزا به میزان 1/934 کیلوگرم در هکتار بود. همچنین، بیشترین عملکرد پروتئین دانه در تیمار خاک ورزی مرسوم به همراه مصرف 50 % کود نیتروژن و تلقیح با مایکوریزا به میزان 99/24 کیلوگرم در هکتار به دست آمد که 33/13 کیلوگرم در هکتار بیشتر از تیمار خاک ورزی مرسوم به همراه مصرف 50 % کود نیتروژن و عدم تلقیح مایکوریزا بود. به طورکلی، نتایج نشان داد که اعمال خاک ورزی بر اکثر صفات مورد بررسی تاثیر معنی داری نداشت. شاید دلیل این باشد که برای رسیدن به تاثیر مطلوب خاک ورزی بر عملکرد، نیاز به استفاده مداوم از این شیوه به جای استفاده یک ساله آن باشد. نتایج تحقیق همچنین نشان داد که تلقیح بذر با مایکوریزا موجب کاهش نیاز به مصرف کود نیتروژن شده و از این طریق عملکرد گیاه نیز افزایش یافته است.
    کلیدواژگان: پروتئین، خاک ورزی، مایکوریزا، نیتروژن
  • منا یوسفی پور، شهرام لک*، خوش ناز پاینده صفحات 103-120
    امروزه در کشاورزی پایدار علاوه بر کمیت تولید به کیفیت، ثبات و پایداری در تولید محصول نیز توجه خاص می‎شود. این تحقیق بر اساس آزمایش کرت خرد شده در قالب طرح بلوک‎های کامل تصادفی با سه تکرار در سال 96-95 در منطقه رامهرمز اجرا گردید. سطوح کودهای زیستی و شیمیایی فسفر در چهار سطح (عدم کاربرد کود فسفر، کود زیستی فسفر، کود زیستی فسفر+150 کیلوگرم در هکتار کود سوپرفسفات‎تریپل و 200 کیلوگرم در هکتار کود سوپرفسفات‎تریپل) به عنوان کرت‎های اصلی و محلول‎پاشی عناصر ریزمغذی (روی، آهن و منگنز) در سه سطح (عدم محلول‎پاشی، محلول‎پاشی دو در هزار، محلول‎پاشی چهار در هزار) به عنوان کرت‎های فرعی در نظر گرفته شدند. نتایج نشان داد اثر متقابل کود شیمیایی و زیستی×محلول‎پاشی عناصر ریزمغذی بر عملکرد دانه، اجزای عملکرد، ارتفاع بوته، طول سنبله، درصد و عملکرد پروتئین معنی‎دار بود. مقایسه میانگین ها نشان داد که تیمار کود زیستی فسفر+150کیلوگرم سوپرفسفات‎تریپل حداکثر تعداد سنبله در مترمربع، تعداد دانه در سنبله، وزن هزار دانه، شاخص برداشت، درصد پروتئین، عملکرد پروتئین، ارتفاع بوته و طول سنبله را به خود اختصاص داد. بیشترین عملکرد دانه از تیمار کود زیستی فسفر + 150 کیلوگرم در هکتار کودسوپرفسفات‎تریپل و محلول‎پاشی عناصر میکرو در غلظت چهار در هزار و کمترین مقدار از تیمار شاهد (عدم‎کاربرد کود) به دست آمد. در مجموع، جهت کاهش مصرف کودهای شیمیایی و هزینه تولید، تیمار کود زیستی فسفر + 150 کیلوگرم سوپرفسفات تریپل به همراه محلول‎پاشی عناصر کم مصرف با غلظت چهار در هزار می تواند در شرایط منطقه تحت آزمایش مورد توجه باشد.
    کلیدواژگان: پروتئین، عملکرد دانه، طول سنبله، محلول‎پاشی عناصر ریزمغذی
  • مهناز غفاری، محمدجواد ثقه الاسلامی، حامد جوادی، سیدغلام رضا موسوی* صفحات 121-138
    به منظور بررسی اثر تاریخ های مختلف کاشت بر عملکرد، اجزای عملکرد و درصد پروتئین ارقام ارزن دانه ای در منطقه بیرجند، آزمایشی در سال 1392 در مزرعه تحقیقاتی دانشگاه آزاد اسلامی بیرجند به صورت کرت های خرد شده در قالب طرح پایه بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار انجام شد. تاریخ کاشت به عنوان عامل اصلی در سه سطح (23 اردیبهشت، 13 خرداد و 3 تیر) و رقم به عنوان عامل فرعی در پنج سطح (باستان، چماقی، پیشاهنگ، گاورس سفید و گاورس زرد) در نظر گرفته شدند. نتایج تجزیه واریانس نشان داد که اثر متقابل تاریخ کاشت و رقم بر تعداد پنجه در بوته، تعداد دانه در پانیکول، درجه روز رشد تا رسیدگی فیزیولوژیکی، عملکرد دانه، عملکرد بیولوژیک و عملکرد پروتئین تاثیر معنی داری داشت. مقایسه میانگین ها نشان داد که تاریخ کاشت 13 خرداد با میانگین 97/736 عدد بیشترینتعداد پانیکول در متر مربع و تاریخ کاشت 3 تیر با میانگین 3 گرم بیشترین وزن هزار دانه را به خود اختصاص داد. همچنین، بیشترین تعداد پانیکول در متر مربع با میانگین 2/742 عدد در رقم گاورس سفید و بیشترین وزن هزار دانه با میانگین 2/4 گرم به رقم پیشاهنگ اختصاص یافت. رقم چماقی در تاریخ کاشت 13 خرداد با میانگین 2/323 گرم در متر مربع بیشترین عملکرد دانه و با میانگین 1/37 گرم در متر مربع بیشترین عملکرد پروتئین دانه را به خود اختصاص داد اما بیشترین عملکرد بیولوژیک با میانگین 2/1207 گرم در متر مربع مربوط به رقم گاورس زرد در تاریخ کاشت23 اردیبهشت بود. به طورکلی، نتایج این تحقیق نشان داد که برای کشت رقم چماقی، تاریخ کاشت 13 خرداد و برای کشت رقم گاورس زرد، تاریخ کاشت  3 تیر برای زراعت ارزن در بیرجند می تواند مناسب می باشد.
    کلیدواژگان: اجزای عملکرد، پروتئین، تعداد روز تا رسیدگی، دما
  • قربان دیده باز مغان لو*، مهدی جودی، احمد توبه، پرویز شریفی زیوه، محمدرضا شیری صفحات 139-151
    ذرت از جمله غلات مهم ایران است و منطقه مغان نیز از مراکز برتر تولید ذرت در کشور به شمار می رود. علف هرز تاج خروس ریشه قرمز یکی از مهم ترین علف های هرز مزارع ذرت در ایران و جهان می باشد. به منظور بررسی اثر تداخل تاج خروس بر عملکرد و خصوصیات مورفولوژیکی ذرت، آزمایشی در سال زراعی 1391 در مزرعه مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی استان اردبیل (مغان) به صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی در سه تکرار اجرا شد. فاکتورهای آزمایشی شامل چهار تراکم کاشت ذرت دانه ای (70000، 75000، 80000 و85000) بوته در هکتار و چهار تراکم کاشت علف هرز تاج خروس ریشه قرمز (صفر، 4، 8 و12) بوته در متر ردیف بودند. نتایج آزمایش نشان داد که با افزایش تراکم ذرت و علف هرز تاج خروس ریشه قرمز، عملکرد دانه، عملکرد بیولوژیکی و کلروفیل برگ ذرت به طور معنی داری کاهش یافتند. بیشترین عملکرد دانه (88/11 تن در هکتار) از تراکم 80000 بوته ذرت در هکتار بدون حضور علف هرز تاج خروس ریشه قرمز و کمترین آن (9/7 تن در هکتار) از تراکم 75000 بوته ذرت و با حضور 12 بوته در متر ردیف تاج خروس ریشه قرمز به دست آمد. نتایج همچنین نشان داد که بیشترین بیوماس علف هرز تاج خروس ریشه قرمز (8/497 گرم در متر ردیف)از تراکم 85000 بوته ذرت و با حضور 12 بوته در متر ردیف تاج خروس ریشه قرمز حاصل شد. نتایج این تحقیق به طورکلی، نشان داد که استفاده از تراکم 80000 بوته ذرت در هکتار بیشترین تاثیر را در کنترل علف هرز تاج خروس ریشه قرمز و افزایش عملکرد دانه داشت.
    کلیدواژگان: بیوماس، تراکم، ذرت، رقابت و علف هرز تاج خروس ریشه قرم
  • سیده آسیه خاتمی، محمدتقی آل ابراهیم*، مهدی محب الدینی، رقیه مجد صفحات 153-170
    به منظور بررسی کارآیی علف کش ریم سولفورون (تیتوس) به صورت پس رویشی بر تراکم کل علف های هرز، عملکرد و اجزای عملکرد سیب زمینی، آزمایش مزرعه ای در شهرستان اردبیل در سال زراعی 94-1393 انجام شد. این آزمایش به صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار و روی رقم آگریا اجرا گردید. فاکتور اول، دزهای مختلف علف کش ریم سولفورون در هفت سطح (صفر، 5، 10، 20، 30، 40 و 50 گرم ماده موثره در هکتار) و فاکتور دوم، زمان کاربرد علف کش ریم سولفورون در سه مرحله سبز شدن، استولون زایی و حجیم شدن غده سیب زمینی بودند و یک تیمار وجین کامل به عنوان شاهد برای صفات مربوط به عملکرد در نظر گرفته شد. نتایج نشان داد که کاربرد 50 و 40 گرم ماده موثره در هکتار باعث کاهش تراکم کل علف های هرز به ترتیب به میزان 38/55 و 47/49 درصد نسبت به شاهد (بدون وجین علف هرز) گردید که اختلاف آماری معنی داری بین آن دو وجود نداشت. در بین زمان های کاربرد ریم سولفورون در مراحل مختلف رشدی سیب زمینی، کاربرد ریم سولفورون در مرحله سبز شدن سیب زمینی، سبب بالاترین درصد کاهش تراکم کل علف های هرز شد. همچنین، نتایج نشان داد که بعد از تیمار وجین کامل، کاربرد ریم سولفورون به میزان 50 گرم ماده موثره در هکتار، تعداد غده های متوسط، درشت و عملکرد کل غده را به ترتیب 04/53، 45/59 و 51/20 درصد افزایش داد؛ و باعث کاهش 03/61 درصدی تعداد غده های ریز نسبت به شاهد (بدون وجین علف هرز) شد، اما اثر معنی داری بر تعداد غده در بوته نداشت. با توجه به نتایج تحقیق حاضر، علف کش ریم سولفورون می تواند به عنوان یک علف کش موثر در کنترل علف های هرز مزارع سیب زمینی در طول فصل رشد موثر واقع شود. همچنین، این تحقیق می تواند سندی برای ثبت علف کش ریم سولفورون در سیب زمینی در ایران باشد.
    کلیدواژگان: اجزای عملکرد، تراکم علف های هرز، دز- پاسخ، عملکرد کل
|
  • Saman Motazedi, Saeed Seifzadeh *, Reza Hagparast, Hamidreza Zakerin, Hamid Jabbari, Jahanfar Daneshian Pages 1-24
    Relationship, between seed yield and it morphological characteristics and their relative importance in 25 bread wheat genotypes under both rain-fed and supplementary irrigation conditions studied using a randomized complete block design with three replications were evaluated during growing seasons of 2014 and 2016 at the Kermanshah’s Sararud Rainfed Agricultural Research Station. Analysis of variance showed that all traits under study, except spike length, exhibited significant differences in rainfed and supplementary irrigation condition. In supplementary irrigation conditions, these traits showed higher values as compared to those of rainfed condition. The application of supplementary irrigation resulted in reduced leaf and canopy temperatures. The coefficients of simple correlation between the traits, for both of the rain-fed and supplementary irrigation systems, indicated that cell membrane stability, flag leaf length, straw yield, relative water content, 1000 seed weight, chlorophyll content, leaf and canopy temperatures were maximally correlated with the seed yield. Traits like straw yield and flag leaf length were inserted into the regression model of rainfed irrigation condition and traits such as the straw yield, flag leaf length, relative water content and spike yield were also inserted into the regression model of supplementary irrigation condition the results demonstrated that the former traits accounted for 0.741 of the seed yield variations and the latter traits explained 0.899 of the seed yield variation. Path coefficient analysis showed highest positive direct effect on seed yield in rain-fed condition, and straw yield and flag leaf length, relative water content, flag leaf length and spike yield in supplementary irrigation condition. Based on the results of this study, straw yield was found to be the most important indicator to select for higher yielding varieties of wheat under both rainfed and supplementar irrigation conditions.
    Keywords: Correlation analysis, Flag leaf length, Morpho-physiological traits, Path analysis, Straw yield
  • Farzad Jalili * Pages 25-38
    To study the effect of electrical conductivity (EC) andsodium adsorption ratio (SAR) on the yield and physiological indices of two varieties of rapeseed, an experiment was carried in pot condition. Treatments were EC with 3 levels (0.35, 6 and 12 dSm-1), SAR with 4 levels (0, 6, 12 and 18 from NaCl and CaCl2) and varieties with two levels (Talayeh and Okapy). Traits measured were RWC, concentration of Na, K and Ca, leaf water potential, biomass and seed yields. The result of the analysis of variance showed that the interaction effect of variety by EC on Na concentration, biomass and seed yield were significant. With increasing EC levels, seed yield decreased, but yield reduction in Okapi variety was less than that of Talayeh variety. Seed weight per plant in Talayeh was 2.99 g. and that of Okapi was 3.13 g. In both of varieties, with increasing of EC, concentration of Na increased, but its concentration in Okapy was more than Talayeh. The interaction effect of EC by SAR showed that with increasing treatment levels, leaf water potential, biomass and seed yield decreased, while carbohydrates increased. With increasing SAR from EC1SAR1 to EC1SAR4, yield decreased by 7%, while it was 13.7% from EC2SAR1 to EC2SAR4 and 25% from EC3SAR1 to EC3SAR4. Although EC and SAR causes negative effects on rapeseed growth indices, but their negative on Talayeh variety was less than that of Okapy. Increasing calcium proportion against salinity reduced the effects salinity in all traits. Since, high saline water has higher calcium ion, it would have poper quality for to use it in agriculture.
    Keywords: Biomass, Leaf water potential, Rapeseed, Soluble carbohydrates
  • Adel Pedram, Mehdi Tajbakhsh, Dariush Fathollah Taleghani, Mahdi Ghiyasi * Pages 39-56
    To investigate the effect of different seed primings on quantitative and qualitative characteristics of two sugar beet cultivars a factorial experiment based on randomized complete block design (RCBD) with three replications, was carried out in both laboratory and field at the Agricultural and Natural Resources Research Center of West Azarbaijan province in 2015-16. The factors were two cultivars (Ekbatan and 7233) and five kinds of seed primings (seed hardening, priming with nano fertilizer, priming with pigeon manure extract, hydropriming and control). The results of combined analysis of variance showed that there were significant differences between genotypes for root yield and white sugar content. It was also, revealed that primings for all traits, except percent of sugar extraction, alkalinity and white sugar content, were significant. In this study, cultivar 7233, as compared with Ekbatan, produced higher root yield and sugar content. Furthermore, hydropriming produced higher germination percentage (96.50%), speed of germination (9.56 seeds/day), root yield (80.33 t.ha-1), sugars content (23.11%), sugar yield (18.38 t.ha-1) than other seed primings. Based on stepwise regression analysis, four traits, like sugars content, root yield, sugar extraction percentage and molasses sugar, justified 98% of white sugar yield variations. Thus, these four traits were identified as the most effective ones for white sugar yield. It can be, therefore, concluded that hydropriming would be a proper seed priming to improve the quantitative and qualitative characteristics of sugar beet.
    Keywords: Correlation analysis, Priming, Regression, White sugar content
  • Nader Ashnagar, Touraj Mir Mahmoodi *, Nader Jalilnejhad Pages 57-72
    The effect of electromagnetic field and ultrasonic waves on the seed germination, seedling characteristics and essence percent of thymes investigated by using two separate factorial experiments, based on completely randomized design with three replications, at the Seed Science and Technology Laboratory of Faculty Agricultural Sciences of Islamic Azad University of Mahabad in 2017. In the first experiment, the seeds were exposed to electromagnetic field with 5, 50 and 100 milli tesla for 5, 15 and 30 minutes, and in the second experiment, the seeds were exposed to ultrasound intensity of 20, 40 and 60 kHz for 4, 8 and 12 minutes. Results of analysis of variance showed that the effects of electromagnetic field intensity by ultrasound intensity interactions were significant on all traits and indices. In this research, the highest germination percentage (97.66%), speed of germination (0.20), root length (8.70 cm), stem length (9.67 cm), root dry weight (41.5 mg), stem dry weight (44.75 mg), seedling dry weight (86.21 mg), plant dry weight (0.82g), and lowest mean germination time (4.84 days) belonged to the seeds treated with electromagnetic field intensity of 50 milli tesla for 15 minutes. The results also revealed that highest germination percentage (90.66%), germination speed (0.21), root length (7.78 cm), stem length (6.65 cm), root dry weight (41.21 mg), stem dry weight (53.60 mg), seedling dry weight (94.80 mg) and plant dry weight (0.55 g) and the lowest mean germination time (4.96 days) were related to 60 KHz ultrasound intensity for 16 minutes. The highest essence percent was produced from seeds treated with electromagnetic fields of 5 milli tesla for 30 minutes (3.44 percent) and 60 KHz ultrasound waves for 16 minutes (2.95 percent). Thus, these treatments are recommended to improve thyme germination and its seedling properties.
    Keywords: Essence, Germination, Seedling Dry Weight, Thyme
  • Hassan Nourafcan * Pages 73-86
    Chitosan is one of the bio-elicitors that cause physiological and morphological changes in plants. To this end, two separate experiments were carried out to investigate the effect of chitosan on morphological and physiological traits of lemon verbena under in vitro and field conditions. 12.5, 25, 50 and 100 ppm concentrations of chitosan were added to MS culture medium and their effects on lemon verbena growth indices were evaluated. The results showed that chitosan had a significant effect on all traits, except for the normal plantlet percentage, lateral shoots and chlorotic leaf numbers evaluated. Increasing chitosan concentrations up to 50 and 100 ppm under in vitro condition increased longest shoot length, chlorophyll content and plantlet length in lemon verbena explants but it reduced node numbers of the longest shoot when all concentrations of chitosan were used. Increasing the effect of chitosan on rooting percentage and root numbers were positive and reached the highest levels at concentrations of 50 and 100 ppm. It was also found that the shoot fresh weight, the leaf number and longest root have a positive effect on chitosan and had a better effect on concentrations less than 100 ppm. However, the use of chitosan showed irregular changes in the amount of citral. The effect of chitosan with 12.5, 25, 50 and 100 ppm concentrations were evaluated on growth indices of lemon verbena under field condition. The positive effect of chitosan concentration of 50 ppm was observed for inflorescence number, inflorescence length and leaf fresh weight. Because of positive effects of chitosan concentrations of 50 and 100 ppm, on most growth characteristics of lemon verbena in field and tissue culture conditions their applications could be recommended in plantations of this tree.
    Keywords: Bioelicitor, Chitin, Citral, Elicitors, tissue culture
  • Fakher Kardoni, Sadegh Bahamin *, Behroz Khalil Tahmasebi, Seyed, Hossein Ghavim, Sadati, Seyyed Esmaeil Vahdani Pages 87-101
    To compare yields of mung bean under different nutrition (Chemical, Biological and Integrated) and tillage systems a split plot experiment based on a randomized complete block design with three replications was conducted in 2015. Treatments consisted of 3 levels of tillage systems (no-tillage, conservation tillage and conventional tillage) and 4 levels of plant nutritions (inoculated with mycorrhiza + 50% nitrogen, 50% nitrogen without mycorrhizal inoculation, mycorrhizal inoculation +100 percent nitrogen, without inoculation with mycorrhiza + 50% nitrogen). The results showed that plant nutrient sources affected yield significantly. The highest grain yield (1510.03 kg.ha-1) was obtaind by using conservation tillage, 50% nitrogen and mycorhizal seed inoculation. This yield was 50% more than conventional tillage and nitrogen fertilizer and mycorrhizal seed inoculation which was 934.1 kg.ha-1. The highest protein yield (24.99 kg.ha-1) belonged to conventional tillage, 50 percent of nitrogen use and mycorrhizal inoculation, which is 100% (13.33 kg.ha-1) more than conventional tillage and nitrogen fertilizer with 50 percent of mycorrhizal inoculation. In general, the results showed that the use of tillage did not have significant effect on most of the traits. This result could be different if this experiment would be continued for several years. These results indicated that mycorrhizal seed inoculation reduced the need for nitrogen fertilizer, while increased seed yield.
    Keywords: Yield Comparisons of Mung-bean as Affected by Its Different Nutritions (Chemical, Biological, Integration) under Tillage Systems
  • Mona Yousefipor, Shahram Lack *, Khoshnaz Payandeh Pages 103-120
    Now-a-days, in addition to the quantity of production its quality, stability and sustainability are taken into account. This research was conducted in a split plot experiment based on randomized complete block design with three replications at Ramhormoz region in 2016-2017. The main treatments consisted of phosphorus fertilizers and bio-fertilizers with four levels (without using phosphorus fertilizer as control, bio-fertilizer, phosphorus bio-fertilizer + 150 kg.ha-1 superphosphate fertilizer and 200 kg.ha-1 superphosphate fertilizer) and foliar application of micro-nutrients (zinc, iron and manganese) with three levels (without application of micro-nutrients as control, spraying of micro-nutrients with 0.002 and 0.004 concentrations) assigned to sub plots. The analysis of variance of data showed that the combined effect of chemical and biological phosphorus fertilizer and foliar application of micronutrient on seed yield, its components, protein yield and its percentage, plant height and spike length were significant. Mean comparisons indicated that phosphorus bio-fertilizer + 150 kg.ha-1 superphosphate fertilizer produced highest number of spike per m2, seeds per spike, 1000-seed weight, harvest index, protein percentage, protein yield, plant height and spike length. The highest seed yield belonged to phosphorus bio-fertilizer + 150 kg.ha-1 superphosphate fertilizer and foliar application of micro-nutrients with 0.004 concentration and the lowest to the control treatment. Generally, to reduce the use of chemical fertilizers, cost of production and the prevention of soil contamination use of phosphorus bio-fertilizer +150 kg.ha-1 superphosphate fertilizer and spraying micronutrients with 0.004 concentration can be recommended to the farmers of the region.
    Keywords: Micronutrient foliar application, Protein, Seed yield, Spike length
  • Mahnaz Ghafari, Seyyed Gholamreza Moosavi *, Mohamad Javad Seghatoleslami, Hamed Javadi Pages 121-138
    To study the effect of planting dates on yields, yield components and protein contents of seeds of millet varieties in Birjand region, an experiment was carried out as a split-plot based on randomized complete block design with three replications at the Research Field of Islamic Azad University, Birjand Branch, Birjand, Iran, in 2013. Planting dates with three levels (May 12rd, June 2nd and June 23rd) were assigned to main plots and millet varieties with 5 levels (Bastan, Chomaki, Pishahank, White Gavars and Yellow Gavars), to sub-plot was. The results of variance analysis showed that the effect of planting date× variety interaction significantly affected tiller number per plant, seed number per panicle, number of days to physiological maturity, seed yield, biological yield, harvest index and protein yield. Means comparison of simple effects showed that the highest of panicle number per m2 (736.97) obtained at planting date of June 2nd and highest 1000-seed weight (3 g) obtained at planting date of June 23rd. Also, the highest number of panicles per m2 (742.2) belonged to White Gavars and highest 1000-seed weight (4.2 g) to related to Pishahang varieties, respectively. Means comparison of simple effect showed that the highest seed and protein yields (323.2 and 37.1 g.m2) were obtained from Chomaki variety at planting date of June 2nd respectively, but the highest biological yield (1207.2 g.m2)belonged to Yellow Gavars variety at planting date of May 12rd. As a whole, results of this research showed that planting date of Jane 2nd for Chomaki variety and planting date of June 23rd for Yellow Gavars variety were found to be proper planting dates to grow these two varieties in Birjand.
    Keywords: Days to physiological maturity, Protein, temperature, Yield components
  • Ghorban Didehbaz Moghanlo *, Mehdi Joudi, Ahmad Tobeh, Parviz Sharifi Ziveh, Mohammad Reza Shiri Pages 139-151
    Maize is one of the important cereal crops in Iran. Moghan, in Ardabil province, is an appropriate region to grow it in the country. Redroot pigweed (Amaranthus retroflexus L.) is one of the major noxious weed in maize fields worldwide and also in Iran. To study the interference of effect of this weed on maize seed yield and its morphological characteristics, a factorial experiment based on randomized complete block design with three replications was carried out at the research field of Agricultural and Natural Resources Research Center of Ardabil (Moghan) in 2012. The experimental factors were maize plant densities with four levels (70000, 75000, 80000 and 85000 plant.ha-1) and redroot pigweed densities with four levels (0, 4, 8 and 12 plant/m per row). The results showed that increasing density of maize and redroot pigweed, grain yield, biological yield and chlorophyll content of maize leaves were significantly reduced. The highest grain yield (11.88 t.ha-1) at density corn of 80000 plants.ha-1 of maize under weed free condition and lowest grain yield (7.92 t.ha-1) at maize density of 75000 plants.ha-1 with the presence of the 12 plant/m per row of redroot pigweed. The highest biomass of redroot pigweed (497.8 g/m per row) was produced at density of 85000 plants.ha-1 of maize with the presence of the 12 plant/m per row of redroot pigweed. Generally, the results of this research showed that 80000 plants.ha-1 of maize resulted in highest control of redroot pigweed and grain yield.
    Keywords: Biomass, Density, Maize, Competition, weed red root pigweed
  • Seyyede Asiye Khatami, Mohammad Taghi Alebrahim *, Mehdi Mohebodini, Rogayeh Majd Pages 153-170
    To study the efficacy of rimsulfuron, as a postemergent herbicide, on potato tuber yield (c.v. Agria), its components and control of weeds, a factorial field experiment based on randomized complete block design with 3 replications was conducted at Ardabil in 2014. The first factor consisted of seven different levels of rimsulfuron dosages (0, 5, 10, 20, 30, 40 and 50 g. a.i /ha), and second factor was its applications at three different potato growth stages (emergence, stolon initiation and tuber bulking). A weed free treatment was also considered as control. Statistical analysis showed that 50 and 40 g. a.i/ ha rimsulfuron applications reduced weed densities by 55.38 and 49.47 percent respectively, but their difference was not statistically significant. Among rimsulfuron application times, its application at potato emergence, resulted in highest reduction of weed density. The results also, showed that rimsulfuron application of 50 g. a.i/ha to the weed free condition, increased number of medium and large sized tubers and total tuber yield by 53.04, 59.45 and 20.51 percents respectively and decreased small sized tubers by 61.03%, but its effect on the number of tubers per plant was not significant. According to result of this research it can be concluded that rimsulfuron is an efficient herbicide to increase potato yield and control weeds of potato fields in Ardabil, and probably in Iran. Further research is needed to substantiate these results.
    Keywords: Herbicid dosage effect, Potato tuber yield, Weed density, Yield components