فهرست مطالب

مطالعات زن و خانواده - سال یکم شماره 1 (بهار و تابستان 1392)

نشریه مطالعات زن و خانواده
سال یکم شماره 1 (بهار و تابستان 1392)

  • 198 صفحه، بهای روی جلد: 50,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1392/06/17
  • تعداد عناوین: 6
|
  • مریم توحیدی صفحه 7
    مباحث مربوط به زن، پیوسته یکی از موضوعات جذاب و پر هیاهو بوده است، شخصیت زن را می توان از دو منظر حقوقی و حقیقی واکاوی کرد. از زاویه حقوقی، ابعادی مانند مبانی حقوق زن، تفاوت ها و اشتراکات حقوقی دو جنس، راز تفاوت ها و... کنکاش پذیر است که بررسی آن مجالی دیگر می طلبد. هدف از نوشتار حاضر بررسی «شخصیت حقیقی» زن است تا با تبیین و جمع عرفی میان روایات به ظاهر معارض مربوط به زن و تشخیص احادیث صحیح از سقیم به رفع شبهات اقدام کند. این پژوهش با روش کیفی و تحلیلی به این نتیجه دست یافت که روایات واحدی که در مباحث غیرفقهی زنان وارد شده از نظر بسیاری از علما، فاقد حجیت است، حتی در صورت حجیت خبر واحد نادیده گرفتن ضعف سند، بسیاری از اخبار مربوط به سندیت و نکوهش زنان، باز هم تعارض محتوای این اخبار با آیات قرآن کریم، سیره پیامبر(ص)، اصول عقلی، سایر روایات و... نشانه مردود بودن آن هاست.
    کلیدواژگان: شخصیت حقیقی زن، شخصیت حقوقی زن، تعارض دلیل ها، اختلاف حدیث، معیار سنجش روایت
  • فاطمه جمیلی کهنه شهری، فاطمه نصراصفهانی صفحه 41
    مقاله حاضر درصدد بررسی مقایسه ای روابط صمیمانه پیش از ازدواج زنان و مردان 15-29 سال شهر تهران و سپس چالش نظری آن بود. بر اساس نظریه جامعه پذیری جنسیتی، گزارش های تحقیقاتی و با استفاده از روش پیمایش، تعداد 254 پرسشنامه با نمونه گیری خوشه ایچند مرحله ای در 3 منطقه این شهر آزمون شدند. یافته ها نشان دهنده تشابه زنان و مردان مورد مطالعه در برخی متغیرها از جمله نحوه آشنایی، میزان صمیمیت با جنس مخالف، دلایل قطع روابط دوستانه و پیامدهای جدایی بود. تشابهات دریافت شده در روابط دو جنس، تا حدی مغایر با انتظاری بود که از جامعه پذیری الگوهای سنتی می توان داشت و لذا نظریه جامعه پذیری جنسیتی برای تبیین تفاوت های جنسیتی روابط پیش از ازدواج در جامعه مذکور بسنده نبود و بهره برداری از نظریه دوسوگرایی جامعه شناختی مرتن پیشنهاد شد. همچنین به دلیل ضد ارزش قلمداد شدن روابط جنسی پیش از ازدواج در هنجارهای مذهبی و سنتی ما، که در فرهنگ غرب بعضا آزادی جنسی قلمداد می شود، می توان به خلاء نظریه پردازی پی برد و ضرورت مطالعات عمیق تر کیفی با رویکرد نظریه بازکاوی و نیز بهره برداری از مبادی فلسفه اسلامی برای ساخت نظریه و نظریه پردازی تاکید می شود.
    کلیدواژگان: روابط پیش از ازدواج، تفاوت های جنسیتی، جامعه پذیری جنسیتی، دوسوگرایی جامعه شناختی، نظریه پردازی
  • حسین بستان (نجفی) صفحه 69
    این مقاله با هدف معرفی الگویی برای ساخت مدل های نظری دینی در حوزه علوم اجتماعی به منظور خارج کردن اندیشه علم دینی از حیطه مباحث صرفا فلسفی و کشاندن آن به حوزه مباحث روشی، متضمن کوششی است در جهت ساختن مدلی نظری در باب ثبات خانواده که از ویژگی های اتقان، انسجام منطقی، بومی بودن و انطباق با آموزه های اسلامی بهره مند باشد. برحسب این مدل، تامین نیازهای فطری همسران، عامل اصلی ثبات خانواده است و مجموعه ای از عوامل باواسطه نیز در سطح خرد یا سطح کلان بر آن تاثیر می گذارند که در چهار محور ویژگی های فردی همسران (ویژگی های اعتقادی، اخلاقی، دانشی، رفتاری و جسمی)، ویژگی های ساختاری خانواده (تمایز جنسیتی نقش ها، حضور زن و شوهر در کنار هم و داشتن فرزند)، پیش زمینه های تشکیل خانواده (در مراحل رشد همسران و در مرحله همسرگزینی) و عوامل اجتماعی(آموزش، تربیت دینی و اخلاقی جامعه، بسترسازی اجتماعی، بسترسازی قانونی، حمایت اجتماعی و نظارت اجتماعی) بررسی شده اند.
    کلیدواژگان: ثبات خانواده، نظریه خانواده، نظریه هنجاری، علم دینی، جامعه شناسی اسلامی
  • محمدرضا ذوقی پایدار، فرامرز سهرابی اسمرود، ابوالقاسم یعقوبی صفحه 99
    هدف پژوهش حاضر بررسی اثربخشی زوج درمانی شناختی- رفتاری بر اختلال استرس پس از ضربه و افسردگی جانبازان همدان بود. این پژوهش از لحاظ هدف کاربردی و از لحاظ روش از نوع نیمه تجربی با طرح پیش آزمون، پس آزمون و پیگیری بود. تعداد 24 نفر از جانبازان مبتلا به اختلال استرس پس از ضربه ناشی از جنگ، به صورت تصادفی به دو گروه آزمایش (زوج درمانی شناختی- رفتاری)(12 نفر) و گروه کنترل(لیست انتظار)(12 نفر) تقسیم شدند. آزمودنی های گروه آزمایش به مدت 12 جلسه 5/1 ساعته، در جلسات زوج درمانی شناختی- رفتاری شرکت کردند. از فهرست اختلال استرس پس از ضربه ویرایش نظامی (PCL-M) و پرسشنامه افسردگی بک(BDI) برای جمع آوری داده ها استفاده شد. نتایج نشان داد که میان دو گروه مداخله و کنترل از لحاظ شدت اختلال استرس پس از ضربه و افسردگی، پس از خاتمه جلسات درمانی تفاوت معناداری وجود دارد. زوج درمانی شناختی- رفتاری به طور معناداری شدت اختلال استرس پس از ضربه همچنین میزان افسردگی را در گروه آزمایش کاهش داد و زوج درمانی شناختی- رفتاری در کاهش شدت نشانه های اختلال استرس پس از ضربه و افسردگی همراه آن موثر بوده است.
    کلیدواژگان: اختلال استرس، افسردگی، زوج درمانی شناختی، رفتاری
  • ریحانه سادات رئیس الساداتی صفحه 119
    با وجود آن که اسلام به عنوان کامل ترین دین راهکارهایی در قرآن برای تنظیم روابط خانوادگی توصیه می کند، اما امروزه به دلیل داشتن برخی واژگان و عبارات متهم به تجویزخشونت علیه زنان شده است. یکی از این عبارات واژه «واضربوهن» در آیه 34 سوره نساء است. به این دلیل مقاله حاضر باذکر نظرات جامعه شناسان در باب خانواده و خشونت خانوادگی و کج رفتاری اجتماعی به بررسی این عبارت با استفاده از واژه شناسی و ایجاد شبکه مفاهیم قرآنی و آیات و روایات تفسیری مربوطه اقدام کرده است. این مقاله با روش تحلیل محتوا و در راستای چارچوب نظری اسنادی به بررسی دیدگاه قرآن نسبت به زن و خانواده و قرینه های لفظی موجود در آیه و روایات تفسیری به تحلیل شرایط ضرب و نمادهای مخالفت قرآن با خشنوت علیه زنان اقدام کرده است. همچنین مغایرت واژه «واضربوهن»را با بنیادهای نظریات جامعه شناسی در باب خشونت علیه زنان به اثبات رسانده و از نشوز مد نظر در این آیه با توجه به نظریات کج رفتاری اجتماعی تبیین جامعه شناسانه کرده است. نتایج نشان داد که گفتمان آیه متفاوت از گفتمانی است که در انتقادات از آن استفاده شده است؛ واژه مذکور به عنوان یک امر ارشادی، درپی تنظیم زندگی خانوادگی مخدوش شده بر اثر فقدان رعایت حدود خانواده است؛ و در فرآیندی ترتیبی بعد از دو مرحله «فعظوهن»و«واهجروهن فی المضاجع»و فقدان پاسخگویی آن ها و در شرایط بسیار محدود و مشخص اجرایی است؛ تعبیر مبارک«فلا تبغوا علیهن سبیلا» و روایات مفسر واژه «واضربوهن»، ازمخالفت قرآن با خشونت علیه زنان حکایت می کند.
    کلیدواژگان: زن، و اضربوهن، قرآن، خشونت، تعارض خانوادگی
  • ام البنین چابکی صفحه 159
    سیر صعودی طلاق در ایران، به ویژه در دهه های اخیر، معلول عوامل روان شناختی و جامعه شناختی است؛ که نیازمند پژوهشی جدی، با توجه به تاثیر پیامدهای ناگوار طلاق بر ابعاد گوناگون زندگی اجتماعی است. پژوهش حاضر این پدیده را از جنبه جامعه شناختی و فقط از منظر زنان بررسی کرد؛ با این هدف که اولا نشان دهد تغییر نگرش زنان، در ارتباط با کارکردهای خانواده بر طرز تلقی آن ها نسبت به طلاق، تاثیر گذاشته و در نتیجه سبب افزایش میزان طلاق در ایران شده است و ثانیا حساسیت نهادها و ارگان های فرهنگی کشور را برای چاره اندیشی برانگیزد. پژوهش حاضر توصیفی – تحلیلی بود و به شیوه پیمایشی انجام شد. جامعه آماری تمامی بانوان ساکن تهران و جامعه نمونه، شامل 500 نفر بود که به شیوه تصادفی هدفمند از 5 منطقه (شمال، جنوب، مرکز، شرق، غرب) شهر تهران، برای تکمیل پرسشنامه محقق ساخته در ارتباط با ارزش های مرتبط با همسرگزینی و کارکردهای خانواده انتخاب شدند. نتایج پژوهش نشان دهنده آن بود که ارزش های مرتبط با نقش های خانوادگی و کارکردهای خانواده دستخوش تغییر شده است؛ به این معنا که بین دیدگاه دو نسل، در ارتباط با کارکرد های اساسی خانواده، شکاف عمیقی وجود دارد. همچنین تلقی نسل جوان از طلاق، متفاوت از نسل گذشته است، به طوری که از نظر در صد جالب توجهی از بانوان نسل جوان، طلاق امری مذموم و ناپسند به شمار نمی آید.
    کلیدواژگان: طلاق، زنان، نقش های خانوادگی، تغییر نگرش
|
  • Maryam Tohidi Page 7
    Issues related to women, have always been attractive and yet controversial. The personality of woman can be analyzed from both its real and legal aspects. Issues such as fundamentals of women rights, legal differences and similarities of the sexes, the secret behind the differences, etc are issues which can be examined from the legal aspect which require another time. The aim of the present research was to analyze the “real personality” of woman, by explaining and bringing together seemingly controversial traditions related to women and distinguishing reliable traditions from unreliable ones to resolve any doubts. By applying qualitative methods and analysis it was concluded that according to many Islamic scholars many singly-reported traditions regarding the non- legal issues of women were without argument. Even if issues regarding the unreliability of the tradition were disregarded, the incongruity of the content of these traditions with Quran, Prophet’s lifestyle, logic, other traditions, etc proves the unreliability of these traditions.
    Keywords: Real personality of woman, legal personality of woman, incongruity of arguments
  • Fatemeh Jamili Kohne Shahri, Fatemeh Nasr Isfahany Page 41
    This paper aims to study and analyze the intimate premarital relationships comparatively among boys and girls 15-29 in Tehran. To do so، Gender Socialization Theory and some research reports were employed to distribute 254 questionnaires in three areas of Tehran and assessed using the method of survey and cluster multi-stage sampling. Results showed that boys and girls were similar in some variables such as way of acquaintance، degree of intimacy with the opposite sex، reasons behind ending friendly relationships، and the outcomes of breaking up. Meaningful differences indicated that men had a more positive attitude towards such relationships and were engaged in them more than women. The observed similarities in the relationships of the two sexes was different to what was expected based on the classical patterns of socialization and therefore، the Gender Socialization Theory was not adequate for analyzing the gender differences of the society of this study and in due turn، Merton’s Theory of Sociological Ambivalence was suggested. Furthermore، premarital relationship which is considered as a kind of deviance in Iranian culture and sexual liberalism in western countries indicates the lack of theorizing in this field and shows the great need for further in-depth qualitative studies using grounded theory، and applying Islamic principles for conducting theories and theorizing.
    Keywords: Premarital Relationships, Gender Differences, Gender Socialization, Sociological Ambivalence, Theorizing
  • Hossein Bostan (Najafi) Page 69
    This article aims at introducing a pattern for making religious theoretical models in the field of social sciences in order to withdraw religious sciences out of the scope of merely philosophical discussions to the realm of methodology. Given that، it contains an attempt to make a theoretical model of family stability which is characterized by cogency، logical consistency، locality and accommodation with Islamic teachings. According to this model، fulfilling innate needs of spouses is the fundamental factor of family stability and some mediate factors at micro or macro levels affect it which have been considered in four parts; a) Individual characteristics of the spouses (their religious beliefs، morality، knowledge، behavior and body)، b) Structural characteristics of the family (gender differentiation of family roles and spouses living together and having children)، c) Family backgrounds (in the development stages of spouses and in the mate selection stage) and d) Social factors (education، religious and moral training by social agents، providing appropriate social settings، providing appropriate legal settings، social support and social control).
    Keywords: Family stability, family theory, normative theory, religious science, Islamic sociology
  • Mohammad Reza Zoghipaidar, Faramrze Sohrabi Asmarod, Abolghsem Yaghoobi Page 99
    The aim of the present research was to study the effectiveness of Cognitive–behavioral conjoint therapy on PTSD and depression of veterans in Hamadan، Iran. This study is a quasi-experimental design with pre-test، post-test and follow up type. 24 veterans suffering from PTSD were divided randomly into intervention (CBCT) and control groups. The intervention group administered 12 sessions of Cognitive–behavioral conjoint therapy، 1. 5 hours weekly. PTSD checklist-military version (PCL-M) and beck depression inventory (BDI) were used to collect the data. There was a significant difference between intervention and control groups in PTSD and depression after the final session of intervention. Cognitive–behavioral conjoint therapy decreased the severity of PTSD and the rate of depression in the intervention group. Cognitive–behavioral conjoint therapy was effective on reduction of symptoms in PTSD and co-morbid depression.
    Keywords: Depression, Post, traumatic Stress Disorder, Cognitive–behavioral conjoint therapy
  • Reyhanneh Sadaat Raees Sadaati Page 119
    Although as the most complete religion، Islam provides suggestions for better family relations، however due to some terms used in Quran، it has been accused of favoring violence against women. One example is the word waz ribūhuna [i. e. beat them] in verse 34 of Surah Annisāā. By brining the different views of sociologists regarding terms such as family، domestic violence and social deviance، this paper examined these expressions using quranic terminology، web of quranic concepts and relevant verses and commentary traditions. Using content analysis، and within a theoretical attributive framework، this paper examined the view of Quran towards women and family، and by applying the available parallel texts in verses and commentary traditions، the condition of beating and examples of Quran’s opposition to violence against women were analyzed. Also the contradiction of the term waz ribūhuna with the foundations of Sociological theories of violence against women was proved and using the theories of social deviance، explained sociologically، what the verse considered as disobedient women. Results indicated that the discourse of the verse was different from the discourse used in criticisms. The term waz ribūhuna، as a guiding concept attempted to regulate a troubled family which had not respected its boundaries. waz ribūhuna was used in very limited situations and came respectively after fa ‘izūhunna and juhvwah jurūhunna fil mazāji’I، where these two stages did not answer as solutions. Falā tab ghū ‘alay hinna sabīlā، plus the commentary tradition under waz ribūhuna، indicates Quran’s opposition towards violence against women.
    Keywords: waz¬ribūhuna, Quran, violence, family conflict
  • Ommolbanin Chaboki Page 159
    The Increasing rate of divorce in Iran، especially in recent decades، has been affected by psychological and sociological factors which require a vast survey due to the threatening outcomes of divorce in social life. This paper، examines this phenomenon from its sociological aspect and only from the viewpoint of women. Firstly، it aims to show that the changing attitudes of women towards family function has had a great influence on how they perceive divorce and has thus increased the divorce rate in Iran and secondly، to arouse the sensitivity of cultural institutions and organizations of the country to find a solution. This descriptive-analytic research was carried out using survey method. The researcher-made questionnaire regarding spouse selection and family function were distributed randomly among 500 women who were systematically selected from 5 main areas of Tehran (North، east، south west، and center). Results indicated that the values related to family roles and functions have undergone changes، resulting in a great gap between the two generations regarding their views about basic family functions. Furthermore، how the young generation perceived divorce was much different to their precedents in a way that many young women no longer considered divorce as unfavorable.
    Keywords: Women, attitude, divorce, family roles