فهرست مطالب

بهداشت مواد غذایی - سال هفتم شماره 2 (پیاپی 26، تابستان 1396)

نشریه بهداشت مواد غذایی
سال هفتم شماره 2 (پیاپی 26، تابستان 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/06/07
  • تعداد عناوین: 8
|
  • حسین شاهیان، حسین شیخ لویی * صفحات 1-13

    در پژوهش حاضر برای بررسی آلودگی احتمالی محصول سیب درختی رقم قرمز لبنان (رد دلیشز) شهرستان میاندوآب نسبت به سموم کشاورزی مورداستفاده توسط باغبانان، میزان باقی مانده سموم دیازینون و کلرپیریفوس موردبررسی قرار گرفت. ابتدا نمونه برداری توسط روش تصادفی ساده انجام گرفت و پس از عصاره گیری و استخراج به روش استخراج فاز جامد (SPE) با استفاده از کروماتوگرافی مایع با کارآیی بالا (HPLC) میزان باقیمانده سموم دیازینون و کلرپیریفوس اندازه گیری شد. به طوری که میزان باقی مانده سموم ب ترتیب در سیب های شسته نشده باپوست، شسته شده باپوست و سیب های پوست گیری شده ppm 08/0، 31/0 68/0 برای دیازینون و 24/0، 54/0، ppm 98/0 برای کلرپیریفوس اندازه گیری شد. مقایسه نتایج آماری با استاندارد های جهانی مبین این موضوع است که میزان باقی مانده سم دیازینون در سیب های شسته نشده باپوست و میزان باقی مانده سم کلرپیریفوس در هر سه حالت: شسته شده باپوست، شسته شده بدون پوست و سیب های پوست گیری شده بیش ازحد جهانی (دیازینون ppm 5/0 و کلرپیریفوس ppm 01/0) است؛ بنابراین ضرورت دارد مسئولان و باغداران منطقه توجه ویژه ای به میزان باقی مانده و زمان استفاده از سموم داشته باشند تا به این وسیله از به خطر افتادن بهداشت و سلامت جامعه و صادرات سیب درختی جلوگیری گردد.

    کلیدواژگان: سیب درختی، باقیمانده سموم، دیازینون، کلرپیریفوس، کروماتوگرافی مایع با کارآیی بالا
  • مریم افسرسنگری، حمید عبدالله پور، انوشه کوچکیان صبور، الناز نامی خسمخی * صفحات 15-28

    تولید سوریمی از ماهیان کم مصرف یکی از روش هایی است که امروزه برای افزایش مصرف این دسته از ماهیان پیشنهاد می گردد. در این تحقیق از ماهی کاراس (gibelio Carassius carassius) جهت تولید سوریمی استفاده شد. تیمارهای تحقیق به ترتیب، سوریمی نگهداری شده در دمای انجماد (oC 18-) (گروه 1) و سوریمی نگهداری شده در دمای فوق سرما (oC 3-) (گروه 2) می باشد. این تیمارها طی 60 روز نگهداری به صورت دوره ای تحت آزمایش های ترکیبات شیمیایی (رطوبت، پروتئین، چربی، خاکستر و pH) و آزمایش های فساد شیمیایی و اکسیداسیون شامل مجموع بازهای نیتروژن فرار (TVB-N) و تیوباربیتوریک اسید (TBA) قرار گرفتند. بر اساس نتایج آماری میزان چربی، pH، TVB-N و TBA در طول دوره نگهداری در گروه 2 به طور معنی داری بیشتر از گروه 1 بوده است (05/0>p) با افزایش مدت زمان نگهداری شاخص های فساد شیمیایی در هر دو تیمار به طور معنی داری افزایش یافتند (05/0>p) نتایج نشان داد سوریمی نگهداری شده در دمای انجماد از کیفیت بهتری نسبت به سوریمی نگهداری شده در دمای فوق سرما برخوردار بود. به دلیل افزایش میزان شاخص های فساد در روزهای پایان نگهداری، مشاهده گردید زمان ماندگاری سوریمی ماهی کاراس در دمای انجماد بالاتر از سوریمی نگهداری شده در دمای فوق سرما بوده و کیفیت سوریمی نگهداری شده در دمای انجماد تا پایان دوره نگهداری حفظ گردیده است.

    کلیدواژگان: ماهی کاراس (gibelio Carassius carassius)، سوریمی، فساد شیمیای، زمان ماندگاری
  • حمیدرضا شعبانی، مریم عزیزخانی*، فهیمه توریان صفحات 29-41

    هدف این مطالعه، بررسی تاثیر افزودن عصاره و اسانس میخک بر پایداری اکسیداتیو و ویژگی های حسی فیله ماهی قزل آلای پیش پخته در دوره ذخیره سازی منجمد بود. فیله ماهی (تیمار شده با اسانس (1/0%) و عصاره میخک (2%) و BHT (02/0%) و کنترل) به سه روش سرخ کردن، پختن در فر و بخارپز کردن تهیه و در 18- درجه سلسیوس به مدت 4 ماه نگهداری شد. در پایان دوره نگهداری، بالاترین عدد پراکسید (PV) در فیله های سرخ شده حاوی اسانس و عصاره (به ترتیب، 48/4 و 45/5 میلی اکی والان در کیلوگرم) و پایین ترین PV در فیله های پخته شده در فر حاوی اسانس و عصاره (به ترتیب، 63/2 و 47/3 میلی اکی والان در کیلوگرم) مشاهده گردید. عدد تیوباربیتوریک اسید (TBA) در فیله های حاوی اسانس و عصاره پیش پزشده به هر سه روش بلافاصله پس از فرایند افزایش قابل ملاحظه ای نشان نداد لیکن در نمونه های کنترل بخارپز شده معیار TBA (58/0 میلی گرم مالون آلدهید در کیلوگرم) افزایش یافت. نمونه های تیمار شده با اسانس میخک دارای PV و TBA کمتری نسبت به نمونه های تیمار شده با عصاره میخک و نیز کنترل بودند. افزودن اسانس و عصاره میخک تاثیر مثبتی بر ویژگی های حسی نمونه ها داشت.

    کلیدواژگان: ماهی، میخک، پیش پخت، نگهداری منجمد، پایداری اکسیداتیو
  • الهام شهری، نعمت الله خراسانی، غلامرضا نوری، فردوس کرد مصطفی پور، محمد ولایت زاده صفحات 43-57

    فلزات سنگین از آلاینده هایی هستند که در اکوسیستم های آبی مشکلات بسیاری را برای آبزیان و درنهایت برای انسان ایجاد می کنند. این پژوهش در سال 1392 به منظور تعیین میزان فلزات سنگین نیکل، سرب، کادمیوم و روی در عضله ماهیان شوریده، حلوا سیاه، شیر و کوتر منطقه چابهار انجام شد. 96 نمونه ماهی از صیدگاه بندر چابهار از دو منطقه ساحلی و دریایی تهیه شد. جهت استخراج فلزات از بافت های موردمطالعه، از روش هضم مرطوب استفاده شد و تعیین غلظت فلزات سنگین به وسیله دستگاه جذب اتمیYounglin AAS8020 صورت پذیرفت. میزان کادمیوم در ماهی حلوا سیاه (0450/0 میلی گرم در کیلوگرم) نسبت به گونه های دیگر بالاتر بود. همچنین پایین ترین میزان این عنصر در ماهی شوریده و شیر (0150/0 میلی گرم در کیلوگرم) به دست آمد. میزان سرب در ماهی کوتر (0125/0 میلی گرم در کیلوگرم) نسبت به گونه های دیگر پایین تر بود. میزان نیکل در ماهی کوتر (1800/4 میلی گرم در کیلوگرم) نسبت به گونه های دیگر بالاتر به دست آمد. پایین ترین میزان این عنصر در ماهی شیر (0150/0 میلی گرم در کیلوگرم) بود. میزان روی در ماهی کوتر (5450/0 میلی گرم در کیلوگرم) نسبت به گونه های دیگر بالاتر بود. پایین ترین میزان این عنصر در ماهی شیر (0150/0 میلی گرم در کیلوگرم) مشاهده شد. میزان فلز کادمیوم، سرب و روی در مقایسه با آستانه استانداردهای جهانی سازمان غذا و کشاورزی، سازمان بهداشت جهانی، وزارت کشاورزی شیلات انگلستان و انجمن ملی بهداشت و سلامت استرالیا و سازمان غذا و داروی امریکا پایین تر بود. غلظت نیکل در عضله ماهی کوتر در مقایسه با استانداردهای جهانی بیشتر به دست آمد. با توجه به نتایج به دست آمده، میزان فلزات سنگین موجود در عضله ماهیان موردمطالعه هیچ گونه خطری برای مصرف انسان در برندارد.

    کلیدواژگان: فلزات سنگین، ارزیابی خطر، ماهی، عضله، چابهار
  • محمد رئیسی، سید شهرام شکرفروش*، محمود امین لاری، حجت الله حجت الله گلکاری صفحات 59-67

    جهت بهبود کیفیت گوشت و استفاده بهتر آن در صنایع غذایی و تولید محصولات گوشتی روش های مختلفی برای ترد کردن گوشت و افزایش حلالیت پروتئین ها، قدرت امولسیون کنندگی و افزایش ظرفیت نگهداری آب مورداستفاده قرارگرفته است. یکی از موثرترین روش های ترد کردن گوشت، استفاده از آنزیم ها، مخصوصا آنزیم های گیاهی می باشد. در این تحقیق با افزودن عصاره آبی گیاه کارده حاوی 100 و 150 واحد آنزیم به هر کیلو گرم گوشت ران گوساله، از آن کالباس امولسیونی تولید و شاخص حلالیت نیتروژن (NSI) ، پایداری امولسیون خمیر کالباس، ویژگی های قوام بافت محصول و آزمایش های حسی فرآورده اندازه گیری شد. نتایج نشان داد که میزان NSI در گروه های تیمار شده با عصاره گیاه کارده به طور معنی داری بیشتر از گروه شاهد بود. همچنین این شاخص با افزایش میزان آنزیم و مدت زمان اثر دهی آن نیز به طور معنی داری افزایش یافت. پایداری امولسیون خمیر کالباس نمونه های تیمار شده به طور معنی داری بیشتر از نمونه شاهد بود. در تحقیق حاضر هرچند که عصاره آبی کارده موجب ترد شدن گوشت، افزایش قدرت امولسیون کنندگی و بهبود معنی دار شاخص های مربوطه گردید اما کاربرد گوشت ترد شده سبب بهبود قوام بافت کالباس های تولیدی نگردید و تاثیر معنی داری بر خصوصیات حسی آن ها نداشت. این تحقیق نشان داد که عصاره آبی کارده می تواند به عنوان یک ترد کننده مناسب در گوشت استفاده شود.

    کلیدواژگان: کالباس امولسیونی، گیاه کارده، ترد کردن گوشت، شاخص حلالیت نیتروژن
  • آراسب دباغ مقدم، محسن بشاشتی *، سید جواد حسینی شکوه، سید رضا هاشمی صفحات 69-81

    آنتی بیوتیک ها به طور گسترده برای پیشگیری و درمان بیماری های متعدد و همچنین به عنوان محرک رشد در حیوانات تولیدکننده غذا به کار می روند. استفاده گسترده از آنتی بیوتیک ها ممکن است سبب باقی مانده های دارویی در مواد غذایی و همچنین القای واکنش های آلرژی زا در انسان گردد. علاوه براین، مقاومت به باکتری های پاتوژن به طور مداوم درنتیجه استفاده از آنتی بیوتیک ها، کاهش پیدا می کند. هدف از انجام این مطالعه، ارزیابی حضور سه گروه آنتی بیوتیکی معمول شامل فلوروکینولون ها ، تتراسایکلین ها و سولفونامیدها در گوشت مرغ و تخم مرغ مصرفی ارتش جمهوری اسلامی ایران است. از 70 نمونه شامل گوشت مرغ و تخم مرغ از سردخانه های ارتش نمونه برداری و با استفاده از آزمون الایزا نسبت به تعیین باقی مانده های آنتی بیوتیکی اقدام گردید. از 35 نمونه آنالیز شده گوشت مرغ، 35 (100%) ، 30 (71/85%) و 28 (00/80%) نمونه به ترتیب آلوده به فلوروکینولون، تتراسایکلین و سولفونامید بودند. میانگین ± خطای استاندارد سطوح باقی مانده های فلوروکینولون، تتراسایکلین و سولفونامید، به ترتیب 30/4±59/72، 6/1±35/15 و 61/3±52/36 میکروگرم در هر کیلوگرم در نمونه های گوشت مرغ بود. 4 (43/11%) نمونه از نمونه های گوشت مرغ بالاتر از حداکثر مقدار باقی مانده (MRL) بودند. این مطالعه نشان داد که 4 (43/11%) ، 8 (85/22%) و صفر نمونه از 35 نمونه تخم مرغ برای باقی مانده های فلوروکینولون، تتراسایکلین و سولفونامید مثبت می باشند. میانگین ±خطای استاندارد سطوح باقی مانده های فلوروکینولون، تتراسایکلین و سولفونامید، به ترتیب 6/0±23/1، 94/0±84/2 و صفر میکروگرم در هر کیلوگرم در نمونه های تخم مرغ بود. این مطالعه نشان داد که بعضی از نمونه های گوشت مرغ و تخم مرغ مصرفی ارتش جمهوری اسلامی ایران دارای باقی مانده آنتی بیوتیک می باشند، لذا با توجه به مخاطرات وجود باقی مانده های دارویی در مواد غذایی، پایش دائمی محصولات پروتئینی برای احراز سلامتی آن برای مصرف انسان ضروری می باشد.

    کلیدواژگان: باقی مانده آنتی بیوتیک، الایزا، حداکثر مقدار باقی مانده، گوشت مرغ، تخم مرغ
  • الهه رستمی گوهری*، محسن افشارمنش، مسعود سامی صفحات 83-91

    این آزمایش به منظور بررسی تاثیر پودر پونه کوهی بر کیفیت گوشت جوجه های گوشتی انجام شد. آزمایش در قالب طرح کاملا تصادفی با 4 تیمار، 4 تکرار و 10 پرنده در هر تکرار به اجرا درآمد. تیمارهای آزمایشی شامل: جیره پایه (بدون افزودنی) ، جیره پایه حاوی 200 میلی گرم در کیلوگرم آنتی بیوتیک ویرجینامایسین، تیمارهای 3 و 4 به ترتیب جیره پایه حاوی 1/0 و 2/0 درصد پودر پونه کوهی. پارامترهای کیفی اندازه گیری شده شامل: تیوباربیتوریک اسید (TBA) ، pH، ظرفیت نگهداری آب، افت خونابه و افت درنتیجه پخت بودند. داده های حاصل از آزمایش در قالب طرح کاملا تصادفی توسط نرم افزار آماری SAS آنالیز و مقایسه میانگین داده ها با استفاده از آزمون چند دامنه ای دانکن در سطح 5 درصد انجام شد. نتایج نشان داد که تغذیه با سطوح مختلف پودر پونه موجب کاهش تیوباربیتوریک اسید، افت خونابه و افت درنتیجه پخت گردید (05/0<p). pH در تیمارهای دریافت کننده پونه در مقایسه با گروه شاهد و آنتی بیوتیک بیشتر بود و بیشترین ظرفیت نگهداری آب نیز در تیمارهای دریافت کننده پودر پونه مشاهده شد (05/0<p).

    کلیدواژگان: پونه کوهی، کیفیت گوشت، جوجه گوشتی
  • افشین جوادی *، آیسا علی نیا صفحات 91-109

    امروزه با افزایش آگاهی مصرف کنندگان نسبت به مضرات نگهدارنده‏های شیمیایی، تقاضا برای غذاهای آماده با نگهدارنده‏های طبیعی افزایش یافته است. از این رو هدف این مطالعه، جایگزینی آناتو و برنج قرمز در سوسیس به‏جای نیتریت می‏باشد. برای این منظور آناتو جایگزین صفر، 25، 50، 75 و 100 درصد نیتریت و مقدار ثابت 05/0 درصد برنج قرمز در سوسیس حاوی 60درصد گوشت قرمز شد. آزمایشات شیمیایی، میکروبی و حسی در روزهای 0، 7، 14، 21 و 28 در سه تکرار انجام داده شد. نتایج نشان داد که آناتو و برنج قرمز اثر سویی بر ویژگی‏های شیمیایی و میکروبی سوسیس ندارند. همچنین، ارزیابی حسی نمونه‏های جایگزین با 50 درصد آناتو و 75 درصد آناتو، دارای بالاترین رضایتمندی از لحاظ رنگ، طعم، بو، قوام و پذیرش کلی بودند. فقط نمونه 100 درصد آناتو در تمامی فاکتورهای حسی تحت مطالعه با بقیه گروه‏ها اختلاف معنی دار نشان داد. در نهایت، سوسیس حاوی 75 درصد نیتریت جایگزین با آناتو و حاوی 05/0 درصد برنج قرمز در پنج بازه زمانی از لحاظ ویژگی‏های میکروبی، شیمیایی و حسی مقبولیت بالاتری نسبت به سایر نمونه‏ها داشته و به نمونه شاهد نزدیکتر بود.

    کلیدواژگان: آناتو، برنج قرمز، نیتریت، سوسیس
|
  • H. Shahyan, H. Sheikhloie* Pages 1-13

    In this research to investigate the probable contamination of the apple tree to pesticides that is used by farmers in Miandoab, the residues of Diazinon and Chlorpirifos were investigated in this crop. First, the sampling is carried out by using the simple random sampling method and then, after Solid Phase Extraction (SPE) through High-Performance Liquid Chromatography (HPLC), the residues of Diazinon and chlorpirifos were measured. So that, the pesticides residues in apples that were washed with skin, without skin and, in peeled apples were measured 0.08, 0.31, 0.68 ppm for Diazinon and 0.24, 0.54, 0.98 ppm for Chlorpirifos, respectively. Comparison of the statistical results with global standards reveals that the residues of Diazinon in Apples with the skin, and the residues of Chlorpirifos in three modes: Unwashed with the skin, washed with the skin and peeled is more than global standards (Diazinon 0.5 ppm and Chlorpirifos 0.01 ppm) Therefore, it is required that the authorities and farmers of this region pay special attention to residues and the time of applying pesticides; thereby, they can prevent endangering health society.

    Keywords: Solid phase extraction, Pesticide Residues, Diazinon, Chlorpyrifos, High-Performance Liquid Chromatography
  • M. Afsar Sangari, H. Abdolahpour, A. Kouchakian Sabour, E. Nami Khasmakhi* Pages 15-28

    Production of Surimi from low value fish is a method recommended to increase fish consumption nowadays. In this study, Carassius auratus gibelio was used to produce surimi. Experimental treatments were surimi stored at freezing temperature (-18˚C) (group 1) and surimi maintained at super chilling temperature (-3˚C) (group 2). The experiment lasted 60 days and approximate composition (moisture, protein, fat, ash and pH), chemical spoilage were examined and oxidation tests including total base volatile nitrogen (TVB-N) and Tiubarbutic acid (TBA) were carried out periodically. According to the statistical values of fat, pH, TVB-N and TBA were significantly higher in treatment 2 in comparison to treatment 1 during the maintenance period (p

    Keywords: Prussian carp (Carassius carassius gibelio), Surimi, Chemical corruption, Shelf life
  • H. Shabani, M. Azizkhani*, F. Tooryan Pages 29-41

    This study aimed to investigate the effects of clove (Eugenia caryophyllus L.) extract and essential oil (EO) on oxidative stability and sensory properties of pre-cooked trout fillet during frozen storage period. Trout fillets (treated with clove EO (0.1%), extract (2%), BHT (0.02%) and the control) were fried, oven baked and steamed and stored at -18 ºC for 4 months. By the end of storage period, the highest value peroxide value was obtained from fried fillets contained EO and extract (4.48 and 5.45 meq/kg, respectively) and the lowest was observed in oven-baked samples contained EO and extract (2.63 and 3.47 meq/kg, respectively). TBA values did not increase in pre-cooked fillets with EO and extract except control steamed samples (0.58 mg MA/kg). Samples treated with clove EO showed slower PV and TBA increse than those of extract-treated samples or control. However, the additions of clove EO and extract have positive effect on sensory quality of baked fillets.

    Keywords: Fish, clove, precooking, frozen storage, oxidative stability
  • E. Shahri, N. Khorasani, G.H. Noori, F. Kord Mostafapour, M. Velayatzadeh Pages 43-57

    The heavy metals are from the pollutants which create too much problems in aquatic ecosystems for aquatics and human. This study was done concentration of heavy metals Nickle, Cadmium, Lead and Zinc and risk assessment in the muscle of Otolithes ruber, Parastromateus niger, Scomberomorus commerson and Sphyraena jello in 2013. Ninety six samples of fishes was prepared of coastal and marine from the Chabahar, Iran. Metals were extracted from the tissues using wet Digestion method and concentration of the heavy metals were measured by Atomic Absorption Spectrophotometer Younglin AAS8020. Concentration of Cd was in Parastromateus niger (0.0450 mg Kg-1) higher than other species. Also, the lowest Concentration of this element was in Otolithes ruber and Scomberomorus commerson (0.0150 mg Kg-1). Concentration of Pb was in Sphyraena jello (0.0125 mg Kg-1) lower than other species. Concentration of Ni was in Sphyraena jello (4.1800 mg Kg-1) higher than other species. Also, the lowest Concentration of this element was in Scomberomorus commerson (0.0150 mg Kg-1). Concentration of Zn was in Sphyraena jello (0.5450 mg Kg-1) higher than other species. Also, the lowest Concentration of this element was in Scomberomorus commerson (0.0150 mg Kg-1). Concentration of Cd, Pb and Zn was lower than comparison of FAO, WHO, UKMAFF, NHMRC and FDA. Concentration of Ni was higher than comparison ofGlobal Standards. According to the results, the amount of heavy metals in muscle of fishes in the study not take any risks for human consumption.

    Keywords: Heavy metals, risk assessment, Fish, muscle, Chabahar
  • M. Raeisi, S.S. Shekarforoush*, M. Aminlari, H. Golkari Pages 59-67

    In order to improve the quality of meat such as tenderness, protein solubility, emulsification and water holding capacity, in the food industries, various methods have been employed. Application of the plant enzymes is considered as one of the most efficient methods for meat tenderization. The purpose of the present study was to evaluate the characteristics of emulsion type sausage made from tenderized cattle meat by hydro extract of Biarum carduchcorum. The proteolytic activity of the extract was determined using bovine milk casein as substrate. Post rigor thigh meat were tenderized by 100 and 150 enzyme units/ kg of the extract before used for production of sausage. Fresh post rigor thigh meat was used as control. Nitrogen solubility index (NSI), stability of sausage emulsion, texture analysis and organoleptic properties of sausages were determined. Our results showed a significant increase in the NSI of the experimental groups compared with the control (P

    Keywords: Emulsion type sausage, Biarum carduchcorum, Meat tenderization, Nitrogen solubility index
  • A. Dabagh Moghadam, M. Bashashati*, S. J. Hosseini-Shokouh, S.R. Hashemi Pages 69-81

    Antibiotics are widely used for preventing and treating several diseases, as well as for promoting growth in food-producing animals. This widespread use of antibiotic may cause residuals in foodstuffs, as well as the induction of allergic reactions in humans. In addition, resistance to pathogenic bacteria has been constantly weakening as a result of antibiotic use. The objectives of this study were to evaluate the presence of common three groups of antibiotics including fluoroquinolone, tetracycline and sulfonamide in chicken meat and table eggs consumed in Islamic Republic of Iran Army (IRIA). A total of 70 poultry samples, including chicken meat and eggs from IRIA‘s cold storages, were analyzed using ELISA for determination of antibiotic residues. Of the chicken samples analyzed, 35 (100%), 30 (85.71%) and 28 (80.00%) were contaminated with fluoroquinolone, tetracycline and sulfonamide, respectively. The mean levels (±SE) of fluoroquinolone, tetracycline and sulfonamide were found to be 72.59±4.30 µg/kg, 15.35±1.6 µg/kg and 36.52±3.61 µg/kg in chicken samples, respectively. 4 (11.43%) of chicken samples exceeded the maximum residue level (MRL). The study revealed that 4 (11.43%), 8 (22.85%) and zero of 35 egg samples were positive for fluoroquinolone, tetracycline and sulfonamide, respectively. The mean levels (±SE) of fluoroquinolone, tetracycline and sulfonamide were found to be 1.23±0.6 µg/kg, 2.84±0.94 µg/kg and zero µg/kg in egg samples, respectively. This study indicated that some consumable chicken meat and eggs of IRIA contain residues of antibiotics, therefore, it is necessary to monitor protein products regarding to antimicrobial residues for public health.

    Keywords: Antibiotic residue, ELISA, MRL, Chicken meat, egg
  • E. Rostami Gohari*, M. Afsharmanesh, M. Sami Pages 83-91

    This study was conducted to investigate the effect of oregano leaves on meat quality in broiler chicks. The experiment was conducted in a completely randomized design with 4 treatment, 4 replicates of 10 chicks per replicate. The dietary treatments consisted of the 1) basal diet without additives, 2) basal diet containing 200 mg virginamycin/kg diet, 3,4) basal diet contain 0.1 and 0.2 percent oregano leaves, respectively. The quality parameters were measured included: Thiobarbituric acid (TBA), pH, water hold capacity, dripping loss and cooking loss. Data from the experiment were analyzed in a completely randomized design by SAS software and comparison means were performed with using of Duncan's multiple range tests at 5% level. The result showed that feeding with different levels oregano leaves caused reduction of TBA, dripping loss and cooking loss (P

    Keywords: Oregano, meat quality, broiler chic
  • A. Javadi *, Aisa Alinia Pages 91-109

    Nowadays, by increasing consumer awareness about the hazards of chemical preservatives, the demand for foods with increased natural preservatives has increased. The main objective of this study was to replace the annatto and the red rice instead of nitrite in sausage. For this purpose, annatto replaced by zero, 25, 50, 75 and 100 % of nitrite then sausage with 60 % red meat and 0.05 % fixed amount of red rice were made. Chemical, microbiological and sensory testing on days 0, 7, 14, 21 and 28 were performed in triplicate. The results of chemical and microbial tests showed that the annatto and red rice do not have negative effects on sausage with 60% meat. According to the results of sensory evaluation, samples with 50% annatto, and 75 % annatto, had the highest satisfaction in terms of color, taste, smell, consistency and compliance. Only the group with 100% of annatto in all sensory factors in the study showed significant differences with the rest of the group. Finally, the group with 75% annatto and 0.05% red rice, In terms of five different times, microbiological, chemical and sensory evaluation had a higher approval rating than other samples and was closer to control sample.

    Keywords: Annatto, red rice, Nitrite, sausages