فهرست مطالب

مدلسازی اقتصادی - سال هفتم شماره 4 (پیاپی 24، زمستان 1392)

فصلنامه مدلسازی اقتصادی
سال هفتم شماره 4 (پیاپی 24، زمستان 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/12/22
  • تعداد عناوین: 8
|
  • حمیدرضا ارباب*، تیمور محمدی، حسین اسفندیار صفحه 1
    توجه به معضلات رو به رشد ناشی از بهره برداری بی رویه از طبیعت، موجب گردید تا اقتصاددانان در جهت تعیین ارزش خدمات مختلف ناشی از اکوسیستم های طبیعی، توجه برنامه ریزان کلان را به لزوم حفاظت و توسعه هر چه بیشتر از این مواهب خدادادی جلب کنند. از این رو، در دهه های اخیر، حوزه اقتصاد اکولوژیک، شاهد افزایش فعالیت هایی در جهت تعیین ارزش کالاها و خدمات اکوسیستم های طبیعی بوده است. پژوهش حاضر، در همین راستا، به تعیین تمایل به پرداخت بازدید کنندگان از تنگه واشی و آبشار ساواشی شهرستان فیروزکوه و ارزش تفریحی ناشی از بهره مندی از آن با استفاده از روش ارزش گذاری مشروط و پرسش نامه انتخاب دوگانه دو بعدی، پرداخته که در طی تابستان سال 1392 انجام پذیرفت. در این پژوهش پس از انجام محاسبات، متوسط تمایل به پرداخت بازدید کنندگان برای استفاده تفریحی از این مکان 23/12578 ریال و متوسط ارزش تفریحی سالانه این تفرج گاه برابر14339182200 ریال برآورد گردید.
    کلیدواژگان: اقتصاد محیط زیست، ارزش گذاری مشروط (CVM)، تمایل به پرداخت (WTP)، تنگه واشی، آبشار ساواشی
  • نوشین خانی قریه گپی*، بهرام سحابی، فیروزه عزیزی، مجید صباغ کرمانی صفحه 19
    رکود تورمی یک وضعیت اقتصادی است که هم زمان تورم اقتصادی و رکود فعالیت های تجاری را همراه با افزایش نرخ بیکاری در کشور ایجاد می کند. در این تحقیق، علل رکود تورمی در کشور با استفاده از روش تصحیح خطا و داده های سال های 90-1352 به صورت کمی شناسایی شده سپس با به کارگیری روش تصحیح خطای آستانه ای به این سوال پاسخ داده می شود که آیا رشد عوامل شناسایی شده، به طور یکسان بر رکود تورمی اثر می گذارند یا پس از عبور از یک سطح آستانه اثرگذاری آنها بر رکود تورمی متفاوت می شود. بر طبق نتایج رابطه خطی، ضرایب تراز پرداخت ها، درآمدهای نفتی، کسری بودجه ی دولت و حجم نقدینگی از نظر آماری معنا دار بوده و علل های رکود تورمی در کشور محسوب می شوند. هم چنین نتایج کلیه مدل های غیرخطی تخمین زده شده در این مقاله، نشان می دهد که در صورت عبور نرخ رشد هر یک از علل و ریشه های رکود تورمی از سطح آستانه، تاثیر آنها بر رشد رکود تورمی متفاوت می شود.
    کلیدواژگان: اقتصاد ایران، رکود تورمی، الگوی تصحیح خطای آستانه ای
  • محمدعلی متفکر آزاد*، زینب جامه شورانی، زینب حیدری داد صفحه 37
    هدف مقاله ی حاضر بررسی تاثیر دولت الکترونیکی بر فساد بین 34 کشور منتخب عضو سازمان کنفرانس اسلامی طی سال های 2011- 2003 است. بدین منظور از روش پانل تصادفی (GLS) با در نظرگرفتن ناهمسانی واریانس برای برآورد نتایج استفاده شده است. نتایج تحقیق نشان می دهد تقویت دولت الکترونیکی، فساد اقتصادی موجود در کشورها را کاهش می دهد که این امر سرمایه گذاری بیش تر بر روی ایجاد و بهبود شاخص های دولت الکترونیکی را می طلبد.
    کلیدواژگان: فساد اقتصادی، دولت الکترونیکی، کشورهای اسلامی، رویکرد پانل، GLS
  • اسماعیل صفرزاده*، هدی جعفری صفحه 53
    در این مقاله ارتباط غیرخطی بین ضریب نفوذ بیمه و درآمد سرانه بررسی شده است. برای این منظور منحنی»S» شکل در قالب توابع رشد لجستیک دو متغیره تصریح شده و پارامترهای آن با استفاده از داده های تلفیقی 70 کشور با درآمدهای پایین، متوسط، متوسط به بالا و بالا در طول دوره 2011-2000 و روش حداکثر راست نمایی برآورد شده است. بر اساس برآوردهای صورت گرفته کشش های درآمدی ضرایب نفوذ بیمه های زندگی، غیرزندگی و کل صنعت به ترتیب در سطح درآمد سرانه 18697، 7492 و 10392 به بیشینه خود (63/1، 38/1 و 42/1) می رسند. هم چنین کمینه و بیشینه ضرایب نفوذ بیمه های زندگی، غیرزندگی و کل به ترتیب 54/4، 9/2 و 44/7 و 75/0، 02/1 و 83/1 است.
    کلیدواژگان: ضریب نفوذ، بیمه های زندگی و غیرزندگی، درآمد سرانه، تابع رشد لجستیک، منحنی های S شکل
  • زریر نگین تاجی*، مهدی امیدی کیا صفحه 71
    نهاده سرمایه نقش به سزایی در افزایش سطح تولید بخش های اقتصادی و از جمله بخش کشاورزی دارد. در ایران به دلیل محدویتهای موجود در بازارهای مالی و سرمایه، منابع بانکی (تسهیلات) یکی از عوامل مهم در تجهیز سرمایه در بخش کشاورزی است. در این تحقیق، اثر تسهیلات بانکها بر متغیرهای سرمایه گذاری، اشتغال و ارزش افزوده در بخش کشاورزی مورد بررسی قرار می گیرد. دوره ی مورد بررسی سالهای 89-1352 بوده و برای برآورد معادلات از روش حداقل مربعات سه مرحله ای (3SLS) استفاده شده است. نتایج نشان می دهد که تاثیر اعتبارات جاری و سرمایه ای بر ارزش افزوده، سرمایه گذاری و اشتغال بخش کشاورزی مثبت و معنا دار است.
    کلیدواژگان: بخش کشاورزی، تسهیلات بانکی، سرمایه گذاری، اشتغال، ارزش افزوده
  • محمدعلی فیض پور*، علی اصغر نوروزی، محمدرضا دهقانپور، مهدی امامی میبدی صفحه 89
    به منظور اتخاذ سیاست های مناسب جهت تخصیص منابع در بخش های اقتصادی، شناسایی مزیت نسبی هر بخش اهمیت ویژه ای دارد و در این راستا، شناخت پتانسیل های منطقه ای هم سو با اهداف ملی امری ضروری است. اقتصاد ایران با نرخ های بالای بیکاری در سطوح ملی و منطقه ای مواجه بوده و از این رو، کاهش نرخ بیکاری از مهم ترین اهداف برنامه های توسعه در این دو سطح است. این در حالی است که مناطق کشور از مزیت های متفاوتی در ایجاد اشتغال برخوردارند. با توجه به آن که در سند چشم انداز استان یزد، بخش صنعت به عنوان محور توسعه قلمداد گردیده است، این مطالعه می کوشد تا با بررسی بخش صنعت، مزیت نسبی آن را با تکنیک TOPSIS، بر حسب معیار اشتغال زایی در سطح کدهای چهاررقمی ISIC و طی برنامه های دوم، سوم و چهارم توسعه مورد ارزیابی قرار دهد. نتایج این مطالعه نشان می دهد که صنایع آماده سازی الیاف منسوج بافت منسوجات، تولید گلیم و زیلو و جاجیم دستباف، تولید آجر و تولید سایر محصولات گلی و سرامیکی غیر نسوز صنایع مزیت دار استان هستند. از نظر سیاست گذاری این یافته بدان معنا است که گسترش این صنایع می تواند زمینه دست یابی به اشتغال انتظاری را در این استان فراهم نماید.
    کلیدواژگان: مزیت نسبی، اشتغال زایی، صنایع تولیدی، استان یزد، _ TOPSIS
  • زهرا جلیلی* صفحه 103
    ذخایر طلا در ترازنامه بانک های مرکزی دنیا از یک طرف و جذابیت آن در مقاصد سرمایه گذاری و مقابله با محیط بی ثبات کلان اقتصادی از طرف دیگر باعث شده این فلز ارزشمند حتی بعد از فروپاشی نظام برتون وودز نیز مورد توجه سیاست گذاران، محققان و بازیگران بازارهای کلان اقتصادی قرار بگیرد. مقاله ی حاضر پویایی های تقاضای طلا و مهم ترین عوامل تاثیرگذار بر آن را طی دوره 2011-2000 برای 25 کشور در حال توسعه با استفاده از رهیافت داده های تابلویی مورد مطالعه قرار می دهد. یافته های تحقیق نشان می دهد مهم ترین عامل اثرگذار بر تقاضای طلا، تقاضای دوره ی گذشته ی طلا بوده است. سایر عوامل تعیین کننده تقاضای طلا که اثر مثبتی بر تقاضای آن داشته اند، درآمد سرانه، رشد درآمد سرانه، نرخ تورم، اعتبارات بخش خصوصی و نرخ بهره حقیقی بوده اند. تغییرات متغیرهایی نظیر نوسانات درآمد سرانه، نوسانات نرخ تورم و ارزش بازار مالی نیز در جهت عکس بر تقاضای طلا اثر داشته اند.
    کلیدواژگان: تقاضای طلا، تورم، بازار مالی، روش گشتاورهای تعمیم یافته
  • رضایوسفی حاجی آباد*، فرهاد خداداد کاشی صفحه 121
    هدف این مقاله، بررسیارتباط عملکرد صنایع کارخانه ای با سطح تمرکز بازار و نوآوری در بخش صنعت ایران است. برای این منظور داده های فصلی صنایع کارخانه ای ایران، بر اساس طبقه بندی استاندارد بین المللی فعالیت های صنعتی (ISIC)، جمع آوری و با استفاده از الگوی خود رگرسیون برداری با داده های ترکیبی یا پنل دیتا (PVAR)، ارتباط میان عملکرد رشته فعالیت های مختلف صنعتی با سطح تمرکز بازار و نوآوری، طی سال های 1386-1375 مورد ارزیابی قرار گرفته است. در مجموع نتایج نشان می دهد که عملکرد بخش صنعت اثرات معنادار و پایداری بر سطح تمرکز بازار داشته است. بررسی سهم شوک های وارده از سوی عناصر بازاری در تغییرات تمرکز بازار نشان می دهد رفتار نوآورانه و سودآوری، حجم قابل توجهی از تغییرات سطح تمرکز بازار را در بلندمدت توضیح می دهند. هم چنین، سودآوری تاثیرات پایداری را از دیگر عناصر بازاری پذیرفته است. علاوه بر این، در بلندمدت سودآوری نسبت به تمرکز بازار سهم بیش تری در توضیح نوسانات رفتار نوآورانه بخش صنعت داشته دارد. بر این اساس، در بلندمدت عنصر عملکرد، بیش ترین سهم را در توضیح تغییرات عناصر رفتاری و ساختاری بازار دارد.
    کلیدواژگان: تمرکز، سودآوری، صنایع کارخانه ای، الگوی PVAR، تبدیل هلمرت
|
  • H. R. Arbab*, T. Mohammadi, H. Esfandiar Page 1
    Valuation of environmental resources plays an important role in environmental economics in recent years. This research will assess the preservation value of Vashi Strait and Savashi waterfall in Firouzkooh and estimate individual willingness to pay (WTP) for preserving the benefits obtained based on contingent valuation method (CVM) and double-bounded dichotomous choice (DDC). Vashi Strait and Savashi waterfall are one of the most important recreation areas in Tehran province and Firouzkooh city. To achieve the goal and estimate the willingness to pay, Logit and Probit models will be used based on maximum likelihood method. The data are collected via 275 questionnaires. The results represent that 78.5% of individuals have the willing to pay for preservation of Vashi Strait and Savashi waterfall. The average of WTP when visiting the site is about 12578.23 RLs per household yearly and also, the annual preservation value is calculated about 14339182200 RLs. Also, it is found that the variable of income has the most effectiveness on the acceptation of bid prices and provides enough justification for policy makers to maintain the quality of Vashi Strait and Savashi waterfall.
    Keywords: Environmental Economics, Vashi Strait, Savashi waterfall, Contingent Valuation Method, Willingness to Pay
  • N. Khani Gharie Gapy*, B. Sahabi, F. Azizi, M. Sabbagh Kermani Page 19
    Stagflation is an economic situation in which both inflation and business activities stagnant will happen at the same time with the increase of unemployment rate in the country. In this study, the causes of stagflation will be identified in the country by Error Correction Method (ECM) and the data of the years 1973-2011. Then, by using Threshold Autoregressive Error Correction Method (TAR-ECM), the researchers try to clear that if the growth of the elements identified will equally affect the stagflation or after a threshold level, the effect can be different. According to the results of linear relationship, indices of payment balances, budget deficit, oil revenues and liquidity are statistically significant and considered as the cause of stagflation in Iran. Also, the results of all nonlinear models estimated in this paper represent when the growth of stagflation causes passed the threshold point, their effect on stagflation will be different.
    Keywords: Iran Economy, Stagflation, Threshold Autoregressive Error Correction Model
  • M. A. Motafakker Azad*, Z. Jameshourani, Z. Heydary Dad Page 37
    This paper examines the impact of E-Government on the economic corruption in 34 selected countries of OIC during 2003-2011. Therefore, a random panel method like GLS will be used by considering heteroskedasticity to achieve the goal. The results represent that the improvement of E-government can reduce economic corruption of all countries. It can be possible only when more investment to be done on constructing and then improving E-government.
    Keywords: E, government, Economic Corruption, Islamic Countries, Panel Approach, GLS
  • E. Safarzadeh*, H. Jafari Page 53
    In this paper, nonlinear relationship between insurance penetration and per-capita income will be studied. For this purpose, the researchers specified S-shaped Curve as two-factor logistic growth functions and estimated its parameters by MLE method using panel data of 70 countries during 2000-2011. The results of estimation indicate that there is a level of per-capita income approximately 18697 for life, 7492 for non-life insurance and 10392 for total industry in which the income elasticity of the demand for insurance reaches to the maximum, 1.63, 1.38 and 1.42 respectively. Also, the maximum and minimum of life, non-life and total industry penetrations will be 4.54, 2.9 and 7.44, and 0.75, 1.02 and 1.83 respectively.
    Keywords: Penetration, Life, Nonlife Insurance, Logistic Growth Function
  • Z. Negintaji*, M. Omidikiya Page 71
    Capital plays an important role in increasing the productivity of economic sectors like agriculture. Due to the limitations of financial and capital markets in Iran, banking resources are one of the most important factors to provide capital in the agricultural sector. The purpose of this study is to investigate the effects of the banking facilities including fixed and working capital on macroeconomic variables of agriculture during 1973-2010. To achieve the goal, 3-Stage Least Squares (3SLS) method is used. The Results represent that banks facilities have positive and significant effects on the value added, investment and employment in agriculture sector.
    Keywords: Banking Facilities, Agriculture Sector, Investment, Employment, Value Added, Simulation Equation
  • M. A. Feizpour*, A. A. Norozi, M. R. Dehghanpour, M. Emami Page 89
    In order to make decision about appropriate policies related to resource allocation in economic sections, the identification of comparative advantage is very important. To do this, finding the potentials of the area selected in favor of national objectives is a necessity. Iran economy has a high level of unemployment nationally and locally and so the reduction of this rate can be one of the most vital purposes of any developmental programs. However, different regions of the country have various comparative advantages in creating jobs. According to the plan predicted, industry is considered as the base of development plans in Yazd. The share of Yazd province in job creation based on population and number of unemployment is envisaged more than average. However, geographical and climate conditions of Yazd province made agricultural development impossible. On the other hand, richness of minerals and human resources in Yazd made manufacturing industries as the concentration point in long-term plans. This study by investigating Yazd manufacturing industries identifies comparative advantages of these industries based on employment at the 4-digit industry levels during the second, third and fourth developmental plans. TOPSIS technique is used for ranking the advantages. The results represent that food and beverages industries as well as textiles, non-metallic mineral products, and electrical machinery industries have more comparative advantages in Yazd.
    Keywords: Comparative Advantage, Employment Generation, Manufacturing Industries, Yazd Province, TOPSIS
  • Z. Jalili* Page 103
    The vital role of gold reserves in balance sheets of world central banks on one hand and its attractiveness in investments as a reliable property within an unstable macroeconomic environment on the other hand caused that this precious metal to be paid attention to by policy makers, researchers and market macroeconomic agents even after the collapse of Breton Woods System. This paper presents the estimates of factors that affect physical demand for gold and its dynamicity using panel data approach and Generalized Method of Moments for 25 during 2000-2011. Results indicate that the most important element affecting the demand for gold is the past times demands. Other determinants affecting the demand positively are per capita income, per capita income growth, inflation rate, private sectors credits and real interest rate. Change in variables such as per capita income volatilities, inflation volatilities and stock market value affect the gold demand negatively.
    Keywords: Gold demand, Inflation, Stock Market, Generalized Method of Moments
  • R. Yousefi Hajiabad*, F. Khodadad Kashi Page 121
    The main goal of this paper is to investigate the relation between industry performance, market structure and innovation in Iran manufacturing industries. For this purpose, the performance of 130 different industrial groups will be analyzed and discussed by Panel Vector Auto Regressive Regression (PVAR) and Generalized Model of Moment GMM based on International Standard Industrial Classification (ISIC) during 1996-2010. The findings represent that industry performance has significant and stable effects on Market concentration. Also, the results of Impulse-Response Functions indicate that Structure Shocks affect the profitability of Iran manufacturing sector in short run, but market structure is not related to profitability in long run. The study of Variance Decomposition and R&D activities explain most variations in market structure and market Concentration. However, the profitability is affected by concentration and R&D activities. It has most effects on the variations of R&D activities.
    Keywords: Concentration, Profitability, Helmert Transformation, Manufacturing Sector, PVAR Model