فهرست مطالب

Medicinal Herbs - Volume:9 Issue: 2, Summer 2018

Journal of Medicinal Herbs
Volume:9 Issue: 2, Summer 2018

  • تاریخ انتشار: 1397/11/12
  • تعداد عناوین: 7
|
  • مقاله پژوهشی
  • افشین جعفرپور*، درسا نبی بخش صفحات 55-62
    مقدمه و هدف

    گیاه گل گاوزبان معمول ترین دم کردنی پس از چای و با ارزش تغذیه ای فراوان می باشد. هدف از این تحقیق تولید دمنوش گل گاوزبان غنی سازی شده توسط پنیرک و ختمی سیاه، به منظور ارتقاء خواص حسی و قدرت آنتی اکسیدانی دمنوش می باشد.

    روش تحقیق

     در این تحقیق بررسی خاصیت آنتی اکسیدانی با استفاده از روش DPPH با غلظت 5-10×6 مولار در 5/1 میلی لیتر از عصاره الکلی انجام شد. میزان کدورت دمنوش ها با استفاده از دستگاه اسپکتروفتومتر در طول موج 800 نانومتر تعیین گردید. آزمون خاکستر کل، خاکستر نا محلول در اسید، میزان رطوبت و ارزیابی حسی دمنوش نیز طبق استاندارد انجام پذیرفت. میزان رطوبت کل نمونه ها بیشتر از محدوده استاندارد گل گاوزبان بود و این به آن دلیل است که برای آسیاب کردن بهتر گل گاوزبان آن را قبل از فرآیند بسته بندی مجددا خشک می نمایند تا رطوبت محیط زدوده شود.

    نتایج و بحث

     نتایج نشان داد که تمام نمونه ها از قدرت آنتی اکسیدانی بالایی برخوردار بودند، اما نمونه ای که شامل 0% پنیرک، 30% ختمی و 35% گل گاوزبان بود بیشترین قدرت مهار رادیکالی را داشت، که مقدار آن 04/95% بود(05/0>p)؛ همچنین در ارزیابی حسی، این نمونه بالاترین رتبه را با اختلاف معناداری نسبت به سایر نمونه ها به خود اختصاص داد، بنابراین می توان نتیجه گرفت که این نمونه مناسب ترین ترکیب برای تولید دمنوش مورد نظر از لحاظ خواص حسی و قدرت آنتی اکسیدانی است.

    توصیه کاربردی صنعتی

     نتایج این پژوهش نشان داد که استفاده از گل گاوزبان و ختمی در تهیه دمنوش، محصولی جدید با خاصیت آنتی اکسیدانی بالا، و خواص حسی مطلوب فراهم می کند.

    کلیدواژگان: گل گاوزبان، ختمی سیاه، پنیرک، آنتی اکسیدان، غنی سازی، دمنوش
  • مقاله مروری
  • مرضیه الله دادی* صفحات 63-71
    مقدمه و هدف

    کنگرفرنگی(Cynara scolymus L.) گیاهیدارویی ازتیره Asteraceae است. این گیاه بومی جنوب مدیترانه و شمال آفریقا می باشد و امروزه در بسیاری از مناطق دنیا جهت مصارف دارویی و غذایی کشت می شود. کاپیتول ها بخش خوراکی گیاه هستند و برگ‏های آن در صنایع داروسازی مورد استفاده قرار می‏گیرند. کنگر فرنگی به‏دلیل داشتن ترکیبات پلی‏فنلی و فلاونوئیدی مختلف با اهمیت دارویی وآنتی‏اکسیدانی، درصنایع دارویی و طب سنتی جایگاه خاصی دارد. برگ کنگرفرنگی دارای خواص آنتی اکسیداتیو، آنتی باکتریال، تخلیه کننده صفرا و نیز خاصیت مدری می باشد. بعلاوه، عصاره کنگرفرنگی بدلیل مهار بیوسنتز کلسترول منجر به کاهش کلسترول و چربی خون می شود. اسیدکلروژنیک و سینارین ترکیبات عمده گیاه محسوب می شوند که خواص دارویی این گیاه عمدتا به آنها مربوط می باشد. مطالعه حاضر به بررسی جنبه های مختلف این گیاه پرداخته است.

    توصیه کاربردی/صنعتی

     گیاه کنگر فرنگی دارای فیتوکمیکال های مختلف در مقادیر بالا است و می توان از آن داروهایی با منشاء گیاهی تولید کرد. همچنین انجام مطالعات بیشتر در مورد خواص مفید و ناشناخته دیگر این گیاه چند منظوره ضروری به نظر می رسد.

    کلیدواژگان: اثر درمانی، اسیدکلروژنیک، سینارین، کنگرفرنگی، گیاه دارویی
  • مقاله پژوهشی
  • مریم جعفری *، سارا امیری سامانی، زهرا جعفری صفحات 73-78
    مقدمه و هدف

    گیاه گزنه دارای گونه های متعددی است که از دیرباز از نظر دارویی در طب سنتی توجه زیادی را به خود جلب کرده است. علی رغم مطالعات متعدد بر روی خواص دارویی و درمانی بخشهای مختلف این گیاه، ولیکن خلا ناشی از گزارشات علمی بر روی خصوصیات شیمیایی روغن دانه آن کاملا محسوس است. بنابراین در این تحقیق، برخی از خصوصیات روغن استخراج شده از دانه دو گونه گزنه کشت داده شده در ایران مورد بررسی و مقایسه قرار گرفت.

    روش تحقیق

     دانه های مربوط به دو گونه گزنه تحت عنوان Urticapilulifera و Urticadioica تهیه و درصد روغن در آنها با روش مرجع سوکسله اندازه گیری شد. ترکیب اسید چرب با استفاده از کروماتوگرافی گازی و ترکیب توکوفرولها نیز با کروماتوگرافی مایع با کارایی بالا مورد ارزیابی قرار گرفت. در نهایت رفتار حرارتی دو روغن با دستگاه کالریمتری پیمایشی تفاضلی در دامنه حرارتی 50 تا 100- درجه سانتیگراد مورد بررسی قرار گرفت.

    نتایج و بحث

     بر اساس نتایج به دست آمده هر دو گونه گزنه حاوی درصد قابل ملاحظه ای روغن می باشند(1/34% و 5/29% به ترتیب برای Urticadioica و Urticapilulifera که قابل مقایسه با منابع متداول روغن است. اسیدهای چرب غالب در روغن هر دو گونه به ترتیب شامل اسید لینولئیک، اسید اولئیک و اسید پالمتیک بودند. هر دو روغن عمدتا حاوی گاما توکوفرول و سپس دلتا توکوفرول بوده و آلفا توکوفرول مقدار بسیار کمتری را به خود اختصاص داده بود. پروفیل انجمادی و ذوبی هر دو روغن شباهت نزدیکی بهم داشته و شامل سه پیک اگزوترمی و چهار پیک اندوترمی بودند که با توجه به ترکیب اسید چرب در این دو روغن، مربوط به تری گلیسریدهای مختلف با درجه غیراشباعیت متفاوت می باشند.

    توصیه کاربردی/صنعتی

     با توجه به نتایج به دست آمده، دانه های مورد بررسی منابع خوبی از روغن بوده و غنی از اسیدهای چرب چندغیر اشباعی می باشند که آنها را مناسب برای کاربردهای خوراکی، داروسازی و حتی صنعتی خواهد کرد.

    کلیدواژگان: ترکیب اسید چرب، رفتار حرارتی، توکوفرول
  • مقاله مروری
  • نصیر لندی*، فرشید خیری صفحات 79-85
    مقدمه و هدف

    افزودنی های خوراکی با هدف تحریک اشتها، بهبود عملکرد و ارتقاء عملکرد سیستم ایمنی به طور گسترده ای در تغذیه ی دام و طیور استفاده می شوند. برای سال های طولانی پادزی ها جهت افزایش رشد در تغذیه ی دام و طیور مورد استفاده قرار گرفته اند. پس از ممنوعیت استفاده از پادزی ها در سطوح پایین تر از سطوح مورد استفاده جهت درمان و افزایش تقاضا برای محصولات دامی عاری از پادزی ها در اتحادیه ی اروپا، افزودنی های طبیعی جهت حفظ عملکرد سیستم ایمنی و دستگاه گوارش مورد نیاز هستند.

    نتایج و بحث

     سرخارگل یکی از افزودنی های گیاهی می باشد که بعلت دارا بودن خاصیت تحریک کنندگی سیستم ایمنی مورد توجه قرار گرفته است. اثرات سرخارگل در حیوانات آزمایشگاهی بطور موثری مورد بررسی قرار گرفته و همچنین بخاطر اثرات کلینیکی بالقوه در آزمایشات انسانی مورد تحقیق قرار گرفته است. سرخارگل حاوی مواد موثره ای می باشد که در درمان بسیاری از بیماری ها و تقویت سیستم ایمنی موثر هستند. این مواد موثره شامل آلکامیدها، گلیکوپروتیین ها، پلی ساکاریدها، ترکیبات فنلی، سینامیک اسیدها، اسانس های روغنی و فلاوونوئید ها می باشند.

    توصیه کاربردی/صنعتی

     تحقیقاتی که در زمینه ی استفاده از سرخارگل در تغذیه ی طیور انجام شده اند محدود هستند، اگرچه می توان به عنوان یک راهنما از تحقیقات انجام شده جهت مطالعات آتی استفاده نمود. در این مقاله سعی بر آن شده است تا دانش فعلی موجود و اثرات مواد موثره ی سرخارگل در بهبود عملکرد، تندرستی و عملکرد سیستم ایمنی طیور مورد بحث قرار گیرند

    کلیدواژگان: ترکیبات گیاهی، تحریک سیستم ایمنی، سرخارگل، طیور، عملکرد
  • مقاله پژوهشی
  • حسن غزالی وردنجانی، سمیه تقیان*، مهدی عمو حیدری صفحات 87-97
    مقدمه و هدف

    کنجد یکی از قدیمی ترین گیاهان کشت شده در جهان و یکی از قدیمی ترین محصولات روغنی مورد استفاده بشر است. روغن کنجد به عنوان یک روغن صنعتی،خوراکی و دارویی دارای اهمیت ویژه ای است. امروزه استفاده از امواج فراصوت با توجه به اثرات موثر آن در نگهداری و فرآیند مواد غذایی گسترش قابل توجه ای یافته است.

    روش تحقیق

     در این تحقیق از مدل آماری سطح پاسخ به منظور بررسی اثرات دو متغیر نسبت دانه به حلال و زمان استخراج باامواج فراصوت بر متغیرهای وابسته شامل راندمان استخراج، عدد پراکسید، عدد 2-تیوباربیتوریک اسید، فاکتورهای رنگ سنجی و نوع و میزان اسیدهای چرب موجود در روغن استحصالی استفاده شد.

    نتایج و بحث

     نتایج تجزیه واریانس نشان داد افزایش نسبت حلال به دانه و زمان استخراج با امواج فراصوت دارای اثر آماری معنی داری (01/0 P ≤)بر افزایش راندمان استخراج بودند. شرایط عملیاتی بهینه برای فرآیند استخراج جهت حصول بیشینه راندمان شامل زمان استخراج 55 دقیقه و نسبت دانه به حلال 25/0 تعیین شد.

    توصیه کاربردی/ صنعتی

     نتایج این مقاله نشان داد که فرایند استخراج اولتراسونیک نسبت به زمان مشابه استخراج با روش سوکسله، بازده بیشتری حاصل نمود. همچنین نتایج حاکی از آن بود که امواج فراصوت تاثیر نامطلوبی روی رنگ روغن استخراج شده نداشت و در شرایطی حتی باعث بهبود رنگ روغن استحصالی نیز شد.

    کلیدواژگان: کنجد، امواج فراصوت، مدل سطح پاسخ، راندمان استخراج، اسیدهای چرب
  • احمد روزبهانی، الهام مقتدایی*، مصطفی نوربخش صفحات 99-106
    مقدمه و هدف

    از مهم ترین خواص درمانی ذکر شده برای گونه های مختلف رده کاج، خاصیت ضد میکروبی، خاصیت ضد التهابی، تسکین دهندگی، برطرف کننده ی خارش های پوستی، درمان کننده زخم ها، جوش ها و بثورات جلدی و بهبود اولسرها و زخم های مزمن می باشد. در متون طبی کهن ایران از ترکیبات قسمت های مختلف انواع رده کاج به خصوص صمغ آن برای درمان زخم های مزمن استفاده شده است. پژوهش حاضر به منظور بررسی اثر عصاره صمغ درخت کاج تهرانی بر روند ترمیم زخم پوستی در حیوان رت به اجرا درآمد.

    روش تحقیق

     به همین منظور پس از عصاره گیری؛ پماد 40 درصد با پایه اوسرین از این نوع صمغ تهیه شد. پس از آن در مقام مقایسه 24 سر رت نژاد ویستار به 4 گروه 6 تایی تقسیم شدند.گروه دریافت کننده صمغ (گروه تجربی) گروه کنترل مثبت (پماد فنی توئین)،گروه کنترل منفی (گروه اوسرین) و گروه شاهد که تیماری بر روی آنها صورت نگرفت. سپس بر روی ناحیه کمری رت‏ ها زخمی با مساحت حدود 2 در 2 سانتی متر پس از بیهوشی ایجاد شد. پس از ایجاد زخم عمل ضماد کردن پمادها تا 21 روز پس از برش انجام گردید.

    نتایج و بحث

     در روز 3 ،7 و 21 پس از ایجاد زخم صفات مورفولوژیک و هیستوپاتولوژیک زخم ها مورد بررسی قرار گرفتند. نتایج بررسی آماری مساحت زخم در روزهای مختلف حاکی از آن بود که در روزهای مختلف سطح زخم به صورت معناداری کاهش یافت(05/0>p) و مشخص شد که تاثیر فنی توئین و صمغ درخت کاج یکسان می باشد و کاهش زخم در این روش تفاوت معناداری نداشته است. از طرفی کاهش سطح زخم در هر سه روش آزمایش شده از گروه شاهد بیشتر بود. از نظر هیستوپاتولوژیک نیز در گروه صمغ درخت کاج نظم رشته های کلاژن بهترین شکل و سلول های التهابی در کمترین میزان خود بودند که احتمالا به دلیل اثر بر روی فیبروبلاست ها می باشد.

    توصیه های کاربردی/صنعتی

     با توجه به اثرات مثبت صمغ درخت کاج در التیام زخم می توان از آن در ساخت پمادهای سوختگی استفاده نمود.

    کلیدواژگان: زخم پوستی، گیاهان دارویی، صمغ درخت کاج
  • مقاله مروری
  • سیده فاطمه احمدی *، سیده خدیجه احمدی صفحات 107-114
    مقدمه و هدف

    با توجه به تاثیرات نامطلوب بجا مانده از ترکیبات شیمیایی، بهره گیری از خواص گیاهان دارویی، از نوآوری های مهم جوامع پیشرفته می باشد. جوجوبا درسلسله گیاهان منحصر به فرد است و به طور خودرو در جنوب غربی آمریکا و شمال غربی مکزیک می روید. این گیاه در کنترل سیلاب نقش بسیار مهمی ایفا می نماید. با توجه به قدرت سازش بالای این گیاه به شرایط خشک و مقاومت به کم آبی وشوری خاک، کشت چنین گونه های گیاهی در مناطق خشک وکم آب در سراسر دنیا از جمله در مناطق مرکزی و جنوبی ایران، ساده ترین و کم هزینه ترین راه استفاده از این خاکها برای تولید محصولات ارزشمند به شمار می آید. بذر آن حاوی 60 درصد روغن و 26 تا 33 درصد پروتئین می باشد. روغن جوجوبا فاقد کلسترول بوده و با مسیر متابولیکی معمول شکسته نمی شود. بنابراین به عنوان روغنی کم کالری معرفی می شود. این روغن همچنین به عنوان یک ضد کف در تولید آنتی بیوتیک استفاده می شود. ویژگی های منحصر بفرد این روغن باعث شده که در صنایع دیگری مثل شمع سازی، ساخت شوینده ها و چرم سازی نیز استفاده گردد.

    توصیه کاربردی/صنعتی

     به دلیل ویژگی های چند منظوره زراعی و صنعتی جوجوبا و خصوصیات ویژه روغن آن در صنایع مختلف، گیاه جوجوبا را می توان از جمله گیاهانی با پتانسیل بالا برای کشت و توسعه در نواحی نیمه خشک کشور محسوب کرد. علاوه بر مصارف علوفه ای و دارویی، به دلیل سازگاری مناسب روغن جوجوبا با پوست،90% از تولید جهانی آن به مصارف آرایشی بهداشتی می رسد. ترکیب شیمیایی جوجوبا به چربی پوست نزدیک است و تقریبا تمامی یتامین های مورد نیاز برای پوست و مو را دارد. همچنین به آسانی جذب شده، آنتی باکتریال، ضد التهاب و غیر سمی می باشد و با توجه به این خصوصیات می توان از آن در صنایع مختلف از جمله بهداشتی- آرایشی استفاده نمود.

    کلیدواژگان: جوجوبا، گیاهان دارویی، روغن کم کالری، سلامت پوست
|
  • Afshin Jafarpour*, Dorsa nabibakhsh Pages 55-62
    Background & Aim

    Echium amoenum is most commonly used herb after tea with high nutritional values. The purpose of this research was to produce Echium amoenum herbal tea, enriched by Malva and Althaea rosea var. nigra, in order to enhance the sensory properties and antioxidant activity of herbal tea.

    Experimental

    In this study, antioxidant activity of alcoholic extract was evaluated by DPPH method. The turbidity was determined using spectrophotometer at 800 nm wavelength. Total ash, insoluble ash in acid, moisture content and sensory evaluation were performed according to the national standard methods. The moisture content of the whole samples was higher than the standard range for Echium amoenum. Therefore, for better grinding, the Echium amoenum will be dried again before the packaging process to remove additional moisture absorbed from the environment.

    Results & Discussion

    The results showed that all samples had high antioxidant activity, but the sample containing 0% of the Malva, 30% of Althaea rosea var. nigra and 35% of Echium amoenum showed the most radical inhibition properties (95.04%) (p <0.05). Also, in sensory evaluation, this sample had the highest point with a significant difference (p <0.05) compared to other samples. So, it can be concluded that such a combination of studied herbs is suitable for preparation of herbal tea with high antioxidant and acceptable sensory properties.

    Industrial/ practical recommendations

     The results of this study showed that the use of Echium amoenum and Althaea rosea var. nigra can produce herbal tea as a new product, with high antioxidant and desirable sensory properties.

    Keywords: Echium amoenum, Althaea rosea var. nigra, Malva, antioxidants, enrich, Herbal Tea
  • Marziyeh Allahdadi* Pages 63-71
    Background & Aim

    Artichoke (Cynara scolymus L.) is a medicinal plant of Asteraceae. This plant is native to the southern Mediterranean and North Africa, and today it is cultivated in many parts of the world for medicinal and nutritional purposes. Capitols are the edible part of the plant and its leaves are used in the pharmaceutical industry. Artichoke has a special place in the pharmaceutical and traditional medicine industry due to its various polyphenols and flavonoids, with an important pharmaceutical and antioxidant effect. Artichokes leaf has anti-oxidative, antibacterial, choleretic and diuretic. In addition, artichoke extract reduces cholesterol and lipids due to the biosynthesis of cholesterol. Chlorogenic acid and cynarin are the major components of the plant and the medicinal properties are mainly related to them. The present study addresses the different aspects of this plant.

    Industrial/ Practical recommendations

     Considerable amounts of different phytochemicals can be found in Artichoke which make it suitable for herbal remedies. More studies about the other useful and unknown properties of this multipurpose plant are essential.

    Keywords: Therapeutic effec, Chlorogenic acid, Cynarin, Artichoke, Medicinal plant
  • Maryam Jafari *, Sara Amiri Samani, Zahra Jafari Pages 73-78
  • Nasir Landy*, Farshid Kheiri Pages 79-85
    Background & Aim

    Feed additives have been widely used to stimulate appetite, improve growth performance and immune system function in livestock nutrition. For many years antibiotics have been used in livestock production to improve growth performance. Following the ban on the use of antibiotic growth promoters in animal feeds in European Union and increasing demand for organic products, natural additives are needed, which can maintain health and enhance growth performance.

    Results & Discussion

    Echinacea purpurea (L.) Moench is one of the phytogenic additives that has been used for immune system stimulation. The effects of Echinacea in laboratory animals have been effectively studied and investigated in human for potential clinical effects. Echinacea contains effective ingredients which are effective in treatment of various diseases and promoting immune system function. These active substances include alkamides, glycoproteins, polysaccharides, phenolic compounds, cinnamic acids, essential oils and flavonoids.

    Industrial / Practical recommendation

     Research on the use of Echinacea in poultry feed are limited, although they can be used as a guideline for further studies. In this paper, we have tried to discuss about present knowledge and the effects of active substances in improving the performance, health and function of the poultry immune system.

    Keywords: Echinacea purpurea (L.), Immunostimulating effects, Poultry, Phytogenic compounds, Performance
  • Hasan Ghazali Vardanjani, Somayeh Taghian*, Mehdi Amoheidari Pages 87-97
    Background & Aim

    Sesame is one of the oldest cultivated plants in the world and is one of the oldest oily products used by humans. Sesame oil is an important industrial, oral and medicinal oil. Today, the use of ultrasound has grown significantly due to its effects on food storage and processing.

    Experimental

    In this research, the response level model was used to study the effects of two variables of grain to solvent ratio and extraction time by fractional irradiation on dependent variables of extraction efficiency, peroxide number, 2- tiobarbituric acid, L, a, and b colorparameters and type and amount of fatty acids.

    Results & Discussion

    The results of variance analysis showed that the increase in solvent to seed and extraction time by ultrasound had a significant effect (P≤0.01) on extraction efficiency. Optimum operating conditions for maximum efficiency were extraction time of 55 min and solvent to seed ratio of 0.25.

    Industrial/ practical recommendations

     It is important to mention that the ultrasonic extraction process with less processing time resulted in more efficiency than the Soxhlet method. It was also shown that ultrasound did not have an inappropriate effect on the extracted oil color and in some cases, it even improved the color of the extracted oil.

    Keywords: Sesame, Ultrasound, Response surface methodology, Recovery, Fatty acid profile
  • Ahmad Rozbahani, Elham Moghtadaiee*, Mostafa Norbakhsh Pages 99-106
    Background & Aim

    The most therapeutic properties of different species of Pinus class are antimicrobial and anti-inflammatory characteristics, soothing effect, resolver of skin itches, wound, acne and rash healer and improvement of ulcers and chronic lesions. In ancient medical literature of Iran, different parts of Pinus classes, particularly its resin, had been used for treating the chronic lesions. This research was conducted to evaluate the effects of resin extract of Pinus eldarica on skin wound healing process in rats.

    Experimental

    In this research, ointment was prepared with 40% of Pinus eldarica resin. Then, 24 Wistar rats divided into 4 groups of 6 rats including resin recipient group (experimental group), positive control group (topical phenytoin), negative control group (Eucerin group) and the control group which received no treatment. After anesthesia, a 2 × 2 cm lesion was created on the lumbar area of the rats. After wounding, ointments plastering was conducted until 21 days after incision.

    Results & Discussion

    On day 3, 7, 21 after incision, morphological and histological characteristics of the wounds were examined. Statistical analysis of results showed that on different days, wound surface was meaningfully decreased (p<0.05) and the effect of phenytoin and pine tree resin on wound healing was equal without significant differences (p<0.05). On the other hand, reducing the wound surface in all three experimented group were greater than the control group. Histopathologically, in resin recipient group, the collagen fiber arrangements were in the best condition and the inflammatory cells were in their lowest numbers maybe because of the effect on fibroblasts. Therefore, preparation and plastering of pine tree resin are recommended for flesh wounds.

    Industrial/ Practical recommendations

     Considering the positive effects of pine resin on wound healing, it can be used in the preparation of burning ointments.

    Keywords: Skin wound, Medicinal plants, Pine tree resin