فهرست مطالب

پژوهش های نقد ادبی و سبک شناسی - پیاپی 8 (تابستان 1391)

نشریه پژوهش های نقد ادبی و سبک شناسی
پیاپی 8 (تابستان 1391)

  • تاریخ انتشار: 1391/10/11
  • تعداد عناوین: 8
|
  • عبدالله حسن زاده میرعلی، سیدزراق رضویان صفحه 11
    بهره مندی از منطق مکالمه و چندصدایی، یکی از مهم ترین ویژگی رمان های مدرن و پست مدرن است. با توجه به محدودیت های ناشی از فضای اجتماعی و غلبه ایدئولوژی بر رمان های ایرانی، یافتن شاخصه های چندصدایی، از دو جنبه محتوایی و صوری، در داستان های معاصر فارسی، امری دشوار به نظر می رسد. رمان «سمفونی مردگان» با برخورداری از رویکردی تازه به فرم و محتوا، در ردیف رمان های مدرن قرار گرفته است. نویسنده سمفونی مردگان با استفاده از مولفه هایی چون: تعدد راوی، تنوع فرهنگ ها، شیوه سیال ذهن، روابط بینامتنی، تلفیق ژانرها و مکاتب ادبی، گفتمان دوسویه و... داستان را به مفهوم چندصدایی نزدیک می کند. وجود این ویژگی ها، ابزارهای مناسبی در اختیار خواننده قرار می دهد تا او بتواند به دریافتی تازه از داستان برسد و تفسیری نو از رمان که به سادگی از روساخت متن قابل درک نیست، ارائه دهد. در این مقاله، سعی بر آن است که پس از معرفی «باختین» و تشریح آرا و نظریات او در حوزه رمان چندصدایی، با ذکر شاخصه ها و شواهد فراوان، «سمفونی مردگان»، رمانی چندصدایی معرفی شود.
    کلیدواژگان: باختین، چندصدایی، سمفونی مردگان، عباس معروفی، رمان معاصر
  • اصغر شهبازی صفحه 39
    چگونگی دگردیسی و جابه جایی در اساطیر، موضوعی مهم در بازشناخت آن هاست. اساطیر در گذر زمان از شکل و کاربرد ویژه خود فاصله می گیرند و دست خوش تحول و دگرگونی می شوند. این تحول و دگرگونی در اساطیر، خود را به صورت تغییر فرم، بیان، ساختار و کاربرد خود را نشان می دهد. پی بردن به چگونگی این دگرگونی ها، به ما در شناخت صورت اصلی اساطیر کمک می کند. در اسطوره «ضحاک» که یکی از کهن ترین و رمزآلودترین اساطیر ایرانی است، این فرایند به نحو چشمگیری خود را نشان داده، به گونه ای که برخی «ضحاک» را صورت تحول یافته اهریمن در هزاره اهریمنی و برخی دیگرگون شده اسطوره «پهلوان اژدرکش» و بعضی آن را مثالی برای دیو خشک سالی می دانند. بنا به اهمیت بازشناخت این اسطوره در «شاهنامه فردوسی»، نگارنده بر آن شد تا در قالب این مقاله و با مروری بر متون پیش و پس از اسلام، نشان دهد که این اسطوره در روند انتقال و جابه جایی، چگونه از شکل و فرم اصلی خود خارج شده، به گونه پادشاهی دژرفتار در «شاهنامه» در آمده است. نتایج این مقاله می تواند الگویی باشد برای بررسی روند انتقال در سایر اساطیر و بازشناخت ماهیت اسطوره هایی که در حماسه ملی ایران جای گرفته است.
    کلیدواژگان: دگردیسی اساطیر، شاهنامه، ضحاک، اهریمن، دیو خشک سالی
  • مریم صادقی گیوی، قربانعلی ابراهیمی صفحه 61
    جستار پیش رو، به بررسی و اصلاح دو سهو و اشتباه درباره دو گروه واژه «دم» و «دام» پرداخته است. نخستین شارحان دیوان حافظ در عصر جدید، که هم صاحب نظر بوده اند و هم با شیوه های پژوهش ادبی نیز آشنایی داشته اند، به دلیل کمی منابع پژوهش یا نوپا بودن پژوهش های زبان شناختی و ریشه شناختی درباره دو گروه واژه «دم» و «دام»، به خطا رفته اند.
    واژه «دم» که به معنای نفس است و با واژه های «دمیدن»، «دماغ» و «آماس» از یک خانواده است با واژه «دم» و البته با همین تلفظ، معانی «لبه»، «کناره»، «نزدیک» و «مقارن»، خلط و اشتباه شده است. گروه دیگر، واژه «دام» است که یک بار به معنای «تور»، «شبکه» و «زنجیر» و بار دیگر به معنای «حیوان وحشی غیر درنده» یا حتی «حیوان اهلی» است. لازم به ذکر است که این واژه ها، از ریشه های متفاوت هندواروپایی به زبان فارسی راه یافته اند.
    در این مقاله ضمن نشان دادن کارکرد هر کدام از این کلمات در متون ادبی، به لحاظ ریشه شناسی نیز تک تک واژگان بررسی و تحلیل شده اند، هم چنین برخی سهوهای رخ داده در تحقیقات و پژوهش های ایرانی را درباره این واژه ها یادآوری کرده ایم.
    کلیدواژگان: شروح دیوان حافظ، ریشه شناسی، واژگان فارسی، دام، دم
  • تورج عقدایی*، میدیا صدفی صفحه 75

    در دوره ای که به عصر تجدد شهرت یافته، احترام به حقوق زنان، به تدریج وجهه قانونی به خود گرفت و نگاه دگرگونه جامعه را به این مساله، در پی داشت. گذشته از نهادهای مختلفی که احقاق حقوق زنان را وجهه همت خود قرار دادند، نهاد ادبیات نیز بیش تر از هر نهادی، در شکل گیری این اندیشه، نقش ایفا کرد. از جمله شاعرانی که این مساله در آثارشان قابل بحث است، «احمد شاملو» (الف. بامداد) است. تحقیق حاضر مساله زن را در شعر شاملو از پنج منظر کاویده است: 1. معشوق سنتی؛ 2. زن اثیری؛ 3. بانوی ذهن شاعر؛ 4. معشوق واقعی و 5. زن در جایگاه مادری.

    کلیدواژگان: زن، شاملو، آیدا
  • کامران قدوسی صفحه 105
    تاثیر و تاثر بین عناصر ساختاری داستان، به علت آمیختگی ذاتی آن ها با یک دیگر، امری طبیعی است، اما در این میان، ارتباط بین برخی عناصر، از اهمیت ویژه تری برخوردار است؛ عنصر «شخصیت» به عنوان یکی از اصلی ترین عناصر ساختاری داستان ها، معمولا به نوعی خاص، با عنصر «صحنه» ارتباط می یابد.
    «نظامی گنجوی» در کتاب «مخزن الاسرار» خود برای بیان مفاهیم عمیق اخلاقی و فلسفی، از فن داستان بهره گرفته، به همین دلیل، داستان های او از عناصر ساختاری متنوعی برخوردارند. در این تحقیق، با بررسی داستان های «مخزن الاسرار» و توجه به دو عنصر «صحنه» و «شخصیت» در این داستان ها، تلاش شده تا چگونگی ارتباط و التزام بین مولفه های یادشده، بیش تر شناخته شود. از این رو، بحث های مقدماتی مقاله، به انواع شخصیت پردازی ها و صحنه سازی ها در «مخزن الاسرار» می پردازد و سپس تاثیرگذاری صحنه های داستانی بر تنوع شخصیت ها، مورد توجه قرار می گیرد و سرانجام بررسی های مذکور به آن جا منتهی می شود که بدانیم هرچند تاثیرپذیری یادشده، به معنای شکل گیری تمام و کمال شخصیت، در اثر حضور در صحنه ها نیست، اما به هر حال، صحنه ها و فضاسازی های داستانی، در داستان های منظوم «مخزن الاسرار»، گاهی عامل معرفی شخصیت ها می شود یا این که به طرق مختلف، شخصیت ها را دچار دگرگونی و تحول می نماید.
    کلیدواژگان: نظامی گنجوی، مخزن الاسرار، عناصر داستان، شخصیت، صحنه
  • محبوبه مجیدی نیا صفحه 125
    ادب و فرهنگ از آغاز عهد صفوی تا پایان آن عهد، تحولات چشم گیری داشت که در دوران حکومت «شاه عباس»، به اوج خود رسید. با رسمیت یافتن ایدئولوژی شیعی، صفویان راه نفوذ خود را در طبقات مختلف مردم یافتند و درنتیجه ادبیات، رنگ خاصی به خود گرفت. پیروی و تاثیرپذیری از شاهان تیموری، باعث شد تا شاعران، چون دوره های گذشته، تحت حمایت دربار باقی بمانند اما نه به عنوان ابزاری تبلیغی و تزئینی. شعر از یک سو در میان مردم عادی رواج یافت و از دیگر سو، از دربار صفوی خارج نشد و به دلیل داشتن جنبه های اجتماعی، سیاسی و مذهبی، رنگ تملق گونه خود را از دست داد. در این پژوهش به حضور شاعران و محتوای شعر آنان در دربار صفوی پرداخته شده است.
    کلیدواژگان: صفویه، شعر درباری، محتوای شعر، شعر اجتماعی، سیاسی
  • علی محمدی، شهین اسلامی صفحه 157
    «رئالیسم جادویی» و «فانتزی های کودکانه» هر دو، نوعی شیوه نویسندگی هستند که علی رغم قدمت و دارا بودن ریشه های عمیق در ادبیات و دیگر هنرها و وجود طرف داران زیاد در میان کودکان و بزرگ سالان، باز هم چنان که باید، شناخته نشده اند. با وجود تفاوت های نسبتا عمیقی که بین این دو شیوه و سبک وجود دارد، رابطه های قابل توجهی نیز میان آن ها برقرار است که آن ها را به هم نزدیک کرده است. «احمدرضا احمدی» یکی از پیشتازان آثار فانتزی در ایران به شمار می آید که از دهه چهل تاکنون با نوشتن آثاری در حوزه فانتزی برای کودکان و نوجوانان، به این سبک نوشتاری رونقی فراوان بخشیده است. در این مقاله، سعی ما بر این است که با پیدا کردن شباهت ها و تفاوت های میان سبک رئالیسم جادویی و فانتزی ها؛ به بررسی و مقایسه رابطه موجود میان این دو شیوه در یکی از آثار «احمدرضا احمدی» بپردازیم.
    کلیدواژگان: رئالیسم جادویی، احمدرضا احمدی، فانتزی های کودکان، تخیل
  • مریم محمودی، فرشته خواجه دهاقانی صفحه 183
    «شخصیت پردازی» از جمله مواردی است که در ساختار منظومه «سلامان و ابسال جامی» در خور توجه و تامل است. «جامی» در سلامان و ابسال بر اساس روایت «حنین بن اسحاق» پاره ای از انواع شخصیت را برگزیده و گفتار و کردار و پندارشان را به گونه ای که خود خواسته، به چالش کشیده است. «سلامان» شخصیت اصلی داستان و «ابسال» و «شاه» و «حکیم»، به عنوان شخصیت های فرعی، ساختار روایت را شکل می دهند و ویژگی های انسانی، اخلاقی، اجتماعی، الهی، قهرمانی و دیگر اوصاف خود را به صورت بارزی به نمایش می گذارند و خصلت های روانی و فکری منحصربه فرد خود را در برابر حوادث بروز می دهند.
    در این مقاله بر آنیم تا جوانب مختلف «شخصیت پردازی» را در منظومه «سلامان و ابسال جامی» را تحلیل و تفسیر کنیم. بدین ترتیب که از یک سو با تجزیه و تحلیل هر یک از شخصیت های روایت «جامی» به طور عمده، نوع، وظیفه و سرانجام آن ها را به تصویر می کشیم و از سویی دیگر رابطه دیگر عناصر داستان از جمله: گفتگو، کنش، زمان، مکان، صحنه و... را در ارتباط با شخصیت ها نمایان می سازیم.
    کلیدواژگان: جامی، سلامان و ابسال، شخصیت پردازی، روایت، تحلیل ساختاری
|
  • Dr. Abdollah Hassanzadeh Mirali, Seyyed Razzagh Razavian Page 11
    Applying dialogism and polyphony is one of the most important characteristics of the modern and postmodern novels. Regarding the constraints derived from social condition and dominant ideology, it is difficult to find polyphonic features from formal and content perspective in contemporary Persian stories. Symphony-e mordegan, enjoying a new approach to form and content, is among the modern Persian novels. Maroufi, applying a number of features such as narrator multiplicity, culture variety, stream of consciousness, inter-textuality relations, composing literary genres and schools, double oriented discourse, etc. brings his story to a polyphonic one. The above characteristics provide the reader, appropriate devices to achieve a noble perception and to present a new interpretation of the novel which is not simply apprehensible from the surface of the novel. Providing a large number of evidence, the article intends to look into Bakhtin and his ideas on polyphonic novel and attempts to introduce Symphony-e mordegan as a polyphonic novel.
    Keywords: Bakhtin, polyphony, Symphony, e mordegan, Abbass Maroufi, Persian contemporary novel
  • Asghar Shahbazi Page 39
    The way transposition and transformation occurs in the myths is an important point to recognize them. Through the course of time, the myths deviate from their special form and usage and undergo changes. This change and shift in the myth manifests itself as a kind of variation in form, expression, structure and application. Realizing the quality of these changes helps us to know more about the main features of the myths. This process is remarkably shown in ZAHHAK myth which is one of the oldest and the most mysterious Iranian myths. Through this process, some take ZAHHAK as an evolved form of devil in the devilish millennium, some take Him as a transformed feature of hero-snake killer myth, and others take Him as an example of drought devil. In this article, Due to the importance of recognizing this myth in Ferdowsi´s masterpiece, the writer reviews the pre-Islam and post Islam texts to show how through transmission and transformation this king was deviated from its original form and shape and appeared as a king who behaves improperly in Shahnameh. The results can shed more light on investigating transmission in other myths which are of paramount importance in Iran's epical history.
    Keywords: transposition, transformation in myths, Shahname, Zahhak, The Devil, Drought Devil
  • Dr. Maryam Sadeghi Givi, Qorban Ali Ebrahimi Page 61
    This study aims to review and correct the two cases of blunders and mistakes about two word groups as dam and dãm. The first exponents of Hafez´s Divan in new age, Which were experts and also familiar with the practices of the Western literary approaches, have made mistakes due to the little research or emerging sources of linguistic and etymological researches about the two word groups of dam and dãm. The word dam means sense of self that is in the same Persian family as the words blow (inhalation), pecker and inflammation and has been mistaken for dam, with the same pronunciation, which means edge, side and close and coincidence. The other word group is dãm which means a net, chain and lattice as well as a wild, non-predator animal or even a tamed one. Each of the 4 words have found their way from different Indo-European roots into Persian. Showing the function of any of the words in literary texts, this article has investigated and analyzed each individual word in theirs etymology. Also, it has noted some cases of blunder which have occurred in Iranian researches for these 4 words.
    Keywords: Commentaries of Hafez´s Divan, Etymology, Persian words, dam, dã, m
  • Dr. Tooraj Aghdai, Midiya Sadafi Page 75

    Women humiliation and suppression of their rights is a ponderable historical issue. Our literary and historical texts have expressed the subject of the man´s superiority over the woman and the patriarchal view with complete explicitness. On the basis of the existing resources, particularly our ancient literary works, it could be noticed that this attitude gradually changed into a cultural belief. As a result, the women gave way to this widespread belief and then started to ignore the equality of their rights with the men, accepting whatever the patriarchal society destined for them. After centuries, time came for those who felt they had to stand against this attitude; one that had integrated itself into the whole culture of the society. They raised a new different voice. The earliest voices of objection against suppressing women´s rights echoed in social history about one century and half ago and gradually it changed into one of the major themes in contemporary literature. During an era which came to be known as the modernity, respecting the women srights gradually paved its way into the laws. Aside from various social and civil institutes which began to recognize and defend the long-neglected rights of women, literature played a very prominent role in this new direction. Ahmad Shamloo is one of the literary figures whose works have best reflected this new direction. The present study seeks to examine the notion of the woman in Shamloo´s poetry from the following five perspectives: 1) The woman as the conventional beloved, 2) The ethereal woman, 3) The lady of the poet smind, 4) The woman as the true beloved and 5) The woman as a mother.

    Keywords: Woman, Shamloo, Poem
  • Kamran Ghodousi Page 105
    Because the structural elements of stories are combined innately, it is natural for them to influence on each other. But some of them are more important such as character which, as one of the most basic structural elements of stories, is related to setting specially. On the other hand, in his book "Makhan Al-Asrar", Nezami Ganjavi used the art of story to present several philosophic and moral concepts and therefore, his stories have the required structural elements. Examining the stories of "Makhzan Al-Asrar" and paying attention to their setting andcharacter, the aim of this paper is to reveal the relationship and commitment between them more. So, the preliminary discussions will study the processing of kinds of characters and settings in "MakhzanAl-Asrar"; and then, the impacts of settings on variety of characters will be paid attention to. Finally, we concluded that although the above affected characters by settings does not mean that character will be formed completely because of being at settings, settings and storied atmosphere in "Makhzan Al-Asrar" sometimes introduce and change the characters in different ways.
    Keywords: Nezami Ganjavi, Makhzan Al Asrar, story elements, settings, character
  • Mahboubeh Majidinia Page 125
    After centuries of chaos and turmoil and tribal conflicts in Iran caused by the invasions of Arabs, Turks and Mongols, Safavids restored peace and unity in the country by establishing a long-lasting dynasty and expanding the borders and the language. The interest of the Safavid kings in Persian culture and literature and their competition with Ottoman kings and the Indian court made them to keep company with poets, religious leaders and artists. The literature and culture developed considerably during the Safavid era. When the ideology of Shiism was formalized, Safavids made their way into different walks of life. Therefore, Persian literature was given a privileged position. Influenced by the Teimurians era; the poets were supported by the court as it was the case in previous eras but not as a decorative and propaganda tool. Poetry became widespread among ordinary people and remained popular in the Safavid court. Yet it lost its flattering purpose as it got social, political and religious dimensions. This study deals with the poets, the content of their poems and the link of the poems with the Safavids court.
    Keywords: Safavid, court poem, content of poem, emergence of new style, social, political poems
  • Dr. Ali Mohammadi, Shahin Eslami Page 157
    Both magical realism and infantine fantasies are a kind of authorship which is not quite well- known despite their old usage and their deep roots in the literature and other arts. In spite of comparatively deep differences between these two styles there are also considerable links between them which makes them closer to each other. Ahmad Reza Ahmadi is one of the vanguards of fantasy works in Iran who has considerably advanced and evolved this writing style. In present study we try to study and compare the relationship between the fantasies and magical realism modes in one of Ahmad Reza sworks by finding their similarities and differences.
    Keywords: magical realism, infantine fantasies, imagination
  • Dr. Maryam Mahmoodi, Fereshte Khaje Dehaghani Page 183
    The poetic narrative of Salaman and Absal, composed by Noured din Abdurrahman Jami in the ninth century, is an invaluable opus that it´s characterization within the structural entirety of the story merits due attention and reflection. According to Honayn Ibn Ishaq, Jami has opted for some type characters and challenged their discourse, deeds, and thought in a way he has made his mind up and eventually put an end to the story. Salaman, the main character, and Absal, king and sage as the minor characters constitute the structure of the narrative. Human idiosyncrasies, moral, social, and divine attributes of protagonists are depicted conspicuously and their unparalleled psychological, intellectual traits in opposition to the incidents are manifested. This article is an attempt to analyze as well as interpret the diverse aspects of characterization in Jami´s Salaman and Absal work. On the one hand, each character is thoroughly analyzed and the types, functions, and destinies of characters will be portrayed. On the other hand, the relevance of story elements such as dialogue, action, setting, scene etc. with the characters is illustrated.
    Keywords: Jami, Salaman, Absal, characterization, poetic narrative, structural analysis